Kees werd vrij snel na de oprichting in 1980 lid en bleef dat tot 2008. Enkele van onze huidige leden werden lid van de Brabantse Wijnsociëteit op voorspraak van Kees.
“Een vriend van mij had een schildersbedrijf en kende Kees. Hij was uitgenodigd om wijn te komen drinken en ik mocht mee. Wij werden hartelijk ontvangen en proefden een aantal Bordeauxs. Kees gaf daar uitgebreide uitleg bij en vertelde ook over de wijnsociëteit. Ik ben toen lid geworden. Het is denk ik wel 25 jaar geleden. Het is tekenend voor zijn hartelijkheid en gastvrijheid.”
“Kees Mutsaers wist van wanten en had de allermooiste wijnkelder van ons allemaal. Iedereen was jaloers. Hij deelde de flessen genereus.”
“Kees herinner ik mij van Bordeaux Grand Cru Classé proeverijen, hij had er inhoudelijk veel verstand van – zeker geen etikettendrinker. Een rustige, fijne man.”
“Door Kees ben ik lid geworden van de wijnsociëteit, alweer 37 jaar jaar geleden. Hij was een begenadigd wijndrinker, die ook heel kritisch kon zijn over de wijn. We hebben de eerste wijnreisjes gemaakt met hem, naar Champagne en Bourgogne. Ik denk ook met plezier terug aan de heerlijke etentjes en diners, o.a. bij Le Boyer in Epernay.”
“Tijdens de studiereis naar Bordeaux, waar we onder meer Kirwan, Pichon-Longueville Baron en Petrus bezochten, dineerden we in het restaurant van Cordeillan-Bages. Voor het dessert werd geserveerd, kreeg ik van Kees als jongste lid de wijnkaart: zoek jij een mooie dessertwijn uit?”
Vanaf 1993 is er een jaarlijkse blindproefwedstrijd van Franse wijnen. Kees Mutsaers was de eerste proefkampioen in 1993 en daarna weer in 1995, 1998 en 2000. De winnaar krijgt een jaar het gebruik van de wissel wijnkoeler met inscriptie van álle winnaars, de Kees Mutsaers wijnkoeler.

Met zijn kennis, smaak en wijnkeuze stelde Kees Mutsaers proeverijen samen, die enorm tot de verbeelding spraken. En vaak bestonden uit topwijnen. De blinde proeverij die Kees organiseerde op 16 november 1999 (zie foto) is typerend voor zijn proeverijen. Top wijngaarden met elkaar vergeleken. Grand Cru Altenberg naast Grand Cru Rangen de Thann uit de Elzas. Naast een Rully dé topwijn Le Montrachet uit Bourgogne. Een wijn die je maar een of enkele keren in je leven proeft. Spannend: een Australische cabernet/syrah naast de dan nog relatief onbekende Château Montus uit Madiran. Een top Toscaanse wijn naast een Gevrey Chambertin. En een edelzoete wijn uit Cadillac naast een Selection de Grain Nobles uit de Elzas. Terugkijkend valt op dat Kees zeker niet eenkennig Bordeaux liefhebber was, in de proeverijen stonden ook topwijnen uit de Rhône, zoals Hermitage, Côte Rotie en uit andere landen, zoals de Australische The Dead Arm d’Arenberg en top Toscanen. Kees was nuchter over zijn proeverijen – met uitstekende documentatie. Geluk ervaar je niet, zegt men wel, geluk herinner je je.
Kees Mutsaers heeft veel wijnliefhebbers heel gelukkig gemaakt.
Rust zacht.


Ocho sauvignon blanc 2023 krijgt de meest positieve commentaren. Kees prijst de stuivende geur met mango, ook Harrie benoemt tropisch fruit. Leila heeft binnenpret, want dit is de goedkoopste wijn uit de proeverij.
Casa Marin 2022 sauvignon gris roept de vraag op of de wijn correct is. Geen klik, oordeelt Harrie. Moeilijk geur, zegt Kees. Ik ruik asperges, een wat stinkende geur. Vermoedelijk een foute fles.
De Martino chardonnay 2018 maakt geen indruk. Kees noemt de wijn bescheiden met wat amandelbitters, Harrie benoemt mineralige kruidigheid. Ik ruik een mufje en vind de zuren aan de scherpe kant.
La Piubelle 2023
De Martino cinsault 2022
De Martino pinot noir 2021
De Martino 2019 Les Cruces Old Bush Vines
Vik Millahue 2020 cabernet sauvignon
JANSZ Tasmania Australië














BRUT 2019
PRIO 2023
PASSIPERDUTI 2023
SUL VULCANO 2021 ETNA BIANCO
CHIARANDÀ 2022
LIGHEA 2024
FLORAMUNDI 2022
SUL VULCANO 2020 ETNA ROSSO
TANCREDI 2020
MILLE E UNA NOTTE 2020
BEN RYÉ 2022






Het leven is mooier met bubbels en dus starten we traditiegetrouw met een mousserende stijl. Vooral fruitig in de neus, meloen, appels en een stevig bittertje, benoemt Gerard. Hij denkt aan Slovenië of Moldavië. De mousse is subtiel en wel snel verdwenen, merkt Just terecht op. Na het scherpe zuurtje in de aanzet volgt een prima medium afdronk met veel grapefruittonen.




















Finca ALLENDE 2020 Deze goudgele Rioja wordt gemaakt van 95% viura en is aangevuld met 5% malvasía. De druiven worden in 48 uur zacht geperst, en daarna vindt de vergisting in 28 dagen plaats bij 20 graden. Vervolgens gaat de wijn 14 maanden op Frans eiken. De wijn heeft minder zuren dan het vorige glas. MartijnU merkt op dat het karakter, met name door de bitters, lijkt op dat van het vorige glas.
Rioja Vega 2020 Deze wijn is gemaakt van 100% tempranillo blanco. De vergisting vond plaats gedurende 30 dagen in Franse en Hongaarse eikenhouten vaten. Aansluitend rijpte de wijn 6 maanden op de lies (de fijne gistcellen), wat bijdraagt aan structuur en complexiteit. Daarna volgde een traditionele rijping van 12 maanden in Franse eiken vaten. Van deze wijn zijn in totaal 1.248 genummerde flessen geproduceerd. Wij proefden deze avond fles 581. Toos omschrijft meer houttonen dan glas 1 en vindt de wijn licht oxidatief, maar ervaart dat zeker niet als storend. Door het houtgebruik heeft de wijn lichte tannines, merkt Fritjof op. Ondanks dat deze wijn van een andere druif gemaakt is, komen de zuren en de bitters uit de vorige glazen hierin terug. De wijn wordt hierdoor dynamisch en eigenzinnig.



