Nederlands kampioen

By
37
Nederlands kampioen

Eric, Willem Jan, Rob en Martijn gaan als Nederlands kampioen blindproeven naar het WK in Margaux

Het team met Eric Hoepelman, Willem Jan Withagen, Rob van Kalmthout en Martijn de Groot heeft het Nederlands kampioenschap blindproeven 2024 gewonnen. Zij gaan in oktober ons land vertegenwoordigen bij het wereldkampioenschap in Margaux. Op de tweede plaats eindigde het andere team van de Brabantse Wijnsociëteit bestaande uit Berry Marinussen, Maarten Drop, Liselotte Brouwers en Peter van den Besselaar. Het is de beste prestatie van onze sociëteit ooit.

Twee Brabantse teams domineerden deze editie van het NK door zowel de gouden als de zilveren medailles voor zich op te eisen; een unieke prestatie!, schrijft organisator Fred Nijhuis. Het NK Blindproeven is de jaarlijkse titanenstrijd tussen sommeliers, wijnhandelaren, een Master of Wine, Magisters Vini, Vinologen, Weinakademikers, Gastronomen, WSETdippers, wijndocenten, publicisten, wijnmakers en leden van wijnclubs, die allen van blind geserveerde wijnen de samenstelling en herkomst moeten bepalen.

De volgende wijnen werden blind geproefd. Deelnemers geven dan aan de druif, het land, de regio, de producent en het jaar van de wijn. BWS 2 won met 100 punten, BWS 1 werd tweede met 93 punten, team Extra Brut en Provino eindigden met 79 punten ex aequo op de derde plaats. De Brabantse winnaars van 2023, team Le Bouchon, die ook vice-wereldkampioen zijn, eindigden net buiten de top 10 van de finale van het NK 2024.

De geproefde wijnen met de dominante druif zijn:

 • Groot Brittanië – Gusbourne, Blanc de Blanc, Kent, 2018, 100% Chardonnay
 • Portugal – Quinta do Tamariz, Vinho Regional Minho Reserva, 2017, 100% Alvarinho
 • Hongarije – Mandolas, Tempos Vega Sicilia, Oremus, Tokaji, 2021, 100% Furmint
 • Libanon – Chateau Musar blanc, Beeka Valley, 2017, 60% Obaideh en 40% Merwah
 • Frankrijk – Hugel, Pinot gris Grossi Laüe, Alsace, 2012, 100% Pinot gris
 • Californië – Donny Doon, Le Cigare Volant, Central Coast, 2021, 65% Grenache
 • Frankrijk – Dominique Piron, Beaujolais Morgon du Py, 2022, 100% Gamay
 • Frankrijk – Drouhin, Beaune Cras 1ere Cru, 2019, 100% Pinot noir
 • Frankrijk – Château Lagrezette, Cuvée Dame Honneur, Cahors, 2020, 95% Malbec
 • Spanje – Numanthia, Toro, 2018, 100% Tinto
 • Italië – Loredan Gasparini, Capo di Stato, Veneto, Montello Asolo Vengazzù Superiore, 2019, 70% Cabernet sauvignon
 • Oostenrijk – Tschida Angerhof, Muskat Ottonel, Burgenland, 2022, Muskat Ottonel