Reizen in het glas: Vinho Verde, Alentejo en Douro

By
404
Reizen in het glas: Vinho Verde, Alentejo en Douro

Ze reist graag in het glas. Ze ontdekt graag onbekende wijnen. Ze geeft blijmoedige proeverijen. Liselotte Brouwers neemt ons mee naar Portugal. Omdat één wijn haar overrompelde. Een witte Dourowijn. Een selectie van de wijnen beschreven.

 

XISTO LIMITADO 2021 Douro Branco

Hartendiefje van Liselotte. Práchtige neus met meloen en perzik, zegt Kees. Prettige geuren met een citroentje, aldus Gerard. Mijn aantekeningen: expressieve geur met wat brandnetel. Volronde smaak, type Sancerre. Mooi dus.

Vinho Verde, de Portugese groene wijn.

CAZAS NOVAS 2021 Avesso

Vinho Verde van authentieke Avesso druif. In 2010 waren er 740 hectares mee beplant. De druif geeft meestal een wat hoger alcohol gehalte. Zijn eenvoud is zijn kracht. Peer ruik ik, en een zweem van perzik. Mondvullende wijn met mooie zuren. Verfrissend. Terraswijn.

CAZAS NOVAS 2021 Alvarinho

Vinho Verde van Alvarinho. Hartendiefje van Liselotte. Wijn zonder houtrijping. En toch een prachtige neus met vanile, boter en citruszeste. Voller van smaak dan de Avesso, bitters komen hierin meer tot uiting, lang nahangende wijn, altijd een teken van kwaliteit. Eetwijn.

Alentejo wordt in het Noorden begrensd door de rivier de Taag. Het wijngebied ligt in het binnenland en staat bekend om zijn fruitige, soepele wijnen.

DOM RAFAEL 2019

Blend van wel vier druiven. Half transparante kleur. Commerciële stijl vind ik. Maar hè… lekkere frambozen in de geur. Sappige wijn. Annemiek benoemt zacht fruit, bramen en zachte tannines. Laat de lente maar komen.

Uit de Douro drinken we Quinta da Romaneiro.

DONA CLARA 2018 Quinta da Romaneiro

Gerijpt op nieuwe houten vaten. Gestoofd fruit met braam en kers, zegt Kees. Rijp bessenfruit zegt Gerard. Mijn aantekeningen geven framboos – dan hebben we bijna al het fruit benoemt – volronde aangename smaak, hap sap.

We sluiten af met de tawny port van Quinta da Romaneiro, best krachtig, Mooie pruimen in de geur. Kati is bijna lyrische van de zuren die een mooi tegenwicht vormen voor het zoet.

Mooie reis in het glas.

Peter van den Besselaar

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)