Kampioenwijnen, zijn ze de medaille waard, herkennen we ze?

By
72

Zijn deze wijnen terecht kampioen?”, is de vraag van Hans van der Horst. “Ik heb jullie hulp daarbij nodig.” Hans heeft bij zeven leveranciers wijnen gekocht die allemaal in de prijzen vielen bij het Perswijn wijnconcours. Nou plaagt Hans graag. Hij heeft de neven-bedoeling om de wedstrijdproevers de wijnen te laten herkennen, want ja , we schenken blind. We formuleren een extra criterium op de vraag of een wijn terecht kampioen is: zou je de wijn kopen, hetzij om te drinken, hetzij om in de kelder te leggen?

Het is een eclectische verzameling wijnen die we proeven, met tal van stijlen en smaken. Uit zeven landen. Van bubbel tot vin santo. Van fris wit tot stevig rood. Van wijnen voor alledag tot feestwijnen. In dit verslag wijnen die mij tot de verbeelding spraken.

Sabate i coca Corpinnat 2017 Cava

Een Brut Nature met 67 maanden rijping die diverse leden al in de kelder hebben liggen. Van macabeu en xarel-lo. Maarten noemt de wijn mollig, Willem Jan bloemig en fruitig, Just determineert perzik, meloen en abrikoos. Claartje proeft citrus en mineraal en ruikt gist. Deze 2017 werd iets te warm geserveerd; ik ken de wijn uit 2014 en was onder de indruk.

Wijnen voor alledag

Helmut Maglock 2022 grüner veltliner

Deze witte wijn uit Kamptal Oostenrijk werd tot Brabantse aspergewijn uitgeroepen. Mijn aantekeningen zijn louter positief: grassig, groenig, frivool, citrus, sappige rondeur met mooie bitters. Echt zo’n wijn die je per doosje koopt. Zes keer blij zijn bij het opentrekken van een fles.

Grand Veneur 2021 Côtes du Rhone Alain Jaume

Drie s-en staan is er in mijn aantekeningen: sappig, soepel en speels. Deze met een flinke dosis kers in de geur gezegende wijn is uiterst vriendelijk. Om zonder bedenkingen een nieuwe fles te openen, als je favoriete neef of nicht op bezoekt komt, bij kip en kotelet, of moderner bij de couscoussalade en de gegrillde groenten uit de oven.

Wijnen voor een mooi weekend

Jose Pariente La Provincia 2020 Castillo y Leon

Dit is zo’n wijn waar Hans in zijn vuistje kan lachen, bepaald niet gemakkelijk om te determineren van welke druif de wijn is gemaakt die in het glas rondwalst. Een expressieve geur met garrigue kruiden, staat in mijn aantekeningen. En ook: grenache? Dan volgt de aandronk, oef, die is straf. En ook veel bitters. ‘Eetwijn’ schrijf ik op. Om dan toch milder te oordelen als de wijn langer in het glas blijft, verdorie, óók rondeur, óók souplesse. Om vervolgens een laatste impressie op ter schrijven: vriendelijker bij beluchting. Mijn ervaring komt overeen met die van Harrie: ‘een lekkere klets om je oren’. Hij benoemt stal en koffie in de geur. Kees benoemt chocolade. Kati benoemt een heel smaakpallet: koffie, braam, peper, stal, rook en een zoete aandronk.

Quinta Nova de Nosso 2021 Douro Reserva

Hartendief van Hans, sluit aan bij zijn voorliefde voor Portugal. De wijn is bijna ondoorzichtig. In de geur een lading kersen, chocolade en espresso. Straffe aandronk met veel bitters. Ik schrijf voorzichtig op: mourvèdre? Maar dat is fout, ik zie Hans weer denkbeeldig glimlachen. Een blend van Portugese druiven, w.o. Tourgia Nacional. Voor mij wel een hap sap wijn, je verlangt naar de volgende slok. Kees benoemt zwart fruit, bramen, koffie, laurier en drop. Ook Eric benoemt de bramen en heeft als pakkende een-woord-omschrijving: inkt. Erg mooie wijn.

Wijnen voor een feest

Tenuta delle Terre Nere 2020 Etna Rosso, cuvee Salderara Sottana

Let op. Op de proeflijst staat deze wijn vermeld zónder de cuvee. Maar dan krijg je iets anders in het glas. Salderara Sottana is de topcuvee. Hele lichte kleur, die onmiddellijk doet denken aan pinot of nebbiolo. En dan ruik ik boerderij rozen in de geur. Het brein schakelt snel en zegt: Piëmonte nebbiolo. Helemaal fout. De geur heeft ook toffee en geconfijte kers (Just). De wijn heeft een soepele aandronk, er is veel aan te beleven, een geweldige slikfactor en prachtige balans. Kees prijst het zachte karakter. Eric benoemt fijne plakkende tannines. Onmiskenbaar: nerelo mascalese, een wijn van de flanken van de Etna, gemaakt op vulkanische grond. Echt werelds prachtig.

Meyer Näckel 2019 Spätburgunder Cuvee ‘S’

Ook hier zegt mijn brein iets heel anders dan na de onthulling blijkt. Lichte kleur, een nogal naar een boerenerf en stal ruikende geur. Toffee. Niet een geur die iedereen zal waarderen, maar ik vind het prachtig. De proef op de tong: geweldig concentraat en een smaak met focus. Voor mij ook de slikfactor, moeilijk weg te spuwen. Mijn brein denkt Bourgogne. Kati oordeelt niet mild over de geur: rioolputje en natte dweil. De smaak noemt ze soepel en fruitig. Maarten benoemt terroir en wat secundaire tonen. Willem Jan prijst het prettige mondgevoel, benoemt vanille, eucalyptus en tabak. Na onthulling blijkt het een wijn uit het Duitse Ahr gebied te zijn. Echt een feestwijn.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar