Bestuderen van bijzondere Bourgognes

By
1368
Bestuderen van bijzondere Bourgognes

Of het nu een
liefelijke lentedag is waarop je de vogels voor het eerst weer hoort kwetteren,
een zilte zomerdag met een lunch aan zee, een woeste winterdag met
sneeuwstormen, Bourgogne drinken is altijd passend. Maar toch… Bourgogne past
het beste bij heerlijke herfstdagen met slagregens, grijs en somber weer,
waarbij je mopperend thuiskomt vanwege onverwachte files of door
blaadjes-op-de-rails vertraagde treinen. Liefst maak je een houtkachel of open
haard aan, anders herlees je dicht bij de verwarming een Tom Poes en Ollie B.
Bommel bundel, die altijd eindigt in een eenvoudige doch voedzame maaltijd in
het kasteel. Kleur de herfst met Bourgogne!

 

Noël Geisen
kent de weg in Bourgogne, kent de verschillen in de jaren en zet van
vriendelijke coöperatiewijn tot aristocratische grootheid geregeld op tafel.
Een selectie van zijn interessante en leerzame proeverij, waarin we bijzondere
bourgognes bestuderen.

Mâcon Azé
Cuvee Acacia 2011Cave d’Aze

Wie alleen
naar de kleur kijkt, vergist zich vlot een jaar of vijf tot tien bij het
inschatten van de leeftijd. Deze oud goudkleurige wijn van 100% chardonnay krijgt
de kleur door rijping op acaciahout. Eikenhout is natuurlijk het meest gebruikt
voor wijnvaten, maar er wordt ook kersenhout gebruikt in Veneto voor ripasso
wijnen, kastanjevaten voor port en dus acacia vaten voor deze Bourgogne. Zoete
wijnen van petit manseng, muscadelle en mauzac werden altijd al op acacia vaten
opgevoed. Acacia vaten geven minder houttoasting dan eiken vaten, maar wel
structuur en body, terwijl het fruitkarakter meer nadrukkelijk naar voren komt.
De meningen over de wijn lopen uiteen. Toos zegt dat de wijn weinig geur heeft,
Kees benoemt hazelnoot en bloemen. Nello complimenteert de wijn met goede
nervositeit en vitaliteit. Ik vind de wijn reuze geschikt als culinaire wijn,
bij de maaltijd: peer en amandel in de geur, een zweem van honing en een lichte
oxydatieve toets. De wijn heeft veel bitters in de smaak en is karaktervol.
Heel interessant glas.  

Mâcon-Vilages
2011 Lieux-dit Clos de Mont-Rachet, Vignerons de Buxy

Een
chardonnay van een andere coöperatie, die veel herkenbaarder is dan de Macon
Azé. True to type. Paul benoemt narcis, meloen, mineralen en boterigheid.
Claartje ruikt bouillon en een botertje, de wijn is nog straf en heeft een
lange afdronk. Mijn aantekeningen: stinkertje in de geur, da’s best prettig.
Een strakke wijn, bepaald geen allemansvriend, in de geur citrus en mineralen,
de wijn is mooier en mooier naarmate de wijn langer in het glas staat. De wijn
komt van een kalkhoudende wijngaard met klei en kalksteen van 6 hectares in het
centrum van Savigny sur Grosne, de monniken van de abdij van Cluny maakten hier
vroeger al wijn. 

Givry Premier
Cru Les Grand Pretants 2009 Michel Sarrazin

Hartendief
van Noël. Het is té gemakkelijk om een link te leggen naar de naam: een wijn
die grote pret brengt. Flauw grapje. Maar de commentaren bij deze wijn zijn
veelzeggend. Nello zegt: de wijn is lactaal en lekker. Toos klasseert de wijn
als elegant en verfijnd. Ik heb de pech dat 
ik deze wijn proef na de Morey Saint Denis, die als tweede stond
opgesteld, daar heeft de wijn wat last van. Dit is een stevige wijn met inhoud blijkt
uit mijn aantekeningen, met in de geur aardbei, tabak en kruidnagel. 

Morey Saint
Denis Cuvee Pape Jean Paul II 2009 Chistophe Bryczek

Deze wijn
brancht Henk in bij onze werkavond en de wijn kreeg toen gemengde reacties,
sommigen vonden de wijn tegen oxydatie aanzitten. De wijn is gemaakt van een
wijngaard met oude stokken uit 1920. Paul noemt de wijn zááálig vanwege de
zoete tannines. Ik ben ook liefhebber van deze cuvee, die stevig in de alcohol
zit, maar verder louter positeve gevoelens en associaties oproept: mocca,
caramel, rondeur in de mond, goede zuren en fijne balans, hangt lang na.
Prachtige wijn. 

Er gaat
weinig in de wijnwereld boven een mooi uitgerijpte Bourgogne. We proefden twee
13 jaar oude wijnen van wijnbouwers en twee 16 jaar oude wijnen van
wijnhandelaren-opvoeders. Kijk, daarvoor is het nou fijn lid van een
wijnsociëteit te zijn, want zulke wijnen móeten uit een liefhebberskelder komen
om ze met regelmaat te kunnen proeven. 

Chorey-les-Beaune
2002 Domaine de Terregelesses

Typische Noël
wijn, goed gevonden in een bescheiden AC en schitterend geouderd. Tabak,
aardbei, mooie zuren en fris (!) zegt Kees. Kersen, laurier, rokerig,
amandelen, zegt Eric. Zoethout vindt Berry. Eaux de vie in de geur, heel brede
neus die als een pauwestaart uitwaaiert, heel mooi, elegante wijn. 

Côtes de
Nuits Villages ‘Les Perrières’ 2002, Domaine Desertaux-Ferrand

Zo mogelijk
nog mooier, prachtige balans. Een geur met van alles: herfstbos, paddestoelen,
toffee, een stinkertje, thee, rozen, leer, kersen, drop. Een stevige wijn met
mooie zuren. 

Savigny-les-Beaune
‘Le Village’ 1999, Henri de Villamont

Ja, daar is
de putjeslucht, zegt Paul, die hij miste – voor hem een karakteristek voor
gerijpte Bourgogne. Maar hi ruikt ook gebrand hout, aardbei en chocolade. En
oxydatief-positief. Mooie uitdrukking. Mijn aantekeningen: kardemom, herfstbos,
kruidig en prachtige balans. Mineralig. Moet nu wel gedronken worden. 

Volnay 1999
Domaine Camille Giroud

Hartendief
van Noël. Wijn om diep van onder de indruk te zijn: pauwestaart brede geur met
cederhout, laurier, tabak en rozen, zelfs wat turf, enorm breed. De wijn smaakt
elegant, verfijnd en met veel finesse. Toppertje. 

Heerlijke
proeverij.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)