Proeftermen

Proeftermen

Valerie Bollen verzamelde en beschreef de proefterminologie die we gebruiken om wijn te beschrijven.

 

Alles | A B C D E F G H J K L M O P R S T V W Z
Er zijn 7 termen in deze lijst die beginnen met de letter T.
Tandplak
De tannines in rode wijn hechten zich aan tandplak en kunnen zo zorgen voor een paarsige gloed op de tanden. Daarnaast benoemt men tandplak wanneer de suikers van een wijn een plakkend laagje op de tanden achterlaten.

Tannines
Tannines zijn chemische stofjes welke te vinden zijn in fruit (zoals de pitjes en schilletjes van druiven) en hout (eikenhout welke voor wijnrijping wordt gebruikt). Ze komen voornamelijk voor in rode wijnen en hebben een grote invloed op de structuur en smaak. Je mond trekt samen van tannines. Essentieel in bewaarwijnen.

Terraswijn
Licht, fris, soepel en toegankelijk, positieve term, heel gebruikelijk in proeverijen, vooral in eerste series.

Traditioneel
De term traditioneel verwijst naar wijnen die van oudsher in een bepaalde stijl (veel zuren, tanninerijk en complex) worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld een Bordeaux-blend van cabernet sauvignon en merlot. Vergelijkbaar met klassiek.

Tranen
In hoeverre de wijn aan de binnenkant van het glas blijft plakken na walsen of drinken. Tranen kunnen dun, dik, doorzichtig of stroperig zijn.

Troebel
Een ondoorzichtige wijn met veel zwevende deeltjes impliceert meestal een fout of de behoefte om de wijn te decanteren.

Typisch
Een wijn is typisch wanneer deze kenmerken heeft die worden geassocieerd met het betreffende druivenras, het terroir van de bijbehorende appellatie of traditionele wijnmaaktechnieken die worden toegepast in de regio van afkomst. Altijd positief.