Overzicht blogberichten

Druiven herkennen van heerlijke klassieke wijnen
By in ,

Druiven herkennen van heerlijke klassieke wijnen

De eerste proeverij van het nieuwe seizoen, ik moet een
leerzame proeverij samenstellen. Dat dacht Gerard van Avendonk. Hij kiest voor
een ongecompliceerd thema ‘Druiven herkennen’ dat áltijd gecompliceerd blijkt
als de wijn eenmaal op de tong komt. Na de voortreffelijke Bollinger champagne
proeven we twee series wit, twee series rood en  een prachtige Muscat de Saint Jean de
Minervois. 

Domaine
Christophe Pichon Condrieu 2012

Gemaakt van viognier, een wat strenge neus, perzik, wat
lychees. Rijk in de geur, zegt Eric, niet in de smaak. De smaak heeft een goede
zuurgraad. Voor mij de mooiste witte wijn op tafel, elegant. 

Eagles Nest Merlot 2008 Constancia

Gemaakt van merlot, 16 maanden houtrijping. Een donkere
kleur, roodbruine rand, stinkertje in de geur, warme aandronk en heel veel
kracht, de wijn zit hoog in zijn bitters en heeft veel karakter. 

Torres Mas
La Plana 2010 Penedes

Gemaakt van cabernet sauvignon, maar altijd wat lastig te
determineren Spaanse wijn. Met deze wijn stond Torres in 1979 ineens
mondiaal op de kaart, omdat de befaamde 1970 in een blindproeverij álle Franse
topwijnen versloeg. Deze 2010 is de veertigste jaargang. De wijn is wondermooi,
zoveel is zeker. Een geur waar je steeds iets nieuws in ontdekt: mocca, chocolade,
cacao, kersen, ladingen kersen, cederhout. De smaak is hap sap (zin in een
volgende slok), fluwelig en elegant. Grote wijn. 

Château
Montus 2001 Madiran Cuvee Prestige

Gemaakt van tannat, jong is deze wijn zo goed als
ondrinkbaar. Nee, laat ik me zorgvuldiger uitdrukken: de wijn is dan zo
gesloten dat ervan genieten moeilijk is. Dit is een druif en wijndomein die
vragen om ten minste tien jaar kelder. Ik hoor verschillende proevers die menen
dat de wijn nu na vijftien jaar pas genietbaar wordt. Maar dan krijg je ook
wat: een bijna zwarte kleur, in de geur wat koffie en chocolade zegt Berry. Ik
ruik vooral kruiden, ceder, tabak en later zelfs wat ketjap. Klassieke wijn met
veel kracht en ja… ook nog heel duidelijke tannines. 

Prachtige proeverij waarin ook Elzasser riesling, nebbiolo
uit Barolo en chardonnay uit Meursault op tafel stonden.

Grand Prix Saint Hubert: vierde plaats na intensief ruiken, slurpen, spuwen, opnieuw ruiken, determineren, wegstrepen, twijfelen, opnieuw ruiken, proeven, spuwen, etc
By in ,

Grand Prix Saint Hubert: vierde plaats na intensief ruiken, slurpen, spuwen, opnieuw ruiken, determineren, wegstrepen, twijfelen, opnieuw ruiken, proeven, spuwen, etc

De proevers aan de Grand Prix Saint Hubert (Berry, Rob, Peter, Noël, Toos en Jaap) waren
vandaag vroeg uit de veren. Zes uur opstaan, want we moeten op tijd in
Amsterdam zijn. Eenmaal daar nuttigen we een extra ontbijt, want we
willen een goede bodem leggen. Om tien uur gaat immers de eerste slok rode wijn op de
tong.

Het is in de broodjeszaak Prinsheerlijk aan de kop van de Zeedijk druk, heel druk. Dat kan liggen aan de vriendelijke prijzen, zegt Peter. Die leuke jongedames die ons helpen, oppert Jaap met goedkeurende blik. Ze hebben best goede koffie (illy), zegt Noël. Hoe dan ook, we zitten tussen Engels sprekende toeristen en in fluorescerend oranje werkkleding uitgedoste gemeentelijk werkers ons broodje te happen.

Naar buiten kijkend zie ik een terrasganger een enorm bord met frites, worstjes en eieren naar binnen werken – ik moet mijn hoofd van die vettigheid afwenden, zo net na negenen. Met een glimlach zie ik dan een bordje met hartjes: all day breakfast!

In het Barbizon hotel druppelen bekende gezichten binnen, sommige sommeliers en liefhebbers wagen jaar na jaar hun kansen. Als we binnengaan in de zaal – altijd een magisch moment, het ruikt alsof je een cave bij de wijnboer binnenstapt, héérlijk – zien we betere tafeltjes en een nieuwe opstelling.

En dan begint 45 minuten intensief ruiken, slurpen, spuwen, opnieuw ruiken, determineren, wegstrepen, twijfelen, opnieuw ruiken, proeven, spuwen, etc. Om daarna vijf kwartiertjes te gaan overleggen. Fred Nijhuis maakte een mooie line up van allemaal wijnen die in de finale staan van het 28e Proefschrift Wijnconcours.
Die eerste frivole wijn, gamay? Of toch een wijn uit Duitsland. In het eerste team zijn we het over zes wijnen snel eens, over vier wijnen blijven we praten, opnieuw proeven, argumenteren en keuzes maken. En ja, zo komt bij de moeilijkste wijn ook het wijnland Azerbaijan op het formulier. En de xinomavro uit Griekenland. Maar natuurlijk ook gewoon Nebbiolo uit Piemonte, Tempranillo uit Rioja, etc. Om kwart over twaalf kennen we de uitslag, team 1 heeft vijf goede wijnen uit tien, team 2 zelfs zeven. Dat kan wel eens een podiumplaats worden, denken we.

We wandelen op ons gemak naar Nam Kee op de Zeedijk. Daar zitten (een goed teken) meer Aziatische gasten dan Nederlanders. We genieten van de gestoomde oesters met zwarte bonen saus en daarna onder meer Tahoe met paddestoelen (een acquired taste, volgens onze voorzitter), Brocolli met knoflook, Tsa Sjieuw varkensvlees, Peking Eend, Vis in zwarte bonen saus en Ko Lu Kei kip in zoetzure saus met vruchten. Altijd een fijn moment van de dag, die traditionele Nam Kee lunch waarbij de spanning is weggevallen.

 

Eenmaal teruggaan we meteen naar de  importeur van de eerste wijn die we moesten herkennen: een Duitse Spätburgunder. En tot ons genoegen zegt de vriendelijke dame die inschenkt: “Ja, deze is wel een beetje a-typisch!” Balsem voor de ziel, want we schreven Gamay op het wedstrijdformulier. In de kapel van Barbizon staan 250 wijnen om te proeven van 46 importeurs. We kunnen de wedstrijdwijnen terugproeven (ik laaf me nog eens aan de wijn uit Azerbaijan) en alles wat we interessant vinden. Zo hebben onze deelnemers oa Condrieu, Savennnieres, Jura, Cahors, Madiran en Moezel in het glas.

Ons goed presterende tweede team heeft (met één punt verschil) net geen podiumplaats kunnen bemachtigen, maar werd verdienstelijk vierde!

De winnaars (het team Klassiekers) hebben 92 van de 150 te bemachtigen punten gescoord. Erg goed, proficiat! Je kunt HIER KLIKKEN en dan ga je naar de uitslag. De jury memoreert dat er een team is die een wijn van begin tot eind helemaal goed heeft gedetermineerd, de Etna Rosso, door Toos/Jaap/Noël. De juryvoorzitter zegt ook dat een team dat volgend jaar nog eens La Tulipe invult bij de wijnen door hem persoonlijk zal worden uitgesloten van verdere deelname. Tja, Brabantse humor… deheddeofdeheddenie…

Proefavond met contrasten
By in ,

Proefavond met contrasten

De werkavond is een proeverij met ontdekkingen van de leden. We proeven van een piepjonge
Alvarinho 2015 tot een fraai rijpe Château Poujeaux 2003. We proeven Belgische
Chardonnay van Genoels-Elderen en Slowaakse Furmint. We proeven Nebbiolo uit
Chili en Merlot uit Toscane. Voor dit verslag beschrijf ik de wijn met het
meest klassieke etiket en de wijn met het meest modernistische etiket. 

Scharshofberger
Riesling 2007 Kabinett Egon Müller

Deze wijn
geniet een mythische reputatie. Staat gewoon als derde wijn blind in de eerste
serie. Jawel, daar begint het vloeibaar geluk dus meteen mee! Ongelofelijk
fraaie riesling expressie, mooi vanille in de neus en prachtige zuren bij een
geweldige balans. Ja, allemaal superlatieven en dat is deze wijn dubbel en
dwars waard. Iedere keer een feest om te drinken. Fles Moezel met klassiek
etiket. Ik denk dat de wijn in 1910 ook met dit etiket is gebotteld. 

Kappa Toscana
2013

Hip, trendy
en typografisch. De fles met het modernistische etiket komt uit Toscane. Erg
lekkere wijn, heel kruidig (kardemom en laurier) met tonen van mocca en toffee.
Minder dan 3% autochtone druiven, 35% Syrah, 35%Cabernet Franc en 25% Cabernet
Sauvignon, aangevuld met een beetje Petit Verdot. Unieke combinatie van druiven.
Ook wat cassis en koffie in de geur. Nogal a-typische wijn, desalniettemin als
conclusie: erg lekker. 

In deze
werkavond werden twee commissies geformeerd, ter voorbereiding op de wedstrijd
en ter voorbereiding van de studiereis 2017.

Zomerwijnen - we hebben vakantie tot 20 september
By in ,

Zomerwijnen - we hebben vakantie tot 20 september

De laatste
proeverij van het seizoen staat in het teken van de zomerwijnen. Een begrip dat
ruim geïnterpreteerd kan worden. Voor mij staat het voor: wijnen die je
zorgeloos kunt drinken, die interessant genoeg moeten zijn om te boeien. Ik hou
niet van de wijnen die je gedachteloos drinkt, mwahh feitelijk drinken
wijnliefhebbers natuurlijk heel weinig wijnen gedachteloos. Een proeverij met
soms zotte wijnen. Alle wijnen zijn blind geproefd. 

Abavas Dãrzi

Met deze wijn
zijn we flink bij de neus genomen, het is geen wijn maar gemaakt van appels.
Uit Letland. En verduveld: verrassend goed! Bloemrijke neus, brede neus,
viooltjes, goede balans, hele mooi glas, goede aciditeit. HansL vat dit glas
uit Letland in één woord samen: vrolijk. Ik voeg daaraan toe: zot. 

2015 Groiss
Sommerwein

Dit is héél
letterlijk een zomerwijn. Gemaakt van 80% pinot noir 20% zweigelt, de wijn
krijgt op verschillende wijn-apps hoge waarderingen. Zalmkleurig, kleine neus,
frisse zuren. Onze leden zijn wat kritisch. Zoet, vermoeiend en eenvoudig zijn
kwalificaties. 

2012
Swanenplaats

Nederlands!
Gemaakt van Cabernet dorsa. Paarse kleur, gekoelde wijn, kleine neus, wat
onbestemd,olijven in de neus, straf nog. Moeilijke wijn, zegt Toos. Boers en
boeiend, zegt Nello. Een neus waarin lelies zich ontwikkelen, zegt Cobie. 

Zilliken 2009
Riesling 

Heel
expressief, snoepwinkel, turks fruit, toast, aandronk demi-sec maar wel goed, riesling
met verfijning, sappig, goede zuren. Claartje benoemt lichtgeel, petrol,
complexe neus, citrus, goed concentraat, lange afdronk.

Soave
Classico 2014 Gini

Pakkende
omschrijving van HansH: zomer/regen/hooi/acacia/mineraal en romig. 

Viognier 2015
Fairview

Pakkende
omschrijving van Willem Jan: citrus, appel, vanille/roomboter, hele lekkere
bitters feestje van begin tot eind. 

Nerelo Mascarlese
2013 Tascante

Licht,
sappig, vrolijk, wel veel alcohol, pinot noir karakter, kers, hoge zuren
stevige wijn.

Regnie 2012
Laforest

Kruidig,
sappig, hoge zuurgraad, tandplak, karaktervol, wijn met veel spel.

2008 Barbera
d’ Alba Burlotto

Sappig, heel
hoge zuurgraad, levendige wijn, veel concentraat, Eric benoemt amarene kersen.

Berry’s Bijzondere Bottle Battle
By in ,

Berry’s Bijzondere Bottle Battle

Berry
Marinussen heeft een proeverij met The Battle als titel. Flessen, wijnmakers,
die met elkaar de degens kruisen (figuurlijk) om te beoordelen wie wint. Geen
riesling?, vraagt iemand bij de uitdrinkers vol verwondering. Nee, want dat
verwacht iedereen van mij, zegt Berry. Hij heeft niet een gemakkelijke weg gekozen, veel voorbereiding in de
proeverij gestoken. Er staat één Duitse wijn op tafel, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de indrinker: Silvaner Alte Reben
2012 uit Rheinhessen van Gröhl.
Ik piekerde me suf wát het kon
zijn, je streept dan druif voor druif door, alleen niet aan de silvaner
gedacht.Sappige wijn, veel zuren, bitters duidelijk
aanwezig, in 2e instantie ook fijne bloemetjes.

We proeven
vier rode wijnen blind naast elkaar, steeds aangeraden, de persoonlijke
favorieten van vertrouwde wijnhandelaren
. Daarna Bourgogne naast Barbaresco
(lichtgekleurde wijnen), Madiran naast Cahors (zwartgekleurde wijnen) en daarna
drie dessertwijnen – zonder de te verwachten riesling. Het is een fijne
proeverij, Berry’s bijzondere bottle battle. Leerzaam én om te genieten. 

Favorieten van wijnhandelaren

La vieille Eglise 2013 Côtes du Marmandais

Krijgt 6,4
als rapportcijfer van de proevers. Paarsdonker, kleine neus, besjes. Willem Jan
proeft kers, ceder, paprika en oordeelt de wijn wat dun. Eric benoemt cassis,
zoet, beetje hout, drop, zoethout, stevig zuur, mondvullend, aanhoudend
bittertje, spannende wijn.

Fausto 2014
Marken

Krijgt 6,5
als rapportcijfer van de proevers. Gemaakt van Sangiovese en Montepulciano.
Biologische wijn, sappige smaak, karaktervol opdondertje. Eric benoemt krachtige
siroop, botertje, laurier. Willem Jan ruikt roos, cerise, fruitella, ruikt
zacht, kers, laurierachtig drop,

Poggio alla
Guardia 2012 Toscane

Krijgt 7,5
als rapportcijfer van de proevers. Sangiovese. Bruine rand, lekkere neus,
aangename mineraliteit en kruidigheid, verleidelijke wijn, goede zuren, fijne balans,
levendig. Eric benoemt zweet, aceton, peper, kruidnagel, rondeur, tandplak, droge
cacao. Willem Jan proeft kers, thee, leer, sinaasappelschil, aceton/medicijnen
op achtergrond, stevige nasmaak. 

Saint Cosme
2014 Cotes du Rhone

De wijn die
de meeste mensen als lekkerste duiden krijgt rapportcijfer 7,6. Willem Jan
geeft aan een volle neus met zoete vruchten, kers, jam, framboos, toontje
chocolade, behoorlijk zoet met zuurtje, plak, mag nog even. Eric noemt de geur wonderlijk:
boter, tropisch fruit, mango, ananas, banaan. Mijn aantekeningen van deze wijn van
Syrah: paarsrode rand, bloemrijke geur, erg fraai, morellenkers, volkruidige
aandronk, goede zuren, heeft een prettige smoothness, rondeur, goed sap.

Twee
lichtgekleurde wijnen

Gevrey Chambertin 2009 Les Crais, Christian Ninot et
Fils

Hartendief
van Berry. De meerderheid van de proevers kiest voor deze wijn. Uit de lichte
kleuren in het glas is het evident dat we hier te maken hebben met een druif
zoals de pinot noir of nebbiolo, blijken ze het beiden te zijn! Geouderde
kleur, lichtbruin, belegen tonen, licht rozen, aantrekkelijk spel, goede zuren,
hap sap, verveelt niet, ideale lunchwijn. Claartje is kritisch (natte doek,
dun), Rob heel positief (granaatrood, potloodslijpsel, stal, mooie balans,
lekker), HansL idem (stallucht, zoete smaak) en Willem Jan staat op het
verkeerde been door de mooie rozen in de geur. 

Barbaresco
2009 la Spinetta

Nebbiolo. Geouderde
kleur, lichtbruin, geprononceerde geur, mineraal, wat straffere smaak met meer
tannines, bitters, karaktervol. Claartje is nu milder (groene kruiden, basilicum/peterselie,
drop en koffie, bitters), Rob noemt de wijn eerder interessant dan mooi,
terwijl HansL zwarte bessensiroop determineert en een redelijke balans.

Twee
donkergekleurde wijnen

2001 Montus
veillle vignes Madiran

Inkt,
koemest, amarenekersen, zoete aanzet, zwarte bessen, bek vol wijn, snufje stal,
zegt HansL. Eric doet de wijn denken aan truffelrisotto. Rob noemt deze wijn
wat complexer dan de volgende. Mijn aantekeningen: diepzwart, houttonen
domineren. Karaktervol, sappig, tandplak, moeilijke wijn nu! ceder, goede
zuren, interessant, goed onderliggend fruit, stoofpotjeswijn. Duidelijk
voorkeur van de meeste proevers.

2000 Le Cedre
Cahors

Hartendiefje
van Berry. Diepzwart, gestoofd fruit, pruimen, ik vind de wijn een tikje
eendimensionaler, drinkt wel soepel. HansL benoemt caramel, amarenekersen,
zoete aanzet, meer tegenwicht zuren, fruit om op te kauwen, bazooka kauwgum,
het ‘gemaakte’  proeft Hans terug.

Dessertwijnen

Berry heeft
een Loupiac 2004 (doet aan een kleine Sauternes denken), een Siciliaanse
Passito 2012 (ik kreeg een visioen van Bianca Castafiore) én de altijd zeldzame
Bonnezeaux, de ultieme wijn uit de Coteaux de Layon. Die vonden de meeste
proevers dan ook het lekkerste.

2005 Chateau de Fesles Bonnezeaux

Turks fruit!Hooi,
boter, excellente balans, bittertje. Vol van leven, kan nog heel lang mee,
stroperige viscositeit, mooi spel. Herkenbaar Loire. Chenin Bloanc. Rob benoemt honing, dikke
wijn, smaak blijft achter bij neus. HansL: marsepein, geconcentreerd, mooi rond
zacht romig maar klein zuurtje te ver weg. 

Heerlijke
proeverij.

Jean Claude Mas: Languedoc wijnen om over te beraadslagen
By in ,

Jean Claude Mas: Languedoc wijnen om over te beraadslagen

Jean Claude Mas

We proeven
Languedoc wijnen onder leiding van Hans van der Horst. Uiteraard bespreken we
de wijnen. We proeven uit het gamma van Paul Mas, bestaande uit zo’n elf
domaines én wijnen gemaakt van druiven van gecontracteerde wijnboeren. Anders
dan bijvoorbeeld Fanti uit Toscane verkoopt het Franse wijnhuis de producten
onder de authentieke namen van de domeinen. Dat lijkt qua marketing nog lastig
voor directeur Jean Claude Mas. Want als één topwijn enorm de aandacht trekt,
dan straalt dat af op het hele gamma. Een voorbeeld. De Torres Black Label
1970, een wijn van merendeels cabernet sauvignon, versloeg in een blinde
proeverij ooit de gereputeerde Premier Grand Crus uit Frankrijk. Dat geeft een
enorme impuls aan het merk. Deze wijnen zijn geschikt voor een breed publiek,
zegt Hans. Hij vraagt ook een waardering uit te drukken in matig/redelijk/goed/uitstekend.
Over de hele proeverij opgeteld liggen de scores op 21 matig / 58 redelijk / 56
goed / 9 uitstekend. Interessant zijn de tegenstellingen, bij een wijn die ik
zelf uitstekend vind, zegt een andere proever matig. De wijnen maken de tongen
los. 

 

Prima Perla
Brut, Cremant de Limoux

Auteur dezes
is de enige proever die een ‘goed’ laat optekenen. Misschien zijn de proevers
voorzichtig? Ik hou van Cremant de Limoux, deze is gemaakt van chardonnay,
chenin blanc, pinot noir en mauzac. Claartje benoemt mineraal maar ook een
muffige champignon geur, Noël betitelt deze schuimwijn als leuk met een
pepertje. Mijn aantekeningen: fris, persen, citrus en goede zuren in de
afdronk.

Ile la Forge 2014 Pays d’Oc Viognier

Zeven
proevers vinden de wijn goed. Kijken naar prijs/kwaliteit is dit wat mij
betreft zelfs een topper in de proeverij. De wijn kreeg 6 maanden houtrijping,
met 60% nieuwe vaten. Rokerig en vlezig, zegt Rob. Mijn aantekeningen: verfijnd
geparfumeerd, hoge zuurgraad, een wijn met heel veel spel en bij goed walsen in
het glas ook abrikoos en lychee. 

Astelia 2014
IGP Pays d’Oc Chardonnay

Precies de
helft van de proevers oordeelt de wijn matig/redelijk, de andere helft
goed/uitstekend. Echt een wijn om te beraadslagen. De wijn kreeg 6 maanden
houtrijping. Rob is voorstander: een bek vol wijn, rijke neus en tropische
aanzet. Ik was niet onder de indruk: wat eenmdimensionaal en houtgedomineerd.
Bitters sterk op de voorgrond. 

Que Serah
Syrah 2014 IGP Pays d’Oc

Een van de
proevers oordeelt deze wijn als uitstekend, de balans slaat door naar redelijk.
Kees benoemt de wijn als zwartpaars, leer in de neus en een volle smaak met
braam, kers en pruimen. Mijn aantekeningen: wat mocca, ingetogen neus, te jong,
bitters op de voorgrond. 

Les Faisses
2014 Coteaux du Languedoc

Mooie wijn
van 60% Grenache aangevuld met Syrah. De naam refereert aan de
terrassenwijngaarden die de Romeinen hebben aangelegd. Droppige wijn zegt Noël.
Het is een van de drie wijnen waar véél overeenstemming over bestaat: goed tot
uitstekend. Rijke neus, mocca, chocolade en kreupelhout associatie. Goede
spanning en lekkere kersen afdronk. 

Terrasses de Larzac 2014 Coteaux du Languedoc

Blend van
Syrah, Mourvedre, Carignan en Grenache, Hartendiefje van Hans. Ik vind de wijn
nu te jong, stevige smaak en gesloten neus. Eric ruikt peper in de neus,
determineert zwarte bes, tabak en iets branderigs. 

Clos de Mures 2011 Coteaux du Languedoc

Hoe proeft
dan een wijn die op dronk is ? Deze wijn van Syrah met een beetje Grenache
en Mourvedre laat het zien. Hartendief van Hans. Zwartrode kleur, een neus waar
veel aan te beleven valt: dennennaalden, kersen, laurier, een klein mufje. Een
heel soepele smaak, veel rondeur. Lekker glas. 

Astelia 2013
Cabernet Sauvignon, Coteaux du Languedoc

Deze wijn
behoort tot de top van het gamma. Het is de wijn die de meeste proevers als
uitstekend kwalificeren (maar toch ook één matig). Voor mij is dit dé wijn van
de proeverij: het is geen allemansvriend, maar wát een karakter! Concentraat en
kracht in de smaak, een geur waarin ik tijm ruik én after eight mint-chocolade.
Ook een tabakimpressie.

De wijnen van
Paul Mas – gemaakt door Jean-Claude Mas – imponeren niet in de breedte, ze zijn
betrouwbaar en degelijk.  

Spaanse wijn uit drie streken
By in ,

Spaanse wijn uit drie streken

De wijn battle van het Festival San Augustin in Toro

Just Krijn bezoekt veel Spaanse wijnbouwers. En deelt zijn
ervaringen daarna met ons. Een mooi uitgangspunt. In deze proeverij staan
wijnen uit Utiel-Requena, de meest landinwaartse DO nabij Valencia, uit Jumilla
en uit Toro.

Cava Tantum Ergo, DO Utiel Requena, bodega Hispano Suizas, brut
nature

Deze Cava komt uit een ongewoon gebied,
is gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir.
In een 400 liter vat van Amerikaans eiken gegist en vervolgens
sur lie voor 22 maanden in roestvrij staal. Meteen hartendief van Just. En dat
is begrijpelijk. Een heel serieuze wijn met mooie mineralen, zegt Nello.

Henk
proeft veel overeenkomsten met champagne en reageert in één woord: uitstekend!
Noël benoemt een goudgele kleur, vanille en noten, hoge bitters. Hij ruikt géén
gistige neus, ik wel. Met daarnaast wat peren, en dat opmerkelijk vitale
bittertje.

2013 Juan Gil 12 Meses, Silver Label 

Wijn gemaakt van Monastrell, met respect voor de natuur en dus geen
chemicaliën gebruikt. Komt van wijngaarden van meer dan 50 jaar oud. De wijn
wordt 12 maanden opgevoed op frans eiken. Nello ruikt moerbei (ik vraag me al
enkele proeverijen af, hoe ruikt dat dan?). Ik ruik een combinatie van
vuursteen en kersen. Enorm goed ingekapseld hout. Kees ruikt cassis, drop en
laurier. De stevige smaak heeft wat prikkelends (alcohol) en een fraai bittertje
in de afdronk.

Uit Toro proeven we drie
verschillende wijn van Bodega Matsu met een moderne labeling (Just verheugde
zich op de reactie van HansL). Op de foto staan de oude, de sterke en de
ondeugende precies andersom als we ze proeven.

Bodega
Matsu, El picaru (de ondeugende) 2014

100% tempranillo van meer dan 90 jaar
oud. Paarse kleur, rijpe morellenkersen, prettige rondeur, commercieel. Noël
benoemt de droppigheid van het prettige glas. Henk heeft wat moeite met de
tannines.

Bodega
Matsu, El recio (de sterke) 2013

Ook hier tempranillo van 90 tot 100 jaar
oud, gemaakt op bio-dynamische wijze. Ik vind de wijn wat meer gesloten, maar
ook duidelijk rijker. Enkele proevers vinden dit de beste wijn van de drie,
zoals Noël die de expressieve neus kan waarderen, met wat jodium en eucalyptus.
Ik ruik ook wat meer ceder, goede zuren, wijn met karakter. Fijn glas.

Bodega
Matsu, El Viejo (de oude) 2011

Wederom 100
jaar oude tempranillo druiven, bio-dynamisch gemaakt en geoogst op 15 oktober.
Malolactische gisting op nieuw Frans eikenhout, daarna 16 maanden rijping. We
hebben hier te maken met een héél serieus glas, en dat mag ook wel met een meer
dan dubbele prijs in vergelijking met El recio. Evenwichtig, complex en rijk,
oordeelt Henk. Noël benoemt lakritz, leer en eucalyptus, stal ook. In de rijke
geur is het cederhout het best te ruiken van deze drie wijnen, daarnaast mocca,
chocolade en in de smaak rondeur en souplesse. Ik zou deze wijn graag blind
eens naast een mooie Bordeaux Grand Cru Classé proeven, ze hebben voor een
belangrijk deel dezelfde karakteristieken.

Bodega Mustiguillo, Quincha corral 2012

Een wijn van de Bobal druif, hartendief
van Just, met hoge waarderingen in Guía
Peñín (96) én
The Wine Advocate
(94)
. Zonde dat het zo’n kostbare fles is, je zou deze wijn eigenlijk
een jaar of vijf à tien willen volgen in de tijd. Waarom? Een heel verfijnde
geur, kersen, deftig! Soepele wijn nu al, hap sap smaak, goed op fruit gemaakt,
wat tandplak, mooie wijn! Eric proeft wat zoete gember, appel, mint en
eucalyptus. Nello benoemt de wijn als complex en prettig met zeer fijne zuren.

Fijne proeverij.

Wijnen uit de hak van de laars: Puglia
By in ,

Wijnen uit de hak van de laars: Puglia

Huwelijk in Puglia

Claartje Grielis schenkt
ons vanavond uit het zuidoostelijke Italiaans vaatje: Puglia. We starten met
een mousserende indrinker: Feudi 125 Rosato 2014. Wij herkennen mineralen,
ziltig, romig en noten. De druif is de Negroamaro del Salento met daaraan
toegevoegd koolzuurgas.

Twee witte wijnen
volgen: Epicuro Vermentino IGP Puglia 2015 en Feudi 125 Malvasia del Salento
Bianco 2014
. De eerste heeft volgens Toos een dun waterige kleur, ietwat
lichtroze. Haar neus ruikt ananas en hint naar Chardonnay. Rob vindt het een
‘wijnmakerswijn’; een wijn die altijd hetzelfde smaakt (hetgeen geen
kwaliteitsoordeel is!). Willem-Jan vindt ‘m vlak met wat bitters, als een
Hollandse vlakke polderweg. De tweede daarentegen is dan weer overdonderend;
citrus, ananas, vet en notig. Berry noemt mango en tropisch fruit en ‘mist
iets’. Noël herkent de druif: Malvasia. Voor Claartje is dit de eerste
‘hartendief’!

Hierna volgen de rode
wijnen. Allereerst twee keer de Negroamaro-druif. In de eerste zit volgens
Gerard een stevig bittertje en fruit. Henk zegt dat de wijn op alle mogelijke
manieren licht is, waarna een discussie opsteekt over wat een ‘doordrinker’ zou
zijn… Het blijkt Cantine Due Palme Negroamaro de Salento Domiziano 2014 te
zijn. De tweede is van hetzelfde domein Cantine Due Palme Selento II Passo Nero
2013
. Jaap herkent oud hout en een goede balans. Kees proeft zoethout. Gerard
roemt kruidigheid, kers, zoetje, zuren en tabak. De kleur is donkerrood,
neigend naar zwart.

Dan weer twee glazen
naast elkaar: Santi Dimitri Negroamaro 2013 en 1592 Brindisi 2009 d.o.c. Cantina
Sampietrana
. De eerste heeft volgens Berry een kleine neus, wat kers. Ik vind
‘m scherp in de neus en vervolgens toch weer vol en warm qua smaak. De tweede
heeft volgens Jaap tabak als een sigarenkist. Claartje herkent kaneel. Nello
bemerkt jodium.

Serie vier: Sonya Primitivo 2010 en Cantine Due Palme Salente Serre
Susumaniello 2014
.Willem-Jan
omschrijft de eerste als paars, met een neus van buxus, jasmijn en jodium, en
vervolgens kers, paprika en brandende, bijna bijtende alcohol in de mond. Ook
Nello herkent jasmijn, mint en eucalyptus. Rob proeft een beetje kurk en noemt
het daardoor een ‘holle wijn’. Ik vind het een zachte wijn met thee en karamel.
De tweede vind ik mooi! Ondanks het stinkertje in de neus, ruik ik ook bes en
kers. De aanzet is zacht. Jaap zegt dat de wijn ‘alles heeft’: jong fruit,
rokerig, zwoel, ‘jammie’ en kracht. Willem-Jan proeft leer, chocolade, een
zuurtje, wat te zoet en verder erg mooi. Nello noemt dat ‘te zoet’ dan weer
fruit.

Dan twee Primitivo’s
naast elkaar: Cantine Due Palme Primitivo di Manduria 2013 en Carlone 2013
Primitivo di Manduria d.o.c. Sampietrana
. In de eerste ziet Rob een zwart-rode
kleur; een dichte neus en toch koffie. Hij mist zuren, die komen te laat. Noël
ziet dat de wijn traant, herkent bessen en gestoofde pruimen, een zwoele aanzet
en ietwat log. De tweede is mijn topper. Een rood-paarse kleur. Rozijnen in de
neus en in de mond een mooie espresso samen met belegen madeira. De afdronk is
– voor mij – lang en rijk. Nello proeft monotone vanille. Rob zegt ‘donkere en
melkchocolade tegelijk, zeer apart en nog meer’. Noël ruikt rozijnen, sherry en
zweet en proeft fijne zuren en chocolade.

Wij sluiten af met twee
keer Primitivo di Manduria. De eerste is Pichierri Terrarossa 2001 doc Vinicola
Savese
. Henk vindt ‘m lekker. Kers in de neus; in de mond zoet fruit, lichte
zuren en een bittertje, wat leer en tabak. Voor Nello gaat de wijn naar een
droge Marsala. Noël zegt: ‘leuk, wat vaste stof, ongefilterd en rozijnen’.

De tweede is Pichierri
di Manduria Tradiziono Nonno 2008
. Dit is de tweede ‘hartendief’ van Claartje.
Kees zegt ‘krenten’. Henk benoemt de stevige neus, sherry, dik, kers, buxus;
een stevige smaak van fruitjam, hout en mokka. Bij Noël roept de wijn
associaties op de met het kaneelroomijs van Hanneke.

Met wederom mooie kazen
en vleeswaren en applaus sluiten wij de fijne proeverij af. 

Dank je wel
Claartje!

Verslag en proefnotities van Eric Hoepelman

Lessen van Nello (2)
By in ,

Lessen van Nello (2)

Nello zet de
Zuid-Italiaanse wijnen centraal in deze tweede educatieve proeverij. De
referentiewijnen zijn Lamúri  Nero
d’Avola  2012 van Tenuta Regaleali
(gekookt fruit, soepel, mooie restaurantwijn), Cannonau di Sardegna
Costera  2013 van Argiolas
(waarschijnlijk niet correct) en Montepulciano d’Abruzzo Riserva Regius  2008 van Coste del Brenta (rijk, krachtig en
zeer houtgetypeerd). 

Daarna krijgen we steeds een serie te proeven waarin we de
Cannonau, Nero d’Avola en Montepulciano mogen herkennen. Als iemand anders dit
verslag zou maken, werden wellicht andere wijnen geprezen. Zoals wel vaker
toonde zich tijdens de proeverij een scheiding der geesten: er zijn liefhebbers
van de stoere en stevige wijnen en proevers die meer genieten van de
verfijning. En daarover is flinke discussie mogelijk. 

Cannonau di
Sardegna Noras  2012 van Cantina Santadi
noemt Noël een mooi glas : kleine fijne neus, mooie balans. Rujari  Nero d’Avola 
2012 van Rallo is een karaktervol glas, Eric ruikt ijzer, perenstroop en
benoemt tandplak. Montepulciano d’Abruzzo Nativae  2013 van Tenuta Ulisse kenmerkt zich door
veel zwavel in de geur, enorm veel hout, wat zoethout en chocolade. 

Héél
interessante wijnen in de derde serie met een rustiek, krachtige Montepulciano
d’Abruzzo Marina Cvetic  2011 van Masciarelli
met duidelijk bramenfruit en een lang nahangende smaak, Rosso del Conte  2010 
Nero d’Avola e/a van Tenuta Regaleali vind ik eigenlijk wat
mooier : veel kracht en enorm veel bitters al is Gerard ook kritisch (harde
bitters en onrijpe tannines), Turriga 
2011  Cannonau e/a  van Argiolas vind ik een van de mooiste
authentieke wijnen uit Italië, een feestje om te drinken: Rob ruikt bos en
truffel, Berry ceder en kersen, Gerard pruimen en Willem Jan amandeltonen. Mijn
aantekeningen: cacao, mocca en chocolade, heel veel kersen in de geur, een
zoetje in de aanzet, een rijke wijn, wellicht een tikje eendimensionaal. 

We eindigen
met een heel krachtige Montepulciano d’Abruzzo Vigna San  Angelo 
2009  van Valori: cassis, caramel
en nootachtig (Martin), dik fruit (Henk), zoethout, likeur, donkere chocolade,
veel kracht en veel tannines, een zoetje, wat dennennaalden in de geur, zoetje
in de smaak. Daarnaast een wijn waarvan sommige proevers de verfijning niet
echt kunnen waarderen, terwijl anderen zich in de hemel wanen. Barrosu Riserva  2012 
Cannonau di Sardegna  van Montisci
roept een korte en krachtige reactie op van Martin: aangenaam met een mooie
zoet/zuren balans. Ik behoor tot de liefhebbers van deze wijn die is gemaakt
van druiven die op 650 meter hoogte groeien uit 85 jaar oude wijnstokken. Een
ontzettend leuke geur: frambozen, rijkdom, amandelen. In de smaak sap, mooie
balans, veel spel, elegantie, fijne bitters. Ik ben helemaal van de sokken van
de mooie oude boerderijrozengeur die zich langzaam in het glas ontwikkeld. Een
pareltje voor de kelder is deze wijn, een engeltje op de tong.

Lessen van Nello (1)
By in ,

Lessen van Nello (1)

Wijnen die verwantschap hebben met elkaar zijn lang niet altijd goed uit elkaar te houden.
Nello Pischedda heeft een proeverij samengesteld waarin wijnen met elkaar worden vergeleken uit Piemonte, Veneto en Rhône. De wijnen uit Piemonte zijn gemaakt van de barbera druif, die uit de Rhône van de syrah druif. In Veneto mogen van corvina druiven, molinara druiven, en rondinella druiven in volgorde van licht naar zwaar Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone en Recioto gemaakt worden.

Nello zet drie referentiewijnen in, repectievelijk Barbera d’Alba  “Raimonda” 2014 van Fontanafredda (mineraal en frivool), Valpolicella Superiore Ripasso  “San Rocco”  2013 van Tedeschi (mineraal en zwoel) en Crozes-Hermitage  “La Matinière”  2013 van Ferraton (veel
rondeur en kracht).

Daarna krijgen we steeds een serie van twee wijnen met de vraag de druif te herkennen. 

Barbera d’Alba Superiore  “Papagena” 2010 van Fontanafredda is herkend door Eric, die de wijn typeert als zoet (pruimenjam), kers en leer.

Valpolicella  “La Fabriseria” 2011 van Tedeschi heeft een wat minder herkenbare geur met cederhout en bessen, ik ruik ook pruimen, Noël ruikt anijs en mint, stevig glas wijn.

Saint-Joseph  “L’Amarybelle” 2013 van Yves Cuilleron is een hartendiefje van Nello, onmiddellijk herkend door gastproever Harrie door de ‘witte peper’. Goed in balans, zegt Hans H, die ook peper herkent. In de neus verder kreupelhout en leer, bramen en kersen. Wijn met een hoge zuurgraad en veel vrolijkheid.

Pio Cesare is een fantastisch huis en hun Barbera d’Alba “Fides” 2011  getuigt daarvan: een geur met peperkoek, pruimen, koffie, marsepein en wat verse tabak aldus Just, gestoofd roof fruit en veel elegantie. Lang nahangende wijn.

Côte-Rotie  2013 van Dauvergne Ranvier werd door mij
aangezien voor een barbera (verdorie), een sappige en lekkere wijn, stevig met
goede zuren, in de kleur een duidelijke paarszweem (zoals de referentie
barbera), in de geur een zoetje, peper en caramel.

Amarone della
Valpolicella  2011 van Tedeschi
is een
van de sterren van de proeverij, door Toos feilloos herkend: zwoele geur,
kersen, mocca en chocolade. Zwoele smaak ook met goed concentraat. In de geur
ruik ik ook cederhout en wat stalimpressies. Wat hoog in alcohol, heel complete
wijn die de bekende hap sap reflex teweegbrengt: ik wil nóg een slok, nóg een
glas.

Côte-Rotie  “Terres Sombres”  2012 van Yves Cuilleron is een hartendiefje van Nello en waarschijnlijk de mooiste wijn van de proeverij. Héél veel positief commentaar, o.a. bouillon en vleesimpressie (Coby), stevige wijn met ingekookt fruit (Eric), purperrand, frisse geur, munt, chocolade, elegantie en rondeur bij een goede balans (Noël). In mijn aantekeningen noem ik de balans zelfs geweldig, bramen in de zwoele geur, tabak, mocca en chocolade. Enorm beloftevol elegant glas.

Amarone della Valpolicella  “Monte Olmi”  2008 van Tedeschi heeft een geur met pruimen (Coby) en cassis en leer (Eric), zwoel in de mond, zoet en hóóg in alcohol. Wat herfstbosimpressies en uitstekende balans.

Mooie proefavond.