Lemberger, onbekend maar niet onbemind!

By
60
Lemberger, onbekend maar niet onbemind!

Bij veel wijnliefhebbers is lemberger niet een druivenras dat meteen de tongen losmaakt en voor een euforische stemming zorgt en dat is jammer vindt Gerard van Averdonk. Gelukkig voedt Gerard ons op, geïnspireerd door een wijnblad met een artikel over de druif. In de onbekendheid heeft hij volkomen gelijk. Een aantal leden denkt te maken te krijgen met een wijnhuis Lemberger. Enough said.

De lemberger staat met name in Duitsland aangeplant, vooral in Württemberg, en geeft goede resultaten in wat warmere gebieden. De lemberger vraagt om warmte en beschutting omdat hij vroeg uitloopt en laat rijpt. Levenslang leren dus voordat deze druif in de fles zit. In Oosterrijk, de oorsprong van deze druif, wordt hij blaufränkisch genoemd, in Hongarije heet hij kékfrankos. We concentreren ons vanavond op Duitsland en proeven 10 lembergers.

We beginnen met een Lemberger rosé trocken uit 2021 van het Weingut Alexander Heinrich. Matig in alcohol met z’n 11%, op roestvrijstaal gerijpt. We vinden dit een mooi terrasglas. Met een duidelijk zoetje, met zuren, een beetje kers, een mandarijntje. En ook wat staal in de neus, een kenmerk dat we vaker tegen zullen komen.

We gaan verder met een serie van twee, Lemberger ”S1” trocken 2018 van hetzelfde Weingut als de rosé en de Lemberger Hebsack trocken 2021 van Weingut Jürgen Elwanger. Hier komen de kenmerken van een lemberger die we deze avond ontdekken meteen naar voren. De avond door ruiken we eucalyptus, laurier, wat staligs, een al dan niet zuur rood of zwart kersje. Bij de mooiere wijnen gevolgd door braam, zwarte kers, chocola, een beetje mokka. Bij de meer alledaagse kwalitateit wijnen noteren we hoge zuren, bittere tannines, dun fruit. Gerard heeft de proeverij goed opgebouwd. Wat betekent dat we de eerste wijnen vooral de basis ontdekken. Waarbij we bij de Hebsack op het verkeerde been worden gezet door de vermeende houttonen in deze RVS gerijpte wijn.

Ook de tweede serie van twee raakt vooral de basis. De Nashorn Lemberger trocken 2022 van Weingut Aldinger is wel al dikker dan de wijnen uit de vorige serie. Heeft meer zoetheid. De wijn ernaast, Graf Neipperg Lemberger trocken 2019 is het eerste meer serieuze glas dat we proeven. Met mooi ceder in de neus, een zoetje maar niet té, rood fruit met aardbei en framboos en met nog behoorlijke zuren. Die zuren overheersen al minder, we gaan de goede – lees lekkere – kant op.

De serie van drie waarmee we de lemberger echt leren kennen is volgens velen de mooiste serie van de avond. Veel meer zoetheid, wat drop en chocola en altijd de kruidigheid, de zuren. Met duidelijk een betere balans.

We starten met de Sonnenhof Wachtkopf Lemberger trocken 2020. Een fraaie frisheid met genoeg zoetigheid om blij van te worden. Bij de 1e Lage Graf Neipperg, Dürrenzimmern Mönchsberg, Lemberger trocken 2016 schrijf ik rinse kersenstroop op. Fraai zoet, mooi zuur. Natuurlijk zoals elke lemberger de eucalyptus in m’n neus.
Het slot van deze serie is dezelfde Graf Neipperg, maar dan twee jaar jonger. Iets minder balans. We vinden dat hij nog even mag liggen. Zijdezacht vindt de producent zelf. Die heeft duidelijk niet naar onze mening gevraagd. Neemt niet weg dat de wijn mooi is en potentie heeft.

We eindigen onze Lembergerse ontdekkingsreis met twee in prijs en potentiële kwaliteit uitschietende flessen. Uit de brei aan notities mag je opmaken dat de Grosse Lage Graf Neipperg Schlossberg Lemberger 2018 heel veel heeft te bieden. Niet voor niets geeft Falstaff een beoordeling van 96 punten. Ik noteer: rood fruit, braam, kruiden, zoetje, zwarte kers, chocola, mokka, amandelbitters. We ruiken, we proeven. Aaaaah, dit is wat de druif kan geven.

Onze laatste lemberger is een Grosses Gewächs, de Graf Neipperg, Schwaigener Ruthe Lemberger 2016. Bij Falstaff doet ie met 95 punten nauwelijks onder voor zijn voorganger. Het Frans eiken maakt met het hout de laatste karakteristiek bij deze druif. Het zwarte en rode fruit komt terug, de zuren zijn er. De tannines ook. De eucalyptus en laurier ruiken we. Hij is nog wat hoekig. Maar onmiskenbaar een lemberger weten we nu.

 

Gerard bedankt voor een mooie ontdekkingsreis.

 

Proefnotities en verslag Just Krijn