Spaanse wijn uit drie streken

By
1123
Spaanse wijn uit drie streken

De wijn battle van het Festival San Augustin in Toro

Just Krijn bezoekt veel Spaanse wijnbouwers. En deelt zijn
ervaringen daarna met ons. Een mooi uitgangspunt. In deze proeverij staan
wijnen uit Utiel-Requena, de meest landinwaartse DO nabij Valencia, uit Jumilla
en uit Toro.

Cava Tantum Ergo, DO Utiel Requena, bodega Hispano Suizas, brut
nature

Deze Cava komt uit een ongewoon gebied,
is gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir.
In een 400 liter vat van Amerikaans eiken gegist en vervolgens
sur lie voor 22 maanden in roestvrij staal. Meteen hartendief van Just. En dat
is begrijpelijk. Een heel serieuze wijn met mooie mineralen, zegt Nello.

Henk
proeft veel overeenkomsten met champagne en reageert in één woord: uitstekend!
Noël benoemt een goudgele kleur, vanille en noten, hoge bitters. Hij ruikt géén
gistige neus, ik wel. Met daarnaast wat peren, en dat opmerkelijk vitale
bittertje.

2013 Juan Gil 12 Meses, Silver Label 

Wijn gemaakt van Monastrell, met respect voor de natuur en dus geen
chemicaliën gebruikt. Komt van wijngaarden van meer dan 50 jaar oud. De wijn
wordt 12 maanden opgevoed op frans eiken. Nello ruikt moerbei (ik vraag me al
enkele proeverijen af, hoe ruikt dat dan?). Ik ruik een combinatie van
vuursteen en kersen. Enorm goed ingekapseld hout. Kees ruikt cassis, drop en
laurier. De stevige smaak heeft wat prikkelends (alcohol) en een fraai bittertje
in de afdronk.

Uit Toro proeven we drie
verschillende wijn van Bodega Matsu met een moderne labeling (Just verheugde
zich op de reactie van HansL). Op de foto staan de oude, de sterke en de
ondeugende precies andersom als we ze proeven.

Bodega
Matsu, El picaru (de ondeugende) 2014

100% tempranillo van meer dan 90 jaar
oud. Paarse kleur, rijpe morellenkersen, prettige rondeur, commercieel. Noël
benoemt de droppigheid van het prettige glas. Henk heeft wat moeite met de
tannines.

Bodega
Matsu, El recio (de sterke) 2013

Ook hier tempranillo van 90 tot 100 jaar
oud, gemaakt op bio-dynamische wijze. Ik vind de wijn wat meer gesloten, maar
ook duidelijk rijker. Enkele proevers vinden dit de beste wijn van de drie,
zoals Noël die de expressieve neus kan waarderen, met wat jodium en eucalyptus.
Ik ruik ook wat meer ceder, goede zuren, wijn met karakter. Fijn glas.

Bodega
Matsu, El Viejo (de oude) 2011

Wederom 100
jaar oude tempranillo druiven, bio-dynamisch gemaakt en geoogst op 15 oktober.
Malolactische gisting op nieuw Frans eikenhout, daarna 16 maanden rijping. We
hebben hier te maken met een héél serieus glas, en dat mag ook wel met een meer
dan dubbele prijs in vergelijking met El recio. Evenwichtig, complex en rijk,
oordeelt Henk. Noël benoemt lakritz, leer en eucalyptus, stal ook. In de rijke
geur is het cederhout het best te ruiken van deze drie wijnen, daarnaast mocca,
chocolade en in de smaak rondeur en souplesse. Ik zou deze wijn graag blind
eens naast een mooie Bordeaux Grand Cru Classé proeven, ze hebben voor een
belangrijk deel dezelfde karakteristieken.

Bodega Mustiguillo, Quincha corral 2012

Een wijn van de Bobal druif, hartendief
van Just, met hoge waarderingen in Guía
Peñín (96) én
The Wine Advocate
(94)
. Zonde dat het zo’n kostbare fles is, je zou deze wijn eigenlijk
een jaar of vijf à tien willen volgen in de tijd. Waarom? Een heel verfijnde
geur, kersen, deftig! Soepele wijn nu al, hap sap smaak, goed op fruit gemaakt,
wat tandplak, mooie wijn! Eric proeft wat zoete gember, appel, mint en
eucalyptus. Nello benoemt de wijn als complex en prettig met zeer fijne zuren.

Fijne proeverij.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)