Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd

By
70
Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd

Liselotte Brouwers raakte bij een bezoek aan de Ahr in de ban van de spätburgunders bij domein J.J. Adeneuer. Dit bijna dertien hectare grote domein produceert jaarlijks zo’n 93.000 flessen, het overgrote deel (85%) rood, wat wit (10%) en ook mousserend (5%). De Blanc de Noir sekt is een mooie binnenkomer, met prijzende commentaren van de proevers. Voor alledag maakt het domein een Purist serie, we proeven weissburgunder 2022 (mineraal getypeerd, jasmijn, peer, sappig en lage zuren), blanc de noir 9992022 (zalmkleurig, liefelijker) en de spätburgunder 2021 (aardbei, toffeesnoepje, kreupelhout, perfecte lunchwijn).

 

2022 Frühburgunder

Hartendief van Liselotte, een beetje tot haar verrassing, want de wijn is nu lekkerder dan op het domein. Dat kan natuurlijk ook. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Paarszweem, ik ruik iets van karton, de zuren associeer ik met de Napoleon snoepjes. Gerard prijst de kersen en rokerigheid. Willem Jan noemt de fijne bitters.

2022 Spätburgunder

Opgevoed op gebruikte houten vaten met 10% nieuwe vaten. Lichte kleur, geen kleurverschil met de nummer 2. Aardbei, kreupelhout, zachte wijn met een klein zoetje, goede balans en mooie zuren. Harrie noemt de wijn elegant en herkent kersenbonbons. Lekker met een gebakken of gegrillde tonijn.

2020 Spätburgunder Nummer 2

Opgevoed op gebruikte houten vaten.  Donders mooie wijn, licht van kleur, complexe geur met ceder, sigarenkistje, creme de cassis. Goede body, duidelijk nog tannines, heel veelbelovende wijn die nu al heerlijk is. Méér body dan de gewone spätburgunder, zegt Rob. Hij ruikt in déze wijn de kersenbonbon. Harrie heeft moeite met de wijn vanwege een kattenbak associatie.  Berry roemt de fijne aanzet.

2020 Spätburgunder Nummer 1

Hartendief van Liselotte. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Mooi glas wijn met zalige geur, in mijn aantekeningen staat aardbeienmousse. Sappige rondeur met een piepklein zoetje. Dit is een echte sommelierswijn, zegt Rob, interessant, vuursteen. Zelfs Just gaat hier overstag, als niet-liefhebber van spätburgunder en wijn met rood fruit: kaneel, cassis, zoete rozijnen, een bittertje en koffie met melk.

2020 Spätburgunder Rosenthal Grosses Gewachs

Rosenthal is een deel van de wijngaard met een microklimaat. Opgevoed op gebruikte houten vaten van Frans eikenhout. De wijnstokken zijn hier 45 jaar oud. Deze wijn is lekker, zegt Just. Hij ruikt kersen en een vleug paddenstoelen, de smaak is sappig met een vleug braam. Ik vind sommelierswijn al een enorme aanbeveling, maar begrijp ineens nuance als Rob heel prijzend gaat praten over déze wijn: een liefhebberswijn in zijn ogen. Lekker, zegt hij. Iets meer kleur, framboos, niet allemaal over praten maar gewoon genieten! Mijn aantekeningen: zoete pruim, aardbei en kreupelhout. Zachte en elegante aandronk, zéér uitgebalanceerde wijn met een hap sap slikfactor.

We sluiten nog af met een tresser, de Duitse grappa, erg gewaardeerd. Mooie proeverij, Liselotte.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar