FAQ

VEELGESTELDE VRAGEN

Luxemburgse wijngaarden langs de Moezel
Luxemburgse wijngaarden langs de Moezel

Wij volgen de maatregelen van de overheid strikt op. Dat betekent dat we nu inschrijven voor een proefavond en per proefavond een lijst van deelnemers delen met het cultureel centrum. Zij zorgen voor een voldoende grote ruimte. We proeven op 1,5 meter afstand van elkaar. Iedere proever heeft een eigen spuugbakje, een eigen waterglas en de flessen gaan niet rond om in te schenken, dit doet nu één persoon.

We hebben geen toegangseisen voor het lidmaatschap. De contributie bedraagt € 70 per seizoen voor ca. 17 proeverijen. Hiervan betalen we de zaal én het kaasplankje na afloop. Iedere proeverij kost daarna  € 10 voor de wijnen. De proeverijen vinden plaats in het sfeervolle Cultureel Centrum Jan van Besouw, Thomas van Diessenstraat, Goirle. Parkeergelegenheid voor de deur. Ben je geïnteresseerd in een lidmaatschap, mail de secretaris: info@brabantsewijnsocieteit.nl

Uit ledenonderzoek kwamen als belangrijkste redenen naar voren:

  1. beter wijn leren proeven
  2. beter leren wijnen te benoemen en te beschrijven,
  3. praten en discussiëren met anderen over wijn,
  4. proeven van hoge kwaliteitswijnen,
  5. kennismaken met in de breedte beschikbare wijnen.

Nee, we hebben geen toelatingsdrempels. Voorliefde voor wijn is fijn. Er zijn mensen die hebben leren proeven via een wijncursus SDEN 1 en 2 en daarna lid werden. De proeverijen liggen op het niveau van SDEN 3 en hoger. Belangrijk: err is geen competitie tussen de leden om vast te stellen wie het meest deskundig is. We respecteren elkaars mening. Al hebben we daar wel flinke discussie over. In het begin vinden nieuwe proevers het soms lastig om een wijn onder woorden te brengen, maar dat leer je heel snel.

De leden zelf. Het programma spreken we af bij de werkavond aan het begin van het seizoen.
Het organiseren van een themaproeverij hoort bij het lidmaatschap. Voorbereiden is ook leuk!  Thuis wijnen proeven, bestuderen van documentatie. En al doende leer je. Een nieuw lid kan ook samenwerken in een duo, documentatie uitwisselen en uiteraard goed advies vragen bij wijnhandelaren. Sommige van de leukste proeverijen zijn samengesteld door leden die wijnboeren bezoeken in vakanties. Als je dat wilt, krijgt een nieuw lid hulp van een van de leden.

De basis is een formulier om aantekeningen te maken. En achteraf een lijst van geproefde wijnen.
De laatste jaren geven veel leden een presentatie met power point waarin de documentatie is vervat. Voordeel is dat we dan ook filmpjes kunnen bekijken. Importeurs en wijnhandelaren zijn goede bronnen voor documentatie, net als wijn-naslagwerken, wijntijdschriften. Internet is een onuitputtelijke bron van informatie. Veel leden lezen wijntijdschriften en de fanatieke soms ook buitenlandse bladen. Dat is nuttig bij het voorbereiden van proeverijen. We gebruiken het cursusboek van Wine Folly waarin mooie infographics staan met karakteristieken over wijndruiven.

We beperken de wijnen tot ca. elf à twaalf. Dat kan in zes series van steeds twee wijnen. Of vier series van drie wijnen. De invulling verschilt, bijvoorbeeld een serie witte wijnen, twee series rode wijnen. Of drie series rode wijnen die oplopen in concentratie of ouderdom. Of een serie ronde en vriendelijke wijnen, gevolgd door een serie krachtiger wijnen om af te sluiten met verfijnde, harmonieuze wijnen.

Nee, we proeven de wijn en spuwen daarna uit. Degusteren, om het eens chic te zeggen. In de praktijk betekent dit dat de lekkerste wijnen (aan het eind van de avond) in kleine slokjes worden gedronken. Een decennia oude, fluwelige Pomerol wegspuwen? Dat is een godslastering!

Dat verschilt van avond tot avond. Meestal niet. Soms hebben we proefformulieren met punten, zoals bijvoorbeeld 3 punten voor de kleur, 7 voor de neus en 10 voor de smaakexpressie (totaal 20 punten).

Nee, lid worden kan alleen per seizoen! Dat zijn 17 proeverijen.

Nee. Vrijheid, blijheid, is het motto. Iedereen heeft wel eens een ouderavond, verjaardag of moet een keer ’s avonds werken. Het streven is erop gericht om tussen de 15 en 20 leden per proefavond aanwezig te laten zijn.

Dan moet je zeker lid worden. Je gaat bij het nabespreken beseffen dat iedere mening telt. We bespreken met veel plezier wáárom iemand een wijn herkent als chardonnay of merlot en hebben vaak erg veel plezier van ongewone beschrijvingen. Ons motto “Beter wijnproeven, meer genieten” gaat nou net over het plezier om dit steeds beter te leren.

Wie een wijncursus volgt is vaak een flink bedrag kwijt (tot het vijfvoudige van onze avonden). En dan proef je meestal minder wijnen op een avond. Bij ons proef je wijnen die niet verkrijgbaar zijn in ons land omdat ze zijn meegebracht uit het buitenland en bijzondere wijnen uit de kelders van de leden.

Zie voor proefnotities de website: www.brabantsewijnsocieteit.nl