Overzicht blogberichten

Tour de France met veel sterren
By in ,

Tour de France met veel sterren

Wijnaffiche

Wijndrinkers zijn gelukkiger dan niet-wijndrinkers. Wie matig drinkt staat optimistischer in het leven dan wie de fles links laat liggen. De onderzoeksgegevens zijn gepubliceerd in European Journal of Clinical Nutrition. En het onderzoek is gehouden in… juist: Frankrijk. We proeven Franse wijnen. Een mooie Tour de France maken, laat dat maar aan Dimph Oerlemans over! Ik heb bij nagenoeg alle wijnen sterren genoteerd en ben heel enthousiast over een heuse trouvaille. Er zijn ook moeilijke momenten op deze avond dat de lente in de lucht hangt, ik hoor een gewaardeerd proever tamelijk hopeloos die Gamay niet herkent. En ach… zelf zie ik de chardonnay van een mooie chablis aan voor een sauvignon uit Pouilly Fumé. Dimph heeft de wijnen ook goed, spannend, neergezet. Allons…

2009 Saint Joseph, Cuvee Parsifal

Gemaakt van 100% marsanne. Viooltjes neus, ook met jasmijnimpressie. Vluchtig, wat amandelen. Stevige body en veel power. Mooi glas witte Rhonewijn.

2010 Chablis Premier Cru Fourchaume, Les Valery, Durup

Aan het eind van de avond bij de kaas is deze wijn van 100% chardonnay nog steeds prachtig. Expressieve neus, Kees noemt die stuivend met citrus en ananas. Viefe, elegante wijn, lekker strakdroog, goed nahangend. En Dimph weet een aardig detail: deze Chablis is indertijd geschonken bij de vijftigste verjaardag van de Britse prins Charles. Leuk om te weten, het geeft een extra dimensie als een wijn verbonden is aan een verhaal.

2009 Beaune 1er Cru Les Cent Vignes, Domaine Besancenot

Granaatrode kleur. Kersen in de neus, zegt Rob, die de lichte wijn elegant noemt. Gemaakt van 100% pinot noir en dat geeft de wijn een werkelijk prachtige neus, een combinatie van mineralen en fruit, die zich langer in het glas steeds expressiever toont. Sappig klassiek glas met charme.

Na twee vrolijke Cru de Beaujolais (Julienas en Saint Amour) krijgen we twee wijnen in het glas die ik in Zuid West plaats, maar waarbij ik werkelijk geen moment denk aan Bordeaux. Stom, stom, stom. Het blijken een geklasseerde Grand Cru Classé en een Cru Bourgeois te zijn: Château Cantemerle 2009 en Château Fourcas Dupré 2001. De eerste toont zich met een zwoele neus met morelkers toch nog ontoegeeflijk in de smaak, voor mij te jong nog, maar zal zich bloedmooi ontwikkelen, staat in mijn aantekeningen.

2001 Château Fourcas Dupré, Listrac

Nee, dan deze wijn. Met zekerheid op dronk, Adam ruikt mineralen en stal, Kees typeert de belegen neus met drop en laurier, terwijl Paul jodium en medicinale tonen ruikt. Ik zit bij dit glas intens te genieten: gerijpte tertiaire tonen, tabak, leer en stal-associaties, later ruik ik rozen en moet onwillekeurig aan Piëmonte denken. De wijn is qua smaak heerlijk op dronk. “Schreeuwt om een kippetje uit de oven of een stuk belegen kaas” staat in mijn aantekeningen.

In de serie daarna komt een hartendiefje van Dimph in het glas.

2008 Château Pedesclaux, Pauillac, Grand Cru Classé

Hartendief. Deze sappige wijn heeft een mooie expressieve neus, waarin ik een mandje rood zomerfruit en viooltjes ontdek, ook zoete pijptabak, echt heel fijn. Claartje ruikt vanille, chocolade en steranijs, Kees mocca en chocolade, Paul cederhout. In de smaak een zweem van hazelnoot, best wel frivole smaak (verwacht ik niet bij een Pauillac GCC) met een lekker zoetje in de afdronk. Verrassend.

2007 Château Le Bosq, Saint Estephe

Noël ruikt fruit, natte wol en noemt de neus krachtig geëvolueerd. Laat ik daar van houden: lekkere diepe neus, complex gelagerd, rijke en voornaam. Ondanks zijn kracht is de wijn sappig met hap sap concentraat.

2005 Domaine du Bois de Simon, Cuvee Louis Camille, Côtes de Brulhois

Deze VDQS wijn is een hartendief van Dimph. Ik vind het dé Trouvaille van de avond! Gemaakt van 1/3 merlot, 1/3 cabernet sauvignon en 1/3 cabernet franc. Een selectie van oude wijngaarden. Wow, wat een neus: uitwaaierend als een pauwestaart, ik ruik cederhout en lavendel, later mineralen en nog later vanille. Noël benoemt jasmijn, Paul mocca. De wijn is nu nog straf in de smaak, zeer complex. Ik vind de wijn nu te jong, maar enkele uren in de karaf en een gebakken steak moeten de wijn goed doen. Bijzonder leuke wijn.

2004 Château Bouscassé, Cuvee Menhir, Côtes de Gascogne

Deze Cuvee van 50% tannat en 50% merlot ken ik nog niet. Brumont heeft hiermee een wijn gemaakt die wellicht net iets sneller dan de 100% van tannat gemaakte wijnen op dronk komt. Dus spannend om te proeven, nu acht jaar oud. Noël is enthousiast over de rondeur en balans in de wijn. Hij zegt de neus wat klein te vinden met leer als dominante associatie. Ik vind de wijn een prettig stinkertje hebben en iets van verwelkte rozen, pietsie rubber. De smaak is sappig. Mooie wijn om nu te drinken. 

Italië tegen de wereld
By in ,

Italië tegen de wereld

Wijnaffiche

“Ik ga de wijnsociëteit missen”, zegt Ronald Fibbia. Hij gaat in Italië wonen en in Verona werken.  Wij zullen Ronald missen, zijn deskundig commentaar, maar vooral zijn twinkelende pretoogjes als hij zegt “Dít is mijn wijn” en daar óók poëtische notities bij geeft. Veel succes in Verona! Wijnkelner Ronald neemt afscheid met een stoere themaproeverij: Italië tegen de rest van de wereld. En daarin natuurlijk bijzondere wijnen.

Garofoli 2006, Metodo Classico Brut Riserva

Een hele mooie metodo classico gemaakt van 100% verdicchio, dat komt niet veel voor. Mijn aantekeningen zijn heel positief: appel in de neus, wat boter en toast. Bloemetjes ook. Aangename en plezierige mousserende wijn. Het mooiste commentaar (en toen was het nog vroeg op de avond) komt van Kees: deze wijn springt in de neus en komt tot de hersens aan toe…

Musar Jeune 2010, Libanon

Gemaakt van drie druivensoorten: chardonnay, viognier en vermentino. Lichtgele kleur, mineraal, ronde aandronk en veel concentraat met duidelijke bitters, flink nahangend en goede balans. Geen wijn die opvalt door fruitcharmes, maar meer door concentraat. Een echte witte eetwijn.

Cervaro della Sala 2009, Antinori, Umbria

Hartendiefje van Ronald. Gemaakt van chardonnay en grechetto. Voorname chardonnay neus met veel hout. Goede balans, mooie zuren en fijn concentraat. Noël noemt dit een beschaafde wijn. Paul gaat uit zijn dak: boter, abrikoos, amandel en mineraliteit, zacht van zuren. Wint van een Puligny-Montrachet 2008 van Vincent Girardin.

Santufili 2005, Mocavero, Salento

Gemaakt van primitivo, de Italiaan staat naast twee zinfandels, ik vind dit een hele mooie serie. Just ruikt krenten, rozijnen, stevige toost, mineralen en gedroogd fruit. Een belegen bruine rand en in de neus mooie tertiaire tonen. Lekker gerijpte wijn die daardoor voorname tonen heeft ontwikkeld, kreupelhout ook. De wijn is goed in balans, goede zuren, mediumlange afdronk en ook nog een straf toontje van tannines. Bij het langer snuffelen aan de wijn ruik ik caramel, espresso en leer.

Zinfandel Directors Cut 2009, Francis Coppola

Paarse rand, vol en warm met morelkers. Doet mij denken aan syrah, maar blijkt dus zinfandel/primitivo te zijn. Jonge en wilde wijn, sappig met mooie zuren, hoge doordrinkfactor. Pretentieloos maar erg goed. Prestatie van de filmregisseur/wijnmaker.

Le Vigne di Zamo 2008, Refosco, Colli Orientali del Friuli

Deze wijn staat naast een Bourgueil van Jacky Blot. Ik vind beide wijnen erg moeilijk. Gebruinde rand, lees ik in mijn aantekeningen, ondoordringbare kleur, rijke rubbertonen, later wat framboos en voor mij onplezierige zuren. Claartje noemt de wijn nog niet in balans. Liefhebberswijn. En die zijn er!  Jan ruikt koffie en chocolade, proeft veel zuren die geleidelijk zachter worden en later ruikt hij ook nog laurier en eucalyptus.

Falesco Montiano 2005, Lazio

Een 100% merlot wijn. Zwartrode kleur met een kardinaalrood randje. Zeer expressief met morelkers en goed ingekapseld hout (oud hout), goede rondeur en voor mij rauwer en boerser dan de volgende wijn. Lekker! Mooi op dronk. Een beetje een Parkeriaanse wijn, noemt Nello dit.

Catena Alta 2008,  Malbec

Deze wijn is nu prachtig op dronk. Zwartrood met paarse rand. Ik val als een blok voor het bouquet: dat is voornaam! Edel, zeer edel met mooie sigarenkistjesgeur, Mon Cherie kersen en chocolade. Rondeur en prachtige balans. Ronald ruikt kardemom. Er zit ook espresso en mocca in de neus. Hangt mooi na.

Volpaia 1997, Chianti Classico, Coltassala

Hartendiefje van Ronald. Gemaakt van 96% sangiovese en mamolo. Er zijn proevers die de wijn dood verklaren, als zich een discussie ontspint over de leeftijd van deze wijn. Een dame van veertig, is die versleten? stelt Nello schalks een retorische vraag… Gelukkig zijn er de liefhebbers van een belegen glas. Dimph ruikt bloemen en laurier. Ronald ruikt eucalyptus en potloodslijpsel. Die boerse neus heeft kreupelhout en amandelkoekjes. Heel veel kracht met een piepklein zoetje in de aandronk, dat geeft de wijn charme. Gerijpt mooi glas Chianti.

De proeverij brengt het potentieel van Italië goed over het voetlicht. Nu nog eens gaan proeven in Verona…

Eén wijngaard, Monzinger Halenberg, horizontaal, verticaal en diagonaal geproefd
By in ,

Eén wijngaard, Monzinger Halenberg, horizontaal, verticaal en diagonaal geproefd

Wijnaffiche

De conclusie is evident: Hans Lodewijkx is ziek. Hij heeft wijngekte. De enige ziekte die voor proevers nastrevenswaardig is. Als je geluk hebt, voor partners zelfs te begrijpen. Wekenlang werkt Hans een proeverij idee uit. Snuffelend in de wijnkast. Surfend op internet. Zoekend in winkels. Hij besluit dat wijnboekjes kennis onvoldoende is. Het gaat kriebelen. Een idee vat post. Misschien zelfs een slapeloos nachtje. De ziekte manifesteert zich in het voornemen om óók nog ter voorbereiding ter plekke polshoogte te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. En zo belandt Hans enkele uren aan de keukentafel van Pa Werner Schönleber.  De proevers van de Brabantse Wijnsociëteit hebben daar plezier van. We krijgen zestien (!) pagina’s documentatie. En verhalen natuurlijk. Om nog te zwijgen van mooie foto’s. Het concept van de proeverij is één wijngaard horizontaal, verticaal en diagonaal proeven. De keuze is Monzinger Halenberg, een juweel uit de Nahe. We proeven twee Duitse topdomeinen:  Emrich-Schönleber en Schäfer-Fröhlich. De GG wijnen proeven we blind.   

Halenberg

De kleinste wijngaard in Monzingen is met riesling beplant.Het grootste deel van de wijngaard behoort toe aan domein Emrich-Schönleber.De hellingen zijn tot 70% scherp en gericht op het zuiden. De bodem bestaat uit blauwe leisteen en kwartsiet. De druiven moeten zomers hun stinkende best doen om voldoende water te krijgen. De druiven blijven door de bank genomen klein en ontwikkelen – volgens het huis – een bijzonder aroma. In Halenberg komt een mineraal karakter naar voren. Ook zijn aroma’s te ontdekken als rijpe grapefruit en tropisch fruit. Naarmate de wijnen meer gerijpt zijn, ontwikkelen zich kruidige tonen.

We proeven twee series trocken, drie series Grosses Gewachs (2009, 2008 en 2007), een serie spätleses en tot slot ausleses en een trockenbeerenauslese. Voorwaar: een droom van een proefavond. 

Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2010 Riesling Trocken

De eerste wijn in het glas, je ruikt en weet meteen: hmmm, lekker. Loepzuivere wijn, licht mineralig, granny Smith in optima forma in de frisse  neus, goede body en pittige zuren. Een hier-mag-je-me-mee-wakker-maken-wijn.

Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Trocken

Twee jaar ouder, wat doet dat met de wijn? In dit glas springen de mineralen het glas uit, ik ruik ook peer, appel en wat kruisbes. Fijne zuren heeft dit glas en een prettige rondeur met veel mineralen. Paul ruikt zelfs wat honing op de achtergrond.

Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Grosses Gewächs

Hartendiefje van Hans. Ronald ruikt kruiden, peer, abrikoos en mineraal/vuursteen. Zelf valt mijn de viooltjes neus op (mooi!), flink concentraat in dit glas, een strakke wijn met een pietsie zoet dat altijd veel charme geeft, goede balans en de wijn hangt mooi lang na. WA 96 punten, IWS 95 punten, Jancis Robinson 19+/20, drinkbaar tot 2026.

Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Grosses Gewächs

Stallucht, kruiden, appel en ananas. Ik ruik ook een impressie van zoete uit en goût de petrol. Strakke wijn met flink concentraat, enorm veel power en een vage ijzerimpressie. ES en SF scoren wat mij betreft gelijk in deze serie. WA 93 punten, drinkbaar tot 2026.

Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Grosses Gewächs

Peer en jasmijn, want mint en petrol. Verfijnde wijn, meer ingetogen dan SF, goede zuren, hangt mooi na, iets meer elegantie dan de volgende wijn. WA 94 punten, drinkbaar tot 2020.

Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2008 Riesling Grosses Gewächs

De wijn van mijn voorkeur in de 2008 serie. Dat komt door een ongelofelijk expressieve neus! Rijke wijn met mineralen, florale tonen en wat ananas. In de aanzet een zoetje dat de wijn een verleidelijke rondeur geeft. Geweldig mooie balans. Conclusie: drink deze wijn en ervaar een wijn waarmee je je rijk voelt!

Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2007 Riesling Grosses Gewächs

Bij de 2007 gaf ik persoonlijk de voorkeur aan deze wijn. Peter vdE ruikt citrus en honing en wat petrol. Een fruitbom zegt Kees. Ik ruik een klein stinkertje en veel peer, in de wijn zit een mooi ontwikkeld zoetje en erg goede balans. Een harmonieus glas wijn.

Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2007 Riesling Grosses Gewächs

Hartendiefje van Hans. Meloen, peer en citrus noemt Peter vdE. In dit glas ruik ik zelf weinig, het lijkt wel alsof de wijn gesloten is. Later op de avond ruik ik vooral perzik. Een robuust-strakke wijn, harmonieus en met een bittertje in de afdronk. WA 93 punten.

De twee spätlese wijnen vond ik allebei wondermooi, ik zou geen keuze tussen de twee domeinen kunnen maken.

Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Spätlese

Adam merkt een honingsmaak op, Kees ruikt een boslucht, Ronald exotische geuren. Een complexe neus. Zelf ruik ik iets van salmiak en brandnetel. Expressieve neus met rijk concentraat, de wijn hangt lekker na en heeft een enorm mooie harmonie. Dit is een traktatiefles, schitterend aperitief. WS 92 punten.

Schäfer-Fröhlich, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Spätlese

Toos ruikt lychees, Ronald wat appel. Mijn dominante associatie is peer, gevolgd door een goede balans, prachtig zelfs, hele mooie zuren en veel verfijning. Deze wijn is een afgewogen geheel. Een wijn om de aankomende lente mee te vieren. WA 93 punten.

Steile hellingen op de Halenberg

Na de proeverij had ik een moeilijk te beschrijven gevoel. Misschien wilde mijn brein een winnaar, maar die is er niet. Beide huizen zijn ongelofelijk goed. De Emrich-Schönleber 2008 Grosses Gewachs maakte diepe indruk bij mij op de werkavond, waar hij domineerde naast een witte Puglia uit Italië. Toen scoorde ik de wijn hoger dan deze avond. Dat werkt ook wat verwarrend in die grijze cellen daarboven. Daaruit kunnen we leren dat werkelijk ieder van de wijnen op tafel in een andere context een hoogtepunt van de avond kan vormen. Dat is afhankelijk van wat er naast staat, wellicht met wie je drinkt.

Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Auslese Goldkapsel

De Goldkapsel is gebotteld in halve flesjes. De druiven komen van een perceel dat ligt naast het perceel waar de ‘gewone’ auslese en de trockenbeerenauslese is geoogst. Gemaakt van rijpe en voor het merendeel gebotrytriseerde druiven. In de ingetogen neus is honing evident, alsmede Turks fruit. De smaak is zéér geconcentreerd. Overduidelijk een feest-flesje. We krijgen nog even discussie over de prijzen. Voor twee halfjes Goldkapsel koop je vijf halfjes van de ‘gewone’ auslese. Ik zou die het liefst kopen met het oog op prijs/kwaliteit en dan lang wegleggen, aldus Hans.

Emrich-Schönleber, Monzinger Halenberg 2009 Riesling Trockenbeerenauslese

Hartendiefje van Hans. Wijnschrijvers geven deze wijn tot 50 jaar. Maar dan moet je voor de kleinkinderen wel van de luttele flesjes afblijven die je hebt kunnen bemachtigen. Als ik de documentatie op het internet goed interpreteer zijn hier zo’n 120 halve flessen van gemaakt. Er werd gestart met 100 liter most, die uiteindelijk resulteren in 40 liter geconcentreerde wijn.  In dat licht bezien is de exorbitante prijs voor een half flesje (vergelijk met prijsniveau Château d’Yquem) helemaal zo gek niet meer. Lezers, dit is pure nectar. Het is pas maart, maar ik weet nu al dat dit één van de mooiste wijnen is die ik 2012 zal drinken. De proevers noemen rabarber in de neus, honing, lychees, pecannoten, amandelen, ananas, marsepein  en balsamico azijn. Proefnotitie: allereerst drie ***-sterren wijn, mijn maximum. Honing en botytrisconcentraat in de neus die ook een perzik explosie geeft. Pure nectar met een schitterende balans. WA 98 punten, IWS 98 punten.

Bijzondere memorabele avond.

Wijnkelderschatten met vooral Bordeaux
By in ,

Wijnkelderschatten met vooral Bordeaux

Wijnaffiche

Ik hou erg van proeverijen van kelderschatten; immers allemaal wijnen die ooit verkozen zijn met het oog op genieten. Van de dertien wijn op de proeftafel – allen uit de kelder van Kees van de Wiel – zijn er zeven uit Bordeaux. We proeven blind. Kees waarschuwt: het is niet alléén Bordeaux. En dus zijn we scherp in de geest, maar proeven we ook goed op de tong?

In de eerste serie staat een Bourgogne naast een Argentijnse Mendoza. De proeversvoorkeur is fifty/fifty. Mijn voorkeur gaat uit naar:

Montagny 1er Cru 2009 Blason de Bourgogne

Mooi floraal in de neus, een hint van jasmijn, zachte aanzet, goede balans, mooi bittertje, stevige witte wijn.

Daarna staan een Fitou en Corbieres naast elkaar. Twee Languedoc wijnen die we zonder aanslag op de portemonnee iedere dag kunnen drinken.

Domaine Terre Ardente 2008, Fitou

Hartendiefje van Kees. Het is geen straf om deze wijn vaak te drinken, want een explosie in de neus van morellenkersen, mineralen en warmte. Ik vind de wijn jammig (dacht zelfs aan nieuwe wereld), en ruik duidelijk pruimen. De smaak is vervolgens vele malen lichter dan de neus doet verwachten, de wijn heeft een goede balans. Dit is een echte flirt. Frivool glas wijn.

Château de l’Horte 2008, Reserve, Corbieres

Gemaakt door Nederlandse wijnbouwers van de druiven carignan, grenache, syrah en mourvedre. Minder uitgesproken neus, zelfs wat stoffige tonen. Aards in de smaak, de wijn heeft iets boers, iets ontoegeeflijks. Dat vind ik fascinerend. Dit is duidelijk oude wereld en een liefhebberswijn, lekker bij stoofpotjes. Interessant glas.

Vieux Château Gachet 2005, Lalande de Pomerol

Liefhebbers-appellatie! Bruine rand, mooie diepte in de neus en ik ruik daarin lavendel en gist.  Ook vanille, wat pruimedant en framboos impressie. Eucalyptus. De smaak heeft mooie rondeur. Levendig glas wijn.

Château Labadie 2009, Cru Bourgeois, Begadan

Hartendiefje van Kees. En als ik afga op de reacties van de proevers: de wijn van de avond.  Het chateau staat onder leiding van Yves en Adélaïde Bibey. Het totale wijngaardbezit omvat 48 hectare aangeplant met: 43% Cabernet Sauvignon, 51% Merlot, 3% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot. De wijn rijpt 12 maanden op barriques. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 26 jaar, in de percelen van de wijngaard staan 5000 en 6666 planten per hectare.De wijn heeft kruidige tonen (kardemom, mint). Mijn aantekeningen: strenge neus, vanille, ceder, laurier, leder, koffie en potloodslijpsel. Strenge wijn, nu toch al erg lekker.

Château La Fleur Haut Carras 2007, Pauillac

Voor  mij een van de mooiste wijnen van de avond. Laurier in een mooi afgewogen neus, wat eucalyptus. Goed geëvolueerde wijn met een mooie balans, op dronk, in de smaak een impressie van gebrande suiker, nestwarmte. Goed uitgerijpt. Ontzettend veel 2007-wijnen geven veel plezier. Lekker fruit ook in de smaak.

Verliefd op een Portugees
By in ,

Verliefd op een Portugees

Wijnaffiche

Wijnliefhebbers zijn avonturiers. Het is ontzettend handig veel te weten van wijn. Bijvoorbeeld als je een keuze maakt in een restaurant of wijncafé. Je plukt er die mooie Madiran van de kaart, betaalbare klasse. Of je weet dat de prettig geprijsde Saint Aubin karakteristieken heeft van de veel duurdere Puligny-Montrachet. Maar wijnliefhebbers willen ook blijven ontdekken. Weg van de eeuwige cabernet sauvignon, merlot of pinot noir. Spannender wijnen ontdekken dan de voorspelbare chardonnay, pinot blanc of riesling. Gelukkig zijn er vele honderden van die wijnen, gemaakt van autochtone, onbekende druiven. Zo kan ik me niet herinneren ooit Gouveio of Viosinho te hebben geproefd. De maidenproeverij van Rick Lourenco da Encarnacao noemt hij naar Valentijnsdag. Verliefd op een Portugees. Rick laat een gevarieerde selectie proeven uit zijn geboorteland. Portugal staat al langere tijd in het middelpunt van de belangstelling van wijnliefhebbers. De wijnmakers maken tegenwoordig wijn met verfijnde fruit- en tanninetonen. En het is een ware schatkamer van autochtone druivenvariëteiten die de moeite van het ontdekken waard zijn. De vroeger zo voorspelbare boerse, rustieke wijnen behoren tot het verleden.Het Britse wijntijdschrift Decanter schreef bijvoorbeeld over het Alentejo gebied: “Judicious use of the now-mature interlopers like Touriga Nacional and Syrah is bringing greater structure and finesse to red blends without compromising their sense of place, while the more established Alicante Bouschet lends terrific backbone.”Genoeg, de proef op de tong!

Espirito Lagoaiva Rosé 2010

Decanter schreef naar aanleiding van de World Wine Awards dat de rosé wijnen de zwakste schakel zijn in het aanbod van Portugese wijnen. Best maf, want ooit won Mateus Rosé de harten van veel wijndrinkers. Rick heeft echter een rosé gevonden die mij nog méér kan bekoren dan enkele van de witte wijnen. Erg mooie rosé, gemaakt van Touriga Nacional en Syrah. Heel licht framboos in de smaak, sappig met rondeur, niet geheel krukdroog en dat draagt bij aan de charme. Zeer leuke wijn.

Quanta Terra 2009 Grande Reserva, Douro

Deze witte wijn uit het Douro gebied is gemaakt van de druiven Viosinho en Gouveio. Negen maanden houtrijping. Goudgele kleur, in de neus ruik ik licht rozemarijn en amandel, kruidig en vanille, in de smaak een mineraaltoets, veel karakter en rijk concentraat. Lekkere boterige afdronk. Mooi glas wijn met spel.

Torais 2007, Alentejo

Gemaakt van vijf druiven: Syrah, Aragones, Alicante Bouchet, Tricandeira en Cabernet Sauvignon. Acht maanden gerijpt in Frans eiken. Rode wijn met een lichtbruine rand, je steekt je neus in het glas en dan ‘ruik’ je de warmte en mineralen, later ook bramen en rood zomerfruit. De wijn is lekker door een hoge doordrinkfactor met hap sap rondeur en een zekere elegantie.

Terra à Terra 2008, Reserva, Douro

Rode wijn, die vijftien maanden houtrijping kreeg. Gemaakt van Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. Dit is een van de mooiste wijnen van de avond, paarse rand nog en dan komt een mooie neus die echt uitwaaiert: morellenkersen en later ook espresso-geuren. Heel mooie zuren. Wat mineraal. Concentraat in de smaak, volle wijn met rondeur. Blijft ook lang hangen. Klasse.

Quinta do Carneiro 2007, Estremadura / Alenquer

Spannend is dat Rick deze wijn in een serie zet naast een wijn die drie keer zo duur is. Vaak valt zo’n wijn helemaal weg, de combinatie is dan ongelukkig. Deze wijn is een blend van twee Portugese druiven en Cabernet Sauvignon. De Touriga Nacional druif is de bekendste autochtone druif, die finesse geeft. De Castelao druifsoort geeft de volle smaak van rood fruit aan de wijn. Castelao komt vaak voor in het gebied van Lissabon en het zuiden van Portugal. De wijn kenmerkt zich door veel fruit en goed concentraat. Bramen ruik ik. De neus heeft ook iets stoffigs en een mufje. Goed concentraat.

Quinta da Padrela 2009 Reserva, Douro

Tja, deze wijn is voor mij de wijn van de avond. Nello noemt de wijn wat gemaakt, hij mist spanning, Noël merkt een medicinale neus op. De wijn heeft een paarse rand, diepdonkere kleur neigend naar zwart, en tsjonge wat een lekkere neus: drop, laurier, pruimedanten, mocca en zoethout. Complexe neus dus. Dan de voor Douro kenmerkende rondeur in de smaak, een stevig bitter en ook in de lang nahangende smaak een duidelijk bitterchocolade toon. Goed ingekapseld hout. Lekkere zuren. Gemaakt van maar liefst twintig verschillende druiven, wijngaarden waar die druivenstokken al zo’n 70 jaar staan. Natuurlijk is de wijn nu te drinken, maar met wat bewaren zal het potentieel van de wijn nog beter naar voren komen.

Vertice Grande Reserva 2008, Douro

Deze wijn kreeg vierentwintig maanden houtrijping. RP 92 punten. Gemaakt van Tinta Barroca, Tinta Roriz en Touriga Nacional. De wijn heeft een opvallend etiket, doet een beetje pijn aan de ogen. Donkere kleur, open neus met kardemom kruiden, pruimen en een kaneelimpressie. Mooi hout, goede balans. Mineraal. Evenwichtige smaak met goede balans.

We sluiten af met een lekker glas 10 jaar oude port en rick neemt het verdiende applaus voor zijn eerste proeverij in ontvangst. De proeverij is een eye-opener, zegt Dimph. Verrassend, oordeelt Toos.

Werkavond: tombola van trouvailles
By in ,

Werkavond: tombola van trouvailles

Wijnaffiche

Als iedereen een fles meeneemt… krijg je een ware tombola van trouvailles. Het leverde al vele mooie avonden op. Maar deze avond viel niet mee. Er stonden wat ongelukkige combinaties en ook wijnen die niet presteerden. Het leverde mij een twijfelachtig compliment op van onze proefkampioen: “Jouw aantekeningen zijn prima, ze kloppen. Maar je hebt ze bij de verkeerde wijnen…” Yes Sir, wijnhumor. En zo kregen we ook nog discussie over technisch proeven. Hoe dan ook, er stonden uitermate mooie wijnen, hieronder de mooiste en opvallendste.

Sancerre Rosé 2005, Henri Bourgeois

In de zuivere neus veel fruit en een framboos-impressie, elegante smaak, finesse en verfijnd. Geweldig mooie balans en lange afdronk. Dit is een klassewijn, feestje om te drinken.

Château Haut Sarthes 2009, Montravel

Geelgouden kleur, erg mooie neus met veel verschillende impressies, zoals tropisch fruit, ananas, peer en meloen. Ook wat lichte bloemetjes. Zachte rondeur in de smaak, een lekker glas met een fraai bittertje.

Emrich-Schönleber, Halenberg Riesling 2009 Grosses Gewachs

De mooiste witte wijn van de avond. In de neus geconfijt fruit, peer en een mineraal. Goede zuren en een uitstekende balans, harmonieuze wijn, verfijnd en met rijk concentraat.

Etcetera 2009, Alentejano, Portugal

Deze Portugese wijn is de verrassing van de werkavond. Gemaakt van alfrocheiro, trincadeira en alicante bouchet. Donkerrobijnrode kleur, bijna ondoorzichtig. Neus met tijm en mintchocolade. De wijn komt zwoel binnen, heeft bodybuilder spieren en veel smaak, heel rijk. Met deze wijn doe je veel mensen een plezier, mooi versmolten hout, stoofpotjeswijn.

Tiefenbrunner Pinot Nero 2007, Riserva, Alto Adige

Caramelneus, overduidelijk pinot noir, ook ceder, vanille, koffie en een stalimpressie. Charmeur met een goede balans, rondeur en prima balans. Goed uitgebalanceerde elegante wijn.

Château Yon-Figeac 2001, Saint Emilion Grand Cru Classé

Doffe kleur, de neus roept allerlei ervaringen op, van paprika tot stalneus, van asbakken tot kruiden en rood fruit. Ik vind de neus wel erg fraai, met tabak, mocca en laurier, de smaak daarentegen is ontoegeeflijk, boers ook. Al met al een heel interessante wijn, die met rijpen wellicht nog mooier zal worden en iets van die barsheid verliest.

Schäfer-Fröhlich, Bockenauer Riesling 2009, Kabinett, Nahe

Grapefruit-achtige frisheid, viefe wijn, evenwichtig, opwekkend en levendig. Goede balans.

In de rechterkolom van de website staat het nieuwe programma. Veelbelovend.

Curieus Catalaans 1: “Dat rachelt zó je bek in”
By in ,

Curieus Catalaans 1: “Dat rachelt zó je bek in”

Noël Geisen besluit om van Curieus Catalaans twee proeverijen te maken. In deze eerste proeverij krijgen we het Franse gedeelte, dat bestaat uit Côtes du Roussilon, Collioure, Banyuls, Maury en Rivesaltes. We proeven vanaf een placemat met geografische gegevens, uiterst leerzaam dus, want als je een avondje naar die kaart hebben zitten kijken, etst die zich langzaam in de breincellen. Een mooie opbouw is Noël wel toevertrouwd. Hij geeft de volgende motto’s mee aan de series: typische witte Roussilon – welkke druif?, bijdetijds rood, typische rode Roussillon – welke druif?, klassieke wijn van oude stokken, zoete ‘witte’ evolutie en authentieke rode uitdrinkers. En natuurlijk voor alle lezers een verslag van de opmerkelijkste en fraaiste wijnen.

Le Canon de Marechal 2010, Domaine Cazes , vin de pays des Côtes Catalanes

Naast een witte Château les Pins van grenache, malvoisie en rousanne blijkt dat de proevers verschillende voorkeuren hebben. Bertram vindt deze witte Domaine Cazes een tikje iel worden naast de eerste wijn, ook een hartendiefje van Noël, die eerste. Ik moet zeggen: mij pakt ie wel, deze cuvee. Kruidige neus met onmiskenbaar muscat (die voor 20% is aangevuld met viognier),  Kees ruikt ananas en viooltjes, Jan roemt het tropisch fruit en herkent duidelijk abrikoos. De smaak is mooi, goede balans en verfijnde zuren. Kees noemt de wijn zelfs vet. Knappe witte wijn.

Roc Gris 2010,  Vignerons Tautavel Vingrau,  Côtes de Rousillon Villages

Deze bijdetijdse rode wijn staat naast een sierlijke Collioure van Domaine Cazes. Allebei mooi. Wat zo leuk is aan deze proeverij, is dat er verschillende coöperatiewijnen staan. Zo ook deze. In de neus ruik ik gekookt rood zomerfruit en een dennennaaldentoets. Rob ruikt chocolade, kruidentoets en zoethout. Hap sap sappigheid, erg aangename en verleidelijke wijn. Wijn met rondeur en veel spel. Gemaakt van carignan, syrah, grenache.

Domaine Mounié, Cuvee Symphonie 2007, Côtes du Roussillon villages Tautavel

Coupe de Coeur Guide Hachette 2011. Gemaakt van syrah (70%), grenache noir (20%), carignan (5%), mourvèdre (5%). Berry ruikt koffie, pruimen en chocolade. Kees proeft véél fruit, een zoete aanzet, stevige smaak met bramen. De zwartrode wijn heeft bijna een té krachtige neus, vind ik. Ik ruik oud hout. Een stoere neus. Chocolade in de smaak en mooi spel, mocca en rondeur. Lange afdronk. Heel harmonieuze wijn.

Château Avernus 2004, Côtes de Rousillon Villages – Tautavel

Hartendiefje van Noël. In de serie klassieke wijnen met oude stokken staan twee van de mooiste rode wijnen van de avond. Deze wijn is gemaakt van  carignan (30%), syrah (30%), grenache (30%), mourvèdre (10%). Hans zegt terecht dat het moeilijk is om een voorkeur uit te spreken. Rob zegt dat de neus nog niet veel geeft, hij ruikt chocolade en lijm; de wijn is verrassend elegant met frisse zuren. Mijn aantekeningen: bijna zwarte kleur, gekook rood zomerfruit in de neus, oud hout ook en een rubbertoontje. En dan proef je… een fluwelige toets op de tong, heel krachtig, een dijk van een wijn met bittertje. Uiterst uitgebalanceerd glas.

Mas Amiel, Cuvee  Notre Terre 2005, Côtes de Rousillon Villages

Bruinrode rand, open neus en verdorie… ook hier: een prachtvolle aandronk, krachtig glas met Mon Cherie kersen én chocolade. Rob ruikt kersen en proeft drop in de wijn, sappig, verrassend fris en elegant. Gemaakt van  grenache (40%), mourvèdre (20%), syrah (20%), carignan (20%). Altijd mooi om te horen hoe later op de avond onze flux de bouche toeneemt. Ik hoor bij deze wijn: ‘Dat rachelt zó je bek in.’

In de voorlaatste serie komen drie amberkleurige wijnen in het glas, die echter flinke verschillen vertonen in geur en smaak.

Nectar de Prieuré 1955,  Domaine Mounié, Rivesaltes (muscat)

Er zijn van die wijnen waarbij je wéét wie ze waarderen. Zo neemt Ronald bij deze wijn het woord en met twinkeloogjes zegt hij: chocolade, geconfijte sinaasappel, grapefruit en mint. Wat een wijn! Kees zegt dat de wijn een oxyneusje heeft, hij ruikt noten, krenten en proeft een prettig bittertje. Jan ruikt caramel en toffee. Ook ik ruik een notenmelange, in mijn aantekeningen staat ‘vette abrikozen’. Dat kan natuurlijk niet, maar de lezer snapt het wel. Goede zuren en prachtige balans. Deze wijn hangt minutenlang na. Een belevenis.

Domaine de Brial 1969,  Rivesaltes Ambré “Grande Réserve”

Hartendiefje van Noël. Coupe de Coeur Guide Hachette 2011 (!). Hier neemt Jan enthousiast het woord om zijn notities met ons te delen: rozemarijn, kummel, tijm en chocolade. Peperkoek en cognac-impressie. Bertram noemt deze Rivesaltes qua mondgevoel het beste. De neus vind ik verfijnd, de smaak heeft opnieuw een prachtige balans en rondeur. Heel lang nahangend.

Domaine de Cazes, Muscat de Rivesaltes 1992

Flinke discussie over deze wijn. En dat komt vooral door de neus. Kees noemde het citroen, afwasmiddel, zoals Dubro. Enorm concentraat. “Hier mag je mij ’s nachts wakker voor maken”, aldus Kees. Ik hoorde ook: “Afwasmiddel? Zó mag je mij liters komen brengen!”. Een briljante neus, aldus Bertram. Jan ruikt tijmsiroop en Grand Marnier. Mijn aantekeningen: geparfumeerde neus, zeer expressief met geconfijte sinaasappelschilletjes. De smaak is vet, zoet en toch uitermate harmonieus. Een traktatie.

Deze proeverij laat weer eens goed zien hoe mooi een proeverij is als een van de leden de wijnen deelt uit zijn vakantiegebied. Côtes du Roussillon is een gebied om in de gaten te houden. Het maakt reuze nieuwsgierig naar de Spaanse kant van Curieus Catalaans.

Herrie in de kelder proeverij
By in ,

Herrie in de kelder proeverij

Paul Heemskerk brengt wijnen uit zijn kelder op tafel. Hij stoeit met een vraag. Benut ik ruimte voor flessen die moeten rijpen? Of leg ik flessen weg waar ik direct van kan genieten, zegt Paul. Hij brengt beide soorten wijn op tafel. Bijvoorbeeld de lekker ongecompliceerde witte Little James Basket van Sainte Cosme, gemaakt van sauvignon blanc en viognier. Of de Portugese Kopke wijnen uit de Douro. Zonder meer lekkere wijnen. Hieronder echter een keuze van de wijnen die móeten rijpen en dan hun rijkdom tonen.

Château Gaudrelle 2010 Vouvray

Sec Tendre staat op de fles en dat tendre moet slaan op een zoetje in de aandronk. Een neus met citrusfruit, mango en honing. Erg mooie balans in deze wijn van chenin blanc uit het Loiregebied. Veel fruit zegt Kees. Mooie bitters op het eind, aldus Claartje. Piepjong nu nog, en toch al lekker. Kan moeiteloos een jaar of vijf de kelder in. En dan ieder half jaar ervan genieten.

Château Lynch Moussas 2006, Pauillac, 5e Grand Cru Classé

Kreupelhout en leer in de neus. Volle aandronk, wijn met veel kracht, goede balans en verfijnde zuren. Later ook aardse tonen. Bertram mist wat body in het middengedeelte van de wijn. Rob noemt de wijn elegant, Dimph noemt als smaakcomponenten vanille, kers, peper, koffie, drop en tabak.

Poliziano, Vino Nobile de Montepulciano 2006

Gemaakt van 85% prugnolo, aangevuld met colorino, canaiolo en merlot. Een mooie uitdager naast de klassieke Bordeaux. Beide wijnen zijn de moeite waard, de Toscaanse wijn maakt net even meer indruk. Grafiet en rozebottel ruikt Rob in de neus, Dimph noemt de wijn kruidig. De neus is mooi rijk met een impressie van zoethout. Rondeur en souplesse in de smaak met wat tabaktonen, de wijn combineert kracht en finesse.

Sainte Cosme 2006, Gigondas

Een elegante wijn met geweldig veel fruit, cassis in de neus en de smaak, aldus Gerard. Ik vind dit een mooi gemaakt klassiek glas wijn, tabak en kers in de neus, prettige aandronk, vief, mooie zuren, levendige wijn.

Clos de los Siete 2008, Mendoza, Argentinië

Hartendiefje van Paul. Roodzwarte kleur, kruidig en milde bitters met ook nog fruit, zegt Gerard. Mint in de neus, jammig en met hoog concentraat, aldus Peter E. Het bouquet doet mij denken aan een inktpotje, en de geur van gebrande suiker (Buijsman). De aandronk is zwoel, en dan een ontzettend lekker mondgevoel, charmant en innemend, dit is hap sap, verlangen naar de volgende slok!

Michel Torino Tannat reserve 2008, Argentinië

Wijn gemaakt op maar liefst 1.700 meter hoogte. Ronald ruikt iets van wierrook. Zwart paarse kleur, zegt Gerard, met een neus die kruidig is, ruikt naar cassis en een smaak die ‘hoekig’ is. Paul vertelt dat deze wijn al twee dagen openstaat. Die dagen hebben hun werk goed gedaan, vind ik. Want ik bemerk een prettige rondeur in het mondgevoel. Duidelijk een zoetje ook. Bittertje in de afdronk. In mijn aantekeningen staat: een ‘Beest van een wijn’.

Mas Amiel Grenache Noir, Maury

Deze vin doux naturel zit in een hip moderne uitmonstering, heel leuk. Hartendiefje van Paul. Dat is te begrijpen, een heel elegante wijn, prettig zoet en heel fris. Geweldige dessertwijn.

Tourtje Europa blijkt Tour d’Amour
By in ,

Tourtje Europa blijkt Tour d’Amour

Claartje Grielis had een Tourtje Europa als thema van een typische Claartje proeverij: witte onderleggers, klassiek-elegante wijnen afgewisseld met extroverte nieuwlichters zonder valse bescheidenheid. Het werd een Tour d’Amour met fraaie wijnen voor iedereen.

De indrinker zet meteen de toon: Chateau D’Esclans steekt Ott en andere Provence top-rosé naar de kroon. In kwaliteit en in prijs. Hun Domaine Sacha Lichine “Les Clans” Rosé 2008 van 75% Grenache & 25% Rolle (Vermentino) krijgt 18/20 van Gault-Millau. Ik noteer een mooi helder glanzende zalmrose kleur, een minerale, expressieve neus van besjes en framboos die je van afstand kunt ruiken. Stevige friszoete aanzet,  wat beperkte zuren, bittertje achterin, misschien zelfs een beetje aards. Nello roemt de vulling, het evenwicht en de romigheid van deze mooie wijn.

De eerste serie werd breed herkend als Riesling van de Moezel. Het helpt natuurlijk als je weet welke wijnreisjes Claartje de laatste tijd gemaakt heeft. Dan komen er altijd mooie wijnen mee terug. Zoals de Ansgar Clüsserath Trittenheimer Apotheke 2008 Riesling Spätlese. Meloen en boenwas in de neus, zwoelzoete aanzet en toch prachtig frisse zuren tot in de afdronk. Ik was er deze zomer, mooie wijnen van een herkenbaar type, heerlijk drinkbaar aan de oever van de Moezel.

De tweede serie werd door een aantal proevers veel moeilijker bevonden. Zowel in het determineren als in de smaak. Wijnen met weinig zuur leiden altijd tot smaakdiscussies. Deze wijnen zijn goudgeel met beperkte zuren, iets stoffig met een groene ondertoon. Lastig. Paul herkent hazelnoot, boter en stro als Chardonnay-signalen. Toos herkent terecht Hongarije. We proeven twee wijnen van St. Andrea, de wijnmaker van 2009. De Napbor Egri Cuvée 2008 valt op door zijn diepe kleur en smaak, maar ook door zijn variatie aan druiven: Chardonnay (45%), Pinot blanc (27%), Sauvignon blanc, Hárslevelü, Viognier, Rajnai Rizling en anderen…  De tweede wijn, Örokké Egri Feher 2008, gemaakt van Hárslevelü, Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon blanc, Szürekebarát, is mineraliger en lichter van karakter.

Verder met twee rode wijnen in de derde serie. Paul vindt in de eerste wijn de zuren en bitters nogal fors, de tweede heeft meer balans. Hans zou de wijnen nog laten liggen. Ik noteer bij beide wijnen iets evolutie in de rand, toch nog jong, iets natte wol in de neus, flinke bitters, iets groen nog, met de tweede wijn duidelijk meer rondeur en iets minder fruitexpressie. Voor mij Duitsland, de Ahr. En in de overmoed wed ik met Cees vd Wiel dat beide wijnen van Deutzerhof zijn. Helaas. Wijn 1: Kreuzberg, Ahr, 2008 Spätburgunder Devonschiefer. Wijn 2 inderdaad Deutzerhof Cossmann-Hehle, Ahr, 2007 Spätburgunder Balthasar C. Mooie wijnen die mij ook weer een mooie wijn kosten.

Voor de proevers is het altijd fijn als ze er niet te ver naast zitten. En dan is het fijn als er typische wijnen op het programma staan. In de vierde was Italië de volgende halte in de Tour. Als eerste een donkerrode wijn met iets evolutie in de rand. Mooie zwoel-harmonieuze aanzet.  Nog iets stoffig, tannines, tandplak. Maar ook al balans. Ronald determineerde zeer goed Bolgheri : Guado al melo, Bolgheri superiore 2006, Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot. Prachtige wijn.

Claartje bouwde de intensiteit en de concentratie van de wijnen verder op met een Anglianico del vulture “Il Repertorio” 2005 van Cantine del Notaio. Volgens Peter vd Ende jammig-dik kruidige fruit met veel “sjep”. 

In serie 5 Laat Claartje de laatste sluier van terughoudendheid vallen. Vega Sicilia maakt smaakvolle, elegant-beschaafde wijnen die tot de mooiste van de wereld behoren. Parker rijdt geen elegante Lancia maar een vette Chrysler. We proeven twee Parker-wijnen van 95 punten. Als eerste de Pintia Toro Cosecha 2005, een eigendom van Vega Sicilia in Toro, iets verderop langs de Duero. Heftige concentratie, bakken rood fruit, modern gemaakt van de Tinta de Toro, een kleine dikhuidige Tempranillo.  Het is pas 5e jaargang van deze wijn maar hij heeft al een “forse” reputatie. De tweede wijn, Aalto 2003 Ribera del Duero  is gemaakt door de voormalige wijnmaker van het vlakbij gelegen Vega Sicilia. De wijnen zijn bijna zwart van kleur, met een eau de vie neus, een vet-zwoele aanzet met veel alcoholzoet. De Pintia onderscheidt zich door het kruidige karakter en het geconfijte fruit. De Aalto typeert zich meer naar koffie, drop en iets meer zuren. Ronald herkent voorzichtig nog tempranillo, maar hij wordt meteen terechtgewezen: dat kan toch niet met die kleur en dikte…Sommigen mensen houden van Lancia’s, anderen van Chryslers.

En daarom had Claartje nog een zesde gang: Bordeaux wordt meteen breed herkend. Twee mooie klassieke donkerrode wijnen met laurier, cassis, fijne concentratie, mooie zuren en toch zacht. Toos constateert dat twee wijnen op elkaar lijken, waarbij de ene steeds net een tikje lichter is. Terecht: het gaat om Chateau Magdelaine St. Emillion 1er G.C. 2007 én hun tweede wijn,  Les Songes de Magdelaine, St. Emillion G.C. 2007. Het was een heerlijke en interessante avond van tegenstellingen. Met een happy end in de vorm van een mooie Béres Tokaji Magita Riesling cuvee. Claartje noemt de De Magdelaine 2007 en Aalto 2003 als hartediefjes van de avond. Both of Best Worlds.

Verslag en proefnotities Noël Geisen

Duitse rieslings: volstrekt unieke wijnen
By in ,

Duitse rieslings: volstrekt unieke wijnen

 Het hoeft niet. Maar het is een leuk gezelschapsspel. Jezelf het hoofd buigen over onzinnige vragen. Als je de rest van je leven nog maar wijn van één druif mag drinken, welke druif is dat dan? De dialoog over zo’n vraag geeft kenners plezier. Kies je voor een veilig antwoord? Laten we zeggen merlot of cabernet sauvignon. Hele populaire druiven. Of kies je voor een spannend antwoord, misschien een curieuze druif? De teroldego of scheurebe. Mogelijk gaat de discussie daarna over de verschillende soorten wijn die van een druif kunnen worden gemaakt. Ik zou twijfelen tussen chenin blanc en riesling. Want variatie is fijn, en van deze druiven worden héél verschillende wijnen gemaakt. Dat maakt ze in de ogen van het brede publiek ook tot moeilijke druiven. Je weet immers niet precies wat je koopt: krijg ik een droge wijn, een wijn met restzoet of zelfs een edelzoete wijn. Riesling is de donderjager waarvan al sinds mensenheugenis verfijnde en beroemde wijnen worden gemaakt. In hele oude prijslijsten van wijnhandelaren kun je dat zo mooi terugzien. Naast de fameuze Pauillac en Sauternes staat tegen een zelfde prijs Rijnwijn of Moezel. Sommige namen zijn door roekeloze marketeers verkwanseld door onder die naam matige massawijnen op de markt te brengen, zoals Liebfraumilch. Andere namen hebben nog de glans van vroeger, zoals Bernkasteler.

Het is heel prijzenswaardig dat de broers David en Felix Warners het initiatief namen om een wijnhuis te starten die de riesling wijnen centraal stelt. Felix is te gast bij de Brabantse Wijnsociëteit. Wij proeven veertien wijnen van Rieslinghuis. Hieronder een impressie met zoals altijd een persoonlijke selectie.

Ürziger Würzgarten 2009 Riesling Spätlese feinherb, Jos. Christoffel Jr., Mosel

Mooi bloemige tonen in de neus, die ook vooral naar mineralen en jasmijn ruikt. Kees ruikt sinaasappel. Fijne zuren, levendige wijn, mild en met een goede balans. Na afloop vraag ik de organisator van de proeverij altijd welke twee hartendiefjes hij heeft. Felix noemde zonder lang dubben meteen deze wijn. Da’s sympathiek, want meestal worden bijzondere  en exclusieve wijnen genoemd. Deze prettig geprijsde wijn is héérlijk en heeft die typerende riesling expressie. Uniek is zijn soort.

Battenfeld Spanier Hohen-Sülzen 2009 Grüner Sylvaner, Rheinhessen

Goudkleurig, Toos ruikt appel, meloen en steen. Paul benoemt de geur als Bourgondisch en benoemt amandel. Zelf vind ik de neus heel verfijnd, tikje gesloten wellicht. De wijn is geconcentreerd, met veel kracht, goede zuren en prettige balans. Deze wijn steelt de show naast de chardonnay van Künstler.

Hochheimer Stielweg 2008 Riesling trocken, Alte reben, Künstler, Rheingau

Künstler mag alle chardonnay rooien en riesling ervoor in de plaats zetten, zegt Bertram. Hij prijst de mineraliteit en fijne zuren in deze Rheingau wijn. HansL zegt dat de wijn juist mooi is door de tegenstellingen die in één fles zijn verenigd. De wijn is heel compleet, staat in mijn aantekeningen. Wat gist en toast in de neus en later mineraliteit. Ik vind de wijn nog jong, heel sappig en met een uitstekende balans. Lange afdronk en dat is altijd een indicatie voor een goed gemaakte en hoge wijn. Künstler is een meester-wijnmaker.

Mandelberg 2008, Riesling Alte reben, Philipp Kuhn, Pfalz

Naast Künstler staat deze 2008, met een verfijnde neus waarin ik meloen ruik. Bertram ruikt rijpe appel, groene ananas en een wat rare tropische toon. De wijn zet iets strakker in, aldus Bertram met pittige zuren en voldoende zachtheid. De aandronk typeer ik als charmant, goede zuren en prima balans.  Duidelijk ook citrustonen.

Felseneck 2010 Riesling Grosses Gewächs, Schäfer-Fröhlich, Nahe

Hartendiefje van Felix. Een wijn om nu al – maar later nog meer – van onder de indruk te raken. Heldere kleur. Ik raak vrolijk van deze neus: briljant mooi! Mineralen en brandnetel, Claartje typeert de neus als citrus en zweetvoeten. De wijn heeft meer kracht dan charme, goed concentraat en heel compleet. Kan en moet rijpen. Is daarna een geweldige eetwijn.

Kirchenstuck 2010 Riesling Grosses Gewächs, Battenfeld Spanier, Rheinhessen

Kleur van oud goud. De neus geeft een impressie van nat karton, die vervliegen, om daarna lekkere citrustonen te geven. Claartje ruikt ananas, de wijn is mooi vol, rond en droog. Elegant is het oordeel van Claartje. Goed concentraat en lange afdronk. Boeiend glas.

Hoge wijngaarden in Piesport

Piesporter Goldtröpfchen 2008, Riesling Kabinett, Reindhold Haart, Mosel

Dit is weer zo’n typische riesling die volstrekt uniek is. Sommige wijnen kunnen alleen in Duitsland gemaakt worden, zegt Felix. Verfijnde neus, schitterende aandronk met een levendige balans tussen zoet en zuur.

Piesporter Goldtröpfchen 2008, Riesling Kabinett, Sankt Urbanshof, Mosel

Zelfde wijngaard, zelfde druif, zelfde jaar. Andere producent. Voor beide wijnen mag ik wakker gemaakt worden, ’s nachts. Maar misschien dat ik deze nog nét een tikje beter beoordeel. Gesloten neus. Maar verder een loepzuivere wijn: vief en goede balans, wijn met veel spanning en nog een lang leven voor zich.

Zilliken Rausch Riesling 2009 cuvee ‘Diabas’, Saar

Erwin ruikt appel, de wijn is iets droger dan de volgende, sappige wijn, snoepje. Naar het oordeel van HansL geeft deze wijn meer fruit, sinaasappelbitters, er valt meer in te beleven dan in de volgende wijn. Citrus en appel ruikt Dimph. Mijn aantekeningen: nog wat gesloten neus, enorm rijke en complexe wijn met een charmant zoetje en bitter in de afdronk. Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende wijn. 91 WA punten.

Halenberg 2008 Riesling cuvee –R–, Emrich-Schönleber, Nahe

Lichtflorale neus met petrol impressie, frisse zuren, goed concentraat, hele mooie balans en goede lengte, zegt Dimph. Mijn aantekeningen: bloemige en rijke neus! Die zet zich door in de smaak, een botertje, rondeur en concentraat, héle lange afdronk. Deze wijn is levendig. Mineralen. Finesse en spanning.  94 WA punten. Drinkperiode tot 2030.

Heerkretz Riesling Auslese 2010, Wagner Stempel Rheinhessen

Wil verzucht bij deze wijn ‘heerlijk’. Paul heeft gerijpte Chaource meegenomen en die combinatie is prima. Schitterende neus met honingtoon, pracht concentraat, de wijn proeft op de tong om te beginnen met zuren en die gaan langzaam over in volzoet. Ananas-tonen en mineralen. Zo’n fles om de eerste zomerdag mee te vieren, een verjaardag, of zoals nu na een mooie proeverij. 90 WA punten. Drinkperiode tot 2026.

Een fijne avond voor liefhebbers. Wie zich verdiept in riesling, heeft daar een leven lang plezier van, is mijn overtuiging. David en Felix brengen het beste op dit gebied samen, en da’s gemakkelijk. Je hoeft geen kenner te zijn om te profiteren van hun aanbod, waarvan ze aangeven ‘dat enkele van de beste wijnen van de wereld’ er deel van uitmaken. Zo is het.