Overzicht blogberichten

Wijnen van autochtone druiven uit de Marken (maidenproeverij)
By in

Wijnen van autochtone druiven uit de Marken (maidenproeverij)

Proeverij van Liselotte Brouwers

We proeven in de maidenproeverij van Liselotte Brouwers enkele van de autochtone druiven uit de Marken in Italië. Het land met honderden druivenrassen. Zoals de Falerio, Passerina, Lacrima, Verdicchio. Liselotte kiest ervoor om de in haar ogen interessantste druivenrassen centraal te zetten. Zoals wijn van de Pecorino druif, die ze in lokale cafeetjes dronk met Pim. Een goede keuze, want die wijnen bieden nét wat extra’s. Nou is het ook moeilijk. De wijnboer die met hart en ziel een wijn maakt van de Passerina verdient steun. Alleen… het is onvoldoende onderscheidend in de huidige wijnmarkt.

2019 De Angelis Pecorino
Vol geel met een goudzweem. Kleine neus. Honingimpressie in de aandronk, in de mond een zoetlaagje over pregnante zuren. Leuke wijn waarin onder meer oranjebloesem, citrus, perzik en amandel worden gedetermineerd.

2019 De Angelis Pecorino Cuvee Quiete
Interessante witte wijn. Vol geel oud goud. Citrus en mandarijn zeste in de geur, opvallend prikkelende aandronk, bittertje. Ik krijg een lichte kriek associatie.

Retro oogst in Marken

2019 Ciú Ciú Lacrima
Deze druif wordt wel de gamay van Midden Italië genoemd, zei Liselotte. De kleur vertoont overeenkomsten met de wijnen uit de Beaujolais: heel paars. Voor mij is dit een stoofpotjeswijn. Zwoele neus, veel pruimen. Zoetje in de aanzet, bitters in de smaak, kruidig. De wijn lijkt nog niet helemaal in balans. Milde tannines met wat stroefheid, die bij het eten ongetwijfeld verzachten. Dit is een echt leuke wijn.
De rode wijnen van de Marken zijn onder meer Rosso Piceno en Rosso Conero.

2019 De Angelis Rosso Piceno
Hartendief van Liselotte. Deze wijn heeft een DOCG met als aanduiding Offida. Gemaakt van sangiovese en montepulciano. Paarse kleur. Rubber-associatie in de neus. Een heel serieus glas met veel karakter, in de smaak een prominent bittertje. Mag nog jaren in de kelder.

2016 De Angelis Rosso Piceno
Hartendief van Liselotte. Het oudere broertje, met houtrijping. Deze wijn biedt meer direct plezier dan de vorige, met toffee en vanille, ook weer dat kleine rubbertje. Verleidelijk. Met fruit in de geur. Gemaakt om te plezieren. Wel wat venijnige bitters inde afdronk, dus een blokje kaas erbij kan geen kwaad. Willem Jan determineert iets ziltigs en vleesbouillon met wat irritant drogende afdronk. Claartje noemt zwartfruit, amareno kersen en steranijs. Voor direct plezier is dit een prima wijn, de eerste zou ik liever in de kelder leggen.

2017 Garofoli Rosso Conero, Pian Carda
Gemaakt van 100% montepulciano. Diepe kleur, nauwelijks doorzichtig. Kleine neus, sappige, stevige smaak met bittertje. Nog te jong.

2015 Garofoli Rosso Conero, Grosso Agontano
Gemaakt van 100% montepulciano. Vrijwel ondoorzichtige kleur, stoffige neus met rubberassociatie. Volle aandronk, veel bitters en tannines, maar wél hap sap. Veel potentieel, duidelijk een fijne wijn om weg te leggen in de kelder. Alle proevers die aan het woord komen zijn positief, lees maar: anijs en peper, zoete aanzet (Annemiek), kersen, vijgen, umami, flinke wijn met leertonen (Eric), bramen, kruiden, mooie body en goede afdronk (HansH).

Je gunt de Marken enkele jonge wijnmakers die eigenzinnig alle energie op kwaliteit zetten en het niveau van alle wijnen omhoog kunnen tillen. De wijnen zijn nu uitermate leuk om te proeven, vooral de wijnen van ongewone druiven. Het onderscheidend vermogen is vooralsnog beperkt. Superfijn dat Liselotte ons dit overzicht biedt, mooie maidenproeverij!

Verslag: Peter van den Besselaar

 



De geproefde wijnen

Prosecco, tranquilo, millesimato & Cartizze (maidenproeverij)
By in

Prosecco, tranquilo, millesimato & Cartizze (maidenproeverij)

Proeverij van Ron Visser

Prosecco, flesje in de koeler op een terras in het Gooi? Onbekend maakt onbemind. Althans, de prosecco’s die ik tot nu toe dronk, nodigden zelden uit tot meer. Maar daar komt met deze maidenproeverij van Ron Visser absoluut verandering in. Een proeverij van prosecco’s, een tranquilo, millesimato’s en een Cartizze. Van de eenvoudige prosecco tot de top. Gemaakt van de specifieke druif Glera (als je die zo eet is ie niet te hachelen volgens Willem Jan) uit de regio Veneto. Een groot gebied, zeker sinds dat flink moest worden uitgebreid om met de herkomstbenaming ook het dorpje Prosecco daarbinnen te laten vallen. Een zeeklimaat met warmte overdag en zeewind in de avond en nacht. Het terroir heeft bodems met vooral mergel, kalksteen en klei. En steeds vaker maken goede producenten daarvan kenmerkende en onderscheidende wijnen.

Ivan Agostinetto, Colle del Fondo – Vino frizzante
We beginnen met een indrinker, een vino frizzante. Klein beetje troebel, fijne mousse. Ik ruik appel en citrus in de neus, maar Saskia heeft een flashback van haar studententijd met schraal bier. Martijn ruikt dat bier ook. Willem Jan proeft subtiele mousse in de mond peer en appel, met flinke bitters (grapefruitschil) in de afdronk. Ik vind de wijn, in tegenstelling tot de meeste anderen, wel sappig en plezierig.

Ivan Agostinetto, Colle del Fondo – Vino bianco
Stille wijn (‘tranquilo’), rustiger en minder expressief dan de vino frizzante. Ronde aanzet, waar Willem Jan tonen van citrus & vanille proeft, Peter naast de frisse zuren ook amandel en hazelnoot. Een aantal proevers wordt na de eerste wijn van deze ‘tranquilo’ toch weer wat blijer. Terwijl ik die eerste toch ook echt heel plezierig vond ….

La Farra, Prosecco Superiore DOCG – Millesimato Extra Dry 2019
Na deze inleidende beschietingen gaan we in een hogere versnelling: een mooie ‘millesimato’, gemaakt met druiven uit één oogstjaar. Laat je niet misleiden door de aanduiding ‘extra dry’. Dat is de op een na zoetste classificatie met restsuikers van 12-18 gram/liter. Volgens Martijn “super-zoet”. Annemiek vindt de wijn ingetogen met een klein zoetje met tonen van appel, citrus, grapefruit en een klein beetje gist. Sterke mousse. Cees proeft flinke zuren een klein zoetje (maar niet storend) en een lange afdronk. Mooie wijn!

Ivan Agostinetto, Saccol di Valdobbiadene – ‘Colle del Brut’
Een frisse neus met peer, meloen en appel. In de aanzet goudreinet en gele appels, een fris glas met een vrolijke mousse. Noël vindt dit echt een wijn om lekker buiten te drinken. En laat dat nou precies de bedoeling van Agostinetto zijn met deze vino spumante!
Gemaakt volgens de Charmat-methode (ook wel Martinotti-methode genoemd) met gisting op tank.

Merotto, Prosecco Superioire DOCG – ‘Bareta’ Brut
Noël haalt meer citrus uit de neus van deze wijn. Frisser en meer zuren in de aanzet dan de ‘Colle del Brut’, strenger ook. Liselotte is heel duidelijk in de geur van deze Bareta Brut: onmiskenbaar karnemelk! Peter vindt de bubbels in de mond grover dan in het glas. Ik proef in deze drogere prosecco toch ook wat bloemigheid en minerale tonen.

Ivan Agostinetto, Saccol di Valdobbiadene – ‘Colle d’Oro’ Millesimato Extra Dry
Stevige mousse in het glas bij deze vino spumante. Zachte en elegante prosecco met een klein zoetje en prettige zuren. Rode grapefruit en gele appel, met een langere afdronk.
‘Aangenaam glas, met bloemetjes, citrus en passievrucht’. Peter is duidelijk enthousiast en is niet de enige! Ook Eric heeft het over een zachte afdronk met appel en amandeltjes.

Merotto, Prosecco Superiore DOCG – Brut Integral millesimato 2019 (magnum)
Extra brut met maar 2,7 gram restsuiker en dat proef je. Elegante mousse in het glas en een ingetogen neus. Pas na een tijdje komen de gisttonen. Peter herkent marsepein en appeltjes in de neus. Mooie bitters in de smaak. ‘Je zou ‘m zo voor een champagne kunnen houden’.
Annemiek haalt er in de neus eerst appel en rozen uit, later komt een ‘stinkertje’. Ik proef appel en hazelnoot. Deze prosecco heeft na de 2e gisting nog 120 dagen op de droesem gelegen om extra complexiteit aan de wijn mee te geven. Een favoriet van Ron: gebalanceerd en verrassend!

cartizze territorio

Merotto, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Dry
Niet droog dus, 26 gram restsuiker! Elegante mousse in de mond, gele appeltjes, peer en witte perzik. Dit is in kwaliteit de top van de prosecco-pyramide: van de heuvels van Santo Stefano in Cartizze, een top-terroir vlakbij Valdobbiadene. ‘Zacht en rijk van smaak, zo wil ik een prosecco wel graag drinken!’. Eric laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

En met een achtergrond van 30 jaar in restaurants en catering, tovert Ron voor iedereen een mooi schaaltje met vismousse, gegrilde groenten, charcuterie en kazen op de proeftafels. Ja Ron is de man van de wijn & spijs. Sinds hij zich recentelijk bij ons heeft aangesloten, komen er bij diverse geproefde wijnen spontaan bijbehorende spijs-ideeën naar boven. Geweldig!

Merotto, Rosso Dogato – Cabernet Sauvignon 2016
Als een na laatste wijn nog één glaasje rood uit dit gebied. Een zwoele wijn met zwarte kers en bosfruit, fijne tannines (30 maanden houtlagering) en een klein bittertje. Martijn is duidelijk: alle kenmerken van een Cabernet Sauvignon, cassis en andere bessen. Lekker bij de charcuterie! Een van de favorieten van Ron, deze wijn.

Grappa Ciao Bei
En als uitdrinker een “digestief-cocktail” van grappa (van de Glera druif) met de eerder al gedronken Brut Imperial van Merotto. You love it or you hate it: “niet mijn ding” is de duidelijke reactie van Annemiek en Claartje, voegt niets toe aan een lekkere prosecco volgens Martijn. Noël en Willem Jan zijn er wel van gecharmeerd …..

Een mooie proeverij die mijn ogen voor prosecco in ieder geval geopend heeft, bedankt!

Proefnotities en verslag Maarten Drop

Fris fruit of rijp fruit
By in

Fris fruit of rijp fruit

Proeverij van Annemiek Vermeijlen

Kan een wijn van dezelfde druif fris stuivend en expressief zijn of ingetogen en gelaagd? De proevers in deze proeverij wéten het. Maar pas na de onthulling van de wijnen die Annemiek op tafel zet. We proeven vier series blind. Witte wijn. Met best wel grote verschillen. Waardoor je automatisch aan verschillende druiven denkt als oorsprong. Deze auteur denkt vaak automatisch aan de momenten waar een wijn bij past. Een thuiskomwijn. Een terraswijn. Een vier-de-lente wijn. De bij een mooie heilbot wijn. De reflectie- en meditatiewijn. De familiediner-wijn. Voel je er een verschil bij?

Moulin de Chauvigne 2018 Savennieres
Hartendief van Annemiek. Van dit kleine gebied ten zuidwesten van Angers komen enkele van de allermooiste wijnen gemaakt van chenin blanc. Het gebied telt zo’n 130 hectares bij een maximale opbrengst van 50 hl/ha en enkele gevestigde namen. Jonge wijnboeren experimenteren hier graag. Sylvie Plessis is de wijnmaker. De geur van deze wijn heeft veel mineraliteit. RobK benoemt ananas in de geur en veel bitters in de smaak. Die bitters vallen mij niet zo op, wel een strenge smaak met veel zuren. Dit is een wijn die nu met fris fruit is te typeren, maar die gemakkelijk een jaar of 7 tot 10 bewaard kan worden en dan wint aan rijkdom en gelaagdheid.



Mullineux 2019 Swartland

Hartendief van Annemiek. De chenin blanc uit Zuid Afrika zit voor 74% in deze wijn, aangevuld met maar liefst zes wijndruiven: clairette blanche, viognier, grenache blanc, semillon, macabeu en verdelho. Dat levert een heel serieus glas wijn op. Een complexe wijn, zegt RobK, mooi in balans. Er valt veel fruit te ruiken, perzik vooral, banaan ook, vanille, iets droppigs proef ik in de smaak die veel rondeur heeft en harmonieus is. Mooie bitters in de afdronk. Mooi bij stevige vis, gevogelte, kalfsvlees, zegt de documentatie. Van een familiebedrijf. Meer dan 80 jaar oude stokken.

In een volgende serie laat Annemiek blind twee wijnen proeven die later allebei van viognier gemaakt blijken te zijn. Van hetzelfde domein. Een zonder houtrijping en een met houtrijping. Leuke wijnen.

Coudoulet 2019 viognier pays d’Oc
Bloemrijk, expressief, later ook wat mineralen. Aandronk met mooie bitters en wat perzik in de smaak. Claartje ruikt lelietjes van dalen. Deze wijn is opgevoed op roestvrij stalen fusten.

Coudoulet 2017 viognier de Fontgaline, pays d’Oc

Deze wijn blijkt twee jaar ouder. De geur heeft gist, brood en citrus, aldus Claatje. Mijn impressies zijn abrikoos, perzik, bloemetjes en vanille. Rijke smaak met heel mooi geïntegreerd hout. En zo ontstaat een ‘poor man’s’ Condrieu in het klein. Een vollere smaak.

Is de rijpere wijn altijd de lekkerdere wijn? Dat ligt er maar aan. In de laatste serie proeven we twee wijnen gemaakt van chardonnay. Met een flink prijsverschil: 1 staat tot 3. De niet houtgerijpte wijn vind ik persoonlijk hier lekkerder.

Glenelly 2019 Unoaked chardonnay , Stellenbosch Zuid Afrika
Waarom zetten ze met grote letters Unoaked op het etiket? Dan zullen er wel liefhebbers voor zijn. Bleek geel. Mineraal getypeerd. Volle aanzet met een zoetje. Mooie citrus zuren, fijne wijn. Ik kan het bij deze wijn allemaal wat minder goed benoemen, maar de collega proevers doen dat wel: mineraal, limoen, munt, anijs, witte perzik.

Mont Blois 2017 Kweekamp chardonnay
Een wijn die veel lof krijgt toegezwaaid in de pers. Mineralig, met een stinkertje. Volle aanzet met fraaie bitters. Lang nahangend, altijd een goed teken. Liselotte prijst de wijn vanwege de balans, rokerige geur, vanille en roomboterbabbelaar. Bourgogne is hier duidelijk een voorbeeld voor de wijnmaker Nina Mari Bruwer.


Is een fris fruitige wijn lekkerder dan een rijp fruitige wijn? Dat kan je niet zo zeggen. Annemiek schrijft in de documentatie dat de fris fruitige wijnen lekker zijn als eetlustwekkend aperitief. Op terras. En de rijp fruitige wijn past goed bij de maaltijd en bij kaas. Dit is een thema dat moeiteloos nog eens herhaald kan worden. Met rode wijn. Nuttige proeverij.

Scribent: Peter van den Besselaar

De geproefde wijnen

Het geheim van de sociëteit is ontsluierd: jubileumboek 40 jaar Brabantse Wijnsociëteit
By in

Het geheim van de sociëteit is ontsluierd: jubileumboek 40 jaar Brabantse Wijnsociëteit

Een sociëteit moet rituelen in ere houden. En dus werkten v.l.n.r. Hans Lodewijkx, Peter van den Besselaar, Valerie Bollen en Rob van Ginneken aan een jubileumboek “Beter wijnproeven. Meer Genieten.”
Ze kregen complimenten van voorzitter Eric. De commissie heeft hard gewerkt, maar Valerie verklapte dat in de vergaderingen ‘wijnig’ was gewerkt. 😂
Er is op het boek en de leden getoost met een Singla Rivesaltes Ambré uit 1980, uit ons geboortejaar. Het boek is exclusief voor leden en oud leden.


Het geheim van de sociëteit is ontsluierd in gesprekken met de leden. Proeftermen werden verzameld en verwoord. En omdat we over wijn eindeloos praten, redetwisten, argumenteren, bazelen, neuzelen en filosoferen, staan in het boek dertien thema’s, artikelen over wijnproeven. Met zeven vreemde wijngewoontes. Een boek om vaak met veel plezier ter hand te nemen. Zoals bij de okki en taptoe vakantieboeken, vroeger.

Boer Wim van Roessel heeft een gepassioneerde toelichting gegeven op zijn werk. We genieten van zijn uitstekende runderstoof. Uiteraard met een mooie glas: Nuits St Georges 1999 en Pessac Leognan 2014 uit magnum.

Op de boerderij is een landwinkel waar de producten gekocht kunnen worden, woeensdag, vrijdag en zaterdag van 9.30 uur tot 20.00 uur. Kijk hier naar de website:
 
 


De boekpresentatie is afgesloten met een heidewandeling met gids.

De gedronken wijnen

Andere fotos door leden gemaakt

Klapeksters bewaren gevonden mestkevers aan stekels. Een zeldzame vondst op de Regte Heide

Blindproeven van een breed spectrum wijnen uit Rheinhessen en Pfalz
By in

Blindproeven van een breed spectrum wijnen uit Rheinhessen en Pfalz

Het zijn de twee grootste wijngebieden van Duitsland: Rheinhessen en Pfalz.
de kerk van Forster Kirchenstück

Maarten Drop bezocht wijnboeren op zoek naar pareltjes in de twee grootste wijngebieden van Duitsland. En wij genieten mee – blindproevend. En dan weet je niet dat je weissburgunder, silvaner, riesling, st. laurent, spätburgunder, portugieser of chardonnay in het glas hebt. Maarten kiest voor een breed spectrum van wijnen.

Sektkellerei Andres & Mugler, Cuvée Elena Brut 2015
Gemaakt van chardonnay, auxerrois en schwarzriesling. De wijnbouwers besloten in 1989 om samen sekt te gaan maken. Zo’n drie decennia later is dat een ware charmeur, met maar liefst 40 maanden ’sur lie’. Hele rijke geur met bloemetjes, kokos, vanille, peer en meloen. De smaak is hoog in de zuren.

Ron adviseert ceviche van forel in grapefruit met wat venkel gestoofd in amandelmelk.

Weingut Weinreich, Bechtheimer weissburgunder trocken 2015

Een heel serieus glas, dat ik ten onrechte voor riesling aanzie. Dat komt door de mineralige neus met een botertje, later kruisbes. Met flinke body, een heel serieus glas. Ik vind het een eetwijn.

Rons eetadvies is snoekbaars rivierkreeft met bleekselderij in deze wijn gestoofd.

Andreas Durst als garagist aan het werk

Andreas Durst, silvaner A+ 2016
Hartendief van Maarten. Wijn heeft soms een verhaal nodig, Maarten vertelt over de wijnfotografie van Andreas Durst, die besluit ook zelf wijn te willen gaan maken. Dat er vergeten wijngaardjes zijn met knoeperoude stokken. Waar Andreas wijn van mag maken. Ik hou van wijnen met die verhalen. De stokken van deze wijn zijn 70 jaar oud. Fonkelend goudgeel met enorme mineraliteit en kruiden. Valerie benoemt een stinkertje en milde zuren. Willem Jan zegt dat geur en smaak detoneren. Kees is gecharmeerd van de concentratie.

Rons eetadvies forel met bruine amandelen en citroenboter.

Weingut Weinreich, Hasensprung riesling trocken 2017
Van de drie rieslings springt deze er voor mij uit. Gerard proeft wat petrolimpressie, ruikt tropisch fruit. Eric benoemt olie en asfalt. Niets van dat in mijn aantekeningen, maar wel expressieve geur, mineraliteit en kruidigheid. Hoog in de zuren uiteraard en enorm concentraat.

Rons eetadvies lamsrolade met citroenthijm en jus met gemberkruidkoek.

Proeven bij Dengler-Seyler in Maikammer

De rode wijnen zijn allemaal fraai.

Weingut Dengler-Seyler, spätburgunder Maikammer 2014
Fraai uitgerijpt. Toos ruikt kers en mint. Ik ruik vooral toffe, pruimen en tabak. Lekker soepele smaak met een afdronk met een scherp randje.

Rons eetadvies eendeborst gepofte knoflook, jus met sinaasappel en port.

Andreas Durst, P portugieser uralte Reben 2016
De neus neemt mij volkomen voor deze wijn in, zo mooi: kruiden en amarenekersen. De smaak is prettig frivool, tikje kortaf. Liselotte ruikt framboos en paprika. En wat bosgrond. De wijnstokken voor deze wijn zijn meer dan 100 jaar oud.

Rons eetadvies wildzwijnbout met gremolata.

kelder Bernart

 

Weingut Bernhart, sankt laurent ‘S’ 2017
Hartendief van Maarten. Mooie wijn met wat stallucht, geparfumeerd. Naast de portugieser is deze wijn wat beter in balans, wat volwassener. Liselotte benoemt specerijen en rokerigheid. Toos de fruitneus en mooie aanzet en balans.

Rons eetadvies parelhoenfilet, rode radicchio met balsamicoazijn

Weingut Bernhart, Spätburgunder Sonnenberg ‘KT’ 2016 (Grosses Gewächs)
Mijn wijn van de proeverij. 18 maanden houtrijping. Toos benoemt kersen, kruiden en aangename balans. Liselotte framboos, mint en eucalyptus. Mijn aantekeningen: schotse pijptabak in de geur, lekker! Soepele, harmonieuze smaak. Verfijning, elegantie én kracht verpakt in de elegantie van een ballerina.

Rons eetadvies hertenbiefstuk met mosterdkruidenkorst en rozemarijn braadjus.

Fijne proeverij.

Verslag: Peter v/d Besselaar

De gedronken wijnen

Peter van den Besselaar nieuwe proefkampioen
By in

Peter van den Besselaar nieuwe proefkampioen

Wedstrijdproeverij door Rob van Ginneken.

Hé, zitten we in examenopstelling?, vraagt Maarten als hij binnenkomt. Ja, examen- en corona opstelling. In april is de wedstrijd door de lockdown uitgesteld. Op de foto’s uit 2019 zitten we gewoon naast elkaar. Weinig proefavonden zijn in ons lokaal saaier dan de wedstrijd, iedereen zit geconcentreerd en stil te proeven. Bloedserieus meestal.

  

Buiten het proeflokaal krijgt de vertwijfeling lucht, kijk maar eens naar de gezichten op de foto.

De proeverij die Rob van Ginneken componeerde zat goed in elkaar. We proeven wijnen die we al eerder proefden. Dat criterium is opnieuw gebruikt. Er werd hoog gescoord, de proefkampioen scoorde 8 van de 10 landen goed en 5 van de 10 druiven.

Het podium ziet er als volgt uit:

  1.  Peter van den Besselaar
  2.  Eric Hoepelman
  3.  Berry Marinussen
Runners Up Valerie, Willem Jan, Ron en Rob misten op een haar na het podium. Well done.

De wijnen van de wedstrijd.

Knipogen naar het nieuwe seizoen
By in

Knipogen naar het nieuwe seizoen

Wijnen uit zeven landen staan op tafel in de werkavond: vijf Franse, drie Italiaanse, twee Duitse, twee uit Oostenrijk en een wijn uit Zuid Afrika, Spanje en Portugal. Er staan ontdekkingen bij. Maar ook verschillende knipogen naar de thema’s van proeverijen in het nieuwe seizoen.

Er staan twee Grüner Veltliners op tafel.

Grüner Veltiner Huber 2019 Traisental

Gemaakt van druiven die komen van stokken tussen 5 en 60 jaar oud. Fris, kruisbes, kruidig en floraal, milde zuren.

Grüner Veltliner Martin Obenaus 2017 – G – Granbarrel

Im Granitsteinfass gereift, zegt het rugetiket. Op de foto staat Martin Obenaus naast zo’n stenen wijnvat. Opmerkelijke wijn, goudgele zweem, rijpe peer en hooi (niet gek dat de wijn voor chenin blanc wordt aangezien). Earl Grey thee, forse wijn, krachtig en karaktervol. Willem Jan benoemt een oxidatieve toon, zwoelheid, een interessante wijn is zijn conclusie.

 

Nobile de Montepulciano 2015 Messagero

RobK benoemt de goede balans van de wijn: licht animaal. Rijke wijn met rood fruit in de geur, ceder, tabak, de smaak is aangenaam, stevig en warm. Hap sap wijn. Uit het mooie Toscane.

Il Favot 2015 Langhe Nebbiolo Poderi Aldo Conterno

De druiven vergisten in RVS tanks gedurende 6-8 dagen, met schilcontact. De wijn rijpt daarna eerst in RVS en vervolgens enkele maanden in kleinere, eikenhouten vaten. Proefnotitie: Roodbruine en vrij transparante kleur. Ik ruik de karakteristieke rozen. Erg mooie geur, heel elegante wijn. In de smaak de voor Piëmonte karakteristieke bitters, ik vind dat altijd wat ontoegeeflijk én karaktervol. Mooie wijn.

Baía de Troia 2018 Castelão Casa Ermelinda Freitas

De druiven voor deze wijn komen van 60 jaar oude wijnstokken, ze zijn handmatig geplukt. Autochtone druivensoort: castelão. De wijnstokken krijgen 300 zonuren per maand met temperatuur die soms kan oplopen tot 45 graden. 12 maanden gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Rijke geur, zwartrood fruit, zwoel, zoete aanzet, chocolade in de smaak.

Auxerrois 2015 Auslese Weingut Cuntz & Scheu

Een curieuze uitdrinker, we drinken niet zo vaak Auxerrois en al helemaal geen met het predikaat Auslese. Afkomstig van de Schweigener Sonnenberg. Frisse en soepel aangename wijn met medium zoetheid.

 Proeverij 8 sept 2020
Proefnotities Peter van den Besselaar

 

                    

Overzicht van alle gedronken wijnen

Jura wijnen zijn 'hard to get'
By in

Jura wijnen zijn 'hard to get'

Het wijngaard areaal van Jura is minder dan 1% van de Franse wijngaarden. Te klein om bekend te worden. Behalve bij kenners. Maar zelfs die zullen moeten toegeven: de wijnen spelen ‘hard to get’. Ze hebben vaak een oxidatief karakter. De wijnen zijn een tikkeltje afstandelijk. De liefhebber moet er moeite voor doen, het zijn wijnen voor een ‘acquired taste’. Veel wijnliefhebbers hebben een fragiel ego. Ze willen instant genot. Waarom vijf of tien jaar wachten? Als een wijn hautain gesloten blijft, is de kans dat je de wijn in het hart sluit minimaal. Hoe was dat tijdens deze proeverij?

Vin petillant

Eric Hoepelman zette meteen een interessante wijn neer, een Pet’Nat van Jean Francois Ganevat, genoemd naar zijn hond: Rott’Fall’r vin petillant. Een wijn gemaakt van riesling, dat je vooral uit de smaak kan opmaken: heerlijk hoge zuren met veel spanning. De geur verovert me snel: veel mineralen, een positief stinkertje, een heel rijke geur, een Grand Seigneur staat in mijn aantekeningen. 

Côtes de Jura

Daarna krijgen we vier wijnen van het Château d’Arlay, twee jaargangen chardonnay en twee jaargangen pinot noir. Het zijn druiven die in andere landen en streken de basis zijn voor heel charmerende wijnen. Waardoor liefhebbers hun hart eraan verpand hebben. Maar dat zou je niet zeggen bij deze Jura wijnen.

De chardonnay’s met appelation Côtes de Jura hebben beiden iets strafs. Ze zijn zes maanden gerijpt op eiken fusten. De jaargang 2000 geeft een amandelassociatie, waar 2004 iets van perzik heeft. Beide zijn geen wijnen die je lekker opentrekt om bij de tv een glas te drinken, dat zou ze enorm tekort doen en bezorgt jezelf een moeilijke avond. Het zijn bij uitstek dinerwijnen.

De pinot noirs hebben maar liefst vier jaar houtopvoeding gehad. De 2014 was introvert, iets van paddenstoelen, een wijn om alle finesses van te ontdekken met wijnvrienden. De jaargang 2008 speelt ook hard to get, maar gééft uiteindelijk meer. Half transparant, een tikje dof. In de geur mocca, toffee en fruit. Later ook mint. Door de tannines wat ontoegeeflijk, aantrekkelijker bij eten dan zo.

Vin de Gelée

Een klein flesje is vaak een voorteken voor een bijzondere wijn. Nu ook. Savagnin de Gelée, Côtes de Jura uit 2001 van Sylvie & Luc Boilley-Fremiot. Wat searchwerk. De Gelée betekent vaak dat de druiven na Allerheiligen zijn geoogst. Een bijzondere wijn die niet ieder jaar wordt gemaakt. Echt een vondst van Eric. Een van zijn hartendiefjes. Geen wonder. Zeer heldere kleur, een enorm rijke geur met vijgen, perzik, honingtonen. Echt een meditatiewijn. Geweldige balans en een smaak met een heel schaal met noten. Heel bijzonder, vloeibaar geluk. 

Vin jaune

Hierna volgen twee wijnen waar Jura om gekend is: vin jaune, wijn die meer dan zes jaar rijpte in fust onder een koek van gist. De wijn is altijd geconcentreerd, maximale opbrengst 30 hl/ha. De koek van gist noemen ze ‘voile’. De wijnboer verliest 38% van zijn wijn door verdamping, het deel voor de engelen. De wijn wordt op flessen van 62 centiliter gebotteld, de zogenaamde clavelin. Deze oxidatieve wijn verkrijgt extra rijkdom door rijping. Het is een wijn die bijna oneindig bewaard kan worden. 

Château Chalon 2000 Dennis Chevassu. Mooi oxidatief. Een schaal met noten, enorm rijke geur, geconcentreerde intense smaak. 

 

Château Chalon 2009 Domaine Berthet Bondet. Nog intenser, een vage impressie van terpetijn, de geur van de wolhokken in de oude textielfabriek waar nu museum de Pont gevestigd is, zest van mandarijn, cashewnoten, zachte aandronk, geweldige balans, liefelijk, een van de grootste Franse wijnen. 

Vin de paille

We sluiten de proeverij af met drie vin de paille, van ingedroogde druiven. Alle drie prachtig, graduele verschillen. Er staat een hartendiefje van Eric bij: Château l’Étoile 1998 van de AOC l’Étoile. Mahonie kleur, vijgen in de geur, prachtige balans, toffee, lang nahangend. Krenten. 

Het is te hopen dat het niet opnieuw zeven jaar duurt voor we een Jura proeverij in het programma opnemen. De Jura is een kennersgebied. Klasse dat Eric deze wijnen bij elkaar bracht en deze leerzame proeverij in het programma liet opnemen.

Begeleidende presentatie in PDF

¡ Benvinguts a Empordà!
By in

¡ Benvinguts a Empordà!

Proeverij Just Krijn

Wederom is het Just gelukt wijnen mee te nemen vanuit Spanje in zijn koffers. Alles moest met het vliegtuig mee en wat een geluk dat hij begin maart is geweest net voor de crisis. Dit maal heeft hij het noordelijkste stukje Spanje de Empordà bezocht. De wijnen die Just heeft meegenomen komen van een gespecialiseerde winkel in lokale producten Celler d’en Xiqui in Gerona, hoofdstad van Cataluna. De wijnen worden geproduceerd door kleine wijnboeren uit de Empordà. Steeds meer boeren zetten daar hun deuren open voor bezoekers die willen ontdekken waar deze unieke wijnen vandaan komen. Just heeft gekozen voor garnacha wit, grijs en rode varianten en per producent twee wijnen. We proeven het hele spectrum om zo een indruk te krijgen wat het gebied te bieden heeft.

De wijnen werden niet blind geproefd zodat we ons goed konden focussen op de smaak van de druif. We begonnen met een indrinker Kremant17 (Masia Serra) Brut Nature, 100% witte Grenache. Licht geel, fijne mousse, volgens Kees een fruitige neus, zoetje in de afdronk, een leuke cava, terwijl Maarten ook tonen van gist, noot en citrus ontdekte, soepele aanzet, niet zo heel veel zuren, een korte afdronk, een aangename wijn.

De serie van 3 witte wijnen (mix granache wit, grijs en macabeo), waarvan de eerste van het wijnhuis Celler Pujol Cargol (Masarac) is. Donker geel, gegiste appel, peer. Frisse zuren, fruit, bittertjes in mond, lange afdronk boterig. Gerard vond deze wijn goudgeel, aanzet citrus, stevig bittertje, hout belegen, prachtige zuren klein zoetje. Maar ook door anderen werden gom, salie, salmiak rijp geel fruit en een lange afdronk benoemd.
De tweede witte wijn is van Celler Arché Pagès, Cartesiusblanc 2018, granatxa blanc heel licht geel, fruit grassige tonen, en volgens Rob van K. mineralig, kruidig, ziltig en mooi in balans.
En de derde van Mas Llunes, Singulars Vinyes Velles, 2016, cariñena blanca; licht geel, petroleum maar ook fruitige neus met eikentoets, romig. In mond heel veel fruit, milde bitters, citrustonen, beetje lobbig. De bitters werden benoemd als stevig in de aanzet en blijvend aanwezig in de afdronk, Rob wordt er blij van.

Dan gaan we drie rood proeven, alle driegemaakt van de Garnacha druif waarbij de eerste en derde wijn beide ecologische zijn.

De eerste wijn is van Mas Geli, Negre 2018, garnatxa negra in Pals, wordt ecologisch verbouwd en met de hand geplukt. Jammer dat deze fles kurk heeft.
De tweede wijn uit deze serie komt uit Mollet De Peralada (net boven Figueres en ten zuiden van de Franse grens). Deze microwijn komt uit een microklimaat en worden verwerkt in een microvinificatie-installatie. Enkelvoudige cépagewijnen van oude wijngaarden met inheemse variëteiten die een extreme tipiciteit vertonen. Microwijnen zijn kleine uitvoeringen die worden gemaakt in 10 kleine afzettingen van slechts 1000 liter capaciteit onder zeer gecontroleerde omstandigheden. Het wijnhuis C eller la Vinyeta, (Microvins, garnatxa negra 2016) plaats alle informatie van de wijn op de fles. Proefnotities van deze wijn met 14 maanden houtrijping zijn robijnrood, kruidig ziltig braam, zwarte bes, anijs mooi rood fruit, drop, zachte tannine, rood en zwart fruitpeperig in de afdronk. Claartje vindt dit de mooiste wijn van de drie, zwarte kersen laurier drop mooie aanzet ook laurierdrop.
De derde wijnvan Pere Guardiola, Joncària negre, Granatxa negra 2015 met 16 maanden hout, is paarsrood: braam bes, venkel hout en vanille, stevige tannine droog in mond, zwarte bes vanille fruitige zuren. Rob van G. vindt dit echt paars, heeft een intense neus, stevige droge tannine, tabak, ook een mooie wijn. Leila vindt het echt een eet-, culinaire wijn, lekker bij stoofvlees.

Dan volgt de derde serie van de cariñena druif van drie verschillende wijnhuizen: Celler Pujol Cargol (Masarac),( el misatger samsó negre selecció, 2017, van hetzelfde huis als van de eerste witte wijn). Tweede flesPere Guariola, Anhel de Empordà Samsó barrica 2015 en de derde: Celler la Vinyeta, Microvins , 2016, waarvan we ook de Garnacha druif gehad hebben in de vorige serie.

Alle drie zijn ze diep zwart rood van kleur en hebben een hoog alcoholpercentage (14,5%)

Volgens Willem Jan is het nuttig om bij deze serie eerst snel te ruiken, eerste fruitig, tweede stallucht, derde stevige stallucht met teer. Uiteindelijk zijn bij de laatste twee de stalluchten verdwenen. Vervolgens komt er een overvloed aan proefnotities naar boven. De tweede cassis melk vergisting, de eerste heel veel fruit, derde in overdrive richting steviger en zoeter, krenten pruimen cassis behoorlijke wat aan smaak daar binnenkomt. De eerste is echt onderscheidende, vrolijke noot, minder zwaar dik aangezet. Tweede redelijke tannine, derde wel droog maar niet aan tannine eerste fris zuur, tweede is wat zoeter in aanzet terwijl minder dan 0, 4 van 1 naar 3 meer droppig gevoel. 1 doordrinken, 2 lukt niet om hele fles leeg te krijgen, derde bij eten zo vol van smaak.

Tja zegt Hans, wat kun je daar nog aan toevoegen en geeft aan de voorkeur voor nummer drie te hebben maar alle drie zijn mooi. Leila valt meer voor de eerste toch wel intense, met peper en vanille, en minder tannine.

Just vind de eerste verassend fruitig.

Verschiilnde soorten grond van de wijngaarden

Dan komen er nog twee wijnen van dezelfde cariñena druif van het wijnhuis Vin d’O (Vinyes d’Olivardots) in Capmany, Girona. De Empordà DO (Denominació d’Origen) heeft zeer heterogene gronden, waarvan het merendeel een zanderige textuur en een laag gehalte aan organisch materiaal heeft. Dit is ideaal voor de wijnbouw van hoge kwaliteit. De bodems zijn grotendeels zuur en het gebied varieert in hoogte van zeeniveau tot een hoogte van 260 m.

Het is belangrijk om te weten dat in de Empordà-vlakte de alluviale gronden overheersen, terwijl in de bergachtige gebieden en op de berghellingen de gronden leisteenachtig en granietachtig zijn. Dit was te proeven in de laatste serie rood van het wijnhuis Vd’O;
* de Vd’O 1.12 Samsó (cariñena) –Pisarra 2012 van de leisteen ondergrond (1100 flessen) en
* de Vd’O 2.12 Samsó (cariñena)- Sorra 2012 afkomstig van de zandbodem.
Opvallend was de geur van beide flessen. Men vond de eerste wat kurk hebben. De tweede een rooklucht net als bij rookthee. Het fruit was er moeilijk doorheen te ruiken, wel volgens Eric gerookte paprika, in de mond een zachte aanzet ook rokerigheid maar ook zwarte kersen, zachte tannine, laurierdrop. Een heerlijke wijn, mooi in balans.

Uitdrinker van het huis Pere Guardiola,Torre de Capmany Garnatxa de Empordà gran reserva een zoete garnache, hout gerijpt behoorlijk veel alcohol. Amberkleurig. Geur van boterbabbelaar komt je tegemoet. Karamel rozijnen, zuurtjes en zoetjes in balans gedroogde abrikoos. Kees vindt dit lekker hij is niet log zou hij zo kunnen kopen. Mooie zoete zuren.

Er staat geen jaartal op en alle informatie is in het catalaans. Deze wijn heeft 2016 en 2017 een medaille gekregen, dus van 2015?

Al met al heeft deze proeverij uit de Emporda DO op iedereen indruk gemaakt. Zeker de moeite waard om de kleine wijnproducenten te bezoeken in dit gebied.

Proefnotities en verslag Annemiek Vermeijlen

Rhone doorproeven met ontdekkingen
By in

Rhone doorproeven met ontdekkingen

Diederick Swagemakers heeft zijn hart verpand aan de Rhônestreek. Hij zet ons drie witte wijnen voor, één bijzondere rosé en zeven rode wijnen. De proeverij is uitstekend gedocumenteerd én bij de wijnen vertelt Diederick persoonlijke ervaringen van bezoeken.

Domaine De Saint Cosme, ‘Les Deux Albion’ 2018

Een eenvoudige classificatie, maar de wijngaarden liggen tegen Gigondas aan. Principauté D’Orange. Gemaakt van 40% Viognier. 20% Marsanne, 30% Picpoul, 4% Clairette, 3% Ugni blanc en 3% Bourboulenc. Een heerlijk begin, ook al omdat ik écht veel impressies van de geur meekrijg. Die is heel expressief met jasmijn, nougat, banaan, warempel zelfs wat koffie en mocca. Stevige witte wijn, hap sap, met een bittertje en zuren die vooral in de afdronk zich manifesteren.

Saint-Joseph ‘Le paradis Saint Pierre’ 2016 Pierre et Jérome Coursodon

Gemaakt van 95% Marsanne en 5% Rousanne. De wijn kreeg een jaar houtrijping en dat is goed te proeven, tikje dominant, fijn als je dat lekker vindt. Rob ruikt perzik, mineraal en vanille. Veel karakter, goede balans met interessante afdronk. Een wijn om bij te eten, die kan wel wat hebben. Ik zoek op wat een mooie combinatie is: gebakken heilbot met kaassaus en knoflook. Waarvan akte.

Domaine Lafond Rosé L’esprit De Roc-Epine 2018

Uit het gebied dat de mooiste rosé van Frankrijk levert: Tavel. Gemaakt van 60% Grenache, 10% Cinsault, 10% syrah, 5% Carignan en dan zelfs nog: Clairette, Picpoul, Bourboulenc, Mourvedre. Er zijn maar 2.000 flessen van gemaakt, bij de wijn is geen sulfiet toegevoegd en dat maakt de wijn kwetsbaar. Een snuf houtopvoeding (4 weken, een derde van de wijn). Gekoeld voortreffelijk met warm weer, ik ruik nauwelijks iets, prettig zuurtje. Martijn benoemt tabak en zoethout.

De prettige ‘eenvoudige’ Côtes du Rhone (Domaine de Saint Cosme 2016) staat in mijn aantekeningen als een bek vol wijn met veel kracht en prettige zuren. Langer in het glas ontwikkelt zich een mooie kersimpressie.

Twee Gigondas domeinen bezocht Diederick, niet de minste, een met de charme van de traditioneel werkende wijnboer en een met hypermoderne installaties. Domaine de Raspail-Ay 2015 is voor veel proevers een bekende. Koffie, chocolade en veel kracht typeert Berry. Rijp fruit, menthol, etherisch typeert Noel. Hartendiefje van Diederick. Domaine de Santa Duc 2015 heeft Italiaanse dakpannenbruine kleur, geroosterde hazelnoot en een licht verbrande geur. Berry heeft positieve notities bij de constatering dat de wijn iets minder balans heeft: leer, ceder, nat hout, belegen, kersen en nog tannines.

In de derde serie stond een regelrechte verrassing.

Côte Rôtie ‘Brune et Blonde’ 2006 E. Guigal

Gemaakt van 96% Syrah en 4% Viognier. Deze wijn is een feestje om te drinken. Nadat ik mijn neus in het glas had gestoken, was de eerste aantekening: Deftig!

Een prachtige en harmonieuze geur met tonen van bospaddenstoelen, mocca en nougat. Eigenlijk niet zoveel te wensen. Marten typeert de wijn mooi met pruim en vijf, elegantie! Just proeft braam in de smaak en ruikt herfstbos, leer en tabak. Aan níets is te proeven dat deze wijn al veertien jaar oud is. Heeft bovendien nog potentieel.

Chateau Pesquié 2012 Cuvee Artemia ~ Ventoux

Gemaakt van gelijke delen Grenache en Syrah. Nooit eerder proefde ik zo’n serieuze en grootse Ventoux. Kardinaalpaarse rand en overduidelijk morellenkersen, die lekkere zwoele geur waardoor je meteen weet: Syrah. Peperig, expressief en rijk.

Uitgebalanceerd, fluwelig, heel soepel.

De afsluitende Rasteau uit 2015 Domaine de Beaurenard, Vin Doux Naturel, is er een waar menig proever voor wakker gemaakt mag worden: erg mooi door een fraaie balans met uitgebalanceerde zoetheid.

Heerlijke proeverij!