Een wijn en spijs avond – zonder formele notities - om te genieten

By
69

Gisteren was wel een feestje, hè! Jeetje!! Appt MaartenR mij een dag later. Proefkampioen Liselotte sprak namens allen waardering en bewondering uit voor Eric Hoepelman en Berry Marinussen voor de prachtige wijn en spijs avond. Just sprak een guerilla gedicht uit (fragment): Asperges / Zalm / Vitello tonato / Aan vega wordt gedacht / Het kaasje gaf de walm. Dat eindigde met: Het plezier / Het genot / De tafel / Verzadigd / Mijn God. Dit gaat een verslag worden zonder formele notities. Het was een avond om te genieten.

Het menu bestond uit gerechten die hoog op smaak waren: zelf gepekelde en gerookte zalm bij asperges met hollandaisesaus, vitello tonato, truffelrisotto, broodje pulled pork en coleslaw, tarte tatin, geitenkaas uit de oven.

 

De geschonken wijnen zijn:

  • Aperitief: Blanc de Noir Brut 2020 Regnery (Mosel)
  • Zalm/asperges: Domaine Ott 2019 Château de Selles Côtes de Provence
  • Vitello Tonato: Viña Gravonia 2014 Rioja Bianco
  • Truffelrisotto: Deltetto Roero Riserva 2019 Braja magnum
  • Pulles pork: Luis Cañas 2018 Rioja Reserva Selection de la Familia
  • Tarte Tatin: Breit Piesporter Goldtröpchen 2011 Riesling Beerenauslese magnum
  • Geitenkaas: Vignerons des Albères 2007 Rivesaltes Ambré

 

Eerdere wijn en spijs proeverijen hadden een meer studieus karakter. Waarbij de gerechten en wijnen worden beoordeeld met de terminologie van Peter Klosse. Neutraal, fris, filmend, rond, krachtig. Die terminologie heb ik deze avond niet gehoord. Alleen Oh’s en Ah’s. De wijnen werden blind geschonken, dus we konden wel determineren. Door de kleur was duidelijk dat het aperitief van pinot noir was. Een mooie sekt uit de Moezel. Domaine Ott Rosé de Provence komt in een duidelijke Provence fles. Op de witte Rioja van de viura druif konden we onze tanden stukbijten. Deze wijn van López de Heredia is verrassend fris voor een tien jaar oude witte wijn. De eerste rode wijn gaf door een lichte kleur eren duidelijke indicatie dat we nebbiolo in het glas hebben; toch zag ik de wijn uit de mooie magnum aan voor een pinot noir. Prachtige geur en balans. Nu krijgen we een rode Bordeaux in het glas, dacht ik bij de volgende rode wijn – Claartje knikte instemmend. Het is Spaans, zei Harry – en verduveld het is misschien wel de vierde of vijfde keer dat ik de rode Rioja van Luis Cañas niet herken. Fijne wijn. De Piesporter Goldtröpfchen is een majestueuze wijngaard aan de Moezel. Eric vertelde erover met twinkelogen. Hij moest enorm aandringen om een magnum van de Beerenauslese te bemachtigen – de wijnbouwer bewaarde deze wijn liever, want zijn zoon werd in 2011 geboren. Een Beerenauslese magnum zag ik nooit eerder. Zowel Berry als Eric betitelden deze wijn als hun hartendief van de avond. Adembenemende kwaliteit en balans. In de gerechten zaten er enkele knipoogjes naar de eerdere wijn en spijs proeverij. De laatste dessertwijn was ook zo’n knipoog, want we dronken die Rivesaltes tóen ook. Deze oudste wijn is nu 17 jaar oud.

Chapeau Eric en Berry.

Verslag Peter van den Besselaar