Overzicht blogberichten

Dwars door Noord-Spanje van Priorat naar Toro
By in ,

Dwars door Noord-Spanje van Priorat naar Toro

Na een
Freixenet Felicia (levendig, prettig, aangenaam) en een Menade Rueda
(expressief, sappig) proeven een witte Portal del Montsant, waar de meningen
over uiteen lopen. Zoals met meer wijnen in deze Vuelta door Noord-Spanje met
een uitdrinker uit het Zuiden. Martijn de Groot brengt een prachtselectie op
tafel. Karakteristieke wijnen. Met een topper van de befaamde oenoloog Esther
de Nin. 

 

Portal del
Montsant 2010, Santbru Blanc

Hartendief
van Martijn. Gemaakt van 60 tot 80 jaar oude Garnacha Blanca. Eenderde van de
druiven rijpt op Frans eiken gedurende vijf maanden, tweederde rijpt op beton.
Een prachtige wijn, vind ik, in de geur herken ik amandel, caramel en koffie.
Stevige bitters in deze witte wijn, waardoor het een echte éétwijn is. Voor
Berry teveel bitters. Maar die moeten toch ook van de druiven komen, want
zovéél hout heeft de wijn niet gehad. Just benoemt veel hout in de geur en wat
honing. Willem Jan ruikt vanille, caramel, dropachtige aroma’s en ananas. Nello
noemt de wijn mollig en ruikt vuursteen en mineraliteit. 

Dido 2013 Montsant

Paarse kleur,
kersen in de geur, frivool en vrolijk. De wijn moet het van zijn geur hebben,
de smaak is heel licht met forse zuren. Het klinkt gek, maar de wijn drinkt als
limonade. Zo is veel wijn ooit bedoeld, om dagelijks met plezier te drinken. Het
is een fraai glas voor een lunch, zelfs als je daarna nog moet werken. Nou is wijn
bij de lunch in ons broodje-kaas-glas-melk land geen gewoonte, en veel proevers
waarderen deze wijn maar matig. De technische gegevens zijn evengoed wel
spannend: 60% van de wijn rijpte 16 maanden in kleine amfora’s en houten vaten,
daar merk je weinig van, 40% in betonnen tanks. 70% garnache, 15% syrah en 15%
cabernet sauvignon en merlot. 

Priorat wijngaard

We proeven
drie Priorat wijnen. 

T(ina) 41
2013

Gemaakt van
carinena, garnacha, syrah, cabernet sauvignon en merlot, 12 maanden gerijpt op
Frans eiken. Jaap benoemt een stallucht, nat bos, de geur van een slagerij,
vanille en chocolade maar ook een wat onrijpe aanzet. Toos vindt dat de
krachtpatser te veel tannines heeft, de wijn botst met mijn smaak, zegt Nello.
Mijn aantekeningen: een wat ontoegeeflijke en lastige wijn, met rode bes in de
geur die naarmate de wijn langer in het glas vertoeft steeds mooier ruikt,
toffee ook, smaak met een hoge zuurgraad. 

Embruix de
Vall Llach 2010

Gemaakt van
jonge wijnstokken en 16 maanden gerijpt op Frans eiken. Vlezige tannines zegt
Jaap, weinig fruit, wel koffie en mocca, nat hout en tikje alcoholisch. Drop en
eucalyptus, aldus Toos. Te dik, en wat gemaakte wijn, zegt Nello, te veel van
alles. De kleur oogt al wat geouderd, veel body, maar ook heel veel alcohol. 

Oenoloog Esther de Nin

Nit de Nin
2011

Hartendief
van Martijn. Grenache en carignan, veertien maanden gerijpt in Frans eiken.
Gemaakt van 90 jaar oude stokken. Kostbare fles. En een leuke naam met die
alliteratie, die helpt om bekendheid en reputatie te verkrijgen. De wijn heeft
een flinke reputatie onder wijnliefhebbers. Gemaakt door oenoloog Esther de
Nin. Toch noemt Toos de wijn in onbalans, te veel alcohol; Nello benoemt
herfstbos en tabak. Jaap benoemt geroosterd en gekruid vlees, bessen, bramen en
een hele kruidenkast. Hij geeft aan deze wijn de voorkeur van de Priorat
wijnen. Dat ben ik helemaal met hem eens: paarse rand en een dennenbos in de
geur, een wat opmerkelijke geur, ik vind de wijn ruiken naar houtmolm en
balsem. Later ook chocolade. Eetwijn, nu nog te jong en te straf. Belofte voor
de toekomst. Spannend om deze wijn – als die tussen de 7 en 10 jaar oud is – eens
terug te proeven tussen klassieke wijnen. Duidelijk een aanrader om in de
liefhebberskelder te leggen. 

We proeven
twee Toro wijnen. 

Romanico 2013
Toro

Zwart-rode
kleur, peper, viool, rondeur en véél smaak. Eric ruikt eucalyptus, groene thee
en mest, Berry kersen, Rob veel fruit. 

Victorino
2007 Toro

Eric benoemt
cassis, vanille, leer; Rob benoemt stal, dit is een complexer en serieuzer
glas. Berry vindt de wijn prachtig: romig, kersen, eikenhout en sappige zuren.
De wijn heeft een zwart rode kleur. Gemaakt van tempranillo van 45 jaar oude
stokken met een heel laag rendement van 15 hl/ha. 15 maanden houtrijping. De
geur is nog wat gesloten, inktig, mocca en caramel. Véél body, een
krachtpatser. 

We sluiten af
met een fantastische dessertwijn. 

MR 2010,
Malaga Telmo Rodriguez

Gemaakt van
100% moscatel. Een modern gemaakte Malaga. Eric benoemt de goudgele kleur, yoghurt, gebrande ananas,
mandarijn, munt, hazelnoot. Uit deze opsomming blijkt al dat er veel aan deze
wijn te ontdekken valt. Mijn aantekeningen: kweepeer, ananas en lychees. Goede
balans!

Fijne
proeverij.  

Koppig en onweerstaanbaar: Sagrantino uit Umbrië
By in ,

Koppig en onweerstaanbaar: Sagrantino uit Umbrië

De Sagrantino
druif is één van de autochtone en buitengewoon originele druiven in Italië. Buiten enkele
plukjes in Australië en Californië staan ruim 360 hectares aangeplant in
Umbrië. De wijn die ervan gemaakt wordt is donkergekleurd en rijk aan tannines
en alcohol. De druif geeft koppige wijn. Wijn die moet rijpen om aantrekkelijk
te worden. Soms zeker tien jaar. Het is dus een echte liefhebberswijn. Goed
uitgerijpt is Sagrantino onweerstaanbaar. Eric Hoepelman brengt wijnen uit
Umbrië op tafel met een klein uitstapje naar het aangrenzende Montalcino. Hij
toont zich ook een ware romanticus, die in een Italiaans restaurant pas
vertrekt als hij de onderhandeling over een 1981 Sagrantino in zijn voordeel
heeft beslist. 

 

San Giovanni
della Sala 2012 Antinori

Van de drie
op tafel staande Orvieto wijnen is deze wonderschoon. Hartendief van Eric. Citrus en passievrucht in
de geur, geparfumeerd-bloemig, expressief en mooi. In vergelijking met de
andere wijnen een liefelijke aanzet, een piepklein zoetje gevolgd door véél
inhoud, met bitters in de afdronk (vrij karakteristiek voor Orvieto). Gemaakt van 50% Grechetto, 25%Procanico, 25% Pinot Bianco en Viognier.Complete
wijn met veel finesse.

Spoleto
Ducale 1998

Een chique
geur, zegt Rob. Niet zo massief qua kleur, herfstig in de smaak met nog
duidelijk aanwezige tannines. Henk benoemt groen en mossig. Twaalf maanden gelagerd op hout. De geur kan mij
enorm bekoren, bij de smaak heb ik het gevoel (!) dat we de wijn te jong
drinken. Licht medicinale toon in de smaak. De geur heeft héél veel: mineralen,
oud hout, wat pruim, sojasaus, herfstbos en truffel. 

Antonelli
2005 Sagrantino de Montefalco

Hartendief van Eric. Noël ruikt
kiezel en viooltjes. Rob benoemt een licht medicinale toon. Henk prijst het
goede evenwicht en veel rood fruit.Vierentwintig maanden gelagerd op hout. Voor mij is dit een grote belofte voor de
toekomst: een pastoorswijn die lang mag liggen. De wijn is wat ontoegeeflijk
qua smaak, terwijl de geur mooi complex is: krentjes, dadels en wat mint. 

Adanti 2008
Arquata Sagrantino de Montefalco

De wijn geeft
zich niet zo gemakkelijk, zegt Rob, die daarmee meteen een typering geeft van
wat jongere Sagrantino. Sappige wijn met bittertje, voegt hij toe.  Achtentwintig maanden gelagerd op hout. De
diepdonkere kleur wordt gevolgd door een geur met bloemige tonen, stal en mest.
Pas met de nodige lucht komt er ook fruit los, framboos! Mooie aanzet,
krachtpatser met een klein hartje. 

Terre de
Trinci 2008 Sagrantino de Montefalco

Donkere
kleur. Rob ruikt rozebottel, Henk ruikt leer, vanille en kersen. Ik ruik licht
vijgen en oud hout, kardemom en kruidnagel. Klassieke wijn, oordeelt Rob met
zure tannines en een bittertje. Iets meer dan twaalf maanden gelagerd op hout. De wijn is voor mij nog te jong, maar heeft nu
al een uitstekende balans en veel kracht. Prachtwijn. 

De kroonkurk
gaat van de curieuze 1981 Sangrantino en die blijkt warempel zo beroerd nog
niet. Het lijkt een zoete wijn te zijn geweest, want ja… dat bestaat ook:
Sagrantino die zoet is gevinifieerd. 

Adanti 2007
Arquata Sagrantino de Montefalco Passito

Koffie en
stroop, zegt Kees, dit zit dicht tegen port aan. De wijn is compleet en
haromieus: prachtig zoetje en véél rondeur, aangenaam. 

De conclusie
is evident: reserveer een hoekje van de wijnkelder en leg daar wat flessen
Sagrantino di Montefalco weg. Vergeet ze tien tot vijftien jaar en beleef daarna een
wondertje. Ondertussen proeven en genieten mag, dat spreekt.

Loire revisited
By in ,

Loire revisited

Wingerd met rijp in de ochtend

Er zijn
tientallen redenen om een mooie bubbel te openen. Omdat je Lief jarig is. Omdat
het vrijdag is. De zondagse brunch. Je komt veilig thuis in een storm. Je maakt
in een recordtempo het cryptogram. Omdat je elkaar 50, 100, 250 maanden kent.
Omdat je een meevaller hebt van de belastingen. Omdat je je een ongeluk schrikt
van een belastingaanslag. Omdat kinderen thuis komen na een vakantie.
Calvinisten die we zijn, moet er een bijzondere reden zijn om Champagne te
openen. Vaker bubbels drinken, dat moet je leren. En dan doen we met cremants,
cava, prosecco. De Crémant de Loire van Cave des Producteurs de Montlouis is
een opperbeste keuze. Deze Cremant is in 2014 uitgeroepen tot de allerbeste Crémant
van Frankrijk. Mooie uitmonstering. Bescheiden prijs. Kwaliteit verzekerd: fruitige
neus (citrus, appel, peer), tikje gist, prettige bitters en mooie balans. 

De Phil’en
Bulle, Philippe Tessiers’ bubbels van Romorantin
is écht anders. Niet ieders
smaak: stinkt en heeft weinig smaak, zegt Martijn. Een aparte wijn, zegt
Gerard, appelmoes neus, milde bitters en rins. Ik hou van die aparte
liefhebberswijnen. Wel wat gedroogde pruimen in thee, draai er mooie
biologische spekreepjes omheen, even rondom grillen, bij deze bubbel en je bent
in de hemel. Wel duidelijk een acquired taste. 

In de
volgende series drinken we wijnen gemaakt van dezelfde druiven: sauvignon
blanc, pinot noir en cabernet.

La Chapinière
2013 Touraine Sauvignon Terra Vitis

Dit is een
prototype van sauvignon blanc. Kattepis, zegt Coby resoluut. Een geweldig mooie
neus met wat mint, zegt Kees. Ik ruik brandnetels en ben a la minute blij met
de sappige smaak, goede zuren. Een stuivend bouquet, aldus Claartje. Citrus,
wat groenig bouquet met veel tropisch fruit. Een wijn die niet gauw verveelt
van Florence Veilex en Eric Yung.

La Tour Saint
Martin 2013 Menetou-Salon Domaine Minchin

Nog jonge
wijn van pinot noir. Paarse kleur en kers in de geur, stevige smaak met wat
leer, zegt Eric. Zachte aanzet, bittertje. Een mooie balans heeft deze lichte
wijn, een type dat we niet zo gemakkelijk waarderen, maar o wat een fijne
lunchwijn.

Ampelidae
2010 P.N. 1328

Prachtige
geur met zoete kers en rooibos zegt Berry. Een heel prettige neus met wat oud
hout, mineralen en wel veel zuren. Mijn aantekeningen: veel hout in de geur,
mineralen, goede harmonie in de smaak, uitstekende balans. Eric mist wat diepte
in de smaak.

Ampelidae
2011 Le K.

Frederic
Brochet hreeft zijn domein genoemd naar ‘alle druiven van de wereld’. Hij werd
geïnspireerd door het wijnmaken in Australië tijdens zijn studie. Deze cabernet
wijn heeft een diepdonkere kleur. HansH merkt op dat de wijn mooier is met méér
lucht. Ik ruik wat paprika, Nello vooral wierrook. In de smaak kers en
chocolade. Willen Jan ruikt naast de kersen ook bramen en munt. Een verrassende
smaak met wat salmiak, zoethout, drop, zoethout komt terug in de mond. In de
geur eaux de vie-alcohol. 

Tot slot
hebben we drie witte wijn geproefd bij de kaas, waarvan één van chenin en twee
van de curieuze romorantin.

Le Rocher des
Violettes, Touche-Mitaine 2013 Montlouis sur Loire,  Domaine Xavier Weisskopf

Een wijn van
chenin blanc, zéér true to type: ik ruik heel veel hooi en mineralen. Er zit
ook wat citrus en amandel in de geur. De smaak heeft een hoge zuurgraad.

Cour-Cheverny
2005 Les Nautines, Philippe Tessier

Oud gouden
kleur. De wijn heeft wat lucht nodig en dan komt er een geur los met brioche
(Jaap) en heel veel honing. Amandelen. Een voluptueuze smaak. Knap zo’n tien
jaar geouderde wijn, voor mij dé wijn van de proeverij.

Eerste proeverij van het nieuwe proefseizoen, wat heb ik de proeverijen gemist!
By in ,

Eerste proeverij van het nieuwe proefseizoen, wat heb ik de proeverijen gemist!

De vakantieperiode waarin we geen proeverijen organiseren
duurt zo’n 12 weken. Weken waarin de liefhebber kan profiteren van zijn kennis
bij het bezoeken van wijngaarden, wijnbouwers en de keuze van een wijn bij
lunch of diner. Héérlijk dat een wijnkaart weinig geheimen bevat, maar wel te
ontdekken parels. En dan komt die eerste werkavond… de wijnhumor… de
ontdekkingen… de verwondering… het genieten… en ook het gesauwel. Nee, wat heb
ik die proeverijen gemist! 

Interessantse witte wijn

Cour-Cheverny 2009 La Porte Doree, Philippe Tessier

Gemaakt van Romorantin. Deze wijn stond naast twee
chardonnay uit niet-klassieke gebieden (Ahr en Noord-Holland). Blind geproefd. Volle
en ronde wijn, kruidig, heel interessant door hoge bitters en een duidelijke
bitterkoekjes toon in de smaak. Intense wijn.

Interessantste rode wijnen

Marqués de Murrieta 2009 Reserva

Tempranillo. Morellenkers in de geur, wat koffie en
cacao, zelfs chocoladetonen en wat potloodslijpsel. Veel fruit en zwoele smaak.

Brogsitter 2012 Ad Aram Spästburgunder, Ahr

Bloemig expressieve geur, duidelijk pinot, mooie geur,
prachtige balans en goede zuren, wat munt, fijn zoetje en wat mineralen. Fijne
wijn.

Morey Saint Denis 1er Cru 2009 Bryzcek, Cuvee Pape Jean
Paul II

Diepe intense kleur, kruidige geur met vanille, heel
rijke neus, expressief, excellente balans en ik krijg meteen de slikreflex.
Fraaie wijn, enkele proevers zijn kritisch op de geur vanwege vermeende
oxytonen.

Château Le Bon Pasteur 1996 Pomerol

Eerste proefavond en meteen ga ik de fout in, ik denk dat
dit een linkeroever wijn is. De bijna twintig jaar oude Pomerol heeft dan ook
veel kracht, een duidelijk stinkertje in de geur, mineralen, laurier en
potloodslijpsel. Strenge smaak. Leer en wat herfstbos ontwikkelt zich langzaam
in het glas. Wáár anders dan bij een wijnsociëteit drink je nog zo’n glas?
Ieder restaurant die zo’n wijn in de kelder legt, is al lang door de voorraad
heen…

Château Grand Puy Ducasse 2001 Pauillac

Wijn met heel veel power, en wat stoffige geur,
aantrekkelijke wijn.

We sluiten de werkavond af met een wijn van een
wijnbouwer die we in het najaar hopen te gaan bezoeken:

Ürziger Wurzgarten Riesling Auslese 2005 Weingut Karl
Erbes

Er klinken wat kreten van verbazing op, als duidelijk is
dat de geblindeerde fles een wijn van tien jaar oud bevat. De wijn oogt veel
jonger. Een prachtige balans tussen zuren en zoet, zeer true to type Moezel.
Klassiek gemaakt.

Maak kennis met wijnproeven
By in ,

Maak kennis met wijnproeven

De Brabantse Wijnsociëteit nam deel aan de Open dag van
cultureel centrum Jan van Besouw op zaterdag 12 september. 

Wijndocent Rob van Ginneken heeft verschillende bezoekers ingewijd in het kijken naar de kleur, ruiken aan de geur, de proef op de tong
en het vormen van een goed oordeel. Noël, Berry en Peter hebben bezoekers voorgelicht en lekkere wijnen laten proeven. Met name het verschil tussen Domaine Desertaux-Ferand Côte de Nuits Villages 2005 (uit magnum) en 2012 bleek interessant. De 2012 is heftig, met veel aanlokkelijk fruit, druistig. De 2005 is prachtig in balans en een ware traktatie. Dan blijkt zo’n gerijpte pinot noir wel een ‘aquired taste’; sommige bezoekers waarderen de Minervois 2013 met zijn fruitigheid veel meer. En zo blijkt aan onze stand precies waarom wij iedere week proeven: zoveel personen, zoveel meningen. En het is heerlijk daarover van gedachten te wisselen.

Druiven van witte wijnen determineren
By in ,

Druiven van witte wijnen determineren

Witte zomerwijnen is het thema van deze proeverij. Ik verwacht lekker sappige sauvignon de Touraine, vinho verde uit Portugal, Castelli di Jesi, Muscadet, Macon. Maar na uitpakken van de flessen blijken we gastronomische wijnen te proeven: Vouvray, Pouilly Fumé, Condrieu. Gecombineerd met originele wijnen van minder gangbare druiven als härslevelü, furmint en grüner veltliner. Toos Dusee componeert een proeverij die héél lastig is. Na twee series heeft nog geen
proever een van de druiven succesvol gedetermineerd. Een rode draad? Mooie Hongaarse wijnen, een voorliefde van Toos.

We proeven achtereenvolgens: muscat, chenin blanc, grüner veltliner, sauvignon, viognier, hárslevelü, riesling, chardonnay en furmint.

Kreinbacher Brut

Mousserende wijn uit Somló, het westen van Hongarije. Alle proevers zijn te spreken over deze wijn: geel fruit, zegt Rob, goed in balans. De geur is mooi expressief met een zweem van perzik, anijs en appels. Wat brioche in de smaak, goede zuren, viefe en levendige wijn. Gemaakt van 85% furmint en 15% chardonnay.

Uit serie 1 maakt de grüner veltliner de meeste indruk.

Markowitsch 2013 grüner veltliner

Van Gogh geel. Verfijnde geur heeft deze wijn uit Oostenrijk, Just bemoemt een botertje en amandel, Paul ruikt abrikoos en perzik.

In serie 2 proeven we drie wijnen die ieder een diner kunnen veraangenamen.

Pouilly Fumé 2008 Cuvee Jules, Domaine Fouassier

Geelgoud. Mooie cocktail van ananas, perzik en peer in de geur. Lychees. De wijn heeft bitters in de aanzet die zich voortzetten in de smaak. Geen aperitiefwijn, een dinerwijn.

Condrieu 2010 Nicolas Badel

Oudgouden kleur. Anijs in de geur van deze viognier wijn, soepele aanzet, vanille, verfijnd en zuiver.

Hárslevelü 2010 Scepsy Király

Hartendief van Toos. Diep geelgoud. Bloemetjes in de geur, een vette, stevige wijn met goed concentraat en uitstekende balans. Een wijn die de slikreflex oproept. Héél mooie wijn.

In serie 3 eindelijk bekende druiven chardonnay en riesling naast een furmint die verwarring sticht.

Dr Loosen 2012 Graacher Himmelreich

Petrol neus, mooie zoet/zuur verhouding met accent op zoet, zegt Nello. Liefelijke geur, bloemig, verfrissend, een wijn met de slikreflex.

Szent Tamás Percze Mád 2011 Furmint

Heel originele wijn, ik droom hier een eendelever salade bij, dat moet hemels zijn, de wijn heeft een licht zoetje en wat citroengras in de geur. Doet vaag denken aan pinot gris.

Sauska Tokaji Aszú 6 puttonyos

Hij is zoet, zegt Henk droog maar doeltreffend. En wát voor zoet! Hartendief van Toos. Met enorm veel expressies: krenten, rozijnen, orange vruchten, sinaasappelschil, mandarijntjes, perzik, concentraat die tot uiting komt in een stroperige viscositeit, edelzoet. Een echte traktatie.

Prachtige laatste proeverij van het seizoen.

Grand Prix Saint Hubert: 8 landen goed, 6 druiven
By in ,

Grand Prix Saint Hubert: 8 landen goed, 6 druiven

Bij de Grand
Prix Saint Hubert op 7 juni in Amsterdam heeft het team van Nello Pischedda,
Berry Marinussen en Peter van den Besselaar een goede prestatie neergezet. Acht
van de tien landen in de blindproeverij werden goed gedetermineerd en zes van
de tien druiven. Daarmee legt het team beslag op de tweede plaats. In de
afgelopen weken hebben beide teams met veel plezier geoefend op vrijdagavonden.
Wij feliciteren Jolande Vos, Lonneke de Bruijn en Danny van Lamoen met hun
terechte overwinning. In het team met Kees van de Wiel en Noël Geisen maakte
Jaap Cuijpers een verdienstelijk Grand Prix debuut. 

Zó erg is het gelukkig niet geworden. Fred Nijhuis pookt de zenuwen wat op in een facebookbericht met curieuze druiven. 

Prijsuitreiking
De tien blind geproefde wijnen
De mooiste Nieuwe Wereld pinot noir wijnen
By in ,

De mooiste Nieuwe Wereld pinot noir wijnen

Calvert vineyard

Rob van
Ginneken brengt pinot noir op tafel uit Nieuw Zeeland. We proeven vier
gebieden: Martinborough (een klassiek gebied), Marlborough (waar niet alléén
sauvignon blanc groeit), Waipara (the dark horse) en Central Otago (new kid at
the block). Om af te sluiten met een briljante chardonnay. Het is genieten bij
deze proeverij, van enkele van de allermooiste pinot noirs die de Nieuwe Wereld
te bieden heeft. 

Martinborough

Warme zomers,
droge herfsten. Kiezelige bodems. Ligt in het zuiden van het Noordereiland,
gewaardeerd om zijn pinot noir. 

Ata Rangi
Crimsom 2013

Berry benoemt
een florale geur met kers, aardsheid en leer. Paul waardeert de fluweelzachte
smaak, met een geur waarin herfstbosassociaties en prijst vooral de samenhang
van alle smaakcomponenten. Mijn aantekeningen: paarsrode kleur, minerale geur,
kruidig, sappige smaak, de wijn opent zich langzaam. Fraai glas. 

Craggy Range
‘Te Muna Road’ 2012

Lichte kleur
met mooie bloemrijke geur, rode kers. Sappige en elegante smaak met goede
balans. Dit is echt een prachtig glas. Paul ruikt kersensap, de wijn is frisser
van de Crimsom, mooie bitters, niet zo warm. Berry typeert de wijn met net iets
meer zoet, rozen, framboos en een stinkertje. 

Marlborough

Met meer dan
tweederde van de totale aanplant is dit het allergrootste wijngebied, bovenin
het Zuidereiland. Warme en zonnige dagen met koude nachten.

Auntsfield
2010

Hartendief
van Rob. In de proeverij is dit de wijn met de beste prijs/kwaliteit
verhouding. Rob noemt de wijn het mooist in balans. Martin heeft als eerste
indruk een zoetje in de wijn. Twan benoemt kersen, caramel, zelfs Mon Cherie,
een medicinale toets en hoge zuren. Mijn aantekeningen: ingetogen geur, bruine
rand, een heel vrolijke neus met breed uitwaaierende impressies, ik ruik
boerderijrozen, hoe zuurgraad, sappig glas. 

Greywacke
2011

Paarse rand
nog, geweldig mooie balans met een geparfumeerde geur waarin kers, een wijn met
elegantie én finesse. Nello benoemt ceder en leer, mooie zuren. Twan vindt deze
wijn net iets minder complex dan Auntsfield, wel het lekkerst, fijn en zacht in
de mond. 

Waipara

De droogste
en koelste wijnstreek op het Noordereiland. Ik heb wat moeite met de wijnen uit
deze streek. Ze vielen voor mij wat uit de toon in de proeverij.  

Crater Rim
2009

Lastige wijn
om te determineren. Ik zie droesem in mijn glas en de geur lijkt mij niet
correct, bij het proeven oud hout, bitters en tannines. In het boekje staat al ‘not
my type’ als de wijn in het glas toch iets beter evolueert. Nello benoemt de
wijn als jammig en dik, hij ruikt zwavel. Toos benoemt de geur van net gemaaid
gras, ze mist wat frisheid in de wijn. Eric vindt de wijn toch wel veel bieden,
rustieker, groffer en landelijker dan de andere wijnen. Waar Twan Greystone
2012 vergelijkt met Mozart, associeert hij de Crater Rim met de muziek van Wagner.
Noël mist wat fruit, de wijn heeft wel veel alcohol en een eaux de vie
impressie. 

Central Otago

Koel gebied
met weinig regenval, in het binnenland op grote hoogte. 

Mount
Difficulty ‘Bannockburn’ 2011

Nello vindt
de wijn nog niet loskomen van zijn tannines. Lichte kleur, lichte kers, elegant,
wat alcoholisch, hangt na. 

Felton Road ‘Calvert’
2013

Misschien is
dit wel de minst getypeerde pinot noir die op tafel staat, maar voor mij wel de
mooiste. De kleur is diep. Hoe kan dat? Even komt de euvele gedachte bij mij op
dat de wijn een stoot syrah heeft meegekregen… Deze wijn van de Calvert
wijngaard biedt een explosief bouquet met wagonladingen morelkers, breed
uitwaaierend, echt heel mooi, ik ruik ook pioenrozen. Fluwelige aandronk, vette
wijn die toch in balans blijft met mooie zuren. Nello benoemt
kersenconcentraat, kruidigheid, warme wijn met fijne zuren en rijkheid. Hans
benoemt drop. 

Bij ons
traditionele kaasplankje proeven we een witte chardonnay van de hoogste
kwaliteit. Rob noemt deze witte wijn dan ook als een van zijn twee
hartendieven.

Kumeu River
2009 Maté’s Vineyard Chardonnay

Prachtige en
rijke wijn: rokerige geur met vanille, héél mineraal. Just benoemt de prachtige
balans, proeft in de afdronk steeds meer fruit, maar ook anijs, citrus,
brioche, sinaasappele en kalkrijke mineraliteit. Topwijn. 

Uiterst
leerzame proeverij, dank Rob!

In teams blindproeven om druiven te herkennen
By in ,

In teams blindproeven om druiven te herkennen

Kleine
veranderingen in gewoontes kunnen grote gevolgen hebben. Claartje Grielis zet
vijf series van twee wijnen op tafel om blind te proeven. Van welke druif zijn
de wijnen gemaakt?  We proeven in vier
teams van drie personen. Dat is net even anders dan normaal gesproken als we
plenair de wijnen nabespreken. De teams moeten tot een gezamenlijk antwoord
komen. En zie: deze methode van proeven leidt tot zeer geconcentreerd proeven.
Hieronder de proefnotities van de mooiste wijnen. 

 

Eerste serie:
Rheingau riesling en Rueda verdejo

Schloss
Vollrads 2013 Rheingau Edition

Fris en
voortreffelijk glas wijn. Met bloemetjes in de geur, jasmijn en viooltjes. Toos
ruikt wat abrikoos en perzik. Levendige wijn met schitterende zuren.

Tweede serie:
Vino Nobile sangiovese en Piemonte barbera

Derde serie:
Ahr spätburgunder en Kaiserstuhl cabernet/merlot

Brogitter Ad
Arum 2009 spätburgunder Ahr

Hartendief
van Claartje. Henk determineert zoet bes en vanille. Mooie geur met
laurierimpressie, nougat en herkenbaar spätburgunder. Verrassend straffe smaak.
Erg mooie wijn. 

Vierde serie:
Bordeaux merlot/cabernet sauvignon en Californië cabernet sauvignon

Geyser Peak
2006 Block collection Alexander valley Californië

Noel proeft
chocolade, mooie zuren en een stoffige toets. De wijn heeft een rijke geur met
ceder, is streng, stevig, jamachtig en heeft ook een wat hoge alcohol toets. 

Vijfde serie:
Rioja tempranillo/graciano en Margaux merlot/cabernet franc/petit verdot

Contino Rioja
2007 Reserva

Een speciale
cuvee waar minder dan 1000 flesjes van zijn gemaakt. Hartendief van Claartje.
Bijna zwarte kleur, diepdonker. Vrij hoge zuren, een licht rubbertje, naar mijn
idee een wat moeilijke geur. Henk ruikt kersen. Soepele smaak. 

Château
Giscours 2004 Margaux

Klassieke Bordeaux
neus, laurier, cederhout, aards ook, mooie strenge smaak. 

Fijne methode
om in teams te proeven. Het geeft grote betrokkenheid en oprechte dialoog.