Overzicht blogberichten

By in

Drie-in-Een proeverij: “We hebben zo onze eigen manier om te laten zien dat we het niet weten in een blinde proeverij.”

Rob van Ginneken vult deze avond een op het laatste moment opengevallen plek in met zijn Drie-in-Een proeverij. De voorbereiding was al vergevorderd, ’s middags werden de laatste twee flessen nog snel erbij gehaald. Tot ons geluk met verrassende resultaten.

We beginnen klassiek met een klein huis.

Champagne Le Mesnil, Sublime 2015
De indrinker heeft veel fruit, vrolijke bitters en een mooie mousse die afhankelijk van het glas wat uitdooft of prima en fijnmazig blijft bubbelen. Belegen appels, meloen, mooie zuren en gist. Rob komt hier vaker. Dat begrijpen we.

 

Proeverij 1 Witte Mannen Van Middelbare Leeftijd

Waar je vroeger zonder gevaar beticht te worden van me too en masculien patserschap bij 3 in 1 nog mocht denken aan een welgevuld bubbelbad bij  Yab Yum, kiest Rob voor de aftrap van zijn proeverijtrio voor een 7x afgevinkt thema. ‘Wat middelbaar is?’ wordt gevraagd, dan kom je bij Rob op zo’n jaartje of 5. Zitten deze heren in een midlifecrisis? Welnee, middelbaar is het nieuwe jong. Maar dan gerijpt.

  

Tyrrell’s Wines, Vat 1 Hunter Valley Semillon 2010
Een Australische semillon die mocht blijven liggen. Heeft daardoor tonen van chardonnay gekregen. Wat steenfruit, citrus. In de neus stevig. Ceder, wat vuursteen/rokerigheid. Het fruit is wat gezakt, de belegenheid komt ervoor terug. Deze middelbare man is duidelijk wat in gewicht toegenomen.

Domaine Vacheron, Sancerre Les Romains 2018
Ik ruik en ruik nog eens. Boenwas en bloemen! Dat vertelt m’n neus. Lente! Geen buxus, geen kattepis. Middelbaar maakt atypisch zou de conclusie kunnen zijn. Ik vind deze sauvignon blanc mooi. Met z’n bitters, met graansmaken, met amandel. Met een vleugje tabak in de neus. Apart, deze middelbare.

Dirler-Cadé Vendange Tardive Lieu-dit Belzbrunnen 2014
Een huis waar we op wijnreis bij langs zijn geweest. Deze zoete riesling barst van de petrol. Geconfijt fruit, abrikoos. Zacht, een klein beetje citrus. Een mond vol. Een witte man van middelbare leeftijd kan ook klassiek zijn.

 

Proeverij 2 Bourgogne of Beaujolais?

De volgende mini proeverij zou eenvoudig moeten zijn. Proeven we een Beaujolais of hebben we een Bourgogne in het glas? Zoals het hoort was de hele wijnclub het volslagen eens. De helft vond een glas Beaujolais, de andere helft wist zeker met Bourgogne van doen te hebben. En dat niet één keer. Welnee, als we het consequent oneens zijn, dan proeven we vast constant. Dus bij elk van de drie glazen was de verdeling zo’n beetje half-half. Wij hebben zo onze eigen manier om te laten zien dat we het niet weten. Dat doen we ook door bij dit thema te discussiëren over achtereenvolgens fruit, tannines, munt, eucalyptus en koffie.

 

Château des Jacques, Moulin-à-Vent 2016
Dit is dus een Beaujolais mensen. Waarbij zeker bij deze producent zonder macération carbonique zijn flessen véél op Bourgogne gaan lijken. Het zogenaamde ‘morgonner’, de specifieke term voor het meer en meer Bourgognekenmerken krijgen van een Beaujolais gamay (m.n. uit het gebied Morgon). Die Fransen snappen dat we er soms naast zitten. We proeven en ruiken melkchocola, kers, wat aardsheid. Best zoet, voor de een is dat sappig, voor de ander weeïg. Daar komt toch het Beaujolaiskarakter meer naar voren.

Kreuzberg, Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder GG 2018
Een stiekemerd van onze proefgever. Stopt ie lukraak een Duitser in de serie. Vermomd als Bourgogne. We trappen er blind en met open ogen in. Zwarte bes, braam, chocola, wat koffie. Een framboosje erbij. Tja, dat maakt een Bourgogne. Of een Beaujolais, volgens de andere helft. Niemand die ook maar een moment dacht aan een Duitser. ‘Allo ‘allo was nog nooit zo onherkenbaar.

Voor mij, als liefhebber van wat stevigere wijnen, was deze spätburgunder de lekkerste van de serie. Volgens de fijnproevers waren de parels uit de Beaujolais te prefereren.

Château des Jacques, Morgon Côte de Py 2016
Daar is de Morgon. Een hele meneer. Met zwarte bes, chocola. Met tannines. Hoog op zuur. Met rood fruit. Een liefhebberswijn. Tot ons gekomen omdat Rob zo handig was geweest om de fles wijn van het niveau eronder lekker op te slobberen op een andere avond. Doet ie goed!

 

Proeverij 3   WK-wijnen

De laatste proeverij die we krijgen bestaat uit drie flessen die eerder op het WK blindproeven zijn langsgekomen. En aangezien we nog nooit Nederlands kampioen zijn geweest met een van onze teams, is dit as close as we can get. Wat de ambitie niet dooft, hoor. De smokings en galajurken hangen klaar.

  

Ramey Chardonnay Ritchie Vineyard 2018, Russian River (Wijn 5, WK 2022)
Een heerlijke dikkerd. Boter, room, zwoel. Tropisch fruit, honing. Ook wat anijzigs, een klein beetje limoen en wat vanille. Kweepeer, sinaasappel, amandel. Herkenbaar, klassiek. En moddervet. Of voluptueus wat veel prettiger klinkt. Het smaakt hetzelfde. Voor sommigen naar al snel genoeg. Voor anderen is zo’n stevigheid een mooie reden om de tanden erin te zettenen niet meer los te laten. Ik hoor bij de laatste categorie.

Chateau Musar 2017, Bekaa Valley (wijn 6, WK 2019)
Verplichte kost voor WK oefenaars. Deze wijn uit Libanon stond daar opgesteld in 2018 en in 2020. Musar is een van de bekendste huizen. Veel proevers denken een Italiaan in het glas te hebben.  Logisch ook dat we dit jaar teams in de voorronde voor het NK hebben. Een lesje bescheidenheid komt niet ongelegen bij onze club. Was het de zwarte bes? De gloed in het glas? De pruimen erbij? De mooie knisperende tannines? Het zoetje met wat chocola en drop? Het randje koffie? Welnee, we waren het zelf en we zaten ernaast. Dat maakt ‘m niet minder lekker trouwens. Doe nog maar een proefglas! Nog niet eens zo oud nu al volop het drinken waard.

Zeni Amarone della Valopolicella Classico 2020 (2 Amarones in 2018 en 2020)
De laatste fles is niet van het WK huis dat zijn Amarone terugzag op het WK 2020. Maar ja, Amarone is in de basis zo typisch dat het precieze huis niet het verschil gaat maken. Een klassieke uitsmijter. Stooffruit, rood fruit, dikke wijn. Hout, wat toast (eventueel licht verbrand), bietjes en koffie. Hoestdrank en wel een hele mooie. Zo wil je een WK beleven.

 

Rob, bedankt voor 3x afwisselend plezier van hoge kwaliteit!

Proefnotities en verslag Just Krijn

 

Werkavond is proeverij voor Happy Few
By in

Werkavond is proeverij voor Happy Few

We few, we happy few, we band of brothers.

For he to-day that sheds his blood with me

Shall be my brother

In het toneelstuk ‘Het leven van Hendrik de Vijfde’ uit 1599 is de veldslag tussen het Engelse leger en een grote Franse overmacht bij het Noord-Franse Azincourt een hoogtepunt. De avond voor de slag constateert Koning Hendrik met genoegen dat de Engelsen maar met weinigen zijn, wat de eer van een overwinning groter zal maken. Hendrik zegt daarom: “Wij paar, wij paar gelukkigen, wij broederschare. Want wie vandaag met mij zijn bloed vergiet, die wordt mijn broeder.” Ja, de term Happy few is van niemand minder dan… William Shakespeare.

Op deze werkavond realiseren we ons dat wij samen Happy Few vormen. Door een hoog niveau van de wijnen, ieder lid heeft een wijn meegenomen. Nou ervaart ieder zo’n proeverij op haar of zijn manier. De waarderingen per wijn lopen uiteen, logischerwijs. Ook al ben je het niet eens met mijn waardering, je proefde wijn die naar jóuw smaak was. Vloeibaar geluk voor de happy few.

Drie wijnen die zich deze proeverij adembenemend goed presenteren

Ossian 2020

Deze rijkelijk van Parker (94) en Peñin (95) punten voorziene wijn is gemaakt van de verdejo druif en komt uit de streek Castilla y Leon. De wijnstokken zijn 100 tot 160 jaar oud. Negen maanden gerijpt op eikenhouten vaten. De wijngaarden liggen 850 meter boven de zeespiegel. De wijn is gemaakt door Ismael Gazalo en Javier Zaccagnini (Aalto). Toos roemt mineraliteit en fijne zuren. Claartje de mineraliteit en lange afdronk. Gerard citrus, krachtige zuren en volle bitters. Het gekke is dat ik passende woorden om de wijn te beschrijven maar moeilijk kan vinden: vanille, elegantie, volmaakte balans. En het woord dat ik maar bij weinig wijnen in de beschrijving zet: prachtig! Overigens ook een wijn die opnieuw blind geproefd moeilijk te determineren is.

Scions of Sinai 2021 Swanesang Stellenbosch

Wijn van syrah. 12 maanden rijping op eikenhouten vaten. Hier is het woord in mijn aantekeningen: zalig! Van een miniscule wijngaard (0,7 hectare) met een hoge plantdichtheid. Martijn denkt aan een wijn van een vulkanische bodem, hij benoemt zoetheid, mineralen en vuursteen. De wijn komt van een bodem met graniet en leisteen in de bodem. Annemiek beschrijft de levendigheid van de wijn met rood en zwart fruit. Just benoemt een zoetje, Côte d’Or en kreupelhout. Mijn aantekeningen: pure fruitexpressie, frivole wijn met een slikfactor. Wijnmaker Bernard Bredell. De wijn kreeg 97 punten van Neal Martin. Hoe lastig dat determineren is? Ik proefde de wijn drie maanden terug en dacht toen aan een Cru de Beaujolais. Ik proef de wijn deze proeverij, herken die niet en denk opnieuw aan Cru de Beaujolais. Verdorie. Dat syrah zó frivool kan zijn, zo zalig.

Château Pontet Canet 2008 Pauillac

Een Grand Seigneur en dat proef je meteen. Met zestien jaar is dit een wijn die zeker nog langer kan, maar duidelijk in een drinkfase zit. Tuilé bruine kleur. Een erg mooie geur met tertiaire tonen. Ik ruik aardsheid, eucalyptus, leer, laurier. Kees ruikt drop en leer. De wijn is voltrekt in balans. Alfred Tesseron is de wijnmaker. Pontet Canet wordt genoemd als het domein dat dé wijn van het jaar 2008 heeft gemaakt. Wat heel plezierig is: de wijnschrijvers adviseren de wijn in de komende 20 tot 30 jaar te genieten. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc en 1% petit verdot. En werkelijk álle wijnschrijvers kennen deze wijn massa’s punten toe.

Er zaten ook enkele knipogen in de proeverij naar het programma van het volgende seizoen. Onder andere een Cremant de Savoie, Grünver Veltliner uit Nieuw Zeeland en de volgende wijn.

Weissburgunder Chardonnay 2022 Von der Mark-Walter Baden

Jasmijn, expressieve geur. Lichtzoete aandronk en volle smaak. Wijn met hoge doorslikfactor, ik vergat ook te spuwen. Gerard benoemt kruidnagel. Claartje benoemt het hout en waardeert de complexiteit. Toos ruikt peer, ananas, een pepertje. Jürgen von der Mark bottelde de wijn, Guido Walter selecteerde de druiven. 15 maanden houtrijping met maar liefst een derde nieuwe eikenhouten vaten. De benaming Triple G op het etiket is een plaagstootje naar de VDP regelgeving, het staat voor Ganz Grosses Gewachs. We gaan veel Duitse wijn proeven dit seizoen.

Dit is een proeverij om veel zin te krijgen in het nieuwe seizoen. We missen Noël, die een van de pareltjes uit zijn kelder had meegegeven, zo lief.

Château Chasse Spleen 2003, Moulis

Un millésime sans pareil, beschrijft Bordeaux.com het wijnjaar: een ongeëvenaard wijnjaar. Overdrijven kunnen ze als geen ander. Nee, dan is onze Nederlandse Perswijn een wonder van genuanceerdheid: “geen gemakkelijk jaar, voor de producenten niet, en voor de proevers ook niet. Rijp en groen door elkaar, groots en matig, alles vinden we in 2003. Heet weer was nog geen goed weer, laat dat nog maar eens gezegd zijn.” En zo ontstond er in 2004 een ware controverse tussen de Engelse Jancis Robinson en de Amerikaanse Robert Parker. Jancis noemde wijnen overrijp en niet attractief. Ha, wat heeft Noël – aanhanger van de elegante stijl van Jancis – gemopperd op 2003. En warempel na een jaar of tien moest hij ook toegeven dat die Chasse Spleen – die we allebei een kistje hadden gekocht – toch wel erg aangenaam begon te worden. Wie nu proefnotities leest van Bordeaux 2003 ziet dat het helemaal goed is gekomen met deze wijnen. MaartenR benoemt de aardsheid, leer en tabak. Een complexe wijn, zegt hij. Ik zie in de kleur het bruin van Italiaanse dakpannen. Dezelfde gronderigheid als in de Pauillac die we eerder proefden. Eucalyptus, paddestoelen, cacao en drop. Een proever noemt de wijn krachtig, maar ik noteer juist speelsheid en elegantie. Lichter dan de Pauillac. Een heerlijk glas. Dank Noël.

Dank ook aan Eric die al zijn wijnkennis moet aanwenden om de geblindeerde wijnen met een kleine aanwijzing in een passende volgorde te zetten. We gaan een mooi seizoen tegemoet.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

Wijnen wel gedronken maar niet beschreven:

 

 

Mooie proeverij om te genieten
By in

Mooie proeverij om te genieten

Toos Dusee geniet als ze ons ziet genieten. Van liefhebberswijnen, prachtig niveau, verschillende cepages. Allemaal wijnen die haar wijnklimaatkast haalden – en dat wil wat zeggen, bij zo’n door de wol geverfde proever. We proeven de wijnen open. Zorgvuldig bespreken we wijn voor wijn. De goede verstaander voelt aan dat er milde kritiek schuilt in de opzet van deze mooie proeverij. Want we proeven zó vaak geblindeerd, driftig determinerend… dat gewoon genieten er wel eens bij in schiet. Wijn is om te genieten.

Een lekkere champagne zonder kapsones om de mond naar wijn te zetten. En daarna meteen een hartendiefje van Toos.

Domaine de la Renaudie 2022 Touraine Chenonceaux

Een wijn van een vrouwelijke wijnmaker : Charlotte Denis. Uit de appellation controlee Touraine met de toevoeging van de naam van dat prachtige château Chenonceaux. Zweem van goud en heel karakteristiek passiefruit, in geur én smaak. Volle en sappige smaak. Deze sauvignon blanc is veel lekkerder dan een schrale Sancerre. Een hele fruitschaal komt naar voren in lovende beschrijvingen. Annemiek noemt mango, perzik, ananas én grapefruit. Willem Jan benoemt buxus.

Catena 2017 Wild Rowes Chardonnay

Geoogst van hoog gelegen wijngaarden, 1.100 meter. Sappige wijn, romigheid, vanille en ceder in de geur. Een lekkere houtneus, noemt Gerard dat. Een dikke wijn, met verfijnde citrus, rondeur. Valerie benoemt caramel snoepjes.

Shaya Habis Rueda 2019 verdejo

Ik herinner mij een Rueda proeverij bij een Proefschrift evenement, waarbij de bekende frisse en frivole wijnen stonden, maar naar het eind ook wijn zoals deze. Een heel serieus glas, niet meer meteen herkenbaar als verdejo. Goudzweem. Een impressie van honing en boenwas. Volronde smaak met citrus impressie. De wijnstokken staan in wijngaarden met meer dan 100 jaar oude stokken. Op hout gevinifieerd en opgevoed.

Peter Lauer Riesling 2018 Fass 12

Dit VDP domein uit de Saar brengt altijd fraaie wijnen voort. Nu ook. Bloemetjes en honing. Wijn met een heel prettig zoetje, goede balans en mooie mineraliteit. Echt heel fijn glas.

 

En als je dan wit hebt geproefd is die éérst rode wijn ontzettend lekker.

Brogsitter 2018 Spätburgunder Ad Aram

Hartendief van Toos. Wijn uit de Ahr. Ik steek mijn neus in het glas en denk meteen: hmmm! Expressieve geur met kruidigheid, toffee, vederlichte smaak, een perfecte vederlichte en frivole lunchwijn. Een feestje om je neus in het glas te steken, zegt Willem Jan: koffie, kersen, mocca en leer. Liselotte benoemt rood fruit en prijst de ‘sappige’ geur. Wierrook. Potloodslijpsel, roosvicee. Lekker!

Bernabeleva Carril del Rey 2015 Madrid

Gemaakt van garnacha. Valerie benoemt eucalyptus, zuren en tannines, goed in balans, framboos en kersen in de geur. Mijn aantekeningen: hele lichte kleur, kreupelhout in wat ik een moeilijke geur vind, sappig en alcoholisch.

Château Croizet Bages 2016 Pauillac

Grand Seigneur en dat merk je meteen: donkere kleur met kardinaalrode rand, eucalyptus, laurier en cassis, volrond, sappig, goede balans, mooie wijn die nu in de drinking window zit. Pure chocolade en bosvruchten, zegt Valerie. Jus benoemt ook pure chocolade, munt en strakke tannines. Een wijn dus met ontwikkelingspotentieel.

Piccini Brunello di Montalcino 2013

Wijn met mooie ontwikkeling, tertiaire tonen: herfstbos bladeren, een impressie van lichte truffel. Elegante smaak met mooie bitters, echt een fraaie dinerwijn. Pardon?, zegt Willem Jan, voor mij mag dit glas ook ’s avonds op de bank. Claartje prijst de Brunello als een hele mooie wijn met chocolade, leer en complexiteit. Elegant bovendien.

We sluiten af met een lekkere zoeterik: 2022 Domaine de Vieux Piggeonnier uit de Muscat de Beaume de Venise.

Heerlijke wijnen en we nemen de kritiek ter harte, Toos, dankjewel.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

 

 

 

 

 

Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd
By in

Adeneuer uit de Ahr doorgeproefd

Liselotte Brouwers raakte bij een bezoek aan de Ahr in de ban van de spätburgunders bij domein J.J. Adeneuer. Dit bijna dertien hectare grote domein produceert jaarlijks zo’n 93.000 flessen, het overgrote deel (85%) rood, wat wit (10%) en ook mousserend (5%). De Blanc de Noir sekt is een mooie binnenkomer, met prijzende commentaren van de proevers. Voor alledag maakt het domein een Purist serie, we proeven weissburgunder 2022 (mineraal getypeerd, jasmijn, peer, sappig en lage zuren), blanc de noir 9992022 (zalmkleurig, liefelijker) en de spätburgunder 2021 (aardbei, toffeesnoepje, kreupelhout, perfecte lunchwijn).

 

2022 Frühburgunder

Hartendief van Liselotte, een beetje tot haar verrassing, want de wijn is nu lekkerder dan op het domein. Dat kan natuurlijk ook. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Paarszweem, ik ruik iets van karton, de zuren associeer ik met de Napoleon snoepjes. Gerard prijst de kersen en rokerigheid. Willem Jan noemt de fijne bitters.

2022 Spätburgunder

Opgevoed op gebruikte houten vaten met 10% nieuwe vaten. Lichte kleur, geen kleurverschil met de nummer 2. Aardbei, kreupelhout, zachte wijn met een klein zoetje, goede balans en mooie zuren. Harrie noemt de wijn elegant en herkent kersenbonbons. Lekker met een gebakken of gegrillde tonijn.

2020 Spätburgunder Nummer 2

Opgevoed op gebruikte houten vaten.  Donders mooie wijn, licht van kleur, complexe geur met ceder, sigarenkistje, creme de cassis. Goede body, duidelijk nog tannines, heel veelbelovende wijn die nu al heerlijk is. Méér body dan de gewone spätburgunder, zegt Rob. Hij ruikt in déze wijn de kersenbonbon. Harrie heeft moeite met de wijn vanwege een kattenbak associatie.  Berry roemt de fijne aanzet.

2020 Spätburgunder Nummer 1

Hartendief van Liselotte. Opgevoed op gebruikte houten vaten. Mooi glas wijn met zalige geur, in mijn aantekeningen staat aardbeienmousse. Sappige rondeur met een piepklein zoetje. Dit is een echte sommelierswijn, zegt Rob, interessant, vuursteen. Zelfs Just gaat hier overstag, als niet-liefhebber van spätburgunder en wijn met rood fruit: kaneel, cassis, zoete rozijnen, een bittertje en koffie met melk.

2020 Spätburgunder Rosenthal Grosses Gewachs

Rosenthal is een deel van de wijngaard met een microklimaat. Opgevoed op gebruikte houten vaten van Frans eikenhout. De wijnstokken zijn hier 45 jaar oud. Deze wijn is lekker, zegt Just. Hij ruikt kersen en een vleug paddenstoelen, de smaak is sappig met een vleug braam. Ik vind sommelierswijn al een enorme aanbeveling, maar begrijp ineens nuance als Rob heel prijzend gaat praten over déze wijn: een liefhebberswijn in zijn ogen. Lekker, zegt hij. Iets meer kleur, framboos, niet allemaal over praten maar gewoon genieten! Mijn aantekeningen: zoete pruim, aardbei en kreupelhout. Zachte en elegante aandronk, zéér uitgebalanceerde wijn met een hap sap slikfactor.

We sluiten nog af met een tresser, de Duitse grappa, erg gewaardeerd. Mooie proeverij, Liselotte.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

 

Kaapse wijnen Claartje Grielis
By in

Kaapse wijnen Claartje Grielis

Zuid-Afrikaanse wijnen

Claartje Grielis bezocht Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ze bezocht verschillende wijnhuizen. Ze wil de wijnvrienden laten delen in dit wijngeluk met wijnen, zowel cepages als blends, die voorkomen in Zuid Afrika. Vanaf Kaapstad landinwaarts is Stellenbosch het centrum van het bergachtige wijnland.

Stellenbosch is genoemd naar Simon van der Stel die de plaats in 1679 stichtte aan de Eersterivier.

Het is de op een na oudste stad van Zuid-Afrika. In 1680 stichtte Simon van der Stel Simon’s Town en het wijngoed Groot Constantia. 25 km Oostwaarts ligt Franschhoek. De naam verwijst naar de vele Hugenoten die zich hier rond 1680 vestigden. Enkele van de beste wijngaarden zijn Boschendal, Muratie, La Motte. Deze proeverij proeven we wijnen uit Cederberg, Stellenbosch en de omgeving van Stellenbosch, en de omgeving van Kaapstad en Hermanus.

De bodem van Stellenbosch bestaat uit Hutton en Clovely – zoals het ter plaatse wordt genoemd. Dat zijn volledige vergaande en verweerde vormen van graniet die goed vocht vast houden. Hutton is rood van kleur en Clovely geel. Daarnaast is het gehalte aan klei hoog. De koude golfstroom van de Atlantische Oceaan zorgt voor een koele bries. De koelste terroirs zijn ten zuiden van Stellenbosch en op de Helderberg in de zuidoostkant bij Somerset West. Meer het binnenland in is het warmer zoals bij Sommersberg ten noorden van Stellenbosch. De gemiddelde neerslag bedraagt 600-800 mm per jaar.

We proeven drie witte wijnen (twee droog, een zoet) en acht rode wijnen.

Cederberg Chenin Blanc 2023

Veel proevers denken aan sauvignon blanc. Want: buxus en brandnetel in de geur, harmonieus, fris, lichtvoetig. Het domein ligt hoog en dat zorgt voor koelte. De jonge wijn verblijft na de fermentatie nog zo’n vijf maanden op de droesem voor extra volheid en souplesse.

Muratie Isabella Chardonnay 2022

Licht gele kleur, vooral veel vanille in de geur, zachte aandronk met prettige goede zuren. Heel veel smaak in deze boterige wijn met lange nasmaak, zegt Kees. Mollig en kruidig, aldus Maarten.

Muratie wijngaarden liggen op de flanken van de Simonsberg, één van de beste hellingen van Stellenbosch. Hier lopen eenden en ganzen om ongedierte te bestrijden. De wijn rijpt negen maanden in Franse 500 liter vaten.

Lourensford Limited Release Merlot 2018 West Kaapstad

De geur is prachtig met melkchocolade en kruidnagel. Volle aandronk en veel body, goede zuren, wel veel bitters in de afdronk. Kees ruikt braam en pruim. Toos noemt de wijn mondvullend. Na de rijping van 18 maanden op grote Franse eikenhouten vaten volgt een selectie voor de Limited Release.

Lourensford The Dome Pinot Noir 2021

De ultra lichte kleur wijst op pinot noir, 11 maanden rijping op gebruikte vaten. De geur vind ik gesloten, veel karakter in smaak met liefelijke aandronk en fraaie zuren. Slank en sappig, zegt Maarten. Fruitig en sappig, zegt Kees. Maarten benoemt zoethout en munt.

Stellenbosch Limited Release Cinsault 2018 Stellenbosch

Deze cinsault (in ZA ook hermitage genoemd) rijpt op gebruikte eikenhouten vaten, waardoor hij zijn fruitigheid behoudt. Hele lichte kleur, halftransparant. Frivole geur met morellenkersen, geparfumeerd. Rob noemt de wijn ‘best wel aardig’ en lichtgebowd. Valerie benoemt laurier en drop.

Stellenbosch Boekenhoutskloof, Cabernet Sauvignon 2020  

Gerenommeerd domein. Donkere zwarte kleur met paarse rand, mineraal getypeerde wijn, een volle aandronk, mollig, veel tannines en kracht, maar in een fluwelen handschoen. Louter positieve woorden van de proevers, zoals Toos die de wijn nog jong noemt: cassis, laurier, koffie, flink tannines nog. Rob zegt dat de wijn gesloten is, maar nu al lekker in de mond, fruitig en sappig.

Tokara, Reserve Collection Syrah 2020 Stellenbosch

Tokara maakt een 100% syrah in de Reserve Collection. Én een Shiraz – anders geschreven – meer in de nieuwe wereldstijl. Gerijpt gedurende 22 maanden op Frans eiken, waarvan 30% nieuw. Paarse kleur aan de rand, bijna zwarte kleur, kruidige geur, sappige smaak, streng met veel zuren. Hans benoemt kers en kruidigheid en waardeert een klein zoetje.

Beyerskloof, Diesel Pinotage 2021, Stellenbosch

Hartendief van Claartje. Kardinaalrode rand en een bijna zwarte kleur. Mooie morellenkersen in de geur. Garigguekruiden. Goede zuren. Heel veel karakter, nu erg jong, mag nog zeker een jaar of vijf de kelder in. Bittere chocolade in de afdronk. De wijn rijpte 18 maanden op Franse eikenhouten vaten. Na de rijping een selectie van minder dan 10% voor de productie van Diesel Pinotage. Hans ruikt teer en kreupelhout, “dit is lekker”en benoemt ook een zoetje.

Lanzerac, Le Général, Left Bank, Blend 2018 Stellenbosch

Hartendief van Claartje. Roodbruine rand, drie vierde transparante kleur. Deze wijn is een Bordeauxblend van voornamelijk cabernet sauvignon aangevuld met malbec, petit verdot en merlot. De wijn rijpt 20 maanden op Franse eikenhouten vaten. Ronde smaak met mooie zuren en een klein scherp randje. Annemiek roemt de complexiteit met laurier, ceder en een pepertje. Kees noemt de wijn jammig met leer, aardbeien en frambozen. Marten benoemt zwarte bes, bramen, zoethout en laurier.

A.A. Badenhorst, Family Wines, Red Blend 2015 Badenhorst

Blend van shiraz, grenache, cinsault en tinta barocca. De zorgvuldig geoogste druiven worden nog met de voeten gekneusd! Daarna vergisten de druiven op volledig natuurlijke wijze, zonder toevoeging van gekweekte gist. De wijnmaker is een van Zuidafrika’s meest spraakmakende wijnmakers, Adi Badenhorst. Half transparant, oranje rand, erg mooie geur met overrijpe pruimen en hint van chocolade. Goede balans met veel bitters. Annemiek ruikt een medicinale toets, Maarten vooral aardsheid, paddenstoelen en umami. Kees benoemt eucalyptus en leer.

Samson Straw Wine, Old Vine. Piekerskloof
De uitdrinker van muscat is goddelijke nectar. Heel gebalanceerd, mooie wijn van ingedroogde druiven.

Een groot merci, Claartje!

Peter van den Besselaar

Nieuwjaarsreceptie 2024: mix van klassiek en verrassende wijnen
By in

Nieuwjaarsreceptie 2024: mix van klassiek en verrassende wijnen

 

Het was een mix van klassieke wijnen en verrassende wijnen waarmee we 2024 zijn gestart. We hebben getoost met een… Silvaner uit het Franken gebied. Een heerlijke frisse Brut Nature. Tot de verrassende wijnen horen ook wijnen van de druiven chasselas en refosco. Wijnen van chardonnay, grauburgunder (piot gris) en cabernet sauvignon, merlot en petit verdot zijn klassiek te noemen.

Voorzitter Eric memoreerde in zijn speech lief en leed, om vooral te benadrukken dat we bofferds zijn die genieten van vloeibaar geluk in het glas. Deze avond genoten we ook van een uitgekiend aanbod van charcuterie en kazen.

Swantje wint de ‘raadmagnum’ wedstrijd. Maar liefst vijf deelnemers raden het jaar 2016 goed: Swantje, Willem Jan, Kees, Jacqueline en Gerard. Swantje schreef aanvankelijk als herkomst Süd Tirol, maar na het proeven van Château Le Bosq (Saint Estephe 2014) veranderde ze dat naar Bordeaux. Bingo! Uitgepakt bleek het te gaan om Château Carlmagnus 2016 Fronsac. Ongeveer de helft van de proevers plaatsten deze wijn in Italië.

Peter van den Besselaar

Terug naar Noord West Spanje
By in

Terug naar Noord West Spanje

We zeggen het wel eens tegen elkaar: deze wijn wil ik over 5 jaar nog eens drinken. En: deze wijn zet ik over een jaar of tien nog eens op tafel. Meestal komt daar niks van. Just Krijn zet in deze proeverij wijn op tafel van Bodegas Vidas, die we acht jaar geleden ook proefden. Toen schreef ik: de kans dat we vaker een wijn van carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Maar in deze proeverij doen we dat weer. Het kan verkeren.

Serie Corpinnat

Voor wie een mooie cava op tafel wil zetten is het leven een stukje eenvoudiger geworden. Je kijkt naar Corpinnat op het etiket en je doet een goede keuze. Een fiks aantal kwaliteitsproducenten distantiëren zich namelijk van Cava en hebben eigen regelgeving voor Corpinnat. De Catalaanse betekenis is ‘Geboren in het hart van Penedès’. Bij Corpinnat is de herkomst van de druiven gereguleerd, net als wijnbouw en wijnbereiding. De druiven moeten 100% biologisch geteeld zijn en handmatig geoogst. 75% van de druiven moeten afkomstig zijn van eigen wijngaard. 90% van de blend moet bestaan uit de inheemse druiven macabeo, xarel-lo, parellada of malvasia. Druiven als chardonnay en pinot noir mogen maximaal 10% van de blend uitmaken. De druiven moeten gevinifieerd zijn in eigen kelder. De wijn moet een vergisting van minimaal 18 maanden op de fles hebben gehad.

2016 Corpinnat Huguet brut nature gran reserva

Gemaakt van macabeo, parellada, pinot negro. Te typeren met twee woorden: elegantie en verfijning. 7 jaar rijping op gistcellen. Prachtige bubbel. Kees noemt abrikoos en een lange afdronk. Willem Jan een zoet framboosje en de fijne mousse.

2014 Corpinnat Gramona III Lustros brut nature gran reserva

8 jaar rijping op gistcellen. Gemaakt van 70% xarel-lo, 30% macabeo. Enorme verfijning en excellente balans. Brioche. Willem Jan prijst de zoet/zuur balans, noemt de wijn romig en boterig. Mooie zuren in deze Corpinnat.

 

Serie bijzondere druiven

We proeven en drinken niet vaak verdejo negro, albarin negro of de al genoemde carrasquin.

2021 Bodegas Vidas, Cienmontañas verdejo negro

Met veel overreding door Just meegekregen fles. Lichte sappige lunchwijn. Gemakkelijk en toegankelijk, zegt Maarten.

2019 Rioja Vivanco maturana tinta

Deze wijn uit de Colección Vivanco Parcelas de Maturana Tinta is een wijn uit de Rioja streek die is gemaakt van 100% verdejo negro (hier maturana genoemd). Deze crianza kreeg 14 maanden houtrijping. Totaal anders dan de vorige wijn. Een heel serieus glas met diep donkere kleur. Kruidig zegt Maarten, groene paprika zegt Eric. Rood fruit, veel body en rondeur.

2019 Bodegas Vidas, Cienmontañas albarin negro

De wijn van albarin negro is enkele maanden gerijpt op 300 liter houten vaten. De scherpe zuren maken het op waarde oordelen van de wijn lastig. Jammer want er worden maar weinig flessen gemaakt.

2019 Bodegas Vidas, Cienmontañas carrasquin

Daar is ie weer: de wijn van carrasquin. Deze wijn heeft 21 maanden houtrijping gehad op 500 liter vaten. Roodbruine kleur en een brede fruit expressie. Voorname smaak met ceder, pruim en laurier. Heel gebalanceerd, erg mooi. Plakt nog stevig, zegt Eric. Maarten noemt de wijn heel mooi en prijst het houtgebruik.

Serie van 1: hoe zou een blend van deze druiven proeven?

2020 Monasterio de Corias, pago del narcea

Deze wijn uit Austuria is gemaakt van een blend van de druiven die we dus alas 100% monocepage proeven: albarin tinto, mencía, carasquín en verdejo negro. De wijn heeft 12 maanden houtrijping, opmerkelijk genoeg op kastanjehout. Sommige van de wijnstokken zijn 100 jaar en ouder. Fritjof benoemt kersen, boslucht en goed geïntegreerde tannines, eucalyptus en een prominent zuurtje. De geur is verleidelijk, zegt Kati. Ze benoemt tijm, tabak en framboos. Deze wijn bevalt mij beter, de druiven als blend doen het beter, zegt RobK. De wijn is complexer, Rob benoemt pruimen, kers, koffie en laurier. De wijn is helemaal in balans, is zijn conclusie. Ook mijn aantekeningen zijn louter positief: rijke en voorname geur, tannine nog die duidt op ontwikkelingspotentieel, goede zuren en uitstekende balans.

Serie Rioja

2015 Miguel Meriño Rioja reserva

Gemaakt van 96% tempranillo, 4% graciano. De wijn is gerijpt in bijzondere vaten, waarvan de bodems zijn gemaakt van Frans eiken en de duigen van Amerikaans eiken. 24 tot 30 maanden rijping op vat. Bloedmooie wijn, bedwelmende geur, breed en voornaam. Complexe smaak. Hans vindt de wijn goed in balans en prijst de kersen in de geur. Echt een charmeur van een eetwijn.

2005 Artadi pagos viejos

Hartendief van Just. Gemaakt van oude wijnstokken tempranillo. Een icoonwijn die hoge punten krijgt van de wijncritici. De wijn was al kostbaar toen Just die kocht, nu buitengewoon kostbaar. Dat proef ik er dan weer niet vanaf. Cederhout en een ingetogen, bijna verlegen geur. Pure chocolade in de geur, geweldige balans, wel een tikje streng. Kees noemt de pruimen in de geur prachtig. RobK prijst de lange afdronk.

IJswijn als uitdrinker

2022 Hielu de picos

Van gewürztraminer en sauvignon blanc, late oogst, ijswijn. Abrikozen expressie. Maarten benoemt meloen, Gerard de appeltjes, verdomd lekker, zegt hij. Mijn aantekening zijn beperkt: prachtige balans.

Fijne wijnreis door Spanje, Just bedankt.

 

Peter van den Besselaar

 

 

LOIRE PROEVERIJ: “Een hele verse koeienvlaai ruik ik… en dat vind ik een mooie geur!”
By in

LOIRE PROEVERIJ: “Een hele verse koeienvlaai ruik ik… en dat vind ik een mooie geur!”

Als er nu een wijngebied is, waar je het totale spectrum aan wijn kan genieten… van droog wit tot demi-sec tot edelzoet… van licht frivole rode wijnen tot wijnen met spek op de botten tot rode bewaarwijnen die pas na een jaar of tien charme gaan vertonen… bubbels in tal van variëteiten… dan is het het Loire gebied. Zó groot dat het uiteenvalt in Pays Nantais, Anjou, Saumur, Touraine, Sancerre/Pouilly Fumé, Côte d’Auvergne en leuke sub gebieden eromheen , zoals Coteaux du Loir, Jasnières, Coteaux du Vendômois, Menetou Salon, Quincy, Saint Pourçain, Haut Poitou, Coteaux de Giennois. Kati Bujdoso doet het bijna onmogelijke: een fraaie proeverij neerzetten van het totale gebied. Heel knap gedaan. We zijn hier in het land van sauvignon blanc, chenin blanc en cabernet franc.

 

Een mousserende Saumur zet de mond naar wijn en dan proeven we twee sauvignon blanc. Blind geproefd, maar zeer herkenbaar.

 

2021 Bouchié-Chatellier, Premier Millésimé, Pouilly Fumé

Toos ruikt de silex bodem. Annemiek ruikt de karakteristieke buxus. Mijn aantekeningen: brandnetel in de geur, passiefruit, frivole wijn, mooie zuren in deze elegante wijn.

2018 Denis Jamain, Les Chênes de mon grand-père, Reuilly

Deze wijn vind ik nóg mooier dan de Pouilly Fumé, al is die minder herkenbaar als sauvignon blanc. Dat komt door de houtrijping. Ik heb al vaker ervaren als je deze wijnen jong proeft, dat je denkt: wáárom houtrijping. En dan na 5 tot 8 jaar ontwikkelt zich zo’n fles fabelachtig. Olie-achtig zegt Annemiek, zachte bitters en boters. Just benoemt papaya en mango. Kees wijst er op dat de wijn wat los moet komen, hij benoemt banaan. De erg lange afdronk, altijd een goed teken, is wat Eric opvalt. Mijn aantekeningen: goudgele kleur, vette wijn, olie-achtig, mooie boenwas en vanille in de geur, meer rondeur dan de vorige wijn met heerlijke bitters. Pracht eetwijn uit deze kleine AOC.

Vervolgens gaan we naar een serie van drie witte wijnen, die naar blijkt allemaal zijn gemaakt van chenin blanc, de druif die als een kameleon heel verschillende wijnen kan voortbrengen.

2020 Domaine Pinon, Les Déronnières sec, Vouvray

Heerlijk glas Vouvray, gemaakt van chenin blanc, vijf maanden gerijpt op houten fusten. Lichtgele kleur, expressief kruidige geur met wat groene tonen, pittige zuren en fraicheur, goede balans, fruit en zuur getypeerd. Levendige wijn. Willem Jan benoemt rijpe appel.

2020 Domaine Pallus, Le Coq de Pallus, Chinon

Hartendief van Kati. Negen maanden houtrijping. Deze wijn is meer mineraal getypeerd. Citrus en grapefruit in de geur, zegt Willem Jan, die ook de bitters benoemt. Mijn aantekeningen: ontwikkelde gele kleur, geparfumeerd bouquet met wat hooi en kaki fruit, hele elegante smaak, met als enige kritiekpunt wellicht tikje eendimensionaal. Mooi glas.

2017 Domaine De La Noblaie, La Part des Anges, Chinon

Wijnen van chenin blanc ontwikkelen zich op fles zoals een mensenleven, ze komen van pubertijd naar volle wasdom en met een fraaie ouderdom. In dit glas zijn die extra drie flesjaren goed terug te proeven. Voor mij is dit de mooiste van de drie chenin blancs, vanwege de complexiteit. Een deel van de druiven is aangetast door edele rotting, zegt Kati. De kleur is helder geel, een brede geur met verschillende lagen, amandelen en peer. Gerard noemt tropisch fruit, Willem Jan de roomboter. De wijn heeft in de smaak eigenlijk alles: fraaie balans, veel rondeur en lang nahangend. Gerard proeft krachtige zuren, Willen Jan ook carameltonen.

En komen er twee wijnen in het glas waarbij de proevers verwonderd kijken. Niet zo gek, want de eerste wijn heeft een kleur zoals we werkelijk nog nooit hebben gezien.

2023 Domaine Mosse, cuvee Bangarang Nouveau, Anjou

Vanaf de start werken Agnes en René Mosse zonder gebruik van chemisch hulpmiddelen. Het domein is biologisch, en ze passen ook veel bio-dynamische methodes toe. De vinificatie gebeurt met zo weinig mogelijk ingrijpen. Dus: natuurlijke gisten gebruiken, niet chaptaliseren, niet aanzuren, geen enzymen of andere toevoegingen gebruiken, geen klaring. Sulfiet wordt slechts mondjesmaat gebruikt. Ik proef meteen: dit is een natuurwijn. Die drinken vaak als limonade. Onze proevers kunnen het niet waarderen; de bezoekers van wijnbars waar de wijn veel wordt geschonken uiteraard wel. Ja, hoe die kleur te beschrijven? Dof, doet denken aan druivensap dat nog gefermenteerd moet worden, roze, uiterst licht. Het donkerste roze van boudoir fotografie (foto). De wijn is gemaakt van pinot d’aunis en chenin blanc.

2022 Domaine Mosse, Bisou, Anjou

Wijn gemaakt van een lokaal curieus druifje dat meestal ultra lichte wijnen voortbrengt, grolleau noir, grolleau gris en gamay. Met ook nog cabernet franc en chenin blanc. Wat een liefdevolle naam: bisou, kus! Een wijn zonder enige pretentie, héérlijke lunchwijn, frivool. Lichtvoetig, liefelijk, veel framboos. Ik hou ervan. Just prijst de geur opmerkelijk aan: “Een hele verse koeienvlaai ruik ik… en dat vind ik een mooie geur!”. Valerie benoemt melkchocolade, Just ruikt juist pure chocolade.

Dan volgt een serie van drie cabernet francs.

2022 Terre de l’Élu, cuvee Maupiti, Anjou

Merendeels cabernet franc, met gamay en grolleau. Het wijnmakers echtpaar Thomas en Charlotte Carsin komt uit de Bretagne. Thomas hielp bij een wijnoogst in de Bourgogne en ontdekte zo dat hij wijnmaker wilde worden. Na een studie landbouw deed hij achtereenvolgens ervaring op in Sonoma, Californië, in Champagne en de Provence. In 2008 kochten ze 20 hectares in Anjou. Tien jaar later stapten ze uit de appellation Anjou vanwege rigide wetgeving. Daarom verkopen ze hun wijnen als Vin de France. Kees doet de smaak denken aan een wijnbal op de kermis, Fritjof benoemt de paarse kleur en het bescheiden alcoholpercentage. Ik val als een blok voor deze wijn: zéér fruit getypeerd, framboos in het kwadraat. Paarse kleur. Onverwacht stevige smaak. Een heel vrolijke wijn.

2017 Domaine De Pallus, Les Pensées de Pallus, Chinon

Kees noemt kersen, Annemiek cederhout, Maarten zwart fruit en bossen, de lange afdronk. Dit is een heel serieus glas wijn: vanille in de geur, koekkruiden, aangename rondeur, best stevig en met mineralen in de afdronk. Veel proevers geven de voorkeur aan deze wijn uit de serie, omdat die nu zo mooi drinkt.

2014 Frédéric Mabileau, Éclipse no. 11, Saint Nicolas de Bourgueil

Dit is een wijn die gemaakt is door Fréderic Mabileau om te rijpen, een cuvée die alleen in de beste jaren wordt gemaakt. Druiven van stokken uit 1963, de beste percelen, zorgvuldig gecontroleerde vinificatie en rijping in nieuwe vaten, met alleen natuurlijke gisten. Wijngaard met klei-kalksteen bodem. De wijn heeft 24 maanden houtrijping. Mijn aantekeningen: balans van vanille en fruit, serieus glas met diepgang. Kees proeft dat het een belegen wijn betreft, heel vol en geconcentreerd. De wijnmaker adviseert om de wijn in de tien jaar na botteling te drinken. De meeste proevers benoemen dat er nog tannines proefbaar zijn, dat deze wijn ook na tien jaar nog moet rijpen. Just is het daar mee eens, hij ruikt het begin van een truffelgeur en is benieuwd of die doorzet.

2018 Domaine Des Forges, Quarts de Chaume Grand Cru

Hartendief van Kati. Als je in de Quarts de Chaume Grand Cru wijngaarden loopt, wijst niets erop dat hier een van de grootste witte wijnen uit Frankrijk vandaan komt. Een van de oud leden noemde dit deel van Anjou zelfs wat suffig. Je staat in een micro klimaat met zacht glooiende wijngaarden. Zo’n 42 hectares groot, verdeeld over een twintigtal producenten. Gelegen op het zuiden, op een steile helling die uitkijkt over de Layon, bevordert de mist de groei van de edele rotting schimmel Botrytis Cinerea, die de schil van de druiven verschrompelt waardoor water verdampt en suikers concentreren. Klei-steenachtige bodem. De druiven worden met de hand geplukt door 3 of 4 keer door de wijngaarden te gaan, waarbij steeds door de schimmel aangetaste druiven worden geplukt. Fermentatie en rijping gedurende één jaar in eiken vaten van 400 liter. De opbrengst per hectare is minder dan 17 hl/ha. Wie enkele flessen Quarts de Chaume in de kelder legt, kan ze gerust vergeten, want de wijn kan, tien, twintig, dertig jaar rijpen tot een bijzonder moment. De Grand Cru wijnen zijn kostbaar, maar minder kostbaar dan Sauternes. Wie economisch wil kopen, koopt Chaume 1er Cru (dat ligt tegen Grand Cru aan) en geeft dezelfde sensatie bij proeven.

Wij proeven de wijn aan het eind van een proeverij en dan krijgt de wijn eigenlijk te weinig aandacht. Het is een mooie aperitief met witlof besmeerd met Fourme d’Ambert kaas, peer met blauwe kaas of foie gras. Valerie benoemt honing en sinaasappelschil. Dit is heel erg lekker, zegt Eric, die de combinatie van zuren en bitters naast het zoet roemt. Kees verzucht dat de wijn totaal niet log is, fris drinkt. Mijn aantekening zijn ulta kort: gouden kleur, prachtneus met edele rotting, adembenemende balans. Een van Frankrijks Grote Wijnen.

Een groot merci, Kati.

Peter van den Besselaar

Eindeloos blijven leren en je smaak evolueert
By in

Eindeloos blijven leren en je smaak evolueert

In het Rhône-gebied worden verschillende witte druiven geteeld, waaronder bekende variëteiten zoals Viognier, Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc en Clairette. Het grote voordeel van proeven bij een wijnsociëteit is dat je eindeloos kan blijven leren. Bekentenis: dit jaar heb ik voor het eerst witte Rhône wijn gekocht om in de kelder te leggen. Ze vielen nooit zo in de smaak. Decennialang niet. En nu wel. Smaak evolueert dus ook. Dan zijn er ook nog de wijnen die je léért drinken in een sociëteit. Simpelweg omdat je die anders niet drinkt. In deze proeverij is dat bijvoorbeeld de rode Côte Rotie. Kees van de Wiel heeft een uitgelezen selectie Rhônewijnen op tafel gezet. In dit verslag de wijnen die mij het best zijn bevallen.

Witte wijnen

Saint Joseph 2021 Domaine François Merlin

70% rousanne 30% marsanne. Goudgele kleur, opmerkelijk veel mineralen in de geur: vuursteen. Sappige smaak met amandelen in de afdronk. Wijnbouwer François Merlin studeerde landbouwkunde en liep stage bij de geroemde René Rostaing.

Crozes Hermitages 2019 Vieilles Vignes Domaine Rousset

Strenge neus met amandelen. Frisse aandronk, citrus in de smaak, hangt lang na. Ik twijfel wat aan de balans, maar krijg veel tegenspraak. Hoog in de bitters. Valerie benoemt peer en grapefruit. 100% marsanne met houtlagering. Stéphane Rousset is de elfde generatie wijnbouwer.

Condrieu Terroirs 2021 Domaine François Merlin

Twee keer zo duur als de vorige wijn. De meningen zijn verdeeld wat de mooiste wijn is. Voor mij deze. Vanille in de geur, lijm, perzik. Valerie benoemt kamille, de wijn noemt ze olie-achtig en frivool. Ik merk dat ik zin heb in een volgende sok, inderdaad: hap sap. Veel body, concentraat, prachtige balans. 100% viognier met houtlagering.

 

Rode wijnen

De laatste serie rode wijnen spreekt me enorm aan.

Crozes Hermitage 2019 Les Picaudieres Domaine Rousset

Fritjof benoemt zwart fruit, ronde tannines en zoethout. Just rozijntjes, koffie en chocolade. De wijn heeft potentieel om nog te rijpen. Ik zie een diepe kleur met roodbruine rand. In de geur morelkers, voor mij altijd een teken dat er syrah in de wijn zit. Dat klopt 100%. Eucalyptus en Mon Cherie chocolade. Mooie balans en de tannines geven de wijn nog ruimte om te rijpen. Fijne bitters in de afdronk.

Cote Rotie 2015 La Brocarde Domaine Christophe Billon

Een verschrikkelijk etiket, zegt Rob. Ach, wat maakt het uit. We zijn geen etikettendrinkers en deze wijn heeft zovéél. Diepe kleur met roodbruine rand, rijke en voorname neus, al benoemen verschillende proevers die als ‘stal’. Koninklijke Stallen, dan toch. Geweldig gelaagd: kruidigheid, kardemom, peperkoek. Vanille. Een hint van gember. Fijne smaak, in mijn ogen nog te jong, deze wijn zal over 3 tot 5 jaar zich nog mooier presenteren.

Kees van de Wiel laat ons zien dat de Rhonestreek prachtige wijnen voortbrengt. Dank Kees!

Peter van den Besselaar

Geproefd, maar niet met commentaar:

Liselotte Brouwers nieuwe proefkampioen
By in

Liselotte Brouwers nieuwe proefkampioen

Het jaarlijkse proefkampioenschap bestaat dit jaar uit vijf witte wijnen en vijf rode wijnen. Afkomstig uit Frankrijk, Italië en Spanje. Met bij wit en rood nog één wijn uit de Nieuwe Wereld. Rob van Ginneken maakte een proeverij “die goed te doen is”, al erkent hij na het voorproeven dat het niet gemakkelijk is. Het is een mooie line up.

Liselotte Brouwers is de nieuwe proefkampioen, Gerard van Avendonk de runner up en Berry Marinussen pakt het brons. Liselotte scoort fantastisch op wit, Berry doet dat op rood.

De geproefde druiven zijn achtereenvolgens, wit: albariño, sauvignon blanc, riesling, chardonnay en carricante, rood: tempranillo, grenache, merlot, syrah en primitivo.

Een leuk moment van de proeverij, napraten over de wijnen op de gang terwijl jury Rob van Ginneken de stemmen telt.

De witte wijnen, met als laatste de obscure (minste bekende) druif carricante. In de wijnliteratuur wordt de witte Etna wijn wel een van de mooiste van Italië genoemd. De mineraliteit komt vaak tot uiting in een zeegeur, schrijven deskundigen. Zeelucht! Staat letterlijk in mijn aantekeningen.

De rode wijn krijgen veel complimenten. Een opvallend expressieve tweede wijn is de grenache, een lichte kleur, toch niet zo gemakkelijk te determineren. De primitivo stond afgelopen jaar in de proeverij van Annemiek.

 

Hartelijke gefeliciteerd Liselotte als nieuwe proefkampioen!

 

Peter van den Besselaar