Eindeloos blijven leren en je smaak evolueert

By
86
Eindeloos blijven leren en je smaak evolueert

In het Rhône-gebied worden verschillende witte druiven geteeld, waaronder bekende variëteiten zoals Viognier, Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc en Clairette. Het grote voordeel van proeven bij een wijnsociëteit is dat je eindeloos kan blijven leren. Bekentenis: dit jaar heb ik voor het eerst witte Rhône wijn gekocht om in de kelder te leggen. Ze vielen nooit zo in de smaak. Decennialang niet. En nu wel. Smaak evolueert dus ook. Dan zijn er ook nog de wijnen die je léért drinken in een sociëteit. Simpelweg omdat je die anders niet drinkt. In deze proeverij is dat bijvoorbeeld de rode Côte Rotie. Kees van de Wiel heeft een uitgelezen selectie Rhônewijnen op tafel gezet. In dit verslag de wijnen die mij het best zijn bevallen.

Witte wijnen

Saint Joseph 2021 Domaine François Merlin

70% rousanne 30% marsanne. Goudgele kleur, opmerkelijk veel mineralen in de geur: vuursteen. Sappige smaak met amandelen in de afdronk. Wijnbouwer François Merlin studeerde landbouwkunde en liep stage bij de geroemde René Rostaing.

Crozes Hermitages 2019 Vieilles Vignes Domaine Rousset

Strenge neus met amandelen. Frisse aandronk, citrus in de smaak, hangt lang na. Ik twijfel wat aan de balans, maar krijg veel tegenspraak. Hoog in de bitters. Valerie benoemt peer en grapefruit. 100% marsanne met houtlagering. Stéphane Rousset is de elfde generatie wijnbouwer.

Condrieu Terroirs 2021 Domaine François Merlin

Twee keer zo duur als de vorige wijn. De meningen zijn verdeeld wat de mooiste wijn is. Voor mij deze. Vanille in de geur, lijm, perzik. Valerie benoemt kamille, de wijn noemt ze olie-achtig en frivool. Ik merk dat ik zin heb in een volgende sok, inderdaad: hap sap. Veel body, concentraat, prachtige balans. 100% viognier met houtlagering.

 

Rode wijnen

De laatste serie rode wijnen spreekt me enorm aan.

Crozes Hermitage 2019 Les Picaudieres Domaine Rousset

Fritjof benoemt zwart fruit, ronde tannines en zoethout. Just rozijntjes, koffie en chocolade. De wijn heeft potentieel om nog te rijpen. Ik zie een diepe kleur met roodbruine rand. In de geur morelkers, voor mij altijd een teken dat er syrah in de wijn zit. Dat klopt 100%. Eucalyptus en Mon Cherie chocolade. Mooie balans en de tannines geven de wijn nog ruimte om te rijpen. Fijne bitters in de afdronk.

Cote Rotie 2015 La Brocarde Domaine Christophe Billon

Een verschrikkelijk etiket, zegt Rob. Ach, wat maakt het uit. We zijn geen etikettendrinkers en deze wijn heeft zovéél. Diepe kleur met roodbruine rand, rijke en voorname neus, al benoemen verschillende proevers die als ‘stal’. Koninklijke Stallen, dan toch. Geweldig gelaagd: kruidigheid, kardemom, peperkoek. Vanille. Een hint van gember. Fijne smaak, in mijn ogen nog te jong, deze wijn zal over 3 tot 5 jaar zich nog mooier presenteren.

Kees van de Wiel laat ons zien dat de Rhonestreek prachtige wijnen voortbrengt. Dank Kees!

Peter van den Besselaar

Geproefd, maar niet met commentaar:

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)