Veelzijdig Bordeaux: liefhebberswijnen met échte vondsten

By
88
Veelzijdig Bordeaux: liefhebberswijnen met échte vondsten

David Koenen deed een greep in zijn kelder, waaruit zijn voorliefde voor mooie Bordeaux naar voren komt. Géén mooiere proeverijen dan deze, vind ik. Want dit zijn de ware liefhebberswijnen. En dat bleek op deze avond, want er zaten échte vondsten tussen. In de hele proeverij toont David een goede hand te hebben bij het bepalen van de line-up. Wil verwoordde het mooi: dit was een heel leerzame proeverij. Terecht applaus.

Château Reynon 2006, Denis Dubourdieu, Bordeaux

Zéér expressieve Sauvignon Blanc neus: tropisch fruit, kruisbes en jasmijn, ruik ik. En ook een bedje jonge lentebrandnetels. Heerlijk sappige wijn met hoge zuren, fris, kruidentoets en prachtige balans. Die Dubourdieu kan dit toch wel héél goed, witte wijnen maken.

Château Junayme 2005, Canon Fronsac

Eerlijke Rooie Baai, schreef ik in mijn aantekenboekje. Ik ruik framboosjes in deze wijn van merlot en cabernet franc met een stuivend bouquet. Later ook toffee. Prima zuren, prima balans, sappige en lekkere wijn. Een enkele proever betitelt dit als ‘smal’, maar who cares? Het is een verleidelijk en sappig glas, vrolijke wijn, we hebben niet altijd behoefte aan krachtpatsers.

Le Libertin de Lussac 2000 (2e wijn van Chateau de Lussac), Lussac Saint Emilion

Deze wijn is een absolute TROUVAILLE! Een overtuigend bewijs dat het héél verkeerd is om bij de satellieten te denken aan lelijke eendjes Saint Emilion. Ik viel als een blok voor deze wijn: wat een charmeur… Rijp rood zomerfruit met een enorme elegantie. Zéér harmonieuze neus, gevolgd door een smaak met veel spel, prachtige zuren. Zó innemend als de neus is, zo streng komt de smaak over. Tikje kortaf qua afdronk. De elegante neus doet mij denken aan de geurende rozen die bij mijn schoonma naast de voordeur staan. Mooie prestatie van een Belgische wijnbouwer.

Château Charmail 1997 Cru Bourgeois, Haut Medoc

Dé wijn van de avond als we kijken naar prijs/kwaliteit. Edele en rijke neus. Superconcentraat. Rijk en compleet. Ik schreef in mijn boekje: b e t o v e r e n d. Ik ging twijfelen, want deze wijn is zó mooi… alles klopt, er is niet zo veel te wensen. Zoals een prachtig fotomodel, zo’n vrouw waarvan je weet: die heb je niet voor jezelf alleen. Oef… TROUVAILLE.

Les Fiefs de Lagrange 2003 (2e wijn van Chateau Lagrange), Saint Julien

Open neus met veel impressies: stallucht. Leer. Zoete tabak. Drop. Nieuw hout. Je ruikt steeds nieuwe aspecten en weet dan instinctief: dit is een Grand Seigneur. Een hele soepele wijn qua smaak, verraderlijke rondeur waardoor ik – we proeven blind – even aan Pomerol moet denken. Kersenbonbons afdronk die lang blijft hangen. Hartendiefje van David.

Château de Fieuzal 1999, Grand Cru Classé de Graves Pessac-Léognan

Tien jaar oud, mooi op dronk. Open, expressieve en prachtige neus. Rozen staat in mijn aantekeningen en het weinig poëtische ‘pizzakruiden’. Pruimen. Stallucht. Klassieke wijn met geweldig mooie balans. Een wijn met versmolten tannines en een heldere smaak, aldus Hans (vdH).

Château Poujeaux 1999, Cru Bourgeois, Moulis

Hartendiefje van David. Dit is een mooie uitgerijpte en elegante wijn. Open neus met terroir, kruiden. Geparfumeerd. Mint. Ruig én soepel, rondeur én spel. Heerlijk betrouwbaar glas. Feestje om te drinken.