Overzicht blogberichten

Languedoc: proeven van montere Minervois
By in ,

Languedoc: proeven van montere Minervois

Adam van der Linden zette met zijn Languedoc proeverij het vooroordeel op losse schroeven dat jaargangen van Zuid Franse wijnen niet interessant zijn, omdat het daar toch altijd mooi weer is. Adam zette vier jaargangen syrah uit Minervois naast elkaar met werelden van verschil. En daarna vijf cepages van één domein uit één jaar. Om af te sluiten met enkele mooie vieilles vignes. Allemaal wijnen uit de liefhebberskelder, in vele jaren zorgvuldig opgebouwd. We proefden véle montere Minervois.

Domaine Pujol 1999 Cuvee Saint Fructueux, Minervois

100% syrah, opgevoed op barriques. Op tafel stonden 1999, 2003, 2004 en 2005. Adam had al eens het mooie verhaal verteld, hoe hij deze wijn van een echt familiedomein – zie foto – dank zij een lokale sommelier ontdekte. “Drie flessen kunt u kopen, maar zal ik even bellen? Dan mag u er meer kopen.” Deze tien jaar ouder Minervois was dieprood van kleur met een stallucht en morellenkersen, leer én tabak. Een glas wijn met rondeur en een fluweeltoets, tjonge wat lekker. Veel spel in de wijn, kersen in de afdronk.

Domaine Pujol 2004 Cuvee Saint Fructueux, Minervois

De meningen over 2003, 2004 en 2005 liepen uiteen. Ik vond 2003 strenger dan 1999, maar in vergelijking een tikje kortaf. 2005 had voor mij een lastige neus (mufje) en terroir in de smaak. Ronduit enthousiast werd ik van 2004: mineralen in de neus, laurier, stallucht. Cederhout, heel mooi verweven waardoor je al snel denkt aan een Grand Seigneur. Edele neus, rijk! Koffie impressie. “Moet een heel goed jaar zijn”, schreef ik bij mijn aantekeningen. Deze heb ik ruim ingekocht, glunderde Adam.

Domaine des Aires Hautes 1998, Clos de l’Escandil, Minervois la Liviniere

Héél boeiend : we proefden vijf verschillende cuvees van dit domein, van een bijzonder deel van de wijngaard. Malbec, Mourvedre, Syrah, Grenache (allen 1998) en pinot noir (1996). De opbrengst varieert van 13 tot 20 hl./ha.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee Leping (Malbec)

Een volledig uitgerijpte wijn met goede balans en een prachtige complexe neus: gronderig, mineralen, vijgen en kardemom, Ik ontdek ook nog vijgen in de neus. Mooi glas. 18 hl./ha.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee Kabashow (Mourvedre)

Goed uitgebalanceerd glas. Kersen in de neus, veel rondeur, sappig. Zoethout in de neus, goede zuren. 16 hl./ha. Favoriet glas bij liefhebbers van elegantie.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee La Durque (Syrah)

Veruit mijn persoonlijke favoriet. Een stinkend stalluchtje typeert de edele en rijke neus, waar ook rood fruit (besjes) zijn te ontdekken. Een wijn met véél kracht. Beest van een wijn, schreef ik in het boekje.

Pique Perlou 2001 Cuvee La Sellerie, Minervois

We hadden nog geen carignan in het glas. Die druif bewaarde Adam voor de laatste wijn in de rode series. En wat voor een? Een vieilles vignes van meer dan 100 jaar oude stokken. Opgevoed op barriques, 17 hl./ha. Verrukkelijk glas, oordeelde Henk Vermeer. Diepe donkere kleur. Een neus die sigarenkistjes-lucht en mineralen combineert. Een dijk van een wijn qua smaak: héél compleet met goede zuren. Er verschenen drie *-sterren in het proefboekje. Een imposante wijn, zei Peter van den Ende. Patrick Dussert-Gerber classificeert dit domein als een Premier Grand Vin Classé in zijn rangschikking.

Elzasser wijn: cave of domein?
By in ,

Elzasser wijn: cave of domein?

Pinot Noir Elevé en fût de chêne 2004 Cave des Vignerons Türckheim

Peter van den Ende liet in zes series van twee telkens een cave-wijn de strijd aangaan met een domeinwijn, om erachter te komen of er sprake kan zijn van een kwaliteitsverschil. Resumerend kwam ik tot de conclusie dat in deze proeverij de cave wijnen mij gemiddeld iets meer konden bekoren dan de domeinwijnen. Zoals deze wijn van de coöperatie van Türckheim. Helder rode kleur, net zo helder als de geuren: bessen, fris, krijtig, strak en een dot mineraliteit. In de mond een goede voortzetting van de neus, met pittige bitters, vuursteen en nog meer bessen. De wijn beschikt ook nog over wat tannines, die er mede voor zorgen dat dit een compleet en overtuigend glas pinot noir is.

Riesling Grand Cru Zinnkoepflé 2004 La Cave des Vignerons Pfaffenheim

De neus komt wat gesloten over maar af en toe komt er na goed walsen toch een flard van boenwas en abrikoos uitwaaieren. Ik proef ananas, zuren en mineralen. Een wijn met een prettige spanning en lichtvoetig karakter en ook nog reserve voor een paar jaren positieve ontwikkeling. Nu gewoon mooi, later mogelijk zelfs prachtig.

Pinot Gris Grand Cru Steinert 2002 La Cave des Vignerons Pfaffenheim

Deze wijn beschikt over een betoverend mooie neus die me bijna deed denken aan een dessertwijn. Goudgele kleur, prachtige geuren: appelstroop, boterbloempjes, kaneel, appeltaart, amandelspijs. Het zit er allemaal in. Dan na een slok: meer zuren dan verwacht, slanker ook, waar de neus me vooral doet denken aan overrijpe appels, neig ik qua smaak wat meer naar Granny Smith-zuren. Ook deze wijn (Grand Cru Steinert wijngaarden op de foto hierboven)beschikt over spanning en een prettige balans. Vooral de neus kan mij zeer bekoren.

Gewurztraminer Réserve 2001 Domaine Leon Beyer

Wat meteen opvalt is die bijzondere neus met tonen van stal, rook, onkruid en hooi. Mooie terroirgedreven impressies waaieren uit het glas. Een kruidige, mannelijke wijn, met bitters die overheersen, maar nooit storend. Dit lijkt mij nou een uiterst prettige combinatie met een gerookte forel.

De Grand Cru wijngaarden van Zinnkoepflé (landkaart) worden beschermd door de Petit en Grand Ballon d’Alsace waardoor de wijngaarden heet en droog liggen; gedurende de vegetatiecyclus krijgt de druivenstok hier maar 27 centimeter regen. De druivenstokken moeten dus heel diep zoeken naar voeding en vocht. Dit resulteert in een reputatie om krachtige, kruidige Gewurztraminers en Pinot Gris te produceren.

Pinot Gris Vendanges Tardives Grand Cru Zinnkoepflé 2004 Domaine Schlegel Boeglin

In het proefglas wals ik een wijn rond met een volle, goudgele kleur en een dikke, hoge viscositeit. Dan verwacht je wel wat te ruiken en de wijn voldoet helemaal aan dit verwachtingspatroon. Tuttifrutti en krentjes, een enorme lengte in de afdronk, dik en vol, een prachtige concentratie, perziken op sap en caramel. Combineerde grandioos met de Munster kaas, na afloop van de proeverij.

Proefnotities van David Koenen

Bubbels: van terras- tot cultwijn
By in ,

Bubbels: van terras- tot cultwijn

Schlumberger Sparkling Rosé 2006, Burgenland

Wil Vennix liet ons rode bubbels, twee rosé bubbels en drie series van drie witte bubbels proeven. Opdracht: geef aan uit welk land de bubbels komen en van welke druif ze zijn gemaakt. Pas na afloop volgde de onthulling van de flessen. Deze rosé bubbels vond ik super. Heel licht zalmkleurig. De mousse oogde vrij grof. Spritzige neus, ik ruik peer en vijgen. En dan een sappige en aantrekkelijke smaak, verfijnd, lekkere zuren. Ik was erg over deze bubbels van Blauburgunder (pinot noir) te spreken. Na de onthulling blijkt dat we twaalf (sic) Oostenrijkse bubbels proefden. Ondertussen waren de schattingen voor Cava, Cremant de Bourgogne én Champagne natuurlijk al lang over de bühne gekomen….

Sohnlein Brillant 2006, Henkell & Söhnlein, Niederösterreich

Bubbels voor de prijs van een krentenbrood of een bosje tulpen. Ik vraag me af hoe dit kan? Pretentieloos gemaakte sekt van Grüner Veltliner met de methode charmant. Heel veel mousse. Hooi in de neus, impressie van tropisch fruit en citrus. Sappig, lekkere zuren én een heel licht zoetje. Dit is een zomerse charmeur, een sekt voor het terras.

Meinklang Burgunder Sekt, Weingut Michlits Werner, Burgenland

Deze sekt is gemaakt met de methode ancestrale van pinot gris en pinot noir. Geelgoudzweem. Appel, peer en meloen. Héél veel bubbels. Citrus ook in de neus. Superprettige wijn met prachtige balans. Tikje petrol. Fantastisch fruit in deze biologische wijn. Knappe prestatie.

Schlumberger Golden Dry, Burgenland

Gemaakt volgens de methode traditionelle van chardonnay, pinot blanc en welschriesling. Peer, meloen en kruisbes in een neus met riesling typiciteit. Hoge zuurgraad maar wel op een aangename manier. Hap sap, verlangen naar de volgende slok. Deze firma maakt reclame met een pin up engel, waarbij je al snel de associatie legt met het engeltje dat op je tong…Heel prettige bubbels. Peer-in-het-kwadraat. Hans L. herkent peer, amandel én wine-bubble-gums.

Schlumberger, DOM T·FX·T Brut, Burgenland

Topcuvee van chardonnay en pinot noir, gemaakt volgens methode traditionelle met vier jaar flesrijping. Gerijpt op eiken houten vaten, dat staat enkele leden tegen (‘te veel hout’). Ik zie véél mousse. Naast het hout óók mint, briochebrood en veel verfijning! Ook boter in de neus. Misschien een tikje grof in de mond, maar verder is deze bijzondere cuvee van topwijnmakers Manfred Terment, F.X. Pixler en Illa Szemes zeer de moeite waard. Hartediefje van Wil.

Nittnaus Chardonnay 2005, Cuvee Premium, Trockenbeerenauslese, Burgenland

Halve flesjes. Handgeplukte en geselecteerde druiven. Levendige neus met perzik. Frisse aandronk, framboosjes impressie. Nu eens géén nectar met stroperige constitutie, maar een springlevendige frisse wijn die volstrekt in balans is. Met de blauwaderkaas púúr genieten.

Trouvailles van de leden, 3 februari 2009
By in ,

Trouvailles van de leden, 3 februari 2009

Niepoort Tiara Douro 2007, Portugal

Dit is een nieuwe creatie van het bekende porthuis, een wijn die fris en elegant is (niet zo typerend voor Douro), vier maanden langzaam vergist, gemaakt van 60 jaar oude stokken. In de wijngaard staan maar liefst 6500 stokken per hectare. Er zijn 8000 flessen gebotteld nadat de wijn 8 maanden op roestvrijstaal is bewaard. De wijn is gemaakt van lokale druiven als Codega, Rabiato, Donzelinho en Viosinho en Sercial. Ingebracht door Hans Lodewijkx, een gekend riesling liefhebber. Het wil zo zijn dat Niepoort met deze witte wijn ook een riesling-type wijn wil maken. Wij proefden de wijn tussen twee Moezelwijnen. Daarmee vergeleken is deze wijn strenger, rins appelig en een zweem van gôut de petrol. Het is een serieuze wijn met goed concentraat en bitters. Eetwijn in mijn ogen.

Barth Grauburgunder Feinherb Spätlese 2007, Nahe

Deze wijn komt van de Kirschrother Wildgrafenberg staat met kleine letters op de fles. Ingebracht door Wil Vennix, die op weg naar Oostenrijk óók nog eens leuke trouvailles op de kop tikt. “Niks op aan te merken maar daardoor intellectueel niet zo interessant”, zei Rob. En dat is eigenlijk wel een mooie typering. Je hebt ook niet iedere dag behoefte aan een wijn om bij te peinzen, te verwonderen, te determineren, te dialogiseren. Welnee! We willen ook wijnen waar we gewoon plezier aan beleven en dit is er een. Mijn notities: jasmijn! Prachtige ingetogen bloemenneus. Popcorn werd ook herkend. Net als banaan. Volstrekt harmonieuze wijn met wat muscat tonen (grauburgunder is pinot gris). Heel vrouwelijk glas, elegant met mandarijnen smaak in de afdronk. Wijn met veel sap, zuiver.

Riesling Kaefferkopf, Cuvee Beatrice 1996, Joshep Binner, Ammerschwir

Ingebracht door Noël Geisen. Fijn om zo’n 13 jaar oude riesling, uitgerijpt, te mogen drinken. We zien een kleur die als oud goud is te typeren. Ik schreef ettelijke uitroeptekens achter de beschrijving van de neus: mineralen, room en boter. Super mooie neus. Perfecte balans in een heel evenwichtige wijn, complex ook. Mooie bitters. Honing afdronk en een lang nahangende smaak. Werkelijk heerlijk compleet glas.

Spätburgunder 2006 Auslese, Peter Kriechel, Ahr

In dit gebied dat op een prettige reisafstand, iets onder Bonn ligt, worden werkelijk mooie Spätburgunders gemaakt. In kleine letters staat op de fles dat de wijn van de Walporzheimer Krauterberg komt. Ingebracht door de gekend spätburgunder liefhebber Berry Marinussen. Wat een toffe neus met framboos, toffee, stallucht. Heel breed. Een strenge aandronk nog, prachtige rode wijn met goede balans om bij te eten. Dennenbos in de neus. Verrassend mooi glas. Een Ballerina die een knipoog geeft, aldus Nello.

Moulin des Dames 1998, Bergerac, Famille de Conti

Opmerkelijke wijn, ingebracht door huidig proefkampioen Nello Pisschedda. Volgens Nello van 100% merlot, maar ik twijfel en kan het antwoord via internet niet meteen vinden. Veel jaren zijn een combinatie van 70% cabernet sauvignon en 30% merlot. Dat klinkt logischer bij deze geconcentreerde wijn. Wijnmaker Luc de Conti wordt een “vinarchiste” genoemd in Bergerac, een idolaat die altijd op zoek is naar puurheid en intensiteit, een man die álles in de fles wil brengen wat potentieel mogelijk is. De Moulin des Damnes 2002 versloeg in een blinde proeverij in Parijs… Château Margaux. Dat lijkt me altijd goed voor de reputatie van een huis! Ondanks zijn elf jaar is dit een wijn die nog paars is. Een diepe kleur. Een complexe neus met cederhout en zoete tabak. Een neus waar véél aan te beleven is: laurier, bramen, kersen, leer. Deze biodynamische wijn is een echte Seigneur, schrijf ik in mijn notitieboekje. Goede balans, lekker zoetje, véél bitters, goede balans, pittige wijn met power door concentraat. Wijn die naast n’importe welke Grand Cru uit de Bordeaux helemaal niet zou misstaan. Het is een wijn die zijn AC niet mee heeft. De wijngaard voor deze Cuvee is een 14 hectare groot gedeelte van Chateau Tour de Gendres ( http://www.chateautourdesgendres.com) Echte liefhebberswijn.

Domaine de la Vivonne 1993, Bandol

Diepzwart en donker is deze Provençaalse wijn van maar liefst 16 jaar oud. Door mijzelf ingebracht. Ik ken de jonge wijn als relatief ontoegankelijk, moeilijk om er van te genieten. Maar al die kelderjaren hebben deze pastoorswijn goed gedaan! Veel leden dachten aan een Hoge St. Emilion. Cederhout, serieus rijke neus. Een dijk van een wijn met veel kracht, complex en volop in leven. Die kan nog wel 5 tot 10 jaar werd gezegd. Stal, leer en bramen werden herkend in deze wijn van de Mourverdre druif. Nello verwoordde de kwaliteit als volgt: nu helemaal rijp, zoete tabak, perfect om nu te drinken, fantastisch glas.

We proefden verder: 2 Moezelwijnen, 1 witte Elzasser, 1 Kayserstuhl wijn, 1 witte Nieuw Zeelander, 1 rode Elzasser, 1 rode Pfalzwijn, 1 St. Emilion en 1 Oloroso sherry. De trouvailles van de leden leveren altijd een bonte, rare maar leuke avond op.

De beste wijnmakers uit Duitsland, 27 januari 2009
By in ,

De beste wijnmakers uit Duitsland, 27 januari 2009

Peter Jakob Kühn, Oestrich Doosberg 2003, 3 Trauben Rheingau

Rob van Ginneken ploegde twee Duitse wijngidsen door en telde de kwalificaties op van de Eichelmann (maximaal 5 sterren) en de Gault Millau (maximaal 5 druiven). In deze proeverij stonden alleen wijndomeinen met opgeteld 8 kwalificaties. De top van Duitsland, zogezegd.
Deze riesling maakte indruk. Oud goud-kleurig. Mooi helder! Rijke neus met mineralen, nootmuskaat en vuursteen. In de tikje alcoholische smaak (14,5%) proef ik een honingimpressie, véél kracht en ook overduidelijke overrijpe ananas. Sinds het jaar 1786 houdt de Familie Kühn zich met wijnbouw bezig, nu al de 11e generatie. Men bewerkt 15 ha, die voor 83% met Riesling en 17% met Spätburgunder druiven beplant zijn. Twee derde van de oogst betreft droge wijnen.

Grosset Watervale 2003, Riesling Clare Valley, Australië

Die deksele Rob. Niemand vermoedde een piraat, zet hij twee Australiërs in. Ik vond het héél knap dat Wil bleef volhouden dat hij er helemaal niets aan vond, de wijnen uit deze serie. Kennelijk zijn die Aussies niet zijn smaak. Ik vond dit toch wel een knappe wijn: vanille in de neus, gôut petrol en banaan. Fantastisch rijke neus gevolgd door een prettige aandronk, goede balans en veel evenwicht in deze pittige wijn.

Markus Molitor, Mosel Riesling 2006, Kabinett Feinherb

Lekker! Verfijnd zuivere neus met viooltjes. Subtiel zoet, echt een eetwijn. Honing komt langzaam los in de neus, heel aangename smaak met goede balans.

Kees-Kieren, Graacher Domprobst 2006, Mosel Riesling Spätlese Feinherb

Verfijnde wijn met viooltjes in de neus. Zoet in aanzet, rondeur en mollig in de mond. Goede uitgebalanceerde wijn door zijn frisheid.

Emrich-Schönleber, Monzinger Frühlingsplätzschen 2007, Riesling Spätlese, Nahe

Deze wijnbouwer uit de Nahe kreeg in beide gidsen 5 sterren/druiven en dus de maximale score van 10. Deze wijn was het hartediefje van Rob. Heel zuivere neus met vanille en meloen. Prima balans – het valt op dat bijna ál deze Duitse wijnen zo’n mooie balans hebben – prachtwijn met mooie zoet/zuur verhouding. Bovendien lange afdronk. Deze Spitzenlage is tot 70% steil.

Wagner Stempel, Siefersheimer Höllberg 2005, Beerenauslese, Rheinhessen

Bij deze wijn kregen we flinke discussie over de kwalificatie. Wil Vennix zocht het uit, officieel is dit: Qualitätswein mit Prädikat Beerenauslese mit min. 110-128° oechsle, der aus einzeln herausgeschnittenen, edelfaulen, wenigstens überreifen Beeren erzeugt wird. Het kunnen dus ook in een bijzonder goed jaar overrijpe druiven zijn zonder botrytis cinerea, ofwel edele rotting! Hele rijke neus met perzik. Edelzoete nectar, die lang nahangt in de mond. Prachtige rondeur. Feestwijn die goed tot zijn recht kwam bij een Duitse blauwaderkaas. Op de foto keldermeester Daniel Wagner in zijn wijngaarden.

Lees ook de reacties op deze proeverij van Wil en Rob over de verschillen tussen riesling. Interessante film:
http://nl.youtube.com/watch?v=0d692xWy5UI

20 januari 2009, Rondje Frankrijk
By in ,

20 januari 2009, Rondje Frankrijk

Vouvray de Gautier 2000, Benoit Gautier

Kees van de Wiel stelde een rondje Frankrijk samen uit zijn kelder. Zo’n liefhebberskelder, dat zijn altijd fraaie proeverijen met de mogelijkheid gerijpte wijnen te proeven. Van de drie witte wijnen (Graves Blanc, Pouilly Fumé en Vouvray) maakte deze Loire de meeste indruk. Duidelijk verkleuring. Vanille en mineralen in de smaak met een honingzoetje. Amandel in de afdronk. Ik vond de wijn ook een tikje weeïg, Maar toch niet onprettig, zoals een perfect gelaat soms iets griezeligs kan hebben en een gelaat met een krasje juist karaktervol is. Deze Vouvray met een opbrengst van 45 hl./ha. van chenin blanc kreeg goede commentaren.

Domaine de Escaravailles 2000, Cairanne, Côtes du Rhone Villages

Nóg zo’n lekker uitgerijpte wijn, van 70% grenache, 20% syrah en 10% cinsault. Verkleuring langs de rand. Een neus met verfijnd zomerfruit. Mooi mineralige smaak met ook weer fruit. Wijn ook met een zekere rondeur. Prettig glas uit de Rhone.

Château Mayne Vieil 2005, Fronsac

Typische liefhebberswijn, deze Fronsac van 35 jaar oude stokken. Mijn notities: Klassieke Rooie Baai, strenge neus met laurier. Rood zomerfruit. Aardbei. Rondeur, souplesse. Goed concentraat, drinkt heel fijn deze ‘petit Bordeaux’.

Château Rauzan Gassies 2000, Margaux, 2e Grand Cru Classé

Deze wijn presteerde een tijd onder zijn kunnen, maar is de weg naar boven weer ingeslagen. Verfijnde en wat kruidige neus. Morellenkersen. Complete wijn in de mond met een licht zoetje, die in dit geval wijst op een rijk jaar. De wijn stond naast een Saint Estephe en was in vergelijking daarmee eleganter, joyeuzer. Dit is een glas voor heel feestelijke gelegenheden, waarbij zo’n verfijnde Seigneur goed tot zijn recht komt.

Château Mauras 2003, Sauternes

Nog nooit van gehoord en nog nooit gedronken. De wijn afficheert zich als Cru Bourgeois. Ik weet niet of dit klopt, maar who cares? Dit is een verrukkelijk glas met perzik-in-het-kwadraat in de neus. Rijke pourriture noble expressie, tsjonge: lekker. Ik noteerde bij de smaak elegantie en perfecte balans. Bij een prijs van ca. 13 euro is dit een echte TROUVAILLE.

13 januari 2009, Super Saint Emilions versus linkeroever
By in ,

13 januari 2009, Super Saint Emilions versus linkeroever

Domaine de la Solitude 2005, Pessac Leognan Blanc
Naast een knisperende Sancerre 2007 viel deze witte wijn op door een tikje verkleuring, een vanille gedomineerde neus met botertonen en duidelijk ook wat molligs in de smaak. Dit is een eetwijn met terroir, een serieus glas met mineralen in de smaak. Amandeltjes in de afdronk. Een heel leuke wijn, gemaakt door de equipe van Domaine de Chevalier. Hierboven een foto van de druivenoogst op het domein.

Château Lagrange de Lescure 2004, Saint Emilion Grand Cru
Jullie hebben uit de titel vast wel begrepen dat ik Saint Emilions van supermarkten ging inzetten, zei Jan Schop gniffelend. Als er al teleurstelling was bij proevers die Angelus en Troplong Mondot aan hun neus voorbij zagen gaan… dan was dat gevoel snel weg door een onberispelijke kwaliteit van de wijnen. Uit de zee van Petit Bordeaux met vaak mooie fantasienamen, is deze Saint Emilion zo’n fraaie wijn. Al enige ontwikkeling in de kleur. Pruimen in de neus, open neus met caramelgeuren. Stallucht ook. Gebrande koffie. Mooi hout. Prettige smaak, sappig. Omdat we wisten dat er een piraat in de proeverij stond, opperde iemand dat dit een pinot noir zou kunnen zijn. Klopte niet. Maar het was wel een overtuigende vergelijking. Dit is een elegant prettig glas.

Château Juguet 2005, Saint Emilion Grand Cru
Geparfumeerde neus met cassis en pruimen. Expressief. Rondeur in een smakelijke en prettige smaak.








Château Tertre Daugay 1997, Saint Emilion Grand Cru Classé
Edele en fraaie neus, erg lekker want mooi belegen ! Rondeur is de smaak, maar ook terroir. Nu volstrekt op dronk, elegant en aards. Dit is een erg mooie wijn.

Château Bouscassé 2002, Madiran
De mooiste wijn als tegenhanger van Saint Emilion. Deze Madiran stond tegenover de elegante Lagrange de Lescures. Diep-diep-diep donkere kleur met doffe rand. Inktig. Gesloten neus die later wat mint geeft. Tikje jammig. Véél rondeur in de smaak. Een wijn van 100% tannat met veel toekomst. Coupe de Coeur Hachette 2005.

Château Haut Milon 2003, Pauillac
Open neus met cassis. Heeft iets zwoeligs: zwart fruit. Erg fruitgetypeerde wijn. Nu op dronk. Een wijn om vrienden mee te maken: prachtig elegant en met veel rondeur. Mild en soepel. Na de onthulling ben ik in opperste verbazing. Dit is een heerlijke wijn, maar volkomen à-typisch voor een Pauillac.

6 januari 2009, Gelukkig Nieuwjaar!
By in ,

6 januari 2009, Gelukkig Nieuwjaar!

Voorzitter Noël Geisen bracht in zijn nieuwjaarspeech de mooie proeverijen in herinnering die we in het afgelopen jaar hebben gehad. Hij betreurde het afscheid van ons meest eminente lid Kees Mutsaers; we hopen allemaal dat dit een tijdelijk afscheid is. Ook stond Noël stil bij enkele bijzondere wijnnotities, zoals de Asterix en Obelix wijn. Adam van der Linden gaf ons een inkijkje in zijn tweede passie met de causerie over De Tweede Wereldoorlog aan de hand van poststukken. Een heel gevarieerd verhaal én bijzondere beelden. Van noodbriefkaarten tot post van het vrouwenhulpkorps. De padvinderspost viel me ook op; Adam vertelde later dat dit een van de meest kostbare poststukken is. Bizar dat vroeger de post bezorgd mocht worden door vrije partijen, mits er maar PTT postzegels werden geplakt… De gepassioneerdheid waarmee Adam vertelde, dwong veel bewondering af.

Spumante Chardonnay ‘Naonis’ Brut Riserva, Friuli
We hebben met elkaar een heildronk uitgebracht met Italiaanse bubbels uit Friuli. Frisse wijn met mooie mousse en toast in de neus. Wat chardonnay/citrustonen. Verdienstelijke wijn, gemaakt volgens de methode Charmat.

Riesling Terrassen 2007, Weingut Karl Schaefer, Pfalz
Mineralen en frisse appeltjes in de neus. Een wijn die erom vraagt met aandacht gedronken te worden om zijn klasse te herkennen. De wijn heeft concentraat (zit tussen een kabinett en droge spätlese in) maar is nog jong. Komt van mooie percelen van dit VDP wijngoed, vandaar de ‘Terrassen’.

Podium 2005, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Garofoli, Marche
Interessant glas witte wijn van 100% verdicchio, omdat deze wijn nu wat gerijpt is. Rondeur in de mond en zelfs een tikje mollig. Deed mij aan Loire denken. Goed concentraat. Nu duidelijk een eetwijn.

Domaine Desertaux-Ferrand 2002, Côte de Nuits “Les Perrières” Magnum
Dat wijn op magnum mooi oudert, bewijst deze wijn. Fraai pinot noir stinkertje en brede, complexe neus. Deze TROUVAILLE uit Bourgogne stal vorig jaar ook al de show op de nieuwjaarsreceptie, nu uit magnum een heel open en prettige wijn. Elegant en fruitgetypeerd.

Raimat, Tempranillo 1998, Catalonië, Costers del Segre
De liefhebbers die deze wijn in de kelder hadden, keken verbaasd. Is die niet wat te oud? De wijn was twee, drie jaar geleden niet meer lekker. En dan zie je hier het wondertje, wijn als levend product met verschillende levensfases. De wijn was nú heerlijk: prachtige tempranillo karakteristieken en zelfs een zweem van zoet. Prachtige gerijpte wijn.

Château La Pointe 1994, Pomerol
Helaas wat flesverschil, maar uit de goede flessen was dit een mooi uitgerijpte wijn met zelfs nog fruit in de neus, heerlijke rondeur en souplesse. Pracht Pomerol van vijftien jaar oud.

Château Smith Haut Lafitte 1994, Pessac Leognan, Grand Cru Classé
Waarom drinken we niet vaker Graves ? En leggen we er de kelder mee vol… Voor de meeste leden was dit dé wijn van de avond: fraaie cedertonen en een voorname neus, prachtvolle balans. Een echte Grand Seigneur.

Sublieme Pata Negra had Paul Heemskerk meegenomen. Zijn kaasbuffet was van grote klasse. We dronken hierbij een Kopke Colheita 1991 met prachtige krentjesneus.

Noord Italië, 16 december 2008
By in ,

Noord Italië, 16 december 2008

Poggio Valente 2001, Morellino di Scansano, Fattoria Le Pupille
Kees Mutsaers had een bijzondere proefavond Italië samengesteld; ik ben er van overtuigd, Kees, dat twintig aanwezigen een kaarsje opsteken om de beschermengel van de smaak aan te roepen! Na een fraaie Umbrische witte wijn, drie mooie Chianti en drie karakteristieke Barolo stond deze wijn, bijna volledig gemaakt van sangiovese. Wat een mooie Toscaanse TROUVAILLE. De Franse oenoloog Christian Le Somer, wijnmaker op Château Lafite en Château Latour, is hier consulent, en dat is te proeven. Complexe, edele en rijke neus met kruidnagel, cederhout en tabak. Je b l i j f t aan die neus ruiken. Dan een zoetje in de aandronk en gek genoeg een smaak die mij zowel streng als rondeur deed schrijven. Souplesse van een balletdanser: lenig!

Monte Pergoli 2001, Enrico Santini, Bolgheri
Gemaakt van 40% merlot, 35% cabernet sauvignon en 25% syrah. Dit is zo’n wijn die zo griezelig compleet en harmonieus is, dat je weinig meer te wensen hebt. Drie *-sterren.
Mandje rood zomerfruit in de neus, zéér verfijnd en met de rijkdom van een Seigneur. Rond en mollig in de smaak. Perfecte balans. Drop. Rubensiaanse droomwijn.

50 & 50, Vino da tavola Toscane 2000, Avignonesi & Capannelle
De wijn ontleent zijn naam aan de druivensoorten : 50% sangiovese en 50% cabernet sauvignon. Nog gesloten neus waar wel mooie tonen van laurier en tabak in naar voren komen. Soepele en aangename smaak. Ik vond dit van de drie wijnen in de serie de strengste. Zwart fruit, sigarenkistjes/nieuw hout.

Sassicaia 1999, Tenuta San Guido Bolgheri
Monument van een wijn. Ik heb alléén maar positieve aantekeningen, maar hoorde Kees zeggen ‘Die Sassicaia 1999 is niet zó bijzonder als wijn’ en daar geef ik hem gelijk in. Naast de piraat Château La Conseillante 1998 Pomerol en de Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 1998 had deze Sassicaia moeite om uit te blinken. Desalniettemin: complexe neus met véél herfstbos en kastanjechampignons. Cederhout. Zéér complexe wijn met een mooie balans en goede zuren.

Pian delle Vigne 1998, Brunello di Montalcino, Antinori
Neus met sjepdrop, terroir en animale tonen. Caramel. Smaak met rondeur, aangenaam en prima balans. Ruiken we verder aan de complexe neus dan komen earl grey tonen en een geur van rozen naar voren. Prachtige wijn!

Château Doisy Daëne 1998, Sauternes
Oef, dit is een Sauternes-true-to-type: een beetje een zweetlucht, maar dan wel héél lekker, botytris. Wat is zo’n tien jaar oude dessertwijn ongelofelijk genieten. Kruidig, complex en prima balans met zuren. Superglas van Dubourdieu.

Portugal Alentejo, 9 december 2008
By in ,

Portugal Alentejo, 9 december 2008

Espumante, Herdade do Perdigão
Een verrassend begin: bubbels uit Portugal! Van de arinto-druif. Een heldere, bleekgele wijn met een fijne mousse. Gist, appel en venkel in de neus. Tikje harde entrée met flinke zuren, venkel en bitters, Granny-Smith. Fris begin van de proeverij.

Terras de Montforte 2005, Alentejo
(druiven trincadeira, aragonez, carignan)
Hans van der Horst is een liefhebber die ons al eerder mooie wijnen uit de bekende Portugese wijnregio’s heeft laten proeven. Deze keer heeft hij een proeverij met wijnen uit de regio Alentejo samengesteld. Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. De oorsprong van de naam, “além do Tejo”, betekent letterlijk “over de Taag”. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve. Wijnbouwers gaan in Alentejo over naar moderne productietechnieken. Dat is duidelijk te proeven in de eerste serie publieksvriendelijke rode wijnen: maceration carbonique/yoghurt en framboos zijn nadrukkelijk aanwezig. Maar déze Terras de Montforte uit een volgende serie is een wijn naar mijn hart door zijn klassieker karakter. Helderpurper, glanzend, klassieke aardse neus met jodium, koffie, cacao, ceder. Zoete aanzet, mooie zuren eronder, licht gebouwd, iets tintelends, alcohol overheerst niet, tannines mogen nog wat meer naar de achtergrond maar de wij heeft nu al een mooie balans: zwoel maar toch elegant.

Mouchão Dom Rafael 2006
(druiven alicante bouschet, trincadeira, aragonez)
“Trotted by foot”, dat zie je niet veel meer (http://www.mouchaowine.pt/#/winemaking/)
Dof donkerpurper, kers-gedomineerde neus, hint van balsamico. Geconcentreerde, zoete aanzet, stevige zuren, mint, alcohol duidelijk aanwezig. Nog groen en stroef met forse tannines. In alles veel sterker en hoekiger dan de elegante Montforte die nu al lekker is. Zeer overtuigende wijn met een hele mooie toekomst.

Herdade do Perdigão Reserva 2004
(druiven trincadeira, aragonez, cabernet sauvignon)
Donkerpaars, zwart zweem. Mooie klassieke neus, expressief, koffie, kers. Zoete aanzet, portgevoel. Forse wijn, smaak ontwikkelt zich lang en rond, kers domineert. Een wijn die forse zuren combineert met zachte tannines én een stevig postuur met veel elegantie.

Mouchão 2003, Vinho Regional Alentejo
(druiven alicante bouschet en trincadeira)
In de laatste rode gang twee rode wijnen die eerst op 18-24 maanden op vat rijpten en daarna nog 12-24 maanden op fles om ervoor te zorgen dat de wijn op dronk in de winkel ligt. Daar kunnen ze in andere landen nog wat van leren… Ook deze Mouchão is “trotted by foot”. Dof donkerpurper. Introverte, gesloten neus die zich maar langzaam ontwikkelt. Hint van kers en tabak. Weer die zoete aanzet, bijna kauwbaar. Deze wijn heeft geen lange naam maar des te meer inhoud: jammig en al verrassend mooi in balans door zijn typisch portugese frisse zuren en donkere fruitsmaak.

Meer over Mouchão: http://www.wineanorak.com/alentejo/alentejo_7_mouchao.htm

Verslag en proefnotities van Noël Geisen