Een dekselse doerak van een druif: pinot noir

By
54

Pinot noir brengt voor wijnbouwers véél nadelen met zich mee: de druif is gevoelig voor ziektes, vereist specifieke klimatologische omstandigheden, is kwetsbaar voor vorst, heeft lage opbrengsten, vraagt intensieve zorg in de wijngaard, en kan tijdens de vinificatie makkelijk mislukken. Een dekselse doerak van een druif, dat is het. Wel een met twee kanten van een medaille: pinot noir brengt in handen van een goede wijnbouwer adembenemend mooie wijnen voort, die tot de allerbeste van de wereld horen. Martijn de Groot zet pinot noir op tafel. De jongste wijnen op tafel zijn vijf jaar oud, zeven wijnen zijn zes jaar of ouder. Pinot noir zit dan in de optimale drinkperiode, of komt er net in.

Typerend voor pinot noir zijn finesse en elegantie, complexiteit en balans. Daar gaan we dus naar op zoek. Berry is bij het bespreken van de twee eerste wijnen spot on: twee Mosel, zegt hij. Twee domeinen, 40 kilometer van elkaar.

2019 Martin Müllen Trarbacher Ungsberg

Hele lichte kleur. Spätburgunder, zegt Berry met overtuiging. Niemand die hem tegenspreekt. Een best wel strenge wijn nog met zoethout en kruidigheid, goede zuren.

2019 Regnery Klüsserrather Bruderschaft Grosses Gewachs

Duidelijk meer kleurdiepte, licht framboos, een lichte medicinale toets, anijs. Geparfumeerde wijn met strakke tannines. Berry determineert kersen en houtrijping.

Hierna een serie met twee Nieuwe Wereldwijnen die ook goed worden geplaatst. Zelfde jaargang, Nieuw Zeeland en Australië.

2018 Valli Bendigo Vineyards

Strakke wijn, mooi maar voor mij te jong. Wat framboos en een ijzerimpressie. Just benoemt rode kers, roos en melkchocolade. Eucalyptus ook. Sappige wijn met tannines, zegt RobG.

2018 Tolpuddle Tasmanië

Deze wijn heeft meer diepgang, body en een licht stinkertje in de geur. Geparfumeerde wijn met souplesse. Kersen met een zoete aanzet, een charmeur, oordeelt RobG. Just is enthousiast: dennenboom en hars in de geur, drop ook. Rozebottel-achtig.

Een serie van één, afkomstig uit de Elzas. Een prachtig glas. Had Elzas een jaar of twintig geleden het imago dat er helemaal geen goede pinor noir vandaan kwam… deze wijn bewijst in alles het tegendeel.

2018 Albert Mann Grand P

Biologisch-dynamisch gemaakte wijn van een domein op 2 kilometer van Colmar met iets meer dan 20 hectare eigen wijnaarden. Geparfumeerde wijn, stevig van karakter, goede vulling. RobK proeft wat zoet en prijst de verleidelijkheid van deze wijn die hij goed in balans noemt. Kees benoemt drop en laurier, een heel fijne wijn met veel fruit.
Drie wijnen uit de Bourgogne tonen allemaal klasse.

2017 Nuits Saint Georges Clos de Thorey Domaine de la Vougeraie

Het familiedomein wil dat het terroir goed tot uitdrukking komt in de wijn én een elegante stijl handhaven. Lage rendementen. Berry benoemt kersen, een klassiek snoepje en duidelijke bitters en verfijning van de houtrijping. Mijn aantekeningen: licht parfum, kers, mooi gebalanceerde wijn met fraaie bitters.

2017 Méo-Camuzet, Nuits Saint Georges

Méo-Camuzet is een oud domein, dat echter pas in 1985 zelf de wijnen is gaan bottelen. Het bezit bijna 3 hectare aan Grand Cru wijngaarden, de beroemde namen Clos Vougeot, Echezeaux en Richebourg. Kostbaar, de instapwijnen kosten een bedrag wat menigeen zijn hele leven niet aan een fles wijn zal gaan besteden, de Richebourg uit 2020 tikt de drieduizend euro grens aan, een bedrag dat zelfs de meest fervente liefhebbers in hun leven niet aan een fles besteden. Deze wijn is iets rijker van de andere Nuits Saint Georges met speculaaskruiden en een geweldige balans. Zonder meer een feestfles.

2013 Corton Grand Cru ‘Les Marechaudes’ Capitain Gagnerot

Dit huis bevindt zich op de heuvel van Corton tussen de Côte de Beaune en Côtes de Nuits. Toos roemt de rijke geur en benoemt kers, noot, chocolade en stal, een klein zoetje en nog behoorlijk wat tannines voor een 11 jaar oude wijn. Kees zegt dat de Corton op leeftijd is en nog volledig fris. Eric benoemt aardbei en aardsheid, bouillon en prijst de lange afdronk, altijd een teken van een Grote Wijn. Mijn aantekeningen: stinkertje, prachtige rondeur met een ‘stalige’ neus. Het is die stalige neus die Martijn benoemde als één van de karakteristieken waar hij zelf dol op is.

Voortreffelijk om onze kennis van de pinot noir weer eens te updaten, Martijn.

Verslag Peter van den Besselaar