Overzicht blogberichten

By in

Alto Adige biedt een fantastische diversiteit (Maidenproeverij)

Alto Adige is een gebied met een fantastische diversiteit, van fragiele, elegante riesling tot vette chardonnay, van lieflijke vernatsch tot stevige cabernet sauvignon, en bovendien met mooie bubbels. Dit zegt Berry over de keuze van het thema van deze maidenproeverij van Fritjof Berenbak. Het Noord-Italiaanse gebied dat grenst aan Oostenrijk kent jaarlijks 1800 zonuren en heeft ca. 5600 hectare wijngaard. 70% van de wijnen in dit gebied wordt gemaakt door coöperaties. En het gebied heeft bijna vijftig variëteiten aan wijn, lees ik in Hugh Johnson. Die zich afvraagt: is het misschien zo dat deze regio de mooiste witte wijnen van Italië maakt? Fritjof zet een mooie selectie op tafel. Als liefhebber van curieuze druifjes spreekt het mij aan dat Fritjof de wijn van de bescheiden vernatsch als hartendiefje kiest. Niet een wijn van Alois Lageder of Tieffenbrunner, gevestigde namen. Niet de kostbare cabernet sauvignons, maar “een wijn waar ik goed de zomer mee door kan komen”. Een authentieke druif bovendien.

Indrinker

Mus XX van Alois Lageder
Pet-Nat met expressieve mineralen, een bloemtoets. Met de hoge zuren van een natuurwijn. Een lustopwekkende wijn, oordeelt Just, met iets van sinaasappel en een klein bittertje.

Serie 1

Riesling Laimburg 2021
Mineraal, licht citrus en amandel in de geur. Frisse aandronk, bittertje, een serieus glas strakke wijn. Zuivere wijn, zegt Berry, met hint van brooddeeg.

Pinot Grigio Riserva 2021 Peter Zemmer
Zachte aandronk, milde zuren en goede balans. Vuursteen. Zoetige kruiden, zegt Berry.

Hohenstein Gewürztraminer 2021 Baron Longo
Hartendief van Fritjof. Volstrekt begrijpelijk, geweldig spel tussen zoet en zuur, zegt Berry. Hij ruikt lychees en florale tonen. Ik proef kruiden en ruik bloemetjes, citrus. Een vrolijke wijn, hap-sap én de slikreflex. Prachtig.

Serie 2

Friedberg Lagrein 2019 Baron Longo
Paarse kleur nog, cacao, stal, bramen en vanille, ruikt Kati. Sappige en soepele wijn, erg aangenaam, aldus Kati. Ik heb wat moeite met de straffe bitters, het zoetige neusje spreekt mij dan weer wel aan. Een eetwijn voor bij de maaltijd.

Vernatsch Mediaevum 2022 Markus Prackwieser
Hartendief van Fritjof. Mineralen en een zoetje in de geur. Mineralen, nog vrij ontoegankelijk maar wel met duidelijk potentieel in deze wijn die is geoogst in een zeer steile wijngaard. Niet complex, wel héél aangenaam, aldus Valerie. Kati prijst de elegantie in deze wijn, met aardbei -en frambozensap-associatie. In het Duits heet de druif vernatsch, in het Italiaans is dit de schiava-druif. Jancis Robinson maakt een onderscheid tussen vier soorten schiava: gentile, grigia, grossa en lombarda. De schiava grossa is synoniem voor trollinger.

Serie 3

Pinot Noir Linticlarus Riserva 2016 Tiefenbrunner
Een warme, rijpere pinot noir, zegt MaartenD. Met leer en tabak in de neus, aldus MaartenR. Deze op barriques gerijpte wijn heeft licht aardbei in de geur, hoge zuren en een mooie balans.

Pinot Nero 2019 Franz Haas
Deze pinot noir is spannender dan die van Tiefenbrunner, zegt MaartenD. Elegante wijn met eucalyptus en kruiden. Mijn aantekeningen: lichte kleur, geparfumeerde geur, zachte aandronk, soepele wijn waarbij ik meteen de slikreflex krijg, elegant en verfijnd.

Serie 4

Amistar 2021 Peter Sölva
Een van de mooiere wijnen van de proeverij. Gemaakt van 60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% lagrein. Veel potentieel, maar nu een kindermoord. Want nog veel tannines. Claartje roemt het dikke, rode fruit, Gerard benoemt eikenhout en frambozentoets.

Wellenburg 2019 Baron Longo
Donkere kleur met expressieve neus, ik ruik ijzer en staal. Gemaakt van 80% cabernet sauvignon en 20% merlot. Kersen in de geur, aldus Claartje, meteen korte afdronk. Theetonen, zegt Gerard. Eikengeur en soepele zuren in de smaak. Een mooi gerijpte, complexe wijn.

Uitdrinker

Moscato Rosa 2022 Franz Haas
Mooie rozengeur en aangename rondeur. Kees proeft fijne zuren, kruiden en verfijndheid. Dit is fijn zoet, zegt Kees, niet dat mierzoete. Een geweldig mooie maidenproeverij, dank Fritjof!

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

By in

Portugese Blockbusters

Afgelopen kerst waren Just en ‘zijn’ Buuf Jacqueline in Portugal. Ze hebben hier samen genoten van allerlei lekkers. Voor we beginnen, vertelt Just nog over de wijnwinkel waar ze natuurwijnen verkochten, deze was om de hoek bij het appartement waar hij verbleef. In de zaak stonden 3 kleine krukjes, waar je plaats kon nemen als je ook iets wilde proeven. Proef een fles en het gedronken glas voor niets, luidde hier het principe. Dit veroorzaakte dat Just na 2 uur vloeiend Portugees sprak.

 


Indrinker: Murganheira reserva brut 2021

We beginnen met een fraaie bubbel. Afkomstig van Bodega Tavora-Varose, uit DOC Berias. Beiras is de traditionele naam van het gebied tussen het zuiden van de Douro-rivier en het noorden van de Taag.
Annemiek beschrijft de wijn als een mooie indrinker, waarbij deze een fijne balans heeft tussen bitter en zoet. Cees vult aan dat de wijn een zoetje heeft in de afdronk, waarbij hij tonen van appelmoes en tropisch fruit proeft. Rob van Ginneken weet te benoemen dat hij iets rins ervaart, maar niet te rins. Wederom wordt de wijn beschreven als mooi in balans.

 

1.1 Ameal solo único 2022

De eerste witte wijn proeven we op zichzelf. We geven podium aan de Loureiro-druif. Vertaald ‘laurier’. Deze wijn komt uit de Vinho Verde, subregio Lima. Een wijn die veel gespreksstof doet opwaaien. Waar de een ervaart dat de wijn weinig geeft in de neus, het zelfs ervaart als een simpel glas wijn, omschrijft de ander juist perzik en tropisch fruit. Een derde noemt tonen van kool en venkel. Deze wijn is typisch voor de streek en druif.
Vinho Verde, een wijngebied in het noordwesten van Portugal is een koel en groen gebied, waar veel regen valt. De lage temperatuur, in combinatie met weinig zon zorgen ervoor dat de wijnen een kenmerkend hoge zuurgraad hebben. Deze specifieke wijn heeft rijping op lie gehad, 20% in betonnen eieren en 20% in betonnen vaten, gedurende 8 maanden. Ondanks dat 2022 een warme zomer had, heeft de regenval er tegen de tijd van de oogst ervoor gezorgd dat de wijn alsnog zijn kenmerkende stijl heeft behouden.

 

2.1 Aghora alvarinho 2021, vino natural, bodega Soalheiro, IG Minho

Deze wijn is afkomstig uit de natuurwijn-winkel, waar Just zich zo kostelijk heeft vermaakt. Leuk om te weten is dat de wijn is gemaakt volgen typisch Georgische stijl van wijn maken. Ik hoor u denken: ‘Wat is dat dan?’ Ten eerste worden de druiven met de hand geoogst, deels ontsteelt en daarna met poezelige voetjes fijngestampt. De wijn is wild gefermenteerd in terracotta vaten gevolgd door een periode van 3 maanden van schilinweking. Hierna wordt de wijn geperst en mag hij terug in de terracotta vaten, zonder de schillen. Daar krijgt hij minstens 4 maanden de tijd om verder op smaak te komen.
Hoe smaakt dat? Rob van Kalmthout steekt van wal. Hij refereert aan wat dan ‘true to type’ zou moeten zijn, vond Rob dit absoluut niet bij deze wijn. Overigens ook niet bij de volgende Alvarinho die we proeven. Hij proeft meer de tonen van de natuurwijn, tonen van een Orange Wine (zoals meer nootachtige/oxidatieve tonen). Wel vindt hij de stevige zuren en de mineraliteit kenmerkend voor de geproefde druif. Kati proeft kruidigheid, mint, amandel. Gezamenlijk concluderen we dat we ons aansluiten bij de bevindingen van Rob.

 

2.2 Ikon alvarinho 2020, bodega Fiuza

Alvarinho, nog een keertje! Om maar eens te ervaren dat geen enkele wijn hetzelfde is. Deze wijn is compleet anders in stijl, wat ook niet zo vreemd is als Just vertelt dat de wijn 8 maanden houtrijping heeft gehad, zowel op Amerikaans als op Frans eiken. De wijn heeft daarna nog 3 maanden gerijpt op fles. Dat dit een ander glas is, wordt duidelijk als we de bevindingen horen: citrus, wax, vanille, petroleum, sinaasappelbitters. Het komt allemaal voorbij.

 

2.3 Cartuxa Évora 2021

De derde wijn in deze serie is geen Alvarinho. Het is een wijn gemaakt van Antao Vaz en Arinto, afkomst is Alentejo. De naam, ‘além do Tejo’ betekent letterlijk ‘over de Taag’. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve.
De druif Antao Vaz is het meest gewaardeerd in dit gebied, hij komt dan ook goed tot uiting in het warme en zonnige klimaat. Wat we theoretisch gezien kunnen verwachten is een volle, goed gestructureerde wijn, met levendige aroma’s, tropisch fruit en tonen van mandarijnenschil. De druif wordt vaak gemengd met Roupeiro en Arinto, die een verfrissende zuurgraad toevoegen.
Rob van Kalmthout geeft een dat wanneer hij dit blind moest proeven, hij vermoedelijk ‘Chardonnay’ had opgegeven. Het is een echte eetwijn! Ik kan het mij voorstellen dat dit zo ervaren wordt, gezien de wijn 9 maanden op lie ligt en battonage krijgt. Kati benoemt oxidatieve tonen, chocola, mineraliteit, vuursteen, amandel. Harrie vult aan dat hij het een mooie serie vond, waarbij de waardering van de wijnen voor hem gelijk liep met de opbouw van de glazen. Glas 3 is in dit geval dus zijn favoriet.

 

3.1 Crasto superior 2020

Yes, we stappen over naar rood. Hier gaan we een verklaring vinden voor de titel van het verslag, te danken aan een enthousiaste opmerking van Valerie.
Deze wijn is gemaakt van Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz(=tempranillo). Afkomstig uit de regio Douro Superior. Een wijnregio in het noorden van Portugal. Het klimaat is hier continentaal, met hete zomers en koude winters. De bodem bestaat deels uit verweerd graniet, waarbij het grootste deel bestaat uit grijze leisteen.
Deze jongen heeft 12 maanden op Frans eiken gelegen en dat wordt geproefd (en genoten!). Tonen als braam, mocca, laurier, inkt, kerst vergezeld met een klein zoetje, aangenaam vetje en een goede afdronk maakt het voor vele een echte genietwijn. Harry voegt nog zo mooi toe dat de wijn ‘tosti’ in de neus heeft. We concluderen gezamenlijk dat hij wellicht ‘toast’ bedoelt.

 

3.2 Quinta do Cume, 2010 reserva

Een wijn afkomstig uit de eigen collectie, van een eerder bezoek aan Portugal. De wijn is gemaakt van Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Roriz, ook afkomstig uit de Douro. Als ik zelf mijn neus in dit glas steek, sta ik als 8-jarig meisje op de camping in Zeeland verse bramen te plukken. Voor een wijn uit 2010 wordt opgemerkt dat de tannines nog best stroef zijn. Tonen als chocola en koffie worden massaal herkend. Tertiaire tonen, een lange afdronk en mooi spel tussen bitters en zuren. Er vliegen over en weer lovende woorden over tafel. Deze wijn is dan ook niet voor niks een hartendiefje van Just.

 

4.1 Boa Vista, 2017

Een wijn gemaakt van 100% Touriga Nacional, afkomstig van Bodega Quinta da Boavista, wederom uit de Douro. Als je zegt Portugal, zeg je Touriga Nacional. Een druif met een donkere schil (dat zien we dan ook terug in het glas) die een van de belangrijkste ingrediënten vorm voor vele rode wijnen en voor de geliefde port. De druif geeft donker fruit, viooltjes, leer en een kruidigheid gecombineerd met stevige tannines. Allemaal tonen die worden geroken en geproefd. Maarten zit vol enthousiasme naast mij, nog net niet te springen op zijn stoel. ‘Wat een geweldige glazen! Dit is fantastisch!’ Niet voor niets dan ook het tweede hartendiefje van Just.

 

4.2 Quinta da leda, 2020

Gemaakt van Touriga Nacional, Touriga Francesa en Tinta Roriz. 18 maanden op houten vaten gelegen, waarvan 50% nieuw hout en 50% hout dat voor een tweede of derde keer is gebruikt. Het huis is: bodega casa Ferreirinha, once again uit de Douro.
Zelf geeft het huis aan dat we zwart en rood fruit moeten proeven met tonen van balsamico, rozijntjes en ceder, een beetje munt, wat peper met elegante tonen van cacao, pure chocolade en mooi geïntegreerd hout inclusief een lange en harmonieuze afdronk.
Rob van Ginneken vat het geheel treffend samen: allebei deze wijnen zijn echt KNETTERLEKKER!

 

Om te genieten: Rozès vintage porto 1995

We sluiten af met een prachtige port, uit een voor mij vertrouwd jaar: 1995. Just bezocht het huis al twee keer en hij is fan. Vooral omdat deze stijl wat minder zoet is dan we gewend zijn. Het is het enige van oorsprong Franse porthuis. Inmiddels is het huis overgenomen door Moet & Chandon. Deze mooi fles ligt al een tijdje naar Just te lonken in zijn bewaarkast en vandaag is dan eindelijk het geschikte moment. Bedankt dat wij mee mogen genieten!

Alle ‘restjes’ wijn gaan vanavond mee naar huis en worden donderdag nog eens terug geproefd samen met Ruben, eigenaar en chef van Auberge de Veste. Een fijne zaak, gevestigd bij Just om de hoek. Mensen, het is echt waar: wijngeluk kan je vermenigvuldigen door het te delen!

Just, we hebben enorm genoten van deze proeverij. Dankjewel voor het delen van jouw eindeloze enthousiasme en je goede smaak! 😉

Proefnotities en verslag Liselotte Brouwers

 


NOTITIES VAN JUST, als geheugensteuntje

 

Indrinker

Murganheira reserva brut 2021, Malvasia Fina-Cerceal-Gouveio Real, bodega Tavora-Varosa, DOC Beiras
Beiras is de traditionele naam van het gebied tussen het zuiden van de Douro-rivier en het noorden van de Taag.
Murganheira, meer dan 60 jaar geleden opgericht. Er zijn ongeveer 30 hectare eigen wijngaarden en een controle en monitoring van meer dan 1000 hectare wijngaarden van aangesloten druivenleveranciers.
€ 13

1.1 Ameal solo único 2022, Loureiro, bodega Esporão, situada na região demarcada do Vinho Verde, sub-região do Lima
This wine comes from a single plot at the Quinta do Ameal (Marejão).Vinho Verde ligt in de provincie Minho, in het noordwesten van Portugal. Het is er koel, erg groen en er valt veel regen. De lage temperatuur, in combinatie met weinig zon zorgen ervoor dat de wijnen in Vinho Verde vaak een hoge zuurgraad hebben.
Manual harvest, pneumatic pressing of whole grapes. Cold decanting of the must for 24 hours. Fermentation in concrete vats (20% in concrete eggs and 80% in rectangular vats), for around 15 days.
On gross lees, 20% in concrete eggs and 80% in rectangular concrete vats, for 8 months.
The 2022 farm year was a very hot and dry year in the region. During dormancy (October – Winter) higher than average temperatures for the period were reported with less rainfall than normal for the region. However, the water reserves were sufficient for practically the entire cycle. In spring and summer, the low rainfall helped in vine disease control. In the ripening period, temperatures were very high and rainfall, low. As a result, the rains that fell between 4 and 7 and 12 and 15 September helped to finish ripening, creating a good balance between fruitiness and acidity.
Gebotteld mei 2023.
€ 17

2.1 Aghora alvarinho 2021, vino natural, bodega Soalheiro, IG Minho
Minho, in het uiterste noordwesten van Portugal.
https://soalheiro.com/wines/soalheiro-ag-hora-alvarinho/
The vinification is inspired by a Georgian style of winemaking. Alvarinho grapes are hand-harvested, partially destemmed and gently foot-treaded. The wine is wild-fermented in Terracotta followed by a period of around three months of skin maceration before it is carefully pressed in a vertical press. After pressing, the wine returned to the Terracotta, already without the skins, to age for at least 4 months.
The Alvarinho grapes are influenced by a unique microclimate, receiving the perfect rainfall, temperature, and sunshine conditions. This is thanks to a range of mountains that protects Monção and Melgaço from the Atlantic influence. The soils are granite, and the grapes are grown using practices that support biodiversity and the viticultural ecosystem, promoting environmental sustainability.
€ 27

2.2 Ikon alvarinho 2020, bodega Fiuza, 8 maanden houtrijping gehad op zowel Amerikaanse als Frans eiken en daarna nog 3 maanden in de fles, Tejo
Tejo ligt ten noordoosten van Lissabon, in het hart van Portugal en is mede vanwege de ligging aan de rivier zeer vruchtbaar.
https://fiuzawines.pt/pt/vinhos/fiuza-ikon/fiuza-ikon-branco/
€ 14

2.3 Cartuxa Évora 2021, Antao vaz – Arinto – (Roupeiro? wel in 2022), Alentejo
Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. De naam, “além do Tejo” betekent letterlijk “over de Taag”. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve.
Antão Vaz is een van de meest gewaardeerde variëteiten van de Alentejo, die tot voor kort bijna uitsluitend rond Vidigueira werd gekweekt. Zeer geschikt voor het warme en zonnige klimaat op de grote vlaktes van de Alentejo, betrouwbaar en productief, consistent in zijn rijping. De trossen zijn groot en niet te dicht opeengepakt, de druiven groot, met harde schillen.
In de regel produceert het stevige, volle, goed gestructureerde wijnen. Gemaakt als een enkele variëteit, heeft het levendige aroma’s, met hints van rijp tropisch fruit, mandarijnschil en iets mineraals, samen met een goede structuur en body. Als het vroeg wordt geplukt, geeft het wijnen met een levendig aroma en een frisse zuurgraad. Als hij langer rijpt, kan hij een hoog alcoholgehalte bereiken, waardoor hij een goede kandidaat is voor vatrijping. Het wordt vaak gemengd met Roupeiro en Arinto, die bijdragen aan een verfrissende zuurgraad.

Cartuxa is een wijngoed van 400 hectare.
De Cartuxa Evora Branco Colheita komt uit de D.O.C. Alentejo en is afkomstig van verschillende wijngaarden van de domeinen Pinheiros, Casito, Álamo da Horta en Valbom gelegen op een ondergrond van graniet, leem en leisteen. De wijnmaker van Cartuxa is de iconisch Pedro Baptista (fameus met zijn Cartuxa Pêra-Manca – de Petrus van Portugal).
Deze witte Branco van Cartuxa is een blend van de Antão Vaz en Arinto. Na de vergisting blijft de wijn gedurende 9 maanden op haar lie met battonage. Het terroir,het mooie fruit, de tijd die de wijn krijgt en de sur lie opvoeding maakt dit een complexe en zeer elegante witte witte wijn met tonen van rijpe peer, tropisch fruit en verse amandelen, doorspekt met kruidige en florale tonen. De wijn is complex en zeker bij aanvang ontwaren we verschillende aroma’s die gelaagd naar boven komen. Ook in de mond is de wijn verrassend en elegant met een zachte afdronk en een opvallende aangename frisheid.
€ 20

3.1 Crasto superior, 2020, Touriga Nacional-Touriga Franca-Tinta Roriz (=tempranillo!)-Sousão, Bodega Quinta do Crasto, 12m Frans eiken, Douro (regio Douro superior)
Douro is een wijnregio in het noorden van Portugal. Het klimaat is continentaal, met hete zomers en koude winters. De bodem bestaat deels uit verweerde graniet, maar ook voor een groot deel uit grijze leisteen.
https://quintadocrasto.pt/crasto-superior-tinto/
The grapes, coming from our property Quinta da Cabreira in the Douro Superior sub-region, were taken to the winery in plastic boxes and rigorously inspected on a sorting table on arrival. The grapes were then completely destemmed and slightly crushed. After this, the must was transferred to temperature-controlled stainless steel vats. Ageing 12 months in French oak barrels.
€ 14

3.2 Quinta do Cume, 2010 reserva, Touriga Franca-Touriga Nacional-Tinta Roriz, Douro
https://www.quintadocume.pt/pt/vinhos_qdc_reserva_tinto.html
Provezende, een historisch dorp gelegen aan de rechterkant van de Douro-rivier, in het hart van de Douro Vinhateiro, een regio dat sinds 2001 door de UNESCO als Werelderfgoed is gedemarkeerd en geclassificeerd.
€ 17 (2014)

4.1 Boa Vista, 2017, 18m Frans eiken, Touriga nacional, Bodega Quinta da Boavista, Douro
Quinta da Boavista ligt in de buurt van Pinhão, op de rechteroever van de rivier de Douro en heeft36 hectare met wijnstokken.
https://quintadaboavista.com/en/portfolio/boa-vista-touriga-nacional/
As in 2013, when the first wines from Quinta da Boavista were launched, in 2017 the choice was the Touriga Nacional, the ‘flagship grape variety’ of Portugal, that continues to stand out as one of the most noble of the Portuguese grape varieties.
Touriga Nacional is a dark-skinned grape variety that is a key ingredient in both dry red wines and fortified wines (Port) with a wide presence in Douro and Dão. Before phylloxera affeteced the vineyards in Portugal, Touriga Nacional was believed to occupy a great part of the whole planted area. However, due to its low yield, since then it has been replaced with more productive varieties.
Displays bold dark-fruit flavors, commonly accompanied by hints of spice, violet and leather. Its firm tannins makes it relevant as a varietal wine.
€ 28

4.2 Quinta da leda, 2020, Touriga Nacional-Touriga Francesa-Tinta Roriz, 18 months in oak barrels (50% new wood, 50% second and third occupancy), bodega casa Ferreirinha, Douro
https://sogrape.com/brand/casa-ferreirinha
Its intense ruby red colour gives rise to an intense and complex bouquet of black and red fruit aromas, which are particularly prominent, reminiscent of strawberry and raspberry, with hints of balsamic, raisin and cedar. On the palate it is equally elegant and complex with slightly mentholated and spicy notes of black pepper, paired with wonderful nuances of cocoa, dark chocolate and well-integrated oak. Long and harmoniously finish
€ 45

Uitdrinker
Rozès vintage porto 1995
Om te genieten!
Rozès has had French ownership for 150 years, and since 1999 has been owned by the Champagne house of Vranken Pommery. Deze is dus nog echt Frans!
In het jaar 1855 gaven in Bordeaux de lokale kamer van koophandel en de handelaren uit de stad de beste châteaus op de linkeroever de benaming Médoc en Sauternes. In dezelfde periode begon Ostende Ròzes, een handelaar uit Bordeaux, het enige van oorsprong Franse porthuis, Ròzes.
Een klein deel van de Ròzes-wijnen (circa 1%) komt van Quinta do Monsul, in de Baixo Corgo, ten zuiden van de Douro tegen Régua. De geschiedenis van deze quinta gaat terug tot de stichting van de staat Portugal; de eerste eigenaar was Dom Alfonso Henriques, de eerste koning van Portugal. De meeste druiven komen van telers uit de Cima Corgo, in de buurt van Pinhão en Sào Joã da Pesqueira. Volgens Ròzes komt 80% van de druiven van wijngaarden die in de categoriën A en B vallen. De laagst geclassificeerde wijngaarden waarvan het bedrijf druiven betrek, zijn C-wijngaarden.
Zodra de druiven arriveren, worden de beste druiven geselecteerd voor de lagars. De rest wordt verwerkt in moderne tanks. De druiven die met de voet worden getreden, worden gebruikt voor potentiële vintages. De druiven voor wijnen met een kortere levensduur onderga remontagem.
88 pts Wine Spectator – Ruby dark colour. Reveals a bouquet with fruity and floral aromas very concentrated. In the mouth firm tannins and nice notes of ripe fruit.
€ 45

Nieuw-Zeeland
By in

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, we proeven er af en toe iets van tijdens onze proeverijen. Maar een proeverij met alleen maar wijnen uit het land van de All Blacks? Het is een enorm uitgestrekt land, met een relatief koel en vochtig klimaat. Van noord naar zuid overbruggen de eilanden een afstand 1500 kilometer waarmee het als wijn producerend land diverse klimaten kent met ieder hun eigen karakteristieke wijngebieden. Van de twee grootste eilanden wordt het Noordereiland, met als belangrijkste gebied Hawke’s Bay, gekenmerkt door iets hogere temperaturen en een wat warmer maritiem klimaat. Het Zuidereiland, met het allerbekendste gebied Marlborough, maar ook Central Otega en Waipara, is iets koeler en heeft over het algemeen grotere verschillen tussen dag-
en nachttemperaturen. Nieuw-Zeeland is natuurlijk vooral bekend van de knisperende sauvignon blancs uit Marlborough, maar dat is niet het enige wat we vandaag gaan proeven.

Indrinker
Saint Clair Family Estate, Sauvignon Blanc Bubbles ‘Vicar’s Choice’ 2022 – Marlborough
De kleur is lichtgeel met een heel fijne mousse, die kort aanhoudt.
In de neus heeft deze bubbel voor Annemiek heel aromatische tonen, met perzik en ook bloemigheid. Voor Liselotte gaat het zelfs naar tropisch fruit, ananas. Ik vond het een lekker sappig glas (peer en meloen), met aangename zuren en een minimaal bittertje. Een deel van de groep vanavond vond dat ook, maar Annemiek (en wel meermensen) vonden de bitters wel aanwezig, vooral in de afdronk. Over het zoetje was iedereen het wel eens, al was Willem Jan het meest uitgesproken: “Zoetje? Zeg maar gewoon zoet!”.

1.1 Framingham, Sauvignon Blanc 2021 – Marlborough
Ook hier weer een lichtgele kleur in het glas met in de neus wat hout en malolactische aroma’s. Niet extreem aromatisch, maar wel mooi geurig, vindt Cees. Willem Jan en Liselotte vinden de neus en eerste aanzet zelfs wat hebben van riesling. In de mond een mooie aanzet met rijpe appel, witte perzik, kruisbes en passievrucht (Willem Jan). Mooie zuren en een klein bittertje in de afdronk, al vindt Maarten Roos de bitters wel erg overheersen. Het is toch ‘gewoon’ een sauvignon blanc, die we hier als eerste in het glas krijgen. Wel anders dan anders, deze wijn is deels op hout vergist.

1.2 Little Beauty, Sauvignon Blanc 2022 – Marlborough
Een ingetogen frisse neus volgens Cees. met in de mond meer bitters dan de vorige wijn.Willem Jan proeft in de aanzet zelfs wat witte perzik en vindt de wijn aanvankelijk eerder chenin blanc-achtig dan klassieke sauvignon blanc. Ik proef zelf ook citrus, rode grapefruit en kruidigheid. Een wijn met medium – tot medium body, maar wel met een lange afdronk. En, heel bijzonder voor een sauvignon blanc, Annemiek vindt ‘m lekker!

2.1 Tony Bish, Heartwood Chardonnay 2021 – Hawke’s Bay
Hier hebben we iets meer goudgeel in het glas. Houttonen in de neus en tropisch fruit. Een beetje “vettige” aanzet met citrus en peer, proeft Fritjof, met een lange afdronk. RobvK proeft prettige zuren in combinatie met getoast hout. Barrel fermented met 11 maanden rijping. Een chardonnay met mooi geïntegreerde zuren en een lange en fruitige afdronk.

2.2 Tony Bish, Skeetfield Chardonnay 2020 – Hawke’s Bay
In de neus iets frisser dan de vorige wijn, minder mollig. Citrus en rijper fruit (perzik, meloen). Rob vK ruikt ananas en briochetonen, Just noemt lentebloesem. Een neus met variatie dus. In de aanzet is de wijn eleganter dan de Heartwoord Chardonnay, ook met een lange afdronk. De houttonen vindt Just iets te dominant. Mee eens, denk dat een beetje tijd het hout nog wat beter zal laten integreren. De wijn is spontaan vergist en gerijpt op barriques, heeft malolactische vergisting gehad en er is bâtonnage toegepast.

Tot zover het Nieuw-Zeelandse wit.

3.1 Pegasus Bay, Pinot Noir 2018 – North-Canterbury (Waipara Valley)
Medium – tot medium transparant granaatrood. Aroma’s van rijp en zoet fruit (kers) in de neus met lichte kruidige tonen. Sappig glas, frisse maar lekkere tannines met wat munt en eucalyptus, soepel en elegant. De afdronk is niet lang.

3.2 Felton Road, Bannockburn Pinot Noir 2021 – Central Otago
Iets meer ingetogen neus dan de vorige wijn, iets aardser en minder jammig. Bij het proeven in de aanzet wat meer kruidigheid en bosgrond dan overdadig fruit. De wijn heeft een langere afdronk en proeft wat alcoholisch. Voor mij een aangenamere wijn dan de Pegasus Bay, maar de meeste stemmen gaan toch naar de eerste wijn uit deze serie. Hans vindt de wijn niet echt in balans, Just proeft koffietonen en merkt ook op dat deze wijn minder zoet overkomt dan de vorige wijn uit deze serie. RobvG denkt aan een andere wijn, een andere regio. Het eerste klopt niet, dat laatste
wel: de wijn komt uit Central Otago, een gebied met meer verschillen tussen dag- en nachttemperatuur. Ook de laatste twee rode wijnen, de “darlings” van Kati en Harry, komen uit Central-Otego.

4.1 Valli, Pinot Noir Gibston Vineyard 2019 – Central Otago
Medium – tot medium transparant granaatrood met een lichte bruinverkleuring. Een rijke en zwoele neus met kers. “Een beetje een Spätburgunder-neus”, aldus Berry. Willem Jan ruikt ook tonen van mokka, kruidnagel, kardemom en eucalyptus. Een soepele en elegante wijn, is het oordeel van Berry en daar sluit ik me helemaal bij aan. Willem Jan noemt “wat groenigs”, drop, kers en framboos met ook een beetje stroef mondgevoel en een redelijk stevig zuurtje. Ook Annemiek herkent die duidelijkere zuren. Ik vind zelf de wijn met het fruit, de zuren en tannines juist erg mooi in balans.

4.2 Valli, Pinot Noir Bannockburn Vineyard 2019 – Central Otago
In de neus is deze wijn iets ontwikkelder en minder fruitig dan de eerste wijn uit deze serie. Romig in de neus, kers, oud hout (Berry) maar ook sinaasappel-soufflé en bouillontonen (Willem Jan). Een steviger aanzet met meer body en power, heel sappig en fruitig met kersen en braam, met de kruidigheid van laurier. Een wijn met lekkere tannines, een lange en krachtige afdronk (mokka en chocolade worden genoemd) en ietwat tertiaire tonen.

Uitdrinker
Saint Clair Family Estate, Noble Riesling Godfrey’s Creek Reserve 2018 – Marlborough
Lekker! We mogen het eigenlijk als serieuze proevers niet zeggen, maar dat is het wel. Zoet met de zuren van riesling, mooi bij blauwschimmelkaas. En in de koelte van Marlborough gedijt deze riesling prima.

Een fijne proeverij, die Kati ons heeft voorgezet. Goed om eens alleen Nieuw-Zeeland op tafel te hebben staan!

Verslag en proefnotities van Maarten Drop

Bubbels in opmars
By in

Bubbels in opmars

Een mooie champagne vergeet je nooit. Bij een champagneproeverij begin jaren negentig ná een champagnereis presenteerde Toos de Princes de Venoge millésimé – jaartal vergeten – en Peter van den Besselaar vertelt dat deze champagne decennialang voor hem de mooiste champagne was ooit geproefd. Een poging tot een handleiding, schreef Xavier Kat in Vinee Vineuse september 2023, over mousserende wijnen. Dat artikel – zie pdf onder dit verslag – is de aanleiding voor Peter van den Besselaar om een proeverij Bubbels in opmars te geven. Peter geeft aan dat hij niet bij een glas mousserende wijn de gebruikte techniek eruit kan halen. Is het een méthode champenoise, met tweede vergisting op fles, de kostbaarste methode? Of méthode Charmat, waarbij de tweede gisting op vat plaatsvindt? Méthode Ancestrale? Of ingespoten koolzuurgas, pétillant naturel, pét nat? Maar we kunnen wél proberen de druiven te determineren in de wijnen die we proeven.

Indrinker

Les Clostiers – Hommage Blanc Extra Dry 2022
Een biologisch gecertificeerde wijn uit de Loire, chenin blanc. Dit is een zogenaamde pét nat : vin pétillant naturel aux bulles très fines. MaartenR ruikt appel, citrus en proeft een medium lange afdronk. “Ik schrijf nu al op: mooi. Wat moet dat worden in deze proeverij?”, vraagt hij zich af.

Serie 1 – blind geproefd

Crémant de Jura – Domaine des Ronces – Brut Nature 2019
Biologisch gecertificeerd – 100% chardonnay – 24 m vieillessement sur lattes. In de wijnregio Jura mogen makers sinds 1995 mousserende wijn bottelen als Crémant de Jura. In Jura wordt relatief veel mousserende wijn gemaakt. Harry ruikt gist, benoemt stevige bitters en een mooie afdronk. Mijn aantekeningen: frisse wijn waarin pas in tweede instantie wat fruit in de neus, in de smaak vooral heel hoge zuren.

Crémant de Bourgogne – Bouhélier Cuvée Trésor 2019
100% chardonnay 36 m vieillissement sur lattes 5 g dosage dégorgement 4/23. Deze valt niet in de smaak. Een enorm stinkertje. Harry zegt: ik ruik kool en dan ben ik er eigenlijk al klaar mee. Foute fles?

Serie 2 – blind geproefd

Huguet Gran Reserva 2016 Corpinnat Brut Finca Can Feixes
Biologisch – parellada, macabeu, pinot noir – 72 m sur lattes – degorgement 6/23. Eerder zette Just deze Corpinnat al op tafel. Zoek je een mooie cava, dan is de aanduiding Corpinnat een indicatie voor hoge kwaliteit. Willem Jan benoemt tropisch fruit. Fritjof haalt uit de expressieve geur appel, boter, citrus. Zachte zuren en korte afdronk. Geweldige prijs/kwaliteit. Hartendief van Peter.

Brundlmayer Brut 2019 Niederösterreichs Sekt
Er zitten maar liefst vijf druiven in deze sekt: 40% chardonnay 30% pinot noir 10% pinot gris 10% pinot blanc 10% grüner veltliner. Dégorgement 5/22. Erg lekker glas. Willem Jan benoemt gist, mango, ananas. Een ziltige toon met heel beschaafde bitters, Fritjof ruikt bloemen en perzik, hij benoemt een zachte afdronk.

Eenling: Lambrusco – niet geblindeerd

Cantina della Volta – Lambrusco di Sorbara

Er zijn wijnen die een bedenkenswaardige reputatie hebben waarbij het nooit meer goed lijkt te komen. Denk aan Cabernet Anjou rosé, Mateus Rosé, en ja: Lambrusco. Willem Jan denkt er met plezier aan terug dat hij in zijn studententijd en daarna aan het begin van het barbecueseizoen als de zon doorbrak twee doosjes Lambrusco (hij zei 1 gulden vijftig) ging halen en daarvan genoot met zijn vrienden. Maar dit is iets heel anders, aldus Willem Jan. Gemaakt van 100% lambrusco – 27 m sur lattes – dégorgement 7/22. Deze vraagt serieuze aandacht. Heel fijne mousse met aardbeien en frambozen, honingdrop, leer en kers. Fijne bitters en goede afdronk.

Serie: champagne van groot huis of kleine récoltant-manipulant, niet geblindeerd

In het artikel dat aanleiding is voor de proeverij worden de kleinere huizen geprezen. Rob van Ginneken reageerde met een pleidooi voor de grote huizen (want kapitaalkrachtig en veel kennis). We gaan het proeven.

Champagne Vincent Couche – Élégance Extra Brut

Deze kleinschalige, biodynamisch werkende wijnmaker werkt in het zuiden van de Champagnestreek. Deze wijn is gemaakt van 84% pinot noir en 16% chardonnay, 36 maanden gerijpt sur lattes en 21% is opgevoed op eiken vaten.
5 g dosage. Duidelijk een donkerder kleur dan de andere twee champagnes. Annemiek benoemt appel en bouillon, mooie zuren. Valerie ziet een fijn spel in kleur en smaak, ruikt beurtelings citrus en framboos. De aanwezige proevers zetten dit glas op de eerste plaats (miniem verschil met Ruinart). Berry snapt wel waarom: deze champagne is zijn favoriet, je blijft hieraan ruiken, zegt hij. Veel brioche, enorme gelaagdheid en heel fijne zuren.

Ruinart Champagne Brut

Die grote huizen geven beperkt informatie, zegt Peter; de kleine huizen onderscheiden zich met goede informatie. Iets minder dan de helft van de proevers gaat voor deze champagne van chardonnay, pinot noir, pinot meunier. Valerie noemt deze champagne delicaat, het is haar favoriet. Claartje valt op dat de champagne een heerlijke, lange afdronk heeft. Annemiek steekt haar neus in het glas en staat op de kermis, bij een poffertjeskraam. Ze benoemt sterfruit en pomelo in de geur en prijst ook de lange afdronk.

Champagne Josselin – Les Blancs 2018

Deze millésime champagne gemaakt met de terra vitis princopes van 100% chardonnay heeft maar twee liefhebbers: Harry en Peter. Recht toe recht aan champagne, zegt Willem Jan. Snel weg, zegt Annemiek. De meest simpele, constateert Valerie. Peter bevalt juist de speelsheid en levendigheid. Gist en fruit in de geur, strak in smaak. Tirage 7/19 dégorgement 1/23 – 3,2 g dosage.

Eenling – luxe versie

Champagne de Saint Gall – Grand Cru 2004 Orpale Brut

Deze 100% chardonnay is de luxe versie van de wijnmakers van de Saint Gall.
Een ongebruikelijk proces: een deel van de druiven om deze Blanc de Blancs te maken ondergaat geen malolactische fermentatie, dit om frisheid en mineraliteit te waarborgen. Deze champagne uit de Côte des Blancs is twintig jaar oud, maar daar merken we helemaal niets van. Lekkere zuren en kleine bitters, zegt Claartje. Kees benoemt appels, gist en goudreinet, een volle neus en een fijne delicate smaak.

Bubbels in opmars, een poging tot een handleiding, door Xavier Kat

Lemberger, onbekend maar niet onbemind!
By in

Lemberger, onbekend maar niet onbemind!

Bij veel wijnliefhebbers is lemberger niet een druivenras dat meteen de tongen losmaakt en voor een euforische stemming zorgt en dat is jammer vindt Gerard van Averdonk. Gelukkig voedt Gerard ons op, geïnspireerd door een wijnblad met een artikel over de druif. In de onbekendheid heeft hij volkomen gelijk. Een aantal leden denkt te maken te krijgen met een wijnhuis Lemberger. Enough said.

De lemberger staat met name in Duitsland aangeplant, vooral in Württemberg, en geeft goede resultaten in wat warmere gebieden. De lemberger vraagt om warmte en beschutting omdat hij vroeg uitloopt en laat rijpt. Levenslang leren dus voordat deze druif in de fles zit. In Oosterrijk, de oorsprong van deze druif, wordt hij blaufränkisch genoemd, in Hongarije heet hij kékfrankos. We concentreren ons vanavond op Duitsland en proeven 10 lembergers.

We beginnen met een Lemberger rosé trocken uit 2021 van het Weingut Alexander Heinrich. Matig in alcohol met z’n 11%, op roestvrijstaal gerijpt. We vinden dit een mooi terrasglas. Met een duidelijk zoetje, met zuren, een beetje kers, een mandarijntje. En ook wat staal in de neus, een kenmerk dat we vaker tegen zullen komen.

We gaan verder met een serie van twee, Lemberger ”S1” trocken 2018 van hetzelfde Weingut als de rosé en de Lemberger Hebsack trocken 2021 van Weingut Jürgen Elwanger. Hier komen de kenmerken van een lemberger die we deze avond ontdekken meteen naar voren. De avond door ruiken we eucalyptus, laurier, wat staligs, een al dan niet zuur rood of zwart kersje. Bij de mooiere wijnen gevolgd door braam, zwarte kers, chocola, een beetje mokka. Bij de meer alledaagse kwalitateit wijnen noteren we hoge zuren, bittere tannines, dun fruit. Gerard heeft de proeverij goed opgebouwd. Wat betekent dat we de eerste wijnen vooral de basis ontdekken. Waarbij we bij de Hebsack op het verkeerde been worden gezet door de vermeende houttonen in deze RVS gerijpte wijn.

Ook de tweede serie van twee raakt vooral de basis. De Nashorn Lemberger trocken 2022 van Weingut Aldinger is wel al dikker dan de wijnen uit de vorige serie. Heeft meer zoetheid. De wijn ernaast, Graf Neipperg Lemberger trocken 2019 is het eerste meer serieuze glas dat we proeven. Met mooi ceder in de neus, een zoetje maar niet té, rood fruit met aardbei en framboos en met nog behoorlijke zuren. Die zuren overheersen al minder, we gaan de goede – lees lekkere – kant op.

De serie van drie waarmee we de lemberger echt leren kennen is volgens velen de mooiste serie van de avond. Veel meer zoetheid, wat drop en chocola en altijd de kruidigheid, de zuren. Met duidelijk een betere balans.

We starten met de Sonnenhof Wachtkopf Lemberger trocken 2020. Een fraaie frisheid met genoeg zoetigheid om blij van te worden. Bij de 1e Lage Graf Neipperg, Dürrenzimmern Mönchsberg, Lemberger trocken 2016 schrijf ik rinse kersenstroop op. Fraai zoet, mooi zuur. Natuurlijk zoals elke lemberger de eucalyptus in m’n neus.
Het slot van deze serie is dezelfde Graf Neipperg, maar dan twee jaar jonger. Iets minder balans. We vinden dat hij nog even mag liggen. Zijdezacht vindt de producent zelf. Die heeft duidelijk niet naar onze mening gevraagd. Neemt niet weg dat de wijn mooi is en potentie heeft.

We eindigen onze Lembergerse ontdekkingsreis met twee in prijs en potentiële kwaliteit uitschietende flessen. Uit de brei aan notities mag je opmaken dat de Grosse Lage Graf Neipperg Schlossberg Lemberger 2018 heel veel heeft te bieden. Niet voor niets geeft Falstaff een beoordeling van 96 punten. Ik noteer: rood fruit, braam, kruiden, zoetje, zwarte kers, chocola, mokka, amandelbitters. We ruiken, we proeven. Aaaaah, dit is wat de druif kan geven.

Onze laatste lemberger is een Grosses Gewächs, de Graf Neipperg, Schwaigener Ruthe Lemberger 2016. Bij Falstaff doet ie met 95 punten nauwelijks onder voor zijn voorganger. Het Frans eiken maakt met het hout de laatste karakteristiek bij deze druif. Het zwarte en rode fruit komt terug, de zuren zijn er. De tannines ook. De eucalyptus en laurier ruiken we. Hij is nog wat hoekig. Maar onmiskenbaar een lemberger weten we nu.

 

Gerard bedankt voor een mooie ontdekkingsreis.

 

Proefnotities en verslag Just Krijn

Continentenproeverij
By in

Continentenproeverij

Er zijn flessen wijn. Ze zijn geblindeerd of niet. Je moet ze in een line up zetten. Er zijn tientallen manieren om dat te doen. Harry van der Zanden kiest ervoor om al wat informatie te geven bij de geblindeerde flessen: 3 continenten, 4 druiven en 4 landen. Succes!

Indrinker

Peer, citrus en amandel worden genoemd voor de geur van de indrinker. Hoge zuren en krachtige bitters maken de Man Family Wines – sparkling Chenin blanc uit Zuid Afrika een echte mousserende eetwijn.

Serie 1

Ik hoor allerlei namen van druiven genoemd worden. En ook nog in combinatie met continenten. Nee, het is géén albariño, géén sauvignon blanc, maar… drie keer chardonnay.

Crystallum 2022, The Agnes chardonnay

Deze Zuid-Afrikaanse wijn uit de Westkaap heeft wat amandel, mineralen, hint van viooltjes, wat rokerig. Hoge bitters, lange afdronk.

Bernardus 2021 chardonnay

Deze Californische wijn uit Monterey County is een hartendief van Harry. Meest goudgele kleur van de serie, viooltjes, vette en volle wijn.

Domaine de la Creuze Noire 2021 Pouilly-Fuissé, Les Clos de Monsieur Noly Premier Cru

Deze chardonnay met de lange naam uit Bourgogne maakt mij blij. Carameltonen en citrus, zegt Annemiek. De smaak komt mij bekender voor dan de vorige twee wijnen. Conclusie: is Europese wijn. Sappig, aangenaam en verfijnd.

Serie 2

Drie heel lichte wijnen komen in het glas, zó licht dat het aantal mogelijkheden om de druif te determineren drastisch minder is. In deze serie weten de proevers de druif goed vast te stellen: pinot noir.

Meerlust Estate 2020 pinot noir

Deze wijn uit Stellenbosch in Zuid-Afrika heeft een zoetige neus met aardbei. Rijpe neus, zegt MaartenD, en pittige tannines. MaartenR benoemt aardsheid en kruidigheid.

Sonoma Cut 2020 pinot noir

Lieflijke, warme wijn met bruine rand en aardbei in de geur. Kersen, zegt MaartenD. Rood fruit met zachte aanzet, zegt MaartenR.

Domaine Xavier Monnot 2020 Bourgogne

Mooie wijn met hoge zuren. Volgens MaartenD ceder, eucalyptus, en volgens MaartenR pepermunt en groene paprika.

Serie 3

Er worden nu langzaamaan minder druiven genoemd, omdat het concept van driemaal dezelfde druif tot ons brein doordringt.

Groot Constantia 2020 shiraz

Deze Zuid-Afrikaanse wijn is een hartendief van Harry. Niet verwonderlijk, want de wijn biedt veel. Een donkere kleur, leer, eucalyptus, mooi kreupelhout. Zwarte bes, tijm en braam, zegt Just. Laurier, aldus Willem Jan.

Château Ste Michelle 2019 syrah

Wijn uit Columbia Valley Washington State. Donkere wijn, zwoel met mooie morellenkersen. Zwarte bes met drop, aldus Just. Willem Jan benoemt laurier.

Bosco 2018 Tenimenti d’Alessandro

Syrah uit Toscane! Koffie, mokka en drop, zegt Willem Jan. En ook: lekker! Een expressieve wijn met nog veel toekomstpotentieel, staat in mijn aantekeningen. Peper en Mon Chéri chocolade.

Serie 4
De donkerste wijnen van de proeverij vloeien in het glas. En cassis in de geur. Evident: cabernet sauvignon.

Domaine Paul Mas 2020 Languedoc

De Franse wijn is klassiek. Allejezus, wat straf!, lees ik in mijn aantekeningen. Duidelijk een kindermoord. Stevige tannines, bevestigt Fritjof. En rood fruit. Gerard ziet een zwartpaarse kleur en benoemt een zwoel zoetje.

Wente Charles Wetmore 2019

Deze cabernet sauvignon uit Californië heeft een expressief open geur met bessen. Fritjof proeft kers en ceder en méér alcohol dan in de vorige wijn. Gerard benoemt de frisse zuren, leer, cassis en thee tonen.

Boekenhoutskloof 2018 Stellenbosch

Donkere wijn met klassieke karakteristieken, heel mooi, kreupelhout. Zwart fruit, rondeur en krententonen, zegt Gerard.

Mooi opgezette proeverij, Harry. Dank!

Proefnotities en verslag Peter van den Besselaar

By in

Drie-in-Een proeverij: “We hebben zo onze eigen manier om te laten zien dat we het niet weten in een blinde proeverij.”

Rob van Ginneken vult deze avond een op het laatste moment opengevallen plek in met zijn Drie-in-Een proeverij. De voorbereiding was al vergevorderd, ’s middags werden de laatste twee flessen nog snel erbij gehaald. Tot ons geluk met verrassende resultaten.

We beginnen klassiek met een klein huis.

Champagne Le Mesnil, Sublime 2015
De indrinker heeft veel fruit, vrolijke bitters en een mooie mousse die afhankelijk van het glas wat uitdooft of prima en fijnmazig blijft bubbelen. Belegen appels, meloen, mooie zuren en gist. Rob komt hier vaker. Dat begrijpen we.

 

Proeverij 1 Witte Mannen Van Middelbare Leeftijd

Waar je vroeger zonder gevaar beticht te worden van me too en masculien patserschap bij 3 in 1 nog mocht denken aan een welgevuld bubbelbad bij  Yab Yum, kiest Rob voor de aftrap van zijn proeverijtrio voor een 7x afgevinkt thema. ‘Wat middelbaar is?’ wordt gevraagd, dan kom je bij Rob op zo’n jaartje of 5. Zitten deze heren in een midlifecrisis? Welnee, middelbaar is het nieuwe jong. Maar dan gerijpt.

  

Tyrrell’s Wines, Vat 1 Hunter Valley Semillon 2010
Een Australische semillon die mocht blijven liggen. Heeft daardoor tonen van chardonnay gekregen. Wat steenfruit, citrus. In de neus stevig. Ceder, wat vuursteen/rokerigheid. Het fruit is wat gezakt, de belegenheid komt ervoor terug. Deze middelbare man is duidelijk wat in gewicht toegenomen.

Domaine Vacheron, Sancerre Les Romains 2018
Ik ruik en ruik nog eens. Boenwas en bloemen! Dat vertelt m’n neus. Lente! Geen buxus, geen kattepis. Middelbaar maakt atypisch zou de conclusie kunnen zijn. Ik vind deze sauvignon blanc mooi. Met z’n bitters, met graansmaken, met amandel. Met een vleugje tabak in de neus. Apart, deze middelbare.

Dirler-Cadé Vendange Tardive Lieu-dit Belzbrunnen 2014
Een huis waar we op wijnreis bij langs zijn geweest. Deze zoete riesling barst van de petrol. Geconfijt fruit, abrikoos. Zacht, een klein beetje citrus. Een mond vol. Een witte man van middelbare leeftijd kan ook klassiek zijn.

 

Proeverij 2 Bourgogne of Beaujolais?

De volgende mini proeverij zou eenvoudig moeten zijn. Proeven we een Beaujolais of hebben we een Bourgogne in het glas? Zoals het hoort was de hele wijnclub het volslagen eens. De helft vond een glas Beaujolais, de andere helft wist zeker met Bourgogne van doen te hebben. En dat niet één keer. Welnee, als we het consequent oneens zijn, dan proeven we vast constant. Dus bij elk van de drie glazen was de verdeling zo’n beetje half-half. Wij hebben zo onze eigen manier om te laten zien dat we het niet weten. Dat doen we ook door bij dit thema te discussiëren over achtereenvolgens fruit, tannines, munt, eucalyptus en koffie.

 

Château des Jacques, Moulin-à-Vent 2016
Dit is dus een Beaujolais mensen. Waarbij zeker bij deze producent zonder macération carbonique zijn flessen véél op Bourgogne gaan lijken. Het zogenaamde ‘morgonner’, de specifieke term voor het meer en meer Bourgognekenmerken krijgen van een Beaujolais gamay (m.n. uit het gebied Morgon). Die Fransen snappen dat we er soms naast zitten. We proeven en ruiken melkchocola, kers, wat aardsheid. Best zoet, voor de een is dat sappig, voor de ander weeïg. Daar komt toch het Beaujolaiskarakter meer naar voren.

Kreuzberg, Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder GG 2018
Een stiekemerd van onze proefgever. Stopt ie lukraak een Duitser in de serie. Vermomd als Bourgogne. We trappen er blind en met open ogen in. Zwarte bes, braam, chocola, wat koffie. Een framboosje erbij. Tja, dat maakt een Bourgogne. Of een Beaujolais, volgens de andere helft. Niemand die ook maar een moment dacht aan een Duitser. ‘Allo ‘allo was nog nooit zo onherkenbaar.

Voor mij, als liefhebber van wat stevigere wijnen, was deze spätburgunder de lekkerste van de serie. Volgens de fijnproevers waren de parels uit de Beaujolais te prefereren.

Château des Jacques, Morgon Côte de Py 2016
Daar is de Morgon. Een hele meneer. Met zwarte bes, chocola. Met tannines. Hoog op zuur. Met rood fruit. Een liefhebberswijn. Tot ons gekomen omdat Rob zo handig was geweest om de fles wijn van het niveau eronder lekker op te slobberen op een andere avond. Doet ie goed!

 

Proeverij 3   WK-wijnen

De laatste proeverij die we krijgen bestaat uit drie flessen die eerder op het WK blindproeven zijn langsgekomen. En aangezien we nog nooit Nederlands kampioen zijn geweest met een van onze teams, is dit as close as we can get. Wat de ambitie niet dooft, hoor. De smokings en galajurken hangen klaar.

  

Ramey Chardonnay Ritchie Vineyard 2018, Russian River (Wijn 5, WK 2022)
Een heerlijke dikkerd. Boter, room, zwoel. Tropisch fruit, honing. Ook wat anijzigs, een klein beetje limoen en wat vanille. Kweepeer, sinaasappel, amandel. Herkenbaar, klassiek. En moddervet. Of voluptueus wat veel prettiger klinkt. Het smaakt hetzelfde. Voor sommigen naar al snel genoeg. Voor anderen is zo’n stevigheid een mooie reden om de tanden erin te zettenen niet meer los te laten. Ik hoor bij de laatste categorie.

Chateau Musar 2017, Bekaa Valley (wijn 6, WK 2019)
Verplichte kost voor WK oefenaars. Deze wijn uit Libanon stond daar opgesteld in 2018 en in 2020. Musar is een van de bekendste huizen. Veel proevers denken een Italiaan in het glas te hebben.  Logisch ook dat we dit jaar teams in de voorronde voor het NK hebben. Een lesje bescheidenheid komt niet ongelegen bij onze club. Was het de zwarte bes? De gloed in het glas? De pruimen erbij? De mooie knisperende tannines? Het zoetje met wat chocola en drop? Het randje koffie? Welnee, we waren het zelf en we zaten ernaast. Dat maakt ‘m niet minder lekker trouwens. Doe nog maar een proefglas! Nog niet eens zo oud nu al volop het drinken waard.

Zeni Amarone della Valopolicella Classico 2020 (2 Amarones in 2018 en 2020)
De laatste fles is niet van het WK huis dat zijn Amarone terugzag op het WK 2020. Maar ja, Amarone is in de basis zo typisch dat het precieze huis niet het verschil gaat maken. Een klassieke uitsmijter. Stooffruit, rood fruit, dikke wijn. Hout, wat toast (eventueel licht verbrand), bietjes en koffie. Hoestdrank en wel een hele mooie. Zo wil je een WK beleven.

 

Rob, bedankt voor 3x afwisselend plezier van hoge kwaliteit!

Proefnotities en verslag Just Krijn

 

Werkavond is proeverij voor Happy Few
By in

Werkavond is proeverij voor Happy Few

We few, we happy few, we band of brothers.

For he to-day that sheds his blood with me

Shall be my brother

In het toneelstuk ‘Het leven van Hendrik de Vijfde’ uit 1599 is de veldslag tussen het Engelse leger en een grote Franse overmacht bij het Noord-Franse Azincourt een hoogtepunt. De avond voor de slag constateert Koning Hendrik met genoegen dat de Engelsen maar met weinigen zijn, wat de eer van een overwinning groter zal maken. Hendrik zegt daarom: “Wij paar, wij paar gelukkigen, wij broederschare. Want wie vandaag met mij zijn bloed vergiet, die wordt mijn broeder.” Ja, de term Happy few is van niemand minder dan… William Shakespeare.

Op deze werkavond realiseren we ons dat wij samen Happy Few vormen. Door een hoog niveau van de wijnen, ieder lid heeft een wijn meegenomen. Nou ervaart ieder zo’n proeverij op haar of zijn manier. De waarderingen per wijn lopen uiteen, logischerwijs. Ook al ben je het niet eens met mijn waardering, je proefde wijn die naar jóuw smaak was. Vloeibaar geluk voor de happy few.

Drie wijnen die zich deze proeverij adembenemend goed presenteren

Ossian 2020

Deze rijkelijk van Parker (94) en Peñin (95) punten voorziene wijn is gemaakt van de verdejo druif en komt uit de streek Castilla y Leon. De wijnstokken zijn 100 tot 160 jaar oud. Negen maanden gerijpt op eikenhouten vaten. De wijngaarden liggen 850 meter boven de zeespiegel. De wijn is gemaakt door Ismael Gazalo en Javier Zaccagnini (Aalto). Toos roemt mineraliteit en fijne zuren. Claartje de mineraliteit en lange afdronk. Gerard citrus, krachtige zuren en volle bitters. Het gekke is dat ik passende woorden om de wijn te beschrijven maar moeilijk kan vinden: vanille, elegantie, volmaakte balans. En het woord dat ik maar bij weinig wijnen in de beschrijving zet: prachtig! Overigens ook een wijn die opnieuw blind geproefd moeilijk te determineren is.

Scions of Sinai 2021 Swanesang Stellenbosch

Wijn van syrah. 12 maanden rijping op eikenhouten vaten. Hier is het woord in mijn aantekeningen: zalig! Van een miniscule wijngaard (0,7 hectare) met een hoge plantdichtheid. Martijn denkt aan een wijn van een vulkanische bodem, hij benoemt zoetheid, mineralen en vuursteen. De wijn komt van een bodem met graniet en leisteen in de bodem. Annemiek beschrijft de levendigheid van de wijn met rood en zwart fruit. Just benoemt een zoetje, Côte d’Or en kreupelhout. Mijn aantekeningen: pure fruitexpressie, frivole wijn met een slikfactor. Wijnmaker Bernard Bredell. De wijn kreeg 97 punten van Neal Martin. Hoe lastig dat determineren is? Ik proefde de wijn drie maanden terug en dacht toen aan een Cru de Beaujolais. Ik proef de wijn deze proeverij, herken die niet en denk opnieuw aan Cru de Beaujolais. Verdorie. Dat syrah zó frivool kan zijn, zo zalig.

Château Pontet Canet 2008 Pauillac

Een Grand Seigneur en dat proef je meteen. Met zestien jaar is dit een wijn die zeker nog langer kan, maar duidelijk in een drinkfase zit. Tuilé bruine kleur. Een erg mooie geur met tertiaire tonen. Ik ruik aardsheid, eucalyptus, leer, laurier. Kees ruikt drop en leer. De wijn is voltrekt in balans. Alfred Tesseron is de wijnmaker. Pontet Canet wordt genoemd als het domein dat dé wijn van het jaar 2008 heeft gemaakt. Wat heel plezierig is: de wijnschrijvers adviseren de wijn in de komende 20 tot 30 jaar te genieten. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc en 1% petit verdot. En werkelijk álle wijnschrijvers kennen deze wijn massa’s punten toe.

Er zaten ook enkele knipogen in de proeverij naar het programma van het volgende seizoen. Onder andere een Cremant de Savoie, Grünver Veltliner uit Nieuw Zeeland en de volgende wijn.

Weissburgunder Chardonnay 2022 Von der Mark-Walter Baden

Jasmijn, expressieve geur. Lichtzoete aandronk en volle smaak. Wijn met hoge doorslikfactor, ik vergat ook te spuwen. Gerard benoemt kruidnagel. Claartje benoemt het hout en waardeert de complexiteit. Toos ruikt peer, ananas, een pepertje. Jürgen von der Mark bottelde de wijn, Guido Walter selecteerde de druiven. 15 maanden houtrijping met maar liefst een derde nieuwe eikenhouten vaten. De benaming Triple G op het etiket is een plaagstootje naar de VDP regelgeving, het staat voor Ganz Grosses Gewachs. We gaan veel Duitse wijn proeven dit seizoen.

Dit is een proeverij om veel zin te krijgen in het nieuwe seizoen. We missen Noël, die een van de pareltjes uit zijn kelder had meegegeven, zo lief.

Château Chasse Spleen 2003, Moulis

Un millésime sans pareil, beschrijft Bordeaux.com het wijnjaar: een ongeëvenaard wijnjaar. Overdrijven kunnen ze als geen ander. Nee, dan is onze Nederlandse Perswijn een wonder van genuanceerdheid: “geen gemakkelijk jaar, voor de producenten niet, en voor de proevers ook niet. Rijp en groen door elkaar, groots en matig, alles vinden we in 2003. Heet weer was nog geen goed weer, laat dat nog maar eens gezegd zijn.” En zo ontstond er in 2004 een ware controverse tussen de Engelse Jancis Robinson en de Amerikaanse Robert Parker. Jancis noemde wijnen overrijp en niet attractief. Ha, wat heeft Noël – aanhanger van de elegante stijl van Jancis – gemopperd op 2003. En warempel na een jaar of tien moest hij ook toegeven dat die Chasse Spleen – die we allebei een kistje hadden gekocht – toch wel erg aangenaam begon te worden. Wie nu proefnotities leest van Bordeaux 2003 ziet dat het helemaal goed is gekomen met deze wijnen. MaartenR benoemt de aardsheid, leer en tabak. Een complexe wijn, zegt hij. Ik zie in de kleur het bruin van Italiaanse dakpannen. Dezelfde gronderigheid als in de Pauillac die we eerder proefden. Eucalyptus, paddestoelen, cacao en drop. Een proever noemt de wijn krachtig, maar ik noteer juist speelsheid en elegantie. Lichter dan de Pauillac. Een heerlijk glas. Dank Noël.

Dank ook aan Eric die al zijn wijnkennis moet aanwenden om de geblindeerde wijnen met een kleine aanwijzing in een passende volgorde te zetten. We gaan een mooi seizoen tegemoet.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

Wijnen wel gedronken maar niet beschreven:

 

 

Mooie proeverij om te genieten
By in

Mooie proeverij om te genieten

Toos Dusee geniet als ze ons ziet genieten. Van liefhebberswijnen, prachtig niveau, verschillende cepages. Allemaal wijnen die haar wijnklimaatkast haalden – en dat wil wat zeggen, bij zo’n door de wol geverfde proever. We proeven de wijnen open. Zorgvuldig bespreken we wijn voor wijn. De goede verstaander voelt aan dat er milde kritiek schuilt in de opzet van deze mooie proeverij. Want we proeven zó vaak geblindeerd, driftig determinerend… dat gewoon genieten er wel eens bij in schiet. Wijn is om te genieten.

Een lekkere champagne zonder kapsones om de mond naar wijn te zetten. En daarna meteen een hartendiefje van Toos.

Domaine de la Renaudie 2022 Touraine Chenonceaux

Een wijn van een vrouwelijke wijnmaker : Charlotte Denis. Uit de appellation controlee Touraine met de toevoeging van de naam van dat prachtige château Chenonceaux. Zweem van goud en heel karakteristiek passiefruit, in geur én smaak. Volle en sappige smaak. Deze sauvignon blanc is veel lekkerder dan een schrale Sancerre. Een hele fruitschaal komt naar voren in lovende beschrijvingen. Annemiek noemt mango, perzik, ananas én grapefruit. Willem Jan benoemt buxus.

Catena 2017 Wild Rowes Chardonnay

Geoogst van hoog gelegen wijngaarden, 1.100 meter. Sappige wijn, romigheid, vanille en ceder in de geur. Een lekkere houtneus, noemt Gerard dat. Een dikke wijn, met verfijnde citrus, rondeur. Valerie benoemt caramel snoepjes.

Shaya Habis Rueda 2019 verdejo

Ik herinner mij een Rueda proeverij bij een Proefschrift evenement, waarbij de bekende frisse en frivole wijnen stonden, maar naar het eind ook wijn zoals deze. Een heel serieus glas, niet meer meteen herkenbaar als verdejo. Goudzweem. Een impressie van honing en boenwas. Volronde smaak met citrus impressie. De wijnstokken staan in wijngaarden met meer dan 100 jaar oude stokken. Op hout gevinifieerd en opgevoed.

Peter Lauer Riesling 2018 Fass 12

Dit VDP domein uit de Saar brengt altijd fraaie wijnen voort. Nu ook. Bloemetjes en honing. Wijn met een heel prettig zoetje, goede balans en mooie mineraliteit. Echt heel fijn glas.

 

En als je dan wit hebt geproefd is die éérst rode wijn ontzettend lekker.

Brogsitter 2018 Spätburgunder Ad Aram

Hartendief van Toos. Wijn uit de Ahr. Ik steek mijn neus in het glas en denk meteen: hmmm! Expressieve geur met kruidigheid, toffee, vederlichte smaak, een perfecte vederlichte en frivole lunchwijn. Een feestje om je neus in het glas te steken, zegt Willem Jan: koffie, kersen, mocca en leer. Liselotte benoemt rood fruit en prijst de ‘sappige’ geur. Wierrook. Potloodslijpsel, roosvicee. Lekker!

Bernabeleva Carril del Rey 2015 Madrid

Gemaakt van garnacha. Valerie benoemt eucalyptus, zuren en tannines, goed in balans, framboos en kersen in de geur. Mijn aantekeningen: hele lichte kleur, kreupelhout in wat ik een moeilijke geur vind, sappig en alcoholisch.

Château Croizet Bages 2016 Pauillac

Grand Seigneur en dat merk je meteen: donkere kleur met kardinaalrode rand, eucalyptus, laurier en cassis, volrond, sappig, goede balans, mooie wijn die nu in de drinking window zit. Pure chocolade en bosvruchten, zegt Valerie. Jus benoemt ook pure chocolade, munt en strakke tannines. Een wijn dus met ontwikkelingspotentieel.

Piccini Brunello di Montalcino 2013

Wijn met mooie ontwikkeling, tertiaire tonen: herfstbos bladeren, een impressie van lichte truffel. Elegante smaak met mooie bitters, echt een fraaie dinerwijn. Pardon?, zegt Willem Jan, voor mij mag dit glas ook ’s avonds op de bank. Claartje prijst de Brunello als een hele mooie wijn met chocolade, leer en complexiteit. Elegant bovendien.

We sluiten af met een lekkere zoeterik: 2022 Domaine de Vieux Piggeonnier uit de Muscat de Beaume de Venise.

Heerlijke wijnen en we nemen de kritiek ter harte, Toos, dankjewel.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

 

 

 

 

 

Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd
By in

Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd

Liselotte Brouwers raakte bij een bezoek aan de Ahr in de ban van de spätburgunders bij domein J.J. Adeneuer. Dit bijna dertien hectare grote domein produceert jaarlijks zo’n 93.000 flessen, het overgrote deel (85%) rood, wat wit (10%) en ook mousserend (5%). De Blanc de Noir sekt is een mooie binnenkomer, met prijzende commentaren van de proevers. Voor alledag maakt het domein een Purist serie, we proeven weissburgunder 2022 (mineraal getypeerd, jasmijn, peer, sappig en lage zuren), blanc de noir 9992022 (zalmkleurig, liefelijker) en de spätburgunder 2021 (aardbei, toffeesnoepje, kreupelhout, perfecte lunchwijn).

 

2022 Frühburgunder

Hartendief van Liselotte, een beetje tot haar verrassing, want de wijn is nu lekkerder dan op het domein. Dat kan natuurlijk ook. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Paarszweem, ik ruik iets van karton, de zuren associeer ik met de Napoleon snoepjes. Gerard prijst de kersen en rokerigheid. Willem Jan noemt de fijne bitters.

2022 Spätburgunder

Opgevoed op gebruikte houten vaten met 10% nieuwe vaten. Lichte kleur, geen kleurverschil met de nummer 2. Aardbei, kreupelhout, zachte wijn met een klein zoetje, goede balans en mooie zuren. Harrie noemt de wijn elegant en herkent kersenbonbons. Lekker met een gebakken of gegrillde tonijn.

2020 Spätburgunder Nummer 2

Opgevoed op gebruikte houten vaten.  Donders mooie wijn, licht van kleur, complexe geur met ceder, sigarenkistje, creme de cassis. Goede body, duidelijk nog tannines, heel veelbelovende wijn die nu al heerlijk is. Méér body dan de gewone spätburgunder, zegt Rob. Hij ruikt in déze wijn de kersenbonbon. Harrie heeft moeite met de wijn vanwege een kattenbak associatie.  Berry roemt de fijne aanzet.

2020 Spätburgunder Nummer 1

Hartendief van Liselotte. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Mooi glas wijn met zalige geur, in mijn aantekeningen staat aardbeienmousse. Sappige rondeur met een piepklein zoetje. Dit is een echte sommelierswijn, zegt Rob, interessant, vuursteen. Zelfs Just gaat hier overstag, als niet-liefhebber van spätburgunder en wijn met rood fruit: kaneel, cassis, zoete rozijnen, een bittertje en koffie met melk.

2020 Spätburgunder Rosenthal Grosses Gewachs

Rosenthal is een deel van de wijngaard met een microklimaat. Opgevoed op gebruikte houten vaten van Frans eikenhout. De wijnstokken zijn hier 45 jaar oud. Deze wijn is lekker, zegt Just. Hij ruikt kersen en een vleug paddenstoelen, de smaak is sappig met een vleug braam. Ik vind sommelierswijn al een enorme aanbeveling, maar begrijp ineens nuance als Rob heel prijzend gaat praten over déze wijn: een liefhebberswijn in zijn ogen. Lekker, zegt hij. Iets meer kleur, framboos, niet allemaal over praten maar gewoon genieten! Mijn aantekeningen: zoete pruim, aardbei en kreupelhout. Zachte en elegante aandronk, zéér uitgebalanceerde wijn met een hap sap slikfactor.

We sluiten nog af met een tresser, de Duitse grappa, erg gewaardeerd. Mooie proeverij, Liselotte.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar