Mooie proeverij om te genieten

By
73
Mooie proeverij om te genieten

Toos Dusee geniet als ze ons ziet genieten. Van liefhebberswijnen, prachtig niveau, verschillende cepages. Allemaal wijnen die haar wijnklimaatkast haalden – en dat wil wat zeggen, bij zo’n door de wol geverfde proever. We proeven de wijnen open. Zorgvuldig bespreken we wijn voor wijn. De goede verstaander voelt aan dat er milde kritiek schuilt in de opzet van deze mooie proeverij. Want we proeven zó vaak geblindeerd, driftig determinerend… dat gewoon genieten er wel eens bij in schiet. Wijn is om te genieten.

Een lekkere champagne zonder kapsones om de mond naar wijn te zetten. En daarna meteen een hartendiefje van Toos.

Domaine de la Renaudie 2022 Touraine Chenonceaux

Een wijn van een vrouwelijke wijnmaker : Charlotte Denis. Uit de appellation controlee Touraine met de toevoeging van de naam van dat prachtige château Chenonceaux. Zweem van goud en heel karakteristiek passiefruit, in geur én smaak. Volle en sappige smaak. Deze sauvignon blanc is veel lekkerder dan een schrale Sancerre. Een hele fruitschaal komt naar voren in lovende beschrijvingen. Annemiek noemt mango, perzik, ananas én grapefruit. Willem Jan benoemt buxus.

Catena 2017 Wild Rowes Chardonnay

Geoogst van hoog gelegen wijngaarden, 1.100 meter. Sappige wijn, romigheid, vanille en ceder in de geur. Een lekkere houtneus, noemt Gerard dat. Een dikke wijn, met verfijnde citrus, rondeur. Valerie benoemt caramel snoepjes.

Shaya Habis Rueda 2019 verdejo

Ik herinner mij een Rueda proeverij bij een Proefschrift evenement, waarbij de bekende frisse en frivole wijnen stonden, maar naar het eind ook wijn zoals deze. Een heel serieus glas, niet meer meteen herkenbaar als verdejo. Goudzweem. Een impressie van honing en boenwas. Volronde smaak met citrus impressie. De wijnstokken staan in wijngaarden met meer dan 100 jaar oude stokken. Op hout gevinifieerd en opgevoed.

Peter Lauer Riesling 2018 Fass 12

Dit VDP domein uit de Saar brengt altijd fraaie wijnen voort. Nu ook. Bloemetjes en honing. Wijn met een heel prettig zoetje, goede balans en mooie mineraliteit. Echt heel fijn glas.

 

En als je dan wit hebt geproefd is die éérst rode wijn ontzettend lekker.

Brogsitter 2018 Spätburgunder Ad Aram

Hartendief van Toos. Wijn uit de Ahr. Ik steek mijn neus in het glas en denk meteen: hmmm! Expressieve geur met kruidigheid, toffee, vederlichte smaak, een perfecte vederlichte en frivole lunchwijn. Een feestje om je neus in het glas te steken, zegt Willem Jan: koffie, kersen, mocca en leer. Liselotte benoemt rood fruit en prijst de ‘sappige’ geur. Wierrook. Potloodslijpsel, roosvicee. Lekker!

Bernabeleva Carril del Rey 2015 Madrid

Gemaakt van garnacha. Valerie benoemt eucalyptus, zuren en tannines, goed in balans, framboos en kersen in de geur. Mijn aantekeningen: hele lichte kleur, kreupelhout in wat ik een moeilijke geur vind, sappig en alcoholisch.

Château Croizet Bages 2016 Pauillac

Grand Seigneur en dat merk je meteen: donkere kleur met kardinaalrode rand, eucalyptus, laurier en cassis, volrond, sappig, goede balans, mooie wijn die nu in de drinking window zit. Pure chocolade en bosvruchten, zegt Valerie. Jus benoemt ook pure chocolade, munt en strakke tannines. Een wijn dus met ontwikkelingspotentieel.

Piccini Brunello di Montalcino 2013

Wijn met mooie ontwikkeling, tertiaire tonen: herfstbos bladeren, een impressie van lichte truffel. Elegante smaak met mooie bitters, echt een fraaie dinerwijn. Pardon?, zegt Willem Jan, voor mij mag dit glas ook ’s avonds op de bank. Claartje prijst de Brunello als een hele mooie wijn met chocolade, leer en complexiteit. Elegant bovendien.

We sluiten af met een lekkere zoeterik: 2022 Domaine de Vieux Piggeonnier uit de Muscat de Beaume de Venise.

Heerlijke wijnen en we nemen de kritiek ter harte, Toos, dankjewel.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar