Nederlandse wijn heeft een imago impuls nodig
Maarten Roos zette een Apostelhoeve riesling in bij zijn maidenproeverij. Nu heeft hij Nederlandse wijn als thema van zijn proeverij. Ik ben benieuwd naar jullie mening, zegt hij. Heel soms waren we verrukt over Nederlandse wijn, zoals van de pinot noir 2007 Hoeve Nekum in 2010. Vaker waren de meningen verdeeld: de romantici die mild naar Nederlandse wijn kijken, naast de proevers die simpelweg kwaliteit beoordelen en kritisch zijn. Met de klimaatopwarming is het steeds beter mogelijk in ons land druiven te kweken voor wijn. Inmiddels hebben we 210 wijnbouwbedrijven in ons land, een areaal dat zo groot is als het gebied van de totale Efteling, weet Maarten Roos. We proefden eerder Nederlands in 2014 en 2019 (2x). Hoe is de stand van zaken nu? Alle wijnen zijn geblindeerd geproefd.
Serie mousserende wijnen
Apostelhoeve Cuvee St. Pieter 2022
Een nieuwe mousserende wijn uit Zuid Limburg. Helemaal gemaakt van chardonnay en pinot noir. Goudzweem. Levendige wijn met peer in de geur, lekker fris, klein bittertje en zuren in de afdronk. Ik hoor ook abrikoos, amandel en appel noemen. Dit is een fijn aperitief, leuk ook om in restaurants te serveren.
Cuvee B de Noirs, domein Holset, brut nature
1666 flessen gemaakt van 100% pinot noir. Lage opbrengst 15 hl/ha. 1/3 is gerijpt op Frans eiken. Goudzweem. Hier proeven we de traditionele smaakcomponenten van champagne: gist, appel, goudreinet, zero dosage dus lekker hoge zuurgraad, dit is een echte eet-bubbel. Wel hoog geprijsd.
Kleine Schorre Brut de Zélande
Gemaakt van pinot blanc, auxerois en rivaner. Gele kleur. Wat kritischer commentaren bij deze bubbel. Een allemansvriend, zegt RobG, wat toch ook een kwaliteit is. Deze mousserende wijn heeft rondeur en wat citrus, toch wat kortaf.
Serie wit
Pas na uitpakken zien we dat we twee wijnen van Apostelhoeve in het glas hebben.
2023 Auxerrois Apostelhoeve
Een sappige, prettige wijn met een introverte geur van licht citrus (camembert, zegt MartijnU), ronde aanzet en milde zuren.
2024 Cuvee XII Apostelhoeve
Deze Cuvee XII geniet al jarenlang bekendheid bij de proevers, een mix van muller thurgau, auxerrois en pinot gris. Vaak geschonken in de horeca. Maar nu een massamarkt smaakje met snoepjes, banaan en bubble kauwgum. Love or hate. Het kan onze proevers niet bekoren, Just ruikt zelfs de linoleumfabriek. Is dit een off-fles?
Serie wit
2023 Kleine Schorre pinot gris
Een prettige wijn, waar verschillende proevers een klik mee hebben. Een mooie uitwaaierende geur, licht passiefruit en ctirus, goede zuren en prettige balans. Toos roemt het mooie snoepje, maar zegt frisheid en zuren te missen. Valerie prijst de romigheid en bloesem. Kruidigheid is typerend voor pinot gris, maar noemt niemand.
2021 Kleine Schorre pinot gris met houtrijping
Met deze wijn zegt Toos wél een klik te hebben: citrus, goed concentraat en helemaal in balans. Ook MaartenR prefereert deze wijn. Je proeft een botertje, zegt Annemiek en dan: bam! Bitters. De wijn is niet complex, noteert Harrie. Ik ruik een stinkertje, proef goede zuren, denk aan chardonnay, maar het is pinot gris. Voor mij een wat eendimensionale wijn.
Serie rood
2022 De wijngaardsberg Mergelland pinot noir
Wijn met een hele lichte kleur, lichte smaak met wat lekkere aardbeien in de geur. Lunchwijn staat in mijn aantekeningen.
2022 Betuws wijndomein Lingerood
Deze rode wijn koestert de benaming cuvee Signature. Gemaakt van cabernet cortis. Mooie kersen in de geur. Donkere kleur. Nog wat stroeve tannines, met een blokje kaas zullen die wel getemd worden. Gerard benoemt zuurstok geur, gerookt hout en stevige zuren. RobG vergelijkt met Islay whisky: duidelijk Lagavullin. Het kan verkeren. Als curiosum is ook een 2011 van dit domein geopend.
We sluiten de proeverij af met een fraaie Korenwijn van Zuidam.
En wat is nu het oordeel, vraagt Maarten? Er is groeiende kennis én ervaring. De wijnen moeten theoretisch gezien beter worden. Toch is dat niet een breed gedeeld gevoel. Er is ongetwijfeld een deel van de proevers die denken: het gaat nooit wat worden met Nederlandse wijn. Nou behoor ik zelf tot de romantici, ik heb waardering voor iedere Nederlandse wijnbouwer. Ik denk dat we realistischer gaan denken over de Nederlandse wijn als die een imago impuls krijgt, vergelijkbaar met het Judgement of Paris, waar Californische wijnen verrassend beter scoorden dan Franse topwijnen. Mijn droom is een volgende blindproeverij waarbij Nederlandse wijn als winnaar uit de bus komt. Zoals bleek dat Spaanse wijnen kunnen concurreren met de beste ter wereld toen Torres Mas La Plana 1970, een cabernet sauvignon uit de Penedès-regio, het won van Franse wijnen zoals Château Latour en Château Haut-Brion. Zelf zette ik al enkele keren Apostelhoeve Cuvee XII blind naast een Elzasser wijn, in proeverijen buiten onze sociëteit. En overtuigde zo proevers dat onze wijnbouwers het écht wel kunnen. Benieuwd wie in 2030 zo’n proeverij bij de sociëteit organiseert. Pak je die handschoen op, Maarten?
Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar