Joost Mutsaers (1954 – 2023) vaardige organisator

By
256
Joost Mutsaers (1954 – 2023) vaardige organisator

In de jaren dat Joost Mutsaers lid was van de Brabantse Wijnsociëteit hebben we vaak geprofiteerd van zijn grote talent: hij was een vaardige organisator. Deelnemen aan activiteiten geeft veel leden plezier, Joost wist met ogenschijnlijk losse pols veel te regelen. Van de jaarprogramma’s met proeverijen tot diners door de leden, waarvan sommigen legendarisch werden voor de deelnemers, wijnstudiereizen.

De liefde voor wijn ontstond, zo schrijft Joost zelf, bij het diner in de Korenbeurs op zijn trouwdag in 1976. Het was een mooie Bordeaux, Grand Cru Classé Château Camensac, die werd geschonken. “Echt wijn gaan waarderen is gekomen in 1982 door de wekelijkse proeverijen van de Brabantse Wijnsociëteit.” Joost noemde het heilige avonden. “Er moet echt iets heel bijzonders zijn om er deze avonden niet te zijn.”

Joost werd één keer proefkampioen in onze wedstrijd – dat was in 1999. Hij hield van bijzondere wijnen en het bouwen aan een kelder met mooie wijnen voor speciale gelegenheden. Daar lag onder meer Guigal Hermitage 1978. “Alles zit erin van fruit, hout, balans, zuren, kracht en finesse.” Joost memoreerde dat de wijnmaker vond dat dit een van de mooiste wijnen was die hij had gemaakt en vermoedelijk nog zou maken. Jarenlang was Joost als voorzitter spil van de wijnsociëteit tot hij in 2006 helemaal afscheid nam. We zagen hem nog bij de nieuwjaarsreceptie in 2023 waar oud leden het jubileumboek kregen.

Rust zacht.

54321
(4 stemmen. Average 3.75 of 5)