Overzicht blogberichten

Altijd verrassende wijnen op een werkavond
By in

Altijd verrassende wijnen op een werkavond

Vraag wijnliefhebbers om een eigen vondst mee te nemen, een trouvaille, of een fles met een knipoog naar het thema van de eigen proeverij. Resultaat: altijd verrassende wijnen. Op de werkavond bespreken we huishoudelijke zaken, financiën en het programma. Het determineren van de ingepakte flessen moet dus vooral snel gebeuren.

De eerste wijn in het glas van een nieuw seizoen, bubbels. Rode bubbels van Tenuta Pederzana. De Lambrusco Grasparossa della tradizione uit Emilio Romagna is een serieus glas met een paarsige kleur en vrij  straffe bitters zelfs. Een fijn verrassend glas bubbels. We moeten onze neus niet optrekken voor Lambrusco, is het oordeel van de proevers. Er zijn immers prachtige. Heerlijk om het seizoen mee te openen.

Matthias Müller 2018 Grosses Gewachs An der Rabenlei Trocken

Sappige wijn met mineralen, hazelnoot en gele pruim. Licht petrol.

Philipps Eckstein 2016 Graacher Domprobst Spätlese ***

Frisse aanzet, licht petrol, acaciabloemen, geconfijte mandarijnenschil, tropisch fruit en mooie zoet/zuur balans.

Domaine de Clos des Cazaux 2021 Vacqueras Vieilles Vignes (blanc)

Witte Rhône is vaak moeilijk te determineren en deze wijn vormt daarop geen uitzondering. Volle geur met veel vanille, zwoel staat in mijn aantekeningen. Sappige smaak met een uitstekende balans. Verfijning! Lange afdronk. Chenin blanc wordt genoemd en dat kan ik mij voorstellen. Chardonnay wordt genoemd en ook dat kan ik mij vorstellen. De wijn is een knipoog naar de To blend or not to blend proeverij dit seizoen. De wijn is een blend van 70% clairette, 20% roussanne en 10% viognier, gemaakt van druiven van wijnstokken van 70n jaar oud. Een prachtige wijn!

Edra Emociones 2022 Ribera del Gállego

300 tot 1000 flesjes per jaar. Niet te koop in ons land. Gemaakt van de ribote druif. Onbekend, dus even duiken in Jancis’ Wine Grapes. De druif is een kleurvariatie op Somontano’s druif Parraleta. Door DNA onderzoek (halleluja dat dat er is) vastgesteld dat het om dezelfde druiven gaat. Licht frambozen in de geur, fijnzinnige en fraaie smaak.

Deltetto 2016 Pinot Nero Langhe

Een lichte kleur, lekker stinkertje in de geur. Gronderig, ruik ik. Het doet me denken aan nebiollo, en verduveld: de plaats locatie is goed. Maar het is pinot noir dat we drinken. Leuke wijn.

La Fassina 2018 Conca de Barberà

Gemaak van de trepat druif. De kleur van deze vijf jaar oude wijn vertoont warempel wat paarsige reflexen. Klassieke geur, licht. Mint en bouillon in de smaak, hoge zuurgraad. Mooie eetwijn.

Castellare 2021 Chianti Classico ‘Vignatorta’

De fles met het vogeltje. En het mysterie wat ‘Vignatorta’ is. Is het een deel van de wijngaard, of is het een speciale cuvee? Uiteraard heb ik ook even gezocht. Het blijft een mysterie, ach… en dat is ook mooi om mee te leven. Klassieke wijn met hoge zuurgraad, kruidnageltjes en wat gember. Mooi!

Corte Bure 2018 Valpolicella Ripasso Classico Superiore

Deze Noord Italiaanse wijn van ingedroogde druiven overtuigt. Bramen in de geur, bosbes. Een bescheiden zuurtje maakt het een allemansvriend met een lange afdronk.

Zonin 2019 Amarone della Valpolicella

Wijn van onze nestor. Moet ik dit kopen en opleggen? Alleen de vraag is al prachtig. De wijn kenmerkt zich door een bescheiden zoetje, heel veel fruit en aardbeien, een dikke wijn. Zijn geld waard is het oordeel van de proevers, maar nee, er zijn mooiere om in de kelder te leggen.

PX 1990 To Albalá

Deze pedro ximenez wijn heeft de respectabele leeftijd van 33 jaar bereikt. We horen  enige discussie hóe dit te drinken? Zo op zichzelf na een maaltijd? Chocolade wordt genoemd. En Friese nagelkaas. Mooie suggesties, ook deze contemplatieve wijn is een fijne knipoog naar een komende Jerez proeverij. Zwarte nectar, rokerig, ik ruim warempel een teerimpressie. Warm zwoele smaak.

 

Peter van den Besselaar

Joost Mutsaers (1954 – 2023) vaardige organisator
By in

Joost Mutsaers (1954 – 2023) vaardige organisator

In de jaren dat Joost Mutsaers lid was van de Brabantse Wijnsociëteit hebben we vaak geprofiteerd van zijn grote talent: hij was een vaardige organisator. Deelnemen aan activiteiten geeft veel leden plezier, Joost wist met ogenschijnlijk losse pols veel te regelen. Van de jaarprogramma’s met proeverijen tot diners door de leden, waarvan sommigen legendarisch werden voor de deelnemers, wijnstudiereizen.

De liefde voor wijn ontstond, zo schrijft Joost zelf, bij het diner in de Korenbeurs op zijn trouwdag in 1976. Het was een mooie Bordeaux, Grand Cru Classé Château Camensac, die werd geschonken. “Echt wijn gaan waarderen is gekomen in 1982 door de wekelijkse proeverijen van de Brabantse Wijnsociëteit.” Joost noemde het heilige avonden. “Er moet echt iets heel bijzonders zijn om er deze avonden niet te zijn.”

Joost werd één keer proefkampioen in onze wedstrijd – dat was in 1999. Hij hield van bijzondere wijnen en het bouwen aan een kelder met mooie wijnen voor speciale gelegenheden. Daar lag onder meer Guigal Hermitage 1978. “Alles zit erin van fruit, hout, balans, zuren, kracht en finesse.” Joost memoreerde dat de wijnmaker vond dat dit een van de mooiste wijnen was die hij had gemaakt en vermoedelijk nog zou maken. Jarenlang was Joost als voorzitter spil van de wijnsociëteit tot hij in 2006 helemaal afscheid nam. We zagen hem nog bij de nieuwjaarsreceptie in 2023 waar oud leden het jubileumboek kregen.

Rust zacht.

Spaans wit is een grandioze proeverij
By in

Spaans wit is een grandioze proeverij

Martijn de Groot neemt ons mee naar Spanje. Alleen maar vinos blanco. Al een paar jaar een land waar heel veel gebeurt zegt Martijn. Met nieuwe en oude methodes, soms met dik geld erachter. Alle wijnen zijn blind geproefd en pas na het proeven onthuld.

Kripta 2015 Cava Augusti Torello Mata

Een frisse indrinker, mooi bitter, een ietwat stevige bubbel die wel afvlakt – voor mij vaak een kenmerk van Spaanse tintelingen -. Bij de eerste slok denk ik aan een corpinnat. Te mooi voor een eenvoudige cava, te stevig, te fris, teveel kracht. Dit past bij bodegas die vinden dat cava niet meer staat voor kwaliteit en daarom de Catalaanse zegswijze voor geboren in het hart van de Penedès hebben gekozen om zich te onderscheiden. Bloemig en kruidig, vanilleroom en anijs, worden genoemd, mooie zuren (ook van appeltjes), fijn droog, lange afdronk.

Het blijkt de Kripta. Een geweldige cava, uit 2015. Mooie producent. Prachtige fles ook. Pas nog gehad in Spanje zelf. Niet helemaal herkend, maar m’n omschrijving komt dichtbij genoeg om mijn Spaanse element nog niet te temperen. Fijne start!

Sea Wine Club 2020 Rias Baixas

Martijn is niet van de flauwe. Dus hop, een klein stalletje erin. Ook te proeven. Wat vanille, bijna chardonnay tonen. Maar met veel meer zuur. De zachtheid van wat misschien een godello is? Het stalletje is snel weg, vindt ook RobvG. De droogte en strakkere vorm komt meer en meer naar voren naar een tijdje. Hoe zou oud-lid Nello deze ballerina typeren? Het gaat van een klompendans naar lichtvoetigheid, van plompheid naar subtiliteit.

En het is een albariño. Dezelfde als het tweede glas. Beide 2020. Dit is een landrot.

Sea Wine Club 2020 Rias Baixas (opgevoed in zee)

Dit glas vind ik meteen mooi. Fijne en subtiele neus, stenig/mineralig en droog in de smaak. Wat citrus. Ik denk Noord Spanje, Galicië, albariño. En een mevrouw/meneer dan wel. Wat sinaasappel, zachte bitters. Mooie balans. Wat tropisch fruit, mango. Dit is inderdaad een albariño. Maar dan onder water opgevoed. Echt? Echt! In zee zelfs. En dat geeft verschil tussen deze twee. Meer lengte. Strakker. Droger. En duurder. Zo werkt het ook.

¡Op naar de volgende!

Emilio Moro 2020 El Zarzal Bierzo

Ook weer droog, mineralig. Een kiezeltje. Het ziltige van de vorige serie (zeker de laatste 🙂 komt niet terug. Mijn buurvrouw Claartje geniet. Wat is deze mooi. En dan mag ze nog beginnen aan glas twee. Berrie proeft citrus, lange afdronk, kruidigheid en mooie zoet/zuur-balans. Elegant, lengte, botertje, er vliegen complimenten over tafel. Wat eik gehad, witte bloemen. Uit de Bierzo, ook en voor al bekend van de mencia druif.

Rafael Palacios 2020 Valdeorras

Een licht oxytoontje. Mij bevalt dat enorm. Benieuwd wat m’n medeproevers hiervan vinden. Waarbij dit in Spanje natuurlijk alles te maken heeft met een sherry associatie. Verder kruidigheid. Opnieuw die droogte die dorstlessend werkt en zorgt dat je niet doordrinkt. En je richt op genieten, el método español. En wat zegt Claartje, inderdaad, nóg mooier. Chardonnaytonen maar niet genoeg om het te zijn zegt Rob. Een caramelletje, mooie lange zuren. Met de eigenaar van As Sortes die zelf z’n bomen zoekt in Frankrijk waaruit zijn vaten worden gemaakt. Uit Valdeorras, op de grens van Bierzo en Galicië. Waarbij ik denk dat deze eigenaar een Galicisch tikje heeft gehad. Eigenwijs en met een eigen trots, een eigen ritme. En is een van de weinige Spaanse streken waar bij een afspraak inderdaad de mensen op tijd verschijnen. Bij deze wijn perfect gelukt.

Twee godellos worden ook zo benoemd door de leden. Ietsje makkelijker na de vorige serie natuurlijk. Maar toch. Dit geeft weer lucht voor de volgende NK. Ach, nu we er toch zijn. Weer twee. Allebei een stuk donkerder van kleur dan de vorige.

Cantalapiedra 2020 Majuelo del Chiviritero la seca, Castilla el Leon

Terwijl ik een slok neem van mijn eerste glas hoor ik naast me al ‘heerlijk’ over het tweede. We zijn er snel uit. Viura. Tropisch fruit. Dikte. Kruidig. Ietsje karamel. Véél lengte. Aanwezige zuren voor de frisheid. Ook wat gistigs, wat natuurwijnachtigs. Dat kan, inweking met de schillen voor enkele weken. Ecologisch. Blijkt het een verdejo! Gelukkig is het NK nog ver weg.

Belondrade 2019 Rueda, Belondrade y Lurton

Mijn buurman heeft gelijk. Wat net nog gewoon lekker was, op z’n minst, is in dit glas fantastisch. Met een slok doe je minuten. Héél véél lengte. De smaak blijft hangen. Het gekaramelliseerde neemt langzaam toe in je mond. En blijft hangen. Naast het fruit, zoals een ananas. Met een zuurtje dat af en toe verfrist. Met hout wat stevigheid geeft. En dat niet los van elkaar. Wel nee, ¡junto! samen! En dat proef je. Beginnend met anijs, dennen, munt, dan sappigheid, beetje mollig. Meesterlijk glas.

Zo goed dat Harry, verstokt rode wijn liefhebber, zijn beeld ziet kantelen. En zich overgeeft. Rood kan. Dit wit moet. Verdejo. What else.

De volgende komen apart. Die moet je namelijk niet gaan vergelijken zegt Martijn.

Nin Ortiz 2017 Terra Vermella (Priorat blanco) Penedes

Ik ruik ook een onvergelijkbare neus. Kruidig, menthol, eucalyptus, den. Neusspray zou je denken. Mis vrienden. In de mond blijven de neustonen aanwezig. En worden vergezeld door citrus, bloemen, zachte zuren. Hij blijft wel staan. Ook na het verdejo geweld. Een intense afdronk. Krachtig. Emotioneel. Vol overgave. Spaans.

Maar niet iedereen is blij. Zo komt er een augurk en suikerwater tevoorschijn. Met zachte bitters en weinig zuren. Ook boenwas, hazelnoot, concentratie. Vuursteen. Bio dynamisch. Echt droog. Papaya. Droge afdronk. Een wijn om bij te eten. Of bij een sigaar.

Een Priorat. Unne witte? Martijn zet ‘m neer. Intrigerend noemt hij hem. Zo is er voor iedereen wel iets voegt hij nog toe. Voor mij kan ie prima, helemaal met boquerones fritos.

Dominio del Aguila 2018 Ribera del Duero Albillo vinas viejas

Zo. Na de Priorat is dit iets totaal anders. Oh nee, onvergelijkbaars. Dus: zacht, licht zwoel, wat ziltigs, vanille, Maarten ruikt appel, perzik, citrus. Krachtig en fris. Balans tussen sap, bitters en zuren. Grapefruit, mandarijn. En bloemen. Een fruitmand is er niks bij. En vaak zonder bloemen. Haal dus deze voor een zieke! Spaanse Bourgogne roept Berrie. Terwijl Frankrijk natuurlijk grotendeels van Spanje was ooit. Een albillo uit de Ribera. Flink op eiken en sur lie (lias). En inderdaad bedoeld om de Bourgognes op hun plek te zetten. Dat lukt. Resta a Francia franceses. Restamos en España.

Ossian Verdling Dulce 2016 Castilla y Leon

De uitdrinker. Aardig zoet. Wat gesloten in de neus. Mist een beetje zuur tegen het off dry. Ook lychee, mandarijn. De zuren komen na een tijdje hoor ik. Iemand anders wacht er nu nog op. Ach, onze rode wijn drinker. Die geniet ook hiervan, hij is echt om. Mooi spel van krenten en rozijnen. Fijne zuren. Spel in de mond. Verdejo. Opnieuw. Hij is om. En hij niet alleen.

Muchas gracias Martino voor deze geweldige proeverij!

Verslag van Just Krijn

Hongaarse wijnen met een goed verhaal
By in

Hongaarse wijnen met een goed verhaal

 

Toos Dusee heeft op reis in Hongarije de wijnen in haar hart gesloten. Deze proeverij staan wijnen op tafel met een goed verhaal. Daar hou ik van. We proeven uit vier van de tweeëntwintig wijnstreken.

François President Brut

Gemaakt van 60% chardonnay en 40 pinot noir. Nee, de wijn is niet genoemd naar Francois Mitterand, de 21e president van de republiek Frankrijk, maar naar de wijnmaker. Ergens vind ik dat jammer, want de wijn ‘oogt’ en ‘luistert’ nu niet Hongaars. Kees benoemt appel en gele perzik, gist. De strakdroge bubbel blijft lang hangen en dat is altijd een goed teken. Mooie frisse zuren en sappig.

Juhfark, een goed verhaal

Uit Somloí staan in de proeverij drie wijnen op tafel, maar de Juhfark ga ik niet vergeten. Een zeldzame druif. Juhfark is Hongaars voor ‘schapenstaartje’, genoemd naar de vorm van de trossen. De Juhfark is aangeplant op de grond van een gedoofde vulkaan. Toos memoreerde dat de Juhfark de vruchtbaarheid verhoogt. Goed verhaal. Ze vertelde over een prinses die zestien kinderen kreeg (?), ik vond ook dat Habsburgse prinsen de wijn van de Juhfark druif dronken tijdens de huwelijksnacht. Het zou de geboorte van een zoon garanderen. Juhfark-druiven produceren wijnen met een diepe gouden kleur en een intense, minerale smaak. Ze kunnen een brede range aan aroma’s hebben, zoals wit fruit, citrus, bloemen en kruiden. De Juhfark-wijnen hebben over het algemeen een hoog zuurgehalte, dit maakt ze geschikt voor rijping en geeft ze een goed bewaarpotentieel. De wijnen hebben enige tijd nodig hebben om hun volledige potentieel te bereiken en kunnen na enkele jaren rijping complexe smaken ontwikkelen.

Juhfark 2020 Apatsagi Pince

Uiterst karaktervolle wijn, goudgeel, licht bloemig, bedwelmend bijna, noten, Mooie zuren/bitter balans. Eric benoemt vanille en walnootbitter, zegt dat de wijn enorm zou profiteren van decanteren. Maarten benoemt een lichte wrangheid.

Van dezelfde maker die vrij laat oogst proefden we ook de Furmint 2019 (expressief, met een klein zoetje, aangenaam bij aziatisch eten) en de Harsleveú 2019 (goudkleurig, volle en ronde smaak, ook heel geschikt bij aziatisch eten, een zuurkoolschotel).

Grof Degenfeld 2018 Tokaj, Terezia organic Hárslevelu

Mooie wijn met een lichte oxytoon in de afdronk. Wat vegetale tonen in de geur (terwijl de Furmint wijn van Pince meer mineralig is), amandel en mandarijnzeste. Friszure aandronk, karaktervol.

 

Pinot Noir 2018 St. Andrea

Deze pinot noir uit Eger is gewoon erg lekker. Frivole aardbeien neus en strakke smaak. Goede zuren. Doet me denken aan diksap, zegt Just, méér dan pinot noir uit Bourgogne.

Merengo 2018 St. Andrea

De beroemde stierenbloedwijn uit Eger. Modern gemaakt met veel fruit, oordeelt Noël. Just determineert zwarte bes, koffie, leer en benoemt de tannines. Potverdikkie, die tannines zijn fors,het maakt dat ik ‘moeilijke wijn’ op schrijf. Maar vooral ben ik onder de indruk, van de roodpaarse rand, de kruidige rijke geur met volronde kersen. Veel karakter, deze eetwijn.

Eetwijn, eetwijn, wanneer is een wijn eigenlijk een eetwijn? Vraagt Hans. Van wie ik weet dat hij van mening is dat je een wijn zó moet beoordelen. Om zó te drinken. Hoe kan je een wijn nou beoordelen door er iets ‘bij’ te bedenken? Nou, zegt Maarten, als de wijn beter gaat smaken en rijker in de mond is. Mijn brein denkt een Black Angus ribeye bij de stierenbloedwijn. Ha! Of als de wijn een contrast biedt met het eten, oppert Hans zelf. Dat vind ik een moeilijke, want ik combineer liefst veilig, combinaties die bekend zijn dat ze werken. Maar oppert mijn brein, jij bent toch vaak verrast als je van het restant van een wijn op de tweede dag een combinatie proeft? Dat klopt. Je mag best meer avontuur aan de dag leggen. Zo maakte ik een 39 jaar oude droge Tokajer open bij een gemarineerde kip saté met koolrabi salade. Het werkte!

Paangold Tokaji Frumint 2018 Late Harvest

Liefelijke, gebalanceerde wijn. Prachtig spel van zoet en zuur, zegt Harrie. Perfect met Roquefort.

Hele fijne proeverij.

 

Wijnen uit Israël
By in

Wijnen uit Israël

De eerste proeverij van de wijnsociëteit die helemaal in het teken staat van Israël. Leila Wijnhoven laat ons wijnen uit Israël proeven. In de afgelopen jaren proefden we soms een Israëlische wijn. En er stond een pinot noir uit Israël in de Grand Prix Saint Hubert in 2017. De consumptie per hoofd van de bevolking lag lang rond 4 liter wijn per hoofd. En is nu aan het stijgen. https://www.jewishvirtuallibrary.org/wine-consumption-in-israel) De import van wijn uit Frankrijk en Italië daagt de wijnmakers uit om de eigen kwaliteit dusdanig te laten groeien dat de wijn de vergelijking kan doorstaan. Alle wijnbouwers willen de klassieke wijnen nabootsen, zegt Leila in een bijzin.

Kosjere wijn is een prachtig voorbeeld van hoe religie en voedsel samenkomen, zegt Leila. Kosjere wijn is gemaakt en behandeld volgens de Joodse dieetwetten, bekend als kasjroet. Het omvat strikte supervisie en naleving van specifieke vereisten vanaf de teelt van druiven, de fermentatie en de botteling. Kosjere wijn is gemaakt door Joodse wijnmakers of onder rabbinaal toezicht. Gelovige Joden degusteren de wijn tijdens religieuze ceremonies en vieringen.

Hieronder maak ik een persoonlijke keuze van de voor mij interessantste wijnen.

Dalton Estate 2022 Rosé

Zomerwijn van barbera, cabernet sauvignon en grenache. Licht aardbei, frivool.

Teperberg 2020 chardonnay

De wijn is overdreven. Op een manier die ik niet zo vaak proef. Here i am! Schreeuwt de wijn uit het glas. Toffee. Caramel. Vettig. Vanille. Bijna een parodie op chardonnay. Eric benoemt boter, vanille, zoete banaan en visbouillon.

Dalton Estate 2019 zinfandel, shiraz, petit shiraz

Licht paars en framboos in de geur. De wijn heeft een scherp randje in de smaak en je merkt dat het alcohol gehalte hoog is. Tos benoemt de fruitigheid, bramen, staal en ook die scherpte.

Teperberg 2019 malbec, marselan

Yoghurt geur, maceration carbonique? Vanille. Een duidelijke allemansvriend is deze wijn, vor mij wat aan de vlakke kant. Toos benoemt kers.

Recanati Galilee 2018 petit shiraz

Roodbruine kleur, rijke geur, morellenkers. De diepste kleur van de laatstgenoemde drie wijnen, lekker om te drinken, de slikfactor, uitspuwen is lastig.

Boeiende proeverij, dank Leila.

Peter van den Besselaar

Overige wijnen:

 

Cabernet Sauvignon toont variëteit in verschillende stijlen wijn
By in

Cabernet Sauvignon toont variëteit in verschillende stijlen wijn

Willem Jan opent de proeverij van cabernet sauvignon ‘from all over the world’ met een hartswijn, witte Meursault.

Daarna volgen negen wijnen met cabernet sauvignon als enige druif of als belangrijkste druif. De cabernet sauvignon is een heel populaire druif en de meest gebruikte druif voor rode wijn. De oorsprong van de druif ligt in de Medoc Bordeaux. In deze proeverij proeven we wijn uit Bordeaux, Californië, Australië, Zuid-Afrika, Spanje en Chili.

Doordeweekse wijnen

Twee wijnen van de rechtoever uit Bordeaux komen van één domein: Château Cap Saint Martin. De cuvee Prestige 2019 is klassiek met veel potentieel. Maarten noemt de smaak wat straf, ik vind de smaak wat ‘groen’. Deze Prestige wijn is gemaakt van een blend. De 2019 cabernet d’en face is gemaakt van 100% cabernet. Het is de minst kostbare wijn deze proeverij, maar hoe langer die in het glas staat hoe aantrekkelijker. Er komt dan naast de cassis een toon van pijptabak, pruimen.

Beide Franse wijnen spreken mij meer aan dan de Australische Jacobs’Creek 2017, die een werkelijk exuberante geur heeft, after eight chocolade en munt, kruidigheid en een goede body. Zwoel zegt Maarten, met vijgen en koekkruiden. De smaak heeft een vegetale toon die mij niet aanspreekt. Penfold op het etiket betekent vrijwel altijd een positieve ervaring, zo ook bij de Max’s Shiraz Cabernet Sauvignon 2019. Ook hier weer munt is de geur en een prachtige mondvullende gebalanceerde smaak. Elegant noemt Maarten.

Zondagse wijnen

Montes Alpha 2020 special cuvee cabernet sauvignon uit Chili munt uit in sappigheid, combineert kersen en gronderigheid in de geur. Cees benoemt tabak, pruimen en zoetheid. Kan nog vele jaren.

Cederberg 2019 cabernet sauvignon uit Zuid-Afrika combineert cassis met mineraliteit. Braam, kers en eucalyptus benoemt Cees, die het ook een wat moeilijke wijn noemt. Misschien door het vegetale tintje.

Feestwijnen

Vier wijnen waarmee we eindigen zijn enorm de moeite waard. Zoals je naar het voetbalstadion gaat voor sommige spelers, zo is het puur genieten van deze wijnen.

Mas de Plana 2012 Penedes Torres

Gerard benoemt pruimen en overrijp fruit, de concentratie en zegt dat de wijn belegen is. De geur is bedwelmend, superrijke grandeur. Kardemom tonen. De smaak heeft de slikfactor, zonde om uit te spuwen, prachtige balans met chocolade tonen. Fantastisch glas.

Mondavi 2018 cabernet sauvignon Napa valley

De wijn ruikt naar kers en een sigarenkistje. Mineralen en een goede balans. Strakke tannines die niet storen. Gerard benoemt zwarte kers, jammige smaak, tabak en een zoete aanzet.

Château Issan 2004 Margaux

Cassis, elegantie. Een hele potloodbox. In een leren etui. Prachtige balans.

Château Musar 2016 Libanon Beka Valley

Misschien wel de meest gebalanceerde wijn van de hele proeverij. Prachtige vanille in de geur, ontzettend mooie zuren. Claartje prijst het zwarte fruit en de elegantie.

Heerlijke proeverij.

Peter van den Besselaar

Etna wijnen fascineren met grote variëteit
By in

Etna wijnen fascineren met grote variëteit

Dat mensen gefascineerd zijn door vulkanen. Ik begrijp het. Dat komt omdat ik de film The Fire Within zag, een requiem voor het echtpaar uit de Elzas, Katia en Maurice Krafft, die hun hele leven in het teken stelden van de studie naar vulkanen. De wijngaarden bij de Etna liggen op een hoogte tussen 350 en wel 1000 meter in een halve cirkel aan de noord-, oost- en zuidkant van de Etna. Er kan 30 graden verschil zijn tussen dag en nacht. Wijnliefhebbers kunnen een fascinatie hebben voor Etna wijnen. Voor de nerello mascalese. Daarover zo meer. Want we beginnen met het blindproeven van vier witte wijnen, met de carricante druif.

Witte wijnen

Laat ik met de deur in huis vallen: ik vind de druif carricante zo goed als niet herkenbaar. Dat komt omdat de vier wijnen die we proeven fors verschillen.

Cottanera, Etna Bianco DOC 2021

Lichte gele kleur, fris bloemige geur, viooltjes en limoen. Sappige wijn met een mooi licht bittertje. 100% carricante.

Tenuta delle Terre Nere, Etna Bianco DOC 2020

Lichtgeel, een schralere neus, nootachtig amandel, mineralen getypeerd, minder charme dan de vorige wijn, meer karakter. 70% carricante, 20% cattaratto, 5% greganico en 5% minnella.

Tenuta delle Terre Nere, Etna Bianco DOC ‘Calderara Sottana’ 2019

Goudimpressie, stenig en mineralig. Wat limoen, 100% carricante.

Terra Costantino, Etna Bianco DOC ‘Contrada Blandado’ 2016

Hartendief van Maarten. Oud goud in kleur. Impressie van perzik/abrikoos, uiterst karaktervol. Gastronomische wijn. 90% carricante, 10% cataratto.

 

In de evaluatie zegt Valerie dat de hoge bitters en hoge alcohol een karakteristiek van carricante is. Kati zegt dat voor haar de smaakexplosie in de mond een karakteristie is.

Rode wijnen

Je moet een beetje geluk hebben, maar een mooie nerello mascalese doet onze harten sneller kloppen. Denk aan een love baby van de pinot noir en nebbiolo, en je hebt het gevoel. De druif is laatrijpend, geeft een krachtige wijn met een floraal karakter. De druif heeft een dunne schil, de wijnen zijn licht van kleur. Bescheiden in de tannines en relatief hoog in de zuren. Het terroir van Etna geeft de wijnen ook vulkanische mineraliteit en soms rokerigheid. Voor de DOC Etna Rosso moet de wijn minimaal 80% nerello mascalese bevatten.

Tenuta Tascante, “Ghiaia Nera” Rosso Etna 2019

Zéér licht, tuilé kleur, mineralige geur, lichtvoetig, mooie lunchwijn. 100% nerello mascalese.

Tenuta delle Terre Nere, Etna Rosso DOC 2020

Lichte kleur, roodbruine kleur, aardbei, rondeur, hap sap met slikfactor, mooie stijl. 98% nerello mascalese & 2% nerello cappuccio.

Pietradolce, ‘Contrada Rampante’ Etna Rosso DOC 2018

Lichte kleur, wat dof. Koekkruiden, aardbei, drop. Laurier, tannineus, nog erg jong. 100% nerello mascalese.

Tenuta Tascante, ‘Contrada Rampante’ Etna Rosso DOC 2019

Hartendief van Maarten. Lichte kleur, liefelijke geur, expressief, lichte honingimpressie en wat kardemom. 100% nerello mascalese, Gambero Rosso 3 bicchieri (2023).

Cottanera, ‘Contrada Feudo di Mezzo’ Etna Rosso DOC 2016

Wijn met relatief meer kleur, dof. Mineralige, stenige neus met veel rijkdom. Expressief, veel karakter, ook mineralen in smaak. Bitters. 100% nerello mascalese, Gambero Rosso 3 bicchieri (2020).

Terra Costantino, ‘Contrada Blandado’ Riserva Etna Rosso DOC 2016

Hartendief van Maarten. Heel veel karakter, ik v ind de wijn nog te jong, maar daarover verschillen de meningen. Stenige geur, ingetogen, wat olijf. Eric noemt de wijn mooi op dronk. Er is een breed scala van geuren/smaken die bij deze wijn benoemd worden. Rokerigheid, noten, caramel, koffie en tannine (Claartje), lichte pruimen, rood fruit, houttonen, earl grey thee (Gerard). 90% nerello mascalese & 10% nerello cappuccio.

Boeiende proeverij.

Proefnotities van Maarten bij de proeverij

Peter van den Besselaar

Bekroonde wijnen, de moeite waard?
By in

Bekroonde wijnen, de moeite waard?

Ze zijn er voor slagers, voor bakkers, voor schilders, voor politici en dus ook voor wijnbouwers: prijzen. Prijzen zijn er om uitmuntende prestaties te erkennen en te belonen. Niets mooiers dan erkenning krijgen voor jouw wijn, een stimulans vaak om nog verder te verbeteren. Gerard van Avendonk zet negen bekroonde wijnen op tafel. In de wijnwereld verkopen wijnen met hoge scores en prijzen beter. En dus is het verkrijgen van hoge scores een stimulans om innovatie te stimuleren. Daar hebben we al veel discussie over gehad, want iemand als Robert Parker stimuleert geconcentreerde, dikke wijnen en dat gaat nog wel eens ten koste van de elegantie. Daar zijn dan ook bewakers voor, zoals Jancis Robinson. We gaan proeven! Zoals altijd met ingepakte flessen.

De Saint Gall Champagne, blanc de blanc, extra brut, grand cru.

De wijn blijkt gemaakt van 100% chardonnay. Van een heel betrouwbare coöperatie, een coöperatie van coöperaties, zegt Rob. Met goud bekroondbij Mundus vini. Flink prijskaartje net onder de vijf tientjes. Eric ruikt appel en mint. Mij vallen de grote bubbels op – dan denk je niet aan Champagne – maar de hoge zuurgraad maakt dat ik toch Champagne in mijn aantekeningen zet. Veel mineralen in de smaak.

Tokara directers reserve 2018 Stellenbosch.

Hartendief van Gerard. Moeilijke wijn, tamelijk vet. Kreeg 95 punten van Tim Atkins. Vergelijkbaar met een top Bordeaux, schrijft Gerard. Maar de Pessac Leognans die ik ken zijn meestal nogal liefelijk en schraal in de positieve zin van het woord. Deze wijn stinkt. Naar stenen. Toos benoemt banaan en peer. Naar Willem Jan luister ik met extra aandacht, hij benoemt vanille, hazelnoten, abrikoos en bitters. Geen woord over Meursault, daar dacht ik namelijk aan. Fout dus. Zuid Afrika!

Trimbach, selection de vieille vignes 2019. Riesling.

Deze wijn staat tussen twee heel uitgesproken wijnen en komt daardoor misschien wat minder tot zijn recht. Zijn die andere twee witte wijnen uitbundig, deze is ingetogen, je moet er moeite voor doen. Hans herkent de riesling en vindt dit de lekkerste wijn uit de serie. Zijn lenigheid is een kwaliteit. Hele rank wijn met limoen, levendig en hoge zuren. Willem Jan benoemt een terpetinetoets, Toos caramel en iets staalachtigs. James Suckling 95 punten. De riesling staat aangeplant in grand cru wijngaarden van Hunawihr.

Trimbach Seigneurs de Ribeaupierre 2013. Gewürztraminer.

Goudgeel, lychees en kaneel. Mooi zoetje en kruidigheid, herkenbaar gewürztraminer. Willem Jan benoemt sinaasappel en mandarijn, petrol en ananas. Toos zegt dat de volle wijn zich kenmerkt door tropisch fruit en fijne zuren. Dit is een erg mooie wijn die van James Suckling 95 punten kreeg. Ook wel pittig prijskaartje (net onder de 45 euro). .

Kanonkop pinotage 2020. Zuid Afrika.

Roodbruine kleur met nog wat paarszweem. De wijn wint in het glas nog enorm aan expressie. Levendige en frviole geur en smaak, olijf, melkchocolade. RobG benoemt kersen en noemt de wijn lichtgebouwd.

Tim Atkins 94 punten.

Bodega de Garzon, Single vineyard tannat 2018.

Deze wijn uit Uruguay had een fout, veel discussie over welke fout.

Toen kwam er een serie waarvan ik vind dat we ons moeten schamen. Niemand die de druif herkende.

Herederos del Marquês de Riscal Rioja Finca Torrea 2017.

Bloedmooie wijn, heel klassiek van karakter. Eucalyptus, drop en kruidigheid, ceder, heel complex, ik schrijf meteen Bordeaux bij mijn aantekeningen. Nog te jong, goede balans. Mis poes. 90% tempranillo, 10% graciano. 18 maanden op Frans eiken. Tim Atkins geeft 94 punten. Het prijskaartje is gelijk aan een hele goede Cru Bourgeois of als je goed oplet een vijfde Grand Cru in de aanbieding, Hans benoemt zwarte kers, Just zwarte kers, leer, tabak en pure chocolade.

CondeValdemar, rioja 2017, ediciòn limitada 2017.

Hartendief van Gerard. Tim Atkins heeft 94 punten. 70% tempranillo, 10% maturana, 10% graciano en 10%experimenteel. Deze wijn is het vlaggenschip van de inspiration wijnen van Bodegas Valdemar.Kruidigheid en goede vulling. Rode bes en koekkruiden. Later proef ik iets staligs (niet prettig). De wijn heeft iets ontoegeeflijks. 24 maanden gerijpt op 60% Frans eiken en 40% op Amerikaans eiken. Hans benoemt rode kers, Just rood fruit en melkcohocolade.

Graham`s port 10 years old tawny port.

Favoriete port van Gerard, omdat deze nog fruit heft. De 20, 30 en 40 jaar hebben dat minder. Bekroond in de International Wine & Spirits Competition met twee x goud. Warme neus, walnoot, hoog in alcohol, elegant en lekker.

Bekroonde wijnen zijn de moeite waard, al blijven smaken verschillen. Misschien is het wel zaak om te achterhalen welke wijncriticus jouw smaak vertegenwoordigt, en diens smaak te volgen. Bij de wijnen die worden bekroon door wijntijdschriften zoals Perswijn en Decanter is er meestal een groot proefteam van verschillende mensen.

Fijne en leerzame proefavond.

Peter van den Besselaar

Evaluatie om beter consistent te proeven
By in

Evaluatie om beter consistent te proeven

Evaluatie van hardnekkige pogingen om beter consistent te proeven en druiven te leren herkennen

Wijn herkennen die uit ingepakte flessen komt, er zijn zeker vijf, tien, nee vijftien manieren waarop dat kan. Dat bewijzen onze proeverijen wel. Gaat het om het herkennen van druiven? Van landen? Of nog stoerder, van domeinen en jaren? Hans van der Horst laat ons blindproeven om negen druivensoorten te determineren. We krijgen een quick reference lijstje met kenmerken en een uitvoerig excel overzicht met karakteristieken. Er moeten enkele avonden voorbereiding in dat overzicht zitten… waarbij álle karakteristieken van de druiven uit Wine Folly in een overzicht staan. Soms staat één term bij één druif, zoals baconvet bij syrah. Da’s fijn. Vaker staat een term bij veel druiven. Da’s minder. Ik hoor mijn buurman verzuchten ‘hoeveel verschillende soorten framboos kan je proeven?”. Framboos staat als karakteristiek bij maar liefst zeven van de negen druiven die we proeven. Zesentwintig ogen getuigen van enige verwondering als Hans van der Horst zijn pleidooi afsteekt voor consistentie in het wijnproeven, Hans blijft Hans, zelfbewust en stoïcijns. Dat waarderen we allemaal enorm.

De wijnen die bij mij het hoogste scoren, zijn de twee wijnen die Hans zijn hartendiefjes noemt. Dáár ben ik dus consistent met Hans, weten wat we lekker vinden.

2019 Château Bonnet Chenas

Hartendief van Hans. Vigne centenaire du clos, staat op het etiket, hele oude gamay stokken. De kleur is dof. Niet helemaal helder. Prachtige morelkers in de geur, hele open geur, de smaak is sappig.

2021 Ratti Barbera d’Asti

Hartendief van Hans. Paarse rand, paarse kleur. Fruitig, frivool, expressief, framboos, lichte constitutie van de wijn, erg lekker.

Het komt bij onze proeverijen steeds voor dat we elkaar tegenspreken. Bij de eerste wijn die in het glas komt hoor ik Harrie zeggen: weinig zuren. Huh?

2019 Crozes Hermitage, Chapoutier

Diepe donkere kleur, braam, licht ceder. Hoge zuurgraad (sic). Stenige smaak, bittertje na. De fles is geopend kort voor de proeverij. De wijn laat ik in het glas staan en ruik na 5, 10, 15 minuten nog eens. Dan ontwikkelt de wijn tabakgeur.

Volgende wijn. Berry kijkt naar de kleur, steekt zijn neus in het glas en zegt: ik wéét het al. Bij het onthullen blijkt het te kloppen: carménère. Berry hekelt de geur. Iets niet lekker vinden, is ook een goede manier om te herkennen.

2017 Valdivieso Singe Vineyard Cabaña Blanca Vineyard

Donkere kleur, prettige cassis, sappig, wat kreupelhout, stenig, de geur is wat mooier dan de smaak.

Bij twee wijnen werd de druif door meer dan de helft van de proevers herkend. Het waren de pinot noir en sangiovese.

2017 Givry Le Haut Colombier, Domaine Xavier Bresson

Deze wijn valt me wat tegen, zei Hans. Maar dat kan nooit aan de geweldige geur liggen. Lichte kleur. Doorzichtig en daarmee duidelijk pinot noir achtig. In de geur ruik ik kruidnagel (klopt met de quick reference). En daarna opent de geur zich als een pauwenstaart, ik ben helemaal gelukkig. De smaak is wat meer recht door zee: stenig en hoge zuurgraad.

2019 Rosso di Montalcino Talenti

Lichte kleur, bijna doorzichtig, dat associeer ik niet met sangiovese, maar ja, het kan dus wel. Italiaanse dakpannen kleur. Noël beschrijft ook de evolutie in kleur en een zwoele aanzet. De geur vind ik enorm kruidig met een pepertje (klopt met de uitgebreide kenmerkenlijst), aangename smaak, zuurtje.

Bij een wijn die ik niet goed kon thuisbrengen – dat bleek later de tempranillo te zijn – noemde ik merlot als druif. En bij wat de echte merlot was, had ik tempranillo gedetermineerd. Welke karakteristieken komen overeen? Chocolade, cederhout, vanille, laurierblad, kers, zuurtje, vijg (merlot) en gedroogde vijf (tempranillo). Is het gek dat een niet zo geoefende wijnproever zegt: gooi het maar in mijn pet… Ik zie Hans nu al grimlachen en denken: jáá, maar wij proeven al jarenlang iedere week, wij moeten die twee uit elkaar kunnen houden. Daar heeft hij een punt.

2010 Ronan by Clinet Bordeaux

100% merlot. Deze wijn is ontwikkeld dor de eigenaar van Château Clinet in Pomerol. De wijn heeft een eigen website (https://www.ronanbyclinet.com/collection) en is verkrijgbaar in rood, rosé en wit. De wijn wordt met hetzelfde vakmanschap gemaakt als de prestige Pomerol en dat proef je. Mijn aantekeningen: diepe kleur, bruine rand. Cederhout en tabak, een serieuze wijn met duidelijk ook nog wat tandplak. Lijkt nog wat verder te kunnen ontwikkelen. Toos benoemt pruimen en drop. Maarten noemt leer en tabak. Mooie wijn dus, die in Decanter als een van de dertig ‘value for money’ Bordeaux werd genoemd.

Hans kreeg terecht applaus, en wij? Wij zijn iets meer gewonnen voor consistentie in het proeven.

Beter herkennen. Wat je denkt te proeven, dat proef je.
By in

Beter herkennen. Wat je denkt te proeven, dat proef je.

 

Wijnen blind herkennen. Het is een vaardigheid die je kan oefenen. Waar je beter in kan worden. Door technische te proeven. Door het volgen van een systeem. Maar het brein maakt rare sprongen. Althans mijn brein.  Lees maar mee. Claartje Grielis haalde wijnen uit haar kelder, wij determineerden, wij genoten.

We krijgen tweee witte wijnen in het glas. De een heeft een goudzweem, de ander is lichtgeel. De eerste wijn ruikt naar hooi en honing. Op de tong is het een wat moeilijke wijn, hoge zuren en een bittertje. Ik hou wel van die wat bijzondere en moeilijke wijnen. Romorantin, uit de Loirestreek Cour Cheverny, denk ik. De tweede wijn heeft een vage brandnetel impressie, denk ik. Claartje heeft er een sauvignon naast geplaatst, denk ik. Wat je denkt te proeven, proef je. Ik ga gigantisch de mist in bij deze proeverij, want de eerste wijn blijkt uit de Savoie te komen en de tweede wijn uit Allicante. De grote opgave is om NIET te denken maar wel open te determineren.

Weingut Fortstmeister ,Geltz Zilliken, Mosel, 2009 Riesling

Weingut Fortstmeister ,Geltz Zilliken, Mosel, 2009 Grosses Gewachs Rausch Riesling

Prachtige rieslings, herkenbaar. De eerste wijn is al te lekker om uit te spuwen, zegt Willem Jan. De basis riesling biedt honing, hooi, boter, bloemetjes en een overheerlijke feinherb zoettoets. De riesling uit de wijngaard Rausch met GG kwalificatie biedt vooral mineralen, butterschotch, rinse zuren en een bittertje. Allebei prachtige wijnen, de tweede een echte eetwijn. Ik hoor zeggen: eigenlijk vind ik die eerste het lekkerst. Wetende dat de tweede wijn drie tot vier keer zo duur is… bij zo’n topdomein kan je dus gerust in een goed jaar de basiswijn ook opleggen!

Domaine Jean Vullien et Fils, Chignin-Bergeron, Savoye, Les Divolettes, 2016

Goudkleurig, amandel, hooi, ontoegeeflijke wijn met wat honing en bittertje in afdronk.

Pepe Mendoza, Allicante, Valencia, Blanc Brisat 2018 Moscatel Romano « La Solana »

Valerie ruikt peer en witte perzik. Introverte wijn met hoge zuurgraag.

Toni Jost, Hahnenhof Rheingau, Spätburgunder 2011

Deze wijn blinkt uit door een prachtige geur met vanille, kruiden en herstbos. Goede zuren.

Weingut Philipp Kuhn, Pfalz, 2017 Laumersheimer Rotwein

Maar liefst vier druivensoorten in een ongewone combinatie van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot én sangiovese. Twee jaar houtrijping op nieuwe vaten. Just benoemt braam en rode kers. Ik dacht even aan de frivoliteit van gamay. Maar de smaak is nog bekketrekkerig, flink wat tannine. Bijzondere wijn.

Donatella Cinelli Colombini, Montalcino Nella Tenuta, Orcia 2012

Kruidig, warm, lekkere rondeur. Kees benoemt rijpe tannines.

Donatella Cinelli Colombini, Montalcino, Brunello di Montalcino 2010

Hartendief van Claartje. Prachtige wijn, nu ook goed drinkbaar. Tuilé kleur, lijm in de geur, warme stenen, uitstekende balans, een heel serieuze wijn met de hap sap slikfactor. Erg, erg mooi!

Château Desmiral, Margaux, 2008

80%  cabernet sauvignon , 15%  merlot , 5% cab.franc. De wijnen worden 18 maanden gerijpt voordat ze worden gebotteld. Belegen klassieke wijn, een genot om te proeven, heel evenwichtig, ceder en vanille.

 Chateau Du Tetre, Margaux, 2003

Hartendief van Claartje. Dit is een heel andere Margaux, bij Desmirail is de kracht proefbaar. Maar dit is een heel andere samenstelling van druiven: cabernet sauvignon 32%, 33% merlot, 30% cabernet franc en 5% petit verdot. Valerie benoemt chocolade en koffie. Een belegen minerale geur, een pauwenstaart van impressies. In de smaak pure elegantie en finesse.

Chateau Martinet, Saint Emilion, Grand Cru 1988

Just for fun, zegt Claartje. Gemengde reacties. Sommige proevers vinden de wijn over de kop. De wijn heeft een stinkertje maar ook een perfecte balans. Acquired taste, zullen we maar zeggen.

Fijne proeverij.