Overzicht blogberichten

Het verschil tussen goede en grote wijnen
By in ,

Het verschil tussen goede en grote wijnen

Goede wijn
behoefte geen krans. Zo luidt het gezegde. Een goede wijn verschaft veel
plezier, maar etst zich doorgaans niet in het brein. Een grote wijn daarentegen
is onvergetelijk. Veel proevers kunnen zich wel herinneren welke grote wijn bij
hen het wijnvirus heeft aangewakkerd. In deze proeverij staan wijnen op tafel
die de potentie hebben om zo’n grote wijn te zijn; voor veel proevers heeft een
Grand Cru Classé zo’n rol gespeeld in hun liefhebberij. De proeverij van Henk
Vermeer is klassiek van opzet: witte Bourgogne en rode Bordeaux. Met enkele
grote wijnen. 

 

De witte
Montagny 2009 1er Cru van Caves de Buxy is een lekkere chardonnay, fruit
getypeerd, prettig om te drinken. 

Meursault
Poruzot 2009 domaine Jobard Morey

Een wereld
van verschil met de Montagny. Deze chardonnay is mineralig en heeft een
duidelijk stinkertje. Kees noemt de wijn stuivend, met hazelnoot en boenwas.
Nello determineert vannile, hout en boter. De wijn heeft een goede nervositeit,
zegt hij. Ik vind de wijn een goede balans hebben, geconcentreerde smaak met
amandelbitters. Heel rijk, een grote wijn. 

We proeven
lekker gerijpte Bordeaux, de eerste twee series steeds een linker- en
rechteroever-wijn. Cos Labory 2007 Saint Estéphe en Prieuré Lichine 2007
Margaux
, zijn twee Grand Crus zoals die in 1855 zijn geklasseerd. Deze wijnen
krijgen heel positieve commentaren: veel finesse, verfijning, elegantie.
Allemaal woorden die horen bij klassewijnen. Ernaast staan een Grand Cru Saint
Emilion, Château la Commanderie en een Pomerol, La Croix Saint Georges

Château
Duhart Milon Rotschild 2008 Pauillac

Hartendief
van Henk. Schitterende wijn die vrij complex is: aardse geuren, kersen, tabak,
veel verfijning. Een perfecte balans met goede bitters. Voor nu duidelijk een
eetwijn, rijk en fluwelig. 

Château Yon Figeac 1999 Saint Emilion Grand Cru

Nog een wijn
uit de twintigste eeuw, het jaar dat Feyenoord kampioen werd, het
televisieprogramma Big Brother een nieuwe dimensie gaf aan reality tv, Marinus
Veltman en Gerard ’t Hooft de Nobelprijs voor Natuurkunde in ontvangst namen.
De Saint Emilion is nu à Point, helemaal uitgerijpt. Rozen in de geur,
mineralen ook. Een geweldige geur die indruk maakt, terwijl de smaak een wat
storend bittertje heeft. Een kniesoor die zich daardoor uit het veld laat slaan
bij het genieten van deze wijn. 

Château
Pichon Longueville-Baron 2006 Pauillac

Een zwartrode
kleur, vleestonen in de geur en een fris-kruidige smaak, zegt Claartje. Veel
concentraat, zegt Toos, krachtige neus met drop, paddestoelen, bos. Mijn
aantekeningen: vanille en een anijsimpressie in de geur, expressiever dan
Comtesse, melkchocolade.Perfecte balans. 

Château Pichon Longueville-Comtesse 2006 Pauillac

Hartendief van Henk.Vegetaal, tabak, drop en tannine, zegt Claartje. Rijp
fruit, chocolade in een zwoele neus, aldus Toos, een sappig glas. Mijn aantekeningen:
laurier en gekookte pruimen in de geur, cacao ook, nog veel potentieel in deze
wijn met een goede balans, alles klopt. Veel verfijning, een grote wijn. 

Schitterende
proeverij.

Prachtige proeverij Herken de Duitser
By in ,

Prachtige proeverij Herken de Duitser

Een simpel idee is lang niet altijd simpel uit te voeren. Berry Marinussen laat ons de Duitse wijn herkennen, in zes series van twee wijnen, met steeds één Duitse wijn. Goed idee. Berry selecteerde dertig mogelijke flessen, proeft ze door, en beleeft zo toch zeker twee mooie maanden, om voor ons één mooie proeverij samen te stellen. Mission accomplished. We proeven prachtige wijnen. Echt niet vlot te herkennen. Ook al omdat er enkele curieuze druiven op tafel staan, curieus in Duitsland zoals zweigelt, syrah en grüner veltliner.

Reichsrat van Buhl, Riesling 2013 Brut, Pfalz

Wie wijnmaker is bij het befaamde champagnehuis Bollinger heeft een toppositie. Mathieu Kaufmann is de éérste chef de cave die zelf vertrokken is – alle andere zijn er gepensioneerd. Kaufmann is nu de wijnmaker van deze sekt, die door enkele proevers prompt voor een champagne werd aangezien. De wijn is dan ook supermooi met tonen van appels, peren, kweepeer, leisteen, brioche. Een geur waar je aan blijft ruíken. Goede balans en mooie zuren. Méér een eetwijn dan een aperitiefbubbel.

Grüner Veltliner 2014 trocken, Weingut Künstler Rheingau

De mooiste wijn uit de eerste serie staat naast het befaamde Weingut Knoll uit Oostenrijk. Die is prachtig, maar magiër Künstler is net iets verfijnder. Viooltjes in de geur, goede zuren en hoge bitters, dit is een fraai glas. Hans beargumenteert dat deze wijn te expressief is voor een Duitse wijn. Claartje ruikt buxus, Willem Jan lychees, ananasfruit en mandarijnenbitters in de smaak.

Château d’Antugnac 2013 Terres Amoureuses Haute Vallee

In de tweede serie is niets mis met de chardonnay 2014 van Bernard Koch uit de Pfalz.
Jasmijn, vuursteen, mineralen, vettig en mooie zuren. Maar… chardonnay uit Limoux kan geweldig zijn, zoals deze d’Antugnac. Er is veel aan te ontdekken en te genieten. Ik val helemaal voor de prachtige balans die zich openbaart na een
geur met brioche, roomboter en perzik. Bij terugruiken lijkt het alsof het fruit zich steeds nadrukkelijker manifesteert, wow! Vanille in de smaak, prettige zuren. De wijn krijgt louter positieve commentaren: peer en hout (Henk), elegant (Claartje), vanille, hazelnoot, perzik en mooie amandelbitters (Kees).

Schwarz 2011 Zweigelt Neusiedlersee

De curieuze Duitse Zweigelt kan niet in de schaduw staan van zijn Oostenrijkse vriendje. Eric benoemt paars, besjes en vanille, zoethout en vooral ook een dikkere constitutie. Gerard ruikt rode bes en frambozen, Noël aardbei en veel fruit, modern gemaakte wijn. Mijn aantekeningen: kersen, vanille en kruidnagel, soepel concentraat, het lijkt alsof we deze wijn te jong proeven, veel aardbei in geur en smaak, stevig glas. Ik vind dit een hele mooie wijn voor bij een wildgerecht, reebiefstuk of hazenrug.

Spätburgunder 2011 Bernard Huber, Cuvee R Grosses Gewachs

De Paapse cuvee van Bryczeks’ Morey Saint Denis is in alles net wat minder dan deze Duitse pinot noir, die indruk maakt. Een klein zoetje in de geur, die zich langzaam als een pauwenstaart steeds meer opent. De pinot noir kenmerkt zich door hoge zuren, er zijn ook mineralen proefbaar in de afdronk. Een echte klassieker, oordeelt Rob.

Ziereisen 2009 Jaspis Syrah, Baden

Berry heeft lef. Een Duitse syrah naast een Franse Cote Rotie zetten (Delas 2010  Seigneur de Maugiron). Maar hier toont zich
zijn kennis… dit hartendiefje van Berry zet de Franse wijn in de schaduw. De Cote Rotie 2010 is fraai: een rijke neus met morellenkersen, veel inhoud, een echte wildwijn. Willem Jan geeft er de voorkeur aan, hij benoemt rozen, cerise, amandelschaafsel en zoete kersen. Zelf vind ik de Baden wijn een stuk verfijnder, prachtige geur met zoethout, balans, een wijn die álles heeft, zuren, bitters, mineralen, wat chocolade.

Tot slot proeven we twee zoete wijnen.

Gewürztraminer 2005 Hugel, Vendange Tardives

Kees ruikt mango, Hans benoemt een groenzweem in het goudgeel, grapefruit, botytris, amandelspijs en amandelpit, mandarijnenbitters in de smaak, abrikozen. Mijn aantekeningen: grapefruit, botytris, prachtige balans heeft deze levendige wijn met een geweldige zoet/zuur balans.

Clemens Busch Riesling Spätlese 2008 Marienburg 1er Lage

Deze wijn heeft zo’n hoge zuurgraad dat ik aan een eiswein moet denken. Hartendief van Berry, de mooiste spätlese die ik ooit heb gedronken, zegt hij. En die deelt hij met ons! Hans benoemt rozijn, groene thee, boenwas, petrol, rob benoemt ananas. Ik vind de neus wat gesloten, heel levendige wijn.  

Memorabele proeverij met gewaagde keuzes die allemaal zijn gebaseerd op grondige kennis van Berry.

 

 

Blindproeverij om land, streek en druif vast te stellen: kunnen we determineren of is het raden naar….?
By in ,

Blindproeverij om land, streek en druif vast te stellen: kunnen we determineren of is het raden naar….?

Les Damodes in Nuits Saint Georges

Claartje
Grielis laat ons blindproeven. En wel heel erg blind: in twee van de vier
series (van drie wijnnen ieder) wordt alleen aangegeven dat de wijnen ieder uit
een ander land komen. Nou, vooruit:  ook
dat één wijn van twee, en de twee andere van één druivensoort zijn gemaakt. Dat
helpt … 😉 In de andere twee series weten we tenminste nog dat alle drie de
wijnen uit één en hetzelfde land komen; de rest mogen we er zelf bij raden.

 

In de eerste
serie staat duidelijk herkenbaar een Sauvignon Blanc, zó stuivend dat de wijn
wel uit Nieuw-Zeeland moet komen. Dat doet-ie dan ook, de wijn van Peter
Yealands. De eerste wijn leek mij typisch Duits, qua neus, prikkeltje, moderne
en sappig fris, en dat klopte bijna: het is de Colonjes Knapse Witte 2014 uit
Groesbeek. Knap gemaakte wijn. Helemaal eens trouwens met René van Heusden in
zijn laatste column in PersWijn deze week: Nederlandse wijn moet je níet anders
proeven, die moet je gewoon langs dezelfde meetlat leggen als Franse, Spaanse
etc. Deze van Colonjes kan dan gewoon méé. 
De derde wijn was een Chenin Blanc van Cederberg 2014 (ZA); ik vond ‘m
moeilijk te plaatsen door de mix van frisse en wat rijpere tonen, iets
biscuit-erigs; weer een bewijs dat ZA mooi en interessant wit maakt.

Eén land,
drie streken. De tweede wijn kom mij wel bekoren. Klassieke, ambitieuze neus,
toef hout en kruiden, behoorlijke tanninestructuur nog. Mijn wilde gok was
Priorat, maar het bleek een Graves 2010 Chateau Maillard. Over de derde wijn
was discussie. De documentatie spreekt over spreekwoordelijke leer- en
stalgeuren als typisch St. Joseph, maar volgens mij en een aantal andere
proevers was deze wijn niet helemaal zuiver, te snel geouderd.

In de derde
serie (“Drie Landen”) eerst een pinot noir van Brogsitter, de Ad Aram 2012, met
nogal wat restzoet, wat een aantal proevers aan de Nieuwe Wereld deed denken.
Een mooie tweede wijn, met kersenbonbons, wat alcoholisch wellicht, maar toch
indrukwekkend. Het blijkt een Portugese wijn: de Torais 2007 van Herdade de
Torais. De derde wijn, wat gesloten, suggestie van vleesjus in de neus, met een
soepele aanzet en rijpe tannines, komt van de andere kant van de grens: het is
een Toro 2008 (Bodegas Fariña, Gran Collegiata Campus).

Tja, en dan
die laatste serie. “Een Land, drie streken”. Wat hebben we nog niet gehad, qua
land waar je wel drie streken zou moeten kennen? Italië. Zo heeft een proever,
bekent hij,deze serie benaderd. Ik denk (en weet) dat hij niet de enige
was…  Nou, dan is de eerste wijn een
Nebbiolo, de tweede een Chianti Classico, en de derde zal dan wel uit Zuid-Italië
komen. Veel proefnotities met ‘zuren’ maar niet van de Proefkampioen, die
twijfelt mede daardoor aan Italië. Terecht: de Barolo blijkt een Nuits Saint
Georges Les Damodes 1er Cru 2011 van Domaine de la Vougeraie (Les Damodes, nu
ik ’t tik besef ik dat ik die een tijdje geleden proefde bij Fourcroy, en ja
daar vond ik m ook al lekker),de Chianti transformeert ineens in een Margaux
(Desmirailles 2010; rijpe bessen en iets bloemige neus, hout, vol, eerder lage
zuren, nog wat drogende tannine) en dat “Zuid” hadden we in ieder geval goed: het
blijkt een Rhônewijn uit 2007, de Vin de Monsieur le Baron de Montfaucon.
“Lekker” staat er in mijn aantekeningen, en warm, kruidig fruit, zwoel, vol, intens,
en toch fris en in balans.

Ik heb niets
opgeschreven over de uitdrinker: Alvear Pedro Ximénez de Añada 2011 Montilla
Moriles DOC.  Deze wijn kreeg 100 punten
van Robert Parker, en ik heb me bij het proeven volledig gefocust op of de wijn
die alle honderd waard is. Erg lekker, en typisch dikke, geconcentreerde PX.
Jazeker, 100 punten is wel erg veel. 


blindproeven is aan mij persoonlijk niet besteed; lesjes in bescheidenheid
biedt het leven al meer dan voldoende, maar we hebben wel weer een paar mooie
wijnen geproefd; dank daarvoor Claartje! 

Verslag en
proefnotities Rob van Ginneken

Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou er van – hou er niet van
By in ,

Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou er van – hou er niet van

Je kunt
secuur uitzoeken welke wijn-spijs combinatie passend is. Je kunt ook gewoon
lekker gaan uitproberen. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet
van. Zoals het spelletje met bloemen waar je de blaadjes afhaalt. Twan
Vermeulen is van het uitproberen. Met zijn zonnige inborst zet hij het bord
voor je neer en beveelt aan: geniet ervan! Zo gezegd, zo gedaan. 

Samen met
kookmaatje Maarten tovert ons “proefmonster” Twan het volgende op tafel: in
sinaasappel gegaarde zeebaars met amandelmousse, mango en paling | risotto met
pistachenoten, groene asperges en fluweelpootjes (golden enoki) | lamsrack met
oosterse kruidenjus, pompoenpuree en knolselderij met sugarsnaps |  gepocheerde kweepeer met frambozengelei en
sabayon met mascarpone. 

We proeven
achtereenvolgens een Portium cava brut, bij een amuse van garnaal, Pogiobello
2014 van ribolla gialla bij zeebaars, Grechetto 2014 di Fillipo bij risotto,
Monterè 2013 Corvina van Tinazzi bij lam en Anna Alonso Moscatel del Douro bij
de kweepeer. 

Wat zo leuk
is aan dit menu is dat je ziet dat we heus niet altijd die eeuwige chardonnay
hoeven te schenken, of de sauvignon blanc, riesling. Ribolla Gialla, Grechetto,
Corvina, het zijn uiterst originele keuzes. Ondertussen delibereren we gerust
dat het een lieve lust is, als we vinden dat een combinatie niet echt botert. Bij
het heerlijke dessert is de Moscatel eerder een strijdmaatje dan complementair.
Zó gedronken is de wijn prima, in combinatie met het gerecht worden gerecht of
wijn niet mooier. Moscato d’asti wordt gesuggereerd. De origineelse suggestie
is een rode wijn bij het dessert. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou
er niet van. Het blijft een kwestie van smaak. 

Di Fillipo
Grechetto colli martani 2014

Witte wijn
van een autochtone druif uit Umbrië. Ik heb een zwak voor grechetto, sinds ik
die in Umbrië voor het eerst dronk. Een fijne wijn met perzik in de geur en hap
sap concentraat, je verlangt naar een volgend glas. Martijn ruikt hooi en
bloemen. De risotto had een zoetje in de smaak (afgeblust met vermouth)
waardoor de wijn nét iets minder tot zijn recht kwam.

Tinazzi Cà dè
Rocchi Monterè 2013 Ripasso Valpolicella

Wijn gemaakt
van de corvina druif, wijn die blij maakt. Met kersen in de geur, licht
pruimen, goede balans, nog wat taninne. Pittig glas, dat prima combineert met
de lamsrack. 

Op het gebied van wijn en spijs ben ik een
beetje een bangerik en raadpleeg vaak vier, vijf boeken om tot goede
combinaties te komen. Maar ik heb geleerd dat de mooiste combinaties vaak op de
tweede dag te proeven zijn, als ik wat in de fles bleef proef met wat ik
toevallig op die dag eet. Er is veel te zeggen voor het ongecompliceerd
benaderen van wijn en spijs, gewoon lekker proeven, zoals Twan.

Ontdekkingstocht door Noord West Spanje
By in ,

Ontdekkingstocht door Noord West Spanje

Descurbre
España, is het thema van de proeverij van Just Krijn. De wijnen komen uit Noord
West Spanje, vooral uit de streken die boven Portugal liggen: Galicië en Asturia.
Just heeft verschillende wijnbedrijven zelf bezocht, vaak kleinere bedrijven
die nog niet exporteren naar ons land. Ik zie na de proeverij véél sterren bij
mijn aantekeningen staan, een goed teken. En altijd leuk: we proeven weer heel
curieuze druiven. 

Streek
Cangas, Abarin druif

De Albarin
blanco druif mag niet worden verward met de Albariño. Albarin blanco is een
curieus druifje dat op minder dan 50 hectare staat aangeplant in vooral
Asturias. De druif rijpt vroeg en is goed bestand tegen meeldauw, schrijft
Jancis Robinson. De druif geeft florale wijnen met wat kruidigheid en een vrij
hoge zuurgraad. 

Bodega Chacón Buelta

Bodega Chacón
Buelta 2014 Nibias albarín blanco

Een
etiketloze fles, meegekregen van de wijnbouwer. Een heel fijn eerste glas, deze Nibias… want
ja, metéén goede zin. Super expressieve buxus en citrus geur, een feest in het
glas, frisse zuren en mooie bitters. De wijnbouwer heeft geen website. Dit is
een trouvaille waar een slimme wijnnhandelaar zijn reputatie glans kan
geven.  

Monasterio de
Corias 2013 Viña Grandiella
gemaakt van albarín blanco vind ik in alles net
even wat minder, omdat de geur ingetogen is en dat feestelijk stuivende
ontbeert. Amandelen in de geur, soepel en mooie balans. Willem Jan krijgt de
prijs voor de mooiste omschrijving van de proeverij: als calvados zonder de
alcohol. 

Bodega Vidas
2013 albarín blanco

Het verhaal
van deze bodega is prachtig. Jonge mensen, werkloos, zoals zoveel Spaanse
jongeren helaas, die besluiten dan een eigen wijnbedrijf te beginnen. Een van
de eigenaren is een scheikundige, altijd handig in een wijnbedrijf, om de
geheimen van het terroir en mineraliteit te doorgronden. Wie dit glas proeft,
gúnt de wijnbouwer meteen het allerbeste, dat zijn bedrijf een groot succes mag worden. Amandel en hazelnoot in de geur,
limoen in de smaak en het fris van de zee, zegt Paul poëtisch. Mijn
aantekeningen zijn prozaïsch maar bevestigen de kwaliteit: geur met citrus en
boter, prettige balans, een wijn met karakter. 

Streek
Ribeiro

Triay 2014
Monterrei godello

Munt, groene
kruid en mandarijn (Eric), steen/mineraal, witte perzik, subtiele bloesem en
rijke smaak (Claartje). Mooie wijn! Bloemrijk, rozen en viooltjes, hap sap, je
hebt zo’n zin in een volgende slok, uitstekende balans en veel charme. 

Witte crianza

We proeven
drie witte crianza wijnen, allemaal met houtrijping. De 100 Montañas 2013 van
albarin blanco van Bodega Vidas
heeft een gesloten geur, waar wat amandel in
doorkomt, het is geen allemansvriend, dit glas, maar alleraardigst: soepele
wijn, goede balans met een zoet-bittere afdronk. Dan proeven we wel een
albariño: Mar de frades 2011, Rias Baixas. Deze crianza heeft citrus en een
botertje in de geur. Lekker fruit, appel (Henk). Ik ruik een zeebriesje, zout.
Frisse zuren, hap sap, aangename balans.

De Guitian godello fermentado en
barrica 2012
maakt indruk als complexe wijn. Geweldig lekker, hier zit alles
in, appel, vanille en hout (Henk), drop en anijs (Claartje). Ik ben in het
begin een beetje uit het veld geslagen door de wijn, want ik ruik natte walnoot
en oud frituurvet. Oef, wat gaat dat worden? Maar dan komt ook een aardse toon,
bloemen en viooltjes. En veel rondeur, volheid, perzik. Een onorthodoxe en
fraaie wijn. 

In de serie
authentiek rood staat de wijn die voor mij dé wijn van de proeverij is. 

100 Montañas
Bodegas Vidas 2013 gemaakt van carrasquin

De kans dat
we vaker carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Jancis Robinson heeft de
druif (uiteraard) in haar standaardwerk staan. Maar de druif (die verwant is
met Albarin Negro) komt in de officiële statistieken niet voor. Er zijn slechts enkele tientallen hectares mee beplant, zeer lokaal. De wijn heeft
een lage zuurgraad en wordt vooral voor rosé gebruikt, schrijft Robinson. Nou,
dan zijn de wijnmakers van Vidas ware tovenaars, want wat is dit een lekker
glas wijn! Cerise, kersen en lavendeltonen, zoethout een zacht bittertje
(Willem Jan), kersen, prima smaak en balans, een doortimmerde wijn (Rob). Een
explosie van morellenkersen ruik ik. Mineralen, complexiteit. Veel vanille en
hout in de smaak, heel krachtige wijn waar het brein vrijwel automatisch een
wildgerecht bij denkt. Fijn brein!

Heerlijke
proeverij.

Autochtone Italiaanse druiven voor witte wijn
By in ,

Autochtone Italiaanse druiven voor witte wijn

Schitterende coöperatie Nals Margreid

Iedereen
heeft wel zijn geluksmomenten: het moment dat je een sigaar opsteekt, het
glaasje Calvados na een diner, lekker dat uurtje hardlopen na het werk, het
beluisteren van Californië Dreaming van Mamas and the Papas, en ja… ik heb dat
bij het proeven van gekke druifjes. De proeverij Italiaans wit van Hans
Lodewijkx is er een om mijn hart op te halen. Veertien flessen van vermentino,
pigato,erbaluce, garganega, biancolella, pecorino, verdicchio en ja ook enkele
meer bekende zoals de moscato en de pinot bianco. 

 

Anselmi
Capitel Croce 2013 Veneto

Gemaakt van
garganega. Speelse wijn (Noël), kruidig en vettig (Toos), ananas, honing en
sinaasappel (Willem Jan), aangenaam volle afdronk (Gerard). Mijn aantekeningen:
buxus, goede inhoud, goede zuren. 

Claudio
Mariotto Derthona 2011

Gemaakt van
de Timorasso, uit Piemonte. Kruidig, mint en… medicijnkastje (Berry), banaan en
perzik (Kees). Mijn aantekeningen: opvallende wijn, kruidig en laurier,
kardemom, veel power, bitters en enorm lang nahangend. Een gastronomische wijn. 

Garofoli
Podium 2012 Castello di Jesi

Gemaakt van
verdecchio, tre bicchierri Gambero Rosso. Héél mooie wijn, viooltjes in een
verfijnde neus, veel inhoud, sappig, mooie mineralen. 

Tenuta
Spinelli 2014 Pecorino Artemisia Offida

Gemaakt van
de pecorino druif en ook tre bicchieri Gambero Rosso, dus de hoogste
beoordeling van de Italiaanse wijngids. Mooi complex, goede balans, heerlijk
(Cobie), botertje, bloemig, perzik (Toos). Mijn aantekeningen: amandel in de
geur, excellente balans, heel veel citrus, goede harmonie, mooie bitters.
Hartendief van Hans. Mooie wijn uit Marche. 

Het zicht vanuit Nals Margreid op de omgeving

Nals Margreid
Sirmian Pinot Bianco 2014

Hartendief van Hans. Een wijn uit
het Noordelijke Trentino. Dit vind ik de mooiste en meest verrassende wijn uit
de proeverij, de wijn is gemaakt door een coöperatie. Heel frisse zuren, in de
geur wat brioche, gist en viooltjes. Hap sap, je verlangt naar de volgende
slok, perfecte balans en lang nahangend. 

Recioto di
Soave 2013 Agostino Vicentini

Grapefruit
(Paul), sinaasappeltonen, honing en rijpe ananas (Willem Jan), caramel en moca
(Kees), een brede smaak en niet alleen maar een dikke wijn, toast, beukennoten
(Just). Mijn aantekeningen: Turks fruit, roomboterimpressie en honing,
uitstekende balans. 

Fijne
ontdekkingsproeverij.

Wijnen van syrah, krachtig, peperig, aantrekkelijk
By in ,

Wijnen van syrah, krachtig, peperig, aantrekkelijk

Op domaine Pichon worden hooggelegen wijngaarden met paard bewerkt.

Na zijn
Penfolds proeverij brengt Gerard van Avendonk nu een proeverij met als thema
syrah of shiraz? Syrah is een druivensoort die goed gedijt met veel zon. De
druif geeft zijn beste  wijnen in een
warm en droog klimaat, zoals Australië. Daarom is een vergelijking tussen syrah
en shiraz interessant. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Gerard
blijkt als de flessen zijn uitgepakt drie syrah op tafel te hebben gezet naast
zeven shiraz. Zijn voorkeur is duidelijk, zoveel is zeker. 

 

In de eerste
serie staat een Australische en een Zuid Afrikaanse wijn. In de tweede serie
twee Franse en een Zuid Afrikaanse wijn. De Franse wijn is bijna twee keer zo
duur als de stevige Fram Swartland 2014. 

Pichon familie

Domaine
Christophe Pichon Saint Joseph 2009

Een heel mooi
glas met een zekere verfijning. Cobie ruikt venkel, anijs, drop. Noël ruikt stal
en chocolade. Hij noemt de wijn een beetje vlakjes. Mijn aantekeningen: soepel
en goede zuren, peper in de geur. Later ook melkchocolade. 

De Côte Rotie
2013
van hetzelfde domein kreeg 18 maanden houtrijping. De wijn is nog veel te
jong. Noël noemt de neus klein, ruikt viooltjes, ervaart tandplak en noemt de
wijn een tikje stoffig. 

In de derde
serie een Italiaanse syrah en Australische shiraz. 

Planeta 2010
Maroccoli

Hartendief
van Gerard. Deze Siciliaanse wijn komt van wijngaarden met 5.000 wijnstokken
per hectare, iedere wijnstok geeft twee kilo druiven. Nello is heel positief:
peper, tabak en herfstbos, goed sap met fijne zuren. Claartje benoemt bouillon
en peper, chocolade en een jammige smaak. Martijn noemt de bitters wat
overheersend. Mijn aantekeningen: peper, kreupelhout, licht pruim, anijs en
drop, iets alcoholisch, wat mint en goede balans. Mooie wijn van de Maroccoli
wijngaard. 

Wolf Blass
2012 Gold Label Barossa Valley

Vijftien
maanden gerijpte wijn, die naar mijn gevoel nog zeker een jaar of vijf mag
liggen. Piepdonkerzwarte wijn, inktig, een diepe kersengeur, zwoele aanzet en
dan ontzettend veel kracht en body. Mooi nieuw hout. Martijn prijst de
zuurgraad en benoemt kersen, leer, tabak en kaneel. Toos ruikt mocca en
chocolade. Nello bramenconfiture. 

Een goed idee
van Gerard om tussendoor een glas champagne te schenken om de mond te
verfrissen.  

In de laatste
serie staan drie prachtige Penfolds shiraz. 

Penfolds
Bin128 Coonawarra shiraz
proeven we uit 2008 en 2009. Berry noemt de 2008
kruidig met meer frisheid en hap sap aantrekkelijkheid, je verlangt snel naar
een volgende slok. Ik heb de indruk dat de wijn op het moment wat gesloten is,
zwoel met een bitter en een mooie balans. 2009 vind ik een fractie mooier:
rijk, zwoel met wat rozen in de geur, sjepdrop en pepermunt. Een echte eetwijn.
Berry benoemt fruitella in de geur, floraal, drop, gestoofd fruit. 

Penfolds St.
Henri 2008

Een wonder
van blenden. Shiraz in deze wijn is afkomstig uit maar liefst zes gebieden:
Barossa Valley, Eden Valley, Mc Laren Vale, Clare Valley, Adelaide Hils en
Longhorn Creek. En dan zit er ook nog cabernet sauvignon in uit drie streken:
Barossa Valley, Coonawarra Valley en Border Town. Alle druiven zijn apart
gevinifieerd. Vijftien maanden houtlagering. De mooiste wijn van de avond, zegt
Berry resoluut. Bijna zwart met in de geur speculaas, chocolade, zwarte bessen.
Ik val helemaal voor de geweldige geur: geparfumeerd, bramen, nieuw hout,
tabak, heel rijk en voornaam. Meteen de hap sap slikreflex. Een prachtig glas!

Rode Marsannay trekt steeds meer aandacht
By in ,

Rode Marsannay trekt steeds meer aandacht

De beste wijngaarden liggen deels in Chenôve

Marsannay is de
Noordelijkste AOC uit de Côtes de Nuits. De wijn is afkomstig uit  de gemeenten Marsannay-la-Côte, Couchey en
Chenôve. Éenvierde van de wijngaarden levert witte en roséwijn, de rest een
rode wijn die steeds meer aandacht en waardering krijgt. The Wine Advocate
schreef vorig jaar een heel lovend proefverslag van Domaine Fournier. Decanter
heeft volgende maand een reportage over Marsannay. Er zijn géén Premier Cru
wijngaarden, de wijngaarden Longerois en Clos du Roy komen wellicht in de
toekomst in aanmerking om te promoveren naar deze status. Peter van den
Besselaar biedt met zijn proeverij zicht op de rode Marsannay. Met champagne
als indrinker en Sauternes als uitdrinker is dit een klassieke proeverij. 

Leclère-Pointillart
Champagne Premier Cru Prestige

Gemaakt
van 33% Pinot Noir, 33% Pinot Meunier, 33% Chardonnay, 5 jaar geouderd. Heel
zuivere champagne, wat brioche, licht viooltjes, peer en meloen. Elegante smaak
en goede vulling.

We
proeven vier domeinen. Marsannay 2012 Veilles Vignes, Domaine Bernard Bouvier heeft
een mooie pinot noir geur waarin Toos en Henk kersen vaststellen, veel fruit. Marsannay
2011 Vieilles Vignes Closerie des Alisiers
is gemaakt door Stéphane Brocard,
een zoon van de gerenommeerde wijnmaker Jean Marc Brocard uit Chablis. Een true
to type Bourgogne, het meest toegankelijk zegt Toos én lekker, aldus Paul.

Domein
Fournier

Pa
Jean Fournier maakte wijnen die véél jaren flesrijping nodig hadden om enige
charme te gaan tonen. We proefden de topwijngaard Clos du Roy uit 2000 en 1998.
2000 is een jaar met flesverschillen, we hebben geen optimale wijn op tafel.

Clos du Roy

Marsannay
1998 “Clos du Roy”, Domaine Jean Fournier

Deze
wijn brengt nog wat stroefheid op de tanden, zeventien jaar oud! Prima
drinkbaar zegt Noël, die bitters en tabak determineert. De oude wijn heeft een
belegen geur, van herfstbos, wat dadels zegt Eric, nog stevig, nog fruit,
boerse wijn.

Zoon
Laurent Fournier is zijn wijnen duidelijk meer op de finesse gaan maken. Hij
kwam in 2001 in het bedrijf en vanaf 2003 is hij zijn vader als wijnmaker
opgevolgd. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd.

Marsannay
2011 “Clos du Roy”, Domaine Jean Fournier

Een
pleaser, zegt Paul, een gulle en boerse wijn. Nello benoemt leer, tabak, fijne
zuren en zoete tannines. Berry ruikt wat speculaas, rozen, vanille en kersen.
De kracht en complexiteit maken deze wijn de topper van de proeverij.

Marsannay
2011 “Trois Terres” Vieilles Vignes, Domaine Fournier

We
proeven deze wijn van drie wijngaarden van kalk- mergel en zandsteengrond, met
wijnstokken die zijn aangeplant in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. De
gemiddelde opbrengst is slechts 30 hl./ha. Véél te jong nog, maar duidelijk een
wijn met veel finesse en verfijning. Nog gesloten, zegt Nello, die dikke
tandplak vaststelt. Veel elegantie, zegt Paul.

Marsannay
2011 ‘Clos des Portes’ Monopole Jean Michel Guillon & Fils

Dit
is een andere stijl wijn. De  vergistingstijden van Guillon zijn langer en
koeler dan normaal (4-6 weken ipv 2-3 weken) en bijna al zijn wijnen gaan op
100% nieuw hout. De favoriet van de wijnliefhebbers die een stevig glas
waarderen. Fluwelige wijn, zegt Paul. Nello benoemt kersenconfiture, moerbei en
stallucht. Rob is liefhebber van de wijn die hij complex, rijp en zoet noemt.
Volgens Allen Meadows (Burghound.com) behoort Jean Michel Guillon tot de top 5
beste wijnmakers van Gevrey-Chambertin.

Domaine
de l’Alliance 2009 Sauternes

Dit
domein bestaat pas sinds 2005, dit is dus de vierde oogst. Een wijn waar ik
lyrisch over ben, zegt Toos, die lychees proeft. Een voluptueuze wijn met mooi
fruit slechts 13 hl/ha opbrengst. Het domein ligt in Fargues, de moeite waard
om naar te zoeken!

Bestuderen van bijzondere Bourgognes
By in ,

Bestuderen van bijzondere Bourgognes

Of het nu een
liefelijke lentedag is waarop je de vogels voor het eerst weer hoort kwetteren,
een zilte zomerdag met een lunch aan zee, een woeste winterdag met
sneeuwstormen, Bourgogne drinken is altijd passend. Maar toch… Bourgogne past
het beste bij heerlijke herfstdagen met slagregens, grijs en somber weer,
waarbij je mopperend thuiskomt vanwege onverwachte files of door
blaadjes-op-de-rails vertraagde treinen. Liefst maak je een houtkachel of open
haard aan, anders herlees je dicht bij de verwarming een Tom Poes en Ollie B.
Bommel bundel, die altijd eindigt in een eenvoudige doch voedzame maaltijd in
het kasteel. Kleur de herfst met Bourgogne!

 

Noël Geisen
kent de weg in Bourgogne, kent de verschillen in de jaren en zet van
vriendelijke coöperatiewijn tot aristocratische grootheid geregeld op tafel.
Een selectie van zijn interessante en leerzame proeverij, waarin we bijzondere
bourgognes bestuderen.

Mâcon Azé
Cuvee Acacia 2011Cave d’Aze

Wie alleen
naar de kleur kijkt, vergist zich vlot een jaar of vijf tot tien bij het
inschatten van de leeftijd. Deze oud goudkleurige wijn van 100% chardonnay krijgt
de kleur door rijping op acaciahout. Eikenhout is natuurlijk het meest gebruikt
voor wijnvaten, maar er wordt ook kersenhout gebruikt in Veneto voor ripasso
wijnen, kastanjevaten voor port en dus acacia vaten voor deze Bourgogne. Zoete
wijnen van petit manseng, muscadelle en mauzac werden altijd al op acacia vaten
opgevoed. Acacia vaten geven minder houttoasting dan eiken vaten, maar wel
structuur en body, terwijl het fruitkarakter meer nadrukkelijk naar voren komt.
De meningen over de wijn lopen uiteen. Toos zegt dat de wijn weinig geur heeft,
Kees benoemt hazelnoot en bloemen. Nello complimenteert de wijn met goede
nervositeit en vitaliteit. Ik vind de wijn reuze geschikt als culinaire wijn,
bij de maaltijd: peer en amandel in de geur, een zweem van honing en een lichte
oxydatieve toets. De wijn heeft veel bitters in de smaak en is karaktervol.
Heel interessant glas.  

Mâcon-Vilages
2011 Lieux-dit Clos de Mont-Rachet, Vignerons de Buxy

Een
chardonnay van een andere coöperatie, die veel herkenbaarder is dan de Macon
Azé. True to type. Paul benoemt narcis, meloen, mineralen en boterigheid.
Claartje ruikt bouillon en een botertje, de wijn is nog straf en heeft een
lange afdronk. Mijn aantekeningen: stinkertje in de geur, da’s best prettig.
Een strakke wijn, bepaald geen allemansvriend, in de geur citrus en mineralen,
de wijn is mooier en mooier naarmate de wijn langer in het glas staat. De wijn
komt van een kalkhoudende wijngaard met klei en kalksteen van 6 hectares in het
centrum van Savigny sur Grosne, de monniken van de abdij van Cluny maakten hier
vroeger al wijn. 

Givry Premier
Cru Les Grand Pretants 2009 Michel Sarrazin

Hartendief
van Noël. Het is té gemakkelijk om een link te leggen naar de naam: een wijn
die grote pret brengt. Flauw grapje. Maar de commentaren bij deze wijn zijn
veelzeggend. Nello zegt: de wijn is lactaal en lekker. Toos klasseert de wijn
als elegant en verfijnd. Ik heb de pech dat 
ik deze wijn proef na de Morey Saint Denis, die als tweede stond
opgesteld, daar heeft de wijn wat last van. Dit is een stevige wijn met inhoud blijkt
uit mijn aantekeningen, met in de geur aardbei, tabak en kruidnagel. 

Morey Saint
Denis Cuvee Pape Jean Paul II 2009 Chistophe Bryczek

Deze wijn
brancht Henk in bij onze werkavond en de wijn kreeg toen gemengde reacties,
sommigen vonden de wijn tegen oxydatie aanzitten. De wijn is gemaakt van een
wijngaard met oude stokken uit 1920. Paul noemt de wijn zááálig vanwege de
zoete tannines. Ik ben ook liefhebber van deze cuvee, die stevig in de alcohol
zit, maar verder louter positeve gevoelens en associaties oproept: mocca,
caramel, rondeur in de mond, goede zuren en fijne balans, hangt lang na.
Prachtige wijn. 

Er gaat
weinig in de wijnwereld boven een mooi uitgerijpte Bourgogne. We proefden twee
13 jaar oude wijnen van wijnbouwers en twee 16 jaar oude wijnen van
wijnhandelaren-opvoeders. Kijk, daarvoor is het nou fijn lid van een
wijnsociëteit te zijn, want zulke wijnen móeten uit een liefhebberskelder komen
om ze met regelmaat te kunnen proeven. 

Chorey-les-Beaune
2002 Domaine de Terregelesses

Typische Noël
wijn, goed gevonden in een bescheiden AC en schitterend geouderd. Tabak,
aardbei, mooie zuren en fris (!) zegt Kees. Kersen, laurier, rokerig,
amandelen, zegt Eric. Zoethout vindt Berry. Eaux de vie in de geur, heel brede
neus die als een pauwestaart uitwaaiert, heel mooi, elegante wijn. 

Côtes de
Nuits Villages ‘Les Perrières’ 2002, Domaine Desertaux-Ferrand

Zo mogelijk
nog mooier, prachtige balans. Een geur met van alles: herfstbos, paddestoelen,
toffee, een stinkertje, thee, rozen, leer, kersen, drop. Een stevige wijn met
mooie zuren. 

Savigny-les-Beaune
‘Le Village’ 1999, Henri de Villamont

Ja, daar is
de putjeslucht, zegt Paul, die hij miste – voor hem een karakteristek voor
gerijpte Bourgogne. Maar hi ruikt ook gebrand hout, aardbei en chocolade. En
oxydatief-positief. Mooie uitdrukking. Mijn aantekeningen: kardemom, herfstbos,
kruidig en prachtige balans. Mineralig. Moet nu wel gedronken worden. 

Volnay 1999
Domaine Camille Giroud

Hartendief
van Noël. Wijn om diep van onder de indruk te zijn: pauwestaart brede geur met
cederhout, laurier, tabak en rozen, zelfs wat turf, enorm breed. De wijn smaakt
elegant, verfijnd en met veel finesse. Toppertje. 

Heerlijke
proeverij.