Spaanse wijnen uit de liefhebberskelder

By
408
Spaanse wijnen uit de liefhebberskelder

De complimenten worden rijkelijk gedeeld op deze proeverij, die in hele goede aarde valt bij de leden. Claartje Grielis deelt wijnen uit haar kelder, Spaans, alle domeinen werden door haar en Gerard bezocht. Het is een gulle proeverij. Gul van kwaliteit. Gul van kwantiteit. Dat wil nog wel eens schuren, want kwaliteit waarderen vraagt om tijd. En de tijd per wijn is nu eenmaal beperkt met veel flessen. We krijgen mooie details te horen. Want aan iedere fles uit de liefhebberskelder is een verhaal gekoppeld.

RECAREDO Serral del Vell Brut Nature 2017 Corpinnat
Van eigenzinnige wijnboeren die geen Cava willen zijn: Corpinnat is ontstaan door high end wijnbouwers die in de Pènedes zich willen onderscheiden met kwaliteit. Annemiek: Wham! Vult de hele mond, mooie bitters, caramel, bloemen, citrus, proeft heel spannend. Just: grapefruit, sinaasappel, prettige bitters die je goed kunt hebben. Zeste van sinaasappel in de neus, mondschoonmaker. Gemaakt van xarel-o 87%, macabeo 13%. De wijn lag 53 maanden sur lattes.

 


Pugnus 2020 Utiel Requena
100% bobal. Lichtrood, half transparant. Frivole frambozen. Lichte plezierwijn, goed voor de lunch, mooie zuren, best lang nahangend.
Joanginé 2013 Buil & Giné, Cataluna, Priorat
40% caragnena 40% grenache 20% cab sauv, 1 jaar houtrijping. Driekwart somber donker. Dot yoghurt, kreupelhout. Medium body, agressieve zuren. Neus een tikje aceton. Kees vol en zacht, lange afdronk, neus staat mij tegen.

Pepe Mendoza 2020 Allicante
Druiven monastrell, allicante bouschet, giró. Lichtrood, tuilé rand, drop in neus, introvert, rode bes, heel sappig, goede zuren. Gerard milde zuren, fraaie bitter, elegant en soepel.
ROJO Y NERO 2014 Gutiérez de la Vega, Valencia
100% giro. Donkerrood, kreupelhout, hint van amarena kersen, oud leer, stallucht, kruiden, heel expressieve geur, tannines nog, veel body, krachtpatser. Gerard rijp rood fruit, kersen, zuurstokken kermis, kersen-rang snoepjes, rijk, hout, stallucht. Kees jodiumneus, kers, eucalyptus. Eric vanille, ruikt naar sigaar, hele mooie wijn. Just in de geur marsmallow op de bbq. Annemiek nog nooit zo’n mooie geur gehad. De wijnbouwer laat voortdurend opera horen, zodat de wijn zich prettig voelt.

Raimat 2018 Tourons de Vallcorba
100% cabernet sauvignon, 20 maanden houtrijping. Brede geur, pruim, laurier. Mondvullend, goede zuren, licht bittertje, aangename wijn. Ron viscoos van structuur, herfstwandeling, nat hout, tabak, aangename bitters, fijne lange afdronk. Willem Jan wandeling over de hei met bloesem, wat wrang middenpalet, bloemige neus met munt.
El Sequé 2013 Monastrell, Alicante Valencia
100% monastrell. Donkere, sombere kleur, kreupelhout, toch ook fruit, bessen. Laurier, sappige wijn, joyeus, vrolijk, sappig. Ron houtlagering, eerste associatie winegums, krijt. Annemiek kersenbrandewijn, vol fruit in afdronk. Just zwarte Côte d’Or chocolade. Willem Jan, een beest, monumentaal, positief. Turks fruit, kaneel en stroop. Een denderende hoeveelheid kersen. Beetje drop, vanille, mooie tannines.

PEPE MENDOZ Giró Albarques 2019
100% giró. Alicante. Hele lichte kleur, bisschopsrood. Sappige plezierwijn, iets meer kracht dan je eerst denkt, bittertje. Laurier. Bes. Hint van cacao. Hint van framboos. Héél leuk. Hans peper in de geur, goed in balans. Just anijshint, zwarte bes, melkchocolade, zwart fruit, koffie, braam. Noël prachtige frisse zuren, lekker exotisch fruit, droppig, prachtig.
Sauvella 2013 Luscinia Eximia
Blend van druiven. syrah, garnacha. Nederlandse wijnbouwer. Donkere kleur, somber. Rijke geur, de boerderij binnenplaats, stevige aandronk, bekkentrekker, tannine. Moncherie chocolade. Kindermoordje. In 2e instantie hooimijt, kruidig. Hans zuur plus in de aandronk, volle geur, pruimen in de smaak. Just turfkurk, tijm, zwarte kers.

Bobet 2014 Priorat
Syrah, cab sauv, carignena en … Paars. Heel donker. Kersen op sap. Aangename zachte aandronk, meer kracht dan je zou denken, goede balans. Rijke wijn. 90 Elegantste wijn uit de serie.
Montsalvat 2004 Priorat
100% caragnena. Tuilé. Oude geur, turf, stal. Hint van truffel. Mooi op dronk, rijke wijn, goede balans. Leerwinkel de Man Melis. Kardemom. Sappig, stiekem hoog in alcohol. 91 Toos licht oxydatief. Noël na enige lucht erg mooi.
Mas Martinet 2015 Priorat
Grenache, merlot, cab sauvignon, sirà, caranyana. Houtrijping. Sombere tint roodbruin. Introverte geur, hint van cacao. Goede zachte aandronk, hap sap, doorslikreflex want erg lekker en veel rondeur. Erg verleidelijk. 90 Annemiek fluwelen neus, alsof engeltje over je tong pist.

Uitdrinker
Recondita Armonia 2016 Alicante, monastrell dulce.
90% monastrell, 10% syrah. Zandkalk. 12 mnd eiken. Rondeur, aangenaam. Kati: kersenbonbons.

 

 

Voortreffelijke avond, dank Claartje.

Proefnotities en verslag Peter van den Besselaar

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)