Wijnen uit Israël

By
306
Wijnen uit Israël

De eerste proeverij van de wijnsociëteit die helemaal in het teken staat van Israël. Leila Wijnhoven laat ons wijnen uit Israël proeven. In de afgelopen jaren proefden we soms een Israëlische wijn. En er stond een pinot noir uit Israël in de Grand Prix Saint Hubert in 2017. De consumptie per hoofd van de bevolking lag lang rond 4 liter wijn per hoofd. En is nu aan het stijgen. https://www.jewishvirtuallibrary.org/wine-consumption-in-israel) De import van wijn uit Frankrijk en Italië daagt de wijnmakers uit om de eigen kwaliteit dusdanig te laten groeien dat de wijn de vergelijking kan doorstaan. Alle wijnbouwers willen de klassieke wijnen nabootsen, zegt Leila in een bijzin.

Kosjere wijn is een prachtig voorbeeld van hoe religie en voedsel samenkomen, zegt Leila. Kosjere wijn is gemaakt en behandeld volgens de Joodse dieetwetten, bekend als kasjroet. Het omvat strikte supervisie en naleving van specifieke vereisten vanaf de teelt van druiven, de fermentatie en de botteling. Kosjere wijn is gemaakt door Joodse wijnmakers of onder rabbinaal toezicht. Gelovige Joden degusteren de wijn tijdens religieuze ceremonies en vieringen.

Hieronder maak ik een persoonlijke keuze van de voor mij interessantste wijnen.

Dalton Estate 2022 Rosé

Zomerwijn van barbera, cabernet sauvignon en grenache. Licht aardbei, frivool.

Teperberg 2020 chardonnay

De wijn is overdreven. Op een manier die ik niet zo vaak proef. Here i am! Schreeuwt de wijn uit het glas. Toffee. Caramel. Vettig. Vanille. Bijna een parodie op chardonnay. Eric benoemt boter, vanille, zoete banaan en visbouillon.

Dalton Estate 2019 zinfandel, shiraz, petit shiraz

Licht paars en framboos in de geur. De wijn heeft een scherp randje in de smaak en je merkt dat het alcohol gehalte hoog is. Tos benoemt de fruitigheid, bramen, staal en ook die scherpte.

Teperberg 2019 malbec, marselan

Yoghurt geur, maceration carbonique? Vanille. Een duidelijke allemansvriend is deze wijn, vor mij wat aan de vlakke kant. Toos benoemt kers.

Recanati Galilee 2018 petit shiraz

Roodbruine kleur, rijke geur, morellenkers. De diepste kleur van de laatstgenoemde drie wijnen, lekker om te drinken, de slikfactor, uitspuwen is lastig.

Boeiende proeverij, dank Leila.

Peter van den Besselaar

Overige wijnen:

 

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)