Als wijnhandelaren de bloemetjes buitenzetten…

By
356
Als wijnhandelaren de bloemetjes buitenzetten…

Al ik niet verder kom in een proefnotitie dan ‘bloemig’, dan breekt mijn vinologenhart, schrijft Valerie Bollen in aanloop naar deze proeverij. Een hele proeverij in het teken van florale aroma’s, geweldig idee. En zo zitten we deze dinsdagavond aan geursamples uit Le Nez du Vin te ruiken. Acacia, rozen en viooltjes. Of toch hyacinten? “Nee joh, hyacinten stinken toch als de neten?”, hoor ik iemand met vertwijfeling in de stem zeggen. Valerie zegt dat het herkennen van de geuren zo onwijs lastig is, omdat de geuren delicaat zijn en óók nog vervliegen.

Bij de eerste serie zakt de moed mij al in de schoenen. Omdat ik per se de bloemengeuren eruit wil halen, komt van het determineren van de wijn nauwelijks iets terecht. Ik ben helemaal ontregeld.

Domaine de la Foliette 2021 Vieilles Vignes La Fontaine. Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie
Rozen, acacia en kamperfoelie schrijven de commentatoren over deze wijn. Een lekkere, sappige wijn met milde zuren. Waarin ik dus jasmijn ruik, verdorie. Van melon de bourgogne.

Domaine La Célestière 2021. Vin de Pays de Vaucluse Blanc BIO, I.G.P. Vaucluse.
Vlierbloesem en acacia ruiken de wijnhandelaren in deze wijn. RobG ruikt een vleug van rozen. Ikzelf alleen meloen. Dat zoeken en ruiken naar bloemen heeft me aardig ontregeld. In de aantekeningen kom ik niet verder dan wat scherpe zuren en bitters.

Domaine de Grangeneuve 2022 ‘Les Dames Blanches du Sud’ Grignan-les-Adhémar, Rhône
Acacia en jasmijn staat in de proefnotities van deze witte wijn. Toos ruikt rozen, ikzelf viooltjes, het kan verkeren. Stevige wijn met mooie Napoleon snoepzuurtjes. Van viognier, marsanne, grenache blanc en roussanne.

Disznókő. Tokaji Dry 2021 Tokaji.
Vlierbloesem schrijven de commentatoren. Just meent krokus te ruiken, Harry roos. Het lukt warempel nauwelijks om de goede bloemen te benoemen. Lekkere wijn trouwens, hap sap aangenaam, amandel in de afdronk. Gemaakt van furmint.

Bodega Casas de Moya 2022. Tibó de Moya. Merseguera
Het wordt een beetje grotesk amusant. Want oranjebloesem en acacia staan in de wijnbeschrijvingen. Rozen worden genoemd door Just, viooltjes door Harry. Erg mooie wijn, dit. Jasmijn, peer en meloen staan in mijn aantekeningen. Milde en uitgebalanceerde wijn. Gemaakt van gewürztraminer en moscatel in Valencia.

Umani Ronchi. ‘Le Busche’ 2016 Marche IGT.
Hartendiefje van Valerie. Kamperfoelie zeggen de wijncommentatoren. Inmiddels ben ik de kluts dusdanig kwijt dat deze oxydatieve en karaktervolle wijn in mijn brein de associatie maakt met een héle wilde bloementuin. En het beroemde PSP affiche dat in 1971 commotie veroorzaakte omdat er een bloot meisje in die tuin op stond. De wijn werd gemaakt van verdicchio en chardonnay.

Ondertussen hebben we nog wat geursamples langs zien komen. Ongelofelijk lastig om de goede geuren te herkennen. Dat realiseer ik mij ook als ik lavendel essence ruikt én een zakje lavendelbloemetjes. Die laatste ruiken fijner, échter dan de essence. Gaat het ons bij de rode wijnen wel lukken om de bloemen te benoemen?

Fattorie Parri. Chianti Montespertoli 2020 DOCG.
Rozen staat in de beschrijvingen. Die worden door de proevers niet genoemd, wel lavendel, salmiak, kersen, bessen, een pepertje. Deze van sangiovese gemaakte wijn heeft een lichte stallucht. RobK benoemt besse, eucalyptus en een zoete aanzet. Kees noemt thee en kersen.

El Chiquer 2020 De Val de Horna. I.G.P. Ribera del Jiloca
Ook in deze van garnacha gemaakte wijn, zien we hetzelfde patroon. Lavendel staat in de omschrijvingen. Wij benoemen rozen en viooltjes. In mijn aantekeningen staat: heel beschaafde en mineralige wijn.

Domaine de L’Ostal 2017 Minervois La Livinière.
Voor mij is dit dé wijn van de proeverij. Erg mooi, voluptueuze wijn, kruidige neus, rijk ook met impressies van nieuw hout. Inktig, veel vulling, gewoon erg lekker. Kees benoemt een zwoele neus en rijpe tannines. Toos benoemt laurier, lavendel en drop. RobK determineert lavendel, balsemtonen en jodevet. En… gelukkig! Just noemt viooltjes. En dat is met oranjebloesem precies de bloem die in de omschrijvingen staat. Dit domein is van de familie Cazes, bekend van Château Lynch Bages.

Dit onderbelichte thema, florale aroma’s, zou vaker aan bod mogen komen in onze proeverijen. Valerie Bollenlaat zich niet uit het veld slaan, maar… het is erg moeilijk en lastig, zegt ze. Als wijnhandelaren de bloemetjes buiten zetten in wijnomschrijvingen, is er een gerede kans dat jij en ik die NIET terugruiken. We kunnen alleen maar blijven oefenen. Trainen, trainen, trainen.

Bedankt Valerie.
Peter van den Besselaar

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)