Continentenproeverij

By
34
Continentenproeverij

Er zijn flessen wijn. Ze zijn geblindeerd of niet. Je moet ze in een line up zetten. Er zijn tientallen manieren om dat te doen. Harry van der Zanden kiest ervoor om al wat informatie te geven bij de geblindeerde flessen: 3 continenten, 4 druiven en 4 landen. Succes!

Indrinker

Peer, citrus en amandel worden genoemd voor de geur van de indrinker. Hoge zuren en krachtige bitters maken de Man Family Wines – sparkling Chenin blanc uit Zuid Afrika een echte mousserende eetwijn.

Serie 1

Ik hoor allerlei namen van druiven genoemd worden. En ook nog in combinatie met continenten. Nee, het is géén albariño, géén sauvignon blanc, maar… drie keer chardonnay.

Crystallum 2022, The Agnes chardonnay

Deze Zuid-Afrikaanse wijn uit de Westkaap heeft wat amandel, mineralen, hint van viooltjes, wat rokerig. Hoge bitters, lange afdronk.

Bernardus 2021 chardonnay

Deze Californische wijn uit Monterey County is een hartendief van Harry. Meest goudgele kleur van de serie, viooltjes, vette en volle wijn.

Domaine de la Creuze Noire 2021 Pouilly-Fuissé, Les Clos de Monsieur Noly Premier Cru

Deze chardonnay met de lange naam uit Bourgogne maakt mij blij. Carameltonen en citrus, zegt Annemiek. De smaak komt mij bekender voor dan de vorige twee wijnen. Conclusie: is Europese wijn. Sappig, aangenaam en verfijnd.

Serie 2

Drie heel lichte wijnen komen in het glas, zó licht dat het aantal mogelijkheden om de druif te determineren drastisch minder is. In deze serie weten de proevers de druif goed vast te stellen: pinot noir.

Meerlust Estate 2020 pinot noir

Deze wijn uit Stellenbosch in Zuid-Afrika heeft een zoetige neus met aardbei. Rijpe neus, zegt MaartenD, en pittige tannines. MaartenR benoemt aardsheid en kruidigheid.

Sonoma Cut 2020 pinot noir

Lieflijke, warme wijn met bruine rand en aardbei in de geur. Kersen, zegt MaartenD. Rood fruit met zachte aanzet, zegt MaartenR.

Domaine Xavier Monnot 2020 Bourgogne

Mooie wijn met hoge zuren. Volgens MaartenD ceder, eucalyptus, en volgens MaartenR pepermunt en groene paprika.

Serie 3

Er worden nu langzaamaan minder druiven genoemd, omdat het concept van driemaal dezelfde druif tot ons brein doordringt.

Groot Constantia 2020 shiraz

Deze Zuid-Afrikaanse wijn is een hartendief van Harry. Niet verwonderlijk, want de wijn biedt veel. Een donkere kleur, leer, eucalyptus, mooi kreupelhout. Zwarte bes, tijm en braam, zegt Just. Laurier, aldus Willem Jan.

Château Ste Michelle 2019 syrah

Wijn uit Columbia Valley Washington State. Donkere wijn, zwoel met mooie morellenkersen. Zwarte bes met drop, aldus Just. Willem Jan benoemt laurier.

Bosco 2018 Tenimenti d’Alessandro

Syrah uit Toscane! Koffie, mokka en drop, zegt Willem Jan. En ook: lekker! Een expressieve wijn met nog veel toekomstpotentieel, staat in mijn aantekeningen. Peper en Mon Chéri chocolade.

Serie 4
De donkerste wijnen van de proeverij vloeien in het glas. En cassis in de geur. Evident: cabernet sauvignon.

Domaine Paul Mas 2020 Languedoc

De Franse wijn is klassiek. Allejezus, wat straf!, lees ik in mijn aantekeningen. Duidelijk een kindermoord. Stevige tannines, bevestigt Fritjof. En rood fruit. Gerard ziet een zwartpaarse kleur en benoemt een zwoel zoetje.

Wente Charles Wetmore 2019

Deze cabernet sauvignon uit Californië heeft een expressief open geur met bessen. Fritjof proeft kers en ceder en méér alcohol dan in de vorige wijn. Gerard benoemt de frisse zuren, leer, cassis en thee tonen.

Boekenhoutskloof 2018 Stellenbosch

Donkere wijn met klassieke karakteristieken, heel mooi, kreupelhout. Zwart fruit, rondeur en krententonen, zegt Gerard.

Mooi opgezette proeverij, Harry. Dank!

Proefnotities en verslag Peter van den Besselaar