Overzicht blogberichten

“Soms is het gewoon wat het is”, NK Blindproeven 2021
By in

“Soms is het gewoon wat het is”, NK Blindproeven 2021

Op het Nederlands Kampioenschap Blindproeven gehouden in Soesterberg op 29 augustus 2021zijn de twee deelnemende teams van de Brabantse Wijnsociëteit in de middenmoot geëindigd. Noël, Berry, Maarten en Peter eindigden 13e van de 24 teams en Eric, Martijn, Willem-Jan en Diederick eindigden 15e. Fred Nijhuis heeft de organisatie prima verzorgd en een – compliment! – fijne line up gemaakt. De geproefde wijnen waren, respectievelijk:

 • Raventós i Blanc, Conca del Riu Anoia, De la Finca Vinya dels Fòssils, 2016
 • Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2019
 • A&M Guerard, Le Grand Rebossan, Chignin-Bergeron, 2018
 • Fürst Löwenstein, Asphodill Homburg Kallmuth GG Silvaner trocken, Franken, 2014
 • Weingut Knoll, Riesling Smaragd, Loibner Ried Loibenberg, Wachau, 2018
 • Duckhorn Vineyards, Chardonnay, Napa Valley, 2017
 • Vidal-Fleury, Chateauneuf-du-Pape, 2016
 • Marqués de Cáceres, Generacion MC, Rioja, 2017
 • Marina Cvetic/Masciarelli, Iskra, Montepulciano Abruzzo Riserva, 2016
 • Château de France, Pessac-Leognan, 2014
 • Steytler Kaapzicht, Pinotage, Stellenbosch, 2017
 • Quinta Vale d. Maria, Vintage Port, 2017

Op papier moet deze blindproeverij goed te doen zijn. Fred veroorlooft zichzelf altijd één twist en dat was dit jaar de Chignin-Bergeron, een hele rijke wijn met een stevige smaak, gemaakt van merendeels de druif rousanne. Mineralige geur met wat kardemomkruid, in de aanzet een piepklein zoetje, veel alcohol. De teamleden wéten, het goede antwoord komt vaak in de dialoog ter sprake, maar het is de kunst die ook op papier te krijgen. Claim je de wijn? is één van onze beslissingstechnieken. Diegene die dat durft, vergemakkelijkt het groepsproces maar heeft lang niet altijd gelijk… “Soms is het gewoon wat het is”, zei Fred Nijhuis halverwege. En ja, door té lang na te denken verspeel je als team punten, meestal is het eerste idee het beste. Enfin, we zoeken geen excuses (maandenlang niet geproefd door covid) maar zullen manmoedig en opgewekt weer gaan trainen voor volgend jaar. Het team dat dit jaar tweede werd, wist die plaats overigens te bemachtigen zonder ook maar één keer samen geproefd te hebben. Het kan verkeren. Complimenten aan Fred Nijhuis voor een perfecte organisatie; door covid had dit een ‘zittend’ vineus karakter. Met mooie hapjes van restaurant Celine in Nieuwegein. We hebben genoten.

Peter van den Besselaar

Linkje: https://www.fred-nijhuis.nl/2021/08/team-halfdroog-wint-het-nk-blindproeven-het-concours-le-vin-en-direct-2021/

Fotos:  Foto studio Ingrid Driessen

Bourgogne schittert bij de barbecue ter afsluiting van het seizoen
By in

Bourgogne schittert bij de barbecue ter afsluiting van het seizoen

Wat zijn jouw zomer wijndrinkdoelen?, lees ik. De vragensteller wil Chablis leren kennen, want dat drinkt hij nooit. Iemand die reageert: mijn doel is om mezelf te dwingen witte wijn te drinken, ik sta onverschillig tegen over Champagne, ik drink eigenlijk altijd rode wijnen. Dus ik wil eens een Trimbach Riesling drinken om te beginnen. De vragensteller is stupéfait. Onverschillig tegen over Champagne? Dan heb je simpelweg nóóit een goede Champagne gedronken.

 

 

Het is vandaag de dag na onze seizoen afsluiting, bij Ron Visser in Lage Mierde. Ron is de fijne gastheer die zorgt voor de bbq omlijsting waarbinnen Bourgogne kan schitteren. De magnum fles Desertaux Ferrand 2013 Côtes de Nuits Villages Chardonnay is een ijkpunt voor wie Chardonnay wil leren waarderen: een geweldig mooie balans, een vleug rokerig, mooi geïntegreerd hout en verfijnde bitters. Met een oester erbij hebben we niet zoveel meer te wensen.

 

 

Dan gaat een methusalem Pommard 1972 van Jaboulet Vercherre Clos de la Commaraine 1er Cru Pinot Noir open. Gebottelde zonneschijn van 49 jaar geleden. Een verbazingwekkend glas wijn: kruidig, mooi cederhout, rijk en met een prachtige balans. Blijft fier overeind bij de diamanthaas. Ik moet aan het introductieverhaaltje denken, want… zo’n belegen Bourgogne laat geen van de proevers onverschillig. We maken een markant moment mee. We voelen ons bevoorrecht. En gelukkig. Om kennis te maken met echt oude Bourgogne van niveau. Een mooie seizoensafsluiting. Op naar de zomer. Misschien heb je wijndrinkdoelen. Ik hoop dat je die kan realiseren. Of laat je verrassen, dan komen ontdekkingen vanzelf. Misschien tref je een restaurant met belegen Bourgognes. En dan is duidelijk dat je die kiest. Hoe dan ook, geniet van je wijnkennis, door goede keuzes te maken kan je geluk áltijd een beetje dichterbij brengen. Dat gun ik álle wijnsociëteit leden. En gezond weer terug in september.

Peter van den Besselaar

Coffret Degustation
By in

Coffret Degustation

We zijn geen wijnpakketten kopers. Dat blijkt uit de dialoog op deze avond. Valerie Bollen verdiepte zich in wijnpakketten en de aanbieders ervan. Bij de dertien Unique Selling Points / Buying Reasons was ‘omdat iemand het aanbevolen heeft’ haar reden om een pakket van Les Genereux aan te kopen. Valerie vergeleek talloze websites met aanbiedingen en telde zo’n dertig Unique Selling Points/ Buying Reasons. En ondanks dat we een gezellige sociëteit zijn met leuke mensen, die waarschijnlijk stuk voor stuk het etiket ‘wijnkenner’ meteen relativeren, dan blijken we toch ook héle tegendraadse trekjes te hebben. Zo blijkt ‘Niet lekker? Geld terug’ vooral een reden om géén wijn aan te kopen bij deze aanbieder. We discussiëren al zo’n vijfentwintig minuten voor de eerste slok op de tong komt. Over logistiek (wie verstuurt die pakketten), over handgeschreven aardige briefjes bij het pakket, over de samenstelling ervan, over het hebben van- of ontbreken van een rode draad.
Als ik goed luisterde, stellen we het liefst zelf een pakket samen. Met wijnen die net een kwaliteit hoger liggen. En misschien dat we dan toch wél voldoen aan dat profiel van een wijnkenner. Niet dat we de druiven uit de wijnen die we proeven blind herkennen, of de herkomstgebieden. Op enkele uitzonderingen (o.a. riesling) na. Flinke discussie over de wijn. En daarmee een hele mooie avond.
Bij de witte wijnen herkennen we grenache blanc, rousanne, clairette niet, wel de riesling.

Reichsrat van Buhl 2018 Deidesheimer Herrgottsacker


Cees zijn lievelingsdruif die hij dan ook feiloos herkent: stuivende neus, veel fruit, zoetje in de aanzet, riesling! Is zijn proefnotitie. Ik lees in mijn aantekenboek: goudgeel, mineraliteit met een hint van honing. Rins. Veel bitters. Dinerwijn.

Ook de wijnen van Mourgues du Gres uit de Pont du Gard levert veel discussie op. De proefnotities die we noemen, komen knap overeen met de karakteristiek van de picpoul druif, zegt Valerie. De viognier van Domaine Coudoulet 2019 geeft wat matte proefnotities, waar ik over de 2017 – zo blijkt uit de app met proefnotities – juist heel enthousiast ben. De poorman’s Condrieu uit die notities komt niet terug in deze 2019. Twee roséwijnen als intermezzo. Willem Jan is uitgesproken negatief over de wijn uit de Gard, die mijn goedkeuring wel kan wegdragen.

Mourgues du Gres 2020 Pont du Gard Rosé


Gemaakt van de GSM druivencombinatie, grenache, syrah en mourvèdre. Zalmkleurig. Mineraliteit, een stinkertje. Volle body, mooie zuren, goede bitters, een serieus glas.

Le Caillou 2020 Côtes du Rhone


Licht rood. Het maakt volgens mij veel uit wáár en wanneer je deze wijn drinkt. Annemiek heeft best positieve proefnotities (lichtpaars, zoetje, bramen, vanille, kaneelstokzuren) maar haar gelaatsexpressie verklapt dat ze niet onder de indruk is. Ik wel. De wijn ruikt naar framboos, is sappig en frivool, speels. Een jong fotomodel waar de ernst van de wereld nog geen vat op heeft. Blije wijn. Voor een lunch in de zomer – en dat je ’s middags toch nog serieuze dingen kan doen.

Bon Remède 2020 Signature Ventoux


Basiswijn van dit domein, warm rood fruit, paars, zwoel, kruidig. Annemiek ruikt ook wat tabak en chocolade. Dit is nu typisch zo’n wijn die in een wijnpakket prima is, maar waar de andere cuvees de échte liefhebbers blij kan maken.

Chinon 2019 Messanges Rouge


Hartendief van Valerie. Eric benoemt roodpaars, kaneel en zoethout. Ik herkende de cabernet franc eerlijk gezegd niet, goed concentraat en kersen in geur en smaak, maar ook véél te veel zuren naar mijn idee.

Lamartine 2016 Expression Cahors


Hartendief van Valerie. Vijf jaar oud, maar voor mij kindermoord. Paarse kleur, goed concentraat, warme en zwoele geur. Veel potentieel maar ook veel tannine.

Een proeverij met veel dialoog, die voor een belangrijk deel méér ging over marketing dan over de inhoudelijke kwaliteit van de wijn. Maar dat mag ook. Natuurlijk. Valerie brengt ons wel vaker op andere sporen.

Dank!

Werkavond: Rosé is net zo verschillend als de zomerdagen
By in

Werkavond: Rosé is net zo verschillend als de zomerdagen

Rafraîchissement, Precieus, Robuust, Ravissant, rosé is net zo verschillend als de zomerdagen.

We spreken van een zomerse dag als de temperatuur boven 25 graden is. Daar voldoet de dag van onze proeverij aan. Woon je op de Waddeneilanden dan maak je er gemiddeld maar een stuk of zeven mee. In de Bilt waar de metingen plaatsvinden, maak je er gemiddeld 26 mee. Als kan dat flink oplopen. In het extreem goede wijnjaar 1947 telde de Bilt er maar liefst 64! Regionaal is het record een serie van 29 in Noord-Brabant en Limburg tussen 12 juli en 9 augustus 2018. Ook al mopperen we erop, een dag met bewolking, soms een dag met enkele buien, het is héérlijk gevarieerd. Net zo gevarieerd als rosé wijn, de wijn die we bij uitstek associëren met de zomer. De kleur van de rosé varieert van bijna water, licht geel tot oranjebruin en nauwelijks als rosé herkenbaar. We proeven variatie die past bij de zomer. Het hóeft geen zomerse of zelfs tropische dag te zijn om rosé te drinken.

Rafraîchissement

Domaine de Marotte Cuvée Summum vin de France
Een mousserende wijn uit de Rhône, beslist niet de beste, maar wél heel sympathiek. Omdat Nederlandse wijnbouwers de wijn maakten, Daan en Elvire van Dijkman. Van ongewone druiven: 55% mourvèdre en 45% cinsault. Mooi aperitief, heel verfrissend.

Muratie Lady Alice Stellenbosch Rosé 2016
Hééél licht, ik schreef meteen op Blanc de Noirs. Gemaakt van Pinot Noir. Peer in de neus, goed concentraat, mooie zuren en lange afdronk. Vrolijk en fris, zegt Noël.

Weingut Drautz-Able 2019 Rosé
Opmerkelijke druivencombinatie: Lemberger en Schwarzriesling. Donker zalmrose. Sappig en verfrissend. Fudge proeft Eric. Rondeur. Levensgevaarlijk, staat in mijn aantekeningen. Drinkt zorgeloos als limonade.

Precieus

Deltetto Rosé
Gemaakt van Nebbiolo en Pinot Nero, afkomstig uit de Roero streek. 36 maanden sur lattes kreeg deze mousserende wijn, klein stinkertje, sappig en eetlustopwekkend. Verfijnd glas.


Whispering Angle 2019, Château d’Esclans, Côte de Provence
Deze wijn heeft veel karakter, kan ook enkele jaren rijpen, maar heeft jong een soepele aanzet en fraaie bitters. De hap slik reflex pakt me meteen: wijn om door te slikken en niet te spuwen. Eetwijn.


Auxey Duresses 2017 Dupont Fahn Cuvée Rosé
Oud goud kleurig, ziet naast de zalmachtige rosé nauwelijks als rosé uit. Reuk van een boerenerf, een lekker stinkertje, mineraliteit. Met een verfijnde smaak. Gastronomische wijn.

Robuust

Domaine de la Tour du Bon 2020 Bandol
Deze krachtige en verfijnde wijn is een blend van grenache, cinsault, mourvédre en clairette. Een rosé die kan een op een heel zonnige dag met bijvoorbeeld een plateau fruits de mer, met gegrillde vis. Maar evengoed op een bewolkte dag bij een gegrilld kippetje. Bij indisch eten. Aangename, mooie zuren, zegt Cees. Goede zuren, goed concentraat, mooie mineralen.


Ravissant

Viña Tondonia 2010 Rioja Rosé López de Heredia
Betoverend, zo mag je deze icoonwijn wel noemen. Bruinrode kleur. Expressieve geur met veel laagjes: overrijpe peer, moccaboontjes, oud hout. Sherry en cognac, zegt Claartje. Stinkertje. Hoge bitters met een prachtige expressie. Eigenlijk pas net op de markt gebracht. Acquired taste en een feestje om te proeven.

Verslag: Peter v/d Besselaar

What price Bordeaux?
By in

What price Bordeaux?

De scepticus stelt Bordeaux en geld op één lijn. Geen wonder. Want hier komen flessen vandaag waar menigeen alleen van droomt. Je kunt nu voor een fles Bordeaux 2020 intekenen voor tien euro. Château Cheval Blanc uit Saint Emilion kost 54 keer zoveel. Nu betalen, dan komen de wijnen in 2022 bij je in de kelder. Een kistje ervan kost 6.528 euro. Dan weet je dat je een unieke wijn in de kelder hebt. Als je een hogere prijs kunt vragen, kan je ook meer investeren. Bijvoorbeeld in zorgvuldig wijngaardbeheer. In selectietafels bij de oogst. Er is wél een correlatie tussen de prijs en de kwaliteit, Die kwaliteitsambitie kan de wijnboer in Entre Deux Mers óók hebben. Uiteraard. Maar die kan het niet betalen, want daar gaat een fles voor gemiddeld iets meer dan vier euro en een dubbeltje af château.

Rob van Ginneken vraagt aan de proevers om de prijzen van de wijnen aan te geven. Dat verleent een extra dimensie als de proevers hun proefnotitie geven. Zit er altijd nog wel een common ground in de notities, die krijgen een heel andere lading als een proever een wijn op 8 euro schat en een ander op 37 euro, Gelukkig proeven we échte kwaliteit collectief wel goed. Zo werd bij Grand Puy Lacoste gezegd: deze wijn koop je niet onder de dertig euro.

Château Champ des Treilles 2016 Bordeaux
De wijn met de beste prijs kwaliteit verhouding, zonder meer. Biedt enorm veel voor 12 euro. Komt uit het ondergewaardeerde Entre Deux Mers gebied. Dit is de cuvee Petit Champs, die is opgevoed zonder houtrijping. ¾ transparant in kleur. Veel rood fruit en veel vulling, duidelijk nog tannines en te jong. Wijnmaker is Corinne Comme, wiens man werkzaam is op Pontet Canet. Hij adviseert haar bij het wijnmaken. Er is ook een witte cuvee en een houtgerijpte versie. Echt een trouvaille om naar te zoeken en jaarlijks een flesje te proeven uit de kelder.

Les Pensées de La Tour Carnet 2014 Haut Medoc
Mooiste wijn uit het middensegment van prijzen. Twintig euro. Heeft al een bruin randje. Deze wijn van Bernard Magrez combineert moeiteloos rood fruit en cederhout. Ruikt naar nieuw hout. Grand Seigneur aspiraties. Een wijn die gerust nog even kan blijven liggen in de kelder. Bij mij kwam de onvermijdelijke hap sap slik reflex, zonde om zo’n wijn te spuwen.
De drie wijnen die ik het hoogst waardeerde zijn de volgende.

Les Griffons de Pichon Baron 2012 Pauillac
Ondoorzichtig zwart. Inktig. Ik proef dat het een Hoge Meneer is, maar ik vond de wijn ook nog heel dicht, gericht op de toekomst. Valerie prijst de lange afdronk, ruikt framboos en eucalyptus. Berrie benoemt ceder, finesse, de fluwelige aanzet en chocolade. Vijftig euro.

Château du Tertre 2015 Margaux
Ondoorzichtige kleur en een aantrekkelijke en onweerstaanbare combinatie van rijk zomerfruit en het ceder van nieuw hout. Mooi elegant, veel finesse en weer die hap sap reflex vanwege het mooie concentraat. Valerie benoemt rood zomerfruitjam, cassis en zoethout. Eenenvijftig euro.

Château Grand Puy Lacoste 2015 Pauillac
Gek genoeg vond ik deze wijn wat a-typisch voor Bordeaux. Dat komt door de enorm zwoele geur, met pruimen en dure sigarenkistjes. Maarten signaleert kruidnagel, Cees eucalyptus. Finesse en elegantie, wat een rijkdom! Hiervan is geen slokje in de spuwbak gekomen, vanwege de onvermijdelijke hap sap slikreflex. Schitterende wijn. zesentachtig euro.

Een prachtige proeverij om mee te beginnen na onze maandenlange gedwongen retraite. De proeverij is gebaseerd op het boek What price Bordeaux, auteur Benjamin Lewin MW.

Proeven én praten
By in

Proeven én praten

Wijn proeven en drinken doen we wel. Maar het blind determineren én erover praten, dat missen we in deze coronatijd. En dus schreef ik enkele impressies op tijdens onze zoomproeverij op 13 april. “Je hebt ingetrokken wangetjes, zie ik” (bij wijn met tannine). “Twee flessen nuttigen, dan heerlijk rozig denken: het zal allemaal wel.” “Na 20 uur mag je niet meer schenken als horeca… maar wij hebben zélf geschonken.” “Een dame in bikini op het voorplecht van een boot” (associatie die de rosé oproept). We proefde zes wijnen en dat was prima voor digitaal proeven. Drie wijnen die er voor mij uitsprongen.

Weingut Weinreich 2019 weissburgunder chardonnay
Biowijn uit Rheinhessen. De combinatie pinot blanc en chardonnay levert een prettige wijn op met wat viooltjes in de geur, fijne aandronk, mooie zuren, amandelen, lekkere bitters. En gele appels, zelfs een klein honingtoontje. Een culinaire wijn.

Weingut Milch 2020 Rosé
Rhienhessen rosé van maar liefst vier druivensoorten, spätburgunder, fruhburgunder, cabernet sauvignon en pinot noir. Licht framboos, rondeur met een aangename sappigheid.

Weingut Bernart 2016 spätburgunder – S –
De druiven voor deze wijn groeien in de Elzas. Vijf jaar oud nu en práchtig. Vanille, rondeur, stevige wijn met veel kracht. Open haard wijn, staat in mijn aantekeningen.

Laten we hopen dat we medio mei/juni weer eens live kunnen gaan proeven.
Peter van den Besselaar


Rob wint Piëmonte quiz
By in

Rob wint Piëmonte quiz

In Barbaresco worden 4,7 miljoen flessen wijn gemaakt.
Hoeveel worden er in Barolo gemaakt? Het goede antwoord is 14 miljoen.
Maarten slaat vooral aan op de toelichting bij het goede antwoord: “Daar is een formule voor, drie keer zo veel…”
“Ja, da’s een goede… daar is een formule voor… dat kan je steeds wel aangeven!”

Vaak is de toelichting van de antwoorden nóg leuker dan de zoomquiz zelf. De vraag waar Moscato d’Asti NIET bij past, roept ook veel discussie op. De antwoorden waar je uit kan kiezen zijn: oesters, salami, chili con carne en rood fruit. Het correcte antwoord is chili con carne. De moeder van álle Crus in Barolo is Cannubi. Daarvan leren we dan weer dat het de kus van God wordt genoemd.

Fijne quiz, terechte winnaar.

 

Noel wint wijn kennis quiz
By in

Noel wint wijn kennis quiz

Ober… aan wie geef je de wijnkaart?

Zelf doet hij er luchtigjes over… en spreekt over nutteloze kennis. Noël Geisen is de winnaar van de zoom wijnquiz op 8 december. Prachtig in elkaar gezet door Rob van Ginneken. Die zich niet verleiden om ook maar enige indicatie te geven van de richting van een antwoord. Ober… aan wie geef je de wijnkaart? Is het een moderne ober of een die Amy Groskamp ten Have’s etiquette regels volgt, was de vraag. Geen antwoord. Het goede antwoord is dat de ober even vraagt wie de wijnkaart wil. Wat is de vierde druivensoort op de hele wereld? Welke Bordeaux dronk Samuel Pepys in de 17e eeuw? Fijn om elkaar weer even gezien te hebben en over wijn te spreken.

Annemiek Vermeijlen winnaar Nieuw Zeeland quiz
By in

Annemiek Vermeijlen winnaar Nieuw Zeeland quiz

 • Wat zijn de belangrijkste drie druivensoorten in Hawke’s Bay?
 • Welke druif stond in 1990 het meest aangeplant in Nieuw Zeeland?
Kom er maar eens om, wijnpassionado’s die het antwoord op deze Nieuwe Wereld vragen paraat hebben. Valerie Bollen maakt de zoom-quiz van deze week. Annemiek Vermeijlen is winnaar van de Nieuw Zeeland quiz. Zij heeft als prijs Het dagboek van een gezonde wijndrinker van Harold Hamersma gewonnen.
Gefeliciteerd!!