Italië tegen de wereld

By
1318
Italië tegen de wereld
Wijnaffiche

“Ik ga de wijnsociëteit missen”, zegt Ronald Fibbia. Hij gaat in Italië wonen en in Verona werken.  Wij zullen Ronald missen, zijn deskundig commentaar, maar vooral zijn twinkelende pretoogjes als hij zegt “Dít is mijn wijn” en daar óók poëtische notities bij geeft. Veel succes in Verona! Wijnkelner Ronald neemt afscheid met een stoere themaproeverij: Italië tegen de rest van de wereld. En daarin natuurlijk bijzondere wijnen.

Garofoli 2006, Metodo Classico Brut Riserva

Een hele mooie metodo classico gemaakt van 100% verdicchio, dat komt niet veel voor. Mijn aantekeningen zijn heel positief: appel in de neus, wat boter en toast. Bloemetjes ook. Aangename en plezierige mousserende wijn. Het mooiste commentaar (en toen was het nog vroeg op de avond) komt van Kees: deze wijn springt in de neus en komt tot de hersens aan toe…

Musar Jeune 2010, Libanon

Gemaakt van drie druivensoorten: chardonnay, viognier en vermentino. Lichtgele kleur, mineraal, ronde aandronk en veel concentraat met duidelijke bitters, flink nahangend en goede balans. Geen wijn die opvalt door fruitcharmes, maar meer door concentraat. Een echte witte eetwijn.

Cervaro della Sala 2009, Antinori, Umbria

Hartendiefje van Ronald. Gemaakt van chardonnay en grechetto. Voorname chardonnay neus met veel hout. Goede balans, mooie zuren en fijn concentraat. Noël noemt dit een beschaafde wijn. Paul gaat uit zijn dak: boter, abrikoos, amandel en mineraliteit, zacht van zuren. Wint van een Puligny-Montrachet 2008 van Vincent Girardin.

Santufili 2005, Mocavero, Salento

Gemaakt van primitivo, de Italiaan staat naast twee zinfandels, ik vind dit een hele mooie serie. Just ruikt krenten, rozijnen, stevige toost, mineralen en gedroogd fruit. Een belegen bruine rand en in de neus mooie tertiaire tonen. Lekker gerijpte wijn die daardoor voorname tonen heeft ontwikkeld, kreupelhout ook. De wijn is goed in balans, goede zuren, mediumlange afdronk en ook nog een straf toontje van tannines. Bij het langer snuffelen aan de wijn ruik ik caramel, espresso en leer.

Zinfandel Directors Cut 2009, Francis Coppola

Paarse rand, vol en warm met morelkers. Doet mij denken aan syrah, maar blijkt dus zinfandel/primitivo te zijn. Jonge en wilde wijn, sappig met mooie zuren, hoge doordrinkfactor. Pretentieloos maar erg goed. Prestatie van de filmregisseur/wijnmaker.

Le Vigne di Zamo 2008, Refosco, Colli Orientali del Friuli

Deze wijn staat naast een Bourgueil van Jacky Blot. Ik vind beide wijnen erg moeilijk. Gebruinde rand, lees ik in mijn aantekeningen, ondoordringbare kleur, rijke rubbertonen, later wat framboos en voor mij onplezierige zuren. Claartje noemt de wijn nog niet in balans. Liefhebberswijn. En die zijn er!  Jan ruikt koffie en chocolade, proeft veel zuren die geleidelijk zachter worden en later ruikt hij ook nog laurier en eucalyptus.

Falesco Montiano 2005, Lazio

Een 100% merlot wijn. Zwartrode kleur met een kardinaalrood randje. Zeer expressief met morelkers en goed ingekapseld hout (oud hout), goede rondeur en voor mij rauwer en boerser dan de volgende wijn. Lekker! Mooi op dronk. Een beetje een Parkeriaanse wijn, noemt Nello dit.

Catena Alta 2008,  Malbec

Deze wijn is nu prachtig op dronk. Zwartrood met paarse rand. Ik val als een blok voor het bouquet: dat is voornaam! Edel, zeer edel met mooie sigarenkistjesgeur, Mon Cherie kersen en chocolade. Rondeur en prachtige balans. Ronald ruikt kardemom. Er zit ook espresso en mocca in de neus. Hangt mooi na.

Volpaia 1997, Chianti Classico, Coltassala

Hartendiefje van Ronald. Gemaakt van 96% sangiovese en mamolo. Er zijn proevers die de wijn dood verklaren, als zich een discussie ontspint over de leeftijd van deze wijn. Een dame van veertig, is die versleten? stelt Nello schalks een retorische vraag… Gelukkig zijn er de liefhebbers van een belegen glas. Dimph ruikt bloemen en laurier. Ronald ruikt eucalyptus en potloodslijpsel. Die boerse neus heeft kreupelhout en amandelkoekjes. Heel veel kracht met een piepklein zoetje in de aandronk, dat geeft de wijn charme. Gerijpt mooi glas Chianti.

De proeverij brengt het potentieel van Italië goed over het voetlicht. Nu nog eens gaan proeven in Verona…