Merlot uit tien landen

By
408
Merlot uit tien landen

Merlot is een afstammeling van cabernet franc en de onbekende en zeldzame, magdeleine noire des charentes. Merlot is een halfzus van cabernet sauvignon, malbec en carménère!

Bij het degusteren ontdekt men zwarte kersen, chocolade, pruim en gedroogde kruiden. Tannines, zuren, body en alcohol zijn meestal ‘gemiddeld’ aanwezig. De zoetgraad hangt dan weer af van de regio en de wijnmaker. Daarin zijn behoorlijke variaties mogelijk.

Merlot wordt – allereerst en allermeest – verbouwd in de Bordeaux-regio. Voor wijnen op de rechteroever is het de dominante druif. Andere belangrijke herkomstregio’s zijn Italië, Spanje, VS, Chili en Australië.

Kees van de Wiel neemt ons vanavond mee op hard core merlot-wijnreis: you will only drink fucking merlot!

We krijgen geen traditionele indrinker of uitdrinker. Dus, zelfs voor Kees, geen zoete afsluiter. Kees schaamt zich nergens voor. Maar Kees laat ons wel alle hoeken van de wijnwereld zien. We gaan landen aandoen als Israël, Libanon, Marokko, VS, Slovenië, Tsjechië, Italië, Chili, Oostenrijk en – oh ja – Frankrijk.

We proefden:

 • Jerusalem Winery, Jerusalem Hills (Israël), merlot, 2019
 • De Martino, Estate, Valle del Maipo (Chili), merlot, 2021
 • Landauer, vom Kalkstein, Neusiedlersee-Hügelland (Oostenrijk), merlot, 2018
 • Château du Puy, Montagne Saint-Émilion, 2019
 • Sveti Martin, Vipavska Dolina (Slovenië), merlot, 2016
 • Château des Arnauds, Lalande-de-Pomerol, 2015
 • Tenuta di Angoris, Ravòst, Riserva Giulio Locatelli, Friuli Colli Orientali (Italië), 2017
 • Chateau Ksara, Chateau, Bekaa vallei (Libanon), 2016
 • Château Roslane, Les Coteaux de l’Atlas (Marokko), cabernet sauvignon, merlot, shiraz, 2017
 • Ironstone vineyards, Lodi Californië, 85% merlot, 10% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc, 2020
 • Krásná Hora, merlot barrel selection, Tsjechië, 2018,
 • Château La Pointe, Pomerol, 2014, merlot, cabernet franc, Pomerol

Enkele van deze wijnen gun ik hier extra aandacht. Omdat ik vind dat ze dat waard bleken.

Chateau Ksara

 

Chateau Ksara is het oudste, in bedrijf zijnde, wijnhuis van Libanon (1857). Ksara houdt een areaal van 348 ha! Daarmee is het de grootste wijnproducent van Libanon. De naam Ksara is ontstaan in de tijd van de kruisvaarders, die ter plekke een fort (ksar) hadden. In 1857 werd het landgoed eigendom van Jezuïeten (paters) die de wijnbouwtraditie voortzetten. Zij introduceerden ook de kwalitatief hoogstaande druivenrassen (vooral cinsault) in Libanon. In 1972 kwam het landgoed in handen van vier Libanese families. In 1994 kwam de Franse oenoloog James Palgé (bekend van Château Prieuré-Lichine) adviseren.

De hooggelegen wijngaarden (1.000 – 1.300m) maken wijnbouw goed mogelijk. De steenrijke bodem bestaat, net als in Bordeaux, in belangrijke mate uit klei en kalksteen. Vooral dat laatste is best bijzonder. Wijndruiven gedijen meestal goed op kalkrijke bodems, welke in Libanon juist in overvloed aanwezig zijn. Het zonnig microklimaat in de Bekaa-vallei profiteert van de flink dalende nachtelijke temperaturen. Schommelen tussen 30°C overdag en 15°C ‘s-nachts is heel normaal. Het zijn al deze omstandigheden die bijdragen aan de kwaliteit van de wijn.

Wij dronken Chateau Ksara, Chateau, Bekaa vallei (Libanon), 2016. Het is alweer het 95e jaar dat deze wijn wordt gebotteld. De wijn is een hommage aan de Jezuïten en de franse roots. De wijn is mooi roodkleurig met een zweem paars. Het is een stevige wijn. De aanwezige tannines en zuren verklappen dat deze wijn nog mooier wordt door deze nog een paar jaar weg te leggen.

Enkelen van ons twijfelen of dit een merlot(gedomineerde) wijn is. Al snel blijkt dat ze gelijk hebben. Het is een klassieke bordeauxmix van 60% cabernet sauvignon, 30% merlot en 10% petit verdot. Voor de technische fiche: https://europe.chateauksara.com/wp-content/uploads/2020/05/Chateau-Rouge-Technical-Sheet-Medals.pdf

Château Roslane, Les Coteaux de l’Atlas (Marokko)

Al in de Romeinse tijd werd wijn gemaakt in het wijngebied Meknès-Fes. De plaatsen liggen iets landinwaarts, niet ver van Rabat. In 1998 is het gebied verheven tot appellation contrôlée ‘Les Coteaux de l’Atlas’. Dit is de eerste AOP in Marokko.

Brahim Zniber (1920-2016) is de oprichter van het wijnhuis Les Celliers de Meknes. Dit wijnhuis behoort tot de top van wijnproducenten in Marokko. Binnen de groep is men gestart met een eigen château met wijnen van topkwaliteit: Château Roslane. De wijngaarden van Château Roslane liggen in de appellation ‘Les Coteaux de l’Atlas’.

Wij dronken Château Roslane, Les Coteaux de l’Atlas (Marokko), cabernet sauvignon, merlot, syrah, 2017. De wijn is elegant, rijk en zacht tegelijkertijd. Leer, tabak, zwarte bes, toffee en wat rook. De wijn is mondvullend, kruidig in smaak en blijft lang hangen. Mooi op dronk. Een vriendschappelijke wijn.

Château La Pointe, Pomerol, 82% merlot, 18% cabernet franc, 2014, is een Pomerol zoals je verwacht. Even karaferen zou de wijn goed doen. Volgens het huis kan hij moeiteloos 15 jaar ouderen. Wij zouden hem niet langer laten liggen. De wijn is zacht, geconcentreerde kersen, wat vanille, noten en mint. Nu drinken dus.

Technische fiche: http://www.chateaulapointe.com/en/millesime/ang-1er-vin-2014/?pdf=425

Kees antwoordt op mijn vraag welke hij zelf de mooiste wijnen van de avond – hartendiefjes – vond: La Pointe en Roslane. Ik snap hem wel.

 

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman

Etiketten van de andere wijnen:

  

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)