Silvaner

By
22
Silvaner

Maarten Drop brengt silvaners op tafel. Proeverijen die helemaal in het teken staan van één druif:  natuurlijk hebben we die, maar ook niet zo heel vaak. Het zijn leerzame proeverijen. Maar hoe definiëren we silvaner? Jancis Robinson schrijft: Austrian variety making relatively neutral wines with impressively racy firmness and staying power in Germany en Alsace. Silvaner is gevoelig voor voorjaarsvorst; de kleine groene druiven zijn aromatischer dan de wijn die ermee wordt gemaakt. Maarten vertelt dat er wereldwijd zo’n 6.000 hectare silvaner wijngaarden zijn, waarvan 4.500 in Duitsland. Het aandeel van deze druivensoort neemt af.

Gut Wilhelmsberg, Silvaner Sekt Brut nature 2019

Een milde sekt van 40 jaar oude stokken, biologisch, vergist in roestvrijstaal met vervolgens malolactische vergisting, 12 maanden sur lie en 36 maanden op fles. Gerard benoemt goudreinet, Valerie gebutste appel, ciderachtig en Willem Jan het kleine bittertje.

Serie 1 Franken, Rheinhessen en Pfalz

Weingut Wilhelmsberg (Franken), Silvaner trocken 2022

Levendig en fraai met enorme mineraliteit. Romig mondgevoel, zegt Willem Jan.

Weingut Riffel (Rheinhessen), Silvaner trocken 2021

Goede zuren en meer fruit getypeerd. De zuren roepen discussie op. Mooiste wijn want mooie zuren, zegt Willen Jan. Te véél zuren juist, zegt RobG.

Andreas Durst (Pfalz), Sylvaner trocken 2020

Wat mij betreft de interessantste wijn, met een diepe complexe mineraliteit én fruit, een fijne combi. Fijne aanzet, klein zoetje, goede balans en perfecte gastronomische wijn.

Serie 2 Ouderen van silvaner

We proeven van één domein drie jaren silvaner om te beoordelen of wijn van deze druif kan ouderen. De wijnen zijn hetzelfde gemaakt, zegt Maarten. Ze zitten in de karakteristieke bocksbeutel-flessen.

Weingut Rothe (Franken), Silvaner Grande trocken 2021

Biologische wijn, met de hand geoogst, na vergisting ligt de wijn 9 maanden of langer auf der Hefe, na botteling nog 12 maanden rijping op de fles. Strenge wijn met mineraliteit, daardoor een tikje eendimensionaal, maar andere proevers roemen fruit: appel, meloen en citruszuren (Annemiek), grapefruit (Claartje) en abrikoos (Cees).

Weingut Rothe (Franken), Silvaner Grande trocken 2017

Hartendief van Maarten. Ik ruik mineraliteit én een fijne honingtoets. Veel proevers noemen bij deze wijn een petroltoets. Gerard noemt ook milde volle zuren, Cees romigheid en Annemiek citrusfruit.

Weingut Rothe (Franken), Silvaner Grande trocken 2006

Achttien jaar oude silvaner en nog volstrekt vitaal. Hier gaat mijn hart sneller van kloppen. Roomboterbabbelaar in de geur, het meest rijke bouquet. Zoetje in de aanzet, veel rondeur, zin in en volgende slok, dus hap-sap. Een wijn met de slikfactor. Annemiek zegt dat er meer is te ontdekken in deze 2006: kruidigheid en een medicinaaltoets. Cees benoemt galiameloen en boenwas, een lange afdronk. Gerard typeert in die woorden: rijke, elegante fruitbom. Claartje roemt de lange afdronk en complexiteit. Ook benoemt ze tropisch fruit.

Als een silvaner wijn van een mooi jaar is, is rijping zonder meer mogelijk. De wijnen ontwikkelen dan meer rijkdom en complexiteit.

Serie 3 Silvaners met houtrijping

Weingut Porzelt (Pfalz), Silvaner Kirchberg ‘500’ trocken 2014

Stokken van ruim 35 jaar oud, biologisch bewerkt. Druiven met de hand geoogst. Rijping op nieuw hout. Petrol, meloen en nectarine, zegt MaartenR. Eric benoemt boter, mango en munt. Ik vind dat de houtrijping het karakter van de silvaner aantast in deze wijn. De brandnetelachtige geur roept zelfs sauvignon associaties op.

Weingut Riffel (Rheinhessen), Silvaner “Reserve” trocken 2016

Biodynamisch gemaakt, gerijpt op nieuwe barriques, een jaar lang met ‘batonnage’ auf der Hefe. Wijn met de meeste verkleuring, lavendelhoning, vettig, tikje log en mist wat spanning. MaartenR benoemt stro en hooi, roemt de zachte aanzet en elegantie. Anijs en mandarijnzeste, benoemt Eric.

Andreas Durst (Pfalz), Sylvaner AAA noch ältere Reben trocken 2017

Hartendief van Maarten. Van 70+ jaar oude stokken van de Zellertaler Apotheke (kalkhoudende bodem), spontaan vergist waarvan 50% op RVS en 50% op gebruikt Frans eiken (barrique). Heeft 12 maanden auf der Hefe. Levendige en frisse wijn, mooie smaak. Een mooie geur, zegt Eric, roomboter en romigheid.

Mijn idee is dat de silvaner wijnen zonder houtrijping mooier zijn, klassieker. Silvaner heeft houtrijping niet per se nodig. Silvaners zijn niet zo eenduidig te definiëren, in de Elzas zijn het lichte wijnen, in Franken krijgen ze bijzondere kracht. Zeker als de wijn is gemaakt met de hand van een goede wijnbouwer is het de moeite waard om een hoekje in de kelder te reserveren voor deze aandachtstrekkers.

Proefnotities en verslag Peter van den Besselaar

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)