Portugal Alentejo, 9 december 2008

By
1252
Portugal Alentejo, 9 december 2008

Espumante, Herdade do Perdigão
Een verrassend begin: bubbels uit Portugal! Van de arinto-druif. Een heldere, bleekgele wijn met een fijne mousse. Gist, appel en venkel in de neus. Tikje harde entrée met flinke zuren, venkel en bitters, Granny-Smith. Fris begin van de proeverij.

Terras de Montforte 2005, Alentejo
(druiven trincadeira, aragonez, carignan)
Hans van der Horst is een liefhebber die ons al eerder mooie wijnen uit de bekende Portugese wijnregio’s heeft laten proeven. Deze keer heeft hij een proeverij met wijnen uit de regio Alentejo samengesteld. Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. De oorsprong van de naam, “além do Tejo”, betekent letterlijk “over de Taag”. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve. Wijnbouwers gaan in Alentejo over naar moderne productietechnieken. Dat is duidelijk te proeven in de eerste serie publieksvriendelijke rode wijnen: maceration carbonique/yoghurt en framboos zijn nadrukkelijk aanwezig. Maar déze Terras de Montforte uit een volgende serie is een wijn naar mijn hart door zijn klassieker karakter. Helderpurper, glanzend, klassieke aardse neus met jodium, koffie, cacao, ceder. Zoete aanzet, mooie zuren eronder, licht gebouwd, iets tintelends, alcohol overheerst niet, tannines mogen nog wat meer naar de achtergrond maar de wij heeft nu al een mooie balans: zwoel maar toch elegant.

Mouchão Dom Rafael 2006
(druiven alicante bouschet, trincadeira, aragonez)
“Trotted by foot”, dat zie je niet veel meer (http://www.mouchaowine.pt/#/winemaking/)
Dof donkerpurper, kers-gedomineerde neus, hint van balsamico. Geconcentreerde, zoete aanzet, stevige zuren, mint, alcohol duidelijk aanwezig. Nog groen en stroef met forse tannines. In alles veel sterker en hoekiger dan de elegante Montforte die nu al lekker is. Zeer overtuigende wijn met een hele mooie toekomst.

Herdade do Perdigão Reserva 2004
(druiven trincadeira, aragonez, cabernet sauvignon)
Donkerpaars, zwart zweem. Mooie klassieke neus, expressief, koffie, kers. Zoete aanzet, portgevoel. Forse wijn, smaak ontwikkelt zich lang en rond, kers domineert. Een wijn die forse zuren combineert met zachte tannines én een stevig postuur met veel elegantie.

Mouchão 2003, Vinho Regional Alentejo
(druiven alicante bouschet en trincadeira)
In de laatste rode gang twee rode wijnen die eerst op 18-24 maanden op vat rijpten en daarna nog 12-24 maanden op fles om ervoor te zorgen dat de wijn op dronk in de winkel ligt. Daar kunnen ze in andere landen nog wat van leren… Ook deze Mouchão is “trotted by foot”. Dof donkerpurper. Introverte, gesloten neus die zich maar langzaam ontwikkelt. Hint van kers en tabak. Weer die zoete aanzet, bijna kauwbaar. Deze wijn heeft geen lange naam maar des te meer inhoud: jammig en al verrassend mooi in balans door zijn typisch portugese frisse zuren en donkere fruitsmaak.

Meer over Mouchão: http://www.wineanorak.com/alentejo/alentejo_7_mouchao.htm

Verslag en proefnotities van Noël Geisen