Docent wijnleer Rob van Ginneken laat iedereen zijn hielen zien

By
86
Docent wijnleer Rob van Ginneken laat iedereen zijn hielen zien

De jaarlijkse wedstrijd blindproeven. Drie witte wijnen, zes rode en drie dessertwijnen uit Frankrijk. Ook wel genoemd: Mer à boire (onbegonnen werk) en ‘ons jaarlijkse lesje bescheidenheid’. We hebben een nieuwe winnaar: Rob van Ginneken. Proficiat! Rob stak afgelopen jaar véél tijd en energie in het verbeteren van zijn proefvaardigheden. Gestructureerd studeren en wijn objectiveren loont, zoveel is zeker. Oud proefkampioenen David Koenen en Paul Heemskerk eindigden op de andere podiumplaatsen. We proefden achtereenvolgens: Chablis, Pouilly Fumé, Vouvray, Fleurie, Sancerre, Santenay, Pauillac, Madiran, Bergerac, Rivesaltes, Alsace en Sauternes. Op papier ziet de proeverij die Nello Pischedda samenstelde er goed te doen uit. De realiteit is echter altijd weerbarstiger.

Domaine Vissoux 2007, Fleurie, Pierre Marie Chermette, Poncíe

Zeer herkenbare wijn van gamay. Bloemig bouquet. Dit is gewoon pure vrolijkheid in het glas! Sappige smaak met fraaie zuren. Geweldig mooi, true to type.

Santenay 2004, Clos de la Confrere, Vincent Girardin

100% pinot noir. Warme neus, ik zag de wijn voor een Zuidfranse wijn aan, ook door duidelijke morellenkersen impressie. Rondeur, nog duidelijk tannines, stevig glas met een hele mooie balans.

Château d’Armailhac 1995, Grand Cru Classé, Pauillac

Bloedmooie neus, kruidig en met stalimpressies. Mooie bitters, warmbloedig. Hangt fraai na. ‘Karaktervol door een goede balans’, verwoordde David. Deze veertien jaar oude ‘petit Mouton’ van de Rotschild familie is echt heel mooi.

Moulin des Dames 1998, Bergerac, Familie de Conti

Degelijke, mooie uitgebalanceerde wijn met een complexe neus van leer, truffel en kleine rubberimpressie. Komt van een bijzonder deel van het domein Tour de Gendres. Jong is deze wijn volstrekt ontoegankelijk, deze gerijpte wijn van merendeels cabernet sauvignon stond erg op zijn plaats naast een Bordeaux Grand Cru Classé en het topdomein Montus uit Madiran.

Gewurztraminer 2006, Domaine Henry Klée

Enorm rijke en geconcentreerde wijn. Dit is een ‘gewone’ cuvee, toch proeft de wijn edelzoet. Amandel. De neus is heel ravissant, de smaak uitgebalanceerd en verfijnd.

Kees Mutsaers was de eerste winnaar van de proefwedstrijd, die in 1993 door Karel Rietbergen werd georganiseerd. Met ingang van dit jaar krijgt de winnaar de Kees Mutsaers Koeler, een wisselprijs. Mét de eigen naam als laatste daarin gegraveerd. Dat spreekt.