Terug naar Noord West Spanje

By
139
Terug naar Noord West Spanje

We zeggen het wel eens tegen elkaar: deze wijn wil ik over 5 jaar nog eens drinken. En: deze wijn zet ik over een jaar of tien nog eens op tafel. Meestal komt daar niks van. Just Krijn zet in deze proeverij wijn op tafel van Bodegas Vidas, die we acht jaar geleden ook proefden. Toen schreef ik: de kans dat we vaker een wijn van carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Maar in deze proeverij doen we dat weer. Het kan verkeren.

Serie Corpinnat

Voor wie een mooie cava op tafel wil zetten is het leven een stukje eenvoudiger geworden. Je kijkt naar Corpinnat op het etiket en je doet een goede keuze. Een fiks aantal kwaliteitsproducenten distantiëren zich namelijk van Cava en hebben eigen regelgeving voor Corpinnat. De Catalaanse betekenis is ‘Geboren in het hart van Penedès’. Bij Corpinnat is de herkomst van de druiven gereguleerd, net als wijnbouw en wijnbereiding. De druiven moeten 100% biologisch geteeld zijn en handmatig geoogst. 75% van de druiven moeten afkomstig zijn van eigen wijngaard. 90% van de blend moet bestaan uit de inheemse druiven macabeo, xarel-lo, parellada of malvasia. Druiven als chardonnay en pinot noir mogen maximaal 10% van de blend uitmaken. De druiven moeten gevinifieerd zijn in eigen kelder. De wijn moet een vergisting van minimaal 18 maanden op de fles hebben gehad.

2016 Corpinnat Huguet brut nature gran reserva

Gemaakt van macabeo, parellada, pinot negro. Te typeren met twee woorden: elegantie en verfijning. 7 jaar rijping op gistcellen. Prachtige bubbel. Kees noemt abrikoos en een lange afdronk. Willem Jan een zoet framboosje en de fijne mousse.

2014 Corpinnat Gramona III Lustros brut nature gran reserva

8 jaar rijping op gistcellen. Gemaakt van 70% xarel-lo, 30% macabeo. Enorme verfijning en excellente balans. Brioche. Willem Jan prijst de zoet/zuur balans, noemt de wijn romig en boterig. Mooie zuren in deze Corpinnat.

 

Serie bijzondere druiven

We proeven en drinken niet vaak verdejo negro, albarin negro of de al genoemde carrasquin.

2021 Bodegas Vidas, Cienmontañas verdejo negro

Met veel overreding door Just meegekregen fles. Lichte sappige lunchwijn. Gemakkelijk en toegankelijk, zegt Maarten.

2019 Rioja Vivanco maturana tinta

Deze wijn uit de Colección Vivanco Parcelas de Maturana Tinta is een wijn uit de Rioja streek die is gemaakt van 100% verdejo negro (hier maturana genoemd). Deze crianza kreeg 14 maanden houtrijping. Totaal anders dan de vorige wijn. Een heel serieus glas met diep donkere kleur. Kruidig zegt Maarten, groene paprika zegt Eric. Rood fruit, veel body en rondeur.

2019 Bodegas Vidas, Cienmontañas albarin negro

De wijn van albarin negro is enkele maanden gerijpt op 300 liter houten vaten. De scherpe zuren maken het op waarde oordelen van de wijn lastig. Jammer want er worden maar weinig flessen gemaakt.

2019 Bodegas Vidas, Cienmontañas carrasquin

Daar is ie weer: de wijn van carrasquin. Deze wijn heeft 21 maanden houtrijping gehad op 500 liter vaten. Roodbruine kleur en een brede fruit expressie. Voorname smaak met ceder, pruim en laurier. Heel gebalanceerd, erg mooi. Plakt nog stevig, zegt Eric. Maarten noemt de wijn heel mooi en prijst het houtgebruik.

Serie van 1: hoe zou een blend van deze druiven proeven?

2020 Monasterio de Corias, pago del narcea

Deze wijn uit Austuria is gemaakt van een blend van de druiven die we dus alas 100% monocepage proeven: albarin tinto, mencía, carasquín en verdejo negro. De wijn heeft 12 maanden houtrijping, opmerkelijk genoeg op kastanjehout. Sommige van de wijnstokken zijn 100 jaar en ouder. Fritjof benoemt kersen, boslucht en goed geïntegreerde tannines, eucalyptus en een prominent zuurtje. De geur is verleidelijk, zegt Kati. Ze benoemt tijm, tabak en framboos. Deze wijn bevalt mij beter, de druiven als blend doen het beter, zegt RobK. De wijn is complexer, Rob benoemt pruimen, kers, koffie en laurier. De wijn is helemaal in balans, is zijn conclusie. Ook mijn aantekeningen zijn louter positief: rijke en voorname geur, tannine nog die duidt op ontwikkelingspotentieel, goede zuren en uitstekende balans.

Serie Rioja

2015 Miguel Meriño Rioja reserva

Gemaakt van 96% tempranillo, 4% graciano. De wijn is gerijpt in bijzondere vaten, waarvan de bodems zijn gemaakt van Frans eiken en de duigen van Amerikaans eiken. 24 tot 30 maanden rijping op vat. Bloedmooie wijn, bedwelmende geur, breed en voornaam. Complexe smaak. Hans vindt de wijn goed in balans en prijst de kersen in de geur. Echt een charmeur van een eetwijn.

2005 Artadi pagos viejos

Hartendief van Just. Gemaakt van oude wijnstokken tempranillo. Een icoonwijn die hoge punten krijgt van de wijncritici. De wijn was al kostbaar toen Just die kocht, nu buitengewoon kostbaar. Dat proef ik er dan weer niet vanaf. Cederhout en een ingetogen, bijna verlegen geur. Pure chocolade in de geur, geweldige balans, wel een tikje streng. Kees noemt de pruimen in de geur prachtig. RobK prijst de lange afdronk.

IJswijn als uitdrinker

2022 Hielu de picos

Van gewürztraminer en sauvignon blanc, late oogst, ijswijn. Abrikozen expressie. Maarten benoemt meloen, Gerard de appeltjes, verdomd lekker, zegt hij. Mijn aantekening zijn beperkt: prachtige balans.

Fijne wijnreis door Spanje, Just bedankt.

 

Peter van den Besselaar