Loirewijnen, 7 oktober 2008

By
587
Loirewijnen, 7 oktober 2008

Château de la Grille 2000, Chinon

Mineralen neus, hout en terroir getypeerd. De tannines zijn hier fluweelzacht en liefelijk. Drop in de neus. Voorname trekjes in een heel lang nahangende smaak. “Margaux van de Loire” staat in mijn aantekenboekje: wow! Misschien is dit niet een heel typische Chinon, schrijft Jacqueline Friedrich in haar Loire standaardwerk, maar “het is een wijn waarvan ik jaar-in-jaar-uit wil genieten.” Mooiste wijn van de avond, hartedief van Gerard. Deze wijn kreeg een coupe de Coeur in Hachette 2003.

Cour-Cheverny 2005, Christian Tessier

Cour-cheverny kreeg de AC in 1993 en is altijd helemaal gemaakt van 100% Romorantin, die alleen in de Loire voorkomt. De druif heeft een hoge zuurgraad en een suggestie van oxydatie “die integraal bij de wijn hoort”, aldus Jacqueline Friedrich. Dat maakt deze wijn bepaald geen allemansvriend en dat bleek ook uit de reacties van de proevers. Mijn aantekeningen zeggen ‘tikje lastig’, maar ik rook ook boenwas en honing in deze witte wijn. Amandel en mineralen. Prachtige bitters. Veel body en kracht. Eetwijn, bijvoorbeeld bij Aziatische keuken.

Domaine Gaudry 2007, Pouilly Fumé

Vegetale neus, ik ruik duidelijk brandnetels. Kruisbes. Mineralen-in-het-kwadraat. Wat peer, goede body, solide wijn van sauvignon. Superconcentraat. David rook abrikoos en noemde de neus ‘prettig onzuiver’, wat een goed gevonden en fraaie formulering is.

Cheverny 2005, Rouge, Christian Tessier

Ik vind dit een trouvaille van de avond. Goed gevonden door Gerard van Avendonk. Gemaakt van 70% pinot noir, aangevuld met 25% gamay en 5% cabernet franc is dit een zeer fraaie wijn. Paarse en diepe kleur, snufje paprika, kers vooral, mineralen terroir en wat laurier. Goede balans en prettige zuren, medium concentraat, echt zo’n thuiskomwijn waarmee beslommeringen van alledag wegvallen.