Overzicht blogberichten

Nieuw-Zeeland
By in

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, we proeven er af en toe iets van tijdens onze proeverijen. Maar een proeverij met alleen maar wijnen uit het land van de All Blacks? Het is een enorm uitgestrekt land, met een relatief koel en vochtig klimaat. Van noord naar zuid overbruggen de eilanden een afstand 1500 kilometer waarmee het als wijn producerend land diverse klimaten kent met ieder hun eigen karakteristieke wijngebieden. Van de twee grootste eilanden wordt het Noordereiland, met als belangrijkste gebied Hawke’s Bay, gekenmerkt door iets hogere temperaturen en een wat warmer maritiem klimaat. Het Zuidereiland, met het allerbekendste gebied Marlborough, maar ook Central Otega en Waipara, is iets koeler en heeft over het algemeen grotere verschillen tussen dag-
en nachttemperaturen. Nieuw-Zeeland is natuurlijk vooral bekend van de knisperende sauvignon blancs uit Marlborough, maar dat is niet het enige wat we vandaag gaan proeven.

Indrinker
Saint Clair Family Estate, Sauvignon Blanc Bubbles ‘Vicar’s Choice’ 2022 – Marlborough
De kleur is lichtgeel met een heel fijne mousse, die kort aanhoudt.
In de neus heeft deze bubbel voor Annemiek heel aromatische tonen, met perzik en ook bloemigheid. Voor Liselotte gaat het zelfs naar tropisch fruit, ananas. Ik vond het een lekker sappig glas (peer en meloen), met aangename zuren en een minimaal bittertje. Een deel van de groep vanavond vond dat ook, maar Annemiek (en wel meermensen) vonden de bitters wel aanwezig, vooral in de afdronk. Over het zoetje was iedereen het wel eens, al was Willem Jan het meest uitgesproken: “Zoetje? Zeg maar gewoon zoet!”.

1.1 Framingham, Sauvignon Blanc 2021 – Marlborough
Ook hier weer een lichtgele kleur in het glas met in de neus wat hout en malolactische aroma’s. Niet extreem aromatisch, maar wel mooi geurig, vindt Cees. Willem Jan en Liselotte vinden de neus en eerste aanzet zelfs wat hebben van riesling. In de mond een mooie aanzet met rijpe appel, witte perzik, kruisbes en passievrucht (Willem Jan). Mooie zuren en een klein bittertje in de afdronk, al vindt Maarten Roos de bitters wel erg overheersen. Het is toch ‘gewoon’ een sauvignon blanc, die we hier als eerste in het glas krijgen. Wel anders dan anders, deze wijn is deels op hout vergist.

1.2 Little Beauty, Sauvignon Blanc 2022 – Marlborough
Een ingetogen frisse neus volgens Cees. met in de mond meer bitters dan de vorige wijn.Willem Jan proeft in de aanzet zelfs wat witte perzik en vindt de wijn aanvankelijk eerder chenin blanc-achtig dan klassieke sauvignon blanc. Ik proef zelf ook citrus, rode grapefruit en kruidigheid. Een wijn met medium – tot medium body, maar wel met een lange afdronk. En, heel bijzonder voor een sauvignon blanc, Annemiek vindt ‘m lekker!

2.1 Tony Bish, Heartwood Chardonnay 2021 – Hawke’s Bay
Hier hebben we iets meer goudgeel in het glas. Houttonen in de neus en tropisch fruit. Een beetje “vettige” aanzet met citrus en peer, proeft Fritjof, met een lange afdronk. RobvK proeft prettige zuren in combinatie met getoast hout. Barrel fermented met 11 maanden rijping. Een chardonnay met mooi geïntegreerde zuren en een lange en fruitige afdronk.

2.2 Tony Bish, Skeetfield Chardonnay 2020 – Hawke’s Bay
In de neus iets frisser dan de vorige wijn, minder mollig. Citrus en rijper fruit (perzik, meloen). Rob vK ruikt ananas en briochetonen, Just noemt lentebloesem. Een neus met variatie dus. In de aanzet is de wijn eleganter dan de Heartwoord Chardonnay, ook met een lange afdronk. De houttonen vindt Just iets te dominant. Mee eens, denk dat een beetje tijd het hout nog wat beter zal laten integreren. De wijn is spontaan vergist en gerijpt op barriques, heeft malolactische vergisting gehad en er is bâtonnage toegepast.

Tot zover het Nieuw-Zeelandse wit.

3.1 Pegasus Bay, Pinot Noir 2018 – North-Canterbury (Waipara Valley)
Medium – tot medium transparant granaatrood. Aroma’s van rijp en zoet fruit (kers) in de neus met lichte kruidige tonen. Sappig glas, frisse maar lekkere tannines met wat munt en eucalyptus, soepel en elegant. De afdronk is niet lang.

3.2 Felton Road, Bannockburn Pinot Noir 2021 – Central Otago
Iets meer ingetogen neus dan de vorige wijn, iets aardser en minder jammig. Bij het proeven in de aanzet wat meer kruidigheid en bosgrond dan overdadig fruit. De wijn heeft een langere afdronk en proeft wat alcoholisch. Voor mij een aangenamere wijn dan de Pegasus Bay, maar de meeste stemmen gaan toch naar de eerste wijn uit deze serie. Hans vindt de wijn niet echt in balans, Just proeft koffietonen en merkt ook op dat deze wijn minder zoet overkomt dan de vorige wijn uit deze serie. RobvG denkt aan een andere wijn, een andere regio. Het eerste klopt niet, dat laatste
wel: de wijn komt uit Central Otago, een gebied met meer verschillen tussen dag- en nachttemperatuur. Ook de laatste twee rode wijnen, de “darlings” van Kati en Harry, komen uit Central-Otego.

4.1 Valli, Pinot Noir Gibston Vineyard 2019 – Central Otago
Medium – tot medium transparant granaatrood met een lichte bruinverkleuring. Een rijke en zwoele neus met kers. “Een beetje een Spätburgunder-neus”, aldus Berry. Willem Jan ruikt ook tonen van mokka, kruidnagel, kardemom en eucalyptus. Een soepele en elegante wijn, is het oordeel van Berry en daar sluit ik me helemaal bij aan. Willem Jan noemt “wat groenigs”, drop, kers en framboos met ook een beetje stroef mondgevoel en een redelijk stevig zuurtje. Ook Annemiek herkent die duidelijkere zuren. Ik vind zelf de wijn met het fruit, de zuren en tannines juist erg mooi in balans.

4.2 Valli, Pinot Noir Bannockburn Vineyard 2019 – Central Otago
In de neus is deze wijn iets ontwikkelder en minder fruitig dan de eerste wijn uit deze serie. Romig in de neus, kers, oud hout (Berry) maar ook sinaasappel-soufflé en bouillontonen (Willem Jan). Een steviger aanzet met meer body en power, heel sappig en fruitig met kersen en braam, met de kruidigheid van laurier. Een wijn met lekkere tannines, een lange en krachtige afdronk (mokka en chocolade worden genoemd) en ietwat tertiaire tonen.

Uitdrinker
Saint Clair Family Estate, Noble Riesling Godfrey’s Creek Reserve 2018 – Marlborough
Lekker! We mogen het eigenlijk als serieuze proevers niet zeggen, maar dat is het wel. Zoet met de zuren van riesling, mooi bij blauwschimmelkaas. En in de koelte van Marlborough gedijt deze riesling prima.

Een fijne proeverij, die Kati ons heeft voorgezet. Goed om eens alleen Nieuw-Zeeland op tafel te hebben staan!

Verslag en proefnotities van Maarten Drop

Bubbels in opmars
By in

Bubbels in opmars

Een mooie champagne vergeet je nooit. Bij een champagneproeverij begin jaren negentig ná een champagnereis presenteerde Toos de Princes de Venoge millésimé – jaartal vergeten – en Peter van den Besselaar vertelt dat deze champagne decennialang voor hem de mooiste champagne was ooit geproefd. Een poging tot een handleiding, schreef Xavier Kat in Vinee Vineuse september 2023, over mousserende wijnen. Dat artikel – zie pdf onder dit verslag – is de aanleiding voor Peter van den Besselaar om een proeverij Bubbels in opmars te geven. Peter geeft aan dat hij niet bij een glas mousserende wijn de gebruikte techniek eruit kan halen. Is het een méthode champenoise, met tweede vergisting op fles, de kostbaarste methode? Of méthode Charmat, waarbij de tweede gisting op vat plaatsvindt? Méthode Ancestrale? Of ingespoten koolzuurgas, pétillant naturel, pét nat? Maar we kunnen wél proberen de druiven te determineren in de wijnen die we proeven.

Indrinker

Les Clostiers – Hommage Blanc Extra Dry 2022
Een biologisch gecertificeerde wijn uit de Loire, chenin blanc. Dit is een zogenaamde pét nat : vin pétillant naturel aux bulles très fines. MaartenR ruikt appel, citrus en proeft een medium lange afdronk. “Ik schrijf nu al op: mooi. Wat moet dat worden in deze proeverij?”, vraagt hij zich af.

Serie 1 – blind geproefd

Crémant de Jura – Domaine des Ronces – Brut Nature 2019
Biologisch gecertificeerd – 100% chardonnay – 24 m vieillessement sur lattes. In de wijnregio Jura mogen makers sinds 1995 mousserende wijn bottelen als Crémant de Jura. In Jura wordt relatief veel mousserende wijn gemaakt. Harry ruikt gist, benoemt stevige bitters en een mooie afdronk. Mijn aantekeningen: frisse wijn waarin pas in tweede instantie wat fruit in de neus, in de smaak vooral heel hoge zuren.

Crémant de Bourgogne – Bouhélier Cuvée Trésor 2019
100% chardonnay 36 m vieillissement sur lattes 5 g dosage dégorgement 4/23. Deze valt niet in de smaak. Een enorm stinkertje. Harry zegt: ik ruik kool en dan ben ik er eigenlijk al klaar mee. Foute fles?

Serie 2 – blind geproefd

Huguet Gran Reserva 2016 Corpinnat Brut Finca Can Feixes
Biologisch – parellada, macabeu, pinot noir – 72 m sur lattes – degorgement 6/23. Eerder zette Just deze Corpinnat al op tafel. Zoek je een mooie cava, dan is de aanduiding Corpinnat een indicatie voor hoge kwaliteit. Willem Jan benoemt tropisch fruit. Fritjof haalt uit de expressieve geur appel, boter, citrus. Zachte zuren en korte afdronk. Geweldige prijs/kwaliteit. Hartendief van Peter.

Brundlmayer Brut 2019 Niederösterreichs Sekt
Er zitten maar liefst vijf druiven in deze sekt: 40% chardonnay 30% pinot noir 10% pinot gris 10% pinot blanc 10% grüner veltliner. Dégorgement 5/22. Erg lekker glas. Willem Jan benoemt gist, mango, ananas. Een ziltige toon met heel beschaafde bitters, Fritjof ruikt bloemen en perzik, hij benoemt een zachte afdronk.

Eenling: Lambrusco – niet geblindeerd

Cantina della Volta – Lambrusco di Sorbara

Er zijn wijnen die een bedenkenswaardige reputatie hebben waarbij het nooit meer goed lijkt te komen. Denk aan Cabernet Anjou rosé, Mateus Rosé, en ja: Lambrusco. Willem Jan denkt er met plezier aan terug dat hij in zijn studententijd en daarna aan het begin van het barbecueseizoen als de zon doorbrak twee doosjes Lambrusco (hij zei 1 gulden vijftig) ging halen en daarvan genoot met zijn vrienden. Maar dit is iets heel anders, aldus Willem Jan. Gemaakt van 100% lambrusco – 27 m sur lattes – dégorgement 7/22. Deze vraagt serieuze aandacht. Heel fijne mousse met aardbeien en frambozen, honingdrop, leer en kers. Fijne bitters en goede afdronk.

Serie: champagne van groot huis of kleine récoltant-manipulant, niet geblindeerd

In het artikel dat aanleiding is voor de proeverij worden de kleinere huizen geprezen. Rob van Ginneken reageerde met een pleidooi voor de grote huizen (want kapitaalkrachtig en veel kennis). We gaan het proeven.

Champagne Vincent Couche – Élégance Extra Brut

Deze kleinschalige, biodynamisch werkende wijnmaker werkt in het zuiden van de Champagnestreek. Deze wijn is gemaakt van 84% pinot noir en 16% chardonnay, 36 maanden gerijpt sur lattes en 21% is opgevoed op eiken vaten.
5 g dosage. Duidelijk een donkerder kleur dan de andere twee champagnes. Annemiek benoemt appel en bouillon, mooie zuren. Valerie ziet een fijn spel in kleur en smaak, ruikt beurtelings citrus en framboos. De aanwezige proevers zetten dit glas op de eerste plaats (miniem verschil met Ruinart). Berry snapt wel waarom: deze champagne is zijn favoriet, je blijft hieraan ruiken, zegt hij. Veel brioche, enorme gelaagdheid en heel fijne zuren.

Ruinart Champagne Brut

Die grote huizen geven beperkt informatie, zegt Peter; de kleine huizen onderscheiden zich met goede informatie. Iets minder dan de helft van de proevers gaat voor deze champagne van chardonnay, pinot noir, pinot meunier. Valerie noemt deze champagne delicaat, het is haar favoriet. Claartje valt op dat de champagne een heerlijke, lange afdronk heeft. Annemiek steekt haar neus in het glas en staat op de kermis, bij een poffertjeskraam. Ze benoemt sterfruit en pomelo in de geur en prijst ook de lange afdronk.

Champagne Josselin – Les Blancs 2018

Deze millésime champagne gemaakt met de terra vitis princopes van 100% chardonnay heeft maar twee liefhebbers: Harry en Peter. Recht toe recht aan champagne, zegt Willem Jan. Snel weg, zegt Annemiek. De meest simpele, constateert Valerie. Peter bevalt juist de speelsheid en levendigheid. Gist en fruit in de geur, strak in smaak. Tirage 7/19 dégorgement 1/23 – 3,2 g dosage.

Eenling – luxe versie

Champagne de Saint Gall – Grand Cru 2004 Orpale Brut

Deze 100% chardonnay is de luxe versie van de wijnmakers van de Saint Gall.
Een ongebruikelijk proces: een deel van de druiven om deze Blanc de Blancs te maken ondergaat geen malolactische fermentatie, dit om frisheid en mineraliteit te waarborgen. Deze champagne uit de Côte des Blancs is twintig jaar oud, maar daar merken we helemaal niets van. Lekkere zuren en kleine bitters, zegt Claartje. Kees benoemt appels, gist en goudreinet, een volle neus en een fijne delicate smaak.

Bubbels in opmars, een poging tot een handleiding, door Xavier Kat

Lemberger, onbekend maar niet onbemind!
By in

Lemberger, onbekend maar niet onbemind!

Bij veel wijnliefhebbers is lemberger niet een druivenras dat meteen de tongen losmaakt en voor een euforische stemming zorgt en dat is jammer vindt Gerard van Averdonk. Gelukkig voedt Gerard ons op, geïnspireerd door een wijnblad met een artikel over de druif. In de onbekendheid heeft hij volkomen gelijk. Een aantal leden denkt te maken te krijgen met een wijnhuis Lemberger. Enough said.

De lemberger staat met name in Duitsland aangeplant, vooral in Württemberg, en geeft goede resultaten in wat warmere gebieden. De lemberger vraagt om warmte en beschutting omdat hij vroeg uitloopt en laat rijpt. Levenslang leren dus voordat deze druif in de fles zit. In Oosterrijk, de oorsprong van deze druif, wordt hij blaufränkisch genoemd, in Hongarije heet hij kékfrankos. We concentreren ons vanavond op Duitsland en proeven 10 lembergers.

We beginnen met een Lemberger rosé trocken uit 2021 van het Weingut Alexander Heinrich. Matig in alcohol met z’n 11%, op roestvrijstaal gerijpt. We vinden dit een mooi terrasglas. Met een duidelijk zoetje, met zuren, een beetje kers, een mandarijntje. En ook wat staal in de neus, een kenmerk dat we vaker tegen zullen komen.

We gaan verder met een serie van twee, Lemberger ”S1” trocken 2018 van hetzelfde Weingut als de rosé en de Lemberger Hebsack trocken 2021 van Weingut Jürgen Elwanger. Hier komen de kenmerken van een lemberger die we deze avond ontdekken meteen naar voren. De avond door ruiken we eucalyptus, laurier, wat staligs, een al dan niet zuur rood of zwart kersje. Bij de mooiere wijnen gevolgd door braam, zwarte kers, chocola, een beetje mokka. Bij de meer alledaagse kwalitateit wijnen noteren we hoge zuren, bittere tannines, dun fruit. Gerard heeft de proeverij goed opgebouwd. Wat betekent dat we de eerste wijnen vooral de basis ontdekken. Waarbij we bij de Hebsack op het verkeerde been worden gezet door de vermeende houttonen in deze RVS gerijpte wijn.

Ook de tweede serie van twee raakt vooral de basis. De Nashorn Lemberger trocken 2022 van Weingut Aldinger is wel al dikker dan de wijnen uit de vorige serie. Heeft meer zoetheid. De wijn ernaast, Graf Neipperg Lemberger trocken 2019 is het eerste meer serieuze glas dat we proeven. Met mooi ceder in de neus, een zoetje maar niet té, rood fruit met aardbei en framboos en met nog behoorlijke zuren. Die zuren overheersen al minder, we gaan de goede – lees lekkere – kant op.

De serie van drie waarmee we de lemberger echt leren kennen is volgens velen de mooiste serie van de avond. Veel meer zoetheid, wat drop en chocola en altijd de kruidigheid, de zuren. Met duidelijk een betere balans.

We starten met de Sonnenhof Wachtkopf Lemberger trocken 2020. Een fraaie frisheid met genoeg zoetigheid om blij van te worden. Bij de 1e Lage Graf Neipperg, Dürrenzimmern Mönchsberg, Lemberger trocken 2016 schrijf ik rinse kersenstroop op. Fraai zoet, mooi zuur. Natuurlijk zoals elke lemberger de eucalyptus in m’n neus.
Het slot van deze serie is dezelfde Graf Neipperg, maar dan twee jaar jonger. Iets minder balans. We vinden dat hij nog even mag liggen. Zijdezacht vindt de producent zelf. Die heeft duidelijk niet naar onze mening gevraagd. Neemt niet weg dat de wijn mooi is en potentie heeft.

We eindigen onze Lembergerse ontdekkingsreis met twee in prijs en potentiële kwaliteit uitschietende flessen. Uit de brei aan notities mag je opmaken dat de Grosse Lage Graf Neipperg Schlossberg Lemberger 2018 heel veel heeft te bieden. Niet voor niets geeft Falstaff een beoordeling van 96 punten. Ik noteer: rood fruit, braam, kruiden, zoetje, zwarte kers, chocola, mokka, amandelbitters. We ruiken, we proeven. Aaaaah, dit is wat de druif kan geven.

Onze laatste lemberger is een Grosses Gewächs, de Graf Neipperg, Schwaigener Ruthe Lemberger 2016. Bij Falstaff doet ie met 95 punten nauwelijks onder voor zijn voorganger. Het Frans eiken maakt met het hout de laatste karakteristiek bij deze druif. Het zwarte en rode fruit komt terug, de zuren zijn er. De tannines ook. De eucalyptus en laurier ruiken we. Hij is nog wat hoekig. Maar onmiskenbaar een lemberger weten we nu.

 

Gerard bedankt voor een mooie ontdekkingsreis.

 

Proefnotities en verslag Just Krijn

Continentenproeverij
By in

Continentenproeverij

Er zijn flessen wijn. Ze zijn geblindeerd of niet. Je moet ze in een line up zetten. Er zijn tientallen manieren om dat te doen. Harry van der Zanden kiest ervoor om al wat informatie te geven bij de geblindeerde flessen: 3 continenten, 4 druiven en 4 landen. Succes!

Indrinker

Peer, citrus en amandel worden genoemd voor de geur van de indrinker. Hoge zuren en krachtige bitters maken de Man Family Wines – sparkling Chenin blanc uit Zuid Afrika een echte mousserende eetwijn.

Serie 1

Ik hoor allerlei namen van druiven genoemd worden. En ook nog in combinatie met continenten. Nee, het is géén albariño, géén sauvignon blanc, maar… drie keer chardonnay.

Crystallum 2022, The Agnes chardonnay

Deze Zuid-Afrikaanse wijn uit de Westkaap heeft wat amandel, mineralen, hint van viooltjes, wat rokerig. Hoge bitters, lange afdronk.

Bernardus 2021 chardonnay

Deze Californische wijn uit Monterey County is een hartendief van Harry. Meest goudgele kleur van de serie, viooltjes, vette en volle wijn.

Domaine de la Creuze Noire 2021 Pouilly-Fuissé, Les Clos de Monsieur Noly Premier Cru

Deze chardonnay met de lange naam uit Bourgogne maakt mij blij. Carameltonen en citrus, zegt Annemiek. De smaak komt mij bekender voor dan de vorige twee wijnen. Conclusie: is Europese wijn. Sappig, aangenaam en verfijnd.

Serie 2

Drie heel lichte wijnen komen in het glas, zó licht dat het aantal mogelijkheden om de druif te determineren drastisch minder is. In deze serie weten de proevers de druif goed vast te stellen: pinot noir.

Meerlust Estate 2020 pinot noir

Deze wijn uit Stellenbosch in Zuid-Afrika heeft een zoetige neus met aardbei. Rijpe neus, zegt MaartenD, en pittige tannines. MaartenR benoemt aardsheid en kruidigheid.

Sonoma Cut 2020 pinot noir

Lieflijke, warme wijn met bruine rand en aardbei in de geur. Kersen, zegt MaartenD. Rood fruit met zachte aanzet, zegt MaartenR.

Domaine Xavier Monnot 2020 Bourgogne

Mooie wijn met hoge zuren. Volgens MaartenD ceder, eucalyptus, en volgens MaartenR pepermunt en groene paprika.

Serie 3

Er worden nu langzaamaan minder druiven genoemd, omdat het concept van driemaal dezelfde druif tot ons brein doordringt.

Groot Constantia 2020 shiraz

Deze Zuid-Afrikaanse wijn is een hartendief van Harry. Niet verwonderlijk, want de wijn biedt veel. Een donkere kleur, leer, eucalyptus, mooi kreupelhout. Zwarte bes, tijm en braam, zegt Just. Laurier, aldus Willem Jan.

Château Ste Michelle 2019 syrah

Wijn uit Columbia Valley Washington State. Donkere wijn, zwoel met mooie morellenkersen. Zwarte bes met drop, aldus Just. Willem Jan benoemt laurier.

Bosco 2018 Tenimenti d’Alessandro

Syrah uit Toscane! Koffie, mokka en drop, zegt Willem Jan. En ook: lekker! Een expressieve wijn met nog veel toekomstpotentieel, staat in mijn aantekeningen. Peper en Mon Chéri chocolade.

Serie 4
De donkerste wijnen van de proeverij vloeien in het glas. En cassis in de geur. Evident: cabernet sauvignon.

Domaine Paul Mas 2020 Languedoc

De Franse wijn is klassiek. Allejezus, wat straf!, lees ik in mijn aantekeningen. Duidelijk een kindermoord. Stevige tannines, bevestigt Fritjof. En rood fruit. Gerard ziet een zwartpaarse kleur en benoemt een zwoel zoetje.

Wente Charles Wetmore 2019

Deze cabernet sauvignon uit Californië heeft een expressief open geur met bessen. Fritjof proeft kers en ceder en méér alcohol dan in de vorige wijn. Gerard benoemt de frisse zuren, leer, cassis en thee tonen.

Boekenhoutskloof 2018 Stellenbosch

Donkere wijn met klassieke karakteristieken, heel mooi, kreupelhout. Zwart fruit, rondeur en krententonen, zegt Gerard.

Mooi opgezette proeverij, Harry. Dank!

Proefnotities en verslag Peter van den Besselaar

By in

Drie-in-Een proeverij: “We hebben zo onze eigen manier om te laten zien dat we het niet weten in een blinde proeverij.”

Rob van Ginneken vult deze avond een op het laatste moment opengevallen plek in met zijn Drie-in-Een proeverij. De voorbereiding was al vergevorderd, ’s middags werden de laatste twee flessen nog snel erbij gehaald. Tot ons geluk met verrassende resultaten.

We beginnen klassiek met een klein huis.

Champagne Le Mesnil, Sublime 2015
De indrinker heeft veel fruit, vrolijke bitters en een mooie mousse die afhankelijk van het glas wat uitdooft of prima en fijnmazig blijft bubbelen. Belegen appels, meloen, mooie zuren en gist. Rob komt hier vaker. Dat begrijpen we.

 

Proeverij 1 Witte Mannen Van Middelbare Leeftijd

Waar je vroeger zonder gevaar beticht te worden van me too en masculien patserschap bij 3 in 1 nog mocht denken aan een welgevuld bubbelbad bij  Yab Yum, kiest Rob voor de aftrap van zijn proeverijtrio voor een 7x afgevinkt thema. ‘Wat middelbaar is?’ wordt gevraagd, dan kom je bij Rob op zo’n jaartje of 5. Zitten deze heren in een midlifecrisis? Welnee, middelbaar is het nieuwe jong. Maar dan gerijpt.

  

Tyrrell’s Wines, Vat 1 Hunter Valley Semillon 2010
Een Australische semillon die mocht blijven liggen. Heeft daardoor tonen van chardonnay gekregen. Wat steenfruit, citrus. In de neus stevig. Ceder, wat vuursteen/rokerigheid. Het fruit is wat gezakt, de belegenheid komt ervoor terug. Deze middelbare man is duidelijk wat in gewicht toegenomen.

Domaine Vacheron, Sancerre Les Romains 2018
Ik ruik en ruik nog eens. Boenwas en bloemen! Dat vertelt m’n neus. Lente! Geen buxus, geen kattepis. Middelbaar maakt atypisch zou de conclusie kunnen zijn. Ik vind deze sauvignon blanc mooi. Met z’n bitters, met graansmaken, met amandel. Met een vleugje tabak in de neus. Apart, deze middelbare.

Dirler-Cadé Vendange Tardive Lieu-dit Belzbrunnen 2014
Een huis waar we op wijnreis bij langs zijn geweest. Deze zoete riesling barst van de petrol. Geconfijt fruit, abrikoos. Zacht, een klein beetje citrus. Een mond vol. Een witte man van middelbare leeftijd kan ook klassiek zijn.

 

Proeverij 2 Bourgogne of Beaujolais?

De volgende mini proeverij zou eenvoudig moeten zijn. Proeven we een Beaujolais of hebben we een Bourgogne in het glas? Zoals het hoort was de hele wijnclub het volslagen eens. De helft vond een glas Beaujolais, de andere helft wist zeker met Bourgogne van doen te hebben. En dat niet één keer. Welnee, als we het consequent oneens zijn, dan proeven we vast constant. Dus bij elk van de drie glazen was de verdeling zo’n beetje half-half. Wij hebben zo onze eigen manier om te laten zien dat we het niet weten. Dat doen we ook door bij dit thema te discussiëren over achtereenvolgens fruit, tannines, munt, eucalyptus en koffie.

 

Château des Jacques, Moulin-à-Vent 2016
Dit is dus een Beaujolais mensen. Waarbij zeker bij deze producent zonder macération carbonique zijn flessen véél op Bourgogne gaan lijken. Het zogenaamde ‘morgonner’, de specifieke term voor het meer en meer Bourgognekenmerken krijgen van een Beaujolais gamay (m.n. uit het gebied Morgon). Die Fransen snappen dat we er soms naast zitten. We proeven en ruiken melkchocola, kers, wat aardsheid. Best zoet, voor de een is dat sappig, voor de ander weeïg. Daar komt toch het Beaujolaiskarakter meer naar voren.

Kreuzberg, Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder GG 2018
Een stiekemerd van onze proefgever. Stopt ie lukraak een Duitser in de serie. Vermomd als Bourgogne. We trappen er blind en met open ogen in. Zwarte bes, braam, chocola, wat koffie. Een framboosje erbij. Tja, dat maakt een Bourgogne. Of een Beaujolais, volgens de andere helft. Niemand die ook maar een moment dacht aan een Duitser. ‘Allo ‘allo was nog nooit zo onherkenbaar.

Voor mij, als liefhebber van wat stevigere wijnen, was deze spätburgunder de lekkerste van de serie. Volgens de fijnproevers waren de parels uit de Beaujolais te prefereren.

Château des Jacques, Morgon Côte de Py 2016
Daar is de Morgon. Een hele meneer. Met zwarte bes, chocola. Met tannines. Hoog op zuur. Met rood fruit. Een liefhebberswijn. Tot ons gekomen omdat Rob zo handig was geweest om de fles wijn van het niveau eronder lekker op te slobberen op een andere avond. Doet ie goed!

 

Proeverij 3   WK-wijnen

De laatste proeverij die we krijgen bestaat uit drie flessen die eerder op het WK blindproeven zijn langsgekomen. En aangezien we nog nooit Nederlands kampioen zijn geweest met een van onze teams, is dit as close as we can get. Wat de ambitie niet dooft, hoor. De smokings en galajurken hangen klaar.

  

Ramey Chardonnay Ritchie Vineyard 2018, Russian River (Wijn 5, WK 2022)
Een heerlijke dikkerd. Boter, room, zwoel. Tropisch fruit, honing. Ook wat anijzigs, een klein beetje limoen en wat vanille. Kweepeer, sinaasappel, amandel. Herkenbaar, klassiek. En moddervet. Of voluptueus wat veel prettiger klinkt. Het smaakt hetzelfde. Voor sommigen naar al snel genoeg. Voor anderen is zo’n stevigheid een mooie reden om de tanden erin te zettenen niet meer los te laten. Ik hoor bij de laatste categorie.

Chateau Musar 2017, Bekaa Valley (wijn 6, WK 2019)
Verplichte kost voor WK oefenaars. Deze wijn uit Libanon stond daar opgesteld in 2018 en in 2020. Musar is een van de bekendste huizen. Veel proevers denken een Italiaan in het glas te hebben.  Logisch ook dat we dit jaar teams in de voorronde voor het NK hebben. Een lesje bescheidenheid komt niet ongelegen bij onze club. Was het de zwarte bes? De gloed in het glas? De pruimen erbij? De mooie knisperende tannines? Het zoetje met wat chocola en drop? Het randje koffie? Welnee, we waren het zelf en we zaten ernaast. Dat maakt ‘m niet minder lekker trouwens. Doe nog maar een proefglas! Nog niet eens zo oud nu al volop het drinken waard.

Zeni Amarone della Valopolicella Classico 2020 (2 Amarones in 2018 en 2020)
De laatste fles is niet van het WK huis dat zijn Amarone terugzag op het WK 2020. Maar ja, Amarone is in de basis zo typisch dat het precieze huis niet het verschil gaat maken. Een klassieke uitsmijter. Stooffruit, rood fruit, dikke wijn. Hout, wat toast (eventueel licht verbrand), bietjes en koffie. Hoestdrank en wel een hele mooie. Zo wil je een WK beleven.

 

Rob, bedankt voor 3x afwisselend plezier van hoge kwaliteit!

Proefnotities en verslag Just Krijn

 

Werkavond is proeverij voor Happy Few
By in

Werkavond is proeverij voor Happy Few

We few, we happy few, we band of brothers.

For he to-day that sheds his blood with me

Shall be my brother

In het toneelstuk ‘Het leven van Hendrik de Vijfde’ uit 1599 is de veldslag tussen het Engelse leger en een grote Franse overmacht bij het Noord-Franse Azincourt een hoogtepunt. De avond voor de slag constateert Koning Hendrik met genoegen dat de Engelsen maar met weinigen zijn, wat de eer van een overwinning groter zal maken. Hendrik zegt daarom: “Wij paar, wij paar gelukkigen, wij broederschare. Want wie vandaag met mij zijn bloed vergiet, die wordt mijn broeder.” Ja, de term Happy few is van niemand minder dan… William Shakespeare.

Op deze werkavond realiseren we ons dat wij samen Happy Few vormen. Door een hoog niveau van de wijnen, ieder lid heeft een wijn meegenomen. Nou ervaart ieder zo’n proeverij op haar of zijn manier. De waarderingen per wijn lopen uiteen, logischerwijs. Ook al ben je het niet eens met mijn waardering, je proefde wijn die naar jóuw smaak was. Vloeibaar geluk voor de happy few.

Drie wijnen die zich deze proeverij adembenemend goed presenteren

Ossian 2020

Deze rijkelijk van Parker (94) en Peñin (95) punten voorziene wijn is gemaakt van de verdejo druif en komt uit de streek Castilla y Leon. De wijnstokken zijn 100 tot 160 jaar oud. Negen maanden gerijpt op eikenhouten vaten. De wijngaarden liggen 850 meter boven de zeespiegel. De wijn is gemaakt door Ismael Gazalo en Javier Zaccagnini (Aalto). Toos roemt mineraliteit en fijne zuren. Claartje de mineraliteit en lange afdronk. Gerard citrus, krachtige zuren en volle bitters. Het gekke is dat ik passende woorden om de wijn te beschrijven maar moeilijk kan vinden: vanille, elegantie, volmaakte balans. En het woord dat ik maar bij weinig wijnen in de beschrijving zet: prachtig! Overigens ook een wijn die opnieuw blind geproefd moeilijk te determineren is.

Scions of Sinai 2021 Swanesang Stellenbosch

Wijn van syrah. 12 maanden rijping op eikenhouten vaten. Hier is het woord in mijn aantekeningen: zalig! Van een miniscule wijngaard (0,7 hectare) met een hoge plantdichtheid. Martijn denkt aan een wijn van een vulkanische bodem, hij benoemt zoetheid, mineralen en vuursteen. De wijn komt van een bodem met graniet en leisteen in de bodem. Annemiek beschrijft de levendigheid van de wijn met rood en zwart fruit. Just benoemt een zoetje, Côte d’Or en kreupelhout. Mijn aantekeningen: pure fruitexpressie, frivole wijn met een slikfactor. Wijnmaker Bernard Bredell. De wijn kreeg 97 punten van Neal Martin. Hoe lastig dat determineren is? Ik proefde de wijn drie maanden terug en dacht toen aan een Cru de Beaujolais. Ik proef de wijn deze proeverij, herken die niet en denk opnieuw aan Cru de Beaujolais. Verdorie. Dat syrah zó frivool kan zijn, zo zalig.

Château Pontet Canet 2008 Pauillac

Een Grand Seigneur en dat proef je meteen. Met zestien jaar is dit een wijn die zeker nog langer kan, maar duidelijk in een drinkfase zit. Tuilé bruine kleur. Een erg mooie geur met tertiaire tonen. Ik ruik aardsheid, eucalyptus, leer, laurier. Kees ruikt drop en leer. De wijn is voltrekt in balans. Alfred Tesseron is de wijnmaker. Pontet Canet wordt genoemd als het domein dat dé wijn van het jaar 2008 heeft gemaakt. Wat heel plezierig is: de wijnschrijvers adviseren de wijn in de komende 20 tot 30 jaar te genieten. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc en 1% petit verdot. En werkelijk álle wijnschrijvers kennen deze wijn massa’s punten toe.

Er zaten ook enkele knipogen in de proeverij naar het programma van het volgende seizoen. Onder andere een Cremant de Savoie, Grünver Veltliner uit Nieuw Zeeland en de volgende wijn.

Weissburgunder Chardonnay 2022 Von der Mark-Walter Baden

Jasmijn, expressieve geur. Lichtzoete aandronk en volle smaak. Wijn met hoge doorslikfactor, ik vergat ook te spuwen. Gerard benoemt kruidnagel. Claartje benoemt het hout en waardeert de complexiteit. Toos ruikt peer, ananas, een pepertje. Jürgen von der Mark bottelde de wijn, Guido Walter selecteerde de druiven. 15 maanden houtrijping met maar liefst een derde nieuwe eikenhouten vaten. De benaming Triple G op het etiket is een plaagstootje naar de VDP regelgeving, het staat voor Ganz Grosses Gewachs. We gaan veel Duitse wijn proeven dit seizoen.

Dit is een proeverij om veel zin te krijgen in het nieuwe seizoen. We missen Noël, die een van de pareltjes uit zijn kelder had meegegeven, zo lief.

Château Chasse Spleen 2003, Moulis

Un millésime sans pareil, beschrijft Bordeaux.com het wijnjaar: een ongeëvenaard wijnjaar. Overdrijven kunnen ze als geen ander. Nee, dan is onze Nederlandse Perswijn een wonder van genuanceerdheid: “geen gemakkelijk jaar, voor de producenten niet, en voor de proevers ook niet. Rijp en groen door elkaar, groots en matig, alles vinden we in 2003. Heet weer was nog geen goed weer, laat dat nog maar eens gezegd zijn.” En zo ontstond er in 2004 een ware controverse tussen de Engelse Jancis Robinson en de Amerikaanse Robert Parker. Jancis noemde wijnen overrijp en niet attractief. Ha, wat heeft Noël – aanhanger van de elegante stijl van Jancis – gemopperd op 2003. En warempel na een jaar of tien moest hij ook toegeven dat die Chasse Spleen – die we allebei een kistje hadden gekocht – toch wel erg aangenaam begon te worden. Wie nu proefnotities leest van Bordeaux 2003 ziet dat het helemaal goed is gekomen met deze wijnen. MaartenR benoemt de aardsheid, leer en tabak. Een complexe wijn, zegt hij. Ik zie in de kleur het bruin van Italiaanse dakpannen. Dezelfde gronderigheid als in de Pauillac die we eerder proefden. Eucalyptus, paddestoelen, cacao en drop. Een proever noemt de wijn krachtig, maar ik noteer juist speelsheid en elegantie. Lichter dan de Pauillac. Een heerlijk glas. Dank Noël.

Dank ook aan Eric die al zijn wijnkennis moet aanwenden om de geblindeerde wijnen met een kleine aanwijzing in een passende volgorde te zetten. We gaan een mooi seizoen tegemoet.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

Wijnen wel gedronken maar niet beschreven:

 

 

Mooie proeverij om te genieten
By in

Mooie proeverij om te genieten

Toos Dusee geniet als ze ons ziet genieten. Van liefhebberswijnen, prachtig niveau, verschillende cepages. Allemaal wijnen die haar wijnklimaatkast haalden – en dat wil wat zeggen, bij zo’n door de wol geverfde proever. We proeven de wijnen open. Zorgvuldig bespreken we wijn voor wijn. De goede verstaander voelt aan dat er milde kritiek schuilt in de opzet van deze mooie proeverij. Want we proeven zó vaak geblindeerd, driftig determinerend… dat gewoon genieten er wel eens bij in schiet. Wijn is om te genieten.

Een lekkere champagne zonder kapsones om de mond naar wijn te zetten. En daarna meteen een hartendiefje van Toos.

Domaine de la Renaudie 2022 Touraine Chenonceaux

Een wijn van een vrouwelijke wijnmaker : Charlotte Denis. Uit de appellation controlee Touraine met de toevoeging van de naam van dat prachtige château Chenonceaux. Zweem van goud en heel karakteristiek passiefruit, in geur én smaak. Volle en sappige smaak. Deze sauvignon blanc is veel lekkerder dan een schrale Sancerre. Een hele fruitschaal komt naar voren in lovende beschrijvingen. Annemiek noemt mango, perzik, ananas én grapefruit. Willem Jan benoemt buxus.

Catena 2017 Wild Rowes Chardonnay

Geoogst van hoog gelegen wijngaarden, 1.100 meter. Sappige wijn, romigheid, vanille en ceder in de geur. Een lekkere houtneus, noemt Gerard dat. Een dikke wijn, met verfijnde citrus, rondeur. Valerie benoemt caramel snoepjes.

Shaya Habis Rueda 2019 verdejo

Ik herinner mij een Rueda proeverij bij een Proefschrift evenement, waarbij de bekende frisse en frivole wijnen stonden, maar naar het eind ook wijn zoals deze. Een heel serieus glas, niet meer meteen herkenbaar als verdejo. Goudzweem. Een impressie van honing en boenwas. Volronde smaak met citrus impressie. De wijnstokken staan in wijngaarden met meer dan 100 jaar oude stokken. Op hout gevinifieerd en opgevoed.

Peter Lauer Riesling 2018 Fass 12

Dit VDP domein uit de Saar brengt altijd fraaie wijnen voort. Nu ook. Bloemetjes en honing. Wijn met een heel prettig zoetje, goede balans en mooie mineraliteit. Echt heel fijn glas.

 

En als je dan wit hebt geproefd is die éérst rode wijn ontzettend lekker.

Brogsitter 2018 Spätburgunder Ad Aram

Hartendief van Toos. Wijn uit de Ahr. Ik steek mijn neus in het glas en denk meteen: hmmm! Expressieve geur met kruidigheid, toffee, vederlichte smaak, een perfecte vederlichte en frivole lunchwijn. Een feestje om je neus in het glas te steken, zegt Willem Jan: koffie, kersen, mocca en leer. Liselotte benoemt rood fruit en prijst de ‘sappige’ geur. Wierrook. Potloodslijpsel, roosvicee. Lekker!

Bernabeleva Carril del Rey 2015 Madrid

Gemaakt van garnacha. Valerie benoemt eucalyptus, zuren en tannines, goed in balans, framboos en kersen in de geur. Mijn aantekeningen: hele lichte kleur, kreupelhout in wat ik een moeilijke geur vind, sappig en alcoholisch.

Château Croizet Bages 2016 Pauillac

Grand Seigneur en dat merk je meteen: donkere kleur met kardinaalrode rand, eucalyptus, laurier en cassis, volrond, sappig, goede balans, mooie wijn die nu in de drinking window zit. Pure chocolade en bosvruchten, zegt Valerie. Jus benoemt ook pure chocolade, munt en strakke tannines. Een wijn dus met ontwikkelingspotentieel.

Piccini Brunello di Montalcino 2013

Wijn met mooie ontwikkeling, tertiaire tonen: herfstbos bladeren, een impressie van lichte truffel. Elegante smaak met mooie bitters, echt een fraaie dinerwijn. Pardon?, zegt Willem Jan, voor mij mag dit glas ook ’s avonds op de bank. Claartje prijst de Brunello als een hele mooie wijn met chocolade, leer en complexiteit. Elegant bovendien.

We sluiten af met een lekkere zoeterik: 2022 Domaine de Vieux Piggeonnier uit de Muscat de Beaume de Venise.

Heerlijke wijnen en we nemen de kritiek ter harte, Toos, dankjewel.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

 

 

 

 

 

Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd
By in

Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd

Liselotte Brouwers raakte bij een bezoek aan de Ahr in de ban van de spätburgunders bij domein J.J. Adeneuer. Dit bijna dertien hectare grote domein produceert jaarlijks zo’n 93.000 flessen, het overgrote deel (85%) rood, wat wit (10%) en ook mousserend (5%). De Blanc de Noir sekt is een mooie binnenkomer, met prijzende commentaren van de proevers. Voor alledag maakt het domein een Purist serie, we proeven weissburgunder 2022 (mineraal getypeerd, jasmijn, peer, sappig en lage zuren), blanc de noir 9992022 (zalmkleurig, liefelijker) en de spätburgunder 2021 (aardbei, toffeesnoepje, kreupelhout, perfecte lunchwijn).

 

2022 Frühburgunder

Hartendief van Liselotte, een beetje tot haar verrassing, want de wijn is nu lekkerder dan op het domein. Dat kan natuurlijk ook. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Paarszweem, ik ruik iets van karton, de zuren associeer ik met de Napoleon snoepjes. Gerard prijst de kersen en rokerigheid. Willem Jan noemt de fijne bitters.

2022 Spätburgunder

Opgevoed op gebruikte houten vaten met 10% nieuwe vaten. Lichte kleur, geen kleurverschil met de nummer 2. Aardbei, kreupelhout, zachte wijn met een klein zoetje, goede balans en mooie zuren. Harrie noemt de wijn elegant en herkent kersenbonbons. Lekker met een gebakken of gegrillde tonijn.

2020 Spätburgunder Nummer 2

Opgevoed op gebruikte houten vaten.  Donders mooie wijn, licht van kleur, complexe geur met ceder, sigarenkistje, creme de cassis. Goede body, duidelijk nog tannines, heel veelbelovende wijn die nu al heerlijk is. Méér body dan de gewone spätburgunder, zegt Rob. Hij ruikt in déze wijn de kersenbonbon. Harrie heeft moeite met de wijn vanwege een kattenbak associatie.  Berry roemt de fijne aanzet.

2020 Spätburgunder Nummer 1

Hartendief van Liselotte. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Mooi glas wijn met zalige geur, in mijn aantekeningen staat aardbeienmousse. Sappige rondeur met een piepklein zoetje. Dit is een echte sommelierswijn, zegt Rob, interessant, vuursteen. Zelfs Just gaat hier overstag, als niet-liefhebber van spätburgunder en wijn met rood fruit: kaneel, cassis, zoete rozijnen, een bittertje en koffie met melk.

2020 Spätburgunder Rosenthal Grosses Gewachs

Rosenthal is een deel van de wijngaard met een microklimaat. Opgevoed op gebruikte houten vaten van Frans eikenhout. De wijnstokken zijn hier 45 jaar oud. Deze wijn is lekker, zegt Just. Hij ruikt kersen en een vleug paddenstoelen, de smaak is sappig met een vleug braam. Ik vind sommelierswijn al een enorme aanbeveling, maar begrijp ineens nuance als Rob heel prijzend gaat praten over déze wijn: een liefhebberswijn in zijn ogen. Lekker, zegt hij. Iets meer kleur, framboos, niet allemaal over praten maar gewoon genieten! Mijn aantekeningen: zoete pruim, aardbei en kreupelhout. Zachte en elegante aandronk, zéér uitgebalanceerde wijn met een hap sap slikfactor.

We sluiten nog af met een tresser, de Duitse grappa, erg gewaardeerd. Mooie proeverij, Liselotte.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

 

Kaapse wijnen Claartje Grielis
By in

Kaapse wijnen Claartje Grielis

Zuid-Afrikaanse wijnen

Claartje Grielis bezocht Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ze bezocht verschillende wijnhuizen. Ze wil de wijnvrienden laten delen in dit wijngeluk met wijnen, zowel cepages als blends, die voorkomen in Zuid Afrika. Vanaf Kaapstad landinwaarts is Stellenbosch het centrum van het bergachtige wijnland.

Stellenbosch is genoemd naar Simon van der Stel die de plaats in 1679 stichtte aan de Eersterivier.

Het is de op een na oudste stad van Zuid-Afrika. In 1680 stichtte Simon van der Stel Simon’s Town en het wijngoed Groot Constantia. 25 km Oostwaarts ligt Franschhoek. De naam verwijst naar de vele Hugenoten die zich hier rond 1680 vestigden. Enkele van de beste wijngaarden zijn Boschendal, Muratie, La Motte. Deze proeverij proeven we wijnen uit Cederberg, Stellenbosch en de omgeving van Stellenbosch, en de omgeving van Kaapstad en Hermanus.

De bodem van Stellenbosch bestaat uit Hutton en Clovely – zoals het ter plaatse wordt genoemd. Dat zijn volledige vergaande en verweerde vormen van graniet die goed vocht vast houden. Hutton is rood van kleur en Clovely geel. Daarnaast is het gehalte aan klei hoog. De koude golfstroom van de Atlantische Oceaan zorgt voor een koele bries. De koelste terroirs zijn ten zuiden van Stellenbosch en op de Helderberg in de zuidoostkant bij Somerset West. Meer het binnenland in is het warmer zoals bij Sommersberg ten noorden van Stellenbosch. De gemiddelde neerslag bedraagt 600-800 mm per jaar.

We proeven drie witte wijnen (twee droog, een zoet) en acht rode wijnen.

Cederberg Chenin Blanc 2023

Veel proevers denken aan sauvignon blanc. Want: buxus en brandnetel in de geur, harmonieus, fris, lichtvoetig. Het domein ligt hoog en dat zorgt voor koelte. De jonge wijn verblijft na de fermentatie nog zo’n vijf maanden op de droesem voor extra volheid en souplesse.

Muratie Isabella Chardonnay 2022

Licht gele kleur, vooral veel vanille in de geur, zachte aandronk met prettige goede zuren. Heel veel smaak in deze boterige wijn met lange nasmaak, zegt Kees. Mollig en kruidig, aldus Maarten.

Muratie wijngaarden liggen op de flanken van de Simonsberg, één van de beste hellingen van Stellenbosch. Hier lopen eenden en ganzen om ongedierte te bestrijden. De wijn rijpt negen maanden in Franse 500 liter vaten.

Lourensford Limited Release Merlot 2018 West Kaapstad

De geur is prachtig met melkchocolade en kruidnagel. Volle aandronk en veel body, goede zuren, wel veel bitters in de afdronk. Kees ruikt braam en pruim. Toos noemt de wijn mondvullend. Na de rijping van 18 maanden op grote Franse eikenhouten vaten volgt een selectie voor de Limited Release.

Lourensford The Dome Pinot Noir 2021

De ultra lichte kleur wijst op pinot noir, 11 maanden rijping op gebruikte vaten. De geur vind ik gesloten, veel karakter in smaak met liefelijke aandronk en fraaie zuren. Slank en sappig, zegt Maarten. Fruitig en sappig, zegt Kees. Maarten benoemt zoethout en munt.

Stellenbosch Limited Release Cinsault 2018 Stellenbosch

Deze cinsault (in ZA ook hermitage genoemd) rijpt op gebruikte eikenhouten vaten, waardoor hij zijn fruitigheid behoudt. Hele lichte kleur, halftransparant. Frivole geur met morellenkersen, geparfumeerd. Rob noemt de wijn ‘best wel aardig’ en lichtgebowd. Valerie benoemt laurier en drop.

Stellenbosch Boekenhoutskloof, Cabernet Sauvignon 2020  

Gerenommeerd domein. Donkere zwarte kleur met paarse rand, mineraal getypeerde wijn, een volle aandronk, mollig, veel tannines en kracht, maar in een fluwelen handschoen. Louter positieve woorden van de proevers, zoals Toos die de wijn nog jong noemt: cassis, laurier, koffie, flink tannines nog. Rob zegt dat de wijn gesloten is, maar nu al lekker in de mond, fruitig en sappig.

Tokara, Reserve Collection Syrah 2020 Stellenbosch

Tokara maakt een 100% syrah in de Reserve Collection. Én een Shiraz – anders geschreven – meer in de nieuwe wereldstijl. Gerijpt gedurende 22 maanden op Frans eiken, waarvan 30% nieuw. Paarse kleur aan de rand, bijna zwarte kleur, kruidige geur, sappige smaak, streng met veel zuren. Hans benoemt kers en kruidigheid en waardeert een klein zoetje.

Beyerskloof, Diesel Pinotage 2021, Stellenbosch

Hartendief van Claartje. Kardinaalrode rand en een bijna zwarte kleur. Mooie morellenkersen in de geur. Garigguekruiden. Goede zuren. Heel veel karakter, nu erg jong, mag nog zeker een jaar of vijf de kelder in. Bittere chocolade in de afdronk. De wijn rijpte 18 maanden op Franse eikenhouten vaten. Na de rijping een selectie van minder dan 10% voor de productie van Diesel Pinotage. Hans ruikt teer en kreupelhout, “dit is lekker”en benoemt ook een zoetje.

Lanzerac, Le Général, Left Bank, Blend 2018 Stellenbosch

Hartendief van Claartje. Roodbruine rand, drie vierde transparante kleur. Deze wijn is een Bordeauxblend van voornamelijk cabernet sauvignon aangevuld met malbec, petit verdot en merlot. De wijn rijpt 20 maanden op Franse eikenhouten vaten. Ronde smaak met mooie zuren en een klein scherp randje. Annemiek roemt de complexiteit met laurier, ceder en een pepertje. Kees noemt de wijn jammig met leer, aardbeien en frambozen. Marten benoemt zwarte bes, bramen, zoethout en laurier.

A.A. Badenhorst, Family Wines, Red Blend 2015 Badenhorst

Blend van shiraz, grenache, cinsault en tinta barocca. De zorgvuldig geoogste druiven worden nog met de voeten gekneusd! Daarna vergisten de druiven op volledig natuurlijke wijze, zonder toevoeging van gekweekte gist. De wijnmaker is een van Zuidafrika’s meest spraakmakende wijnmakers, Adi Badenhorst. Half transparant, oranje rand, erg mooie geur met overrijpe pruimen en hint van chocolade. Goede balans met veel bitters. Annemiek ruikt een medicinale toets, Maarten vooral aardsheid, paddenstoelen en umami. Kees benoemt eucalyptus en leer.

Samson Straw Wine, Old Vine. Piekerskloof
De uitdrinker van muscat is goddelijke nectar. Heel gebalanceerd, mooie wijn van ingedroogde druiven.

Een groot merci, Claartje!

Peter van den Besselaar

Nieuwjaarsreceptie 2024: mix van klassiek en verrassende wijnen
By in

Nieuwjaarsreceptie 2024: mix van klassiek en verrassende wijnen

 

Het was een mix van klassieke wijnen en verrassende wijnen waarmee we 2024 zijn gestart. We hebben getoost met een… Silvaner uit het Franken gebied. Een heerlijke frisse Brut Nature. Tot de verrassende wijnen horen ook wijnen van de druiven chasselas en refosco. Wijnen van chardonnay, grauburgunder (piot gris) en cabernet sauvignon, merlot en petit verdot zijn klassiek te noemen.

Voorzitter Eric memoreerde in zijn speech lief en leed, om vooral te benadrukken dat we bofferds zijn die genieten van vloeibaar geluk in het glas. Deze avond genoten we ook van een uitgekiend aanbod van charcuterie en kazen.

Swantje wint de ‘raadmagnum’ wedstrijd. Maar liefst vijf deelnemers raden het jaar 2016 goed: Swantje, Willem Jan, Kees, Jacqueline en Gerard. Swantje schreef aanvankelijk als herkomst Süd Tirol, maar na het proeven van Château Le Bosq (Saint Estephe 2014) veranderde ze dat naar Bordeaux. Bingo! Uitgepakt bleek het te gaan om Château Carlmagnus 2016 Fronsac. Ongeveer de helft van de proevers plaatsten deze wijn in Italië.

Peter van den Besselaar