Overzicht blogberichten

Geweldig thema in maidenproeverij: technische versus authentieke wijnen
By in ,

Geweldig thema in maidenproeverij: technische versus authentieke wijnen

Cobie Vissers
eerste proeverij. Ze verontschuldigt zich dat ze als een docente voor de klas
staat. Niet nodig. Vinden we op zijn tijd best fijn. En zo horen we dat er 54
technieken zijn om wijn te maken. Als iemand een wijn als ‘gemaakt’ beschrijft –
Nello heeft er een neus voor – dan is dat meestal geen compliment. Maar Cobie
merkt terecht op dat er tegenwoordig nauwelijks meer écht beroerde wijnjaren
zijn, zoals twee generaties terug 1968 of 1972. Door de techniek is het
algehele niveau van wijnmaken enorm gestegen. 

Die techniek
slaat misschien wel door als er houtkrullen worden toegevoegd aan wijn, om de
fraaie vanilletonen te creëren die een wijn krijgt na rijping op barriques. Of
als wijn uit verschillende landen en terroirs toch hetzelfde smaakt omdat er
laboratoriumgisten zijn gebruikt. We proeven blind twee crémants, twee witte
wijnen van sauvignon, twee chardonnay, twee keer drie rood en een dessertwijn
na. 

We proeven
een Crémant d’Alsace van de coöperatie van Hunawihr en een Crémant de Loire van
het kleine Langlois Château, de eerste is van pinot noir, de tweede van
cabernet franc. De voorkeuren liggen uiteen onder de proevers. Ik vind de
Elzasser een tikje eendimensionaal, de Loire ook eenvoudig maar heel prettig en
licht mineraal. 

Domaine du
Haut Perron 2014 Touraine

Meteen een
hartendiefje van Cobie. Nello determineert banaan, snoepjes, brood en goede
zuren. Moderne wijn. 

Claude Lafon 2013 Reuilly ‘La Raie’

HansL geeft
de voorkeur aan deze wijn: schoner, mineraler, meer plezier. Heel expressieve
geur met buxus, jasmijn en passiefruit. Betere balans is ook mijn gevoel. 

Of mijn smaak
nou enorm is verbeterd? Ooit zag ik de chardonnay 2013 van Louis Latour uit de
Ardeche
aan voor een hele hoge Bourgogne – in de vorige eeuw. Ik vond de wijn
nu matig, net als Kees die ‘dunne wijn’ oordeelt. 

Macon Mancey
2009 Henri de Villamont

Aangenaam
zacht, zegt Rob. Amandel, noten en abrikoos, zegt Kees. Zeer rond, gul en met
goede zuren, zegt Paul die een écht goede neus heeft voor witte
kwaliteitswijnen. Karaktervolle wijn. 

In de eerste
rode serie staat maar een wijn die me echt aanspreekt, ik geloof dat dat de
klassieke wijn is. De moderne Châteauneuf du Pape kan me niet bekoren, net als
de veel-waar-voor-je-geld-maar-na-een-glas-vervelende Argentijnse malbec. Ook
al staat er Rothschild op het etiket. 

Château Haut Surget 2011 Lalande de Pomerol

Hartendief
van Cobie. Ik vind het wel mooi, dat zo’n Pomerol boer de anderen de loef
afsteekt. Dus even gegoogled. En ja hoor, op de website zien we de vierde
generatie wijnboer, met foto’s van opa en de kleinkinderen en zelfs kinderen die
wijnen uitschenken op een beurs of bij een proeverij. Dit is duidelijk een
familiebedrijf. Sympathiek. En… hé, daar zien we meneer Hubert de
Bouard (Angelus) die consultant is bij dit bedrijf. Nou dat verklaart waarom
deze wijn zo goed is. Eric noemt de wijn rustiek met een impressie van olie en
kers. Noël benoemt evolutie, drop en een bittertje. Ik ben helemaal enthousiast
over deze wijn: leer, tabak, stal en mocca. Lenig en elegant, fijne wijn met
ceder in de geur, heel veel karakter. 

In de derde
serie worden we gefopt door Cobie. Naast de zuidfranse wijn van marselan staan
twee precies dezelfde flessen “fucking good wine 2013” van Neleman. Eén ervan
is behandeld met hypoventilatie, een soort mixer waarmee je meer lucht in de
wijn kunt brengen. Nou, het ontluisterende feit: ik heb de twee wijnen niet als
hetzelfde herkent. De wijn met hypoventilatie vind ik ‘moeilijk’ staat in mijn
aantekeningen: gesloten neus, ontoegeeflijk en stoffig. Ik hoor Just en
Claartje wel positieve proefnotities geven. Die geef ik ook bij de onbehandelde
wijn: kreupelhout in de geur, leer, een slikreflex bij de wijn in het glas, open
wijn met goede balans en een impressie van bittere chocolade. Een zekere
elegantie ook. 

Techniek,
zoveel is duidelijk, daar moet je meerdimensionaal naar kijken. Het is helemaal
niet zo slecht, maar maakt wijnen zelden écht adembenemend.

Applaus voor
deze fijne eerste proeverij.

Kunnen we rouwdouwers van beschaving onderscheiden? Saint Estèphe en Saint Julien.
By in ,

Kunnen we rouwdouwers van beschaving onderscheiden? Saint Estèphe en Saint Julien.

Een klassieke
proeverij. Er staan rouwdouwers naast beschaving in mijn eigen proeverij: Saint
Estèphe naast Saint Julien. De Saint Estèphe wijnen staan bekend  als solide, gestructureerde wijnen van steeds
betrouwbaardere kwaliteit. Vroeger wat ongepolijste, rouwdouwerige wijn. Saint
Julien zijn beschaafde wijnen, wat ingehouden. Het summum van harmonieuze,
geurige, smaakvolle rode wijn met subtiel bouquet. Kunnen we die twee
onderscheiden? 

We starten
met twee bubbels, waarbij een Crémant d’Alsace 2009 van Muré met 48 maanden
‘sur lattes’ de voorkeur krijgt van verschillende proevers boven de champagne
van Leclère-Pointillart (Premier Cru Brut Nature).
De eerste is meer op fruit
gemaakt, in de tweede zijn mineralen sterk aanwezig.

Serie 1

Le Lys de la
Haye 2011 Saint Estèphe
wint aan kwaliteit met lucht. Eric determineert cassis,
koffie, caramel, rook, jodium en laurier. Château Serilhan 2009 Saint Estèphe
heeft eucalyptus, gebrand hout, bramen en cassis.

Château
Gloria 2011 Saint Julien

Voor mij de
mooiste wijn uit de serie: elegant, ceder, tabak, rijk. Cobie benoemt koffie,
chocolade en mocca.

Serie 2

Château
Gloria 2009 Saint Julien

Bloedmooie
wijn. Erg goed met veel body, zegt HansH. Nello is kritisch: ceder, tabak, te
gemaakt. Paul benoemt bramen, ceder, toast, mooi fruit, eucalyptus, goede
zuren. Mijn aantekeningen: mocca en chocolade, leer en tabak, heel rijk!

Château
Meyney 2010 Saint Estèphe
is nog gesloten. Nello ruikt moerbei. Paul bramen en
boerse kracht. Kees benoemt wat stroeve tannines en een wat droge afdronk. Château
de la Hay 2009 Saint Estèphe
krijgt positieve commentaren en maakt indruk: sappig en complex
(Nello), boers én slank met chocolade en rondheid in het middenstuk (Paul).

Serie 3

Château Cos Labory 2004 Saint Estèphe

Aards,
paardenstal geur, heel mooi. Martin benoemt kersen, leer, tabak, een pepertje.
Just determineert kreupelhout, chocolade, bonbonbloc, een klein zoetje, braam
en zwarte bes. 

Château
Beychevelle 2004 Saint Julien

Open wijn,
rondeur, vol en krachtig. Mineralen ook. Voor veel proevers is dit de mooiste
wijn van de avond. Just: koffieboontjes, mocca, gerookt, pure chocolade, rondeur,
espresso. Mooie zuurbalans. Martin: krachtig, zacht met een bittertje. Paul
noemt de wijn te mooi om waar te zijn. 

Château Cos
Labory 2005 Saint Estèphe

Hap sap, op
dronk met toch nog potentieel. Just: zoet van bramen, klein zoetje, amarene kersen,
vers gebrande koffie en licht gebrande cacao. Zoet van bramen. Martin:
krachtige wijn met zachte aanzet. 

Bij de
geblindeerde uitdrinker kreeg iedereen de vraag om het jaar aan te geven;
sommige proevers zaten er twintig jaar naast. Ürziger Wurzgarten 1994 Riesling
Auslese, Karl Erbes,
is een hemelse wijn.  

Verrassende Griekse wijnen: vooral de autochtone druiven maken indruk
By in ,

Verrassende Griekse wijnen: vooral de autochtone druiven maken indruk

Twee wijnen
zijn geblindeerd van de proeverij van Griekse wijnen, geen van de proevers
denkt aan merlot. De andere Griekse wijnen zijn gemaakt van autochtone druiven,
en die proeven we niet vaak. Xinomavro, Agiorgitiko, Limnio, Mavroudi,
Mavrotragano, Malagousia, het duizelt een beetje als je die namen leest, laat
staan dat je ze kunt onthouden. Dat is natuurlijk anders als een wijn indruk
maakt, dan werkt ons brein toch zo dat je wilt onthouden welke wijn het is en
waar die van gemaakt is. Kostas Iossifidis is te gast om uit eerste hand
toelichting te geven op de wijnen. Bekende wijnschrijvers als Hugh Johnson
wijzen al jaren op de potentie van Griekenland en welke mooie wijnen er vandaag
komen. 

Deze wijnen
zijn verrassend voor mij, zegt Claartje bij de eerste serie. We proeven een
wijn uit Peloponnese, een droge muscaatwijn uit Samos en een wijn uit Epanomi.

White Dot
2014

Gemaakt van
80% Moschofilero en 20% Roditis. Lekker fris, zegt Claartje, citrus, mooie
zuren, bloemetjes. Ik ruik ook bloesem, een ideale terraswijn in de zomer.

Malagousia
2015 Ktima Gerovassiliou

Stuivende
neus met heel veel fruit (appeltjes, perzik, abrikozen), zegt Kees. Noël denkt
aan viognier. Maar de wijn is helemaal gemaakt van de Malagousia druif die bijna
was uitgestorven en nu aan een come-back bezig is. Ik ben onder de indruk van
dit heel serieuze glas: heel expressierijk, buxustonen, mooie balans. 

Koroniotis
Nemea 2011

Fraaie wijn
met een goede p/k verhouding. Morellenkersen in de geur, expressieve neus met
een klein bittertje in de smaak. Later ook tuf en mocca. Eric ruikt zoethout,
cacao en kers, iets van verbrand hout en rubber. Noël noemt de wijn een
charmeur.

Château Julia
2010

Aangenaam
open geur, laurier, veel rondeur. De wijn is gemaakt van merlot. HansH benoemt
veel extractie, modern gemaakt, hij ruikt leer. Paul benoemt jodium, bramen,
pruimen, tabak en drop. Cobie noemt de wijn aangenaam, met kleine neus. Noël
mist wat zuren en betitelt de wijn als medicinaal. Een geweldige wijn voor in
restaurants van schouwburgen, want de wijn komt uit Drama. Maar de smaak is dat allerminst, een drama, de wijn is gemaakt onder auspiciën van Michel Rolland. 

Dyo Elies 2011

Wijn uit
Naousa, gemaakt van Syrah, Merlot, Xinomavro. Modern gemaakt, zegt Noël,
tandplak, syrah zuren, vet. De wijn biedt inderdaad een mondvol, ook duidelijk
nog tannines aanwezig, dus bewaarpotentieel, hoge zuurgraad. Heel serieuze en
rijke wijn.

Avaton 2011
Gerovassiliou

Poeh, deze
man Gerovassiliou kán wijnmaken. Deze wijn uit Epanomi is gemaakt van de
druiven Limnio, Mavroudi, Mavrotragano. Claartje noemt de wijn heerlijk en
elegant. Voor mij de mooiste wijn van de avond.Prachtige
geur! Laurier, drop, leer. Een echte eetwijn met veel rondeur en souplesse.

Costa Lazaridi 2012

Wijn uit Attica,
gemaakt van Cabernet Sauvignon, Agiorgitiko. Michel Rolland heeft ook
bemoeienis met deze wijn die een gouden medaille kreeg op een Frans
sommelierconcours. Die sommeliers herkenden dan de kwaliteit die er echter nog
uit moet gaan komen, want de wijn is nu véél te jong. Het is een beetje een
bekkentrekker. Noël noemt mint en laurier in de geur, ik ruik tabak, leer en
drop. Veel bitters nog. Het is de moeite waard deze wijn over drie, vier jaar
nog eens te proeven. Zit misschien nu wat in de pubertijd. 

Perfecte dessertwijn

Samos Nectar
2011

Gemaakt door
de coöperatie van ingedroogde druiven en drie jaar fustrijping. Dan krijg je
een geweldenaar die perfect is als dessertwijn of om bij te filosoferen.
Lichtbruin, koffie, krenten, rozijnen, caramel, sinaasappel, toffee, stroperig
met een goede balans. Schitterend glas wijn. 

De kwaliteit
van Griekse wijn is van dien aard dat we de komende jaren geregeld zo eens een
Griekse wijn blind naast meer bekende gebieden kunnen gaan zetten. Want proeven
doen we niet alleen met de tong, maar ook met de ogen, het brein en onze
oordelen. En blind proeven is dan het eerlijkst! Griekse wijnen verrassen,
zoveel is duidelijk.

Elzasser wijn: van het simpelste tot de vineuze hemel
By in ,

Elzasser wijn: van het simpelste tot de vineuze hemel

Het is een
hele tijd geleden dat we een proeverij hadden van de Elzasser wijnen. Wat
zonde, dacht ik, bij de proeverij van Claartje Grielis. Het gebied is zó de
moeite waard. Ik heb een zwak voor proeverijen die zijn samengesteld na bezoek
aan de regio zelf. Claartje haalde de wijnen een luttele week eerder in La
Douce France. En waar ik óók een zwak voor heb: van de allersimpelste basiswijn
tot hemels vocht. Met enkele heerlijk curieuze druiven. Helemaal top! 

 

Crémants van
Emile Boeckel uit Mittelbergheim

Starten met
twee bubbels, een feestje. De tweede herken ik als chardonnay en realiseer
mezelf: dat kan niet in de Elzas. Jawel dus, Boeckel heeft een perceel met
chardonnay en maakt daarvan een serieuze crémant. Met iets meer bitter en iets
zwaarder dan de frivole crémant van pinot blanc. De 2013 pinot blanc heeft een
rinse geur, appeltjes, brioche, een heel frisse smaak met finesse en elegantie.
Fraai glas. 

In de eerste
serie staan drie witte wijnen. Pff, het is nog niet zo gemakkelijk de druiven
te determineren. Na onthullen blijken op tafel te staan: chasselas, sylvaner en
pinot blanc. 

Chasselas
2013 Cave de Turckheim

Coöperatiewijn.
Van de sympathiekste soort, wat mij betreft. Licht peer in de geur, een beetje
spritzig, een volle neus, best wel expressief in vergelijking met de andere
twee wijnen. Ja, de wijn is simpel. Maar wat geeft dat? Dit is een pure wijn,
een plezierwijn. Geef er een stukje Flammenkuchen bij en het geluk komt iets
dichterbij. 

In de tweede
serie moet ik alweer eindeloos nadenken over de druiven… kom op, dat kan toch
niet zo moeilijk zijn! Jawel dus, want Claartje laat ons drie wijnen proeven
van de curieuze Klevener de Heiligenstein. In een Elzasser restaurant zag ik
die wijn ooit op de kaart en bestelde die bij de zuurkool. De sommelier was
vriendelijk, maar resoluut: ik moest een andere wijn uitkiezen. De Klevener de
Heiligenstein kenmerkt zich door een zoetje. En dat kon niet bij de zuukool!

Klevener de
Heiligenstein 2013 Cuvée Particuliere, Jean et Hubert Heywang

Biologische
wijn. Op het etiket staat dat de wijn van deze druif een specialiteit is van de
gemeente sinds… 1742. Goeiendag! We drinken dus ook historie. Eric ruikt
jasmijn, Just amandel en marsepein. Ik moet denken aan muscat, door een
expressief fruitige toon in de geur, die zich ook kenmerkt door een stinkertje,
een zweetluchtje, abrikoos. Gerard ruikt wat honing. De smaak is helemaal in
balans. Fraaie wijn. 

In de derde
serie krijgen we twee flessen, hele zware flessen. Vaak een teken dat de
wijnboer dit een ‘betere’ wijn oordeelt, of er in ieder geval veel geld voor
vraagt. We proeven twee Grand Crus. 

Riesling 2012
Grand Cru Schoenenbourg, Dopff Riquewihr

Rob benoemt
vuursteen in de geur, en mineralen. De wijn sterft wat in de schoonheid van de
geur, zegt hij, niet zo onder de indruk van de smaak. Ik ruik brandnetels,
mineralen, een stinkertje, dit is duidelijk een serieus glas. Expressieve geur.
Stevig. Mooie bitters. 

Pinot Gris
2011 Grand Cru Schoenenbourg Dopff Riquewihr

Eric ruikt
honing, Rob mint, Kees anijs. Ik ruik vooral mineralen. Een zoete aanzet, de
wijn mist in vergelijking met de riesling voor mij wat spanning. 

De
uitdrinkers vormen een sterrenparade. Zo lekker eenvoudig als de indrinker, zo
complex en bijzonder zijn de uitdrinkers. 

Gewurztraminer 2008 Vendange Tardive, Cave de
Turckheim

Van
geselecteerde druiven, laat geoogst. HansL is kritisch: hij ruikt/proeft iets
verbrands, te zwaar botytris, zegt hij. Berry benoemt honing en mint. In deze
wijn herken ik de spanning, die ik mise in de vorige wijn. Mooi kruidige geur,
uitstekende balans. Ik ben onder de indruk. 

Gewurztraminer 2008 Selection de Grain Nobles, Dopff
Riquewihr

Onze Lieve
Heer moet meewerken om deze wijn te maken, nou ja, de weergoden dan toch ten
minste. De wijn kan alleen gemaakt worden in excellente jaren waarin de druiven
worden aangetast door de edele rotting. Een wijn met het eeuwige leven. HansL
is érg lovend over deze wijn : amandel, grapefruit toon, abrikoos en
marsepein. Mandarijntjes op sap. Mijn aantekeningen: abrikoos! Heel veel
concentraat, mooie balans, prachtige zoet/zure tonen, rondeur en Rijk met een
hoofdletter. 

Klevener de
Heiligenstein 2009 Selection de Glace

Wijn gemaakt
van druiven die zijn aangetast door vorst. Wat in Duitsland eiswein heet. Hier
komen we wat mij betreft in de vineuze hemel. Berry vindt dat ook: hoestdrankje
neus, honing, krentjes en een prachtige balans, zegt hij. Mijn aantekeningen:
mango, fudge, caramel, héél veel rondeur en zo’n smaak waar niets aan op te
merken is. Perfectie.

Werkavond: hard werken, dus eerst indruk telt!
By in ,

Werkavond: hard werken, dus eerst indruk telt!

Achttien
wijnen staan op tafel bij de werkavond. Er klinkt wat gemopper. Want ja, we
willen góed proeven. Ach, denk ik, als het niet kan zoals het moet, moet het
maar zoals het kan. Dus besluit ik mijn éérste indruk te laten tellen. De wijn
is lekker of niet, correct of niet, spannend of niet. Daar gaan we dan. 

 

Twee bubbels
naast elkaar als indrinker. I love it! 
Dat moeten we vaker doen. Want hoe vaak proef je nou sekt, cava,
prosecco of champagne naast elkaar? Mijn eerste indruk zegt dat het tweede glas
me meer aanspreekt: heel hoge zuurgraad, gist en brioche in de geur, een hele
strakke wijn, non-dosage schrijf ik in mijn aantekenboekje. En zie: het klopt!
De prettig frisse bubbel die ik voor cava aanzag, blijkt een sekt van de
winzervereinigung Freyburg-Unstrut, een mooie coöperatiewijn van
weissburgunder. Zou je me iedere zondagmorgen bij een roereitje blij mee maken.
De tweede bubbel blijkt Laurent Perrier Ultra Brut champagne te zijn met zero
dosage. Een echte liefhebbers champagne, die je eigenlijk meteen wilt
combineren met verfijnde amuses van een topchef. Of thuis met oesters, dat mag
ook. Een fijn begin van de proeverij. 

Bij de eerste
twee witte glazen vind ik de Godello 2014 uit Galicië Spanje mooier dan de
chardonnay uit Nieuw Zeeland. De witte Spaanse wijn biedt geen ‘thrill’
experience, maar is aangenaam door een goede balans, fijne zuren en een
appeltjesneus. 

In de serie
daarna een Ellerer Calmont Auslese 1988, een riesling die menig proever kan
bekoren door een mooie zoet/zuur balans, veel tropisch fruit en grapefruit.
Daarnaast een karaktervolle wijn, ik ruik oxydatieve tonen, turks fruit,
amandelen en een hoge zuurgraad in combinatie met piepklein zoetje.
Gastronomische wijn, schrijf ik in mijn aantekenboekje. Het blijkt Cour
Cheverny 2009 van Philippe Tessier, van de curieuze Romorantin druif. Een echte
liefhebberswijn. 

De eerste
rode wijn is een moeilijke, een stinkerd. Het blijkt Heerstaayen Chaam 2005
Cabernet, waarbij de leden de conclusie trekken dat deze Nederlandse wijnmaker
betere witte wijnen maakt. De Lagrein is ook een wat onbekendere druif, uit Alto
Adige proeven we Hofstätters Steinraffler 2012, een strakke wijn met nog wat
tannine en véél smaakimpressies (braam, cassis, drop, mandarijn). De
Clarendelle 2008 proef ik voor het eerst, ik ben er al enige tijd heel benieuwd
naar. Pessac Leognan van Clarence Dillon, dus het heeft een ‘air’ over zich,
een associatie met Haut Brion, dé topwijn uit dit gebied. Een restaurateur
vertelde me dat het ene jaar prachtig kan zijn en het andere tegenvallend. Ik
hoor iedereen vol lof over deze wijn, Rob is opmerkelijk lovend over deze
Bordeaux: rijp fruit, leer, een hedonistische wijn. Cobie benoemt de wijn als
erg lekker. Mijn aantekeningen zijn: licht bloemetjes in de geur, goede zuren,
gronderig, maar ook een tikje enkelvoudig. 

Brunello di
Montalcino 2008 Principesco is verduveld mooi: herfstbos in de geur, prettig
gronderig en volstrekt op dronk. Ook impressies van chocolade, tabak en rozen.
Waarom is die wijn al zo ver geëvolueerd? Château Haut Gleon 2006 Corbieres
Cuvée Muda heeft een warme aanzet en goede zuren. Mooie commentaren: kersen en
balans (Martin), lelies, complex (Cobie), zwoel en zoethout (Kees). Ik heb toch
ook een kleine azijnsteek impressie in de geur. De Toscaanse Il Colorino di
Casanova 2007 is gemaakt van de colorino druif. De geur is wat ongewoon, ik
hoor buxustonen, een tijgerhok, brandnetels. Fruit en kruiden in de wat
enkelvoudige smaak. 

Net als ik
begin te denken dat met dat ‘snelle’ proeven ik toch al gauw iets op iedere
wijn heb aan te merken – bij dóórproeven en nadenken drukken de positieve
impressies kritiek wat weg – staat ineens de mooiste wijn van de proeverij voor
mijn neus: Gevrey Chambertin 2009 Domaine de la Vougeraie. Wow! Een rijke en
voorname geur, cederhout, de wijn is à Point, volstrekt op dronk. Prachtig.
Toos kan het beste benoemen wat we allemaal proeven: mocca, laurier, drop, een
bittertje en heel mondvullend. 

Spannend is
de volgende wijn zeker: een moeilijke wijn, met een vage impressie van groene
tannines en wat chemisch/zwavel. Maar dan een prachtige smaak met veel rondeur.
Toos benoemt drop en zoethout, Henk zoete kersen en iets jodiumachtigs in de
geur. Het blijkt Château Musar 2008 uit de Bekaa Valei in Libanon, die zich nu
héél anders presenteert dan de 2007 een week eerder. 

De Pinot Noir
2011 van Loimer zie ik aan voor een Rhone-wijn, een wijn waar ik alleen
positieve smaakimpressies en gevoelens bij krijg: rozen en dadels in de geur,
kruidkoek, hap sap erg lekker, een hoge slikfactor. 

Een 100% Petit
Verdot proeven we vrijwel nooit. Nu wel. Masseria Trajone Petit Verdot 2010 uit
Lazio. Een diepdonkere kleur. Rood zomerfruit, kersen en bessen, chocolade,
pruimen en bramen, veel rondeur in een toch wel straffe smaak.Château
La Tour Carnet 2007 heeft maar 3% petit verdot, naast 40% Cabernet Sauvignon,
50% Merlot, 7% Cabernet Franc.Jaargang
2007 is goed op dronk, heeft veel te bieden (mineralen, leer, cederhout,
laurier, cassis, tabak) en laat me door een ontoegeeflijke toets toch ook denken
aan Madiran/Cahors. Een ‘dik’ gemaakte Haut Medoc. De Casa Silva 5th Quinta
Generation 2011 heeft véél karakter en is met morrellenkersimpressies en zoet
fruit, kruidigheid en wat autobanden/rubber impressie een hele fraaie Chileense
wijn. 

Complimenten
aan Nello die zich een Maestro toont in de juiste wijnen naast elkaar zetten.

Cabernet sauvignon uit de hele wereld, is het land te herkennen?
By in ,

Cabernet sauvignon uit de hele wereld, is het land te herkennen?

Haut Bages Liberal maakt indruk in onze proeverij

Toos
presenteert ‘cabernet sauvignon uit de hele wereld’. We proeven blind en
krijgen de ‘eenvoudige’ taak de geografische herkomst van de wijnen te duiden. Bij
aanvang krijgen we enige achtergrondinformatie. Cabernet wordt wereldwijd
geplant. De druif blijft altijd zichzelf: de cassissmaak is kenmerkend. Het is
een kleine, sterke druif met dikke schil. De druif houdt van warmte en heeft
mooie zuren. Toos verklapt dat wijn van druiven uit een ‘koud’ klimaat naar
paprika kan smaken; en als de wijn van druiven komt uit een ‘warm’ klimaat wordt
deze jammig. De wijnen die we proeven zijn vooral monocepages. Soms is een
ondersteunende druif toegevoegd. Zo geeft bijvoorbeeld merlot wat extra
stevigheid en structuur aan de wijn. Voorzien van deze informatie (en nog meer
op papier) gaan we volle goede moed van start.

Indrinker: Codorníu
Clasico, Cava,

Rob onderkent
frisse zuren en groene appel. Claartje vindt de mousse overdadig, terwijl ik de
mousse fijn vindt. Kees vult aan dat ie mooi droog is met lekkere zuren. Is het
een crèmant de Bourgogne? Toos laat ons niet langer in het ongewisse en onthult
de Codorníu.

Hierna
krijgen we de eerste serie van drie cabernet sauvignons blind voorgezet. Alle
drie zijn dik en donkerrood. We gaan ruiken en proeven.

1a  Kaiken
Ultra, Cabernet Sauvignon 2011, Mendoza, Argentinië

In de neus
neem ik pruimen waar en iets stoffigs. Claartje ruikt kersen, bramen, bouillon
en ook iets bedompts. Ze proeft chocolade, jam, leer, fruit en zure tannines.
Komt de wijn uit een warm gebied? Spanje?

1b Cederberg,
Cabernet Sauvignon 2010, Zuid-Afrika

Berry proeft,
net als ik, iets groens, vegetaals. De wijn heeft een zachte ronde aanzet.
Claartje proeft ook chocolade. Nello vraagt hardop wie hier ook rubber proeft.
Volgens hem moet dit Zuid-Afrika zijn; ook gezien de mooie zuren.

1c  Laus, Tinto
Reserva, 2005, Somontano, Spanje

De kleur
neigt naar bruin. Berry herkent chocolade, leer, kersen. De wijn vindt hij fris
sappig en hij suggereert Italië. Claartje proeft stroeve tannines. Paul
overruled: het moet Spanje zijn, gezien het vele hout. Hij blijkt gelijk te
hebben.

2a  Tenuta
Regaleali, Cabernet Sauvignon, 2011, Sicilië, Italië

Gerard neemt
rood fruit, kruidig, zuren, laurier en ceder waar. Paul herkent besjes,
braampjes zoet en milde zuren. Rob vindt de wijn lichtvoetig en krachtig
tegelijk. Twan proeft ook nog zuivel en zelfs yoghurt. Het kan niet op. De
meesten vinden dit een lekkere wijn en Toos zelf een prachtige.

2b Corryton Park, Cabernet Sauvignon, 2009, Barossa,
Australië

Een zoete
neus, volgens Gerard. En daarna kruidig, stevige bitters, milde zuren en groene
paprika. Twan proeft paarse Fruitella en Berry katjesdrop. Rob denkt Nieuwe
wereld; Paul Australië. Toos vindt deze wijn vooral jammig.

2c  Thummerer Valogalds, Cabernet Sauvignon,
2006, Eger, Hongarije

Rob ruikt
herfstbos, zoetje en wat minder fruit. Paul bemerkt mint, koffie en
potloodslijpsel. Twan en ik herkennen groene asperges en volgens Gerard
paprika. De herkomst hebben we allemaal mis.

3a Chateau
Musar, 2007, Cabernet Sauvignon, Gaston Hochar, Bekaa Vallei, Libanon

Ik ruik een
zoete jam en bijna PX. Terwijl ik in mijn mond rum-rozijnen‘ proef gebaart
Nello met zijn handen dat hij een explosie heeft in zijn mond. Later omschrijft
hij dat als tanninerijk en complex. Enerzijds vermoedt hij een rijpere
Bordeaux, maar daarvoor is deze niet koud genoeg. Berry proeft ceder, fruit,
zuren en tannine. Cobie benoemt: Libanees, oud (gemaderiseerd),
verfafbijtmiddel, azijn, rozijntjes, sherry, de wijn zou 1,5 jr geleden beter zijn
geweest. Ze vindt het een bijzondere stijl. Terwijl ze geen locatie noemt, was
haar eerste proefwoord treffend.

3b Château Haut-Bages Libéral, 2008, 5e cru, Pauillac,
Frankrijk

Berry zegt
eikenhout, zachte aanzet, fruit en mooie zuren. Cobie noemt groene paprika,
drop en vindt het een heel mooie wijn. Ze krijgt veel bijval. Nello benoemt
tabak, leer, elegantie en evenwicht. Meerderen noemen Bordeaux en Frankrijk.

3c  Inglenook
“1882” Rubicon Estates, Cabernet Sauvignon, 2012, Napa Valley, USA

Ik ruik licht
gebrande, zoute caramel en chocolade. En proef engelse fudge. De wijn plakt aan
de tanden. Berry zegt dik, cassis, appeltaart, modern en toch wel lekker.
Volgens Cobie ruikt de wijn naar Zwitsal, munt, eucalyptus en nog meer.
Claartje vindt de wijn eleganter dan Chileense wijn. Nello positioneert de wijn
in Californië.

Uitdrinker: Prince
Tamás, Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 2006

Gedroogde
abrikoos en ook sinaasappel. Nello schiet raak: Tokaji. 

Claartje vond
de eerste serie het meest karakteristiek. Toos vond laatste serie het meest
herkenbaar.Haar ‘hartendiefjes’ zijn Château Haut-Bages Libéral,
2008, Pauillac én Tenuta Regaleali, 2011, Sicilië.Toos, dank voor de mooie proeverij.
Voor mij is het extreem leerzaam één druif door te proeven. Als anderen dan ook
nog het herkomstgebied weten te benoemen, realiseer ik me dat ik nog veel kan
leren. Daar klamp ik me aan vast en verheug ik me op.

Verslag en
proefnotities Eric Hoepelman

Chianti Classico overtuigt
By in ,

Chianti Classico overtuigt

Het blauwe gebied is het kerngebied van Chianti Classico

Als een wijn
succes heeft, groeit vaak het wijngebied waar de wijn vandaan komt. Dat is met
Chianti ook zo gegaan. Er is een klein centraal deel waar de Classico DOCG
vandaan komt; uit dat gedeelte brengt Rob van Ginneken een selectie van wijnen
op tafel die overtuigt. Overtuigt van klasse. Overtuigend plezier. Ook binnen
het Classico gebied zijn er opmerkelijke verschillen. Die hebben te maken met
de druivensamenstelling (naast sangiovese worden 20% andere druivensoorten
toegepast), de manier van wijnmaken en hóe de wijngaarden liggen (oa
verschillende hoogtes). 

Podere
Capaccia 2012

Charmante
wijn met veel romige kersen in de geur, laurier, drop, wat peper. Expressief en
lekker rond, goede balans, hoge zuren. 

Riecine 2012

Lekker
complexe wijn met goede zuren en souplesse. Deze wijn is zo boeiend omdat je er
steeds nieuwe smaakelementen in ontdekt: leer, bosvruchten, moerbei, kersen,
kreupelhout, rozen, melkchocolade. Fantastische prijs/kwaliteit verhouding. 

Vignamaggio
Gherardino 2011

Aangename en
rijke wijn, de merlot geeft de wijn rondeur. In de geur kersen maar ook
mineralen, mint. Fluwelige smaak met lichte bitters. 

Castello di
Volpaia ‘Coltassala’ 2010

Verdorie, dit
is nog een straffe wijn, mogelijk door het rijke jaar. Kersen en lijm, lijm,
lijm, zegt Berry. Evenwichtige smaak met peperige kruidigheid. 

Poggerino
Bugialla 2012

Een
vanillebak, zegt Rob. Toch ook florale tonen, framboos, rozenimpressie,
expressieve geur met chocolade en noten. Goede balans. 

Rodano Vigna
Viacosta 2010

Een van de
mooiste wijnen van deze proeverij. Je bent liefhebber of je haat het, maar
overduidelijk is in de geur een enorme stallucht. Oók leer, mocca en koffie,
zwart zomerfruit. Excellente balans in deze wijn. 

Castello
Fonterutoli 2010 Gran Selezione

Met deze
nieuwe kwalificatie Gran Selezione willen Chianti wijnbouwers de consument een
extra handvat bieden hoe ze de beste kwaliteit kunnen kiezen. Dit is de
kostbaarste wijn uit de proeverij en die stelt bepaald niet teleur: kruiden,
laurier en kersen, overduidelijk mint. Verrukkelijke wijn, oordeelt Henk. Eric
determineert munt, dadel, fudge, caramel, leer en cederhout. Toos noemt de wijn
heel mooi en benoemt kersen, cacao en chocolade. 

San Felice Poggio Rosso 2010

True to type Chianti.Eric benoemt zoethout, herfstbos, champignons, tannine en
een bittertje. Een vrachtwagen rode kersen, schrijf ik in mijn aantekeningen.
Mooie bitters in deze wijn, héél mooie afdronk. Rijk, dik, concentraat, leer.
Uiterst boeiende wijn. 

Proeverij met
een hoog niveau.

Wijn, spijs én bier
By in ,

Wijn, spijs én bier

Je kunt naar een geweldig jazzmusicus gaan, of een klassiek
concert bijwonen. Je kunt Rembrandt bewonderen, of Marlene Dumas adoreren. Het
is leuk om daarover in dialoog te gaan, de ander te laten proeven/ervaren wat
jouw geluk is, maar het hoeft natuurlijk niet. Zo zijn er bierliefhebbers en
wijnliefhebbers. En ook genieters die het van het moment laten afhangen, de
entourage, het humeur wát ze willen drinken. Martin Berkelmans heeft het zichzelf
niet gemakkelijk gemaakt met een wijn- én bier-spijsproeverij.

We proefden een oester met komkommerspaghetti en crême van
karnemelk, zalm op een aardappelkoekje met mierikswortelcrême, een
boekweitsalade met gele en rode biet, krokante zwezerik met oesterzwammen en
zwarte knoflooksaus, Remekerkaas met een filosigaar met zoete aardappel en
dadel. Genieten dus. Het nieuwe Pollevie was de plaats van handeling. Aan de
Hofvijver is een restaurant ontstaan waar méér aandacht kan uitgaan naar wat op
het bord ligt, een wat meer serene omgeving. 

Was de wijn te prefereren boven
het bier? Meestal wel. We proefden Bubb Cremant d’Alsace, een lekkere Albariño
Martin Codax 2014 met fijne balans, een sappige-frivole Bardolino Classico 2014
van Zeni, een karaktervolle rode wijn met AOC Beaume-de-Venise Tradition 2013
van Domaine Cassan en een Madeira Barbeito 10 years old, waarbij de gedachte postvat:
váker Madeira drinken.

De gekozen bieren waren respectievelijk: St. Feuillien Grand
Cru, Geuze Boon 2012, Kriek Lambic 2014 
en Vurige Non. Bij de Kriek Lambic meende ik dat die een betere
combinatie vormde met het gerecht dan de wijn, verder steeds andersom. De
zwezerik met oesterzwammen en zwarte knoflooksaus stal de show, een verfijnd en
érg lekker gerecht.

Prachtig het jaar beginnen met Pomerol
By in ,

Prachtig het jaar beginnen met Pomerol

Het was een genoeglijke nieuwjaarsreceptie afgelopen dinsdag met
fraaie wijnen waarvan – als ik mijn oor goed te luister heb gelegd – de
Portugese Porta da Calada 2013 uit Alentejo en Château Le Bon Pasteur
1999 Pomerol op de meeste instemming kunnen rekenen. Paul had een
fantastisch charcuterie en kaasbuffet gemaakt.

De
raad-het-jaar-magnum werd het best geproefd door Toos, Noël, Berry en
Martin die sangiovese en Chianti Classico herkenden. Maar Cobie werd
winnaar met het determineren van 2011. Proficiat.

Is Jonkers (1931 – 2016) joviale levensgenieter
By in ,

Is Jonkers (1931 – 2016) joviale levensgenieter

Na het proeven van fantastische
wijnen van domaine Weinbach in de Elzas bedankte Is Jonkers de  gedistingeerde eigenaresse Colette Faller. Hij
bood haar een geschenkpakket Schrobbelèr aan. En demonstreerde de handschoenen
zonder vingertoppen. Madame Faller keek vol verwondering naar het drankje uit
een kruik, dat je kennelijk met handschoenen aan moest drinken… een
onvergetelijke gezichtsexpressie. Is maakte van dát moment gebruik om handzoenen
te geven. Hilariteit ten top. 

Er zijn talloze mooie
herinneringen aan Isidorus Jonkers en Korry. De wijnreizen natuurlijk. De
etentjes waarbij Is het likeurmuseum beschikbaar stelde. Af en toe een muzikale
bijdrage, een goochel act. Bij het twintigjarig bestaan hield Is tijdens een
royaal besprenkeld diner een bevlogen speech in zelfbedacht Frans en Italiaans.
Wie zijn olijke gezicht zag – altijd een beetje kind gebleven – werd zélf
vrolijk. 

Is heeft iedereen gefopt met zijn
distillaten door een en hetzelfde drankje te laten proeven in verschillende
kleuren. De proevers gaven verschillende omschrijvingen. Zó kon hij humorvol
bewijzen dat je niet alleen proeft met de tong, maar óók met de ogen en tussen
de oren.  

Is Jonkers is één van de leden van
het eerste uur van de Brabantse Wijnsociëteit, vanaf 1980. Hij is ruim
twee decennia lang een kleurrijk en loyaal lid geweest. Wij blijven aan hem
denken als joviale levensgenieter, altijd vrolijk en altijd bereid om vrienden
te helpen. Rust zacht.