Overzicht blogberichten

Nieuwjaarsreceptie 2024: mix van klassiek en verrassende wijnen
By in

Nieuwjaarsreceptie 2024: mix van klassiek en verrassende wijnen

 

Het was een mix van klassieke wijnen en verrassende wijnen waarmee we 2024 zijn gestart. We hebben getoost met een… Silvaner uit het Franken gebied. Een heerlijke frisse Brut Nature. Tot de verrassende wijnen horen ook wijnen van de druiven chasselas en refosco. Wijnen van chardonnay, grauburgunder (piot gris) en cabernet sauvignon, merlot en petit verdot zijn klassiek te noemen.

Voorzitter Eric memoreerde in zijn speech lief en leed, om vooral te benadrukken dat we bofferds zijn die genieten van vloeibaar geluk in het glas. Deze avond genoten we ook van een uitgekiend aanbod van charcuterie en kazen.

Swantje wint de ‘raadmagnum’ wedstrijd. Maar liefst vijf deelnemers raden het jaar 2016 goed: Swantje, Willem Jan, Kees, Jacqueline en Gerard. Swantje schreef aanvankelijk als herkomst Süd Tirol, maar na het proeven van Château Le Bosq (Saint Estephe 2014) veranderde ze dat naar Bordeaux. Bingo! Uitgepakt bleek het te gaan om Château Carlmagnus 2016 Fronsac. Ongeveer de helft van de proevers plaatsten deze wijn in Italië.

Peter van den Besselaar

Terug naar Noord West Spanje
By in

Terug naar Noord West Spanje

We zeggen het wel eens tegen elkaar: deze wijn wil ik over 5 jaar nog eens drinken. En: deze wijn zet ik over een jaar of tien nog eens op tafel. Meestal komt daar niks van. Just Krijn zet in deze proeverij wijn op tafel van Bodegas Vidas, die we acht jaar geleden ook proefden. Toen schreef ik: de kans dat we vaker een wijn van carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Maar in deze proeverij doen we dat weer. Het kan verkeren.

Serie Corpinnat

Voor wie een mooie cava op tafel wil zetten is het leven een stukje eenvoudiger geworden. Je kijkt naar Corpinnat op het etiket en je doet een goede keuze. Een fiks aantal kwaliteitsproducenten distantiëren zich namelijk van Cava en hebben eigen regelgeving voor Corpinnat. De Catalaanse betekenis is ‘Geboren in het hart van Penedès’. Bij Corpinnat is de herkomst van de druiven gereguleerd, net als wijnbouw en wijnbereiding. De druiven moeten 100% biologisch geteeld zijn en handmatig geoogst. 75% van de druiven moeten afkomstig zijn van eigen wijngaard. 90% van de blend moet bestaan uit de inheemse druiven macabeo, xarel-lo, parellada of malvasia. Druiven als chardonnay en pinot noir mogen maximaal 10% van de blend uitmaken. De druiven moeten gevinifieerd zijn in eigen kelder. De wijn moet een vergisting van minimaal 18 maanden op de fles hebben gehad.

2016 Corpinnat Huguet brut nature gran reserva

Gemaakt van macabeo, parellada, pinot negro. Te typeren met twee woorden: elegantie en verfijning. 7 jaar rijping op gistcellen. Prachtige bubbel. Kees noemt abrikoos en een lange afdronk. Willem Jan een zoet framboosje en de fijne mousse.

2014 Corpinnat Gramona III Lustros brut nature gran reserva

8 jaar rijping op gistcellen. Gemaakt van 70% xarel-lo, 30% macabeo. Enorme verfijning en excellente balans. Brioche. Willem Jan prijst de zoet/zuur balans, noemt de wijn romig en boterig. Mooie zuren in deze Corpinnat.

 

Serie bijzondere druiven

We proeven en drinken niet vaak verdejo negro, albarin negro of de al genoemde carrasquin.

2021 Bodegas Vidas, Cienmontañas verdejo negro

Met veel overreding door Just meegekregen fles. Lichte sappige lunchwijn. Gemakkelijk en toegankelijk, zegt Maarten.

2019 Rioja Vivanco maturana tinta

Deze wijn uit de Colección Vivanco Parcelas de Maturana Tinta is een wijn uit de Rioja streek die is gemaakt van 100% verdejo negro (hier maturana genoemd). Deze crianza kreeg 14 maanden houtrijping. Totaal anders dan de vorige wijn. Een heel serieus glas met diep donkere kleur. Kruidig zegt Maarten, groene paprika zegt Eric. Rood fruit, veel body en rondeur.

2019 Bodegas Vidas, Cienmontañas albarin negro

De wijn van albarin negro is enkele maanden gerijpt op 300 liter houten vaten. De scherpe zuren maken het op waarde oordelen van de wijn lastig. Jammer want er worden maar weinig flessen gemaakt.

2019 Bodegas Vidas, Cienmontañas carrasquin

Daar is ie weer: de wijn van carrasquin. Deze wijn heeft 21 maanden houtrijping gehad op 500 liter vaten. Roodbruine kleur en een brede fruit expressie. Voorname smaak met ceder, pruim en laurier. Heel gebalanceerd, erg mooi. Plakt nog stevig, zegt Eric. Maarten noemt de wijn heel mooi en prijst het houtgebruik.

Serie van 1: hoe zou een blend van deze druiven proeven?

2020 Monasterio de Corias, pago del narcea

Deze wijn uit Austuria is gemaakt van een blend van de druiven die we dus alas 100% monocepage proeven: albarin tinto, mencía, carasquín en verdejo negro. De wijn heeft 12 maanden houtrijping, opmerkelijk genoeg op kastanjehout. Sommige van de wijnstokken zijn 100 jaar en ouder. Fritjof benoemt kersen, boslucht en goed geïntegreerde tannines, eucalyptus en een prominent zuurtje. De geur is verleidelijk, zegt Kati. Ze benoemt tijm, tabak en framboos. Deze wijn bevalt mij beter, de druiven als blend doen het beter, zegt RobK. De wijn is complexer, Rob benoemt pruimen, kers, koffie en laurier. De wijn is helemaal in balans, is zijn conclusie. Ook mijn aantekeningen zijn louter positief: rijke en voorname geur, tannine nog die duidt op ontwikkelingspotentieel, goede zuren en uitstekende balans.

Serie Rioja

2015 Miguel Meriño Rioja reserva

Gemaakt van 96% tempranillo, 4% graciano. De wijn is gerijpt in bijzondere vaten, waarvan de bodems zijn gemaakt van Frans eiken en de duigen van Amerikaans eiken. 24 tot 30 maanden rijping op vat. Bloedmooie wijn, bedwelmende geur, breed en voornaam. Complexe smaak. Hans vindt de wijn goed in balans en prijst de kersen in de geur. Echt een charmeur van een eetwijn.

2005 Artadi pagos viejos

Hartendief van Just. Gemaakt van oude wijnstokken tempranillo. Een icoonwijn die hoge punten krijgt van de wijncritici. De wijn was al kostbaar toen Just die kocht, nu buitengewoon kostbaar. Dat proef ik er dan weer niet vanaf. Cederhout en een ingetogen, bijna verlegen geur. Pure chocolade in de geur, geweldige balans, wel een tikje streng. Kees noemt de pruimen in de geur prachtig. RobK prijst de lange afdronk.

IJswijn als uitdrinker

2022 Hielu de picos

Van gewürztraminer en sauvignon blanc, late oogst, ijswijn. Abrikozen expressie. Maarten benoemt meloen, Gerard de appeltjes, verdomd lekker, zegt hij. Mijn aantekening zijn beperkt: prachtige balans.

Fijne wijnreis door Spanje, Just bedankt.

 

Peter van den Besselaar

 

 

LOIRE PROEVERIJ: “Een hele verse koeienvlaai ruik ik… en dat vind ik een mooie geur!”
By in

LOIRE PROEVERIJ: “Een hele verse koeienvlaai ruik ik… en dat vind ik een mooie geur!”

Als er nu een wijngebied is, waar je het totale spectrum aan wijn kan genieten… van droog wit tot demi-sec tot edelzoet… van licht frivole rode wijnen tot wijnen met spek op de botten tot rode bewaarwijnen die pas na een jaar of tien charme gaan vertonen… bubbels in tal van variëteiten… dan is het het Loire gebied. Zó groot dat het uiteenvalt in Pays Nantais, Anjou, Saumur, Touraine, Sancerre/Pouilly Fumé, Côte d’Auvergne en leuke sub gebieden eromheen , zoals Coteaux du Loir, Jasnières, Coteaux du Vendômois, Menetou Salon, Quincy, Saint Pourçain, Haut Poitou, Coteaux de Giennois. Kati Bujdoso doet het bijna onmogelijke: een fraaie proeverij neerzetten van het totale gebied. Heel knap gedaan. We zijn hier in het land van sauvignon blanc, chenin blanc en cabernet franc.

 

Een mousserende Saumur zet de mond naar wijn en dan proeven we twee sauvignon blanc. Blind geproefd, maar zeer herkenbaar.

 

2021 Bouchié-Chatellier, Premier Millésimé, Pouilly Fumé

Toos ruikt de silex bodem. Annemiek ruikt de karakteristieke buxus. Mijn aantekeningen: brandnetel in de geur, passiefruit, frivole wijn, mooie zuren in deze elegante wijn.

2018 Denis Jamain, Les Chênes de mon grand-père, Reuilly

Deze wijn vind ik nóg mooier dan de Pouilly Fumé, al is die minder herkenbaar als sauvignon blanc. Dat komt door de houtrijping. Ik heb al vaker ervaren als je deze wijnen jong proeft, dat je denkt: wáárom houtrijping. En dan na 5 tot 8 jaar ontwikkelt zich zo’n fles fabelachtig. Olie-achtig zegt Annemiek, zachte bitters en boters. Just benoemt papaya en mango. Kees wijst er op dat de wijn wat los moet komen, hij benoemt banaan. De erg lange afdronk, altijd een goed teken, is wat Eric opvalt. Mijn aantekeningen: goudgele kleur, vette wijn, olie-achtig, mooie boenwas en vanille in de geur, meer rondeur dan de vorige wijn met heerlijke bitters. Pracht eetwijn uit deze kleine AOC.

Vervolgens gaan we naar een serie van drie witte wijnen, die naar blijkt allemaal zijn gemaakt van chenin blanc, de druif die als een kameleon heel verschillende wijnen kan voortbrengen.

2020 Domaine Pinon, Les Déronnières sec, Vouvray

Heerlijk glas Vouvray, gemaakt van chenin blanc, vijf maanden gerijpt op houten fusten. Lichtgele kleur, expressief kruidige geur met wat groene tonen, pittige zuren en fraicheur, goede balans, fruit en zuur getypeerd. Levendige wijn. Willem Jan benoemt rijpe appel.

2020 Domaine Pallus, Le Coq de Pallus, Chinon

Hartendief van Kati. Negen maanden houtrijping. Deze wijn is meer mineraal getypeerd. Citrus en grapefruit in de geur, zegt Willem Jan, die ook de bitters benoemt. Mijn aantekeningen: ontwikkelde gele kleur, geparfumeerd bouquet met wat hooi en kaki fruit, hele elegante smaak, met als enige kritiekpunt wellicht tikje eendimensionaal. Mooi glas.

2017 Domaine De La Noblaie, La Part des Anges, Chinon

Wijnen van chenin blanc ontwikkelen zich op fles zoals een mensenleven, ze komen van pubertijd naar volle wasdom en met een fraaie ouderdom. In dit glas zijn die extra drie flesjaren goed terug te proeven. Voor mij is dit de mooiste van de drie chenin blancs, vanwege de complexiteit. Een deel van de druiven is aangetast door edele rotting, zegt Kati. De kleur is helder geel, een brede geur met verschillende lagen, amandelen en peer. Gerard noemt tropisch fruit, Willem Jan de roomboter. De wijn heeft in de smaak eigenlijk alles: fraaie balans, veel rondeur en lang nahangend. Gerard proeft krachtige zuren, Willen Jan ook carameltonen.

En komen er twee wijnen in het glas waarbij de proevers verwonderd kijken. Niet zo gek, want de eerste wijn heeft een kleur zoals we werkelijk nog nooit hebben gezien.

2023 Domaine Mosse, cuvee Bangarang Nouveau, Anjou

Vanaf de start werken Agnes en René Mosse zonder gebruik van chemisch hulpmiddelen. Het domein is biologisch, en ze passen ook veel bio-dynamische methodes toe. De vinificatie gebeurt met zo weinig mogelijk ingrijpen. Dus: natuurlijke gisten gebruiken, niet chaptaliseren, niet aanzuren, geen enzymen of andere toevoegingen gebruiken, geen klaring. Sulfiet wordt slechts mondjesmaat gebruikt. Ik proef meteen: dit is een natuurwijn. Die drinken vaak als limonade. Onze proevers kunnen het niet waarderen; de bezoekers van wijnbars waar de wijn veel wordt geschonken uiteraard wel. Ja, hoe die kleur te beschrijven? Dof, doet denken aan druivensap dat nog gefermenteerd moet worden, roze, uiterst licht. Het donkerste roze van boudoir fotografie (foto). De wijn is gemaakt van pinot d’aunis en chenin blanc.

2022 Domaine Mosse, Bisou, Anjou

Wijn gemaakt van een lokaal curieus druifje dat meestal ultra lichte wijnen voortbrengt, grolleau noir, grolleau gris en gamay. Met ook nog cabernet franc en chenin blanc. Wat een liefdevolle naam: bisou, kus! Een wijn zonder enige pretentie, héérlijke lunchwijn, frivool. Lichtvoetig, liefelijk, veel framboos. Ik hou ervan. Just prijst de geur opmerkelijk aan: “Een hele verse koeienvlaai ruik ik… en dat vind ik een mooie geur!”. Valerie benoemt melkchocolade, Just ruikt juist pure chocolade.

Dan volgt een serie van drie cabernet francs.

2022 Terre de l’Élu, cuvee Maupiti, Anjou

Merendeels cabernet franc, met gamay en grolleau. Het wijnmakers echtpaar Thomas en Charlotte Carsin komt uit de Bretagne. Thomas hielp bij een wijnoogst in de Bourgogne en ontdekte zo dat hij wijnmaker wilde worden. Na een studie landbouw deed hij achtereenvolgens ervaring op in Sonoma, Californië, in Champagne en de Provence. In 2008 kochten ze 20 hectares in Anjou. Tien jaar later stapten ze uit de appellation Anjou vanwege rigide wetgeving. Daarom verkopen ze hun wijnen als Vin de France. Kees doet de smaak denken aan een wijnbal op de kermis, Fritjof benoemt de paarse kleur en het bescheiden alcoholpercentage. Ik val als een blok voor deze wijn: zéér fruit getypeerd, framboos in het kwadraat. Paarse kleur. Onverwacht stevige smaak. Een heel vrolijke wijn.

2017 Domaine De Pallus, Les Pensées de Pallus, Chinon

Kees noemt kersen, Annemiek cederhout, Maarten zwart fruit en bossen, de lange afdronk. Dit is een heel serieus glas wijn: vanille in de geur, koekkruiden, aangename rondeur, best stevig en met mineralen in de afdronk. Veel proevers geven de voorkeur aan deze wijn uit de serie, omdat die nu zo mooi drinkt.

2014 Frédéric Mabileau, Éclipse no. 11, Saint Nicolas de Bourgueil

Dit is een wijn die gemaakt is door Fréderic Mabileau om te rijpen, een cuvée die alleen in de beste jaren wordt gemaakt. Druiven van stokken uit 1963, de beste percelen, zorgvuldig gecontroleerde vinificatie en rijping in nieuwe vaten, met alleen natuurlijke gisten. Wijngaard met klei-kalksteen bodem. De wijn heeft 24 maanden houtrijping. Mijn aantekeningen: balans van vanille en fruit, serieus glas met diepgang. Kees proeft dat het een belegen wijn betreft, heel vol en geconcentreerd. De wijnmaker adviseert om de wijn in de tien jaar na botteling te drinken. De meeste proevers benoemen dat er nog tannines proefbaar zijn, dat deze wijn ook na tien jaar nog moet rijpen. Just is het daar mee eens, hij ruikt het begin van een truffelgeur en is benieuwd of die doorzet.

2018 Domaine Des Forges, Quarts de Chaume Grand Cru

Hartendief van Kati. Als je in de Quarts de Chaume Grand Cru wijngaarden loopt, wijst niets erop dat hier een van de grootste witte wijnen uit Frankrijk vandaan komt. Een van de oud leden noemde dit deel van Anjou zelfs wat suffig. Je staat in een micro klimaat met zacht glooiende wijngaarden. Zo’n 42 hectares groot, verdeeld over een twintigtal producenten. Gelegen op het zuiden, op een steile helling die uitkijkt over de Layon, bevordert de mist de groei van de edele rotting schimmel Botrytis Cinerea, die de schil van de druiven verschrompelt waardoor water verdampt en suikers concentreren. Klei-steenachtige bodem. De druiven worden met de hand geplukt door 3 of 4 keer door de wijngaarden te gaan, waarbij steeds door de schimmel aangetaste druiven worden geplukt. Fermentatie en rijping gedurende één jaar in eiken vaten van 400 liter. De opbrengst per hectare is minder dan 17 hl/ha. Wie enkele flessen Quarts de Chaume in de kelder legt, kan ze gerust vergeten, want de wijn kan, tien, twintig, dertig jaar rijpen tot een bijzonder moment. De Grand Cru wijnen zijn kostbaar, maar minder kostbaar dan Sauternes. Wie economisch wil kopen, koopt Chaume 1er Cru (dat ligt tegen Grand Cru aan) en geeft dezelfde sensatie bij proeven.

Wij proeven de wijn aan het eind van een proeverij en dan krijgt de wijn eigenlijk te weinig aandacht. Het is een mooie aperitief met witlof besmeerd met Fourme d’Ambert kaas, peer met blauwe kaas of foie gras. Valerie benoemt honing en sinaasappelschil. Dit is heel erg lekker, zegt Eric, die de combinatie van zuren en bitters naast het zoet roemt. Kees verzucht dat de wijn totaal niet log is, fris drinkt. Mijn aantekening zijn ulta kort: gouden kleur, prachtneus met edele rotting, adembenemende balans. Een van Frankrijks Grote Wijnen.

Een groot merci, Kati.

Peter van den Besselaar

Eindeloos blijven leren en je smaak evolueert
By in

Eindeloos blijven leren en je smaak evolueert

In het Rhône-gebied worden verschillende witte druiven geteeld, waaronder bekende variëteiten zoals Viognier, Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc en Clairette. Het grote voordeel van proeven bij een wijnsociëteit is dat je eindeloos kan blijven leren. Bekentenis: dit jaar heb ik voor het eerst witte Rhône wijn gekocht om in de kelder te leggen. Ze vielen nooit zo in de smaak. Decennialang niet. En nu wel. Smaak evolueert dus ook. Dan zijn er ook nog de wijnen die je léért drinken in een sociëteit. Simpelweg omdat je die anders niet drinkt. In deze proeverij is dat bijvoorbeeld de rode Côte Rotie. Kees van de Wiel heeft een uitgelezen selectie Rhônewijnen op tafel gezet. In dit verslag de wijnen die mij het best zijn bevallen.

Witte wijnen

Saint Joseph 2021 Domaine François Merlin

70% rousanne 30% marsanne. Goudgele kleur, opmerkelijk veel mineralen in de geur: vuursteen. Sappige smaak met amandelen in de afdronk. Wijnbouwer François Merlin studeerde landbouwkunde en liep stage bij de geroemde René Rostaing.

Crozes Hermitages 2019 Vieilles Vignes Domaine Rousset

Strenge neus met amandelen. Frisse aandronk, citrus in de smaak, hangt lang na. Ik twijfel wat aan de balans, maar krijg veel tegenspraak. Hoog in de bitters. Valerie benoemt peer en grapefruit. 100% marsanne met houtlagering. Stéphane Rousset is de elfde generatie wijnbouwer.

Condrieu Terroirs 2021 Domaine François Merlin

Twee keer zo duur als de vorige wijn. De meningen zijn verdeeld wat de mooiste wijn is. Voor mij deze. Vanille in de geur, lijm, perzik. Valerie benoemt kamille, de wijn noemt ze olie-achtig en frivool. Ik merk dat ik zin heb in een volgende sok, inderdaad: hap sap. Veel body, concentraat, prachtige balans. 100% viognier met houtlagering.

 

Rode wijnen

De laatste serie rode wijnen spreekt me enorm aan.

Crozes Hermitage 2019 Les Picaudieres Domaine Rousset

Fritjof benoemt zwart fruit, ronde tannines en zoethout. Just rozijntjes, koffie en chocolade. De wijn heeft potentieel om nog te rijpen. Ik zie een diepe kleur met roodbruine rand. In de geur morelkers, voor mij altijd een teken dat er syrah in de wijn zit. Dat klopt 100%. Eucalyptus en Mon Cherie chocolade. Mooie balans en de tannines geven de wijn nog ruimte om te rijpen. Fijne bitters in de afdronk.

Cote Rotie 2015 La Brocarde Domaine Christophe Billon

Een verschrikkelijk etiket, zegt Rob. Ach, wat maakt het uit. We zijn geen etikettendrinkers en deze wijn heeft zovéél. Diepe kleur met roodbruine rand, rijke en voorname neus, al benoemen verschillende proevers die als ‘stal’. Koninklijke Stallen, dan toch. Geweldig gelaagd: kruidigheid, kardemom, peperkoek. Vanille. Een hint van gember. Fijne smaak, in mijn ogen nog te jong, deze wijn zal over 3 tot 5 jaar zich nog mooier presenteren.

Kees van de Wiel laat ons zien dat de Rhonestreek prachtige wijnen voortbrengt. Dank Kees!

Peter van den Besselaar

Geproefd, maar niet met commentaar:

Liselotte Brouwers nieuwe proefkampioen
By in

Liselotte Brouwers nieuwe proefkampioen

Het jaarlijkse proefkampioenschap bestaat dit jaar uit vijf witte wijnen en vijf rode wijnen. Afkomstig uit Frankrijk, Italië en Spanje. Met bij wit en rood nog één wijn uit de Nieuwe Wereld. Rob van Ginneken maakte een proeverij “die goed te doen is”, al erkent hij na het voorproeven dat het niet gemakkelijk is. Het is een mooie line up.

Liselotte Brouwers is de nieuwe proefkampioen, Gerard van Avendonk de runner up en Berry Marinussen pakt het brons. Liselotte scoort fantastisch op wit, Berry doet dat op rood.

De geproefde druiven zijn achtereenvolgens, wit: albariño, sauvignon blanc, riesling, chardonnay en carricante, rood: tempranillo, grenache, merlot, syrah en primitivo.

Een leuk moment van de proeverij, napraten over de wijnen op de gang terwijl jury Rob van Ginneken de stemmen telt.

De witte wijnen, met als laatste de obscure (minste bekende) druif carricante. In de wijnliteratuur wordt de witte Etna wijn wel een van de mooiste van Italië genoemd. De mineraliteit komt vaak tot uiting in een zeegeur, schrijven deskundigen. Zeelucht! Staat letterlijk in mijn aantekeningen.

De rode wijn krijgen veel complimenten. Een opvallend expressieve tweede wijn is de grenache, een lichte kleur, toch niet zo gemakkelijk te determineren. De primitivo stond afgelopen jaar in de proeverij van Annemiek.

 

Hartelijke gefeliciteerd Liselotte als nieuwe proefkampioen!

 

Peter van den Besselaar

 

 

 

Onderscheiden van grenache en syrah
By in

Onderscheiden van grenache en syrah

In deze proeverij staat het onderscheiden van grenache en syrah centraal. Hans van der Horst zit als een ware Pater Familias stil te genieten hoe moeilijk wij dat vinden. Hij zegt: om wijn goed te beoordelen moet je dat op dezelfde wijze doen. Individueel kan je daar beter in worden, als je collectief proeft en gericht feedback geeft mét en aan elkaar. Hans geeft ons daarvoor een mooie proefschema met karakteristieken van beide druiven. En het Franse 20 punten score systeem. Hans uit zich milder en wijzer over zijn streven naar systematisch proeven: omdat we allemaal andere mensen zijn, ontwikkelt iedereen zijn eigen smaakprofiel. Er staan állemaal aantrekkelijke wijnen op tafel. Het is dus én genieten én leerzaam. De beste proeverij die Hans ooit gaf.

Grenache produceert wijnen die fruitig en kruidig zijn, met tonen van aardbeien, leer en zoethout. Wijnen van grenache hebben over het algemeen een hoger alcoholgehalte en kunnen zijdezacht zijn. Syrah-wijnen staan bekend om hun diepe, donkere kleur en hun complexe smaken van blauwe bessen, tabak, groene peper, kruiden en melkchocolade. Ze hebben over het algemeen stevigere tannines en een meer uitgesproken smaakprofiel.

Qua klimatologische voorkeuren gedijt grenache goed in warme, droge klimaten. De druif heeft veel zonlicht nodig om volledig rijp te worden. De druif groeit in gebieden als de zuidelijke Rhône in Frankrijk, Spanje en delen van Californië en Australië. Syrah heeft een iets koeler klimaat nodig dan grenache. De druif doet het goed in regio’s zoals de noordelijke Rhône in Frankrijk, delen van Australië, Washington State en bepaalde gebieden in Zuid-Afrika.

Waar kunnen we de druif aan herkennen?

Over het algemeen heeft grenache minder tannines, de wijnen zijn soepeler en zachter, met een lichtere body. Syrah-wijnen hebben meestal stevigere tannines, met als resultaat een meer uitgesproken structuur en een volle body. Het blijkt in deze proeverij dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om de druiven te onderscheiden.

De door mij hoogst gewaardeerde wijnen zijn de volgende.

Aldeya de Aylès 2018  Carinena

Tuilé bruine kleur, open en frivole geur, aardbeien. Sappige wijn met veel spel die heel veel plezier geeft. Allemansvriend. Wijn van grenache. 16/20 punten.

Crozes Hermitage 2021 Vidal Fleury

Purperrode kleur. Toos noemt de wijn wat scherp, ze benoemt leer, cacao en zoethout. Berry benoemt fruitella, Harrie noemt de wijn elegant en ‘dun’. Voor mij is die ‘dun’ juist precies wat de wijn elegant maakt. Een lichte lunchwijn, kom er maar eens om. Frivole en springerige smaak met mooie aardbei in de geur. Is dus geen allemansvriend, maar bij mij toch 16/20 punten. Wijn van syrah.

Montirius 2018 Jardin Secret Côtes du Rhone

Transparante lichte kleur met dakpannenbruine rand. Expressieve en geparfumeerde wijn, met wat kers, tabak en framboos. Heel sappige smaak, rondeur en werkelijke prachtige afdronk. Voor mij 17/20 punten. Gemaakt van 60 jaar oude grenache druiven.

Swanesang 2021 Scoïns of Sinai Stellenbosch Zuid Afrika

Hartendief van Hans. Paarsrode donkere kleur, kruidig, groene peper. De zuren zijn heel dominant. De tannines maken dat het een wijn is die gerust nog enkele jaren de kelder in mag. Vanille in de geur, morelkers ook. Annemiek benoemt eucalyptus. De wijn schreeuwt nu om een lekkere kotelet. 17/20 punten. Gemaakt van syrah.

Ballu Tundu 2015 Cannoneau de Sardegna

Hartendief van Hans. De oudste wijn in de proeverij. Italiaanse dakpannenbruine kleur. De geur is getypeerd door kandij en mineralen. Later ruik ik ook aardbei. Een bescheiden karaktervolle en stevige smaak. Just benoemt gronderigheid en chocolade. 15/20 punten. Gemaakt van grenache.

Shaw + Smith 2018 Balhannah Vineyard Australië

Gerard noemt zwart fruit, salie, leer en tabak. Just benoemt stooffruit. Pruimen en bosui. De zwoele smaak doet hem denken aan slivovitz. Ik noteer paarsrood en donkere kleur. Morelkers. Deze geur noem ik voornaam en rijk. Tabak. Heel veel rondeur, wat romigs, een charmeur met veel kracht, fijn bittertje in de afdronk. 19/20 punten. Syrah uiteraard.

Heerlijke proeverij. De grenache wijnen kregen van mij maar liefst 15,8 punten gemiddeld, de syrah wijnen zelfs 16,4 punten. De laagste score was 14/20, de hoogste score was 19/20.

Peter van den Besselaar

 

 

Châteauneuf du Pape heeft meer diversiteit dan we denken
By in

Châteauneuf du Pape heeft meer diversiteit dan we denken

Steeds meer producenten in Châteauneuf-du-Pape stappen over op biologische en biodynamische methoden om wijn te verbouwen. Dit zorgt voor een grotere diversiteit aan wijnen, met meer aandacht voor terroir en karakter. Daarnaast heeft Châteauneuf-du-Pape de internationalisering van de markt omarmd, met een grotere nadruk op marketing en het bereiken van wereldwijde consumenten. Deze focus heeft geleid tot meer aandacht voor kwaliteit en consistentie in de productieprocessen. Harrie van der Zanden laat ons deze diversiteit proeven met uitstekende documentatie.

Witte wijnen

Domaine Grand Veneur La Fontaine 2017 Châteauneuf du Pape Blanc

100% roussanne. Vettige, filmende wijn met fijne zuren (Toos), paddenstoelen in de geur, in balans (Liselotte). Mooie vanilletoon, lang nahangende wijn.

Domaine Grand Veneur La Fontaine 2019 Châteauneuf du Pape Blanc

100% roussanne. Citrus in de geur, minder concentraat (Toos), extraverte wijn met passiefruit (Liselotte). Jasmijngeur, vanille, sappige smaak, heel aangenaam en zacht.

Domaine Grand Veneur La Fontaine 2018 Châteauneuf du Pape Blanc

100% roussanne. Lichte oxytonen (Toos), dunner mondgevoel, exotisch fruit, bitters (Liselotte), leverworst impressie, bitters, licht romig (Willem Jan). Stevige minderalige wijn, beetje kort.

Rode wijnen

Adoption 2020 Châteauneuf du Pape

Biowijn. Frivole geur, expressief, viooltjes en heel veel frambozen. Mooie zuren, sappig en goede balans, elegante wijn. Berry noemt de wijn een fruitbak, Hans benoemt leer en de goede afdronk.

Adoption 2019 Châteauneuf du Pape

Biowijn. Deze wijn heeft vuursteen, mineralen, met kersen eronder. Stevige plakkende smaak, goed concentraat, uitgebalanceerd. Wat zwaardere wijn met lavendel en braam, pruimen, chocolade en asfalt (Hans), zoet, warm, alcoholisch, koffie en chocolade (Berry), braam, zwarte bes, peper, romigere wijn (Eric).

   

   

Clos du Mont Olivet 2019 Châteauneuf du Pape

Voortreffelijke wijn met een geparfumeerde geur waarin leer, koffie en aardse tonen. Te jong ja, maar nu al heerlijk om te degusteren. Sappig en elegant. Valerie noemt de wijn zacht, zwoel en ze determineert steranijs en chocolade.

Clos du Mont Olivet 2009 Châteauneuf du Pape

Tien jaar oudere wijn, sappig met goede vulling. Licht cacao, vanille en kersen in de geur. Fijn bittertje in de afdronk. Spreekt echter niet iedereen aan, Willem Jan heeft er wat moeite mee, misschien door het beginnen van tertiaire tonen, die Rob benoemt.

Clos du Mont Olivet 1976 Châteauneuf du Pape

Zevenveertig jaar oud. Uit het jaar dat Jimmy Carter gekozen werd tot president in de Verenigde Staten en de Viking op Mars landde. Ja kijk, hier zijn de tertiaire tonen prominent. Ik vind het een verrukkelijke geur, truffel, kreupelhout en herfstbos. Betoverend mooie geur, waar de smaak erg dun is geworden. Discussie tussen de leden. Het is een beetje acquired taste als je deze belegen wijnen kan waarderen. Mijn hoed gaat af voor de makers.

Domaine Vieux Telegraph 2014 Châteauneuf du Pape

Ook op de wijn plak ik het etiket ‘betoverend’. Tertiaire tonen in de geur, herfstbos, laurier. Goede balans, rondeur en mooie vulling. Toos benoemt truffel en bospaddenstoelen in de geur, mooi concentraat en balans in de smaak. Just benoemt lavendel en thijm.

Domaine Vieux Telegraph 2018 Châteauneuf du Pape

Just zegt deze wijn nog niet helemaal in balans te vinden, de verschillende onderdelen zijn niet helemaal in balans voor zijn gevoel. Kers en chocolade noemt hij. Toos daarentegen prijst de vollere diepe kleur met framboos, zwoel en rijk, met nog tannines en zachte zuren. Ik ga met Toos mee, voor mij is dit dé wijn van de proeverij. Kandij in de geur, laurier en andere kruiden. Ik ben onder de indruk van de geur van pioenroos. Geweldig mooie balans en rondeur, een heel complete wijn.

Het was een heerlijke proeverij, die duidelijk maakt dat het wijngebied Châteauneuf du Pape meer diversiteit biedt dan wat we doorgaans denken.

Peter van den Besselaar

 

 

 

 

 

 

 

Als wijnhandelaren de bloemetjes buitenzetten…
By in

Als wijnhandelaren de bloemetjes buitenzetten…

Al ik niet verder kom in een proefnotitie dan ‘bloemig’, dan breekt mijn vinologenhart, schrijft Valerie Bollen in aanloop naar deze proeverij. Een hele proeverij in het teken van florale aroma’s, geweldig idee. En zo zitten we deze dinsdagavond aan geursamples uit Le Nez du Vin te ruiken. Acacia, rozen en viooltjes. Of toch hyacinten? “Nee joh, hyacinten stinken toch als de neten?”, hoor ik iemand met vertwijfeling in de stem zeggen. Valerie zegt dat het herkennen van de geuren zo onwijs lastig is, omdat de geuren delicaat zijn en óók nog vervliegen.

Bij de eerste serie zakt de moed mij al in de schoenen. Omdat ik per se de bloemengeuren eruit wil halen, komt van het determineren van de wijn nauwelijks iets terecht. Ik ben helemaal ontregeld.

Domaine de la Foliette 2021 Vieilles Vignes La Fontaine. Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie
Rozen, acacia en kamperfoelie schrijven de commentatoren over deze wijn. Een lekkere, sappige wijn met milde zuren. Waarin ik dus jasmijn ruik, verdorie. Van melon de bourgogne.

Domaine La Célestière 2021. Vin de Pays de Vaucluse Blanc BIO, I.G.P. Vaucluse.
Vlierbloesem en acacia ruiken de wijnhandelaren in deze wijn. RobG ruikt een vleug van rozen. Ikzelf alleen meloen. Dat zoeken en ruiken naar bloemen heeft me aardig ontregeld. In de aantekeningen kom ik niet verder dan wat scherpe zuren en bitters.

Domaine de Grangeneuve 2022 ‘Les Dames Blanches du Sud’ Grignan-les-Adhémar, Rhône
Acacia en jasmijn staat in de proefnotities van deze witte wijn. Toos ruikt rozen, ikzelf viooltjes, het kan verkeren. Stevige wijn met mooie Napoleon snoepzuurtjes. Van viognier, marsanne, grenache blanc en roussanne.

Disznókő. Tokaji Dry 2021 Tokaji.
Vlierbloesem schrijven de commentatoren. Just meent krokus te ruiken, Harry roos. Het lukt warempel nauwelijks om de goede bloemen te benoemen. Lekkere wijn trouwens, hap sap aangenaam, amandel in de afdronk. Gemaakt van furmint.

Bodega Casas de Moya 2022. Tibó de Moya. Merseguera
Het wordt een beetje grotesk amusant. Want oranjebloesem en acacia staan in de wijnbeschrijvingen. Rozen worden genoemd door Just, viooltjes door Harry. Erg mooie wijn, dit. Jasmijn, peer en meloen staan in mijn aantekeningen. Milde en uitgebalanceerde wijn. Gemaakt van gewürztraminer en moscatel in Valencia.

Umani Ronchi. ‘Le Busche’ 2016 Marche IGT.
Hartendiefje van Valerie. Kamperfoelie zeggen de wijncommentatoren. Inmiddels ben ik de kluts dusdanig kwijt dat deze oxydatieve en karaktervolle wijn in mijn brein de associatie maakt met een héle wilde bloementuin. En het beroemde PSP affiche dat in 1971 commotie veroorzaakte omdat er een bloot meisje in die tuin op stond. De wijn werd gemaakt van verdicchio en chardonnay.

Ondertussen hebben we nog wat geursamples langs zien komen. Ongelofelijk lastig om de goede geuren te herkennen. Dat realiseer ik mij ook als ik lavendel essence ruikt én een zakje lavendelbloemetjes. Die laatste ruiken fijner, échter dan de essence. Gaat het ons bij de rode wijnen wel lukken om de bloemen te benoemen?

Fattorie Parri. Chianti Montespertoli 2020 DOCG.
Rozen staat in de beschrijvingen. Die worden door de proevers niet genoemd, wel lavendel, salmiak, kersen, bessen, een pepertje. Deze van sangiovese gemaakte wijn heeft een lichte stallucht. RobK benoemt besse, eucalyptus en een zoete aanzet. Kees noemt thee en kersen.

El Chiquer 2020 De Val de Horna. I.G.P. Ribera del Jiloca
Ook in deze van garnacha gemaakte wijn, zien we hetzelfde patroon. Lavendel staat in de omschrijvingen. Wij benoemen rozen en viooltjes. In mijn aantekeningen staat: heel beschaafde en mineralige wijn.

Domaine de L’Ostal 2017 Minervois La Livinière.
Voor mij is dit dé wijn van de proeverij. Erg mooi, voluptueuze wijn, kruidige neus, rijk ook met impressies van nieuw hout. Inktig, veel vulling, gewoon erg lekker. Kees benoemt een zwoele neus en rijpe tannines. Toos benoemt laurier, lavendel en drop. RobK determineert lavendel, balsemtonen en jodevet. En… gelukkig! Just noemt viooltjes. En dat is met oranjebloesem precies de bloem die in de omschrijvingen staat. Dit domein is van de familie Cazes, bekend van Château Lynch Bages.

Dit onderbelichte thema, florale aroma’s, zou vaker aan bod mogen komen in onze proeverijen. Valerie Bollenlaat zich niet uit het veld slaan, maar… het is erg moeilijk en lastig, zegt ze. Als wijnhandelaren de bloemetjes buiten zetten in wijnomschrijvingen, is er een gerede kans dat jij en ik die NIET terugruiken. We kunnen alleen maar blijven oefenen. Trainen, trainen, trainen.

Bedankt Valerie.
Peter van den Besselaar

Witte Rhônewijnen, to blend or not to blend ~ voorbeeldige proeverij
By in

Witte Rhônewijnen, to blend or not to blend ~ voorbeeldige proeverij

Een intrigerende vraag als uitgangspunt voor de proeverij van witte Rhônewijnen: to blend or not to blend. Geven we de voorkeur aan de witte wijnen van één druivensoort: marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc of clairette. Of zijn de wijnen waarin de druiven in een blend samengaan voor ons aangenamer, lekkerder, te prefereren? Rob van Kalmthout stelde een voorbeeldige proeverij samen: lekkere wijnen om te proeven, educatief voor wie wil. Met een even slim als eenvoudig idee: éérst de monocepages en daarna de blends. En prachtige documentatie. De plús in deze proeverij is dat Rob zelf de domeinen bezocht en er dus veel over kan vertellen. Informatie die je anders niet zo gemakkelijk krijgt, zoals het feit dat deze wijnen het best aan 10 graden Celcius gedronken kunnen worden. Kouder dan we gewoon zijn. Het bevalt mij wel. Die temperatuur onderdrukt het soms wat logge karakter dat deze wijnen kúnnen hebben als ze op een hogere temperatuur genoten worden.

Monocepages

Domaine du Tunnel 2020 Saint Peray, marsanne

Stéphane Robert maakt een witte 100% marsanne, die hij aanbeveelt bij coquilles, geitenkaas en groentjes met aïoli. Mag tot vijf jaar oud worden. Het is een wijn met een licht bloemige geur van viooltjes, een volle smaak die te karakteriseren is met romig en amandelen. Sappig en elegant staat in mijn aantekeningen. Annemiek verwoordt het mooier: danst op de tong!

Domaine du Tunnel 2021 Saint Peray, roussanne

Drinken binnen drie jaar is de aanbeveling van deze wijn gemaakt van roussanne. Geschikt als aperitief, bij geitenkaas, bij gegrillde vis, coquilles, schaaldieren en vis in saus. Expressieve wijn, hevig geurend, naar mineraal/steen, appel en perzik. Ik ruik een geranium impressie. Hoge bitters die het voor mij tot een eetwijn maken, dan bouwen die bitters immers iets af met de gerechten. Zowel Kees als Annemiek betitelen de wijn als krachtig.

Domaine du Monteillet 2020 Condrieu Chanson

De wijn gemaakt van viognier. Bij gerookte zalm, foie gras, warme geitenkaas, gegrillde kreeft, zeeduivel in kerriesaus, gegrillde tarbot in hollandaisesaus. Mineralig en citrus in de geur, prettig concentraat, leifelijke bitters in de afdronk, hap sap > je hebt zin in een nieuwe slok. Annemiek benoemt papaya en steenfruit, boter. Kees benoemt amandelen en fijne bitters.

Clos des Fées 2018 vieilles vignes

Gemaakt van 90% grenache blanc en 10% grenache gris. De wijnstokken zijn meer dan 100 jaar oud. Zéér expressieve wijn met jasmijnbloesem en hazelnoten. Hoog in de zuren.

Château de Sainte Cosme 2019 Côtes du Rhone, lieu dit « le Poste » 

Gemaakt van 100% clairette. Veel kleur, granny smith appelzuren, volronde smaak met mooie zuren en veel karakter.

Blends

Saint Péray 2021 Les Figuiers, Bernard Gripa

Hartendief van Rob van Kalmthout. 40% marsanne, 60% roussanne. Van 50 jaar oude stokken. Citrus en mineralen in de geur, aangename rondeur in deze elegante en speelse wijn. Valerie benoemt peer en perzik.

Domaine du Tunnel 2020 Cuvee Prestige

80% marsanne, 20% roussanne. Acht maanden gerijpt op houten barriques. Valerie benoemt hazelnoot en amandel. Mineraal is dominant in de geur, stevige body en gespierde wijn, volrond in de mond. Voor bij vis in saus, mooie wijn.

Granit Blanc 2021 Vincent Paris

Bijzonder omdat de druiven in de aoc Cornas staan, deze wijn gaat dus als Vin de France door het leven. Gemaakt van 66% viognier en 34% roussanne. Interessant glas. Het precies onderscheiden van de karakteristieken van de druiven, poeh kom daar maar eens om. We hebben lang niet allemaal zo’n goede tong dat ons dat lukt. Wat wél goed blijkt te werken, is dat de proevers breed een gedeelde mening hebben over de wijn. Deze wijn krijgt kritische commentaren. “Er is iets met de geur.” Valerie benoemde aspergegeur, ik heb echt urine in mijn aantekeningen staan… De smaak heeft prominente bitters, veel zuren en karakter. Hangt lang na.

 

Domaine Charvin 2020 Châteauneuf du Pape Blanc

Hartendief van Rob van Kalmthout. Bijzonder glas, gemaakt van druiven van 50 jaar oude Clairette stokken en 70 jaar oude Bourboulenc stokken. Er worden maar 2000 flessen van dit goddelijk vocht gemaakt: bleekgele kleur, granny smith tonen in de geur, grapefruit ook. Elegantie en lange afdronk. Voor mij was dit dé wijn van de proeverij.

Raymond Usseglio 2021 Châteauneuf du Pape Blanc

De enige biowijn uit de proeverij. Van 30% clairette, 30% grenache blanc, 30% roussanne, bourbouenc en piquepoul (10%). Bleekgele kleur, appel, vuursteen en mineralen in geur, bittertje in de hap sap sappige en aantrekkelijke smaak, lange afdronk.

Clos du Mont Olivet 2020 Châteauneuf du Pape Blanc

Gemaakt van 40% clairette, 30% roussanne, 14% bourboulenc, 10% grenache blanc, 2% clairette rose, 2% picardan, 1% picpoul, 1% grenache gris. Groenige kleur, mineraal stinkertje. Sappige en frivole smaak. Vettige en romige wijn, zegt Maarten.

Op het eind van de proeverij was er geen consensus: de een waardeert monocepages méér, de ander gaat voor de blends. Mijn traditionele vraag aan de organisator van de proeverij is: wát zijn jouw twee hartendiefjes? Ja, beste lezers, dat waren blends! Dus, ha, die winnen gewoon.

Peter van den Besselaar

Rioja uit de liefhebberskelder
By in

Rioja uit de liefhebberskelder

Berry Marinussen neemt ons mee naar zijn kelder. Of mooier, Berry neemt ons mee naar zijn Rioja. Hij werd er verliefd op, koopt het al jaren. En liefde is om te delen. Dat deed hij 12 jaar geleden ook. Sindsdien is hij steeds meer Rioja gaan ontdekken. Berry refereert aan Nello, onze Italiaanse godfather, aan zijn Barolo’s, aan Brunello’s. Nello zette graag Spaanse wijn naast Italiaanse. Zo mag je dus zeker door naar het Noord-Spaanse stukje waar ze in 1990 nog 100 miljoen liter produceerden, nu het drievoudige.

Berry geeft aan dat er deze keer wat meer klassieke Rioja te proeven zal zijn, af en toe wat moderners. Met klassiek ook als referentie aan de klassieke namen, vooral uit de Rioja Alta. Met als goede jaren 2004, 2012, 2016. En ook dat ligt, of lag, in de schatkelder.

  1. We beginnen wit. Jaja, ook dat kan in de Rioja. Sterker nog, dat smaakt prima. Fruit, mooi bittertje. Amandel in de neus. Tropisch fruit ook, met frisheid en citrus. In de smaak komt het fruit terug. Mango, perzik. Een peertje. Ook hout. Waarvan Berry belooft dat we dat deze avond in elke wijn gaan tegenkomen.

In de afdronk iets honingachtigs. Een beetje gember nog. Complex.

Berry en ik verschillen meteen in de vergelijking met een Bourgogne. Volgens Berry gaat deze er overheen, ik denk dat een Bourgogne in stevigheid het ruim haalt, in frisheid en fruit er iets onder blijft. Een fijne viura die meteen veel losmaakt. Niet in het minst ons smaakpalet.

  1. Een ¡rosado! Dat doen we eigenlijk verrekte weinig. Eentje waarvan het hout me raakt op m’n neus. Met een licht oxytoontje erbij. Met rood fruit voor de sappigheid. Met een klein zoetje, met een bittertje. Krachtige aanzet met wat zuren. Een beetje boter. Todonia 2010 gran reserva rosado. Een huis bekend vanwege de ouderdom van zijn wijnen. Een culthuis waarvan de prijzen omhoog zijn geschoten. Prachtig om te mogen proberen. Ik zie mezelf al zitten op een terrasje, zonnetje erbij. Bakje olijfjes ernaast. Stukje chorizo erbij. Dat heeft deze wijn wel nodig. En ik ook. Niks meer aan doen.

  1. Na het niks doen wordt het toch langzaam avond. Een rode avond. Een rode Rioja avond. Omdat het zo lekker rond allitereert met de rollende Spaanse erren. Omdat het kan smaken zoals een avond die nooit eindigt. Een serie van twee. Een serie met vrienden. Want daar komen de amigos Riojano. Leer, cacao, tabak, koffie, zwart fruit, cassis, braam. Een crianza denk ik. Nog ietwat lichtheid, nog best wat zuren. Een besje zit er wel bij. Typisch zo’n vriend die het begin van de avond maakt en losschudt. Met wat toetsjes rood fruit. Met soms al wat gestoofdheid, ook een klein beetje drogend, mineralen en tannines. Met de rabo de toro wachten we nog even. Maar toch, deze kan al wat hebben.
  2. Amigo cuatro, ons vierde glas, doet gezellig mee met amigo tres. Hun karakters lijken op elkaar vind ik. Ze leggen dezelfde accenten. Met wat variatie. Zo heeft deze iets minder zwaars, iets meer frisheid, iets meer fruit, ook van het rode. En wel weer meer tabak. Ook een crianza. 3 en 4 komen uit 2019. Jonge vrienden. We zwaaien ze uit en gaan door met een andere generatie.

  1. We zijn op stoom. Er wordt geklopt. We doen open. Voor vrienden is er altijd plaats. Ze stellen zich voor. Somos del año 2012, we komen uit 2012. Y somos unas reservas. We zijn reservas en hebben dus al aardig wat rijping. Alsof dat nog niet genoeg zegt gaan ze verder. Nummer vijf zegt chocola. Een wijnbal had ik ‘m willen horen zeggen. Zo eentje van de kermis. Een lange fruitige afdronk. Met zowel rood fruit, bessen maar zonder zwaar zuur, als zwart fruit, cassis en – daar is ie weer – de braam. Een pruim komt om de hoek kijken. Die streekklassieker treffen we vanavond voor het eerst. En doet ‘m goed. De conversatie loopt.

 

  1. Nummer zes gaat er overheen. Toffee roept ie. Haags hopje (hoe kan die Spanjaard dat nou kennen?). Maar heeft weer wat meer zachtheid. Wat meer rood fruit. Ook dit duo vertoont gelijkenissen. Nog behoorlijke zuren. Rood fruit duidelijk aanwezig. In de neus eucalyptus, laurier. Allemansvrienden? Ik hoor het u denken. Dan rekent u buiten de Brabantse wijnsociëteit. Toch nog wat jong. Hadden we ze nu al binnen moeten laten? Tot en met: laat deze nog maar even buiten staan c.q. liggen. Goed voor hun ontwikkeling. Worden ze juist minder hard van. Maar ook nu al mooi. Of juist goed op dronk. Die eerste prima, die tweede nog even wegstoppen vindt Berry zelf. Zoals altijd verschillen de meningen. Ook een klassieker.

  1. en 8.

De avond vordert gestaag. Het volgende duo dient zich aan. Hola Peppi y Kokki! Of op z’n minst toet-toet boing boing. Dit zijn geen beginnelingen. Deze hebben ervaring. En wijsheid. En schoonheid, zoals ouderdom soms fraaier kan maken. Volheid. Kracht. Donkerte. Geen duisternis, begrijp me goed. Stevigheid. Volwassenheid. Evenwicht. Balans. Een levenspad bewandeld en op het hoogtepunt het glas bereikt. Dit is de essentie van Berry zijn liefde. Hier wordt alles gegeven. Met spanning door tannines, nog aanwezige zuren. Met zwarte fruitsluiers. Met koffie, cacao, leer, tabak, ceder. Met chocola, romiger dan alleen cacao. Braam, pruim. Aards. Droppig. Laurier. Wat is er niet. Liefde is alomvattend.

 

En als je dan zou moeten kiezen? Zeg het maar. Herfstbos van nummer 8? Drop van nummer 7? Wat munt en paddenstoelen plus wat frisheid van nummer 8? Het ietsje mollige van nummer 7? Staat ‘m toch goed?! Allebei modernere huizen. Amandelspijs als kiesdeler? Nee, we houden ze allebei..

  1. Ach mensen. De avond wordt nacht. Hoe later de avond, hoe schoner het volk. We begroeten de top. Lonely at the top? Welnee, het zijn er twee. Het slotduo. Waarbij slot terecht een verwijzing is naar een kasteel. Kasteelheren zijn het. En de top begeeft zich met veel plezier onder ons, het voetvolk. Wij aanbidden. Bewonderen hun zoetheid. Hun levenslust. En hun braam, hun cacao. Hun tederheid naast hun kracht. En maken toch ook onderscheid.

Heer 9 is erg zoet. Weeïg is niet de term, eerder intens. Met munt, menthol bij die zoetheid. Die niet stoort. Het is fruit op z’n allerrijpst. Het valt van de bomen. Het ligt aan je voeten. Zoals wij ons storten aan de enkels van deze kastreel heer. Respect.

  1. De laatste gast. De allerlaatste vriend. Toon Hermans zei het al, altijd te laat. Maar hij is er. En wordt binnengehaald. En wat heeft ie meegebracht? Met opnieuw die menthol en ook wat anijs. Bedwelmend en verfijnd. Pijptabak. Elegant. Spel. Met een zwart gevoel voor humor. En voor fruit. Rijp fruit, nog net wel zelf plukken. Deze vult de avond. Pakt je in en rolt je op. Wij lagen al en vallen toch om. Een prachtige nacht. Een sterrenhemel. Een volle maan. Einde. Liefde. Geen einde.

Proefnotities en verslag Just Krijn

De lijst van gedronken wijnen: Rioja wijn lijst