Onderscheiden van grenache en syrah

By
193
Onderscheiden van grenache en syrah

In deze proeverij staat het onderscheiden van grenache en syrah centraal. Hans van der Horst zit als een ware Pater Familias stil te genieten hoe moeilijk wij dat vinden. Hij zegt: om wijn goed te beoordelen moet je dat op dezelfde wijze doen. Individueel kan je daar beter in worden, als je collectief proeft en gericht feedback geeft mét en aan elkaar. Hans geeft ons daarvoor een mooie proefschema met karakteristieken van beide druiven. En het Franse 20 punten score systeem. Hans uit zich milder en wijzer over zijn streven naar systematisch proeven: omdat we allemaal andere mensen zijn, ontwikkelt iedereen zijn eigen smaakprofiel. Er staan állemaal aantrekkelijke wijnen op tafel. Het is dus én genieten én leerzaam. De beste proeverij die Hans ooit gaf.

Grenache produceert wijnen die fruitig en kruidig zijn, met tonen van aardbeien, leer en zoethout. Wijnen van grenache hebben over het algemeen een hoger alcoholgehalte en kunnen zijdezacht zijn. Syrah-wijnen staan bekend om hun diepe, donkere kleur en hun complexe smaken van blauwe bessen, tabak, groene peper, kruiden en melkchocolade. Ze hebben over het algemeen stevigere tannines en een meer uitgesproken smaakprofiel.

Qua klimatologische voorkeuren gedijt grenache goed in warme, droge klimaten. De druif heeft veel zonlicht nodig om volledig rijp te worden. De druif groeit in gebieden als de zuidelijke Rhône in Frankrijk, Spanje en delen van Californië en Australië. Syrah heeft een iets koeler klimaat nodig dan grenache. De druif doet het goed in regio’s zoals de noordelijke Rhône in Frankrijk, delen van Australië, Washington State en bepaalde gebieden in Zuid-Afrika.

Waar kunnen we de druif aan herkennen?

Over het algemeen heeft grenache minder tannines, de wijnen zijn soepeler en zachter, met een lichtere body. Syrah-wijnen hebben meestal stevigere tannines, met als resultaat een meer uitgesproken structuur en een volle body. Het blijkt in deze proeverij dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om de druiven te onderscheiden.

De door mij hoogst gewaardeerde wijnen zijn de volgende.

Aldeya de Aylès 2018  Carinena

Tuilé bruine kleur, open en frivole geur, aardbeien. Sappige wijn met veel spel die heel veel plezier geeft. Allemansvriend. Wijn van grenache. 16/20 punten.

Crozes Hermitage 2021 Vidal Fleury

Purperrode kleur. Toos noemt de wijn wat scherp, ze benoemt leer, cacao en zoethout. Berry benoemt fruitella, Harrie noemt de wijn elegant en ‘dun’. Voor mij is die ‘dun’ juist precies wat de wijn elegant maakt. Een lichte lunchwijn, kom er maar eens om. Frivole en springerige smaak met mooie aardbei in de geur. Is dus geen allemansvriend, maar bij mij toch 16/20 punten. Wijn van syrah.

Montirius 2018 Jardin Secret Côtes du Rhone

Transparante lichte kleur met dakpannenbruine rand. Expressieve en geparfumeerde wijn, met wat kers, tabak en framboos. Heel sappige smaak, rondeur en werkelijke prachtige afdronk. Voor mij 17/20 punten. Gemaakt van 60 jaar oude grenache druiven.

Swanesang 2021 Scoïns of Sinai Stellenbosch Zuid Afrika

Hartendief van Hans. Paarsrode donkere kleur, kruidig, groene peper. De zuren zijn heel dominant. De tannines maken dat het een wijn is die gerust nog enkele jaren de kelder in mag. Vanille in de geur, morelkers ook. Annemiek benoemt eucalyptus. De wijn schreeuwt nu om een lekkere kotelet. 17/20 punten. Gemaakt van syrah.

Ballu Tundu 2015 Cannoneau de Sardegna

Hartendief van Hans. De oudste wijn in de proeverij. Italiaanse dakpannenbruine kleur. De geur is getypeerd door kandij en mineralen. Later ruik ik ook aardbei. Een bescheiden karaktervolle en stevige smaak. Just benoemt gronderigheid en chocolade. 15/20 punten. Gemaakt van grenache.

Shaw + Smith 2018 Balhannah Vineyard Australië

Gerard noemt zwart fruit, salie, leer en tabak. Just benoemt stooffruit. Pruimen en bosui. De zwoele smaak doet hem denken aan slivovitz. Ik noteer paarsrood en donkere kleur. Morelkers. Deze geur noem ik voornaam en rijk. Tabak. Heel veel rondeur, wat romigs, een charmeur met veel kracht, fijn bittertje in de afdronk. 19/20 punten. Syrah uiteraard.

Heerlijke proeverij. De grenache wijnen kregen van mij maar liefst 15,8 punten gemiddeld, de syrah wijnen zelfs 16,4 punten. De laagste score was 14/20, de hoogste score was 19/20.

Peter van den Besselaar