13 januari 2009, Super Saint Emilions versus linkeroever

By
1504
13 januari 2009, Super Saint Emilions versus linkeroever

Domaine de la Solitude 2005, Pessac Leognan Blanc
Naast een knisperende Sancerre 2007 viel deze witte wijn op door een tikje verkleuring, een vanille gedomineerde neus met botertonen en duidelijk ook wat molligs in de smaak. Dit is een eetwijn met terroir, een serieus glas met mineralen in de smaak. Amandeltjes in de afdronk. Een heel leuke wijn, gemaakt door de equipe van Domaine de Chevalier. Hierboven een foto van de druivenoogst op het domein.

Château Lagrange de Lescure 2004, Saint Emilion Grand Cru
Jullie hebben uit de titel vast wel begrepen dat ik Saint Emilions van supermarkten ging inzetten, zei Jan Schop gniffelend. Als er al teleurstelling was bij proevers die Angelus en Troplong Mondot aan hun neus voorbij zagen gaan… dan was dat gevoel snel weg door een onberispelijke kwaliteit van de wijnen. Uit de zee van Petit Bordeaux met vaak mooie fantasienamen, is deze Saint Emilion zo’n fraaie wijn. Al enige ontwikkeling in de kleur. Pruimen in de neus, open neus met caramelgeuren. Stallucht ook. Gebrande koffie. Mooi hout. Prettige smaak, sappig. Omdat we wisten dat er een piraat in de proeverij stond, opperde iemand dat dit een pinot noir zou kunnen zijn. Klopte niet. Maar het was wel een overtuigende vergelijking. Dit is een elegant prettig glas.

Château Juguet 2005, Saint Emilion Grand Cru
Geparfumeerde neus met cassis en pruimen. Expressief. Rondeur in een smakelijke en prettige smaak.
Château Tertre Daugay 1997, Saint Emilion Grand Cru Classé
Edele en fraaie neus, erg lekker want mooi belegen ! Rondeur is de smaak, maar ook terroir. Nu volstrekt op dronk, elegant en aards. Dit is een erg mooie wijn.

Château Bouscassé 2002, Madiran
De mooiste wijn als tegenhanger van Saint Emilion. Deze Madiran stond tegenover de elegante Lagrange de Lescures. Diep-diep-diep donkere kleur met doffe rand. Inktig. Gesloten neus die later wat mint geeft. Tikje jammig. Véél rondeur in de smaak. Een wijn van 100% tannat met veel toekomst. Coupe de Coeur Hachette 2005.

Château Haut Milon 2003, Pauillac
Open neus met cassis. Heeft iets zwoeligs: zwart fruit. Erg fruitgetypeerde wijn. Nu op dronk. Een wijn om vrienden mee te maken: prachtig elegant en met veel rondeur. Mild en soepel. Na de onthulling ben ik in opperste verbazing. Dit is een heerlijke wijn, maar volkomen à-typisch voor een Pauillac.