Overzicht blogberichten

Studiereis 2016 (4) Bezoek en proeverij Matthias Müller Mittelrhein
By in ,

Studiereis 2016 (4) Bezoek en proeverij Matthias Müller Mittelrhein

Jonge student-muzikanten lopen met hun instrumenten het dorp Spay in voor het Lentefeest in de Mittelrhein. Bussen met dorstige bezoekers worden naar de Bopparder Hamm vervoerd om in de wijngaarden wandelend te gaan genieten van riesling wijn én bijpassende hapjes. Wij hebben al vroeg ontbeten en een uurtje door het geweldig groene Rheinland Pfalz met eindeloze bloesembomen gereden. De avond tevoren gaan de gesprekken over van alles en nog wat: van de 400e sterfdag van Shakespeare tot hoe handig het is als de kinderen nog klein zijn en wijndoosjes opgestapeld kunnen worden tussen de bestuurdersstoel en de achterbank. De beentjes mogen dan op de dozen bungelen. De auto’s van de leden van de Brabantse Wijnsociëteit zitten straks aardig vol met nieuwe pareltjes die een garantie vormen voor veel wijngenoegen. Wijn proeft altijd ánders, vaak béter, als je ter plekke bent geweest.

De Bopparder Hamm is imposant. Delen van de wijngaard komen met eigen naam weer terug op het etiket: Ohlenberg, Feuerlay, Engelstein, Mandelstein. De wijnen bieden steeds een eigen expressie. Christoph Matthias licht ons steeds in over de kwaliteit van de wijnen die we proeven. Zijn moeder maakt duidelijk dat over de zoete wijnen in de familie geen discussie bestaat. Maar wél over drogere en feinherb varianten. Edition MM staat op het etiket. Dat staat voor Matthias én Marianne.
De wijnbouwer en zijn vrouw hebben ieder hun eigen karakter: de één wat meer ingetogen, de ander wat méér uitgelaten en expressief. Da’s eigenlijk precies zoals het bij ons op de sociëteit het geval is. Dat verschil komt ook terug in de wijnen. Ik hou van beide: het ene moment past een bescheiden glas, maar op zijn tijd een lekker uitbundige spring in het veld proeven… kom maar op!

Rheinschiefer 2015 Riesling

De basis riesling van het domein is licht en ongecompliceerd. Duidelijk aanwezige zuren, heel angenaam. Zowel prima op een terras als bij de maaltijd. Met een suikergehalte tussen 5 en 9 gram gaat dit domein aan de bovenkant van de suikergrens voor droge wijnen zitten. Dat biedt prettig toegankelijke wijnen in het glas.

Bopparder Hamm 2015 Riesling Trocken Alte Reben

Voor de wet moeten de wijnstokken 20 jaar oud zijn om Alte Reben op het etiket te mogen zetten, zegt Christophe. De druiven waarvan deze wijn is gemaakt komt van stokken die tussen de 30 en 45 jaar oud zijn. In deze wijn komen de mineralen duidelijk méér naar voren, de wijn heeft meer extract, is wat harmonieuzer en er ontstaat een mooi spel tussen zoet en zuur.

Bopparder Hamm 2015 Feuerlay Riesling Trocken – S –

De – S – op het etiket staat voor Spätlese. De geur is eigenlijk nog heel gesloten. In de smaak komen de zuren wat meer op de voorgrond – ze blijven ook langer hangen in de smaak. Duidelijk wat meer concentraat. De afdronk heeft een kruidige toets.

Bopparder Hamm 2015 Ohlenberg Edition MM Riesling Trocken – S –

De oorsprong van deze wijn ligt bij de milleniumwisseling.  Goed concentraat in de wijn, uitstekende balans en een verfijnde geur met ananas.

Weisser Burgunder Trocken 2015

Rondeur, fris, vrolijke wijn!

Bopparder Hamm 2015 Riesling Feinherb Alte Reben

Nog ingetogen geur, wat peer, meloen, ook al een crême-achtige impressie en wat kruidigheid, fijne balans tussen z/z. Harmonieuze wijn met goede balans.

Bopparder Hamm 2015 Mandelstein Edition MM Riesling Spätlese Feinherb

Zó, zo’n naam is een mondvol. En dat is deze wijn óók: een wijn met goed concentraat, veel potentieel. Moet nog zeker een jaar of twee rijpen en kan dan minstens met een ‘drinking window’ van acht jaar worden genoten. Licht meloen, fijne wijn.

Bopparder Hamm 2015 Engelstein Riesling Kabinett

Gesloten neus. Maar verder… wát een plezierwijn! Geweldig mooie balans.

Bopparder Hamm 2015 Feuerlay Riesling Auslese

Gesloten ook nog. Je ruikt echter een beetje botytris, tropisch fruit. Geweldig mooie balans.

Bopparder Hamm 2015 Riesling Spätlese Edition MM

Dit is een belofte voor de toekomst: véél zuren, véél spel in de wijn. Heel mooi concentraat.

De Mittelrhein heeft interessante wijnen, die zijn ondergewaardeerd. Uit dit amfitheater van wijnstokken komen wijnen die onverslaanbare waar voor je geld bieden, zegt de Britse kenner Hugh Johnson. Matthias Müller behoort hier tot de top. Een prettige gedachte dat we nog jarenlang van zijn wijnen gaan genieten.

Studiesreis 2016 (2)  Bezoek en proeverij Schloss Lieser Thomas Haag
By in ,

Studiesreis 2016 (2) Bezoek en proeverij Schloss Lieser Thomas Haag

“Ich darf es nicht zu kompliciert machen”, zegt Thomas Haag aan het begin van onze proeverij. We zijn écht wel geïnteresseerd in oechsle gehaltes en restsuiker (de die hards in onze sociëteit zeker), maar eerlijk is eerlijk, de proef op de tond bevalt iedereen goed. Thomas Haag heeft zo’n 20 hectares wijngaarden en de opbrengst wordt geëxporteerd naar maar liefst 45 landen. De oogst 2015 is in vier weken binnengehaald, in andere jaren duurt dit soms aanmerkelijk langer. 2015 is een topjaar. Schloss Lieser zal volgend jaar een hotel en restaurant gaan huisvesten met top gastronomie. Dat past dan zeker bij de wijnen van Schloss Lieser/Thomas Haag die allemaal enorm true to type en messcherp zijn. Ik ben geen tovenaar in de kelder, zegt Thomas Haag, de wijnen weerspiegelen vooral hun herkomst en de karakteristieken van de wingerd.

Schloss Lieser 2015 Trocken

Een pleziergevende wijn met wat kruidigheid en heel mineraal getypeerd.

Schloss Lieser 2015 Kabinett Trocken

Iets rijper, complexer, toets van vanille. In dit jaar kon ik relaxt oogsten, zegt Thomas Haag, ik hoef niet te ‘spelen’ welke druiven geoogst moeten worden. Deze wijn is een blend uit verschillende wijngaarden.

Schloss Lieser 2015 Spätlese Trocken

Méér mineralen getypeerd en meer concentraat. Verfijnder, zegt Claartje. Prettige bitters, aldus Nello. Heel gastronomische wijn, breed inzetbaar.

Schloss Lieser 2015 SL Feinberb

Gradueel verschil, iets gemakkelijker te drinken nu. Opener geur, heel aantrekkelijke wijn voor het terras. Een wijn die je in het restaurant blind kunt bestellen om daarna heel gelukkig te worden.

Schloss Lieser 2015 Juffer Kabinett

Wijngaard met veel ‘blaues schieffer’ levert een wijn met messcherpe geur en heel veel elegantie. Héé verfijnde bitters, mooie spel met de zuren.

Schloss Lieser 2015 Wehlener Sonnenuhr Kabinett

Sprekende zuren, iets boerser, iets minder verfijnd. Presenteert zich nu wat uitgesprokener, ik ruik ook iets van turf.

Schloss Lieser 2015 Niederberg Helden Spätlese

Deze wijn heeft meer tijd nodig om zich te openen, is nu piepjong. Prominent stinkertje, bijzonder spel tussen zoet en zuur, goede balans, impressie van abrikoos.

Schloss Lieser 2015 Juffer Sonnenuhr Spätlese

Heel interessant om deze naast de Niederberg te proeven. Juffer is volstrekt anders, met impressies van rijpe peer, meloen. Gemaakt van druiven van 80 jarige stokken, héél verfijnd met schitterende zuren.

Schloss Lieser 2015 Niederberg Helden Auslese Goldkapsel

Gesloten neus, veel potentieel maar moet zich nog helemaal ontwikkelen, dit is echt een fles om tien jaar vanaf te blijven, floraal, heel veel concentraat. Dit gaat een grote wijn worden, dat is nu al te merken aan een heel lange afdronk.

Schloss Lieser 1999 Niederberg Helden Spätlese

Heel vrolijke wijn! Crême-impressie in zowel geur als smaak. Roomboterbabbelaar.

Schloss Lieser 2006 Niederberg Helden Beerenauslese

Zeer verfijnde wijn, we zijn enorme bofferds dat we deze wijn proeven. Tropisch fruit, perzik en ananas. Enorme complexiteit en zeer aanwezige zuren. De smaak is ook enorm rijk en oneindig aanhoudend, minutenlang. Dit is een Grote Wijn.

Studiereis 2016 (1)   Bezoek en proeverij riesling weingut Karl Erbes in Ürzig
By in ,

Studiereis 2016 (1) Bezoek en proeverij riesling weingut Karl Erbes in Ürzig

We maken enkele haarspeldbochten en rijden dan van boven de berg af waar de Ürziger Wurzgarten ligt. Het kán niet anders of je raakt hier onder de indruk van de wijze waarop wijnmakers moeten werken. Ik zie een wijnboer in een regenpak aan het werk. De wijnstokken hebben nog geen bladeren, alleen knoppen. De hellingen van de berg zijn steil, heel steil. Bij de druivenpluk moeten de druiven óf naar beneden óf naar boven worden gebracht.

Stefan Erbes en zijn vrouw Ute schenken ons een selectie van tien wijnen, steeds begeleid door een uitmuntend commentaar. De jonge wijnen zijn fris en veelbelovend, ze zullen na een jaar of vier nog meer mineraliteit tonen, boterig-romig worden in de geur. Bijna alle wijnen combineren goed met de aziatische keuken, de feinherb wijnen zijn ideaal bij de gastronomische keuken.
(het Deense restaurant Noma in Kopenhagen voert Erbes op zijn kaart).  

Ürziger Würzgarten 2015 Spätlese Trocken

Deze wijn excelleert in een mooie geur: mineralen en viooltjes, mooie balans.

Ürziger Würzgarten 2015 Kabinett Feinherb vom roten schieffer

Meer restsuiker, komt nu maar moeilijk los, wat meer fruit/druiven in geur, daarna ook bloemetjes, mooie zuren.

Ürziger Würzgarten 2014 Spätlese Feinherb Alte Reben

Er staan wijnstokken in de wijngaard die tot 100 jaar oud zijn. In een extreem warm jaar als 2003 hebben veel wijnstokken last gehad van stress, zoniet deze oudjes die zulke lange wortels hebben dat ze toch nog aan water konden komen. Deze wijn heeft een ingetogen geur met wat peer en meloen, bijzonder fijn spel tussen een klein zoetjes en frisse zuren. Mooie bitters in de afdronk.

Erdener Treppchen 2015 Kabinett

Wijn om van onder de indruk te raken: hele rijpe Guadeloupe meloen in de geur, rijpoe zuren, heel fraai, mineraal impressie en prima balans.

Ürziger Würzgarten 2015 Spätlese

Met 7,5 procent alcohol is dit zo’n lichte wijn waar je gerust enkele glazen van kunt drinken ’s avonds zonder ’s morgens ook maar een greintje last te hebben van hoofdpijn of een zwaar gevoel – dat geld trouwens voor álle wijnen. Een héél fraai glas met een geur die zich opent als een pauwestaart: veel mineralen, duidelijk ook vanile tonen, Turks Fruit, wat laurier en vuursteen. Citrus in de afdronk. Dit zal een schitterend glas worden met een jaar of vijf.

Ürziger Würzgarten 2005 Auslese

Hoe drinkt een tien jaar oude Auslese? Heel harmonieuze wijn met perzik in de geur, vanille en heel veel roomboterbabbelaar in de mond. Perfecte wijn bij aziatisch eten.  Het drinkt heerlijk zo’n tien jaar oude Auslese, maar laat zo’n 2015 maar eens tien jaar liggen… Pfff gelukkig is deze wijn aan het domein gewoon te koop, voor minder dan een euro per fles meer dan de 2015.

Ürziger Würzgarten 2004 Auslese*

Van deels gebotrytiseerde druiven. Ingetogen neus, bleke kleur. Deze wijn lijkt véél jonger dan de 12 jaar dat hij oud is. Rijke neus met vanille, de wijn is helemaal vitaal en lijkt warempel nog ontwikkelingspotentieel te hebben, frisse smaak met mooi spel.

Ürziger Würzgarten 2015 Auslese

Lichte kleur, tropisch fruit in de neus, perzik ook. Een hele hoge zuurgraad, mineralen die zich wat vervlechten met het fruit. Interessant spel in zoet/zuur balans. Interessant om nu te drinken, maar duidelijk een oplegwijn.

Erdener Prälat 2014 Auslese Goldkapsel

Stefan kan een deel van deze historische wijngaard pachten. De geur van deze wijn is ingetogen, prima balans tussen z/z, de wijn moet echt nog komen, is nu veel te jong, maar een enorme belofte.

Ürziger Würzgarten 2015 Beerenauslese

Te denken dat deze wijn het geweldig doet… als onze kleinkinderen hun achttiende verjaardag vieren! Appel in de geur, heel veel concentraat, veel spel, prachtige bittertjes in de afdronk, geconfijt fruit, botertje. Superieur!

Een prachtige proeverij met unieke Riesling wijnen.

Uitslag proefwedstrijd 2016
By in ,

Uitslag proefwedstrijd 2016

 

Witte wijnen
Rode wijnen 
Runner up, proefkampioen, derde plaats

De
jaarlijkse proefwedstrijd stond in het teken van vijf witte en vijf
rode wijnen die we blind proefden en waarbij punten konden worden
gescoord voor het determineren van de herkomst, druif, het gebied, jaar
en producent. 

Uitslag:

1e plaats Nello Pischedda is de nieuwe proefkampioen 

2e plaats Berry Marinussen is runner up

3e plaats Rob van Ginneken

Proficiat!

Rechter en linkeroever Bordeaux
By in ,

Rechter en linkeroever Bordeaux

Château
Clos des Lunes 2013 Bordeaux

Smaak met perzik, citrus, stro en hooi. Smaak voortzetting
van perzik, bittertje, prettige zuren, prima glas wijn. 70% semillion en 30%
sauvignon.

Château de
Belcier 2006 Côtes de Castillon

Oude bekende. Brede smaak met herfstbos, pruimen, ceder, laurier,
kers en zwarte bes. Smaak lijkt ondanks tien jaar nog steeds jong, met sappige
zuren en kers. Dit is al langere tijd een van de meest koopwaardige AC’s in Bordeaux,
heel knap ontwikkeld deze tien jaar oude rechteroeverwijn.

Château Hermitage Mazeryes 2012 Pomerol

Hartendief van Kees. Gerard benoemt cassis, ceder en een
bittertje. Neus met kruiden, kers, framboos en chocolademelk. Smaak erg mooi
met nog wel tannines en een combinatie van zoet en zwart fruit.

Château
Haut Beychevelle- Gloria 2009, Saint Julien

Een piepklein domein, 
5 hectares. Hier ligt de oorsprong van de wijnpassie van Henri Martin,
de man die Château Gloria bekend maakte. De stokken in de wingerd zijn 30 jaar
oud, 65% cabernet sauvignon, 25% merlot en 10% cabernet franc. Harde tannines
nog, maar wel een mooie wijn. Aanvankelijk een wat kleine neus met kers en
laurier, later ceder en pruimen. Smaak lat een combinatie zien van zwart en
zoet fruit. 

Le Pauillac
2012 van Grand Puy Ducasse

In alle opzichten interessant. Dit domein grens aan zowel
Mouton als Lafite Rothschild. Denis Dubourdieu adviseert. En dat is te proeven:
deze wijn geurt naar zwarte bessen, drop en laurier, het hout is mooi geïntegreerd
in de geur. Veel zuren in de mooie smaak die zich kenmerkt door wat kruidige
tonen en zoet fruit.  Nu nog te jong,
maar erg mooie wijn. 

Château Chasse Spleen 2012 Moulis

Duidelijk nog te jong, maar uiterst beloftevolle wijn. Neus
met zwarte bes, kers, laurier, florale tonen. Noël ruikt schoensmeer én kers.
Smaak met ook weer kers, goede zuren en sap.

Château du Tertre 2012 Margaux

Eigendom van ‘onze’ Eric Alberda Jelgersma. Veel positieve
commentaren bij deze verfijnde wijn die heel beloftevol zich nu al goed laat
kennen: geurend naar mest, paprika en chocolade, Noël ruikt tabak en Jaap
koffie. Smaak met een warme aanzet en veel kers en tannines, de zuren komen
laat binnen. 

Een heel mooie proeverij van Kees van de Wiel!

Proefnotities en verslag Berry Marinussen

Grand Prix Saint Jean Blanc
By in ,

Grand Prix Saint Jean Blanc

Droomwijngaard in… Griekenland – waarvan we de wijn proefden

Een proeverij
met een knipoog naar de Grand Prix Saint Hubert: tien witte wijnen en veertien
landen waar ze uit kunnen komen. Hans Lodewijkx heeft zich beperkt tot tien
flessen. Voor het eerst. Maar ja, wel negentien druiven. Die we moeten
herkennen. Blind. En onder die negentien druiven vinden we grote vrienden als
de Elbling, Souvignir Gris, Moscofilero en Zierfandler. Inderdaad: Hans laat ons
het bekende wedstrijdgevoel ervaren van hopeloosheid. Paul Heemskerk wint de
wisselbeker (en ja, ik denk dat we een nieuwe traditie hebben, een jaarlijkse Saint Jean Blanc van Hans). Gemiddeld hebben de proevers een stuk of drie antwoorden goed:
hetzij een land, hetzij een druif, hetzij een jaar. 

Aan het begin
van de proeverij zegt Hans iets interessants: “bij het terugproeven kunnen we
wijnen wellicht herwaarderen.” Want we proeven heus niet alleen met de tong,
maar ook met het brein en de ogen. Ik kom daar op terug. 

Drie witte
mousserende wijnen naast elkaar, ik hou ervan. De Duitse Elbling Crémant staat
naast een Portugese Alvarinho en een Britse mousserende wijn – ik kan me niet
herinneren dat we die eerder proefden. 

Ridgeview Blanc
de Blancs

Dedicated to
the production of the highest quality sparkling wine using traditional
sparkling grape varieties and methods, staat op de website van Ridgeview. De
wijn is gemaakt van 100% chardonnay, fijne mousse, mooie zuren, boter. Doet
verschillende proevers denken aan Champagne naast de andere mousserende wijnen.
Een heuse Trouvaille! De Britse Queen serveert deze wijn op Buckingham Palace.

  

MUS 2014
Betuws wijndomein

Gemaakt voor
Hema. Zeer verrassend, geparfumeerd, jasmijn, sappig, drie proevers geven de
voorkeur aan deze wijn. 

Moscofilero
2014 Yannis Tselepos

Hartendief
van Hans. Blanc de gris uit Arcadia. Drie proevers vinden dit de mooiste wijn
uit de proeverij. Uiterst expressieve wijn met véél rozen, lelies, jasmijn.
Fraaie Griekse wijn.

Etna Bianco 2014 Tenuta delle Terre Nere

Vijf druiven
die op vulkanische grond groeien, Carricante, Catarratto, Grecanico, Inzolia en
Minnella leveren een wijn op die vier proevers de mooiste wijn vinden. Een
stinkertje, véél hout is te proeven door de opvoeding, thee en noten. De wijn
deed mij denken aan Rhone, ook door een wat kruidige toets, het is meer een
fijne eetwijn dan een terraswijn.

Le Haut Lieu 2010 Vouvray Domaine Huet

Hartendief
van Hans. Gemaakt van Chenin Blanc. Kijk, dit is nou een wijn die ik liever
niet geblindeerd had geproefd. Toegegeven… ik herkende de wijn niet. Proefde
wel de mééste verfijning in deze wijn. Bescheiden wijn met fijne smaak staat in
mijn aantekeningen. Wetend wat ik proefde zou mijn waardering hoger zijn
geweest. Moet ik nou gelukkig zijn met die wetenschap? 

Fransola 2013 Torres, Penedès

Gemaakt van
Sauvignon Blanc (heel herkenbaar) en wat Parellada. Twee proevers waarderen
deze wijn als mooiste. De geur is heel expressief, veel passiefruit.

De curieuze
uitdrinker kan ik enorm waarderen. 

Zierflandler
en Rotgipfler 2006 Biegler, Thermenregion

Oostenrijkse
wijn, gemaakt in de hemel. Schitterende balans, veel abrikozen, krentjes, een
wijn die tot mediteren uitnodigt, heel veel spel en mooie balans zoet/zuur.

De proevers
kijken wat onwennig, met al die glazen voor de neus om te vergelijken. Een
fraai concept van de proeverij en fraaie wijnen.

Kruiden en wijn: tempranillo proeverij
By in ,

Kruiden en wijn: tempranillo proeverij

Schiterende wijngaard in La Mancha

Twan Vermeulen brengt kruidig terug naar een enkele
druif, de tempranillo, en naar één land, Spanje. Een klassieke proeverij door
verschillende Spaanse regio’s volgt.We proeven drie series van drie, ingeleid door eenvoudige
edoch prettige frisse indrinker met een klein zoetje uit de Veneto. Met de
series neemt het enthousiasme toe. Van bescheiden naar indrukwekkend zoals Twan
al aankondigde. De tempranillo vormt de ruggengraat van veel Spaanse wijnen.
Wij drinken langs de hele rug via de Toro, de Rioja en de Ribera. Ook plekjes
als Penedès en la Mancha doen we aan.

De
eerste serie laat nog geen ‘olé’ door het proeflokaal echoën. De paso a paso
(la Mancha) uit 2013
en de Bolet (Penedès, 2012) doen aan alsof ze gemaakt zijn
voor de snelheid en het volume. Dunne wijn zegt Kees. Maceration carbonique
denkt Nello te herkennen. Het ecologische karakter van de Bolet wordt door geen
van de proevers eruit gehaald.Toch ook positievere geluiden van Noel. De Taron 4M
(Rioja, 2012)
kan hem in al zijn eenvoud wel bekoren. Elegant is de toevoeging
waarmee deze wijn het mag doen.

In de
tweede serie zet Twan in op de betere regio’s. Toro & Toro met een Rioja,
het klinkt als Jansen en Janssen met Kuifje. Waarbij de detective onder ons,
Berry, al snel opsnort dat deze drie tenminste 90 Parker punten per stuk vertegenwoordigen.
Die Parker heeft niet altijd gelijk vinden wij.
Zo is de La Monja Romanico uit 2012 (Toro) een vrij harde
wijn. Vrij jong en geen soepele afdronk typeert Kees. De volgende, de Taron
Cepas Centenarias uit de Rioja (2011)
maakt veel meer los. Willem Jan heeft ‘m
doorgeslikt voordat ie er erg in had. Mokka en zoethout in de smaak. Een amor
de corazon van Twan. De laatste in deze reeks heeft 93 punten van meneer
Parker. Niet alleen hij verdeelt de meningen, ook de Alvirez van de Bodegas
Teso la Monja (2013)
heeft er een handje van. Hans ervaart een volle body, een
goede balans en veel niet storende tannines. Anderen ervaren te flinke zuren en
voelen hun tanden plakken. Ook ik proef die zuren en tannines. Waardoor de ook
aanwezige chocola, laurier en zwarte bes wat worden weggedrukt.

Save
the best for last is dan wel niet erg Spaans, het is klassiek genoeg voor de traditionele
opbouw van deze proeverij. Tot slot komen drie flessen op tafel waarvan volop
wordt genoten. Langer laten staan maakt meer los. Niet alleen in het glas.
Waarbij ook de diversiteit van de tempranillo tot uiting komt. Drie
verschillende glazen, ieder met een volkomen eigen smaak en balans, alle drie
onmiskenbaar met kwaliteit. En dat uit een streek, de Ribera. Coby herkent de
hele proeverij door al verschillende stijlen die mogelijk zijn met deze druif,
van dik Parkerachtig tot frisse zuren.

  

De opening
doet Toos denken aan Shiraz. Claartje komt met jammig en koffie. Dat kan ook
best, 15 maanden hout in de Ribera del Duero heeft deze Vizcarra uit 2012 veel
gegeven. Gelukkig voor het kruidige thema komt hier laurier om
de hoek. Deze hartendief van Twan is een flinke jongen.

De
Pesquera crianza 2011, ook uit de Ribera, heeft het in het begin lastig na
het geweld van zijn voorganger. Nello raadt dan ook aan om deze als eerste te
drinken. Hij benoemt een slanke stijl, veel meer een ballerina dan de plompe
voor- en naganger. Dat een ballerina ook kan zweten blijkt in de neuzen Van
Noel en Kees. Natte wol en putjeslucht zijn de benamingen die de inspanningen
van onze danseres verraden. Hans voegt daar een krachtige aanzet en levendige
zuren aan toe. Claartje, ongetwijfeld een goeie balletoefening aan de bar
indachtig, roemt de balans.

De laatste Spanjaard die we genieten is de Aalto uit
2013
. Mijn favoriet van de avond. Hij zit vol van alles. Zuren, laurier, drop,
kruidig (!), zacht, vol, bramen achterin, zwarte bes.. Het hele pallet rolt zich
voor ons uit. Gelukkig kennen de Spanjaarden geen term voor het laatste glas.
Wel voor het een-na-laatste, de pinultimo/a.

Afronden doen we over de grens. Een Zuid-Franse zoeterd,
een Rivesaltes met mooie dikke druppels. Lafage ambré hors d’age. Hans
Lodewijks proeft amandel in het kwadraat. Gerard detecteert een abrikozenneus,
rozijnen sherrytonen en een mooi bittertje. 

Verslag en proefnotities van Just Krijn

Portugal doorgeproefd
By in ,

Portugal doorgeproefd

Een kort en
ingetogen verslag, passend bij deze dag van aanslagen in Brussel. Jaap heeft
als doelstelling ons wijnen en druiven te laten proeven uit zo ongeveer alle
streken, van het koele noorden (Vinho Verde) tot en met het warme zuiden (Alentejo).
De eerste, de indrinker van de avond, is voor velen wat ál te fris. Op een
terras, met 30 graden, wellicht erg lekker, maar op deze avond? De avessodruif
in deze blend zou voor de romigheid moeten zorgen … maar daar zit dan ook
maar een mespuntje van in.

We proeven
vervolgens een witte Douro en de witte Va Bene uit Lissabon, een streek die
vooral mooie wijnen van arinto voortbrengt volgens Ronald de Groot in het
recente Portugalsupplement van Perswijn. Deze valt vanavond toch niet zo in de
smaak: met name aan het einde wat bitters, weer stevige zuren, niet heel open
of fruitig. De Douro doet het beter (dit collectief van wijnboeren wordt dan
ook geadviseerd door Dirk van Niepoort); een bescheiden neus, vrij volle
aanzet, wat lichte kruidigheid, geel fruit, een lekker glas.

In de tweede
serie overtuigt de Caladessa Vinho Branco door zijn goede balans en mooie fruit;
de Quinta dos Carvalhais verdeelt de groep daarentegen in uitgesproken voor- en
tegenstanders door het nogal ruime houtgebruik. Door menigeen wordt hij simpelweg
afgeserveerd als ‘vloeibaar hout’, anderen proeven daarnaast ook fruit (ik had
zelf een citroengrasimpressie), waarderen de mooie zuren, en ervaren het hout
pas in de afdronk als wellicht enigszins storend. 

We maken een
bruggetje naar de rode wijnen met de Vale DaCalada Rosdao.  Ik ben er zelf niet zo van onder de inruk,
maar de meeste leden waarderen de doordrinkbaarheid van deze wijn. Een
eenvoudige wijn van Quinta da Espiga staat in een serie met de Duque de Viseu,
met een klassieke structuur met zuren en tannines volgend op een neus met onder
andere cacao en vanille.

Twee
boegbeelden van Portugees rood sluiten de proeverij af: de Prazo de Roriz 2010 van
P+S (Prats + Symington)
en de Quinta do Vale Meão 2013. De eerste is een van de
hartendiefjes van Jaap met een goede prijs-kwaliteit verhouding aan € 15:
donkerrood, vol en sappig, pruimen en kersen, stevig op smaak, en ook qua
structuur. Wel een wat warme afdronk. Dat laatste ook bij de Vale Meão, verder
een mooie wijn met hout, die ook de afdronk nog wat domineert. Veel te jong, en
we hebben Jaap dan ook verzocht deze wijn, verreweg de duurste van de
proeverij, over een paar jaar terug te laten komen…

De uitdrinker
is een 10 jaar oude Malmsey van Blandy’s, bleekbruin van kleur en met een prima
zoet-zuurbalans, rozijntjes en vijgen. Proefnotities van de uitdrinker zijn
over het algemeen niet zo uitgebreid bij de BWS, maar wees gerust: dit is een
puike wijn!

Verslag en proefnotities Rob van Ginneken

Rijke Rhônes maken indruk – verrassende combinaties
By in ,

Rijke Rhônes maken indruk – verrassende combinaties

Côte Rôtie wijngaarden

De best gedocumenteerde proeverijen als het gaat om
druivenvariëteiten? De proeverijen van Noël Geisen. Ook nu krijgen we
vijfentwintig druiven goed gedocumenteerd en daarvan proeven we er elf. En nog
twee, maar die zijn zó curieus dat we ze eigenlijk meteen mogen vergeten. We
proeven Rhône. En hoe? We proeven ook de absolute top AC’s – Condrieu,
Hermitage, Côte Rôtie. En natuurlijk de Zuidelijke Rhône wijnen, waarvan
Châteauneuf du Pape het meest befaamd is – terwijl alle wijnliefhebbers wel
fraaie herinneringen koesteren aan een fles Vacqueras of Gigondas.

Domaine Les Amouriers 2014 Vacqueras Blanc

Hartendief van Noël. De meningen lopen een beetje uiteen
over deze wijn. Paul proeft niet voldoende zuren. Laat dat nou net een karakteristiek
zijn van grenache blanc en clairette die samen tekenen voor driekwart van de
druiven waarvan deze wijn is gemaakt. Goed geproefd dus, Paul determineert ook
buxus, steen, mos, appeltjes. Mijn aantekeningen: banaan, flink wat kracht,
hazelnoot en vanille, ook bitters, karaktervolle wijn!

Domaine Belle 2012 Hermitage Blanc

Gemaakt van marsanne en rousanne. Rob mist sap en spanning,
de wijn is te houtgedominerd naar zijn zin. Eric proeft tropische tonen, die
hem doen denken aan de schuimblok uit zijn jeugd, de wijn is rijk en gul, zegt
hij. Ik mis geur, de wijn is wat gesloten. Dat maakt de wijn goed op de tong
met verfijning, prachtige rondeur, helaas wel wat duidelijke alcoholtoets,
uitstekende balans.

 

Stephane Montez

Condrieu ‘Chanson’ 2010 Stéphane Montez

Eric ruikt een wonderlijke combinatie van geuren: groene
asperges, stinkende mest, graskaas, aardbei en geroosterde amandelen. Rob
benoemt ook groente én vlees in de geur. Kees ruikt wat sinaasappel. Mijn
aantekeningen: pittig glas witte wijn van viognier met een pauwestaart van
impressies in de geur, heel breed en rijk, in de smaak mangotonen, citrus en
vanille. Hoge wijn!

Naast een verdienstelijke Plan de Dieu staat een wijn die
mij van de sokken blaast. 

Domaine Michel & Stephane Ogier

Côte Rôtie 2009 Domaine Ogier d’Ampuis

Wijn gemaakt van syrah. Bramen, zure kersen, drop en laurier
ruikt Martin. Da’s veel meer dan ik ruik, ik ruik  vooral ceder maar mijn brein zegt ook meteen:
wow, wat rijk! De wijn slik ik in een reflex door – en dat gebeurt echt niet in
iedere proeverij. Mooie zuren, finesse en spanning. En dan gebeurt er in dat
brein iets waar ik geen enkele moeite voor hoef te doen, de Plan de Dieu is een
sympathieke maar wat norse boer. De Côte Rôtie heeft een joyeuze zorgeloosheid
die me meteen doet denken aan een levenslustige dertiger (met een paardestaart)
in een cabriolet. Deze wijn heeft een Bourgogne-achtige allure, fantastisch. Dé
wijn van de proeverij. 

In de volgende serie staan twee wijnen van dezelfde
wijnmaker uit 2010: Côtes du Rhone Villages én Châteauneuf du Pape van Charvin.
De laatste is complexer maar ook wat norser, te jong nog. Louter positief
commentaar op deze wijn. Fijne tannines en kruidigheid, zegt Wouter. HansH
próeft dat de wijnen verwantschap vertonen, heel knap. De stevig, straffe,
prettige Côtes du Rhone Villages is wat opener, biedt karrevrachten met rood
fruit.

Dat ook bescheiden regio’s profiteren van een schitterend
wijnjaar bewijst de laatste rode serie, drie wijnen uit 2007.

Clos des
Papes 2007 Châteauneuf du Pape

Hartendief van Noël, dank Wouter die wijn inbrengt om te
vieren dat hij is geslaagd voor het vinologenexamen. Een 99 Parker punten wijn
van merendeels grenache en mourverdre. Schitterende wijn, die waarschijnlijk de
meeste proevers het meest aanspreekt. Gerard is louter lovend: elegantie en een
hoge concentratie, rijpe bessen en frambozen. Mijn aantekeningen: heel rijke
geur, cederhout, zoethout, gebrand hout, complexiteit en verfijning. Niets meer
te wensen. Een deftige wijn, zegt Kees. 

Ernaast staan Guigal Gigondas 2007 (krachtig, aangenaam,
karaktervol, veel gestoofd rood fruit) en Domaine Maby Lirac 2007 Fermade Cuvee
Prestige
(rijke wijn, kreupelhout, chocolade en morellenkersen).

Heerlijke proeverij!