Wijnen van Masters I: Spaanse wijnen

By
28

Valerie Bollen is gefascineerd door Masters of Wine die zelf wijn maken. De titel Master of Wine (MW) werd in 1953 in het leven geroepen door het Institute of Masters of Wine in Londen. Het instituut wil de hoogste standaard van wijnkennis en expertise te bevorderen. De eerste examens vonden plaats in 1953. Daarna groeide de erkenning en prestige van de MW-titel wereldwijd, mede door de uitbreiding van het curriculum en de steeds strengere eisen van de examens. Nu is de titel Master of Wine een van de meest gerespecteerde kwalificaties in de wijnwereld, met leden uit wijnproductie, handel en educatie. In ons land zijn er maar drie: Frank Smulders, Job de Swart en Cees van Casteren.

Wat is precies het verschil tussen vinologie en oenologie, is een vraag aan Valerie in het begin. Vinologen hebben kennis van druiven, wijnsoorten en blindproeven, zegt Valerie. Oenologen hebben kennis van het chemische en biologische proces van wijnmaken. Valerie ging op zoek naar Masters of Wine die betrokken zijn bij wijnproductie. Deze eerste proeverij van Masters of Wine omvat wijnen van Norrel Robertson MW, Andreas Kubach MW, Sam Harrop MW en Frank Smulders MW. De proeverij omvat een serie wit en rosé, een serie Spaans rood van Robertson, een serie Spaans rood van Frank Smulders en een serie Spaans rood van Kubach & Harrop. In dit verslag de in mijn ogen boeiendste en mooiste wijnen.

De eerste serie is een wijn uit Aragon, uit Rioja en uit Navarra.

Manda Huevos 2019 Norrel Robertson MW
Vino de parcela Carramainas van 95% macabeo en 5% garnacha blanca. Veel fruit in de wijn,
Toos determineert peer en ananas, Fritjof perzik. De wijn heeft ook mineralen in de geur, een vleug van walnoot en prachtige balans met een bittertje.

De tweede serie van Norrel Robertson MW

Manga del Brujo 2021 Aragón
Gemaakt van oude stokken garnacha (90%), aangevuld met onder andere syrah. Leila benoemt drop, kaneel en andere kruiden en pruimen in de smaak. De geur is prachtig met vanille en een zwoele expressie van kersen en chocolade. Een héél soepele wijn, frivool zelfs.

De derde serie van Frank Smulders MW

LISKAR 2019 Navarra, garnacha

RobK typeert de wijn met rijp fruit, ceder, kaneel en een mollige structuur. De geur is fantastisch, met tabak en toffee, een zwoel parfum. Erg lekkere wijn met geweldige balans en een hoge slikfactor (niet uitspuwen). Gemaakt van garnacha met 12 maanden houtrijping.

UGASTI 2020 Navarra
Hartendief van Valerie. Gemaakt van druiven uit de oudste wijngaard, 70% garnacha. Mijn aantekeningen: kersengeur met diepgang, een wat stalige/metaalgeur. Milde zuren. Ik lees terug in de aantekeningen dat RobK de UGASTI de beste balans toeschrijft en de langste afdronk.

Valerie heeft de wijnen in volgorde van prijs gezet, met forse verschillen. De UGASTI is een feestwijn of voor gefortuneerde liefhebbers. Voor één fles krijgt de liefhebber twee flessen
LISKAR.

De vierde serie van Andreas Kubach MW en Sam Harrop MW

Valerie licht toe dat de wijnen staan in de volgorde van een eigen kwalificatie, waarbij de eerste wijn een groot gebied omvat, de laatste wijnen van specifieke wijngaarden/gemeenten.

V1BN4 (Villabuena) 2020, Bideona, Rioja Alavesa

Hartendief van Valerie. In deze wijn klopt alles nét iets meer, zegt Martijn. Hij prijst de munt in het parfum. Eric noemt de wijn beschaafd. Hij ruikt mango. Ik heb zéér prijzende aantekeningen over de geur: bedwelmend mooi! Kaneel, kardemom, bittere chocolade. Een zachte en elegante smaak met prachtbalans. Hap-sap (verlangen naar een volgende slok) en hoge slikfactor. Prachtwijn.

Valerie gaat nog verder met het onderzoek naar Masters of Wine die zelf wijn maken, dus er komt nog een proeverij Wijnen van Masters II. Ontzettend fijn!

Verslag en notities Peter van den Besselaar