Moezel (maidenproeverij)

By
32

Maarten hield zijn maidenproeverij, een deep dive om de Moezel te doorgronden.

Hoe maak je een eerste proeverij? Er zijn talloze manieren om een proeverij op te zetten. Veel keuzes. Bijvoorbeeld wijnbouwers bezoeken en ons deelgenoot maken van het assortiment en de ervaringen van de wijnmakers. Of verschillen laten proeven, bijvoorbeeld tussen de Beaujolais Crus, tussen de gemeentes in Haut-Médoc, tussen Noord-Rhône en Zuid-Rhône etc. Het blind herkennen van druiven, is een keuze. Maarten Roos hoort dat het bevredigend is om een gebied te kiezen dat je helemaal níet kent. Want de deep dive om een proeverij te organiseren, maakt dat je het gebied gaat doorgronden. Zo gezegd, zo gedaan. De keuze valt op de Moezel, waar Maarten nooit is geweest. Maar nu wel naar toe wil!
Maarten duikt in boeken, tijdschriften, spreekt met ‘onze’ eigen Moezelspecialist en gaat naar leveranciers met hart voor de streek. Tweederde van de aanplant is riesling, en dús laat Maarten ons ook iets van die eenderde proeven.

Caves Gales & Cie. Brut Blanc de Blancs
Deze mousserende wijn als indrinker komt uit de Luxemburgse Moezel: Caves Gales & Cie. Brut Blanc de Blancs. Kruisbes, appel, peer en grapefruit worden genoemd als geur. Sappige, mooie bubbel.

Apostelhoeve Riesling 2023
In de eerste serie staat een piraat: Apostelhoeve Riesling 2023. Blijft die overeind tegenover een Moezel riesling: Von Der Leyen Riesling Trocken? Mijn aantekeningen zeggen dat beide wijnen nogal bescheiden en introvert zijn. De Duitse moezel heeft frisse zuren, ik vind deze nogal eendimensionaal. De Maastrichtse wijn heeft wat mineralen in de neus, iets ziltigs en vooral veel bitters die verschillende proevers noemen. Nog enkele jaren wegleggen en dan nog eens proeven.

In een serie van drie, betwijfel ik of de eerste en tweede wijn wel riesling zijn, vooral, omdat de derde wijn zó typisch riesling-karakteristieken heeft.

Phillipps Eckstein Spätlese Trocken 2022
Goede producent uit Graach. Floraal ingetogen geur, bij beluchting komen mineralen vrij, frisse en sappige wijn. Niet heel gelaagd. Annemiek benoemt bloemigheid, grapefruit en bitters.

Markus Molitor Riesling Alte Reben 2021
Goede producent uit Bernkastel-Wehlen. Ingetogen geur met amandel, frisse zuren. Willem Jan benoemt ananas, buxus en een beetje was en benzinelucht. Annemiek ruikt ook wat petrol, appels en meloen.

Franzen Zeit 2019

Minder bekende producent uit Bremm. Maar wat een wijn! Ook een hartendief van Maarten. Typische riesling-neus met schiefer. Een klein zoetje, mooie balans en… de slikfactor, moeilijk te spuwen. Annemiek benoemt romigheid en een filmend karakter. Willem Jan determineert een hele fruitschaal: lychees, appel, banaan, mango en ananas. In deze serie geef ik veruit de voorkeur aan deze wijn. Maarten kent de reden. Deze wijn heeft 552 dagen ’sur lie’ gelegen, op de droesem. Deze wijn is hét bewijs dat je prachtige wijnen kan vinden aan de Moezal buiten de bekende producenten.

In serie vier proeven we – zonder dat te weten – twee pinot blancs. Correcte en prettige wijnen, maar geen wijnen waar onze harten sneller van gaan kloppen. Als je wéét wat riesling kan voortbrengen aan de Moezel, moet je wel een goede reden hebben om daar andere druiven te planten.

Caves Gales Pinot Blanc 2022 Luxemburg
Ziltig, zegt Maarten. Valerie zegt heel bondig niet veel kleur, niet veel geur, niet veel smaak. Nogal introverte wijn met hoge zuren, staat in mijn aantekeningen.

Ludwig 2020 Thornischer Weissburgunder Trocken Barrique
En verdorie, het zit niet mee. De proevers begrijpen niet goed waarom deze wijn houtrijping heeft gehad. Valerie benoemt onrijpheid en zwavel, Willem Jan noemt de wijn groen. Hij vergelijkt de geur met niet afgebakken deeg voor stroopwafelkoekjes. En MaartenD ruikt sulfiet en munt. Mijn aantekeningen: bloemig en mineralen, vooral veel zuren. Misschien drinken we deze wijn te vroeg, en moeten alle onderdelen nog  samenvallen.

De curieuze druif

Lotz Roter Riesling Feinherb 2023
Lekker!, zegt Fritjof. Abrikoos en perzik, een stalig tintje in de geur, mooie balans in de smaak met een klein bittertje. Kruidig en feinherb, zegt Kees. Ook ik val voor deze wijn door dat frivole zoetje. Frisse geur, citrus, sappige aandronk. Deze wijn wil ik jullie laten proeven vanwege de druif, zegt Maarten. Roter riesling is een zeldzame variant met roze druifjes. Alleen kleine percelen in Duitsland en Oostenrijk. Iets krachtiger dan gewone riesling, schrijft Jancis Robinson. En minder gevoelig voor schimmel. Maarten voorspelt de druif een mooie toekomst vanwege de klimaatverandering: de roter riesling is beter resistent tegen veel zon.

De slotserie bevat een opbouw van kwaliteiten en predikaten. Een serie waar iedereen heel blij van gaat kijken. Want ja, we willen véél leren en avontuurlijk proeven, maar vooral genieten…

Lotz Riesling Kabinett 2023
Producent uit Erden. Fraaie wijn met mineralen en perzik in de geur, mooi zoetje in de aandronk. Goede balans met de zuren. Kruidig, zegt Kati, en limoen, peer en meloen. Kati prijst de balans. Eric ruikt peer en perzik, en zegt de spanning in de wijn erg te waarderen.

Kerpen Riesling Spätlese* 2018
Producent uit Bernkastel-Kues, het midden Moezel gebied met de mooiste wijnen. Kati benoemt honing en tropisch fruit. Het is een voortreffelijk glas – zeker bij warm zomerweer – met abrikozen, een expressieve geur. En een romige butterscotsch-smaak. Zalig!

Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Beerenauslese 2009
Hartendief van Maarten. Producent uit Erden. Kleur staat in mijn aantekeningen als mahonie, amber zegt Willem Jan. Verleidelijke neus, glimlacht Kati, met kweepeer, tabak en vijgen in de neus. Caramel en walnoot, zegt MaartenD. Lavendelhoning in de geur, prachtig. De smaak is nectar, alsof een engeltje over je tong plast.

Heerlijke én educatieve proeverij! Een proeverij met verrassingen, curieuze druif, piraat én edele feestwijnen. Met lof geslaagd! Bedankt, Maarten.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar