Liselotte Brouwers nieuwe proefkampioen

By
102
Liselotte Brouwers nieuwe proefkampioen

Het jaarlijkse proefkampioenschap bestaat dit jaar uit vijf witte wijnen en vijf rode wijnen. Afkomstig uit Frankrijk, Italië en Spanje. Met bij wit en rood nog één wijn uit de Nieuwe Wereld. Rob van Ginneken maakte een proeverij “die goed te doen is”, al erkent hij na het voorproeven dat het niet gemakkelijk is. Het is een mooie line up.

Liselotte Brouwers is de nieuwe proefkampioen, Gerard van Avendonk de runner up en Berry Marinussen pakt het brons. Liselotte scoort fantastisch op wit, Berry doet dat op rood.

De geproefde druiven zijn achtereenvolgens, wit: albariño, sauvignon blanc, riesling, chardonnay en carricante, rood: tempranillo, grenache, merlot, syrah en primitivo.

Een leuk moment van de proeverij, napraten over de wijnen op de gang terwijl jury Rob van Ginneken de stemmen telt.

De witte wijnen, met als laatste de obscure (minste bekende) druif carricante. In de wijnliteratuur wordt de witte Etna wijn wel een van de mooiste van Italië genoemd. De mineraliteit komt vaak tot uiting in een zeegeur, schrijven deskundigen. Zeelucht! Staat letterlijk in mijn aantekeningen.

De rode wijn krijgen veel complimenten. Een opvallend expressieve tweede wijn is de grenache, een lichte kleur, toch niet zo gemakkelijk te determineren. De primitivo stond afgelopen jaar in de proeverij van Annemiek.

 

Hartelijke gefeliciteerd Liselotte als nieuwe proefkampioen!

 

Peter van den Besselaar

 

 

 

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)