Overzicht blogberichten

Veelzijdig Bordeaux: liefhebberswijnen met échte vondsten
By in ,

Veelzijdig Bordeaux: liefhebberswijnen met échte vondsten

David Koenen deed een greep in zijn kelder, waaruit zijn voorliefde voor mooie Bordeaux naar voren komt. Géén mooiere proeverijen dan deze, vind ik. Want dit zijn de ware liefhebberswijnen. En dat bleek op deze avond, want er zaten échte vondsten tussen. In de hele proeverij toont David een goede hand te hebben bij het bepalen van de line-up. Wil verwoordde het mooi: dit was een heel leerzame proeverij. Terecht applaus.

Château Reynon 2006, Denis Dubourdieu, Bordeaux

Zéér expressieve Sauvignon Blanc neus: tropisch fruit, kruisbes en jasmijn, ruik ik. En ook een bedje jonge lentebrandnetels. Heerlijk sappige wijn met hoge zuren, fris, kruidentoets en prachtige balans. Die Dubourdieu kan dit toch wel héél goed, witte wijnen maken.

Château Junayme 2005, Canon Fronsac

Eerlijke Rooie Baai, schreef ik in mijn aantekenboekje. Ik ruik framboosjes in deze wijn van merlot en cabernet franc met een stuivend bouquet. Later ook toffee. Prima zuren, prima balans, sappige en lekkere wijn. Een enkele proever betitelt dit als ‘smal’, maar who cares? Het is een verleidelijk en sappig glas, vrolijke wijn, we hebben niet altijd behoefte aan krachtpatsers.

Le Libertin de Lussac 2000 (2e wijn van Chateau de Lussac), Lussac Saint Emilion

Deze wijn is een absolute TROUVAILLE! Een overtuigend bewijs dat het héél verkeerd is om bij de satellieten te denken aan lelijke eendjes Saint Emilion. Ik viel als een blok voor deze wijn: wat een charmeur… Rijp rood zomerfruit met een enorme elegantie. Zéér harmonieuze neus, gevolgd door een smaak met veel spel, prachtige zuren. Zó innemend als de neus is, zo streng komt de smaak over. Tikje kortaf qua afdronk. De elegante neus doet mij denken aan de geurende rozen die bij mijn schoonma naast de voordeur staan. Mooie prestatie van een Belgische wijnbouwer.

Château Charmail 1997 Cru Bourgeois, Haut Medoc

Dé wijn van de avond als we kijken naar prijs/kwaliteit. Edele en rijke neus. Superconcentraat. Rijk en compleet. Ik schreef in mijn boekje: b e t o v e r e n d. Ik ging twijfelen, want deze wijn is zó mooi… alles klopt, er is niet zo veel te wensen. Zoals een prachtig fotomodel, zo’n vrouw waarvan je weet: die heb je niet voor jezelf alleen. Oef… TROUVAILLE.

Les Fiefs de Lagrange 2003 (2e wijn van Chateau Lagrange), Saint Julien

Open neus met veel impressies: stallucht. Leer. Zoete tabak. Drop. Nieuw hout. Je ruikt steeds nieuwe aspecten en weet dan instinctief: dit is een Grand Seigneur. Een hele soepele wijn qua smaak, verraderlijke rondeur waardoor ik – we proeven blind – even aan Pomerol moet denken. Kersenbonbons afdronk die lang blijft hangen. Hartendiefje van David.

Château de Fieuzal 1999, Grand Cru Classé de Graves Pessac-Léognan

Tien jaar oud, mooi op dronk. Open, expressieve en prachtige neus. Rozen staat in mijn aantekeningen en het weinig poëtische ‘pizzakruiden’. Pruimen. Stallucht. Klassieke wijn met geweldig mooie balans. Een wijn met versmolten tannines en een heldere smaak, aldus Hans (vdH).

Château Poujeaux 1999, Cru Bourgeois, Moulis

Hartendiefje van David. Dit is een mooie uitgerijpte en elegante wijn. Open neus met terroir, kruiden. Geparfumeerd. Mint. Ruig én soepel, rondeur én spel. Heerlijk betrouwbaar glas. Feestje om te drinken.

Imponerende hoge scores wijnen omlijsten Château d’Yquem
By in ,

Imponerende hoge scores wijnen omlijsten Château d’Yquem

Als er ergens gedoe over is in de wijnwereld, dan altijd wel over de scores van wijnen door wijnjournalisten. Jancis Robinson ligt in de clinch met Robert Parker. De twintig punten score aanhangers bekritiseren de honderd punten aanhangers. Er zijn liefhebbers van knoeperharde blockbusters en aanhangers van elegante wijnen met finesse. Noël Geisen verzamelde ruim een jaar voor deze proeverij en bracht alleen maar wijnen op tafel die 95 punten of meer scoorden. Het was een uiterst memorabele avond: vloeibaar dinsdagavondgeluk. De proefnotities zijn van de man met een tong die méér proeft dan anderen en dat ook nog onder woorden brengt: David Koenen. Bedankt! RP staat voor Robert Parker. WS staat voor Wine Spectator.

Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame 1995

Top-cuvee van dit huis, ingebracht door Wouter (dank!). Een feestelijk begin met deze fraaie champagne. Amandel en boterletter, prettig stoffig, een zeer typische en kenmerkende champagneneus. Hij heeft ook iets verf-achtigs. Dan een friszure aanzet, droog, appeltjes, een best wel stevige mousse, deze dame beschikt duidelijk over de nodige ontwikkeling. Leuk om dit eens te mogen proeven. 17/20 (RP 92, WS 91)

Chateau Montus 1995 Cuvee XL, Madiran

Diep, zwart en een tikje somber rood. Als je aan deze wijn begint te snuffelen weet je echt niet wat je meemaakt. Veel stal en mest, maar dan wel op een bedje van bloemen en aarde en hele rijpe bramen. Daaronder vind je dan nog warme leisteen en kiezels. Laag na laag openbaren zich aan je, als je er maar lang genoeg boven blijft hangen. Barstensvol inhoud! Zuren, dikke tannines, een fantastische lengte, mogelijk nog meer diepte, wow. 19/20 (RP 94, WS 91)

Banfi Brunello di Montalcino 1999, Riserva Poggio all’Oro

Toscaanse topwijn uit een topjaar. De kleur belooft veel: ondoorzichtig zwartrood. Neus: balsamico, kers, jodium en zoethout en bosvruchten. Dan een slok: een volle. lichtzoete aanzet, die mijn gedachten laten gaan in de richting van een slanke Priorat (mis poes). Vol en rijk, maar dan wel met een goede focus. Een warme wijn, heeft veel zonne-uren gehad. Goed verpakt, strak en toch voloptueus. En ineens duiken er in de afdronk nog heel mooi wat zuren op die deze wijn tot de laatste seconde van de afdronk begeleiden. 18/20 (WS 96)

Domaine de Caillou 2000 Chateauneuf-du-Pape, Cuvee ‘Les Quartz’

93% Grenache aangevuld met Syrah. Doorzichtiger en lichter rood dan de voorgaande wijnen. Dit glas heeft een rood fruitgedomineerde, zoete tabakachtige neus, met ook wat munt. Lieflijk en zacht en zalvend. Ik krijg bij deze wijn een Roosvicee impressie en dat bedoel ik dan niet negatief. Dikke rijpe frambozen, de structuur is voelbaar op de tong. Puur. Aan de andere kant is dit niet heel erg complex, daardoor ben ik hier net wat minder onder de indruk dan in de vorige series. 17/20 (RP 94, WS 95)

Guigal Côte Rôtie 1997 Côte Blonde, Cuvee ‘La Mouline’

89% syrah, 11% viognier. Het ging maar door! Prachtige, expressieve neus met heerlijke impressies van cederhout, tabak en gekonfijt zwart fruit, thee, aarde. Waanzinnig zacht en vol en verleidelijk. Deze wijn gáát maar door. Inkt. Fijne zuren als rode draad. Toffee, Haagse hopjes. Ik was meteen verliefd. 19/20 (RP 96, WS 97) Hartendiefje van Noël

Vega Sicilia Unico 1998, Ribera del Duero

Dé absolute topwijn uit Spanje. Lang gelagerd en eigenlijk maar net op de markt. 90% tinto fino en 10% cabernet sauvignon. Deze wijn was een absolute knock-out. Zoete tabak, pruim, prachtig rijp en gul, ietsje hoekiger dan het vorige glas. Thee, bramen, kersen en sigarenkistjes. Dit beschikt over een superdik fruitframe, maar wat een gelaagdheid! Zoete tannines, overtuigend en lang. Dit is echt heel mooi, het raakt je midden in het hart. En het heeft nog zó veel toekomst. 19+/20 (RP 98, WS 98)

Chateau d’Yquem 1948, Sauternes 1er Grand Cru Classé

Wijnfanaten praten graag over wijn. En zo kon het dat in zo’n gesprek Harrie van Elderen zei: ‘Ik heb nog enkele flessen uit de kelder van mijn pa, maar ik weet niet of die nog te drinken zijn, ze zijn zo oud.’ En ineens stond er een doosje met oude Saint Emilion en… d’Yquem op mijn bureau. “Met de groeten van Harrie” stond op een geel plakmemo. Ik belde Harrie en vertelde dat mijn hart sneller was gaan kloppen. ‘Deze wijn kun je niet weggeven, ken je de waarde eigenlijk wel? Je moet deze wijn laten veilen en de opbrengst aan jouw kinderen geven.’ Harrie reageerde nuchter en vond al snel dat de fles voor een groep echte liefhebbers geopend zou moeten worden. Daarom was de introductie over Harrie gisteren erg op zijn plaats: “als je een meisje was, zou iedereen je hier zoenen”. Van dat zoenen is het niet gekomen, maar wel een dik applaus voor één wijn. Applaus voor mijn pa, zei Harrie. Openen van deze fles en ervan genieten is helemaal in zijn lijn. Een mooie nagedachtenis, dus.
Proefnotities David Koenen: Licht cola bruin van kleur. Héél voorzichtig ingeschonken, even gekeken naar de dikke tranen die aan het glas hangen en daarna meteen opsnuiven wat er zoal vrijkomt na 61 jaar: appelstroop, grapefruit, kaneel en zelfs balsamico. De nog aanwezige goede, frisse zuren vallen direct op. Is gelukkig absoluut nog niet dood en begraven maar juist heel prettig genietbaar. Wat een voorrecht om dit te mogen proeven. Dat vergeet je niet snel meer. 18/20
Bij deze wijn ook mijn eigen (afwijkende) notities: een kleur in de fles van een vaak geboende donkere eiken tafel. Deze curieuze fles van wijnhandel Brouwers Arnold in Tilburg (sinds 1905) is visueel totaal niet meer herkenbaar als witte dessertwijn. Perzik in de prachtige open neus. Abrikoos. Geconfijt fruit. Krentjes. Voornaam. De neus vertoont geen spoor van vermoeidheid. Luikse stroop. Combinatie in de smaak van zoet en fris, elegant en subtiel. Unieke ervaring omdat deze wijn nog volstrekt vitaal is. Ik liet het glas staan… en ja hoor, ook ná de ports nog geen enkel verlies van kracht. D’Yquem is een wonder.

Niepoorts 1997 Vintage Port

Zwart en rood vechten om een plekje in het glas. Wat direct opvalt in de neus: lijm! Héérlijk. Ook verf en spiritus. Rijp, rijp, rijp zwart fruit. Eén slok proef je minuten later nog. Het betreft hier zowaar een slank glas port, wat voor mij een zeer welkome afwisseling is op alle port die ik tot nu toe proefde. Blinkt uit door zijn werkelijk perfecte balans. Geen hinderlijk aanwezige alcohol, alleen maar compact, gebald zwart fruit. 19,5/20 (WS 98)

1997 Quinta do Noval Nacional Vintage Port

Legendarische port, staat op de wishlist van talloze liefhebbers. Ingebracht door Noëls broer Guus (dank!). Het tweede glas port waarmee deze memorabele avond werd besloten. Kleur: zwart. Zie ik daar nog een tintje rood doorschemeren? Doop er een veer in en je kunt ermee schrijven, zo dik en geconcentreerd hangt dit sap in het glas. De neus is hier werkelijk volledig anders dan die van de Niepoort. Ik ruik vleesbouillon en een kruidenbuiltje en perenschnaps. Teer en chocolade. Vlezige, alcoholrijke port. Ontzettend krachtig en rijk, maar nu nog zeker niet in balans. Een béést van een port. Pure perfectie, volgens Parker. Daar denk je dan natuurlijk wel even over na. Wellicht over een paar jaar, maar nu is ‘ie naar mijn bescheiden mening nog steeds niet daar, maar onderweg: 18,5+/20 (RP 100, WS 97)

Een avond met volop gebottelde zonneschijn van de meest bevoorrechte wijngaarden ter wereld.

Lees de volledige proefnotities op het wijnprikbord:
http://www.wijn.prikpagina.nl/read.php?f=310&i=101878&t=101878

Docent wijnleer Rob van Ginneken laat iedereen zijn hielen zien
By in ,

Docent wijnleer Rob van Ginneken laat iedereen zijn hielen zien

De jaarlijkse wedstrijd blindproeven. Drie witte wijnen, zes rode en drie dessertwijnen uit Frankrijk. Ook wel genoemd: Mer à boire (onbegonnen werk) en ‘ons jaarlijkse lesje bescheidenheid’. We hebben een nieuwe winnaar: Rob van Ginneken. Proficiat! Rob stak afgelopen jaar véél tijd en energie in het verbeteren van zijn proefvaardigheden. Gestructureerd studeren en wijn objectiveren loont, zoveel is zeker. Oud proefkampioenen David Koenen en Paul Heemskerk eindigden op de andere podiumplaatsen. We proefden achtereenvolgens: Chablis, Pouilly Fumé, Vouvray, Fleurie, Sancerre, Santenay, Pauillac, Madiran, Bergerac, Rivesaltes, Alsace en Sauternes. Op papier ziet de proeverij die Nello Pischedda samenstelde er goed te doen uit. De realiteit is echter altijd weerbarstiger.

Domaine Vissoux 2007, Fleurie, Pierre Marie Chermette, Poncíe

Zeer herkenbare wijn van gamay. Bloemig bouquet. Dit is gewoon pure vrolijkheid in het glas! Sappige smaak met fraaie zuren. Geweldig mooi, true to type.

Santenay 2004, Clos de la Confrere, Vincent Girardin

100% pinot noir. Warme neus, ik zag de wijn voor een Zuidfranse wijn aan, ook door duidelijke morellenkersen impressie. Rondeur, nog duidelijk tannines, stevig glas met een hele mooie balans.

Château d’Armailhac 1995, Grand Cru Classé, Pauillac

Bloedmooie neus, kruidig en met stalimpressies. Mooie bitters, warmbloedig. Hangt fraai na. ‘Karaktervol door een goede balans’, verwoordde David. Deze veertien jaar oude ‘petit Mouton’ van de Rotschild familie is echt heel mooi.

Moulin des Dames 1998, Bergerac, Familie de Conti

Degelijke, mooie uitgebalanceerde wijn met een complexe neus van leer, truffel en kleine rubberimpressie. Komt van een bijzonder deel van het domein Tour de Gendres. Jong is deze wijn volstrekt ontoegankelijk, deze gerijpte wijn van merendeels cabernet sauvignon stond erg op zijn plaats naast een Bordeaux Grand Cru Classé en het topdomein Montus uit Madiran.

Gewurztraminer 2006, Domaine Henry Klée

Enorm rijke en geconcentreerde wijn. Dit is een ‘gewone’ cuvee, toch proeft de wijn edelzoet. Amandel. De neus is heel ravissant, de smaak uitgebalanceerd en verfijnd.

Kees Mutsaers was de eerste winnaar van de proefwedstrijd, die in 1993 door Karel Rietbergen werd georganiseerd. Met ingang van dit jaar krijgt de winnaar de Kees Mutsaers Koeler, een wisselprijs. Mét de eigen naam als laatste daarin gegraveerd. Dat spreekt.

Battle: “Maar ik vind jouw eerste wijn – grijns – óók wel lekker, hoor!”
By in ,

Battle: “Maar ik vind jouw eerste wijn – grijns – óók wel lekker, hoor!”

Mannen blijven jongens. Ongecompliceerd. Ze houden van spelletjes en wedstrijden. En dus zaten Rob van Ginneken en Berry Marinussen elkaar tijdens de Battle onophoudelijk te jennen (“Het is wel een risico jouw vriendin mee te nemen”, “Deze serie versla ik je overtuigend”). En sprong Berry bij zijn eerst gewonnen serie omhoog van zijn stoel met beide armen in de lucht en slaakte een oerkreet. De vriendin van Berry en Claartje keken toe en zagen dat het goed was.

De wedstrijd bestond uit zes series van twee wijnen blindproeven. Ieder bepaalde het thema van drie series. En ieder bracht zes wijnen in. De proevers stemden welke wijn het beste was. De wijn met de meeste stemmen won. Met nipt verschil van 3-2 en één onbesliste serie wist Rob het pleit in zijn voordeel te beslechten. Hieronder de winnende wijnen.

Thema Noord Italiaanse Chardonnay

Orlando Abrigo Trés 2007 Chardonnay, Langhe

Ingetogen neus met jasmijn en mineralen. Brandnetel, kruisbes en abrikoos. Sappige wijn met mooie zuren, citrus. Fijne wijn met net iets meer spanning dan Primosic 2004 Chardonnay uit Collio.

Thema Riesling Spätlese

Sighardt Donabaum 2006 Riesling Eimerberg Smaragd

Hartendiefje van Berry. Superexpressieve neus met een wagonlading mineralen verpakt in boter en abrikoos. Viooltjes. Strakke aanzet en een piepklein zoetje, geconcentreerde wijn. Het is allemaal stevig verpakt in deze Oostenrijkse wijn. Smaak van roomboterbabbelaar. Wint van Emrich Schönleber, riesling uit Nahe 2007.


Thema Oostenrijks Rood

Pfaffl Sankt Laurent 2005, Altenberg, Niederösterreich

Veel diepere kleur dan de uitdager. Edele en rijke neus met enorm bos van hout. Complexe neus wel, met licht laurier en vrij duidelijk chocolade. Rondeur, hap sap in de mond, prettig! Mollig. In de neus komt nog wat caramel vrij, de neus is nog mooier dan de smaak die goed blijft nahangen. Knap glas. Hartendief van Rob. Wint van Heinrichs Blaufränkisch 2007 uit Burgenland.

Thema Duitse Spätburgunder

Maibachfarm Spätburgunder 2006, Dernauer Schieferlay, Ahr, barrique gereift

Joyeuse neus met véél kersen, framboos, laurier. Prettig glas wijn, stevig en met mooie bitters, een open en goed gemaakte wijn, lekker om zó te drinken en aan tafel. Iets charmanter dan de Spätburgunder 2002 van P.J. Kühn uit de Rheigau.

Thema California Zinfandel

Ravenswood Zinfandel 2004, Sonoma County Old Vine Zinfandel

Een open neus, echte charmeur. Rijk. Confiture. Pruimen. Maar ook zwoel en branderig in de smaak. Van de twee wijnen in de serie (wij proefden blind en weten het thema niet vooraf) neigt deze wijn het meest naar de Oude Wereld. Een zekere rondheid, maar voor wie Oude Wereld wijnen gewend is, toch een lastig glas. Grappig genoeg hadden Rob en Berry hier dezelfde wijn gekozen; deze 2004 won het van de 2002.

Thema Riesling Auslese

Peter Lauer 2007 Riesling Auslese Fass 10 Ayler Kupp

Gesloten neus en véél te jong. Harmonieuze wijn uit de Saar met een heel mooie zoet/zuur balans, prima glas. In tweede instantie komen de bloemetjes los, honingneus, frisse wijn en net een tikje eleganter dan de al iets meer gerijpte Emrich Schönleber Monzinger Frühlingsplatchen Auslese 2004 uit Nahe.

Geweldig leuke proeverij, zeker voor herhaling vatbaar!

Foto Cartier Bresson

Diverse wijnen van grote hoogte
By in ,

Diverse wijnen van grote hoogte

Je leest wel eens over experimenten: wijn die is opgeslagen op de zeebodem, wijn die op enkele intercontinentale vluchten meeging in de superjet. Hoe smaakt die wijn? De leden van de Brabantse Wijnsociëteit weten sinds deze proeverij hoe wijn smaakt uit de hoogste woontoren in Nederland. Gerard van Avendonk bracht diverse wijnen op tafel uit zijn liefhebberskeldertje (lees: wijnkast op grote hoogte).

Weingarten Weissenkirchen 2007 Grüner Veltliner Smaragd, Wachau Oostenrijk

Kruisbes in de neus. Hoge zuurgraad met ook duidelijk rondeur, tikje liefelijker nog dan de Dr. Loosen riesling die er naast stond. Veel potentieel deze witte wijn, nu erg jong. Feilloos gedetermineerd door Wil Vennix (knap!).

Château le Tertre 1996 Graves de Vayres

Nederlandse botteling, uit een gebied van iets meer dan 500 hectares, net onder Libourne en de kronkelende Dordogne. 70% merlot en 30% cabernet franc. Dit is weer zo’n wijn waar ik als een blok voor viel. Boeiende neus met mineralen (vuursteen), cabernet franc herkenbaarheid en warmte. Boers glas, tikje vluchtig, maar ook rank en hoog in zuren. Op positieve wijze gerijpte wijn, mooi belegen, typische liefhebberswijn uit een Petit Bordeaux district die op deze leeftijd gewoon ronduit verrast.

Château Bouscassé 2002, Madiran, Alain Brumont

Zwartrode kleur, die eigenlijk al een indicatie is dat we Madiran in het glas hebben. Rijke en toch ook ingetogen neus, cederhout. Volle smaak met power en rondeur, heel veel kracht en lange afdronk.

Château Montus 2002, Madiran, Alain Brumont

Zwartrode kleur. Edele neus, ik ruik Mon Cherie kersenbonbons en fraai ingekapseld hout. Maar toch ook een bakje rood zomerfruit. Volstrekt ronde smaak, stukken aangenamer nu na zeven jaar dan deze wijn uit eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Smaakt werkelijk superb bij de chorizo. Montus is tikje fraaier nog dan de Bouscassé.

Le Clôtre de Prieuré Lichine 2004, Margaux

Le Cloitre de Château Priere-Lichine

Blind geproefd dacht ik hier aan een hele fraaie Languedoc vanwege een zonnige en superexpressieve neus met morrellenkersen en zwarte bes. Hoge zuurgraad, deze expressieve dame. Lekker glas.

Château Franc Bigaroux 2005, Saint Emilion Grand Cru, Emmanuel Monroux

Drie *-sterren in mijn aantekenboekje, de maximale score. Prachtige neus met rozen. Complex: sjepdrop, tabak en een leerwinkel. Herfstbos. Kersen. Strak en verfijnd, ik dacht aan een mooie Margaux. Onze Lieve Heer op de knieën danken, zo’n wijn! Thuisgekomen nog eens in de boeken gedoken voor deze wijn van 75% merlot, 20% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Wat is het geheim achter deze wijn, behalve een kennelijk buitengewoon talentvol wijnmaker? Blijkt het domein directe buur te zijn van Château Canon la Gaffeliere… een wijn die voor vijf keer zoveel geld wordt verkocht.

Côtes de Castillon, serieuze wijnen
By in ,

Côtes de Castillon, serieuze wijnen

De Côtes de Castillon kreeg in 1989 een eigen AC. Domeinen zijn vaak klein, minder dan 10 hectares. Ongeveer 250 wijnbouwers maken hun eigen wijn. Het AOC-gebied omvat 4.854 hectares, waarvan 3.000 hectares in productie. Peter van den Besselaar bracht een selectie Côtes de Castillon ter tafel.

Château Manoir de Gravoux 2004

Wijnbouwer Philippe Emile is aangesloten bij de groep Terra Burdigala en krijgt voor de vinificatie van zijn wijn advies van François Thienpont en oenoloog Stéphane Derenoncourt. De 2004 is gemaakt van 88% merlot en 12 % cabernet franc, met lage rendementen: 32 hl/ha. Een prettige start met een heerlijk boers, romig glas Côtes de Castillon. Niet erg lang, of complex, maar wel lekker ruig, met kersen en leer en laurier. Ook merk ik nog drop en anijs op in het smaakpalet. Ongecompliceerd en overtuigend. Voor ik het wist was mijn proefglaasje leeg. Mijn score: 16/20, gemiddelde score: 13,5/20

Château Jouanin 2005 Cuvee Prestige

Château uit Monbadon, eigendom van de Fongaban (Puisseguin Saint Emilion)eigenaar Pierre Taïx, 80% merlot, 20% cabernet franc, 55 hl./ha. Jeugdig en diep rood van kleur presenteert deze wijn zich met een fraaie geurwaaier van krijt en bloemen. Mooie terroirgedreven neus, met ook een mand vol rijpe bosvruchten. Rijke wijn, dik, mooie koffie- en chocoladebitters, een heel serieus glas. Rijp, maar gereserveerd en daardoor spannend. Mijn score: 16,5/20, gemiddelde score: 14,7/20 Beste prijs/kwaliteit verhouding.

Chateau Joanin Bécot 2003

Dit is een wijngoed waar Juliette Bécot, dochter van de eigenaar van Château Beau-Sejour Bécot uit Saint-Émilion de scepter zwaait. 9,8 hectares groot, 70% merlot, 24% cabernet franc en 6% cabernet sauvignon.Zwartrood van kleur. Hier begint het serieuzere werk! Ik ruik houtskool en truffel en drop en kersen. Ook heel duidelijk hout. Dik van structuur, warme wijn, smaakimpressies van kersen op sap, sjepdrop, nog flink tannineus. Ruige, complexe en flamboyante wijn. Mijn score: 17/20, gemiddelde score: 16,4/20

Chateau d’Aguilhe 2001

Domein van Comtes de Neipperg, ook eigenaar van Château Canon la Gaffelière. 80% merlot, 10% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. Opbrengst 35 hl./ha., 70% nieuw hout, 18 mnd. opvoeding, niet gefilterd. Rijke, heerlijk geparfumeerde neus, lijm, ook wat kool en groene tonen, munt, inkt, aarde en hout. Deze wijn heeft een hele prettige en zachte aandronk. Verder proef ik morellenkersen, mooi versmolten met wat stal- en mesttonen. Prachtige zacht/zoet. Eleganter dan Joanin Bécot, ook iets minder indrukwekkend. Mijn score: 16,5/20, gemiddelde score: 15,6/20

Clos les Lunelles 2003

Gerard Perse is ook eigenaar van Château Pavie en Monbousquet. Lage opbrengsten, 80% merlot, 20% cabernet sauvignon Diep, zwart rood. Powerhouse-wijn met overweldigende geurimpressies. Ik ruik lijm en leer , krentjes en vlierbessen. Er valt hier ook een hóóp te proeven zeg. Zoet en warm (alcoholhitte?), bramen, leer, complex, rijk, overweldigend. Vlezig, zowel in de smaak als qua structuur. Mijn score: 17/20, gemiddelde score: 16,3/20

Chateau Veyry 2000

Eigen domein van slechts 4 hectares van oenoloog-consultant Christian Veyry, die tal van Grand Crus op de rechteroever (Saint Emilion) adviseert. Donkere, weinig sprekende rode kleur, een tikje dof. Maar dat vind je nergens meer in de smaak en geur terug. Wat een prachtwijn is dit: heerlijke geuren van truffel, hemelse modder en pruimen stijgen op uit het glas. Dit raakt echt mijn wijnhart en daardoor is het moeilijk om te beschrijven wat ik allemaal proef. Ik volsta hier met: compleet, elegant, kracht en finesse gecombineerd, chique, cacao en tabak. Schitterend. Mijn score: 17,5/20, gemiddelde score: 16,6/20, TROUVAILLE!

Proefnotities van David Koenen

Languedoc: proeven van montere Minervois
By in ,

Languedoc: proeven van montere Minervois

Adam van der Linden zette met zijn Languedoc proeverij het vooroordeel op losse schroeven dat jaargangen van Zuid Franse wijnen niet interessant zijn, omdat het daar toch altijd mooi weer is. Adam zette vier jaargangen syrah uit Minervois naast elkaar met werelden van verschil. En daarna vijf cepages van één domein uit één jaar. Om af te sluiten met enkele mooie vieilles vignes. Allemaal wijnen uit de liefhebberskelder, in vele jaren zorgvuldig opgebouwd. We proefden véle montere Minervois.

Domaine Pujol 1999 Cuvee Saint Fructueux, Minervois

100% syrah, opgevoed op barriques. Op tafel stonden 1999, 2003, 2004 en 2005. Adam had al eens het mooie verhaal verteld, hoe hij deze wijn van een echt familiedomein – zie foto – dank zij een lokale sommelier ontdekte. “Drie flessen kunt u kopen, maar zal ik even bellen? Dan mag u er meer kopen.” Deze tien jaar ouder Minervois was dieprood van kleur met een stallucht en morellenkersen, leer én tabak. Een glas wijn met rondeur en een fluweeltoets, tjonge wat lekker. Veel spel in de wijn, kersen in de afdronk.

Domaine Pujol 2004 Cuvee Saint Fructueux, Minervois

De meningen over 2003, 2004 en 2005 liepen uiteen. Ik vond 2003 strenger dan 1999, maar in vergelijking een tikje kortaf. 2005 had voor mij een lastige neus (mufje) en terroir in de smaak. Ronduit enthousiast werd ik van 2004: mineralen in de neus, laurier, stallucht. Cederhout, heel mooi verweven waardoor je al snel denkt aan een Grand Seigneur. Edele neus, rijk! Koffie impressie. “Moet een heel goed jaar zijn”, schreef ik bij mijn aantekeningen. Deze heb ik ruim ingekocht, glunderde Adam.

Domaine des Aires Hautes 1998, Clos de l’Escandil, Minervois la Liviniere

Héél boeiend : we proefden vijf verschillende cuvees van dit domein, van een bijzonder deel van de wijngaard. Malbec, Mourvedre, Syrah, Grenache (allen 1998) en pinot noir (1996). De opbrengst varieert van 13 tot 20 hl./ha.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee Leping (Malbec)

Een volledig uitgerijpte wijn met goede balans en een prachtige complexe neus: gronderig, mineralen, vijgen en kardemom, Ik ontdek ook nog vijgen in de neus. Mooi glas. 18 hl./ha.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee Kabashow (Mourvedre)

Goed uitgebalanceerd glas. Kersen in de neus, veel rondeur, sappig. Zoethout in de neus, goede zuren. 16 hl./ha. Favoriet glas bij liefhebbers van elegantie.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee La Durque (Syrah)

Veruit mijn persoonlijke favoriet. Een stinkend stalluchtje typeert de edele en rijke neus, waar ook rood fruit (besjes) zijn te ontdekken. Een wijn met véél kracht. Beest van een wijn, schreef ik in het boekje.

Pique Perlou 2001 Cuvee La Sellerie, Minervois

We hadden nog geen carignan in het glas. Die druif bewaarde Adam voor de laatste wijn in de rode series. En wat voor een? Een vieilles vignes van meer dan 100 jaar oude stokken. Opgevoed op barriques, 17 hl./ha. Verrukkelijk glas, oordeelde Henk Vermeer. Diepe donkere kleur. Een neus die sigarenkistjes-lucht en mineralen combineert. Een dijk van een wijn qua smaak: héél compleet met goede zuren. Er verschenen drie *-sterren in het proefboekje. Een imposante wijn, zei Peter van den Ende. Patrick Dussert-Gerber classificeert dit domein als een Premier Grand Vin Classé in zijn rangschikking.

Elzasser wijn: cave of domein?
By in ,

Elzasser wijn: cave of domein?

Pinot Noir Elevé en fût de chêne 2004 Cave des Vignerons Türckheim

Peter van den Ende liet in zes series van twee telkens een cave-wijn de strijd aangaan met een domeinwijn, om erachter te komen of er sprake kan zijn van een kwaliteitsverschil. Resumerend kwam ik tot de conclusie dat in deze proeverij de cave wijnen mij gemiddeld iets meer konden bekoren dan de domeinwijnen. Zoals deze wijn van de coöperatie van Türckheim. Helder rode kleur, net zo helder als de geuren: bessen, fris, krijtig, strak en een dot mineraliteit. In de mond een goede voortzetting van de neus, met pittige bitters, vuursteen en nog meer bessen. De wijn beschikt ook nog over wat tannines, die er mede voor zorgen dat dit een compleet en overtuigend glas pinot noir is.

Riesling Grand Cru Zinnkoepflé 2004 La Cave des Vignerons Pfaffenheim

De neus komt wat gesloten over maar af en toe komt er na goed walsen toch een flard van boenwas en abrikoos uitwaaieren. Ik proef ananas, zuren en mineralen. Een wijn met een prettige spanning en lichtvoetig karakter en ook nog reserve voor een paar jaren positieve ontwikkeling. Nu gewoon mooi, later mogelijk zelfs prachtig.

Pinot Gris Grand Cru Steinert 2002 La Cave des Vignerons Pfaffenheim

Deze wijn beschikt over een betoverend mooie neus die me bijna deed denken aan een dessertwijn. Goudgele kleur, prachtige geuren: appelstroop, boterbloempjes, kaneel, appeltaart, amandelspijs. Het zit er allemaal in. Dan na een slok: meer zuren dan verwacht, slanker ook, waar de neus me vooral doet denken aan overrijpe appels, neig ik qua smaak wat meer naar Granny Smith-zuren. Ook deze wijn (Grand Cru Steinert wijngaarden op de foto hierboven)beschikt over spanning en een prettige balans. Vooral de neus kan mij zeer bekoren.

Gewurztraminer Réserve 2001 Domaine Leon Beyer

Wat meteen opvalt is die bijzondere neus met tonen van stal, rook, onkruid en hooi. Mooie terroirgedreven impressies waaieren uit het glas. Een kruidige, mannelijke wijn, met bitters die overheersen, maar nooit storend. Dit lijkt mij nou een uiterst prettige combinatie met een gerookte forel.

De Grand Cru wijngaarden van Zinnkoepflé (landkaart) worden beschermd door de Petit en Grand Ballon d’Alsace waardoor de wijngaarden heet en droog liggen; gedurende de vegetatiecyclus krijgt de druivenstok hier maar 27 centimeter regen. De druivenstokken moeten dus heel diep zoeken naar voeding en vocht. Dit resulteert in een reputatie om krachtige, kruidige Gewurztraminers en Pinot Gris te produceren.

Pinot Gris Vendanges Tardives Grand Cru Zinnkoepflé 2004 Domaine Schlegel Boeglin

In het proefglas wals ik een wijn rond met een volle, goudgele kleur en een dikke, hoge viscositeit. Dan verwacht je wel wat te ruiken en de wijn voldoet helemaal aan dit verwachtingspatroon. Tuttifrutti en krentjes, een enorme lengte in de afdronk, dik en vol, een prachtige concentratie, perziken op sap en caramel. Combineerde grandioos met de Munster kaas, na afloop van de proeverij.

Proefnotities van David Koenen

Bubbels: van terras- tot cultwijn
By in ,

Bubbels: van terras- tot cultwijn

Schlumberger Sparkling Rosé 2006, Burgenland

Wil Vennix liet ons rode bubbels, twee rosé bubbels en drie series van drie witte bubbels proeven. Opdracht: geef aan uit welk land de bubbels komen en van welke druif ze zijn gemaakt. Pas na afloop volgde de onthulling van de flessen. Deze rosé bubbels vond ik super. Heel licht zalmkleurig. De mousse oogde vrij grof. Spritzige neus, ik ruik peer en vijgen. En dan een sappige en aantrekkelijke smaak, verfijnd, lekkere zuren. Ik was erg over deze bubbels van Blauburgunder (pinot noir) te spreken. Na de onthulling blijkt dat we twaalf (sic) Oostenrijkse bubbels proefden. Ondertussen waren de schattingen voor Cava, Cremant de Bourgogne én Champagne natuurlijk al lang over de bühne gekomen….

Sohnlein Brillant 2006, Henkell & Söhnlein, Niederösterreich

Bubbels voor de prijs van een krentenbrood of een bosje tulpen. Ik vraag me af hoe dit kan? Pretentieloos gemaakte sekt van Grüner Veltliner met de methode charmant. Heel veel mousse. Hooi in de neus, impressie van tropisch fruit en citrus. Sappig, lekkere zuren én een heel licht zoetje. Dit is een zomerse charmeur, een sekt voor het terras.

Meinklang Burgunder Sekt, Weingut Michlits Werner, Burgenland

Deze sekt is gemaakt met de methode ancestrale van pinot gris en pinot noir. Geelgoudzweem. Appel, peer en meloen. Héél veel bubbels. Citrus ook in de neus. Superprettige wijn met prachtige balans. Tikje petrol. Fantastisch fruit in deze biologische wijn. Knappe prestatie.

Schlumberger Golden Dry, Burgenland

Gemaakt volgens de methode traditionelle van chardonnay, pinot blanc en welschriesling. Peer, meloen en kruisbes in een neus met riesling typiciteit. Hoge zuurgraad maar wel op een aangename manier. Hap sap, verlangen naar de volgende slok. Deze firma maakt reclame met een pin up engel, waarbij je al snel de associatie legt met het engeltje dat op je tong…Heel prettige bubbels. Peer-in-het-kwadraat. Hans L. herkent peer, amandel én wine-bubble-gums.

Schlumberger, DOM T·FX·T Brut, Burgenland

Topcuvee van chardonnay en pinot noir, gemaakt volgens methode traditionelle met vier jaar flesrijping. Gerijpt op eiken houten vaten, dat staat enkele leden tegen (‘te veel hout’). Ik zie véél mousse. Naast het hout óók mint, briochebrood en veel verfijning! Ook boter in de neus. Misschien een tikje grof in de mond, maar verder is deze bijzondere cuvee van topwijnmakers Manfred Terment, F.X. Pixler en Illa Szemes zeer de moeite waard. Hartediefje van Wil.

Nittnaus Chardonnay 2005, Cuvee Premium, Trockenbeerenauslese, Burgenland

Halve flesjes. Handgeplukte en geselecteerde druiven. Levendige neus met perzik. Frisse aandronk, framboosjes impressie. Nu eens géén nectar met stroperige constitutie, maar een springlevendige frisse wijn die volstrekt in balans is. Met de blauwaderkaas púúr genieten.

Trouvailles van de leden, 3 februari 2009
By in ,

Trouvailles van de leden, 3 februari 2009

Niepoort Tiara Douro 2007, Portugal

Dit is een nieuwe creatie van het bekende porthuis, een wijn die fris en elegant is (niet zo typerend voor Douro), vier maanden langzaam vergist, gemaakt van 60 jaar oude stokken. In de wijngaard staan maar liefst 6500 stokken per hectare. Er zijn 8000 flessen gebotteld nadat de wijn 8 maanden op roestvrijstaal is bewaard. De wijn is gemaakt van lokale druiven als Codega, Rabiato, Donzelinho en Viosinho en Sercial. Ingebracht door Hans Lodewijkx, een gekend riesling liefhebber. Het wil zo zijn dat Niepoort met deze witte wijn ook een riesling-type wijn wil maken. Wij proefden de wijn tussen twee Moezelwijnen. Daarmee vergeleken is deze wijn strenger, rins appelig en een zweem van gôut de petrol. Het is een serieuze wijn met goed concentraat en bitters. Eetwijn in mijn ogen.

Barth Grauburgunder Feinherb Spätlese 2007, Nahe

Deze wijn komt van de Kirschrother Wildgrafenberg staat met kleine letters op de fles. Ingebracht door Wil Vennix, die op weg naar Oostenrijk óók nog eens leuke trouvailles op de kop tikt. “Niks op aan te merken maar daardoor intellectueel niet zo interessant”, zei Rob. En dat is eigenlijk wel een mooie typering. Je hebt ook niet iedere dag behoefte aan een wijn om bij te peinzen, te verwonderen, te determineren, te dialogiseren. Welnee! We willen ook wijnen waar we gewoon plezier aan beleven en dit is er een. Mijn notities: jasmijn! Prachtige ingetogen bloemenneus. Popcorn werd ook herkend. Net als banaan. Volstrekt harmonieuze wijn met wat muscat tonen (grauburgunder is pinot gris). Heel vrouwelijk glas, elegant met mandarijnen smaak in de afdronk. Wijn met veel sap, zuiver.

Riesling Kaefferkopf, Cuvee Beatrice 1996, Joshep Binner, Ammerschwir

Ingebracht door Noël Geisen. Fijn om zo’n 13 jaar oude riesling, uitgerijpt, te mogen drinken. We zien een kleur die als oud goud is te typeren. Ik schreef ettelijke uitroeptekens achter de beschrijving van de neus: mineralen, room en boter. Super mooie neus. Perfecte balans in een heel evenwichtige wijn, complex ook. Mooie bitters. Honing afdronk en een lang nahangende smaak. Werkelijk heerlijk compleet glas.

Spätburgunder 2006 Auslese, Peter Kriechel, Ahr

In dit gebied dat op een prettige reisafstand, iets onder Bonn ligt, worden werkelijk mooie Spätburgunders gemaakt. In kleine letters staat op de fles dat de wijn van de Walporzheimer Krauterberg komt. Ingebracht door de gekend spätburgunder liefhebber Berry Marinussen. Wat een toffe neus met framboos, toffee, stallucht. Heel breed. Een strenge aandronk nog, prachtige rode wijn met goede balans om bij te eten. Dennenbos in de neus. Verrassend mooi glas. Een Ballerina die een knipoog geeft, aldus Nello.

Moulin des Dames 1998, Bergerac, Famille de Conti

Opmerkelijke wijn, ingebracht door huidig proefkampioen Nello Pisschedda. Volgens Nello van 100% merlot, maar ik twijfel en kan het antwoord via internet niet meteen vinden. Veel jaren zijn een combinatie van 70% cabernet sauvignon en 30% merlot. Dat klinkt logischer bij deze geconcentreerde wijn. Wijnmaker Luc de Conti wordt een “vinarchiste” genoemd in Bergerac, een idolaat die altijd op zoek is naar puurheid en intensiteit, een man die álles in de fles wil brengen wat potentieel mogelijk is. De Moulin des Damnes 2002 versloeg in een blinde proeverij in Parijs… Château Margaux. Dat lijkt me altijd goed voor de reputatie van een huis! Ondanks zijn elf jaar is dit een wijn die nog paars is. Een diepe kleur. Een complexe neus met cederhout en zoete tabak. Een neus waar véél aan te beleven is: laurier, bramen, kersen, leer. Deze biodynamische wijn is een echte Seigneur, schrijf ik in mijn notitieboekje. Goede balans, lekker zoetje, véél bitters, goede balans, pittige wijn met power door concentraat. Wijn die naast n’importe welke Grand Cru uit de Bordeaux helemaal niet zou misstaan. Het is een wijn die zijn AC niet mee heeft. De wijngaard voor deze Cuvee is een 14 hectare groot gedeelte van Chateau Tour de Gendres ( http://www.chateautourdesgendres.com) Echte liefhebberswijn.

Domaine de la Vivonne 1993, Bandol

Diepzwart en donker is deze Provençaalse wijn van maar liefst 16 jaar oud. Door mijzelf ingebracht. Ik ken de jonge wijn als relatief ontoegankelijk, moeilijk om er van te genieten. Maar al die kelderjaren hebben deze pastoorswijn goed gedaan! Veel leden dachten aan een Hoge St. Emilion. Cederhout, serieus rijke neus. Een dijk van een wijn met veel kracht, complex en volop in leven. Die kan nog wel 5 tot 10 jaar werd gezegd. Stal, leer en bramen werden herkend in deze wijn van de Mourverdre druif. Nello verwoordde de kwaliteit als volgt: nu helemaal rijp, zoete tabak, perfect om nu te drinken, fantastisch glas.

We proefden verder: 2 Moezelwijnen, 1 witte Elzasser, 1 Kayserstuhl wijn, 1 witte Nieuw Zeelander, 1 rode Elzasser, 1 rode Pfalzwijn, 1 St. Emilion en 1 Oloroso sherry. De trouvailles van de leden leveren altijd een bonte, rare maar leuke avond op.