Overzicht blogberichten

By in

In memoriam Kees Mutsaers (1949 – 2025), genereus wijnkenner

Kees werd vrij snel na de oprichting in 1980 lid en bleef dat tot 2008. Enkele van onze huidige leden werden lid van de Brabantse Wijnsociëteit op voorspraak van Kees.

“Een vriend van mij had een schildersbedrijf en kende Kees. Hij was uitgenodigd om wijn te komen drinken en ik mocht mee. Wij werden hartelijk ontvangen en proefden een aantal Bordeauxs. Kees gaf daar uitgebreide uitleg bij en vertelde ook over de wijnsociëteit. Ik ben toen lid geworden. Het is denk ik wel 25 jaar geleden. Het is tekenend voor zijn hartelijkheid en gastvrijheid.”

“Kees Mutsaers wist van wanten en had de allermooiste wijnkelder van ons allemaal. Iedereen was jaloers. Hij deelde de flessen genereus.”

“Kees herinner ik mij van Bordeaux Grand Cru Classé proeverijen, hij had er inhoudelijk veel verstand van – zeker geen etikettendrinker. Een rustige, fijne man.”

“Door Kees ben ik lid geworden van de wijnsociëteit, alweer 37 jaar jaar geleden. Hij was een begenadigd wijndrinker, die ook heel kritisch kon zijn over de wijn. We hebben de eerste wijnreisjes gemaakt met hem, naar Champagne en Bourgogne. Ik denk ook met plezier terug aan de heerlijke etentjes en diners, o.a. bij Le Boyer in Epernay.”

“Tijdens de studiereis naar Bordeaux, waar we onder meer Kirwan, Pichon-Longueville Baron en Petrus bezochten, dineerden we in het restaurant van Cordeillan-Bages. Voor het dessert werd geserveerd, kreeg ik van Kees als jongste lid de wijnkaart: zoek jij een mooie dessertwijn uit?”

Vanaf 1993 is er een jaarlijkse blindproefwedstrijd van Franse wijnen. Kees Mutsaers was de eerste proefkampioen in 1993 en daarna weer in 1995, 1998 en 2000. De winnaar krijgt een jaar het gebruik van de wissel wijnkoeler met inscriptie van álle winnaars, de Kees Mutsaers wijnkoeler.

Met zijn kennis, smaak en wijnkeuze stelde Kees Mutsaers proeverijen samen, die enorm tot de verbeelding spraken. En vaak bestonden uit topwijnen. De blinde proeverij die Kees organiseerde op 16 november 1999 (zie foto) is typerend voor zijn proeverijen. Top wijngaarden met elkaar vergeleken. Grand Cru Altenberg naast Grand Cru Rangen de Thann uit de Elzas. Naast een Rully dé topwijn Le Montrachet uit Bourgogne. Een wijn die je maar een of enkele keren in je leven proeft. Spannend: een Australische cabernet/syrah naast de dan nog relatief onbekende Château Montus uit Madiran. Een top Toscaanse wijn naast een Gevrey Chambertin. En een edelzoete wijn uit Cadillac naast een Selection de Grain Nobles uit de Elzas. Terugkijkend valt op dat Kees zeker niet eenkennig Bordeaux liefhebber was, in de proeverijen stonden ook topwijnen uit de Rhône, zoals Hermitage, Côte Rotie en uit andere landen, zoals de Australische The Dead Arm d’Arenberg en top Toscanen.  Kees was nuchter over zijn proeverijen – met uitstekende documentatie. Geluk ervaar je niet, zegt men wel, geluk herinner je je.

Kees Mutsaers heeft veel wijnliefhebbers heel gelukkig gemaakt.

Rust zacht.

Chileense wijnen zijn completer dan ooit, maar hebben het toch moeilijk
By in

Chileense wijnen zijn completer dan ooit, maar hebben het toch moeilijk

Leila Wijnhoven brengt het thema Chili op de proeftafel. Dat is interessant. Waar Chili een eeuw geleden 60.000 hectare wijngaarden had, is dit nu gegroeid naar ongeveer 215.000 hectares. Dit areaal strekt zich uit over diverse wijnregio’s, met de Valle Central als grootste gebied, goed voor circa 124.000 hectare. Binnen de Valle Central bevinden zich de Maule Valley (ca. 32.000 hectare), Colchagua Valley (ca. 30.000 hectare) en Curicó Valley (ca. 18.000 hectare). Cabernet sauvignon is de meest aangeplante druif voor rode wijn. Carmenère is afkomstig uit Bordeaux en herontdekt in Chili. De diversiteit van wijnen is gegroeid; druiven als riesling, sauvignon gris, cinsault en pinot noir staan aangeplant. Chileense wijnen zijn completer dan ooit.

Chili is wereldwijd de vierde grootste exporteur van gebottelde wijn, na Spanje, Italië en Frankrijk. Het land exporteert ongeveer 80% van zijn wijnproductie, en Nederland behoort tot de top drie exportmarkten voor Chileense wijn. Toch daalt de import. Transport maakt de wijnen te duur, zegt Leila. De duurzaamheidswensen zullen ook wel meespelen. Want wáárom sauvignon blanc of chardonnay uit Chili halen, als we die in Europa ruim beschikbaar hebben. Liefhebbers kopen die immers alleen als de wijn onderscheidend is.

Serie 1 sauvignon blanc, sauvignon gris en chardonnay

Ocho sauvignon blanc 2023 krijgt de meest positieve commentaren. Kees prijst de stuivende geur met mango, ook Harrie benoemt tropisch fruit. Leila heeft binnenpret, want dit is de goedkoopste wijn uit de proeverij.

 

 

 

 

 

 

Casa Marin 2022 sauvignon gris roept de vraag op of de wijn correct is. Geen klik, oordeelt Harrie. Moeilijk geur, zegt Kees. Ik ruik asperges, een wat stinkende geur. Vermoedelijk een foute fles.

 

 

 

 

 

 

 

De Martino chardonnay 2018 maakt geen indruk. Kees noemt de wijn bescheiden met wat amandelbitters, Harrie benoemt mineralige kruidigheid. Ik ruik een mufje en vind de zuren aan de scherpe kant.

 

 

 

 

 

 

Serie 2 rosé, cinsault, pinot noir

La Piubelle 2023
De lekkerste rosé ooit, zegt Toos die de wijn eerder proefde. Een fles met heel bijzondere uitmonstering. Een mooie dame, zegt Leila. Er komt direct een reactie: eraf met die folie! Berry noemt de wijn behoorlijk zoet met een voor hem onaangenaam bittertje. Liselotte benoemt groene banaan en zeep. Mijn aantekeningen: introvert, eenvoudig en aangenaam.

 

 

 

 

De Martino cinsault 2022
Ik ben totaal verkocht door de expressieve en vrolijke geur: een frambozen explosie, maar kom weer met twee benen op de grond door een eenvoudige smaak. Liselotte benoemt medicijnkastje en zoete aardbei. Maarten ruikt rozebottel en laurier. De wijn is kort, zegt hij.

 

 

 

 

 

 

De Martino pinot noir 2021
Introvert, sappig en vriendelijk. Berry benoemt prettige zuren, kers, jodium en leer. Liselotte determineert enige stoffigheid. Maarten zegt de wijn ronder te vinden dan de cinsault en benoemt jeneverbes.

 

 

 

 

 

 

Serie 3

Viña Falernia 2020 Reserva carmenère
Deze wijn spreekt iedereen tot de verbeelding. Dit is nu echt een onderscheidende wijn die nergens anders gemaakt kan worden. Mijn aantekeningen: klassiek, medium body, lekkere structuur en nahangend. De gelaagdheid in de geur is prachtig: kruidnagel, peper, tabak, mocca en kreupelhout. Alle proevers hebben complimenten, Eric voor het rode fruit, Valerie voor de zwoele pruimen, Harrie voor de kersen in de geur en smaak, Claartje voor de zwoele aanzet en Gerard voor de rijpheid van de wijn. WOTN.

 

De Martino 2019 Les Cruces Old Bush Vines

Van malbec en carmenère. De meningen zijn verdeeld. Er zit een stinkerdje in de geur, kool, en iets scherps in de smaak. RobG denkt dat de wijn Brett heeft. Brett, voluit Brettanomyces, is een gistsoort die ongewenste aroma’s zoals natte hond in wijn kan veroorzaken. Deze wijnfout ontstaat meestal door slechte hygiëne tijdens de wijnbereiding of opslag in besmette vaten. Gerard noemt de wijn geweldig, mooie eiken tonen en fijn op dronk. Eric benoemt cassis, caramel en aardsheid. Sappige en prettige wijn is zijn eindoordeel.

 

 

 

Vik Millahue 2020 cabernet sauvignon
Hartendief van Leila. Mooie kers in de geur, melkchocolade. De wijn heeft de slikfactor, heel veel rondeur en erg mooi. Eric denkt zelfs dat de wijn is gemaakt van ingedroogde druiven, zo dik ervaart hij de wijn. Met pruimen. Harrie noemt de wijn mollig. Claartje vindt dit de lekkerste wijn uit de serie, zachte tannines.

 

 

 

 

 

In en uitdrinker

JANSZ Tasmania Australië
Grote bubbels die wellicht verraden dat we niet met champagne te doen hebben. De zuren van de chardonnay en gist impressie maken dat dit wél een echte challenger is. Mooie sparkling wine. En een mooi glas om de resultaten van onze teams op het NK mee te vieren.

 

 

 

 

 

 

Don PX 2003
PX zoetheid, ik vind dit hemels en een van de grote wijnen van de wereld. Bloemige geur met rozen, fruittonen, filterkoffie, 50% pure chocolade, zegt Just.

 

 

 

 

 

 

 

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

Brabantse Wijnsociëteit imponeert op Nederlands Kampioenschap Blindproeven 2025
By in

Brabantse Wijnsociëteit imponeert op Nederlands Kampioenschap Blindproeven 2025

Fotostudio Ingrid Driessen

 

“Met een indrukwekkende score hebben Berry Marinussen, Maarten Drop, Liselotte Brouwers en Peter van den Besselaar het NK Blindproeven op hun naam geschreven. De Brabantse Wijnsociëteit nam dit jaar met maar liefst 3 teams deel aan de finale van het NK Blindproeven en met een eerste, derde en vierde plaats, bevestigt dit proefgenootschap dat ze tot de beste wijnproevers in Nederland behoren.” Dat schrijft organisator van het NK Fred Nijhuis op zijn website.

Goud, brons en vierde plaats
“Elke dinsdagavond komen ze samen om te proeven en dit blijkt al jaren een uitstekende basis voor topprestaties.” Na zilveren medailles op het NK in 2024 en 2022, nu dus de hoofdprijs voor team 1 van de Brabantse Wijnsociëteit, een prachtige prestatie van dit zeer ervaren en uiterst kundige team. De Brabantse Wijnsociëteit 2 (Eric Hoepelman, Willem Jan Withagen, Rob van Kalmthout en Martijn de Groot) kon haar titel uit 2024 niet prolongeren, maar presteert geweldig met een welverdiende bronzen medaille. De Wine Queens 2.0 (Toos Dusee, Annemiek Vermeijlen, Valerie Bollen, Kati Bujdosó) plaatsten zich via de voorronde om nu met een spetterende vierde plaats een machtig debuut te maken.

Het NK Blindproeven is een evenement waar professionele en particuliere deelnemers hun kennis, ervaring en passie delen én testen. Ons winnende team gaat in oktober naar de wereldkampioenschappen in de Jura in Frankrijk (www.larvf.com).

De blind geschonken wijnen om te herkennen waren:

  • Champagne, Vollereux, Blanc de blanc, 2014 Frankrijk
  • Schloss Gobelsburg, Grüner Veltliner, Ried Renner, Kamptal, 2022 Oostenrijk
  • Mas Baux, Autant en Emport le blanc, Côtes Catalane, 2021 Frankrijk
  • Rossi, Malvazija Templara, Monte d’Oro, 2023 Kroatië
  • J. Adam, Dhroner Hofberg Riesling kabinett, Mosel, 2023 Duitsland
  • Famille Perrin, Les Sinards, Châteauneuf-du-Pape Rouge, 2022 Frankrijk
  • Hispano-Suiza, Pinot noir Bassus, Utiel-Requena, 2022 Spanje
  • Glaetzer, The Bishop Shiraz, Barossa Valley, 2022 Australië
  • Monte Meao, F. Olazabal Filhos, Douro, 2022 Portugal
  • Frank Phélan, Saint-Estèphe, 2019 Frankrijk
  • Col d’Orcia, Nastagio, Brunello di Montalcino, 2019 Italië
  • Domaine Huet, le Haut-Lieu, Vouvray Moelleux, 2018 Frankrijk

Fotostudio Ingrid Driessen

Team 1 behaalde 152 punten, team 2 behaalde 115 punten en Wine Queens 2.0 behaalde 104 punten. Per wijn waren punten te scoren voor druif (10), land (5), regio (5) en jaar (3).

Vinologenexamen doen zonder vrees
By in

Vinologenexamen doen zonder vrees

Bij de Brabantse Wijnsociëteit proeven we op verbazingwekkend veel verschillende manieren. Fritjof Berenbak blijft dicht bij huis. Hij gaat vinologenexamen doen. En hij gunt ons een voorproefje. We proeven en ‘doen examen’ zonder vrees: bij iedere wijn die blind wordt geschonken kunnen we kiezen tussen a, b of c. Multiple choice dus. We zijn geslaagd als we zeven van de 12 vragen goed beantwoorden.

Ik zag allemaal blije gezichten. Want dit lijkt een stuk gemakkelijker dan zomaar blind proeven en determineren waar de wijn vandaan komt. We hebben er zin in!

In het eerste glas krijgen we de keuze tussen champagne, sparkling wine uit Engeland of cava corpinnat. Zou je een mousserende wijn blind proeven, dan zijn logische vragen: is het champagne, is het een cremant/prosecco/sekt/cava? Of mousserende wijn uit een ander land, dat kan overal zijn, van Zuid Afrika tot Moldavië, van USA tot Engeland. De uitdaging om champagne te proeven, kennen we goed. Champagne is herkenbaar aan gist, brioche, groene appel, hoge zuren. De wijn wie we proeven is mooi, maar heeft niet álle componenten. Dan is de keuze nog tussen Engelse sparkling wine of cava. Wie veel proeft, zou de druiven in cava kunnen herkennen: macabeu, xarel-o, parellada. De Engelse wijn is gemaakt van de klassieke druiven chardonnay en  pinot noir. Mijn aantekeningen: onregelmatige bubbels in het glas, best groot ook, raakt mousse snel kwijt, frisse wijn met goede zuren, prettig, tikje kortaf. De wijn is Gramona Gran Reserva 2018 cava corpinnat.

Bij de tweede wijn krijgen we de keuze tussen Côtes de gascôgne, Côtes de provence of Sancerre. Een vinoloog moet nu weten dat deze wijn van verschillende druiven worden gemaakt. Meestal veel colombard in de Côtes de gascogne, vermentino voor Côtes de provnece en sauvignon blanc voor Sancerre. Mijn aantekeningen: elegante ingetogen geur, ik ruik wat brandnetel – en dat is een indicatie voor sauvignon blanc. Een vriendelijke wijn, vrij kort met prettige zuren. De wijn is Château de Sancerre Passe Avant le Meilleur sauvignon blanc.

Bij de derde wijn krijgen we de keuze tussen Pouilly Fumé, Stellenbosch chenin blanc of Roero Arneis. Een vinoloog weet dat dit weer verschillende druiven zijn met eigen karakteristieken: sauvignon blanc, chenin blanc of roero arneis. Mijn aantekeningen: hooi in de geur (indicatie voor chenin), brede geur met amandelimpressie (indicatie voor roero arneis). Ik proef goede zuren, de wijn is kortaf, heeft wat bitters én… een molligheidsfactor. Roero arneis heeft geen bitters. De wijn is De Morgenzon  Stellenbosch 2022 Reserve chenin blanc.

De multiple choice bij de vierde wijn is godello uit Monterrei, albarino uit Rias Baixas of verdicchio dei castelli de jesi. Twee Spaanse wijnen en een Italiaan, drie verschillende druiven. Mijn aantekeningen: bleke kleur, citrus in de geur, limoen en ook iets ziltigs (indicatie voor godello). De smaak heeft niet heel veel smaakdimensies, de wijn is fris en levendig. De wijn is Finca al lado de bodega 2023 godello.

Inmiddels beginnen we te begrijpen waarom dit het lastigste onderdeel is van het vinologenexamen. “Vaak is er een keuze die afvalt”, zegt Fritjof, “en blijven er twee over waar je de keuze uit moet maken.” Het valt niet mee, ik hoor een van onze goede proevers verzuchten: “Iedereen wordt er recalcitrant van.”

Met minder lach op de gezichten en iets meer geconcentreerd krijgen we de keuze uit verdejo uit 2020, Macon-Loche 2020 of Graves 2020. De wijnexpert weet hier: drie verschillende druiven, nl. verdejo, chardonnay of sauvignon blanc/sémillon. Mijn aantekeningen: lichte kleur, enorme stinkerd, veel mineralen met wat ik beschrijf als een chardonnay afdronk. Ik zit meteen op Macon. Helemaal fout. De wijn is Ossian 2020 verdejo uit Rueda. Wijnnotitie: “karaktervolle , complexe neus met boschampignons, truffel, biscuit en geroosterde amandelen. Ook in smaak krachtig en verfijnd en super geconcentreerd zonder een spoortje van logheid. Typerend is ook mineraliteit en finesse en ongekende gelaagdheid met complexiteit in de afdronk.”

We zijn blij rood te gaan proeven en op papier is dat geen moeilijke keuze: gamay uit Côtes de Brouilly, pinot noir uit Bourgogne of cabernet franc uit Saumur Champigny. Twee wijnen met meestal een lichte kleur en cabernet franc herkennen de proevers meestal door paprika. Mijn aantekeningen: donkere kleur (dan vallen gamay en pinot noir al af). Maar dan een vrolijke gamay geur. Huh? De smaak is straf, veel zuren, een bekkentrekker. Waar moet ik nu op af gaan: geur of smaak? De wijn is Domaine Baron de l’Ecluse Les Garances Côtes de Brouilly, gamay. RobG benoemt de kersen in de geur, een volle wijn met rijpe tannines. Examinator Fritjof heeft geheid weer enkele proevers bij de neus genomen.

De keuze bij het volgende glas zijn Rioja Gran Reserva, Syrah uit Somontano of Corbieres, allen uit 2013. Met twaalf jaar een gerijpte wijn. Weer een keuze tussen verschillende druiven: tempranillo, syrah of blend van carignan, syrah, grenache en mourvèdre. MartijnU benoemt zondoorstoofd fruit, chocolade, amandel en ‘best veel zuren’. Just signaleert stevig fruit zowel zwarte bes als braam en ook tonen van teer en drop. Mijn aantekeningen: warme wijn met veel hout en een enorme stinktoon in de geur. Prettig drinkbaar glas. De wijn blijkt Enate 2013 syrah uit Somontano, Spanje.

Dan volgt een keuze uit Carmenere reserva, Barbera d’Alba of Châteauneuf du Pape. Allen uit 2020, maar dus wel uit drie landen en met verschillende druiven. Mijn aantekeningen: rijpe en rijke wijn met een soepele aandronk en hoge zuren, nog veel toekomst, blijft wat trekken in de mond. MaartenD zegt dat de wijn gestoofd proeft en hoog in de alcohol zit. De wijn is Châteauneuf-du- Pape 2020 Les Combes d’Arnevel.

Als Fritjof inventariseert wie a, b of c kiest, blijkt geregeld dat we in drie groepjes uiteenvallen. Dat is géén teken van goed proeven. Wij kennen toch de karakteristieken van de druiven en landen. Als sociëteitsleden al zo lang samen proeven, moet je tot één oordeel komen. Dat zeggen rationalisten. De emotionelen onder ons glimlachen en genieten van de discussie.

Dan volgt weer een wijn om je te verheugen op het determineren (wij raden natuurlijk niet, dat snapt de lezer wel). Bordeaux linkeroever 2017, Bordeaux rechteroever 2018 of Malbec uit Mendoza 2018. De wijnexpert weet meteen: linkeroever is cabernet sauvignon gedomineerd (streng), de rechteroever is merlot gedomineerd (milder en toegankelijk).  De malbec uit Mendoza kan variëren in stijl, afhankelijk van het terroir en de wijnbouwmethode, maar over het algemeen zijn ze vrij fruitig. Gerard benoemt kruidigheid, tabak en een heel zachte aanzet. Ook Harrie noemt de wijn zacht. Ik worstel met die zachtheid blijkt uit mijn aantekeningen: klassieke wijn (malbec valt af), stinktonen, de geur zit tegen oxydatie aan, een zachte smaak met een hoge zuurgraad. Heeft nog wel rijpingspotentieel. Ondanks de zachte aandronk heeft de wijn een goede structuur met veel kracht. De wijn is Château Cantemerle 2017, Haut Medoc, Grand Cru Classé, linkeroever.

De laatste wijn geeft een keuze tussen Pale Cream Sherry, Madeira Sercial of White Port. We zien hier wéér verschillende druiven: palomino druif, sercial druif of malvasia, gouveio, viosinho en rabigato. De smaakverschillen zijn licht zoet en notig (sherry), veel zuren, droog en ziltig (madeira) en fruitig, zoet tot droog (port). De wijnen hebben ook verschillende alcoholpercentages: 15 tot 17% (sherry), 18 tot 20% (madeira) en 19 tot 20% (port). Harrie is ontzettend resoluut. “Ik vind dit lekker, dus moet het port zijn, want ik hou niet van sherry of madeira.” Spot on! De wijn is Quinta Sta Eufémia Porto White 10 years old. Het hebben van héél duidelijke sympathie of afkeer van wijnstreken en druiven helpt dus bij het determineren.

Uiteindelijk blijkt minder dan de helft van de deelnemers ‘geslaagd’ te zijn. Een leerzame proeverij. We mogen wel vaker zo’n vinologenproeverij doen. Troostrijk is de observatie van actrice Mae West: vergissen is menselijk, maar voelt goddelijk.

 

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

Donnafugata doorgeproefd, brede range klassewijnen
By in

Donnafugata doorgeproefd, brede range klassewijnen

Valerie Bollen brengt in haar zoektocht naar wijn  gemaakt door Masters of Wine (III) de wijnen van Donnafugata op tafel. Gemaakt door de Italiaan Pietro Russo MW. Donnafugata is een vooraanstaand Siciliaans familiebedrijf in wijn, opgericht in 1983 door Giacomo en Gabriella Rallo, die voortbouwen op een wijntraditie die teruggaat tot 1851. Hun kinderen, José en Antonio, vormen nu de vijfde generatie aan het roer. Het wijnbedrijf onderscheidt zich door duurzame wijnbouw, met wijngaarden verspreid over Sicilië, waaronder Marsala, Contessa Entellina, Pantelleria, Etna en Vittoria.

De naam “Donnafugata”, wat “vrouw op de vlucht” betekent, is geïnspireerd op de roman Il Gattopardo en verwijst naar een koningin die toevlucht zocht in het gebied waar nu de wijngaarden liggen. De flessen zijn heel herkenbaar aan artistieke en kleurrijke etiketten, die de Siciliaanse cultuur en kunst weerspiegelen.

De marketing van dit grote familiedomein is helemaal op orde, zegt Valerie vol bewondering. Er zijn veel instructieve films om informatie over te dragen. Interessant aan zo’n groot domein, is dat ze een heel brede range van wijnen brengen. Wijnen voor alledag én wijnen voor feestelijke momenten. Van een mousserende wijn tot dessertwijnen. We gaan ze proeven.

 

Mousserende wijn

BRUT 2019

Vrolijke mousserende wijn gemaakt van chardonnay en pinot noir. Levendig met frisse citruszuren.

 

 

 

 

 

 

Witte wijnen

PRIO 2023

Heel vriendelijke wijn met licht amandel, snoepjes, sappig en vriendelijk. Gemaakt van cattarato.

 

 

 

 

 

 

PASSIPERDUTI 2023

Wijn met meer body, licht mineraal, toffee, limoen, sappig. Gemaakt van grillo.

 

 

 

 

 

 

SUL VULCANO 2021 ETNA BIANCO

Gemaakt van carricante. Hartedief van Valerie. Voor deze wijnen komen we naar de sociëteit, zegt RobG. Prima wijn die voor mijn gevoel nogal vluchtig is. Willem Jan benoemt wierrook, hij ruikt staal (vulkanische grond).

 

 

 

 

 

CHIARANDÀ 2022

Gemaakt van chardonnay. Stevige wijn met expressieve rokerigheid, true to type chardonnay. Amandel, veel bitters. MartijnU waardeert de mooie balans, benoemt ananas en treft een vreemd soort scherpte in de wijn.

 

 

 

 

 

LIGHEA 2024

Gemaakt van de lokale druif zibbibo, ik vind het een fascinerende druivennaam. Klinkt toch spannender dan de moscato d’Alessandrië (andere naam voor dezelfde druif). Lichte kleur, heel geparfumeerd, bijna bedwelmend. Duidelijk muscat tonen, veel perzik. Je verwacht een zoete smaak, maar die smaak is droog met mineralen.

 

 

 

 

 

Rode wijnen

FLORAMUNDI 2022

Gemaakt van de lokale druiven nero dávola (60) en frappato (40). Licht rodbruine kleur, sappige fijne wijn met wat kersen en toffee. Toos benoemt fruitigheid en kruiden, maar ze heeft wat moeite met de scherpte bij het drinken. Willem Jan ruikt chocolade en proeft kersen: Mon Cherie. Wijn met de DOCG status.

 

 

 

 

 

SUL VULCANO 2020 ETNA ROSSO

Hartendief van Valerie. Van nerello mascalese. Licht bruine rand, mineralen in de geur en jawel: staal! Stevige wijn met body, bitters in de afdronk. Stevige wijn, zegt Toos, met goede zuren. Willem Jan benoemt de zwaveltonen en lijnzaadolie. Frithof bevalt het spel tussen fruit en bitters, het sappige fruit.

 

 

 

 

 

TANCREDI 2020

Dé wijn van de proeverij voor mij. Gemaakt van nero d’avola en cabernet sauvignon. Heel donker in kleur, zwoele geur met kers. Laten liggen, bekkentrekker, staat in mijn aantekeningen. RobG bevestigt: kindermoord. De wijn kreeg 14 maanden houtrijping. Just nuanceert dat de wijn nog moet liggen, nu al goed te genieten, zegt hij terwijl hij zwarte kers en bessen benoemt, een krentenstol en koffie. Zo, deze wijn is mondvullend, oordeelt Eric die ook een fond geur benoemt.

 

 

 

 

MILLE E UNA NOTTE 2020

Paradepaardje van Donnafugata. Gemaakt van nero d’avola, syrah en petit verdot. Wijn met veel karakter, ik vind de wijn wat ontoegeeflijk, charme missend, waardoor ik de voorkeur geef aan de vorige wijn. Deze wijn heeft ceder, kreupelhout en zuren pruim in geur. Eric denkt dat de smaakcomponenten in de wijn nog moeten integreren. Just benoemt pure chocolade en stooffruit, hij heeft wat moeite met de tannines. Claartje prijst de goede balans, fruitige aandronk, mineralen en eucalyptus. 12 maanden houtrijping op nieuwe barriques en twee jaar flesrijping voordat deze wijn op de markt komt.

 

 

 

 

Dessertwijn

BEN RYÉ 2022

Gemaakt van ingedroogde zibbibo druiven. Van Pantellaria. Werkelijk práchtige balans in deze dessertwijn, met abrikoos en perzik in de smaak. Krentjes. Via de passito methode gemaakt. Kostbaar.

 

Proefnotities en verslag Peter van den Besselaar

Aloïs Lageder doorgeproefd, traditie en innovatie hand in hand
By in

Aloïs Lageder doorgeproefd, traditie en innovatie hand in hand

Liselotte Brouwers brengt het huis Aloïs Lageder op tafel, een huis in Alto Adige waar  traditie en innovatie hand in hand gaan. Het familiebedrijf produceert sinds 1823 hoogwaardige wijnen met nu een sterke focus op duurzaamheid, biodiversiteit en biodynamische wijnbouw. Gelegen in het hart van de Dolomieten combineert Aloïs Lageder het unieke alpine-mediterrane klimaat van Alto Adige met een diep respect voor de natuur.

Biodynamische wijnbouw, demeter-gecertificeerd

Het wijnbedrijf Alois Lageder is een pionier op het gebied van biodynamie in Italië. Het huis werkt uitsluitend met druiven uit biologische en biodynamische teelt, zowel van eigen wijngaarden als aangekochte druiven van partner bedrijven. Demeter gecertificeerd sinds 2004. Dit betekent dat ze werken volgens de principes van Rudolf Steiner, waarbij ze het wijngaard-ecosysteem als een levend geheel benaderen. Ze gebruiken natuurlijke preparaten in plaats van kunstmest of pesticiden. Diversiteit wordt bewust gestimuleerd door o.a. begrazing met koeien, het aanplanten van kruiden en bloemen, en samenwerking met lokale boeren. En ja, er wordt gewerkt met de stand van de maan en seizoenen.

Aloïs Lageder gaat verder dan biologisch. Flink gebruik van zonnepanelen en geothermie, hergebruik van water en compost. De tractoren in de wijngaarden rijden deels elektrisch of op biodiesel. In de kelder zien we traditie met moderne technieken. Dus grote houten foeders maar ook betonnen eieren. Er vinden experimenten plaats met inheemse gisten, schilweking, minimale interventie en langzame vinificatie. Sommige wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld, wat bijdraagt aan hun levendigheid.

Serie 1

We proeven twee wijnen blind, die na het onthullen alle twee pinot grigio blijken te zijn. De eerste met rijping op roestvrijstaal, de tweede met ook wat houtrijping.

2023 Pinot grigio, Alto Adige
Aantrekkelijke wijn met goede balans en goede zuren, ik ruik buxus, brandnetel, kruiden. Lekker sappig. Ik prefereer deze boven de houtgerijpte wijn. Just benoemt mineralen, citrus en perzik. Vergist in RVS tanks, daarna 4 maanden opgevoed op eigen fijn bezinksel. Breed inzetbare wijn bij voorgerechten, patés en terrines, vis en schelpdieren, gevogelte, wit vlees en paddenstoelen.

2023 Pinot grigio, Porer, Alto Adige
Rokerig, een stinkertje in de geur, levendige en lenige wijn met goede structuur. Méér bitters, zegt MaartenD, boerser. Just determineert gele appel, munt, eucalyptus en sinaasappel. Spontane fermentatie, deels in grote vaten en deels in roestvrijstalen tanks. Rijping op de droesem, deels in grote vaten en deels in roestvrijstalen tanks (ongeveer 9 maanden). Ook geschikt voor terrines, koud vlees, alle soorten vis en zeevruchten, wit vlees en gevogelte.

Serie 2

We proeven twee wijnen blind, die blijken pinot bianco en een kruising van pinot bianco en riesling te zijn.

2023 Pinot bianco, Alto Adige
Lichtgeel, introverte geur, gele appels en later citrus tonen. Sappige zuren, goede balans en levendigheid. Drinkt lekker, zegt Willem Jan, die ‘vim’ determineert: citroen en kalk, ook wat meloen.  Fermentatie in roestvrijstalen tanks, vier maanden rijping op de droesem. Lekker bij asperges.

2022 Manzoni bianco Fórra, Alto Adige
Hartendief van Liselotte. De manzoni bianco is een kruising tussen riesling en pinot bianco. Hij staat bekend om zijn losse trossen en dikke schil, maar ook om zijn hogere zuurgraad en lagere suikergehalte. Bestendig tegen extreme weersomstandigheden. Mijn aantekeningen: neigend naar oud goud qua kleur, een beetje rokerig, toffee, een vollere structuur dan de pinot bianco, mondvullend en lekker, voor mij een irritant azijn-ig bittertje. Willem Jan kan dat amandelbittertje juist enorm waarderen, ananas en rijpe mango. Annemiek benoemt een kruidigheid en wat caramel in de neus. Gisting in grote vaten (10 dagen) en rijping op droesem gedurende 9 maanden.

Serie 3

Eén glas krijgt alle aandacht, blind geschonken.

2021 Gewürztraminer Am Sand, Alto Adige
Erg mooie wijn, kruidig, herkenbaar gewürztraminer. Strakke bitters, lekker bij Aziatisch eten staat in mijn aantekeningen. Fritjof is gecharmeerd van het ronde mondgevoel, mooie wijn, zegt hij, met een klein stinkertje, abirkoos, ananas en grapefruit. MaartenR benoemt gember. Berry is kritisch: hoog in alcohol en tikje log.

Serie 4

We proeven drie wijnen blind met een duidelijke opbouw, het blijkt na onthullen drie keer chardonnay te zijn.

2023 Chardonnay, Alto Adige
Ik ben vol lof voor deze basis chardonnay: rokerige geur, lekker, een beetje verfijnd zelfs. Sapige en verfrissende wijn met goede balans. Berry benoemt ‘Dubro’ citrus, hij zegt dat de wijn een tikje een dimensionaal is maar ook fluwelig. MaartenD benoemt honingmeloen en perzik.

2023 Chardonnay Gaun, Alto Adige
Dit is veel meer wijn: stinkertje en vuursteen, meer body, goede structuur, sappige wijn, lang nahangend. Heel fijn, zegt Berry, sappig en mooie mineraliteit, fijn houtgebruik. Gerard zegt dat deze wijn de mooiste balans heeft van de drie. Mooi houtgebruik én citrus. Spontane gisting met gedurende 9 maanden rijping op droesem, deels in grote vaten en deels op rvs.

2021 Chardonnay Löwengang
Hartendief van Liselotte. Dé wijn van de proeverij, wat mij betreft. De neus alleen al: een heel breed spectrum van geurimpressies, volle aandronk met een goede balans. Oeps, de slikfactor! Een mooie volle wijn, waarvan Berry de floraal minerale geur benoemt. Romig. Puur eiken (‘daar hou ik soms wel van’). Heeft wel nog enkele kelderjaren nodig, want nog wat hoekig. MaartenR noemt de wijn rijper dan de vorige, appel en amandel in de geur, houttonen en lange afdronk. Gerard prijst de prettige bitters. De wijn is gemaakt van wijnstokken tot 78 jaar oud. Grindachtige bodem met een hoog kalksteengehalte. Spontane gisting in barriques en ca 11 maanden rijping op de droesem. Prijzige wijn.

Serie 5

We proeven drie rode wijnen blind, die van verschillende druiven blijken te komen. Twee lichte en een wat zwaardere wijn.

2023 Vernatsch-Schiava, Alto Adige
Ik hou ervan om de positieve zaken in mijn proefnotities te benadrukken. Nou hier komt die: Jancis Robinson schrijft in haar standaardwerk Winegrapes vijf pagina’s over verschillende varianten schiava (terwijl er bijvoorbeeld maar twee pagina’s zijn over silvaner). Willem Jan was het aardigst over deze wijn: mocca en koffie. En om de trouwe lezers van onze website te laten weten dat wij een gezelschap zijn waar je een eigen mening mag geven: MaartenR nam het word mestboer in de mond, RobG benoemde riool, Eric noemde waterstof peroxide. Mijn aantekeningen in twee woorden: beetje vies.

2022 Pinot Noir Mimuèt, Alto Adige
Héél tof, vat MaartenR zijn ordeel over deze wijn samen. Fruitig. Eric is wat kritischer: niet lekker, stalig. Mijn aantekeningen: lichte kleur, oranjerood, expressieve geur met aardbei, lichte smaak en de geur vind ik mooier dan de smaak.

2020 Cabernet Riserva, Alto Adige
Gemaakt van cabernet sauvignon en cabernet franc. Een fijne rode afsluiter van deze proeverij. Helemaal níet mijn wijn, zegt MaartenR, helemaal boers. Eric benoemt stoffigheid. Mijn aantekeningen zijn louter positief: donkere kleur, kersen, nougat, sappige wijn met veel rondeur en structuur. Mooi.

Alto Adige is een regio met veel microklimaten. Aloïs Lageder werkt met eigen wijngaarden én meer dan 80 partnerboeren, die actieve begeleiding krijgen in biodynamische teelt. De hooggelegen percelen (tot 1000 m) zijn een waarborg voor frisse zuren, terwijl de kalkrijke, leisteen- of vulkanische bodems veel nuance geven aan de wijnen. Fijn om dit huis eens goed door te proeven.

 

Proefnotities en verslag Peter van den Besselaar

Het Hart van Europa (maidenproeverij)
By in

Het Hart van Europa (maidenproeverij)

In de aanloop naar de proeverij van Ingrid van Loon staan we voor een raadsel: wat bedoelt ze toch met ‘het Hart van Europa’? Ingrid geeft ons aan het begin van de avond een tipje van de sluier:

“De wijnen van vandaag komen uit een wijnland dat relatief klein is, maar wijnbouw technisch bijzonder veelzijdig. Het kent een opvallende combinatie van een koel klimaat met warme invloeden, waardoor frisse zuren behouden blijven, maar de wijnen toch rijp en vol kunnen aanvoelen. De wijnbouw hier heeft een eeuwenoude traditie, maar heeft zich de laatste decennia enorm ontwikkeld, met veel aandacht voor kwaliteit en precisie. Het is een regio waar moderne techniek en oude keldertradities hand in hand gaan.”

1: De Indrinker

Het leven is mooier met bubbels en dus starten we traditiegetrouw met een mousserende stijl. Vooral fruitig in de neus, meloen, appels en een stevig bittertje, benoemt Gerard. Hij denkt aan Slovenië of Moldavië. De mousse is subtiel en wel snel verdwenen, merkt Just terecht op. Na het scherpe zuurtje in de aanzet volgt een prima medium afdronk met veel grapefruittonen.

Het blijkt een blend van fürmint, pinot noir en chardonnay van Puklavec Family Wines en dan specifiek de “8” uit de Seven Numbers serie. Gemaakt volgens de traditionele methode en maar liefst 50 maanden sur lie gerijpt. Het verhaal achter het cijfer op het etiket heeft te maken met de geografische locatie. Door de unieke wijngaarden met zeven cijfers te markeren, kunnen ze elke druif terug naar haar locatie traceren. Tijd voor nog wat meer weetjes over dit bijzondere huis:

 

  • Jeruzalem-Ormož ligt in het noordoosten van Slovenië, in het wijngebied Štajerska (Stiermarken), vlak bij de grens met Oostenrijk;
  • Meer dan de helft van de wijnstokken groeit op steile, geterrasseerde hellingen;
  • De wijnstokken strekken zich uit over verschillende heuvels tussen 250 en 350 meter hoog;
  • De regio profiteert van meer dan 2.000 zonuren per jaar;
  • Gemiddelde opbrengst van 2 kg per wijnstok;
  • Gemiddelde temperatuur tijdens de véraison (begin van rijping) is 16,2°C;
  • Het merendeel van de druiven wordt nog met de hand geoogst;
  • Warme dagen, koele nachten en een verscheidenheid aan bodemsoorten zorgen voor perfecte wijnbouwomstandigheden.

..en verder bezitten ze nota bene 522 hectare eigen wijngaarden! Dat is vergelijkbaar met ruim 730 voetbalvelden. Plus nog eens 150 hectare van samenwerkende wijnboeren.

Ingrid onthult dat Slovenië precies in het hart van Europa ligt en dat ze haar hele proeverij wijdt aan dit specifieke wijnhuis Puklavec. Kom maar door!


2. Oude sauvignon blancs – Het archief spreekt

Vervolgens zet ze ons een zéér verrassende serie voor van drie gerijpte sauvignon blancs uit ‘Het Archief’. Sinds 1956 bewaren ze bij Puklavec de beste wijnen in de archiefkelder; volgens hen een ideale plek waar we hun topwijnen verder laten rijpen. Dat de wijnen ouder zijn is duidelijk, maar we slaan steil achterover bij het horen van de jaargangen.

  • 1997: Felgeel, aldus MaartenR. Gras, stinkerdje en een zachte, ronde aanzet. Annemiek wakkert een leuke discussie aan met haar tomatenplant associatie. De wijn heeft inderdaad best wat vegetale tonen en ik ruik kruisbes, weiland, anijs en gekneusde appel.
  • 1986: Hier hebben de botertonen de overhand, zegt Annemiek. MaartenR vindt dit de mooiste van de drie; okergeel, eerst heel zacht en romig, met een ronde aanzet, komt daarna wat meer los, grapefruit, zest en mooi in balans.
  • 1993: Diep goudgele kleur, met een (als je het mij vraagt) kartonachtige neus, maar verrassend fris in de mond. Hij heeft een hele volle en romige aanzet en een fris zuurtje dat vrolijk even blijft hangen.

We zijn erg onder de indruk van het bewaarpotentieel van de eerste twee archiefwijnen. Helemaal authentiek zijn de etiketten: die bungelen namelijk aan de waxafsluiting.

 

3. Pinot blancs uit Slovenië

Hierna proeven we drie wijnen van pinot blanc, waarvan twee Spätlese — en dat was even schakelen, want bijna iedereen dacht aan riesling. Wederom gaan we flink terug in de tijd.

  • 1993: Tropisch fruit, perzik en appel. Zacht, romig en nog altijd levendig. Iets kruidig, beetje zeepachtig, toch wel fris, met lekkere zuren en een lange afdronk, vertelt Cees.
  • 1988: Ik ruik honing, sinaasappel en mango. Mooie balans tussen zoet, zuur en het tropische fruit en wederom een lange afdronk. Cees vindt ‘m een stuivende neus en een mooi zacht zoetje hebben.
  • 1989: Petrol, gedroogd fruit en fris zuur. Willem-Jan benoemt de rokerigheid en teer. Het valt buiten zijn standaard smaakprofiel, maar dat vindt hij juist ook weer fraai. Het is af en toe echt zoeken naar de juiste termen om deze wijnen te beschrijven. MartijnU vond ‘bedorven melk’ in de neus, maar was wél onder de indruk van de smaak.

Life expectancy 15 -20 years, geven ze bij Puklavec aan. We zijn het erover eens dat ze dat best op mogen schroeven, zo te proeven!

Spätlese in Slovenië is overigens niet hetzelfde als in Duitsland, legt Ingrid uit. Ten opzichte van Duitsland, is deze term in Slovenië niet wettelijk gedefinieerd maar wordt vaak gebruikt ter aanduiding van stijl (late oogst).

  

4. Rood: pinot noir en vranec

We vervolgen de avond met het rode Hart van Europa.

  • Ena Dvatri pinot noir 2021:
    Liselotte trapt af: superlicht van kleur, in de neus best wel een zoetje, kruidig, ook in de mond, rood fruit, best hoog in de zuren nog, rokerig en vlezig.
    MaartenD vult aan: aardbei en framboos in de neus, aards, laurier, pepertje en nog stevige tannines. Deze wijn is nog niet af, vindt Claartje. Ze mist de samenhang tussen smaak en geur en vindt ‘m onevenwichtig. Ingrid beaamt dat ze onlangs een oudere jaargang heeft geproefd die beter in balans was. Nog even laten liggen dus.
  • Vranec 2019 – Instinct: Diep robijnrood, krachtig en jammig. Choco, koffie, pruimen, stevige zuren en tannines. Hoog in de alcohol (14,79%). Harry glundert, want hij vindt deze een echte ‘blockbuster’. Ingrid vindt ‘m ook prachtig en gelooft in zijn bewaarpotentieel. Bij het determineren zoeken we vooral in de richting van cabernet sauvignon en cabernet franc. Vranec?! Dat is toch nieuw voor de meesten.

Een zoete afsluiting – Welschriesling en IJswijn

Met twee uitdrinkers sluiten we de avond af. Voor het ene lid betekent dat groot feest, voor de andere het tegenovergestelde. Maar wat een gave en oude stijlen weer.

  • Welschriesling 2003: Licht citroengeel, fris en zoet tegelijk, met tropisch fruit, sinaasappelschil, mandarijn en ananas. Elegant, lichtvoetig en mooi in balans. Peter ontdekt jasmijn, nootjes en citroenzeste. Kruidig en met een klein bittertje in de afdronk, zegt Annemiek.
  • IJswijn 2007 – Single Vineyard Šipon/fürmint: Licht goudgeel, met honing, lavendel en een vleugje botrytis. Prachtige balans, kruidigheid en notige afdronk. Een klasse apart. Een van Ingrid’s hartendiefjes.

Tot slot
Jawel, dit was een zeer geslaagde maidenproeverij van Ingrid van Loon. Het was niet alleen een reis door het hart van Europa, maar ook een reis door de tijd. Slovenië bleek meer dan verrassend veelzijdig, met wijnen die frisheid en rijpheid moeiteloos combineren. Oude sauvignon blancs, verrassende pinot blancs, een krachtige vranec en verfijnde zoete welschriesling en Ijswijn – stuk voor stuk wijnen die iets te vertellen hadden. Mooi om die samen te kunnen proeven. Want zoals de familie Puklavec zelf zegt: “Je houdt de goede dingen in het leven niet voor jezelf — je deelt ze met anderen.”

Gelukkig maar.

Verslag en proefnotities Valerie Bollen

Nederlandse wijn heeft een imago impuls nodig
By in

Nederlandse wijn heeft een imago impuls nodig

Nederlandse wijn heeft een imago impuls nodig

Maarten Roos zette een Apostelhoeve riesling in bij zijn maidenproeverij. Nu heeft hij  Nederlandse wijn als thema van zijn proeverij. Ik ben benieuwd naar jullie mening, zegt hij. Heel soms waren we verrukt over Nederlandse wijn, zoals van de pinot noir 2007 Hoeve Nekum in 2010. Vaker waren de meningen verdeeld: de romantici die mild naar Nederlandse wijn kijken, naast de proevers die simpelweg kwaliteit beoordelen en kritisch zijn. Met de klimaatopwarming is het steeds beter mogelijk in ons land druiven te kweken voor wijn. Inmiddels hebben we 210 wijnbouwbedrijven in ons land, een areaal dat zo groot is als het gebied van de totale Efteling, weet Maarten Roos.  We proefden eerder Nederlands in 2014 en 2019 (2x). Hoe is de stand van zaken nu? Alle wijnen zijn geblindeerd geproefd.

 

Serie mousserende wijnen

Apostelhoeve Cuvee St. Pieter 2022

Een nieuwe mousserende wijn uit Zuid Limburg. Helemaal gemaakt van chardonnay en pinot noir. Goudzweem. Levendige wijn met peer in de geur, lekker fris, klein bittertje en zuren in de afdronk. Ik hoor ook abrikoos, amandel en appel noemen. Dit is een fijn aperitief, leuk ook om in restaurants te serveren. 

Cuvee B de Noirs, domein Holset, brut nature

1666 flessen gemaakt van 100% pinot noir. Lage opbrengst 15 hl/ha. 1/3 is gerijpt op Frans eiken. Goudzweem. Hier proeven we de traditionele smaakcomponenten  van champagne: gist, appel, goudreinet, zero dosage dus lekker hoge zuurgraad, dit is een echte eet-bubbel. Wel hoog geprijsd. 

Kleine Schorre Brut de Zélande

Gemaakt van pinot blanc, auxerois en rivaner. Gele kleur. Wat kritischer commentaren bij deze bubbel. Een allemansvriend, zegt RobG, wat toch ook een kwaliteit is. Deze mousserende wijn heeft rondeur en wat citrus, toch wat kortaf. 

Serie wit

Pas na uitpakken zien we dat we twee wijnen van Apostelhoeve in het glas hebben. 

2023 Auxerrois Apostelhoeve

Een sappige, prettige wijn met een introverte geur van licht citrus (camembert, zegt MartijnU), ronde aanzet en milde zuren. 

2024 Cuvee XII Apostelhoeve

Deze Cuvee XII geniet al jarenlang bekendheid bij de proevers, een mix van muller thurgau, auxerrois en pinot gris. Vaak geschonken in de horeca. Maar nu een massamarkt smaakje met snoepjes, banaan en bubble kauwgum. Love or hate. Het kan onze proevers niet bekoren, Just ruikt zelfs de linoleumfabriek. Is dit een off-fles? 

Serie wit 

2023 Kleine Schorre pinot gris

Een prettige wijn, waar verschillende proevers een klik mee hebben. Een mooie uitwaaierende geur, licht passiefruit en ctirus, goede zuren en prettige balans. Toos roemt het mooie snoepje, maar zegt frisheid en zuren te missen. Valerie prijst de romigheid en bloesem. Kruidigheid is typerend voor pinot gris, maar noemt niemand. 

2021 Kleine Schorre pinot gris met houtrijping

Met deze wijn zegt Toos wél een klik te hebben: citrus, goed concentraat en helemaal in balans. Ook MaartenR prefereert deze wijn. Je proeft een botertje, zegt Annemiek en dan: bam! Bitters. De wijn is niet complex, noteert Harrie. Ik ruik een stinkertje, proef goede zuren, denk aan chardonnay, maar het is pinot gris. Voor mij een wat eendimensionale wijn. 

Serie rood 

2022 De wijngaardsberg Mergelland pinot noir 

Wijn met een hele lichte kleur, lichte smaak met wat lekkere aardbeien in de geur. Lunchwijn staat in mijn aantekeningen. 

2022 Betuws wijndomein Lingerood 

Deze rode wijn koestert de benaming cuvee Signature. Gemaakt van cabernet cortis. Mooie kersen in de geur. Donkere kleur. Nog wat stroeve tannines, met een blokje kaas zullen die wel getemd worden. Gerard benoemt zuurstok geur, gerookt hout en stevige zuren. RobG vergelijkt met Islay whisky: duidelijk Lagavullin. Het kan verkeren. Als curiosum is ook een 2011 van dit domein geopend. 

We sluiten de proeverij af met een fraaie Korenwijn van Zuidam

En wat is nu het oordeel, vraagt Maarten? Er is groeiende kennis én ervaring. De wijnen moeten theoretisch gezien beter worden. Toch is dat niet een breed gedeeld gevoel. Er is ongetwijfeld een deel van de proevers die denken: het gaat nooit wat worden met Nederlandse wijn. Nou behoor ik zelf tot de romantici, ik heb waardering voor iedere Nederlandse wijnbouwer. Ik denk dat we realistischer gaan denken over de Nederlandse wijn als die een imago impuls krijgt, vergelijkbaar met het Judgement of Paris, waar Californische wijnen verrassend beter scoorden dan Franse topwijnen. Mijn droom is een volgende blindproeverij waarbij Nederlandse wijn als winnaar uit de bus komt. Zoals bleek dat Spaanse wijnen kunnen concurreren met de beste ter wereld toen Torres Mas La Plana 1970, een cabernet sauvignon uit de Penedès-regio, het won van Franse wijnen zoals Château Latour en Château Haut-Brion. Zelf zette ik al enkele keren Apostelhoeve Cuvee XII blind naast een Elzasser wijn, in proeverijen buiten onze sociëteit. En overtuigde zo proevers dat onze wijnbouwers het écht wel kunnen. Benieuwd wie in 2030 zo’n proeverij bij de sociëteit organiseert. Pak je die handschoen op, Maarten? 

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

 

Zuid Oost Europa maakt kwaliteitssprong, we resetten ons brein
By in

Zuid Oost Europa maakt kwaliteitssprong, we resetten ons brein

Met deze proeverij zorgt Gerard van Avendonk voor een reset in ons brein. Hij laat zien dat Zuid Oost Europa op wijngebied kwaliteitssprongen heeft gemaakt. Hulde voor Gerard, altijd bescheiden, die een wat lastiger thema kiest voor zijn proeverij. Deze proeverijen zijn het zout in de pap; precies waarom leden van een proefclub béter op de hoogte zijn van de wijnwereld dan anderen.

Even terug in de tijd. Slovenië stond een jaar of vijfentwintig op het programma. Ik herinner me een proeverij van een lid/docent met een Sloveense student. Aardig persoon, je gunt zo iemand het allerbeste, de kwaliteit van de wijnen was bedroevend. Ons brein onthoudt negatieve herinneringen beter omdat ze vaak gepaard gaan met sterke emoties. In mijn hoofd schrijf ik zo’n land af. Negatieve ervaringen worden sneller opgeslagen en blijven langer hangen dan positieve. Daarom duurt het opbouwen van een goede reputatie, als domein, als regio of als land, zo lang.

We proefden de wijnen geblindeerd, wat nog dialoog opriep. Waarom? Omdat je altijd wordt beïnvloed als we open proeven, dit is gewoon het eerlijkst, zei Gerard. Let op, ik rangschik de wijnen in dit verslag naar land, dat is niet de volgorde van de proeverij.

Oekraïne

 

2023 Shabo Telti-Kuruk reserve, Oekraïne Odessa
Telti-Kuruk heet de druif en dit betekent Vossenstaart, genoemd naar de tros vorm van deze druiven. Fruitige mooie neus, zegt Kees. MartijnU benoemt steenfruit, MaartenD noemt anijs. Ikzelf ruik veel passiefruit en citrus. Licht gebouwde witte wijn, lekker fris.

2022 Shabo Cabernet Grande Reserva, Oekraïne Odessa
Gemaakt van cabernet sauvignon, limited edition, fles nr. 571. De wijn rijpt 9 tot 12 maanden op eiken barriques. Elegante geur met kruidigheid. De wijn neemt mij vor zich in, ik krijg een associatie met Loire rode wijnen, fruit in de smaak met een prettig trekkende vriendelijke tannine. Slikfactor én hap sap, je wilt snel een volgende slok. Echt heel goed gedaan.

Slovenië

    

2021 Edi Simcic Tokata, Slovenië – Goriska Brda
De tokata druif heet friulano in Italië. In Slovenië en in Chili noemt men deze druif: sauvignonasse. En die staat in Wine Grapes van Jancis Robinson. Oorspronkelijk uit de Gironde regio in Frankrijk, heeft anders dan de naam doet vermoeden geen link met sauvignon. Dit is een op hout gefermenteerde en gerijpte wijn met de ziltigheid van de Adriatische zee. Hartendief van Gerard. Een vrolijke wijn, zegt Eric, met bloemen en munt. Harrie en Fritjof benoemen houttonen, MaartenD rijp fruit, peer en citrus. Mijn aantekeningen: romige aandronk, kruidig, lenig, medium body. Tikje saai.

2022 Sveti Martin Rebula, Vipavska Dolina
Gemaakt van de Robela Gialla druif. Deze druiven komen ook voor in Friuli aan de grens met Slovenië. Een enorme fruitbak, zegt Just, die appelmoes met peer ruikt en in de smaak ook perzik determineert. Leila noemt de wijn volwassen met een fris pepertje. Berry benoemt oxydatie. Hans is kritisch, de wijn is heel beperkt, een beetje van alles, wel een goede balans. Ik vind de wijn niet zo onderscheidend: en wat gistige geur, medium body en lage zuren. Erg middle of the road.

2022 Edi Simcic Rebula, Goriska Brda
Dit domein is de trendsetter in Brda. De regio Goriska Brda ligt aan de westkant van het land, niet ver van de Adriatische kust. In houten barriques vergist. Hout gerijpt en dat ruik je. Een stinkertje in geur. Medium body, een bittertje en een gulle smaak. Just ruikt voor het eerst in zijn leven aardgas met kreupelhout. Kruidige smaak, tikje eenzijdig. Leila herkent de aardgas vanwege het stinkertje. Ze benoemt ook paddenstoelen. Kees zegt noten te ruiken en geroosterd brood. Lekkere wijn, zegt Hans, die hem doet denken aan een gebakje met chocolade en crême. Berry zegt dat de smaak wat moeilijk is na een mooie geur met hooi en kruiden.

 

2018 Edi Simcic Duet Lex, Goriska Brda
Dicht bij de zee, in het westen van het land, tegen de Italiaanse grens. Gemaakt van klassieke Bordeaux druiven merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc. Op eiken gefermenteerd en gerijpt. MartijnU ruikt tabak en ceder, Eric leer en ingedroogd fruit. Mijn aantekeningen: serieus en rijk glas, ik ruik kersen en chocolade (Mon Cherie), aangename volle wijn met goede structuur en zuren. Mooie nasmaak. Duidelijk ook de slikfactor.

2020 Sveti Martin Tressa Rdece, Primorje
Gemaakt van 60% barbera en 40% merlot. Biologisch gemaakte natuurwijn. Een klein deel van de wijn wordt gemaakt van ingedroogde druiven: laat geoogste druiven drogen tot januari op rieten matjes. De wijn rijpt 2,5 jaar in eikenhouten barriques. Bedwelmende geur met pijptabak en leer. Nog tannines die duiden op potentieel. Beter met beluchting. Kees noemt dit een doordrinkwijn.

Moldavië

 

2022 Novak Floricica-Alb de Onitcani, Moldavië
De alb de onitcani is een zeer onbekende druif, een kruising die in 1970 is ontstaan. Wow, wat een stuivende expressieve wijn. We benoemen een hele fruitmand: grapefruit, abrikoos, passievrucht, kruisbes, mandarijn. Mijn aantekeningen: expressief in your face met ananas, carameltoon, grapefruit en passiefruit. Alleen al om die uitbundige fruittonen een grappige wijn.

2020 Saperavi, Gitana winery  (rood)
De Saperavi uit Georgië staat ook in Moldavië op redelijke schaal aangeplant. Het vruchtvlees van deze druiven is rood. Eentonig, zegt MartijnU. Groen en onrijp, aldus Berry. Geen klik mee, zegt Harrie, die in de jammige wijn tabak, vijgen en kersen ruikt. Eric benoemt stoffigheid en zoet, de wijn doet hem aan primitivo denken. Mijn aantekeningen: paarse rand, stoffde morelkers, hint van chocolade, ingetogen geur, zoete aanzet met pruim en rondeur in de smaak.

Noord Macedonië

2021 Chateau Kamnik Kratosija reserva (rood)
Gemaakt van de kratosija druif en 30 maanden houtrijping op gedeeltelijk gebruikte Amerikaanse en Franse eiken vaten. Positieve commentaren van de proevers. Een jammige snoepjeswijn, zegt Harrie. Véél hout en romig, aldus Berry, met kers in de smaak. MartijnU zegt fan te zijn. De geur biedt veel kruidigheid en cederhout. Volle wijn met duidelijk nog wat tannine, erg interessant.

Het is te hopen dat we ook in de komende seizoenen de inspanningen van vernieuwende wijnbouwers gaan proeven. In Slovenië nemen veel jonger wijnbouwers het over van de oudere generatie – met ook meer vrouwen, die rebelleren tegen de gewoonte om een wijngaard over te dragen aan een mannelijke nakomeling. Dit geeft dynamiek en ruimte voor een nieuwe aanpak, zegt Margaret Rand in de laatste editie van Hugh Johnsons Pocket Wine book. Dat geldt zowel voor klassieke, elegante stijlen als voor de opkomende niche met lage interventie wijnen.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

Witte Rioja, karaktervolle wijnen met bewaarpotentieel
By in

Witte Rioja, karaktervolle wijnen met bewaarpotentieel

Eric Hoepelman brengt witte Rioja op tafel. Met druiven als viura (ook bekend als macabeo), malvasia en garnacha blanca maken kwaliteitsbewuste producenten prachtige witte wijnen. Door de koude nachten blijven frisheid en zuurgraad in de wijn behouden. De karaktervolle wijnen met bewaarpotentieel zijn heel bijzonder, echt een ‘acquired taste’.

Berry zegt dat hij zich niet kan herinneren dat er ooit een witte Rioja-proeverij is gehouden in de 21 jaar dat hij lid is van de Brabantse Wijnsociëteit. Dat Eric een thema weet te vinden dat nog niet eerder was uitgevoerd, is op zijn zachtst gezegd bijzonder!

Over het bewaarpotentieel van witte Rioja kwamen wij op bijzondere wijze veel te weten. Lees maar mee.

Serie 1

Conde Valdemar – FINCA ALTO CANTABRIA 2017 De eerste mousserende wijn uit de regio met de nieuwe Viñedo Singular-certificering, die aangeeft dat de wijn afkomstig is van één specifieke wijngaard. Hoewel Kees geen grote ‘bubbel-fan’ is, ontdekt hij wel gist en kruiden in de neus, en mooie zuren in de smaak. Hij vindt het een fijn glas. Kati vult aan dat het voor haar een mooi aperitief is. Al met al een mooi, levendig glas. De zilte ondertoon, typisch voor deze witte bodems, versterkt de frisheid, ondanks 40 maanden flesrijping.

 

 

 

 

 

Serie 2

RODA I Blanco 2021 De eerste witte wijn van Bodegas RODA, ontstaan na jaren van testen en proeven. In de heuvelachtige omgeving van Haro liggen kleine wijngaarden op winderige hellingen. De bovenste delen van deze hellingen, sterk geërodeerd door eeuwenlange bewerking, zijn arm en minder geschikt voor Tempranillo. Vroeger werden hier witte druivenrassen aangeplant, die krachtiger en productiever zijn.

Viura vormt de basis voor deze wijn, aangevuld met kleine hoeveelheden garnacha blanca en malvasía de Rioja. Mogelijk doordat dezelfde druif is gebruikt, ontdekt Toos overeenkomsten met het eerste glas. Ze omschrijft walnoot, mineraliteit en citrus. Eric vindt het een prettig glas met mooie zuren; mede daardoor is het een van zijn lievelingetjes.

 

 

Finca ALLENDE 2020 Deze goudgele Rioja wordt gemaakt van 95% viura en is aangevuld met 5% malvasía. De druiven worden in 48 uur zacht geperst, en daarna vindt de vergisting in 28 dagen plaats bij 20 graden. Vervolgens gaat de wijn 14 maanden op Frans eiken. De wijn heeft minder zuren dan het vorige glas. MartijnU merkt op dat het karakter, met name door de bitters, lijkt op dat van het vorige glas.

 

 

 

 

 

 

Rioja Vega 2020 Deze wijn is gemaakt van 100% tempranillo blanco. De vergisting vond plaats gedurende 30 dagen in Franse en Hongaarse eikenhouten vaten. Aansluitend rijpte de wijn 6 maanden op de lies (de fijne gistcellen), wat bijdraagt aan structuur en complexiteit. Daarna volgde een traditionele rijping van 12 maanden in Franse eiken vaten. Van deze wijn zijn in totaal 1.248 genummerde flessen geproduceerd. Wij proefden deze avond fles 581. Toos omschrijft meer houttonen dan glas 1 en vindt de wijn licht oxidatief, maar ervaart dat zeker niet als storend. Door het houtgebruik heeft de wijn lichte tannines, merkt Fritjof op. Ondanks dat deze wijn van een andere druif gemaakt is, komen de zuren en de bitters uit de vorige glazen hierin terug. De wijn wordt hierdoor dynamisch en eigenzinnig.

 

 

 

Serie 3

Een bijzondere wijn

Eric stelt maar één vraag bij deze wijn: ‘Hoe oud denken jullie dat deze wijn is?’  In het glas hebben we een okergele wijn die duidelijk ontwikkeld is. In de neus: overrijp fruit, abrikoos en ook iets mufs. Dan proeven we…
Appels, appelsap, noottonen, abrikozencompote, en tot slot vult Valerie aan met pepermunt.

De leeftijd vinden we lastig te bepalen. Leeftijden tussen de 15 en 30 jaar oud worden genoemd door verschillende proevers.

Eric verlost ons: we proeven een witte Rioja uit 1931. Er is wat ongeloof te horen bij de proevers. Eric vindt het zelf een interessant glas; hij staat nog. Hij geeft ruiterlijk toe dat hij het niet direct lekker vindt, maar wel ontzettend bijzonder.

De wijn werd in 2015 gekocht van een gepensioneerde wijndistributeur in Haro, La Rioja.  Tot op heden is hij bewaard in een privékelder onder uitzonderlijke omstandigheden. Volledig gerijpt en daarom nu goed te drinken — of voor de komende 20-25 jaar nog geschikt om te bewaren.

Een van de zeldzaamste witte wijnen en jaargangen die ooit zijn geproduceerd in Rioja. Het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de naoorlogse situatie stopten het bottelen. De wijn werd destijds niet gebotteld vanwege de ernstige financiële moeilijkheden waarmee de wijnmakerij in de naoorlogse periode kampte. De hele jaargang bleef nog 15 jaar in een oude houten kuip. In 1946 werd de wijn geheveld en gebotteld door de voormalige Bodegas del Romeral, in het dorp Fuenmayor. Die flessen zijn nooit op de markt gebracht en werden verkocht of geschonken, alleen fles voor fles, aan trouwe klanten.

Mariano J. Lacort was een van de oprichters van de meest traditionele wijnhuizen in Rioja (Federico Paternina, La Rioja Alta). Het wijnhuis was gevestigd in het dorp Haro, aan de overkant van de straat van R. López de Heredia – Viña Tondonia, in “El Barrio de la Estación”. De kelders werden in de jaren 60 gekocht door de familie MUGA.

Serie 4

 

Viña Tondonia Cosecha de 2001 De Viña Tondonia Gran Reserva Blanco is een prestigieuze witte wijn uit de Rioja Alta-regio, geproduceerd door Bodegas R. López de Heredia. Deze wijn is samengesteld uit 90% viura en 10% malvasía, afkomstig van de eigen wijngaarden van het wijnhuis. De wijn ondergaat een rijping van 10 jaar in eikenhouten vaten, waarbij hij tweemaal per jaar wordt overgestoken en geklaard met verse eiwitten. Na de vatrijping rijpt de wijn verder op fles voordat hij op de markt wordt gebracht.
Wij ontdekken geel fruit, tropisch fruit, ananas in de neus. Smaken van vanille, verse boter, gecombineerd met citrus tonen en persistente bitters. Een serieuze, belegen wijn.

Viña Tondonia Reserva 2008 Nog een wijn van R. López, ditmaal de Reserva uit 2008. Deze wijn is gemaakt van dezelfde viura- en malvasía-druif, maar heeft ‘maar’ 6 jaar op eiken gelegen. Valerie omschrijft hazelnoot en marsepein, gecombineerd met een beetje kruiden en wat florale tonen. De sinaasappelschil komt, net als in het vorige glas, ook in dit glas terug. En zelfs een beetje gember en grapefruit. Ik onderschrijf dit volledig.

Viña Gravonia Blanco Crianza 2009 Tot slot nog een wijn van R. López: de Viña Gravonia Blanco Crianza 2009. Mogelijk door de (jongere) leeftijd valt bij deze wijn de neus voor een aantal proevers een beetje weg. Maar de smaken komen overeen met de eerste twee glazen van R. López. We erkennen wel dat de andere twee glazen geconcentreerder waren.

Serie 5

Vivanco Colección Dulce de Invierno RiojaDeze van nature zoete wijn is gemaakt van een late winteroogst in januari 2021, waarbij de druiven zijn aangetast door edele rotting (botrytis). De blend bestaat uit 40% garnacha, 40% carignan (mazuelo), 10% tempranillo en 10% graciano – allemaal traditionele rode Rioja-druiven. Het is een wijn die bij Hans in de smaak valt. Hij vindt de wijn smaakvol en mooi in balans. Annemiek vult aan dat de wijn voor haar voldoende zuren heeft, en mede daarom vindt zij de wijn erg mooi.

 

 

 

 

 

Verslag en proefnotities door Maarten Roos