Authentieke wijnen uit Oostenrijk, 7 oktober 2008

By
515
Authentieke wijnen uit Oostenrijk, 7 oktober 2008

Bayer Sails Red Vitikult 2005, Mittelburgenland.

Donkerroodpurper, iets dof, ongefilterd. Drop, laurier, toast en leer in de neus, zwart fruit, tannines en eau-de-vie. Alcohol duidelijk aanwezig. Lange afdronk. Mooie wijn maar moet nog ouderen.

Arachon T.FX.T. Evolution 2005, Horitschon.

Druiven: 50% Blaufränkisch, 6% Cabernet Sauvignon, 11% Zweigelt, 33% Merlot. Diep donkerpurper, tikje gesloten neus met jodium, bramen en bessen, kruidig. Veel structuur, tannines maar niet te dik. Alcohol en hout duidelijk aanwezig. Mooie afdronk. De Oostenrijkse wijncorifeën T (Tibor Szemes), FX (Franz Xavier Pichler) en T (Manfred Temant) hebben deze cultwijn samen gemaakt. Hartendiefje van Wil.

Goldstein Eiswein 2007, Kellerei Sonnleiten, Neusiedlersee.

Druiven 90% Welschriesling, 10% Sämling (a.k.a. Scheurebe, Silvaner x Riesling). Leuke bleekgele friszoete wijn met een fruitige citrusneus en –smaak, mooie zuren. Bijzonder met kletskoppen besmeerd met gorgonzola.

Goldstein Schilfwein 2005, Kellerei Sonnleiten, Neusiedlersee.

Druiven 30% Welschriesling, 40% Chardonnay (Morillon), 30% Traminer. De druiven worden 3 maanden op stromatten gedroogd en daarna voorzichtig geperst. Volgele kleur, noten en rozijnen, heel ander type dan de Eiswein, vrij zoet, mooie afdronk.

Proefnotities van Noel Geisen