Kaapse wijnen Claartje Grielis

By
68
Kaapse wijnen Claartje Grielis

Zuid-Afrikaanse wijnen

Claartje Grielis bezocht Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ze bezocht verschillende wijnhuizen. Ze wil de wijnvrienden laten delen in dit wijngeluk met wijnen, zowel cepages als blends, die voorkomen in Zuid Afrika. Vanaf Kaapstad landinwaarts is Stellenbosch het centrum van het bergachtige wijnland.

Stellenbosch is genoemd naar Simon van der Stel die de plaats in 1679 stichtte aan de Eersterivier.

Het is de op een na oudste stad van Zuid-Afrika. In 1680 stichtte Simon van der Stel Simon’s Town en het wijngoed Groot Constantia. 25 km Oostwaarts ligt Franschhoek. De naam verwijst naar de vele Hugenoten die zich hier rond 1680 vestigden. Enkele van de beste wijngaarden zijn Boschendal, Muratie, La Motte. Deze proeverij proeven we wijnen uit Cederberg, Stellenbosch en de omgeving van Stellenbosch, en de omgeving van Kaapstad en Hermanus.

De bodem van Stellenbosch bestaat uit Hutton en Clovely – zoals het ter plaatse wordt genoemd. Dat zijn volledige vergaande en verweerde vormen van graniet die goed vocht vast houden. Hutton is rood van kleur en Clovely geel. Daarnaast is het gehalte aan klei hoog. De koude golfstroom van de Atlantische Oceaan zorgt voor een koele bries. De koelste terroirs zijn ten zuiden van Stellenbosch en op de Helderberg in de zuidoostkant bij Somerset West. Meer het binnenland in is het warmer zoals bij Sommersberg ten noorden van Stellenbosch. De gemiddelde neerslag bedraagt 600-800 mm per jaar.

We proeven drie witte wijnen (twee droog, een zoet) en acht rode wijnen.

Cederberg Chenin Blanc 2023

Veel proevers denken aan sauvignon blanc. Want: buxus en brandnetel in de geur, harmonieus, fris, lichtvoetig. Het domein ligt hoog en dat zorgt voor koelte. De jonge wijn verblijft na de fermentatie nog zo’n vijf maanden op de droesem voor extra volheid en souplesse.

Muratie Isabella Chardonnay 2022

Licht gele kleur, vooral veel vanille in de geur, zachte aandronk met prettige goede zuren. Heel veel smaak in deze boterige wijn met lange nasmaak, zegt Kees. Mollig en kruidig, aldus Maarten.

Muratie wijngaarden liggen op de flanken van de Simonsberg, één van de beste hellingen van Stellenbosch. Hier lopen eenden en ganzen om ongedierte te bestrijden. De wijn rijpt negen maanden in Franse 500 liter vaten.

Lourensford Limited Release Merlot 2018 West Kaapstad

De geur is prachtig met melkchocolade en kruidnagel. Volle aandronk en veel body, goede zuren, wel veel bitters in de afdronk. Kees ruikt braam en pruim. Toos noemt de wijn mondvullend. Na de rijping van 18 maanden op grote Franse eikenhouten vaten volgt een selectie voor de Limited Release.

Lourensford The Dome Pinot Noir 2021

De ultra lichte kleur wijst op pinot noir, 11 maanden rijping op gebruikte vaten. De geur vind ik gesloten, veel karakter in smaak met liefelijke aandronk en fraaie zuren. Slank en sappig, zegt Maarten. Fruitig en sappig, zegt Kees. Maarten benoemt zoethout en munt.

Stellenbosch Limited Release Cinsault 2018 Stellenbosch

Deze cinsault (in ZA ook hermitage genoemd) rijpt op gebruikte eikenhouten vaten, waardoor hij zijn fruitigheid behoudt. Hele lichte kleur, halftransparant. Frivole geur met morellenkersen, geparfumeerd. Rob noemt de wijn ‘best wel aardig’ en lichtgebowd. Valerie benoemt laurier en drop.

Stellenbosch Boekenhoutskloof, Cabernet Sauvignon 2020  

Gerenommeerd domein. Donkere zwarte kleur met paarse rand, mineraal getypeerde wijn, een volle aandronk, mollig, veel tannines en kracht, maar in een fluwelen handschoen. Louter positieve woorden van de proevers, zoals Toos die de wijn nog jong noemt: cassis, laurier, koffie, flink tannines nog. Rob zegt dat de wijn gesloten is, maar nu al lekker in de mond, fruitig en sappig.

Tokara, Reserve Collection Syrah 2020 Stellenbosch

Tokara maakt een 100% syrah in de Reserve Collection. Én een Shiraz – anders geschreven – meer in de nieuwe wereldstijl. Gerijpt gedurende 22 maanden op Frans eiken, waarvan 30% nieuw. Paarse kleur aan de rand, bijna zwarte kleur, kruidige geur, sappige smaak, streng met veel zuren. Hans benoemt kers en kruidigheid en waardeert een klein zoetje.

Beyerskloof, Diesel Pinotage 2021, Stellenbosch

Hartendief van Claartje. Kardinaalrode rand en een bijna zwarte kleur. Mooie morellenkersen in de geur. Garigguekruiden. Goede zuren. Heel veel karakter, nu erg jong, mag nog zeker een jaar of vijf de kelder in. Bittere chocolade in de afdronk. De wijn rijpte 18 maanden op Franse eikenhouten vaten. Na de rijping een selectie van minder dan 10% voor de productie van Diesel Pinotage. Hans ruikt teer en kreupelhout, “dit is lekker”en benoemt ook een zoetje.

Lanzerac, Le Général, Left Bank, Blend 2018 Stellenbosch

Hartendief van Claartje. Roodbruine rand, drie vierde transparante kleur. Deze wijn is een Bordeauxblend van voornamelijk cabernet sauvignon aangevuld met malbec, petit verdot en merlot. De wijn rijpt 20 maanden op Franse eikenhouten vaten. Ronde smaak met mooie zuren en een klein scherp randje. Annemiek roemt de complexiteit met laurier, ceder en een pepertje. Kees noemt de wijn jammig met leer, aardbeien en frambozen. Marten benoemt zwarte bes, bramen, zoethout en laurier.

A.A. Badenhorst, Family Wines, Red Blend 2015 Badenhorst

Blend van shiraz, grenache, cinsault en tinta barocca. De zorgvuldig geoogste druiven worden nog met de voeten gekneusd! Daarna vergisten de druiven op volledig natuurlijke wijze, zonder toevoeging van gekweekte gist. De wijnmaker is een van Zuidafrika’s meest spraakmakende wijnmakers, Adi Badenhorst. Half transparant, oranje rand, erg mooie geur met overrijpe pruimen en hint van chocolade. Goede balans met veel bitters. Annemiek ruikt een medicinale toets, Maarten vooral aardsheid, paddenstoelen en umami. Kees benoemt eucalyptus en leer.

Samson Straw Wine, Old Vine. Piekerskloof
De uitdrinker van muscat is goddelijke nectar. Heel gebalanceerd, mooie wijn van ingedroogde druiven.

Een groot merci, Claartje!

Peter van den Besselaar