6 januari 2009, Gelukkig Nieuwjaar!

By
1272
6 januari 2009, Gelukkig Nieuwjaar!

Voorzitter Noël Geisen bracht in zijn nieuwjaarspeech de mooie proeverijen in herinnering die we in het afgelopen jaar hebben gehad. Hij betreurde het afscheid van ons meest eminente lid Kees Mutsaers; we hopen allemaal dat dit een tijdelijk afscheid is. Ook stond Noël stil bij enkele bijzondere wijnnotities, zoals de Asterix en Obelix wijn. Adam van der Linden gaf ons een inkijkje in zijn tweede passie met de causerie over De Tweede Wereldoorlog aan de hand van poststukken. Een heel gevarieerd verhaal én bijzondere beelden. Van noodbriefkaarten tot post van het vrouwenhulpkorps. De padvinderspost viel me ook op; Adam vertelde later dat dit een van de meest kostbare poststukken is. Bizar dat vroeger de post bezorgd mocht worden door vrije partijen, mits er maar PTT postzegels werden geplakt… De gepassioneerdheid waarmee Adam vertelde, dwong veel bewondering af.

Spumante Chardonnay ‘Naonis’ Brut Riserva, Friuli
We hebben met elkaar een heildronk uitgebracht met Italiaanse bubbels uit Friuli. Frisse wijn met mooie mousse en toast in de neus. Wat chardonnay/citrustonen. Verdienstelijke wijn, gemaakt volgens de methode Charmat.

Riesling Terrassen 2007, Weingut Karl Schaefer, Pfalz
Mineralen en frisse appeltjes in de neus. Een wijn die erom vraagt met aandacht gedronken te worden om zijn klasse te herkennen. De wijn heeft concentraat (zit tussen een kabinett en droge spätlese in) maar is nog jong. Komt van mooie percelen van dit VDP wijngoed, vandaar de ‘Terrassen’.

Podium 2005, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Garofoli, Marche
Interessant glas witte wijn van 100% verdicchio, omdat deze wijn nu wat gerijpt is. Rondeur in de mond en zelfs een tikje mollig. Deed mij aan Loire denken. Goed concentraat. Nu duidelijk een eetwijn.

Domaine Desertaux-Ferrand 2002, Côte de Nuits “Les Perrières” Magnum
Dat wijn op magnum mooi oudert, bewijst deze wijn. Fraai pinot noir stinkertje en brede, complexe neus. Deze TROUVAILLE uit Bourgogne stal vorig jaar ook al de show op de nieuwjaarsreceptie, nu uit magnum een heel open en prettige wijn. Elegant en fruitgetypeerd.

Raimat, Tempranillo 1998, Catalonië, Costers del Segre
De liefhebbers die deze wijn in de kelder hadden, keken verbaasd. Is die niet wat te oud? De wijn was twee, drie jaar geleden niet meer lekker. En dan zie je hier het wondertje, wijn als levend product met verschillende levensfases. De wijn was nú heerlijk: prachtige tempranillo karakteristieken en zelfs een zweem van zoet. Prachtige gerijpte wijn.

Château La Pointe 1994, Pomerol
Helaas wat flesverschil, maar uit de goede flessen was dit een mooi uitgerijpte wijn met zelfs nog fruit in de neus, heerlijke rondeur en souplesse. Pracht Pomerol van vijftien jaar oud.

Château Smith Haut Lafitte 1994, Pessac Leognan, Grand Cru Classé
Waarom drinken we niet vaker Graves ? En leggen we er de kelder mee vol… Voor de meeste leden was dit dé wijn van de avond: fraaie cedertonen en een voorname neus, prachtvolle balans. Een echte Grand Seigneur.

Sublieme Pata Negra had Paul Heemskerk meegenomen. Zijn kaasbuffet was van grote klasse. We dronken hierbij een Kopke Colheita 1991 met prachtige krentjesneus.