Hongaarse wijnen met een goed verhaal

By
259
Hongaarse wijnen met een goed verhaal

 

Toos Dusee heeft op reis in Hongarije de wijnen in haar hart gesloten. Deze proeverij staan wijnen op tafel met een goed verhaal. Daar hou ik van. We proeven uit vier van de tweeëntwintig wijnstreken.

François President Brut

Gemaakt van 60% chardonnay en 40 pinot noir. Nee, de wijn is niet genoemd naar Francois Mitterand, de 21e president van de republiek Frankrijk, maar naar de wijnmaker. Ergens vind ik dat jammer, want de wijn ‘oogt’ en ‘luistert’ nu niet Hongaars. Kees benoemt appel en gele perzik, gist. De strakdroge bubbel blijft lang hangen en dat is altijd een goed teken. Mooie frisse zuren en sappig.

Juhfark, een goed verhaal

Uit Somloí staan in de proeverij drie wijnen op tafel, maar de Juhfark ga ik niet vergeten. Een zeldzame druif. Juhfark is Hongaars voor ‘schapenstaartje’, genoemd naar de vorm van de trossen. De Juhfark is aangeplant op de grond van een gedoofde vulkaan. Toos memoreerde dat de Juhfark de vruchtbaarheid verhoogt. Goed verhaal. Ze vertelde over een prinses die zestien kinderen kreeg (?), ik vond ook dat Habsburgse prinsen de wijn van de Juhfark druif dronken tijdens de huwelijksnacht. Het zou de geboorte van een zoon garanderen. Juhfark-druiven produceren wijnen met een diepe gouden kleur en een intense, minerale smaak. Ze kunnen een brede range aan aroma’s hebben, zoals wit fruit, citrus, bloemen en kruiden. De Juhfark-wijnen hebben over het algemeen een hoog zuurgehalte, dit maakt ze geschikt voor rijping en geeft ze een goed bewaarpotentieel. De wijnen hebben enige tijd nodig hebben om hun volledige potentieel te bereiken en kunnen na enkele jaren rijping complexe smaken ontwikkelen.

Juhfark 2020 Apatsagi Pince

Uiterst karaktervolle wijn, goudgeel, licht bloemig, bedwelmend bijna, noten, Mooie zuren/bitter balans. Eric benoemt vanille en walnootbitter, zegt dat de wijn enorm zou profiteren van decanteren. Maarten benoemt een lichte wrangheid.

Van dezelfde maker die vrij laat oogst proefden we ook de Furmint 2019 (expressief, met een klein zoetje, aangenaam bij aziatisch eten) en de Harsleveú 2019 (goudkleurig, volle en ronde smaak, ook heel geschikt bij aziatisch eten, een zuurkoolschotel).

Grof Degenfeld 2018 Tokaj, Terezia organic Hárslevelu

Mooie wijn met een lichte oxytoon in de afdronk. Wat vegetale tonen in de geur (terwijl de Furmint wijn van Pince meer mineralig is), amandel en mandarijnzeste. Friszure aandronk, karaktervol.

 

Pinot Noir 2018 St. Andrea

Deze pinot noir uit Eger is gewoon erg lekker. Frivole aardbeien neus en strakke smaak. Goede zuren. Doet me denken aan diksap, zegt Just, méér dan pinot noir uit Bourgogne.

Merengo 2018 St. Andrea

De beroemde stierenbloedwijn uit Eger. Modern gemaakt met veel fruit, oordeelt Noël. Just determineert zwarte bes, koffie, leer en benoemt de tannines. Potverdikkie, die tannines zijn fors,het maakt dat ik ‘moeilijke wijn’ op schrijf. Maar vooral ben ik onder de indruk, van de roodpaarse rand, de kruidige rijke geur met volronde kersen. Veel karakter, deze eetwijn.

Eetwijn, eetwijn, wanneer is een wijn eigenlijk een eetwijn? Vraagt Hans. Van wie ik weet dat hij van mening is dat je een wijn zó moet beoordelen. Om zó te drinken. Hoe kan je een wijn nou beoordelen door er iets ‘bij’ te bedenken? Nou, zegt Maarten, als de wijn beter gaat smaken en rijker in de mond is. Mijn brein denkt een Black Angus ribeye bij de stierenbloedwijn. Ha! Of als de wijn een contrast biedt met het eten, oppert Hans zelf. Dat vind ik een moeilijke, want ik combineer liefst veilig, combinaties die bekend zijn dat ze werken. Maar oppert mijn brein, jij bent toch vaak verrast als je van het restant van een wijn op de tweede dag een combinatie proeft? Dat klopt. Je mag best meer avontuur aan de dag leggen. Zo maakte ik een 39 jaar oude droge Tokajer open bij een gemarineerde kip saté met koolrabi salade. Het werkte!

Paangold Tokaji Frumint 2018 Late Harvest

Liefelijke, gebalanceerde wijn. Prachtig spel van zoet en zuur, zegt Harrie. Perfect met Roquefort.

Hele fijne proeverij.