Zielsverwanten, 28 oktober 2008

By
997
Zielsverwanten, 28 oktober 2008

Château Cos d’Estournel 1999, Saint Estephe, 2e Grand Cru Classé

60% cabernet sauvignon en 40% merlot. De neus is betoverend mooi: drie-sterren-expressie en heerlijk complex. Je blijft steeds meer ontdekken: morellenkersen, mint, mocca, laurier, espresso, eucalyptus. Je blijft hieraan ruiken. Lang nahangend schitterend glas met héél veel rondeur. De smaak is mollig met rondeur, dit benadert perfectie. Hartendief van David Koenen, dat spreekt.

Château Grand Puy Lacoste 1998, Pauillac, 5e Grand Cru Classé

Altijd betrouwbare wijn gemaakt van 75% cabernet sauvignon en 25% merlot. Het is één van de favoriete wijnen van Michael Broadbent. We ruiken een houtgetypeerde, droppige neus. Terroir, boerse wijn, nogal straf. De smaak is fraaier dan de neus. Er zit een heel licht zoetje in.

Contado 2003, Molise di Majo Norante doc, Aglianico

Deze wijn van 100% aglianico werd anderhalf jaar in verschillende maten eikenhouten vaten opgevoed. De kleur is paars/diepzwart. Een licht rubbertje in de neus doet mij – dit keer goed!- aan Italië denken. Ik vind de wijn te jong, nog straf, maar waardeer wel in de neus een nootachtige toon, amandelen. Adam roemde de wijn als kruidig en complex, een blockbustertype. Naarmate de wijn langer in de glas stond, rook ik ineens viooltjes. Onverslaanbare prijs/kwaliteit verhouding voor deze wijn die 91 Parker punten kreeg: een echte TROUVAILLE met hoofdletters.

Col de l’Orb 2007 Saint Chinian Blanc, Cave de Roquebrune

Een emotiewijn, vertelde David. Hij is ‘aan de wijn geraakt’ via de liefde voor zijn Ellen en vele vakanties werden in Saint Chinian doorgebracht. Dit is een wijn van de coöperatie. Gemaakt van 60% grenache blanc en 40% roussanne. De wijn oogt goudkleurig en ziet er ouder uit dan hij is. Lage opbrengst van 35 hl/ha. Groeit op schiefersteen. In de neus ruik ik amandelen en jasmijn. Het mondgevoel brengt mooie bitters, rondeur en een lang nahangende smaak. De Fransen doen natuurlijk niet moeilijk over het opentrekken van een fles, en dat zouden wij ook niet moeten doen. Toch zou ik deze wijn eerder bij het eten drinken dan op een terras. Een erg fraai glas, met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.