Overzicht blogberichten

Docent wijnleer Rob van Ginneken laat iedereen zijn hielen zien
By in ,

Docent wijnleer Rob van Ginneken laat iedereen zijn hielen zien

De jaarlijkse wedstrijd blindproeven. Drie witte wijnen, zes rode en drie dessertwijnen uit Frankrijk. Ook wel genoemd: Mer à boire (onbegonnen werk) en ‘ons jaarlijkse lesje bescheidenheid’. We hebben een nieuwe winnaar: Rob van Ginneken. Proficiat! Rob stak afgelopen jaar véél tijd en energie in het verbeteren van zijn proefvaardigheden. Gestructureerd studeren en wijn objectiveren loont, zoveel is zeker. Oud proefkampioenen David Koenen en Paul Heemskerk eindigden op de andere podiumplaatsen. We proefden achtereenvolgens: Chablis, Pouilly Fumé, Vouvray, Fleurie, Sancerre, Santenay, Pauillac, Madiran, Bergerac, Rivesaltes, Alsace en Sauternes. Op papier ziet de proeverij die Nello Pischedda samenstelde er goed te doen uit. De realiteit is echter altijd weerbarstiger.

Domaine Vissoux 2007, Fleurie, Pierre Marie Chermette, Poncíe

Zeer herkenbare wijn van gamay. Bloemig bouquet. Dit is gewoon pure vrolijkheid in het glas! Sappige smaak met fraaie zuren. Geweldig mooi, true to type.

Santenay 2004, Clos de la Confrere, Vincent Girardin

100% pinot noir. Warme neus, ik zag de wijn voor een Zuidfranse wijn aan, ook door duidelijke morellenkersen impressie. Rondeur, nog duidelijk tannines, stevig glas met een hele mooie balans.

Château d’Armailhac 1995, Grand Cru Classé, Pauillac

Bloedmooie neus, kruidig en met stalimpressies. Mooie bitters, warmbloedig. Hangt fraai na. ‘Karaktervol door een goede balans’, verwoordde David. Deze veertien jaar oude ‘petit Mouton’ van de Rotschild familie is echt heel mooi.

Moulin des Dames 1998, Bergerac, Familie de Conti

Degelijke, mooie uitgebalanceerde wijn met een complexe neus van leer, truffel en kleine rubberimpressie. Komt van een bijzonder deel van het domein Tour de Gendres. Jong is deze wijn volstrekt ontoegankelijk, deze gerijpte wijn van merendeels cabernet sauvignon stond erg op zijn plaats naast een Bordeaux Grand Cru Classé en het topdomein Montus uit Madiran.

Gewurztraminer 2006, Domaine Henry Klée

Enorm rijke en geconcentreerde wijn. Dit is een ‘gewone’ cuvee, toch proeft de wijn edelzoet. Amandel. De neus is heel ravissant, de smaak uitgebalanceerd en verfijnd.

Kees Mutsaers was de eerste winnaar van de proefwedstrijd, die in 1993 door Karel Rietbergen werd georganiseerd. Met ingang van dit jaar krijgt de winnaar de Kees Mutsaers Koeler, een wisselprijs. Mét de eigen naam als laatste daarin gegraveerd. Dat spreekt.

Battle: “Maar ik vind jouw eerste wijn – grijns – óók wel lekker, hoor!”
By in ,

Battle: “Maar ik vind jouw eerste wijn – grijns – óók wel lekker, hoor!”

Mannen blijven jongens. Ongecompliceerd. Ze houden van spelletjes en wedstrijden. En dus zaten Rob van Ginneken en Berry Marinussen elkaar tijdens de Battle onophoudelijk te jennen (“Het is wel een risico jouw vriendin mee te nemen”, “Deze serie versla ik je overtuigend”). En sprong Berry bij zijn eerst gewonnen serie omhoog van zijn stoel met beide armen in de lucht en slaakte een oerkreet. De vriendin van Berry en Claartje keken toe en zagen dat het goed was.

De wedstrijd bestond uit zes series van twee wijnen blindproeven. Ieder bepaalde het thema van drie series. En ieder bracht zes wijnen in. De proevers stemden welke wijn het beste was. De wijn met de meeste stemmen won. Met nipt verschil van 3-2 en één onbesliste serie wist Rob het pleit in zijn voordeel te beslechten. Hieronder de winnende wijnen.

Thema Noord Italiaanse Chardonnay

Orlando Abrigo Trés 2007 Chardonnay, Langhe

Ingetogen neus met jasmijn en mineralen. Brandnetel, kruisbes en abrikoos. Sappige wijn met mooie zuren, citrus. Fijne wijn met net iets meer spanning dan Primosic 2004 Chardonnay uit Collio.

Thema Riesling Spätlese

Sighardt Donabaum 2006 Riesling Eimerberg Smaragd

Hartendiefje van Berry. Superexpressieve neus met een wagonlading mineralen verpakt in boter en abrikoos. Viooltjes. Strakke aanzet en een piepklein zoetje, geconcentreerde wijn. Het is allemaal stevig verpakt in deze Oostenrijkse wijn. Smaak van roomboterbabbelaar. Wint van Emrich Schönleber, riesling uit Nahe 2007.


Thema Oostenrijks Rood

Pfaffl Sankt Laurent 2005, Altenberg, Niederösterreich

Veel diepere kleur dan de uitdager. Edele en rijke neus met enorm bos van hout. Complexe neus wel, met licht laurier en vrij duidelijk chocolade. Rondeur, hap sap in de mond, prettig! Mollig. In de neus komt nog wat caramel vrij, de neus is nog mooier dan de smaak die goed blijft nahangen. Knap glas. Hartendief van Rob. Wint van Heinrichs Blaufränkisch 2007 uit Burgenland.

Thema Duitse Spätburgunder

Maibachfarm Spätburgunder 2006, Dernauer Schieferlay, Ahr, barrique gereift

Joyeuse neus met véél kersen, framboos, laurier. Prettig glas wijn, stevig en met mooie bitters, een open en goed gemaakte wijn, lekker om zó te drinken en aan tafel. Iets charmanter dan de Spätburgunder 2002 van P.J. Kühn uit de Rheigau.

Thema California Zinfandel

Ravenswood Zinfandel 2004, Sonoma County Old Vine Zinfandel

Een open neus, echte charmeur. Rijk. Confiture. Pruimen. Maar ook zwoel en branderig in de smaak. Van de twee wijnen in de serie (wij proefden blind en weten het thema niet vooraf) neigt deze wijn het meest naar de Oude Wereld. Een zekere rondheid, maar voor wie Oude Wereld wijnen gewend is, toch een lastig glas. Grappig genoeg hadden Rob en Berry hier dezelfde wijn gekozen; deze 2004 won het van de 2002.

Thema Riesling Auslese

Peter Lauer 2007 Riesling Auslese Fass 10 Ayler Kupp

Gesloten neus en véél te jong. Harmonieuze wijn uit de Saar met een heel mooie zoet/zuur balans, prima glas. In tweede instantie komen de bloemetjes los, honingneus, frisse wijn en net een tikje eleganter dan de al iets meer gerijpte Emrich Schönleber Monzinger Frühlingsplatchen Auslese 2004 uit Nahe.

Geweldig leuke proeverij, zeker voor herhaling vatbaar!

Foto Cartier Bresson

Diverse wijnen van grote hoogte
By in ,

Diverse wijnen van grote hoogte

Je leest wel eens over experimenten: wijn die is opgeslagen op de zeebodem, wijn die op enkele intercontinentale vluchten meeging in de superjet. Hoe smaakt die wijn? De leden van de Brabantse Wijnsociëteit weten sinds deze proeverij hoe wijn smaakt uit de hoogste woontoren in Nederland. Gerard van Avendonk bracht diverse wijnen op tafel uit zijn liefhebberskeldertje (lees: wijnkast op grote hoogte).

Weingarten Weissenkirchen 2007 Grüner Veltliner Smaragd, Wachau Oostenrijk

Kruisbes in de neus. Hoge zuurgraad met ook duidelijk rondeur, tikje liefelijker nog dan de Dr. Loosen riesling die er naast stond. Veel potentieel deze witte wijn, nu erg jong. Feilloos gedetermineerd door Wil Vennix (knap!).

Château le Tertre 1996 Graves de Vayres

Nederlandse botteling, uit een gebied van iets meer dan 500 hectares, net onder Libourne en de kronkelende Dordogne. 70% merlot en 30% cabernet franc. Dit is weer zo’n wijn waar ik als een blok voor viel. Boeiende neus met mineralen (vuursteen), cabernet franc herkenbaarheid en warmte. Boers glas, tikje vluchtig, maar ook rank en hoog in zuren. Op positieve wijze gerijpte wijn, mooi belegen, typische liefhebberswijn uit een Petit Bordeaux district die op deze leeftijd gewoon ronduit verrast.

Château Bouscassé 2002, Madiran, Alain Brumont

Zwartrode kleur, die eigenlijk al een indicatie is dat we Madiran in het glas hebben. Rijke en toch ook ingetogen neus, cederhout. Volle smaak met power en rondeur, heel veel kracht en lange afdronk.

Château Montus 2002, Madiran, Alain Brumont

Zwartrode kleur. Edele neus, ik ruik Mon Cherie kersenbonbons en fraai ingekapseld hout. Maar toch ook een bakje rood zomerfruit. Volstrekt ronde smaak, stukken aangenamer nu na zeven jaar dan deze wijn uit eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Smaakt werkelijk superb bij de chorizo. Montus is tikje fraaier nog dan de Bouscassé.

Le Clôtre de Prieuré Lichine 2004, Margaux

Le Cloitre de Château Priere-Lichine

Blind geproefd dacht ik hier aan een hele fraaie Languedoc vanwege een zonnige en superexpressieve neus met morrellenkersen en zwarte bes. Hoge zuurgraad, deze expressieve dame. Lekker glas.

Château Franc Bigaroux 2005, Saint Emilion Grand Cru, Emmanuel Monroux

Drie *-sterren in mijn aantekenboekje, de maximale score. Prachtige neus met rozen. Complex: sjepdrop, tabak en een leerwinkel. Herfstbos. Kersen. Strak en verfijnd, ik dacht aan een mooie Margaux. Onze Lieve Heer op de knieën danken, zo’n wijn! Thuisgekomen nog eens in de boeken gedoken voor deze wijn van 75% merlot, 20% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Wat is het geheim achter deze wijn, behalve een kennelijk buitengewoon talentvol wijnmaker? Blijkt het domein directe buur te zijn van Château Canon la Gaffeliere… een wijn die voor vijf keer zoveel geld wordt verkocht.

Côtes de Castillon, serieuze wijnen
By in ,

Côtes de Castillon, serieuze wijnen

De Côtes de Castillon kreeg in 1989 een eigen AC. Domeinen zijn vaak klein, minder dan 10 hectares. Ongeveer 250 wijnbouwers maken hun eigen wijn. Het AOC-gebied omvat 4.854 hectares, waarvan 3.000 hectares in productie. Peter van den Besselaar bracht een selectie Côtes de Castillon ter tafel.

Château Manoir de Gravoux 2004

Wijnbouwer Philippe Emile is aangesloten bij de groep Terra Burdigala en krijgt voor de vinificatie van zijn wijn advies van François Thienpont en oenoloog Stéphane Derenoncourt. De 2004 is gemaakt van 88% merlot en 12 % cabernet franc, met lage rendementen: 32 hl/ha. Een prettige start met een heerlijk boers, romig glas Côtes de Castillon. Niet erg lang, of complex, maar wel lekker ruig, met kersen en leer en laurier. Ook merk ik nog drop en anijs op in het smaakpalet. Ongecompliceerd en overtuigend. Voor ik het wist was mijn proefglaasje leeg. Mijn score: 16/20, gemiddelde score: 13,5/20

Château Jouanin 2005 Cuvee Prestige

Château uit Monbadon, eigendom van de Fongaban (Puisseguin Saint Emilion)eigenaar Pierre Taïx, 80% merlot, 20% cabernet franc, 55 hl./ha. Jeugdig en diep rood van kleur presenteert deze wijn zich met een fraaie geurwaaier van krijt en bloemen. Mooie terroirgedreven neus, met ook een mand vol rijpe bosvruchten. Rijke wijn, dik, mooie koffie- en chocoladebitters, een heel serieus glas. Rijp, maar gereserveerd en daardoor spannend. Mijn score: 16,5/20, gemiddelde score: 14,7/20 Beste prijs/kwaliteit verhouding.

Chateau Joanin Bécot 2003

Dit is een wijngoed waar Juliette Bécot, dochter van de eigenaar van Château Beau-Sejour Bécot uit Saint-Émilion de scepter zwaait. 9,8 hectares groot, 70% merlot, 24% cabernet franc en 6% cabernet sauvignon.Zwartrood van kleur. Hier begint het serieuzere werk! Ik ruik houtskool en truffel en drop en kersen. Ook heel duidelijk hout. Dik van structuur, warme wijn, smaakimpressies van kersen op sap, sjepdrop, nog flink tannineus. Ruige, complexe en flamboyante wijn. Mijn score: 17/20, gemiddelde score: 16,4/20

Chateau d’Aguilhe 2001

Domein van Comtes de Neipperg, ook eigenaar van Château Canon la Gaffelière. 80% merlot, 10% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. Opbrengst 35 hl./ha., 70% nieuw hout, 18 mnd. opvoeding, niet gefilterd. Rijke, heerlijk geparfumeerde neus, lijm, ook wat kool en groene tonen, munt, inkt, aarde en hout. Deze wijn heeft een hele prettige en zachte aandronk. Verder proef ik morellenkersen, mooi versmolten met wat stal- en mesttonen. Prachtige zacht/zoet. Eleganter dan Joanin Bécot, ook iets minder indrukwekkend. Mijn score: 16,5/20, gemiddelde score: 15,6/20

Clos les Lunelles 2003

Gerard Perse is ook eigenaar van Château Pavie en Monbousquet. Lage opbrengsten, 80% merlot, 20% cabernet sauvignon Diep, zwart rood. Powerhouse-wijn met overweldigende geurimpressies. Ik ruik lijm en leer , krentjes en vlierbessen. Er valt hier ook een hóóp te proeven zeg. Zoet en warm (alcoholhitte?), bramen, leer, complex, rijk, overweldigend. Vlezig, zowel in de smaak als qua structuur. Mijn score: 17/20, gemiddelde score: 16,3/20

Chateau Veyry 2000

Eigen domein van slechts 4 hectares van oenoloog-consultant Christian Veyry, die tal van Grand Crus op de rechteroever (Saint Emilion) adviseert. Donkere, weinig sprekende rode kleur, een tikje dof. Maar dat vind je nergens meer in de smaak en geur terug. Wat een prachtwijn is dit: heerlijke geuren van truffel, hemelse modder en pruimen stijgen op uit het glas. Dit raakt echt mijn wijnhart en daardoor is het moeilijk om te beschrijven wat ik allemaal proef. Ik volsta hier met: compleet, elegant, kracht en finesse gecombineerd, chique, cacao en tabak. Schitterend. Mijn score: 17,5/20, gemiddelde score: 16,6/20, TROUVAILLE!

Proefnotities van David Koenen

Languedoc: proeven van montere Minervois
By in ,

Languedoc: proeven van montere Minervois

Adam van der Linden zette met zijn Languedoc proeverij het vooroordeel op losse schroeven dat jaargangen van Zuid Franse wijnen niet interessant zijn, omdat het daar toch altijd mooi weer is. Adam zette vier jaargangen syrah uit Minervois naast elkaar met werelden van verschil. En daarna vijf cepages van één domein uit één jaar. Om af te sluiten met enkele mooie vieilles vignes. Allemaal wijnen uit de liefhebberskelder, in vele jaren zorgvuldig opgebouwd. We proefden véle montere Minervois.

Domaine Pujol 1999 Cuvee Saint Fructueux, Minervois

100% syrah, opgevoed op barriques. Op tafel stonden 1999, 2003, 2004 en 2005. Adam had al eens het mooie verhaal verteld, hoe hij deze wijn van een echt familiedomein – zie foto – dank zij een lokale sommelier ontdekte. “Drie flessen kunt u kopen, maar zal ik even bellen? Dan mag u er meer kopen.” Deze tien jaar ouder Minervois was dieprood van kleur met een stallucht en morellenkersen, leer én tabak. Een glas wijn met rondeur en een fluweeltoets, tjonge wat lekker. Veel spel in de wijn, kersen in de afdronk.

Domaine Pujol 2004 Cuvee Saint Fructueux, Minervois

De meningen over 2003, 2004 en 2005 liepen uiteen. Ik vond 2003 strenger dan 1999, maar in vergelijking een tikje kortaf. 2005 had voor mij een lastige neus (mufje) en terroir in de smaak. Ronduit enthousiast werd ik van 2004: mineralen in de neus, laurier, stallucht. Cederhout, heel mooi verweven waardoor je al snel denkt aan een Grand Seigneur. Edele neus, rijk! Koffie impressie. “Moet een heel goed jaar zijn”, schreef ik bij mijn aantekeningen. Deze heb ik ruim ingekocht, glunderde Adam.

Domaine des Aires Hautes 1998, Clos de l’Escandil, Minervois la Liviniere

Héél boeiend : we proefden vijf verschillende cuvees van dit domein, van een bijzonder deel van de wijngaard. Malbec, Mourvedre, Syrah, Grenache (allen 1998) en pinot noir (1996). De opbrengst varieert van 13 tot 20 hl./ha.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee Leping (Malbec)

Een volledig uitgerijpte wijn met goede balans en een prachtige complexe neus: gronderig, mineralen, vijgen en kardemom, Ik ontdek ook nog vijgen in de neus. Mooi glas. 18 hl./ha.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee Kabashow (Mourvedre)

Goed uitgebalanceerd glas. Kersen in de neus, veel rondeur, sappig. Zoethout in de neus, goede zuren. 16 hl./ha. Favoriet glas bij liefhebbers van elegantie.

Clos de l’Escandil 1998 Cuvee La Durque (Syrah)

Veruit mijn persoonlijke favoriet. Een stinkend stalluchtje typeert de edele en rijke neus, waar ook rood fruit (besjes) zijn te ontdekken. Een wijn met véél kracht. Beest van een wijn, schreef ik in het boekje.

Pique Perlou 2001 Cuvee La Sellerie, Minervois

We hadden nog geen carignan in het glas. Die druif bewaarde Adam voor de laatste wijn in de rode series. En wat voor een? Een vieilles vignes van meer dan 100 jaar oude stokken. Opgevoed op barriques, 17 hl./ha. Verrukkelijk glas, oordeelde Henk Vermeer. Diepe donkere kleur. Een neus die sigarenkistjes-lucht en mineralen combineert. Een dijk van een wijn qua smaak: héél compleet met goede zuren. Er verschenen drie *-sterren in het proefboekje. Een imposante wijn, zei Peter van den Ende. Patrick Dussert-Gerber classificeert dit domein als een Premier Grand Vin Classé in zijn rangschikking.

Elzasser wijn: cave of domein?
By in ,

Elzasser wijn: cave of domein?

Pinot Noir Elevé en fût de chêne 2004 Cave des Vignerons Türckheim

Peter van den Ende liet in zes series van twee telkens een cave-wijn de strijd aangaan met een domeinwijn, om erachter te komen of er sprake kan zijn van een kwaliteitsverschil. Resumerend kwam ik tot de conclusie dat in deze proeverij de cave wijnen mij gemiddeld iets meer konden bekoren dan de domeinwijnen. Zoals deze wijn van de coöperatie van Türckheim. Helder rode kleur, net zo helder als de geuren: bessen, fris, krijtig, strak en een dot mineraliteit. In de mond een goede voortzetting van de neus, met pittige bitters, vuursteen en nog meer bessen. De wijn beschikt ook nog over wat tannines, die er mede voor zorgen dat dit een compleet en overtuigend glas pinot noir is.

Riesling Grand Cru Zinnkoepflé 2004 La Cave des Vignerons Pfaffenheim

De neus komt wat gesloten over maar af en toe komt er na goed walsen toch een flard van boenwas en abrikoos uitwaaieren. Ik proef ananas, zuren en mineralen. Een wijn met een prettige spanning en lichtvoetig karakter en ook nog reserve voor een paar jaren positieve ontwikkeling. Nu gewoon mooi, later mogelijk zelfs prachtig.

Pinot Gris Grand Cru Steinert 2002 La Cave des Vignerons Pfaffenheim

Deze wijn beschikt over een betoverend mooie neus die me bijna deed denken aan een dessertwijn. Goudgele kleur, prachtige geuren: appelstroop, boterbloempjes, kaneel, appeltaart, amandelspijs. Het zit er allemaal in. Dan na een slok: meer zuren dan verwacht, slanker ook, waar de neus me vooral doet denken aan overrijpe appels, neig ik qua smaak wat meer naar Granny Smith-zuren. Ook deze wijn (Grand Cru Steinert wijngaarden op de foto hierboven)beschikt over spanning en een prettige balans. Vooral de neus kan mij zeer bekoren.

Gewurztraminer Réserve 2001 Domaine Leon Beyer

Wat meteen opvalt is die bijzondere neus met tonen van stal, rook, onkruid en hooi. Mooie terroirgedreven impressies waaieren uit het glas. Een kruidige, mannelijke wijn, met bitters die overheersen, maar nooit storend. Dit lijkt mij nou een uiterst prettige combinatie met een gerookte forel.

De Grand Cru wijngaarden van Zinnkoepflé (landkaart) worden beschermd door de Petit en Grand Ballon d’Alsace waardoor de wijngaarden heet en droog liggen; gedurende de vegetatiecyclus krijgt de druivenstok hier maar 27 centimeter regen. De druivenstokken moeten dus heel diep zoeken naar voeding en vocht. Dit resulteert in een reputatie om krachtige, kruidige Gewurztraminers en Pinot Gris te produceren.

Pinot Gris Vendanges Tardives Grand Cru Zinnkoepflé 2004 Domaine Schlegel Boeglin

In het proefglas wals ik een wijn rond met een volle, goudgele kleur en een dikke, hoge viscositeit. Dan verwacht je wel wat te ruiken en de wijn voldoet helemaal aan dit verwachtingspatroon. Tuttifrutti en krentjes, een enorme lengte in de afdronk, dik en vol, een prachtige concentratie, perziken op sap en caramel. Combineerde grandioos met de Munster kaas, na afloop van de proeverij.

Proefnotities van David Koenen

Bubbels: van terras- tot cultwijn
By in ,

Bubbels: van terras- tot cultwijn

Schlumberger Sparkling Rosé 2006, Burgenland

Wil Vennix liet ons rode bubbels, twee rosé bubbels en drie series van drie witte bubbels proeven. Opdracht: geef aan uit welk land de bubbels komen en van welke druif ze zijn gemaakt. Pas na afloop volgde de onthulling van de flessen. Deze rosé bubbels vond ik super. Heel licht zalmkleurig. De mousse oogde vrij grof. Spritzige neus, ik ruik peer en vijgen. En dan een sappige en aantrekkelijke smaak, verfijnd, lekkere zuren. Ik was erg over deze bubbels van Blauburgunder (pinot noir) te spreken. Na de onthulling blijkt dat we twaalf (sic) Oostenrijkse bubbels proefden. Ondertussen waren de schattingen voor Cava, Cremant de Bourgogne én Champagne natuurlijk al lang over de bühne gekomen….

Sohnlein Brillant 2006, Henkell & Söhnlein, Niederösterreich

Bubbels voor de prijs van een krentenbrood of een bosje tulpen. Ik vraag me af hoe dit kan? Pretentieloos gemaakte sekt van Grüner Veltliner met de methode charmant. Heel veel mousse. Hooi in de neus, impressie van tropisch fruit en citrus. Sappig, lekkere zuren én een heel licht zoetje. Dit is een zomerse charmeur, een sekt voor het terras.

Meinklang Burgunder Sekt, Weingut Michlits Werner, Burgenland

Deze sekt is gemaakt met de methode ancestrale van pinot gris en pinot noir. Geelgoudzweem. Appel, peer en meloen. Héél veel bubbels. Citrus ook in de neus. Superprettige wijn met prachtige balans. Tikje petrol. Fantastisch fruit in deze biologische wijn. Knappe prestatie.

Schlumberger Golden Dry, Burgenland

Gemaakt volgens de methode traditionelle van chardonnay, pinot blanc en welschriesling. Peer, meloen en kruisbes in een neus met riesling typiciteit. Hoge zuurgraad maar wel op een aangename manier. Hap sap, verlangen naar de volgende slok. Deze firma maakt reclame met een pin up engel, waarbij je al snel de associatie legt met het engeltje dat op je tong…Heel prettige bubbels. Peer-in-het-kwadraat. Hans L. herkent peer, amandel én wine-bubble-gums.

Schlumberger, DOM T·FX·T Brut, Burgenland

Topcuvee van chardonnay en pinot noir, gemaakt volgens methode traditionelle met vier jaar flesrijping. Gerijpt op eiken houten vaten, dat staat enkele leden tegen (‘te veel hout’). Ik zie véél mousse. Naast het hout óók mint, briochebrood en veel verfijning! Ook boter in de neus. Misschien een tikje grof in de mond, maar verder is deze bijzondere cuvee van topwijnmakers Manfred Terment, F.X. Pixler en Illa Szemes zeer de moeite waard. Hartediefje van Wil.

Nittnaus Chardonnay 2005, Cuvee Premium, Trockenbeerenauslese, Burgenland

Halve flesjes. Handgeplukte en geselecteerde druiven. Levendige neus met perzik. Frisse aandronk, framboosjes impressie. Nu eens géén nectar met stroperige constitutie, maar een springlevendige frisse wijn die volstrekt in balans is. Met de blauwaderkaas púúr genieten.

Trouvailles van de leden, 3 februari 2009
By in ,

Trouvailles van de leden, 3 februari 2009

Niepoort Tiara Douro 2007, Portugal

Dit is een nieuwe creatie van het bekende porthuis, een wijn die fris en elegant is (niet zo typerend voor Douro), vier maanden langzaam vergist, gemaakt van 60 jaar oude stokken. In de wijngaard staan maar liefst 6500 stokken per hectare. Er zijn 8000 flessen gebotteld nadat de wijn 8 maanden op roestvrijstaal is bewaard. De wijn is gemaakt van lokale druiven als Codega, Rabiato, Donzelinho en Viosinho en Sercial. Ingebracht door Hans Lodewijkx, een gekend riesling liefhebber. Het wil zo zijn dat Niepoort met deze witte wijn ook een riesling-type wijn wil maken. Wij proefden de wijn tussen twee Moezelwijnen. Daarmee vergeleken is deze wijn strenger, rins appelig en een zweem van gôut de petrol. Het is een serieuze wijn met goed concentraat en bitters. Eetwijn in mijn ogen.

Barth Grauburgunder Feinherb Spätlese 2007, Nahe

Deze wijn komt van de Kirschrother Wildgrafenberg staat met kleine letters op de fles. Ingebracht door Wil Vennix, die op weg naar Oostenrijk óók nog eens leuke trouvailles op de kop tikt. “Niks op aan te merken maar daardoor intellectueel niet zo interessant”, zei Rob. En dat is eigenlijk wel een mooie typering. Je hebt ook niet iedere dag behoefte aan een wijn om bij te peinzen, te verwonderen, te determineren, te dialogiseren. Welnee! We willen ook wijnen waar we gewoon plezier aan beleven en dit is er een. Mijn notities: jasmijn! Prachtige ingetogen bloemenneus. Popcorn werd ook herkend. Net als banaan. Volstrekt harmonieuze wijn met wat muscat tonen (grauburgunder is pinot gris). Heel vrouwelijk glas, elegant met mandarijnen smaak in de afdronk. Wijn met veel sap, zuiver.

Riesling Kaefferkopf, Cuvee Beatrice 1996, Joshep Binner, Ammerschwir

Ingebracht door Noël Geisen. Fijn om zo’n 13 jaar oude riesling, uitgerijpt, te mogen drinken. We zien een kleur die als oud goud is te typeren. Ik schreef ettelijke uitroeptekens achter de beschrijving van de neus: mineralen, room en boter. Super mooie neus. Perfecte balans in een heel evenwichtige wijn, complex ook. Mooie bitters. Honing afdronk en een lang nahangende smaak. Werkelijk heerlijk compleet glas.

Spätburgunder 2006 Auslese, Peter Kriechel, Ahr

In dit gebied dat op een prettige reisafstand, iets onder Bonn ligt, worden werkelijk mooie Spätburgunders gemaakt. In kleine letters staat op de fles dat de wijn van de Walporzheimer Krauterberg komt. Ingebracht door de gekend spätburgunder liefhebber Berry Marinussen. Wat een toffe neus met framboos, toffee, stallucht. Heel breed. Een strenge aandronk nog, prachtige rode wijn met goede balans om bij te eten. Dennenbos in de neus. Verrassend mooi glas. Een Ballerina die een knipoog geeft, aldus Nello.

Moulin des Dames 1998, Bergerac, Famille de Conti

Opmerkelijke wijn, ingebracht door huidig proefkampioen Nello Pisschedda. Volgens Nello van 100% merlot, maar ik twijfel en kan het antwoord via internet niet meteen vinden. Veel jaren zijn een combinatie van 70% cabernet sauvignon en 30% merlot. Dat klinkt logischer bij deze geconcentreerde wijn. Wijnmaker Luc de Conti wordt een “vinarchiste” genoemd in Bergerac, een idolaat die altijd op zoek is naar puurheid en intensiteit, een man die álles in de fles wil brengen wat potentieel mogelijk is. De Moulin des Damnes 2002 versloeg in een blinde proeverij in Parijs… Château Margaux. Dat lijkt me altijd goed voor de reputatie van een huis! Ondanks zijn elf jaar is dit een wijn die nog paars is. Een diepe kleur. Een complexe neus met cederhout en zoete tabak. Een neus waar véél aan te beleven is: laurier, bramen, kersen, leer. Deze biodynamische wijn is een echte Seigneur, schrijf ik in mijn notitieboekje. Goede balans, lekker zoetje, véél bitters, goede balans, pittige wijn met power door concentraat. Wijn die naast n’importe welke Grand Cru uit de Bordeaux helemaal niet zou misstaan. Het is een wijn die zijn AC niet mee heeft. De wijngaard voor deze Cuvee is een 14 hectare groot gedeelte van Chateau Tour de Gendres ( http://www.chateautourdesgendres.com) Echte liefhebberswijn.

Domaine de la Vivonne 1993, Bandol

Diepzwart en donker is deze Provençaalse wijn van maar liefst 16 jaar oud. Door mijzelf ingebracht. Ik ken de jonge wijn als relatief ontoegankelijk, moeilijk om er van te genieten. Maar al die kelderjaren hebben deze pastoorswijn goed gedaan! Veel leden dachten aan een Hoge St. Emilion. Cederhout, serieus rijke neus. Een dijk van een wijn met veel kracht, complex en volop in leven. Die kan nog wel 5 tot 10 jaar werd gezegd. Stal, leer en bramen werden herkend in deze wijn van de Mourverdre druif. Nello verwoordde de kwaliteit als volgt: nu helemaal rijp, zoete tabak, perfect om nu te drinken, fantastisch glas.

We proefden verder: 2 Moezelwijnen, 1 witte Elzasser, 1 Kayserstuhl wijn, 1 witte Nieuw Zeelander, 1 rode Elzasser, 1 rode Pfalzwijn, 1 St. Emilion en 1 Oloroso sherry. De trouvailles van de leden leveren altijd een bonte, rare maar leuke avond op.

De beste wijnmakers uit Duitsland, 27 januari 2009
By in ,

De beste wijnmakers uit Duitsland, 27 januari 2009

Peter Jakob Kühn, Oestrich Doosberg 2003, 3 Trauben Rheingau

Rob van Ginneken ploegde twee Duitse wijngidsen door en telde de kwalificaties op van de Eichelmann (maximaal 5 sterren) en de Gault Millau (maximaal 5 druiven). In deze proeverij stonden alleen wijndomeinen met opgeteld 8 kwalificaties. De top van Duitsland, zogezegd.
Deze riesling maakte indruk. Oud goud-kleurig. Mooi helder! Rijke neus met mineralen, nootmuskaat en vuursteen. In de tikje alcoholische smaak (14,5%) proef ik een honingimpressie, véél kracht en ook overduidelijke overrijpe ananas. Sinds het jaar 1786 houdt de Familie Kühn zich met wijnbouw bezig, nu al de 11e generatie. Men bewerkt 15 ha, die voor 83% met Riesling en 17% met Spätburgunder druiven beplant zijn. Twee derde van de oogst betreft droge wijnen.

Grosset Watervale 2003, Riesling Clare Valley, Australië

Die deksele Rob. Niemand vermoedde een piraat, zet hij twee Australiërs in. Ik vond het héél knap dat Wil bleef volhouden dat hij er helemaal niets aan vond, de wijnen uit deze serie. Kennelijk zijn die Aussies niet zijn smaak. Ik vond dit toch wel een knappe wijn: vanille in de neus, gôut petrol en banaan. Fantastisch rijke neus gevolgd door een prettige aandronk, goede balans en veel evenwicht in deze pittige wijn.

Markus Molitor, Mosel Riesling 2006, Kabinett Feinherb

Lekker! Verfijnd zuivere neus met viooltjes. Subtiel zoet, echt een eetwijn. Honing komt langzaam los in de neus, heel aangename smaak met goede balans.

Kees-Kieren, Graacher Domprobst 2006, Mosel Riesling Spätlese Feinherb

Verfijnde wijn met viooltjes in de neus. Zoet in aanzet, rondeur en mollig in de mond. Goede uitgebalanceerde wijn door zijn frisheid.

Emrich-Schönleber, Monzinger Frühlingsplätzschen 2007, Riesling Spätlese, Nahe

Deze wijnbouwer uit de Nahe kreeg in beide gidsen 5 sterren/druiven en dus de maximale score van 10. Deze wijn was het hartediefje van Rob. Heel zuivere neus met vanille en meloen. Prima balans – het valt op dat bijna ál deze Duitse wijnen zo’n mooie balans hebben – prachtwijn met mooie zoet/zuur verhouding. Bovendien lange afdronk. Deze Spitzenlage is tot 70% steil.

Wagner Stempel, Siefersheimer Höllberg 2005, Beerenauslese, Rheinhessen

Bij deze wijn kregen we flinke discussie over de kwalificatie. Wil Vennix zocht het uit, officieel is dit: Qualitätswein mit Prädikat Beerenauslese mit min. 110-128° oechsle, der aus einzeln herausgeschnittenen, edelfaulen, wenigstens überreifen Beeren erzeugt wird. Het kunnen dus ook in een bijzonder goed jaar overrijpe druiven zijn zonder botrytis cinerea, ofwel edele rotting! Hele rijke neus met perzik. Edelzoete nectar, die lang nahangt in de mond. Prachtige rondeur. Feestwijn die goed tot zijn recht kwam bij een Duitse blauwaderkaas. Op de foto keldermeester Daniel Wagner in zijn wijngaarden.

Lees ook de reacties op deze proeverij van Wil en Rob over de verschillen tussen riesling. Interessante film:
http://nl.youtube.com/watch?v=0d692xWy5UI

20 januari 2009, Rondje Frankrijk
By in ,

20 januari 2009, Rondje Frankrijk

Vouvray de Gautier 2000, Benoit Gautier

Kees van de Wiel stelde een rondje Frankrijk samen uit zijn kelder. Zo’n liefhebberskelder, dat zijn altijd fraaie proeverijen met de mogelijkheid gerijpte wijnen te proeven. Van de drie witte wijnen (Graves Blanc, Pouilly Fumé en Vouvray) maakte deze Loire de meeste indruk. Duidelijk verkleuring. Vanille en mineralen in de smaak met een honingzoetje. Amandel in de afdronk. Ik vond de wijn ook een tikje weeïg, Maar toch niet onprettig, zoals een perfect gelaat soms iets griezeligs kan hebben en een gelaat met een krasje juist karaktervol is. Deze Vouvray met een opbrengst van 45 hl./ha. van chenin blanc kreeg goede commentaren.

Domaine de Escaravailles 2000, Cairanne, Côtes du Rhone Villages

Nóg zo’n lekker uitgerijpte wijn, van 70% grenache, 20% syrah en 10% cinsault. Verkleuring langs de rand. Een neus met verfijnd zomerfruit. Mooi mineralige smaak met ook weer fruit. Wijn ook met een zekere rondeur. Prettig glas uit de Rhone.

Château Mayne Vieil 2005, Fronsac

Typische liefhebberswijn, deze Fronsac van 35 jaar oude stokken. Mijn notities: Klassieke Rooie Baai, strenge neus met laurier. Rood zomerfruit. Aardbei. Rondeur, souplesse. Goed concentraat, drinkt heel fijn deze ‘petit Bordeaux’.

Château Rauzan Gassies 2000, Margaux, 2e Grand Cru Classé

Deze wijn presteerde een tijd onder zijn kunnen, maar is de weg naar boven weer ingeslagen. Verfijnde en wat kruidige neus. Morellenkersen. Complete wijn in de mond met een licht zoetje, die in dit geval wijst op een rijk jaar. De wijn stond naast een Saint Estephe en was in vergelijking daarmee eleganter, joyeuzer. Dit is een glas voor heel feestelijke gelegenheden, waarbij zo’n verfijnde Seigneur goed tot zijn recht komt.

Château Mauras 2003, Sauternes

Nog nooit van gehoord en nog nooit gedronken. De wijn afficheert zich als Cru Bourgeois. Ik weet niet of dit klopt, maar who cares? Dit is een verrukkelijk glas met perzik-in-het-kwadraat in de neus. Rijke pourriture noble expressie, tsjonge: lekker. Ik noteerde bij de smaak elegantie en perfecte balans. Bij een prijs van ca. 13 euro is dit een echte TROUVAILLE.