Noord Italië, 16 december 2008

By
1045
Noord Italië, 16 december 2008

Poggio Valente 2001, Morellino di Scansano, Fattoria Le Pupille
Kees Mutsaers had een bijzondere proefavond Italië samengesteld; ik ben er van overtuigd, Kees, dat twintig aanwezigen een kaarsje opsteken om de beschermengel van de smaak aan te roepen! Na een fraaie Umbrische witte wijn, drie mooie Chianti en drie karakteristieke Barolo stond deze wijn, bijna volledig gemaakt van sangiovese. Wat een mooie Toscaanse TROUVAILLE. De Franse oenoloog Christian Le Somer, wijnmaker op Château Lafite en Château Latour, is hier consulent, en dat is te proeven. Complexe, edele en rijke neus met kruidnagel, cederhout en tabak. Je b l i j f t aan die neus ruiken. Dan een zoetje in de aandronk en gek genoeg een smaak die mij zowel streng als rondeur deed schrijven. Souplesse van een balletdanser: lenig!

Monte Pergoli 2001, Enrico Santini, Bolgheri
Gemaakt van 40% merlot, 35% cabernet sauvignon en 25% syrah. Dit is zo’n wijn die zo griezelig compleet en harmonieus is, dat je weinig meer te wensen hebt. Drie *-sterren.
Mandje rood zomerfruit in de neus, zéér verfijnd en met de rijkdom van een Seigneur. Rond en mollig in de smaak. Perfecte balans. Drop. Rubensiaanse droomwijn.

50 & 50, Vino da tavola Toscane 2000, Avignonesi & Capannelle
De wijn ontleent zijn naam aan de druivensoorten : 50% sangiovese en 50% cabernet sauvignon. Nog gesloten neus waar wel mooie tonen van laurier en tabak in naar voren komen. Soepele en aangename smaak. Ik vond dit van de drie wijnen in de serie de strengste. Zwart fruit, sigarenkistjes/nieuw hout.

Sassicaia 1999, Tenuta San Guido Bolgheri
Monument van een wijn. Ik heb alléén maar positieve aantekeningen, maar hoorde Kees zeggen ‘Die Sassicaia 1999 is niet zó bijzonder als wijn’ en daar geef ik hem gelijk in. Naast de piraat Château La Conseillante 1998 Pomerol en de Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 1998 had deze Sassicaia moeite om uit te blinken. Desalniettemin: complexe neus met véél herfstbos en kastanjechampignons. Cederhout. Zéér complexe wijn met een mooie balans en goede zuren.

Pian delle Vigne 1998, Brunello di Montalcino, Antinori
Neus met sjepdrop, terroir en animale tonen. Caramel. Smaak met rondeur, aangenaam en prima balans. Ruiken we verder aan de complexe neus dan komen earl grey tonen en een geur van rozen naar voren. Prachtige wijn!

Château Doisy Daëne 1998, Sauternes
Oef, dit is een Sauternes-true-to-type: een beetje een zweetlucht, maar dan wel héél lekker, botytris. Wat is zo’n tien jaar oude dessertwijn ongelofelijk genieten. Kruidig, complex en prima balans met zuren. Superglas van Dubourdieu.